Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: Tomahawk11, Charuga

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#201 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 08/11/2016 23:03

80. AUSTRIJA
Image

Broj stanovnika: 8,7 miliona
BDP po stanovniku: 47 000 $
Broj takmičara: 71

Zlato: 0
Srebro: 0
Bronza: 1

Uh, sve se teže stiže. Evo nas kod zemlje gdje su rođeni Wolfgang Amadeus Mozart, Adolf Hitler i Arnold Schwarzenegger. Austrija je nekada bila i dio naše države. Inače, lijepa je ovo zemlja. Alpe se protežu cijelom njenom dužinom, skoro polovina teritorije je prekrivena šumom, dok sjeverom protiče lijepi plavi Dunav. Na njemu je Beč. U Beču živi Dragana Mirković. I još puno Srba. I Turaka. Ma znate dovoljno o Austriji, zato odmah prelazim na sport.

Doduše, poznato je mnogo toga i o austrijskom sportu. Zna se npr. da su svjetska sila broj jedan u alpskom skijanju. Bespredmetno bi sada bilo nabrajati sva velika skijaška imena koja dolaze iz ove zemlje. Jedino ću izdvojiti Herminatora, koji je vjerujem na mnoge ostavio najdublji utisak. Austrija je vrlo uspješna i u nekim drugim zimskim sportovima. Tu su još skijaški skokovi (npr. Thomas Morgenstern), sankanje, umjetničko klizanje, nordijska kombinacija i dr. Austrijanci (tačnije Innsbrück) su dva puta i organizovali zimske olimpijske igre, ali za njih su najuspješnije bile one iz Torina 2006. godine, gdje su pobrali ukupno 23 odličja, od toga devet zlatnih medalja. Međutim, kada govorimo o ljetnim sportovima, tu je lista austrijskih uspjeha mnogo kraća. Austrijanci su dva i pol puta manje medalja osvajali na ljetnim, nego na zimskim igrama. Iako Austrija nema izlaz na more, nekako su njeni najuspješniji ljetni sportovi upravo vezani za vodu - kajak/kanu, jedrenje i plivanje. Austrijski sportisti su potpuni fijasko doživjeli na igrama u Londonu prije četiri godine - vratili su se kući bez ijednog jedinog odličja (drugi put u historiji).

Ni ove godine nisu bili mnogo bolji. Ipak, za kakav-takav napredak su se pobrinuli Thomas Zajac i Tanja Frank u jedrenju (klasa Nacra 17), koji su osvojili jedinu medalju za Austriju u Riju, i to bronzu. Svaka čast ovom dvojcu, ali činjenica da su na dvije olimpijade zaredom Austrijanci uzeli ukupno jednu bronzu je veoma zabrinjavajuća. Na ceremoniji otvaranja ovih igara, crveno-bijelo-crvenu zastavu je nosila Liu Jia, koja je žensku ekipu u stolnom tenisu predvodila do četvrtfinala, ali preko dalekoistočnog Japana se nije moglo dalje. Teniski par Marach - Peya je također došao do četvrtfinala, al njih su zaustavili Rafa Nadal i Marc Lopez. Nešto bliže medalji su prišle džudistkinja Graf (poraz u repasažu) i kajakašica Kuhlne (5. mjesto). Solidno peto mjesto je zauzela i Olivia Hofmann u streljačkom trostavu. Bilo je još nekoliko pristojnih, ali za medalju ipak nedovoljnih nastupa. Ono sa čim svakako u Austriji ne mogu biti zadovoljni je jako loš nastup njihovih plivača, posebno kada se uzme u obzir da je ova zemlja u prošlosti znala osvajati dosta odličja u ovom sportu...

Image
Tanja Frank i Thomas Zajac
Last edited by cyprus on 26/08/2018 12:17, edited 1 time in total.


User avatar
Edin H.
Posts: 40276
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#202 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by Edin H. » 08/11/2016 23:25

cyprus wrote:U Beču živi Dragana Mirković.
Idi :shock:

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#203 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 22/11/2016 00:34

79. NIGERIJA
Image

Broj stanovnika: 188 miliona
BDP po stanovniku: 6400 $
Broj takmičara: 77

Zlato: 0
Srebro: 0
Bronza: 1

Nisam još skroz odustao. Evo nešto o Nigeriji. Ovdje je riječ o najmnogoljudnijoj afričkoj državi. Svaki šesti Afrikanac živi u Nigeriji. Iako je i dalje riječ o pretežno siromašnoj zemlji, nigerijska ekonomija se zbog velikog populacijskog potencijala i zaliha nafte smatra prilično perspektivnom u afričkom kontekstu. Sadašnji ekonomski rast je baziran upravo na eksploataciji nafte u priobalju, ali se u bliskoj budućnosti očekuje i veća diverzifikacija privredne proizvodnje. Zajedno sa tim procesima sve više do izražaja dolaze razlike između (dominantno kršćanskog) juga i (dominantno muslimanskog) sjevera. Južni dio bilježi brži ekonomski i socijalni napredak, što se posebno odnosi na metropolitansko područje Lagosa, koje se postepeno uključuje u moderne globalne tokove, dok političko-ekonomske prilike na sjeveru postaju sve nestabilnije (npr. pojava Boko Harama). Glavni glad (Abudža) je upravo iz tih razloga postavljen u samo središte države.

