Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: Tomahawk11, Charuga

User avatar
Laertes
Posts: 3459
Joined: 08/01/2015 18:25

#276 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by Laertes » 26/04/2020 17:05

Korona ti podarila još godinu dana. Samo nastavi :thumbup:


User avatar
cyprus
Posts: 38313
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#277 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 27/04/2020 18:53

25. IRAN
Image

Broj stanovnika: 83 miliona
BDP po stanovniku: 18 000 $
Broj takmičara: 63

Zlato: 3
Srebro: 1
Bronza: 4

Preostale su mi uglavnom ove velike države, čiji opis nije baš lako sažeti u nekoliko redova. Tako je i sa Iranom, državom koja ima višemilenijsku historiju, kompleksnu geografiju i izuzetno velik geopolitički značaj. Ovo je dominantno planinska i stepsko-pustinjska zemlja smještena između Kaspijskog jezera i Perzijskog zaljeva. Takav položaj joj je podario i razmjerno veliko naftno bogastvo, koje čini okosnicu njene ekonomije. Slavna prošlost ove zemlje seže u drevnu Perziju, a od tada je njome vladalo nekoliko moćnih dinastija, poput Ahemenida, Sasanida ili Safavida. Ipak, od svrgavanja posljednjeg šaha Pahlavija 1979. godine, Iran je službeno definisan kao Islamska Republika, u kojoj vrhovni autoritet ima šiitski vjerski poglavar, kojeg nazivaju ajatolah. Ta godina je odredila glavnu prekretnicu u novijoj historiji Irana, obzirom da je tada ova država od jednog od najvažnijih saveznika SAD-a naglo postala jedan od najvećih oponenata ove najveće globalne geopolitičke sile. Istovremeno, iranski politički uticaj je porastao u regiji Bliskog istoka, prvenstveno u državama sa značajnim udjelom šiitske populacije. Međutim, njegov ekonomski razvoj je u velikoj mjeri ograničen zahvaljujući američkim sankcijama. Na unutrašnjem planu postepeno dolazi do liberalizacije društvenih prilika, ali teokratski režim i dalje čvrsto drži političko kormilo države.

Iransko učešće na olimpijskim igrama uglavnom obilježe hrvači i dizači tegova. Hrvanje je nacionalni iranski sport, te ova država važi za hrvačku supersilu. Skoro dvije trećine svih iranskih olimpijskih medalja iz prošlosti su izborili baš hrvači, u raznim kategorijama. Ovom prilikom ću izdvojiti samo ime Gholamreze Takhtija, hrvača koji se sa medaljom vratio sa čak tri olimpijade (istina prilično davno, tokom šeste decenije prošlog stoljeća). Značajan broj medalja za Iran su priskrbili i dizači tegova. Među njima se ističe legendarni Hossein Rezazadeh, četverostruki svjetski i dvostruki olimpijski šampion u najtežoj kategoriji. Mnogi ga smatraju zapravo i najboljim sportistom Irana svih vremena. U novije vrijeme, Iranci su se profilirali i u tekvandou, te su počeli stizati međunarodni uspjesi i na ovom polju. Tu se naročito proslavio Hadi Saei, osvajač tri olimpijske medalje, od čega su dvije bile zlatne. Ako govorimo o timskim sportovima, onda treba reći da je Iran prepoznat kao kontinentalna sila, odnosno višestruki osvajač azijskih prvenstava u fudbalu, košarci i odbojci. Poznato je i da su nam baš Iranci glavni rivali u sjedećoj odbojci. Ipak, kada se govori o iranskom sportu, treba spomenuti i ovo - evidentan je disbalans u zastupljenosti muškaraca i žena među uspješnim sportistima iz ove države, ali se i to počelo postepeno mijenjati u skorije vrijeme.