Kada govorimo o nigerijskom sportu, onda nam vjerovatno svima prva na um pada sjajna generacija nigerijskih fudbalera iz 1990-tih godina. Ona će prvenstveno ostati zapamćena po osvajanju olimpijskog zlata u Atlanti 1996. godine. Obzirom da sam baš tog ljeta kao osmogodišnji dječak ozboljnije počeo pratiti fudbal, dobro se sjećam njihove pobjede nad Argentinom u finalu tog olimpijskog turnira. To je bila jedna od najboljih utakmica koju sam ikada gledao - nakon preokreta je završio 3:2. Igrali su Okocha, Oliseh, West, Babangida, Babayaro, Amokachi, Ikpeba, Kanu itd. Ah, hvata me nostalgija za djetinjstvom... Te igre u Atlanti su bile ujedno i najuspješnije za Nigeriju. Tada je osvojeno ukupno šest medalja, a osim fudbalera, zlatna je bila i skakačica u dalj Chioma Ajunwa. Atletika i fudbal su ostali najuspješniji sportovi za Nigeriju i do danas. Nigerijci su poslije Atlante još samo jednom osvojili olimpijsko zlato, što je zasluga muške atletske štafete 4x400 metara u Sydneyu 2000. godine. Malo je nedostajalo fudbalerima da u Beijingu ponove rezultat iz Atlante, ali su tada zaustavljeni u finalu, i to baš od Argentine.

Međutim, kada se sve uzme u obzir, možemo reći da Nigerija i ne ostvaruje neke sjajne sportske rezultate, posebno ako znamo o kolikoj se zemlji radi. Dno je dotaknuto u Londonu, kada je osvojena jupa kjampa zjapi, a ove godine su zasjali jedino fudbaleri (opet), te tako spriječili da se ponovi ista blamaža. Naizgled dosta manje spektakularna generacija u odnosu na onu iz 90-tih je uspjela da bude prva u grupi ispred Kolumbije, Japana i Švedske, a potom da u četvrtfinalu izbaci i Dance. Nijemci su ih porazili u polufinalu, a pobjedom u duelu za treće mjesto sa Hondurasom, Nigerijci su kompletirali set olimpijskih fudbalskih medalja. Sada imaju po jedno zlato, srebro i bronzu. Ove godine je posebno dobar utisak ostavio Umar Sadiq, mladi fudbaler pod ugovorom sa Romom. Izuzev fudbala, najveće nigerijske nade su polagane u atletiku, sport u kojem je ova zemlja imala veliki broj predstavnika. Međutim, tamo su se nizala razočarenja za razočarenjem. Jedino je aktuelna afrička šampionka u skoku u dalj Ese Brume ostvarila relativno visok plasman na 5. mjesto. Košarkaška selekcija je ostvarila iznenađujuću pobjedu nad Hrvatskom, ali joj to nije bilo dovoljno za plasman u četvrtfinale, jer je sve ostale utakmice u grupi izgubila. U ostalim sportovima, dosta zapažen rezultat je imao stolnoteniser Aruna, koji je dogurao među osam najboljih...

Image
Nigerijska olimpijska reprezentacija u fudbalu

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#204 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 23/11/2016 08:35

78. PORTUGAL
Image

Broj stanovnika: 10,3 miliona
BDP po stanovniku: 28 000 $
Broj takmičara: 92

Zlato: 0
Srebro: 0
Bronza: 1

Portugal je zemlja na jugozapadnoj periferiji evropskog kontinenta. Koliko ova marginalnost ima svojih nedostataka, toliko ima i prednosti. Prva od njih se ogleda u dugotrajnoj teritorijalnoj stabilnosti. Naime, Portugal je jedna od rijetkih zemalja čije granice na evropskom kontinentu nisu pomjerane već preko 700 godina. Sa druge strane, Portugalci su bili prisiljeni da se orijentišu ka pomorstvu, tako da su dali veliki doprinos otkrivanju novog svijeta, usput stvorivši veliku kolonijalnu imperiju, čiji je najveći dio bio Brazil. Portugalski jezik je danas zbog toga jedan od najraširenijih u svijetu, sa aspekta broja ljudi kojima je to maternji jezik. Portugal se nije lako odrekao svojih kolonija, što se posebno odnosi na one u Africi, koje su do nezavisnosti došle nakon krvavih sukoba. Nakon rušenja Salazarove diktature sredinom 70-tih, Portugal je ušao u proces evropskih integracija, te je jedno vrijeme bio najslabije razvijena država Evropske unije, a ni danas ne kotira baš najbolje u tom društvu, iako je u međuvremenu doživio značajan ekonomski rast. Portugal je najveći proizvođač pluta u svijetu.