Iranci su u Riju bili u svom elementu. Opet su dominirali hrvači i dizači tegova. Hrvači su dohvatili čak pet medalja. Najimpresivniji je bio Hassan Yazdani, koji je do finala došao bez da je protivnicima dozvolio osvajanje ijednog boda. Istina, na zadnjoj prepreci u vidu protivnika iz Rusije se malo više pomučio, ali je na kraju i više nego zasluženo osvojio zlato u kategoriji do 74 kilograma (slobodni stil). Pored njega, hrvački saldo medalja za Irance su popravili još Komeil Ghasemi sa srebrom, te Saeid Abdevali, Ghasem Rezaei i Hassan Rahimi sa osvojenim bronzanim medaljama. Dizači tegova su uzeli dva zlata. Tako je Kianoush Rostami u kategoriji do 85 kilograma pored prvog mjesta još i popravio vlastiti svjetski rekord. Potom je Sohrab Moradi trijumfovao u kategoriji do 94 kilograma, u kojoj već godinama suvereno drži svjetski primat. Čast svim spomenutim imenima, ali historiju iranskog sporta u Riju je ipak ispisala Kimia Alizadeh. Razlog je jednostavan - ova takmičarka u tekvandou je nakon pobjede u repasažu kategorije do 57 kilograma nad Šveđankom Glasnović postala prva žena iz Irana koja se našla među osvajačicama olimpijske medalje. Malo je nedostajalo da i iransko mačevanje ispiše svoje historijske stranice, obzirom da je Mojtaba Abedini došao na korak do finala u disciplini sablja, ali se na kraju morao zadovoljiti četvrtim mjestom. Za kraj recimo još da je na olimpijskom turniru učestvovala i iranska muška odbojkaška selekcija. Prošla je grupu, ostavivši iza sebe Egipat i Kubu, ali su Italijani u četvrtfinalu ipak bili prejaki...

Image
Kianoush Rostami

User avatar
cyprus
Posts: 38313
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#278 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 05/07/2020 12:28

24. ŠVICARSKA
Image

Broj stanovnika: 8,6 miliona
BDP po stanovniku: 68 000 $
Broj takmičara: 104

Zlato: 3
Srebro: 2
Bronza: 2

Švicarska se obično uzima kao prototip razvijene države sa visokim životnim standardom, u kojem Nijemci (ili bolje rečeno Germanošvicarci), Francuzi, Talijani, Retoromani i brojni imigranti žive u miru, sreći i blagostanju. Naravno, realno stanje vjerovatno nije baš toliko idilično kao vanjska percepcija istog, ali u svakom slučaju Švicarci predstavljaju impozantan primjer uspješne nacije nastale na temeljima ne naročito povoljnih prirodnih odlika - riječ je o manjoj državi od Bosne i Hercegovine, bez izlaza na more i znatnijih prirodnih resursa, sa pretežno visokoplaninskim karakterom. Još je fascinantnije kako je od različitih etnolingvističkih grupa nastala nacija sa jedinstvenim identitetom. Švicarska već skoro 200 godina nije ratovala, ponajviše zahvaljujući svojoj politici neutralnosti. Zbog iste je čak i UN-u pristupila tek prije 20-tak godina. Po državnom uređenju je konfederacija, koja se sastoji od 26 kantona. Tradicionalna okosnica švicarske ekonomije je bankarstvo. Pored švicarskih banaka, globalno su poznati i švicarski sir, švicarska čokolada, švicarski nožić, švicarski satovi, Crveni krst (osnovan u Švicarskoj) itd. Poznati su i spektakularni pejzaži u švicarskim Alpama (npr. vrh Matterhorn), skijališta (npr. Davos i St. Moritz), glacijalna jezera (npr. Ženevsko i Ciriško), te gradovi sa karakterističnom arhitekturom (Zürich, Basel, Bern, Ženeva i dr.).

Švicarska je jedna od rijetkih država koja je učestvovala na svim olimpijskim igrama, i ljetnim i zimskim. Švicarci su također na svim olimpijadama osvajali i medalje (bar po jednu). Švicarski St. Moritz je dvaput bio i domaćin olimpijskih igara (1928. i 1948. godine). Sjedište Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), kao i FIFA-e se nalazi baš u ovoj zemlji, u Lozani, odnosno Zürichu. Zanimljivo je da su u prvoj polovini XX stoljeća mnogo uspješniji bili švicarski sportisti u ljetnim disciplinama nego oni u zimskim, da bi se nakon toga trendovi obrnuli. U međuvremenu se Švicarska profilirala ka svjetska velesila u alpskom skijanju. Među brojnim uspješnim skijašima iz Švicarske, naročito se izdvaja ime Pirmina Zurbriggena, četverostrukog osvajača Svjetskog kupa, koji je obilježio muško skijanje tokom 1980-tih godina. U toj deceniji je Švicarska dominirala i ženskim skijanjem (Erika Hess, Michela Figini, Maria Walliser, Vreni Schneider i dr.). Naravno, ova nacija je i u novijem periodu imala skijaše u samom svjetskom vrhu - Didier Cuche, Carlo Janka, Beat Feuz, Michael von Grünigen, Sonja Nef, Lara Gut, Wendy Holdener itd. Švicarska ima trofejne takmičare i u drugim zimskim sportovima. Naročito treba istaknuti ime Simona Ammanna, četverostrukog osvajača zlatne olimpijske medalje u skijaškim skokovima. Švicarci drže rekord u broju osvojenih olimpijskih medalja u bobu (31). Kada je riječ o ljetnim olimpijskim sportovima, švicarski gimnastičari su najviše doprinijeli saldu osvojenih medalja. Međutim, većina istih je osvojena u prvoj polovini prošlog stoljeća. U novije vrijeme najviše slave za svoju zemlju donose biciklisti, kao što je Fabian Cancellara. Ako gledamo cijelu olimpijsku historiju, vrlo su uspješni i švicarski veslači, strijelci, hrvači, te takmičari u konjičkom sportu. Ipak, prva asocijacija na švicarski sport današnjice je Roger Federer, jedan od najvećih tenisera svih vremena. On je osvojio rekordnih 20 grand slamova, uz fascinantnu činjenicu da se održava u ili pri samom svjetskom vrhu već skoro dvije decenije. Kada govorimo o tenisu, ne treba zaboraviti ni Martinu Hingis i Stanislasa Wawrinku. U većini timskim sportovima Švicarci imaju pristojne nacionalne timove, ali su im isti donijeli ipak znatno manje uspjeha u poređenju sa šampionima iz individualnih disciplina.

Nastup švicarskih sportista u Rio de Janeiru je bio jedan od najuspješnijih u posljednjim decenijama. Osvojeno je sedam medalja, od čega su tri zlatne, što se može ocijeniti kao sasvim dobar skor u kontekstu novijih sportskih ostvarenja ove države. Najveći uspjeh su ostvarili iskusni biciklisti Fabian Cancellara i Nino Schurter. Prvi je osvojio zlato u uličnoj utrci na hronometar, a drugi u kros kantriju. Treće zlato za Švicarsku je osvojio laki četverac u veslanju (Mario Gyr, Simon Niepmann, Simon Schürch i Lucas Tramer). Pomalo zaboravljena Martina Hingis je u paru sa Timeom Bacsinszky došla do srebra u teniskom turniru ženskih parova. Zbog povrede, učešće na Olimpijskim igrama su otkazale druge dvije velike švicarske uzdanice - Federer i Wawrinka. Malo nestvarno djeluje da je Federer tek nepunu godinu mlađi od Hingisove. Idemo dalje, srebro je osvojila i triatlonka Nicola Spirig Hug, dok su do bronze dobacili streljašica Heidi Diethelm Gerber i gimnastičarka Giulia Steingruber. Još nekoliko Švicaraca je bilo blizu osvajanja medalje, npr. Benjamin Steffen u mačevanju i Steve Guerdat sa svojim konjem Ninom des Buissonetsom u preskakanju prepreka, ali ukupni saldo medalja je ostao na broju sedam. U Riju nije bilo švicarskih predstavnika u timskim sportovima sa loptom...