Ako izuzmemo moreplovce, kakvi su Magellan, Vasco de Gama, Dias, Cabral i drugi, globalno najpoznatiji Portugalci dolaze iz svijeta fudbala - nekada je to bio Eusebio, u nešto novijoj historiji Figo, a u sadašnjosti ih je sve nadmašio Ronaldo, jedan od najboljih fudbalera svih vremena. Dakle, ako govorimo o sportu i Portugalcima, onda ćemo uglavnom pričati o portugalskim fudbalerima, našim dobrim znancima iz baraža. Portugalska reprezentacija je veoma respektirana na globalnom nivou, iako nikada nije bila osvajač svjetskog prvenstva. Međutim, može se reći da je uz Holandiju najjača selekcija među onim koje to nisu uradile. Ipak, ove godine je na pomalo iznenađujući način osvojen prvi trofej evropskog prvaka. Kada je riječ o ostalim sportovima, tu pod utiskom fudbalskih rezultata očekujemo također neke veće uspjehe, međutim oni su rijetki. Nivo ostalih timskih sportova u Portugalu je neuporediv sa nivoom fudala, osim ako se ne radi o futsalu. Portugalci ne briljiraju ni u individualnim sportovima. Niti sa jednih olimpijskih igara se nisu vratili sa više od tri medalje. U cjelokupnoj historiji, Portugal je osvojio 24 medalje, od čega je bilo deset atletskih. Tu se većinom radilo o dugoprugaškim disciplinama poput maratona i utrke na 10000 metara, a jedini izuzeci su zlato troskokaša Nelsona Evore u Beijingu 2008. godine i srebro sprintera Francisa Obikwelua u Atini 2004. godine. Slučajnost ili ne, njih obojica su rođeni izvan Portugala (u Africi). Portugalci su u daljoj prošlosti osvojili i nekoliko medalja u jedrenju i konjičkom sportu.

Ova godina će se dugo pamtiti u Portugalu, ali ne zbog olimpijskih igara, nego zbog osvajanja evropskog prvenstva. Na olimpijadi su opet bili skromni, sa samo jednom osvojenom bronzom u bratskom Brazilu. Naravno, najveću nadu su i ovdje polagali u svoju fudbalsku selekciju, ali je ista, nakon dobro odrađene grupe, imala peh da u četvrtfinalu naleti na dobro raspoložene Nijemce. Umjesto njih, čast Portugala u Riju je spasila džudistkinja Telma Monteiro u kategoriji do 57 kilograma. Do bronzane medalje je došla kroz repasaž, a na svom putu je pobijedila protivnice iz Novog Zelanda, Francuske i Rumunije. Portugalci su i ovaj put najviše bili zastupljeni u atletici, ali sada bez osvojene medalje. Najdalje su dogurali spomenuti Nelson Evora i Patricia Mamona u troskoku, te Ana Cabecinha u brzom hodanju. Svi su zauzeli šesto mjesto u svojim disciplinama. Bliži medalji su bili kajakaši Silva i Ribeiro, ali im je ista izmakla doslovno za dlaku. Marcos Freitas je bio odličan i stolnom tenisu. Dogurao je do četvrtfinala, a znamo da je to za ne-azijate obično maksimum...

Image
Telma Monteiro (bijeli kimono)


User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#206 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 23/11/2016 21:36

77. IZRAEL
Image

Broj stanovnika: 8,5 miliona
BDP po stanovniku: 35 000 $
Broj takmičara: 47

Zlato: 0
Srebro: 0
Bronza: 2

Ovo biće da je najomraženija država na svijetu (ako se mene pita, malo zasluženo, a malo se pretjeruje). Izrael na karti svijeta postoji od 1948. godine, kada su uspjeli vojno otresti sve arapske susjede, a taj poduhvat su ponovili u još nekoliko navrata. Kao rezultat toga nastalo je izraelsko-palestinsko pitanje, koji se smatra najzamršenijim na svijetu. Naravno, ono što je ovaj problem učinilo toliko značajnim i globalnim jeste religija, tačnije činjenica da je Izrael jedina većinska jevrejska država na svijetu, koja se nalazi u muslimanskom okruženju, te da se u Jerusalemu (kojeg Izraelci smatraju svojim glavnim gradom) nalaze sveta mjesta sve tri velike monoteističke religije. Međutim, i pored svih problema, Izrael se razvio u vrlo snažnu državu, ne samo u vojnom, nego i u ekonomskom pogledu. Koliko god to za respekt bilo, "ne može nam niko ništa" stav koji gaji izraelska politika bi im se mogao i obiti o glavu.

Priča o izraelskom olimpizmu i sportu generalno je obavezno zasjenjena politikom. Obzirom da mnoge azijske države ne priznaju Izrael, izraelski sportisti se takmiče u evropskoj zoni (to je odgovor na ono pitanje: šta će Izrael u evropskim kvalifikacijama?). Poznato je da mnogi sportisti iz islamskih (posebno arapskih) zemalja odustaju od borbe kada im se kao protivnik pojavi neko iz Izraela. Ipak, najveći incident koji se veže za izraelski sport je ubistvo 11 članova izraelskog olimpijskog tima u Münchenu 1972. godine od strane terorističke organizacije Crni septembar. U odnosu na to, o uspjesima izraelskog sporta se priča znatno manje. Istini za volju, ti uspjesi i nisu naročito brojni. Izraelci se bave širokom lepezom sportova, ali ni u jednom se nisu usavršili toliko da redovno kupe odličja na međunarodnim takmičenjima. Usprkos stereotipnoj konstataciji da Jevreji ne znaju igrati košarke izrečenoj u jednoj epizodi South Parka, izraelska košarka kotira najbolje na međunarodnom planu od svih ekipnih sportova u ovoj zemlji. Izraelci su tako npr. redovni učesnici Eurobasketa, a Maccabi iz Tel Aviva je šesterostruki prvak Eurolige. Na olimpijskim igrama do izražaja više dolaze individualni sportisti, koji su do ove godine Izraelu donijeli ukupno sedam medalja - uglavnom u jedrenju i džudu. Jedriličar Gal Fridman je zasad jedini zlatni olimpijac iz Izraela (u Atini 2004. godine).

Ovogodišnja olimpijska delegacija Izraela je bila najveća ikada - imala je 47 članova, i po prvi put više žena nego muškaraca. Nažalost, opet je u prvom planu bio odnos nekih sportista iz arapskih zemalja spram svojih kolega iz Izraela. Ja ću se međutim ovdje više posvetiti sportskoj dimenziji. Izraelci su ove godine osvojili ukupno dvije medalje, što je skor sa kojim mogu biti relativno zadovoljni, posebno ako se zna da na prošlim igrama nisu osvojili ništa. Obje ovogodišnje medalje su bronzane i obje su osvojene u džudu. Za njih su zaslužni Or Sasson i Yarden Gerbi. Sasson je na svom putu ka medalji pobijedio Egipćanina, Poljaka, Holanđanina i Kubanca, dok je Gerbi odnijela pobjede nad Kubankom, Kineskinjom i Japankom. Malo je nedostajalo da im se pridruži i treći džudista za odličjem, ali je Sagi Muki poražen u odsudnoj borbi od gruzijskog protivnika. Troskokašica Hanna Knjazjeva-Minenko je bila blizu da postane prva atletičarka koja je Izraelu donijela olimpijsku medalju, ali je na kraju završila kao peta. Dosta dobre su bile i izraelske djevojke u ritmičkoj gimnastici - završile su šeste u ekipnom poretku. Jedriličar Davidovich je osvojio sedmo mjesto u klasi RS:X...

Image
Yarden Gerbi

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#207 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 25/11/2016 15:44

76. TUNIS
Image

Broj stanovnika: 11 miliona
BDP po stanovniku: 12 000 $
Broj takmičara: 61

Zlato: 0
Srebro: 0
Bronza: 3

Onima koje zastava Tunisa podsjeća na tursku zastavu, želim reći da ih i treba podsjećati, jer je i nastala po uzoru na istu. Tunis je naime značajan dio svoje historije proveo unutar Osmanskog carstva, prije nego što je postao francuska kolonija. U antičkoj prošlosti, na ovom području je egzistirala fenička kolonija Kartaga, ona koja je razorena od strane Rima. Danas je ipak riječ o nezavisnoj državi i članici Arapske lige, smještenoj na sjeveru saharske pustinje u centralnom dijelu Sredozemlja. U skladu s tim je pustinjska klima dominantna u unutrašnjosti zemlje, a sredozemna u priobalju. Od svih arapskih država, Tunis je u društveno-političkom pogledu najbliži Evropi. U Tunisu je nastao talas tzv. Arapskog proljeća, ali je za razliku od drugih zemalja koje su istim bile zahvaćene imao mnogo povoljniji ishod. Ova zemlja je zaista nakon ove revolucije doživjela relativno uspješnu demokratizaciju. Sa druge strane stoji činjenica da je u redovima Islamske države i veliki broj boraca iz Tunisa.

Tuniška sportska dostignuća su relativno dobro izbalansirana između ekipnih i individualnih sportova. Ova država se može pohvaliti relativno uspješnom fudbalskom, rukometnom i košarkaškom selekcijom. To se posebno odnosi na rukometaše, budući da je ovo praktično jedina reprezentacija izvan Evrope koja koliko-toliko može parirati evropskim silama. Najveće ostvarenje na globalnom nivou joj je polufinale iz 2005. godine, kada je Tunis i organizovao svjetsko rukometno prvenstvo. Na afričkim rukometnim prvenstvima Tunižani nikada nisu bili plasirani niže od trećeg mjesta, a devet puta su se penjali i na sami tron. U individualnim sportovima se naročito ističu dva imena - Mohmmed Gammoudi i Oussama Mellouli. Obojica su dugoprugaši, s tim što se Gammoudi takmičio u atletici, a Mellouli u plivanju. Prvi je osvojio četiri olimpijske medalje, a drugi tri. Olimpijske igre u Londonu su bile najuspješnije u tuniškoj historiji. Mellouli je tu osvojio zlato u plivačkom maratonu, te bronzu na 1500 metara. Njemu se pridružila i Habiba Ghribi, koja je sa zlatom na 3000 metara u atletici postala prva žena iz Tunisa sa olimpijskim odličjem. Pored plivanja i atletike, do ove godine su Tunižani osvajali medalje još samo u boksu. Treba spomenuti i to da su Tunižani još uspješniji na Paraolipijskim igrama (posebno paraolimpijskoj atletici), gdje spadaju u 15 najuspješnijih nacija svih vremena.

Ta činjenica se značajno promijenila ove godine. U Rio de Janeiru Tunižani su osvojili tri medalje (sve tri bronze), ali zanimljivo je da one nisu ni atletske, ni plivačke, ni bokserske. Sve tri su zapravo bile premijerne - u mačevanju, tekvandou i hrvanju. Najviše u oči svakako upada medalja u mačevanju koju je osvojila Ines Boubakri, koja je u borbi za treće mjesto porazila ruskinju Šanaevu. Ines je inače udata za vrlo uspješnog francuskog mačevaoca Le Pechouxa (on se u Rio okitio srebrom), pa ovaj uspjeh možda ne treba ni čuditi. Osim toga, da je tuniško mačevanje u usponu dokazuju i još dva četvrtfinala koja su izborile Inesine kolegice, sestre Besbes. Bronze iz borilačkih disciplina su donijeli tekvandoista Oussama Oueslati i hrvačica Marwa Amri. Ovo su zasigurno značajni uspjesi za tuniški sport, posebno u kontekstu njegove pluralizacije. Najveća nada na ovoj Olimpijadi je bio već spomenuti olimpijski šampion u plivačkom maratonu Oussama Mellouli. Međutim, njega godine polako stižu, tako da je ovaj put završio u sredini poretka, na 12. mjestu. Jedina tuniška reprezentacija koja se takmičila u Riju su bili očekivano rukometaši. Oni nisu bili na svom nivou. Jedino što su uspjeli uraditi jeste da remiziraju sa Katarom i pošteno namuče Francusku. To je bilo daleko od dovoljnog za prolazak grupe...