Image
Laki četverac u veslanju - Mario Gyr, Simon Niepmann, Simon Schürch i Lucas Tramer

User avatar
cyprus
Posts: 38313
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#279 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 25/07/2020 22:41

23. KOLUMBIJA
Image

Broj stanovnika: 50 miliona
BDP po stanovniku: 16 000 $
Broj takmičara: 147

Zlato: 3
Srebro: 2
Bronza: 3

Poslije SAD-a, Brazila i Meksika, Kolumbija je najmnogoljudnija država na Američkom kontinentu. Naziv ove države se evidentno veže uz Kristofora Kolumba, te je prvobitno bio namijenjen za sve španske prosjede u Americi. Ipak, vremenom se prostorno suzio na područje koje je ostalo na sjeverozapadu Južne Amerike nakon komadanja nekadašnje Velike Kolumbije. Ovo je jedina južnoamerička država koja izlazi na dva mora - Tihi okean i Karipsko more. Kao i mnoge latinoameričke države, Kolumbija ima prilično burnu historiju nakon sticanja nezavisnosti, a svjetskoj javnosti su najpoznatije priče o kolumbijskim narko-kartelima, obzirom da je ova država daleko najveći svjetski proizvođač kokaina. Sa druge strane, najvažniji legalni izvozni proizvodi potiču iz poljoprivrede (naročito banane i kafa) i rudno-mineralnog sektora.

Kolumbija je zapravo bila prilično marginalna sportska nacija do unazad nekoliko decenija. Čak su i na globalnoj fudbalskoj karti postali zapaženi tek na svjetskom prvenstvu 1990. godine. Do tada su se nalazili u dubokoj sjeni ostalih južnoameričkih država. Ipak, od tada su ostvarili značajan progres, te se danas reprezentacija Kolumbije smatra vrlo konkurentnom i na najvišem svjetskom nivou, a imena poput Carlosa Valderrame, Faustina Asprille, Radamela Falcaa ili Jamesa Rodrigueza su dobro poznata ljubiteljima fudbala širom svijeta. Kolumbija je osvojila svoj prvi i zasad jedini naslov na Copa Americi 2001. godine. Kada je riječ o olimpijskim igrama, Kolumbijci su do 2000. godine osvojili samo šest medalja (uglavnom u boksu i streljaštvu), od kojih nijedna nije bila zlatna, što za državu ove veličine nije nimalo impresivan skor. Međutim, otkad je dizačica tegova Maria Isabel Urrutia 2000. godine u Sydeyu napravila historijski iskorak za kolumbijski sport osvojivši zlatnu medalju, uslijedio je bolji period za kolumbijske sportiste. Tako su u Londonu 2012. godine ugrabili čak osam olimpijskih medalja, što je više nego u cijelom XX stoljeću.