Image
Oussama Oueslati

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#208 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 04/12/2016 02:18

75. EGIPAT
Image

Broj stanovnika: 92 miliona
BDP po stanovniku: 12 000 $
Broj takmičara: 119

Zlato: 0
Srebro: 0
Bronza: 3

Nakon Tunisa dolazi njemu slična zemlja - Egipat. Naravno, ima tu i nekoliko bitnih razlika, npr. Egipat je značajno veći - riječ je o najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji. Egipat je zemlja sa veoma bogatim historijskim nasljeđem. Ne treba trošiti riječi o Egiptu kao jednoj od kolijevki ljudske civilizacije. Dovoljno je samo spomenuti piramide u Gizi, jedino preživjelo od sedam originalnih svjetskih čuda. Ne treba naročito ni objašnjavati šta rijeka Nil znači za ovu zemlju. Više od 90% stanovništva Egipta je smješteno u njenoj dolini. Tu se nalazi i Kairo, najveći grad u Africi. Inače, u našem jeziku se za Egipat ranije koristio orijentalni izraz Misir, ali smo kasnije prihvatili ovu zapadnjačku verziju. Moderna historija Egipta je bila dosta turbulentna, ali su srećom izbjegnuti unutrašnji sukobi većih razmjera. Njegov položaj ima izuzetan geopolitički značaj, budući da je kao prvo najveći susjed Izraela, a kao drugo da kontroliše Suecki kanal. Mene za Egipćane veže prvenstveno jedna bolna uspomena iz djetinjstva - prvo bušenje zuba i stavljanje plombe sam doživio u egipatskom UNPROFOR-u.

Egipat je i u sportskom smislu dosta sličan Tunisu. Posebno se to odnosi na ekipne sportove, jer i Egipat ima za afričke prilike veoma dobro razvijen fudbal, košarku, rukomet i odbojku. U fudbalu su rekorderi po broju osvojenih naslova kontinentalnog prvaka, a i najuspješniji afrički fudbalski klub dolazi upravo iz Egipta (Al Ahly). U rukometu su druga najuspješnija afrička nacija (poslije Tunisa naravno), dok su u košarci više uspjeha imali u nešto daljoj prošlosti. Važe i za odbojkašku silu u Africi. Međutim, kada su u pitanju olimpijske igre, nisu se baš naosvajali medalja koliko bi se to moglo očekivati, obzirom da redovno šalju veoma brojne delegacije. Mnogo uspješniji su bili u prvoj polovini prošlog stoljeća nego u drugoj, kada se desila jedna ogromna crna rupa u njihovim rezultatima (samo jedna osvojena medalja u 40 godina). Ipak, u XXI stoljeću su se malo dohavizali, i ponovo počeli osvajati odličja. Najviše ih je osvojeno u dizanju tegova. Tu posebno treba izdvojiti Ibrahima Shamsa, jednog od rijetkih sportista koji su osvajali medalje i prije i poslije Drugog svjetskog rata (bronza u Berlinu, zlato u Londonu). Pored dizanja tegova, Egipćani su relativno uspješni u borilačkim vještinama, naročito hrvanju. Poseban spomen zaslužuju egipatski paraolimpijci, koji redovno donose veći broj odličja nego njihove kolege olimpijci. Izdvojit ću i jedan kuriozitet - Egipat je samo jednom učestvovao i na zimskim olimpijskim igrama - i to baš u Sarajevu. Tadašnji njihov predstavnik u skijanju je izjavio da se za olimpijadu spremao tako što je 40 dana boravio u pećini usred pustinje.

Ove godine su Egipćani došli do nekog za njih prosječnog ostvarenja u Rio de Janeiru. Osvojene su tri bronze, i to dvije u njihovom tradicionalno najjačem sportu - dizanju tegova, te jedna u tekvandou. Sa simboličkog aspekta je posebno značajna medalja Sare Ahmed u dizanju tegova (kategorija do 69 kg). Ona je postala prva žena iz Egipta sa osvojenom olimpijskom medaljom, te prva dizačica tegova iz arapskih zemalja kojoj je to pošlo za rukom. Njoj se nekoliko dana kasnije u pravljenju historije pridružila tekvandoistica Hedaya Malak. Naravno, ne treba zanemariti ni uspjeh Mohameda Ihaba u dizanju tegova. Još troje egipatskih dizača tegova je bilo relativno blizu medalji, ali su se morali zadovoljiti četvrtim, odnosno petim mjestom. Slično se može reći i za hrvačicu Enas Mostafu, koja je poražena u odlučujućoj borbi repasaža od kazahstanske protivnice. U Riju su se našle i dvije muške reprezentacije Egipta - rukometna i odbojkaška. Rukometaši jesu pobijedili Švedsku i remizirali sa domaćinom, pa ne mogu skroz biti nezadovoljni, ali dalje od grupne faze nisu prošli. Slično važi i za odbojkaše - pobjeda nad Kubom im je satisfakcija za ispadanje u grupnoj fazi...

Image
Hedaya Malak
Last edited by cyprus on 23/10/2017 01:24, edited 2 times in total.

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#209 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 05/12/2016 21:54

74. NORVEŠKA
Image

Broj stanovnika: 5,2 miliona
BDP po stanovniku: 69 000 $
Broj takmičara: 62

Zlato: 0
Srebro: 0
Bronza: 4

Norveška je po mnogim kriterijima država sa najvećim životnim standardom na svijetu. Ekonomsko blagostanje između ostalog duguju i značajnom resursnom bogatstvu - nafta, šume, hidropotencijal itd. Ipak, sjevernjački mentalitet je vjerovatno ono što je odigralo presudnu ulogu. Norveška nije dio Evropske unije, iz prostog razloga jer su procijenili da im to ne treba. Ova zemlja inače posjeduje i spektakularan prirodni ambijent, te najrazuđeniju obalu na svijetu. Razlog za to je veliki broj fjordova - uskih i dubokih zaljeva ledničkog postanka. Norvežani su prednjačili u istraživanju polarnih oblasti, tako da svoje interesne sfere danas imaju i na Artkiku i na Antartiku.

Možda se u posljednje vrijeme ne čini tako, ali Norvežani su velika sportska nacija. Naravno, posebno se to odnosi na zimske sportove. Možda će neke iznenaditi informacija da je riječ o najuspješnijoj državi na zimskim olimpijskim igrama svih vremena, kako po broju zlatnih, tako i ukupnom broju medalja. Iza sebe su ostavili daleko veće nacije kao što su SAD, Rusija, Njemačka i dr. Neupitna sila broj 1 u svijetu su u nordijskom skijanju i nordijskoj kombinaciji, dva sporta koja su i nastala u ovoj zemlji. Naravno, ne smiju se zaboraviti niti broj uspjesi u drugim zimskim sportovima - skijaškim skokovima, alpskom skijanju, biatlonu i brzom klizanju. Norvežani su dva puta i ogranizovali zimsku olimpijadu, u Oslu (1952. godine) i Lillehammeru (1994. godine). Među brojnim norveškim olimpijcima u zimskim sportovima poseban spomen zaslužuje zimski Michael Phelps, tj. biatlonac Ole Einar Bjorndalen (13 osvojenih olimpijskih medalja). Kada govorimo o ljetnim igrama, naravno da se tu ne može govoriti o nekoj norveškoj dominaciji, ali su norveški sportisti i u ovim sportovima dosad osvojili preko 100 medalja. Zanimljivo, najviše ih je osvojeno u jedrenju i streljaštvu, ali se i novreška atletika te veslanje sa kanuingom mogu pohvaliti brojnim međunarodnim i olimpijskim odličjima. Među timskim sportovima, najviše se pažnje naravno posvećuje rukometu, ali se može reći da je ženska selekcija dosta uspješnija od muške.

Norveški nastup u Riju je bio jedan od najslabijih u historiji. To je istina samo nastavak opadajućeg trenda u performansima norveškim sportista na ljetnoj olimpijadi, pa i na međunarodnoj sceni generalno u ovom stoljeću. Ovaj put su osvojene četiri bronze, koje ne vjerujem da mogu pretjerano zadovoljiti sportsku javnost u ovoj zemlji. Norvežani su najviše pažnje opet posvetili svojim rukometašicama (trostruke svjetske i šesterostruke evropske šampionke). Ove su im uzvratile osvojenim trećim mjestom, uz napomenu da im je boba falila za ulazak u finale. Naime, u produžetku polufinala su vrlo nesretno izgubile od Ruskinja. Obzirom da su osvojile zlato na prethodne dvije olimpijade, ovo se ne može smatrati nekim naročitim uspjehom. Norvežani su poznati kao dobri veslači, pa su tako i na ovim igrama došli do dvije medalje. Za to su zaslužna njihova dva dvojca Borch / Tufte i Brun / Strandli. Još jednu bronzu na norveški saldo je dodao i hrvač Stig Andre Berge...

Image
Kristoffer Brun i Are Strandli
Last edited by cyprus on 23/10/2017 01:18, edited 2 times in total.

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#210 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 09/12/2016 19:12

73. NIGER
Image

Broj stanovnika: 17 miliona
BDP po stanovniku: 1100 $
Broj takmičara: 6

Zlato: 0
Srebro: 1
Bronza: 0

Poslije Norveške dođe Niger. Susjedi na ovoj listi su dvije nimalo slične, čak bi se reklo kontrastne države. Ime ove države potiče od istoimene rijeke, jedne od najvećih u Africi, koja protiče jugozapadnim dijelom Republike Niger. Niger je jedna od najsiromašnijih i najnerazvijenijih država svijeta. Zapravo, jedino se možda za Somaliju može reći da je u većim govnima. Ova zemlja je poznata i po najvećoj stopi nataliteta. Prosječna Nigerka rodi sedmero djece. Fino je to, svako dijete ima svoju nafaku, to je tačno, ali ovdašnji problem je relativno česta pojava nestašice hrane, jer Niger zahvata uglavnom pustinjsko i polupustinjsko područje na južnom rubu Sahare, gdje suša nije baš rijetka pojava, a sve brojnija usta treba hraniti. I da kažemo nešto pozitivno - dobro je, ne puca se.