Pozitivni trendovi su se nastavili i u Rio de Janeiru prije četiri godine. Ovaj put su osvojene čak tri zlatne medalje - više nego u cjelokupnoj prethodnoj olimpijskoj historiji. Prava junakinja je ispala Mariana Pajon, vozačica BMX koja je potvrdila zlato osvojeno četiri godine ranije, i tako postala vlasnica više najsjajnijih olimpijskih medalja nego svi ostali Kolumbijci zajedno. Medijski su bili još propraćeniji emotivni momenti dizača tegova Oscara Figueroe nakon što je ostvario pobjedu u kategoriji do 62 kilograma. Njegov uspjeh je naročito fascinantan ako se zna da je ranije te godine operisao leđa. Izuvanjem cipela nakon pobjede je simbolički označio i kraj svoje karijere, ali se nakon toga ipak vratio takmičenjima. Caterine Ibargüen je osvojila treće zlato u Riju za Kolumbiju, preskočivši u troskoku izvanrednih 15,17 metara. Obzirom da se ona već prethodno dva puta okitila zlatom na svjetskim prvenstvima, njena pobjeda nije bila nikakvo iznenađenje, ali jeste historijski momenat za kolumbijsku atletiku (prvo olimpijsko zlato u ovom sportu). Tradicionalno dobrim su se pokazali i bokseri iz Kolumbije - Yuberjen Martinez je osvojio srebro, a Ingrit Valencia bronzu. Oboje su nastupali u lakim kategorijama, koje generalno više leže takmičarima sa ovog podneblja. Spomenutoj Mariani Pajon se pridružio i njen kolega Carlos Ramirez, osvojivši bronzu, također na BMX-u, ali u muškoj konkurenciji, jasno. Luis Javier Mosquera je drugi dizač tegova sa medaljom u Riju - srebro u kategoriji do 69 kilograma. Najveći historijski uspjeh za Kolumbiji u džudu je ostvarila Yuri Alvear, osvojivši srebro u kategoriji do 70 kilograma. Četiri godine ranije, ona je osvojila bronzu, a sad je otišla još jednu stepenicu dalje. Treba napomenuti i da je sveukupan olimpijski tim Kolumbije u Rio de Janeiru bio daleko brojniji nego i na jednim ranijim igrama. Kolumbijci su imali i mušku i žensku reprezentaciju u fudbalu, te ženski tim u ragbiju sedam. Fudbaleri su dogurali do četvrtfinala i ondje izgubili od Brazilaca, dok je za ženske reprezentacije prvenstveno važno da su učestvovale...

Image
Oscar Figueroa
Last edited by cyprus on 16/08/2020 09:48, edited 1 time in total.

User avatar
sagosen
Posts: 662
Joined: 24/08/2015 02:44

#280 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by sagosen » 16/08/2020 07:31

@cyprus svaka čast doktore

sweden25
Posts: 5
Joined: 12/08/2020 10:43

#281 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by sweden25 » 25/08/2020 10:01

zanimljiva tema :thumbup: nemoj odustati

User avatar
cyprus
Posts: 38313
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#282 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 02/02/2021 01:17

22. KAZAHSTAN
Image

Broj stanovnika: 18 miliona
BDP po stanovniku: 30 000 $
Broj takmičara: 104

Zlato: 3
Srebro: 5
Bronza: 10

Kazahstan je poslije Rusije najveća država nastala raspadom Sovjetskog Saveza - danas spada među deset najvećih zemalja svijeta. Smještena je u srcu evroazijskog kontinenta, između Kaspijskog mora i Altaja. Na ovom velikom prostranstvu živi 'samo' 18 miliona ljudi - rijetka naseljenost je prvenstveno posljedica aridne stepsko-pustinjske klime. Bez obzira na tu nepovoljnost, ovaj geoprostor je kroz prošlost uvijek imao važan tranzitni značaj, te su se ovdje ispreplitale brojne kulture, s tim da je ona kazaških nomada okarakterisana kao autohtona. Ovdje je lociran i historijsko-geografski pojam Vrata naroda, kroz koja su prošli Huni u IV stoljeću i tako iz temelja promijenili historiju Evrope (Velika seoba naroda). Savremeni Kazahstan je ipak bitno izmijenjen u odnosu na drevnu prošlost. Višestoljetni ruski uticaj je sveprisutan u ovdašnjim društvenim prilikama, a država je na bazi svog energetskog (nafta, zemni gas, uranij i ugalj) i drugog rudno-mineralnog bogatstva ostvarila i respektabilan nivo ekonomskog razvoja. Nursultan (bivša Astana) i Almaty (bivša Alma Ata) su izrazito modernirizani urbani centri, dok je Baykonur mjesto odakle se kosmonauti lansiraju u svemir. (https://www.facebook.com/Geografska-enc ... 661230751/)

Kazahstanci su od sticanja nezavisnosti uložili značajna finansijska sredstava u promociju zemlje na svjetskom planu, a njihova nastojanja su dobrim dijelom urodila plodom. Dobro, možda ne u mjeri u kojoj su se nadali, jer se pokazalo da nisu baš talentovani za većinu timskih sportova. Izuzetak su neki sportovi u kojima međunarodna konkurencija i nije baš strašna, kao što su npr. bendi (svojevrsni hokej na otvorenom) i futsal. Mnogo više podviga sa kojima se može pohvaliti, Kazahstan je ostvario u individualnim sportovima. Kada je riječ o olimpijskim igrama, ubjedljivo najviše medalja su do sada osvojili kazahstanski bokseri, a pored njih treba naročito izdvojiti i hrvače, te dizače tegova. Vremenom se povećava i broj drugih sportova u kojima ova zemlja ostvaruje zapažene rezultate, poput atletike, plivanja ili biciklizma. Jedan od zaštitnih znakova modernog kazahstanskog sporta je biciklistički trkački tim Astana. Zimski sportovi za Kazahstance nisu tako uspješni kao ljetni, ali i tu imaju osvojenih olimpijskih medalja, ponajviše zahvaljujući Vladimiru Smirnovu, koji im je donio čak četiri odličja u skijaškom trčanju.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru su bile najuspješnije dosad za Kazahstan. Sportisti iz ove države su pobrali čak 18 medalja, znatno više nego ikada ranije. Najviše su pokazali oni od kojih se najviše i očekivalo - bokseri, dizači tegova i hrvači. Daniyar Yeleussinov je tako u bokserskoj poluteškoj kategoriji bez ikakvih većih problema nanizao pet protivnika i okitio se zlatom. Potom se odlučio na profesionalnu karijeru, i izgleda da mu dobro ide (deset mečeva - deset pobjeda). Njegove kolege Niyazimbetov i Levit su došle na korak do istog uspjeha, ali u u svojim kategorijama poraženi u finalnoj borbi. Na saldo bokserskih medalja, po bronzu su dodali Dychko i Shakimova. U dizanju tegova, na najviše postolje se popeo naturalizovani Azerbejdžanac Nijat Rahimov u kategoriji do 77 kilograma, u kojoj je i postavio svjetski rekord u izbačaju. Dizačica Zhazira Zhapparkul je osvojila srebro, a bronze su uzeli Kharki, Ulanov, Zaishikov i Goricheva. Kod hrvača je ovaj put izostalo zlato, ali su čast Kazahstana spasile ženske takmičarke u ovom sportu - Manyurova (srebro), Larionova (bronza) i Syzdykova (bronza), dok je među osam muških predstavnika, do pobjedničkog postolja došao samo Usserbayev (srebro). Govoreći o nenadanim podvizima, onda u prvom redu treba istaknuti ime Dmitrya Balandina, koji je donio prvu olimpijsku medalju za Kazahstan u plivanju, i to ne bilo kakvu nego zlatnu. Kolika je ovo senzacija najbolje govori informacija da je među svim finalistima utrke na 200 metara prsno imao najslabije vrijeme u polufinalu, ali je potom u ključnom momentu bljesnuo. Za Kazahstan su medalje osvajali još i džudisti Smetov (srebro) i Otgontsetseg (bronza), te atletičarka Olga Rypakova u troskoku (bronza). Ona je zapravo u Riju branila zlato sa prethodnih igara...

Image
Nijat Rahimov

User avatar
RJ57
Posts: 1440
Joined: 10/04/2017 15:12

#283 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by RJ57 » 02/02/2021 08:47

svaki put kad vidim novi post na ovoj temi obradujem se. nema nikakve logike ali tako je :D

User avatar
Laertes
Posts: 3459
Joined: 08/01/2015 18:25

#284 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by Laertes » 02/02/2021 09:10

RJ57 wrote:
02/02/2021 08:47
svaki put kad vidim novi post na ovoj temi obradujem se. nema nikakve logike ali tako je :D
+1


Post Reply