Do ove godine, daleko najveći uspjeh Nigera na sportskom planu je bila bronzana olimpijska medalja boksera Issakea Daborea, u Münchenu 1972. godine. Osim toga, sportisti ove zemlje nisu naročito doprinijeli njenoj promociji u svijetu. Na dosadašnjim olimpijskim igrama su uglavnom imali do pet predstavnika. Rekord je srušen u Londonu prije četiri godine, kada se u nigerskoj delegaciji našlo šestero sportista. Najviše pažnje među njima je privukao veslač Hamadou Djibo Issaka, ali ne zbog ostvarenog rezultata, nego zbog činjenice da se svojski napatio da uopšte dođe do cilja.

Ipak, možemo mi govoriti - Niger vaki, Niger naki, ali Niger uze medalju i u Riju. Tačnije, Abdoul Razak Issoufou je osvojio srebro u tekvandou, u kategoriji iznad 80 kg. Issoufou je na putu prema finalu odnio pobjede nad Francuzom, Brazilcem i Uzbekistancem, da bi u finalu bio poražen od azerbejdžanskog protivnika. On je ovaj historijski rezultat (najveći uspjeh nigerskog sporta u historiji) napravio usprkos tome što mu je otac u djetinjstvu zabranio da se uopšte bavi sportom. Tek nakon što je odselio iz Nigera počinje ponovo sa treniranjem tekvandoa. I svaka mu čast, dogurao je skoro do vrha. Ostali predstavnici ove zemlje u Riju nisu pokazali mnogo. Dvoje plivača je postavilo nove državne rekorde na 50 metara u muškoj i ženskoj konkurenciji, s tim da to nije bio naročito težak zadatak. Završili su na 70. i 83. mjestu ukupnog poretka...

Image
Abdoul Razak Issoufou
Last edited by cyprus on 23/10/2017 01:13, edited 1 time in total.

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#211 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 10/12/2016 12:40

72. GRENADA
Image

Broj stanovnika: 110 hiljada
BDP po stanovniku: 14 000 $
Broj takmičara: 7

Zlato: 0
Srebro: 1
Bronza: 0

Grenada je brdovito, ali ipak jedno od nižih tropskih ostrva u Karibima. To je ujedno i nezavisna država u sklopu Commonwealtha, jedna od onih u kojoj kraljica Elizabeta II i dalje formalno obnaša dužnost monarha. Ova mala država je uglavnom poznata po dvije stvari - američkoj invaziji iz 1983. godine (kada su se ovi nešto domunđavali sa Kubom, a Ameri se prepali od daljeg širenja komunizma u svom dvorištu) i muškatnim oraščićima (Grenada je drugi najveći proizvođač istih u svijetu). Muškatni oraščić su stavili i na zastavu (po mom mišljenju onako dosta nerezonski). Sjeverno od Grenade se proteže luk manjih ostrva po imenu Grenadini, ali većina njih zanimljivo ne pripada Grenadi, nego Svetom Vinsentu.

Dva najpopularnija sporta na Grenadi su bez ikakve dileme kriket i atletika (uglavnom sprinterske discipline). Kako kriket nije olimpijski sport, onda grenadske uzdanice na Olimpijadi bivaju isključivo atletičari. Bude istina tu i tamo ponekad i neki plivač, bokser, tekvandoista i slično, ali se zna da jedino atletičari mogu napraviti neki značajan rezultat na međunarodnom nivou. I tako su stanovnici ove male zemlje prije četiri godine u Londonu dočekali svoju prvu olimpijsku medalju, i to prvo pa muško, pardon zlato. Donio im ga je sjajni Kirani James u utrci na 400 metara. Jeste to bila velika stvar za Grenadu, ali nije se radilo o nikakvom iznenađenju. James je tada već bio aktuelni svjetski prvak. Ništa što su prije ili kasnije napravili grenadski sportisti se ne može komparirati sa onim što je napravio James.

James je još mlad, tek su mu 24 godine, još u punoj snazi, pa se on tako našao i u Riju, kao nositelj zastave i glavna zvijezda olimpijskog tima Grenade. Očekivano, on je Grenadi donio i drugo olimpijsko odličje, ali ovaj put ono nije bilo ono najsjajnije. Pretekao ga je sjajni Južnoafrikanac van Niekerk, koji je usput srušio svjetski rekord. Heroj Grenade se morao zadovoljiti srebrom, ali ne vjerujem da je to ikoga rastužilo na ovom ostrvu. Zanimljivo, u finalu utrke na 400 metara je trčao još jedan predstavnik Grenade - Bralon Taplin. On je međutim završio kao sedmi, što se također može tretirati kao vrlo solidan rezultat. Od ostalih sportista izdvajam samo još pristojno deveto mjesto Kurta Felixa u desetoboju. Grenada je inače bila najmanja država koja je došla do medalje na ovim igrama...

Image
Kirani James

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#212 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 17/12/2016 02:15

71. BURUNDI
Image

Broj stanovnika: 11 miliona
BDP po stanovniku: 800 $
Broj takmičara: 9

Zlato: 0
Srebro: 1
Bronza: 0

Burundi je jedna od manjih, a istovremeno i najgušće naseljenih afričkih država. Ovaj južni blizanac Ruande je smješten na sjevernoistočnoj obali jezera Tanganyika. Potraga za krajnjim izvorištem Nila, što je pitanje koje je bilo misterija kroz vijekove, u konačnici će nas dovesti upravo u Burundi - "najgornju" zemlju u slivu Nila. Nažalost, Burundi je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, gdje oko 90% stanovništva živi od ekstenzivne poljoprivrede. Uz to je i službeno najruralnija država svijeta. Veliki promotor kulture Burundija su njegovi bubnjari, zahvaljujući kojima je tradicionalna muzika ove zemlje postala poznata širom Afrike, pa i svijeta.

Iako je nezavisnost stekao još 1966. godine, Burundi se na olimpijskim igrama počeo takmičiti tek 30 godina kasnije. Međutim, taj njihov debi 1996. godine u Atlanti je ostao upisan zlatnim slovima (kako ono kažu na TV-u) u historiji sporta u ovoj zemlji. Tada se Venuste Niyongabo popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, pobijedivši u utrci na 5000 metra. Nije to bilo ni preveliko iznenađenje, jer je Niyongabo godinu dana ranije osvojio bronzu na svjetskom prvenstvu (istina na 1500 metara). Kako ste vjerovatno skontali, i Burundi je tipična istočnoafrička visijska država, gdje daleko od ostalih sportova iskače atletika. Popularni su još i fudbal, košarka, pa i džudo, ali nekih značajnih ostvarenja u tim sportovima nema.

Ove godine se put Rija uputila najbrojnija olimpijska delegacija Burundija ikada sa devet sportista. Od njih devet, šestero je bilo atletičara. Od tih šest, pogađate, neko je osvojio medalju. Novi veliki uspjeh burundijskog sporta je zasluga Francine Niyonsabe, bivše afričke prvakinje na 800 metara. Ona je istrčala odličnu utrku i osvojila drugo mjesto iza neprikosnovene Caster Semenye. Ostali predstavnici Burundija nisu napravili ništa približno ovome. Bez obzira, mali i siromašni Burundi upisao drugu historijsku medalju na svoj konto, a mi se kupamo...

Image
Francine Niyonsaba
Last edited by cyprus on 23/10/2017 00:51, edited 1 time in total.

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#213 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 17/12/2016 19:00

70. FILIPINI
Image

Broj stanovnika: 101 milion
BDP po stanovniku: 7600 $
Broj takmičara: 13

Zlato: 0
Srebro: 1
Bronza: 0

Filipini su država i arhipelag kojeg čini više hiljada ostrva, među kojima su najveći Luzon i Mindanao. Na Luzonu je smještena i većina filipinskog stanovništva, zajedno sa glavnim gradom Manilom, čije metropolitansko područje spada među najveća na svijetu. Na Filipinima se nalazi i nekoliko većih vulkana, a Mayon je najaktivniji i najopasniji. Unutar urušene kaldere vulkana Taal na jugozapadnu Luzona se nalazi jedno zaista specifično istoimeno jezero - unutar njega se nalazi ostrvo, koje ima svoje jezero, unutar kojeg se nalazi još jedno malo ostrvo. Filipinci se inače mogu smatrati azijskim Latinosima. Ovdje je Španija bila višestoljetni kolonijalni gospodar, te je ostavila veliki uticaj na domaću kulturu. Kao rezultat toga, Filipinci uglavnom imaju španska imena i prezimena, te su jedna od samo dvije većinski katoličke države u Aziji. Inače, Filipini imaju jednu od najvećih katoličkih zajednica na svijetu, tj. najveću poslije Brazila i Meksika. Na Mindanau živi značajna muslimanska manjina, te su na ovom ostrvu učestale tenzije na religijskoj osnovi, ponekada praćene oružanim sukobima i terorizmom.

Iako je riječ o državi sa veoma brojnom populacijom, Filipini kroz historiju nisu stvorili mnogo značajnih sportskih imena na svjetskom nivou. Pogrešno bi bilo reći da Filipinci nisu orijentisani ka sportu, jer neki sportovi imaju veliki broj poklonika u ovoj državi, ali jednostavno im ne uspjeva da produciraju neki osjetan broj konkurentih sportista za međunarodna takmičenja. Košarka je najbolji primjer. Mnogo Filipinaca je ludo za košarkom, ali njihova selekcija nema neki naročit ugled na međunarodnom nivou. Oni istina redovno učestvuju na kontinentalnom prvenstvu, ali znamo da Azija nije baš kontinent poznat po oštroj košarkaškoj konkurenciji. Sport u kojem Filipinci imaju najviše međunarodnog uspjeha je zasigurno boks, i to posebno lakše kategorije. Polovinu od deset dosad osvojenih olimpijskih medalja za Filipine, donijeli su bokseri. Zapravo, u proteklih 80 godina, Filipinci nisu osvojili nijednu drugu olimpijsku medalju, osim onih iz boksa (do ove godine). Ipak, najtrofejniji i najpoznatiji filipinski olimpijac nije bokser, nego plivač Teofilo Yldefonso. On je davne 1928. i 1932. godine osvojio dvije bronze na 200 metara prsnim stilom, ostavši upamćen po neobičnom načinu plivanja. Kasnije je stradao u Drugom svjetskom ratu. Jedna od zanimljivosti koja se veže za filipinski sport je činjenica da su poslavši dva skijaša na igre u Sapporo 1972. godine, Filipinci postali prva tropska nacija koja je učestvovala na zimskim igrama.

Filipinci su nekada slali znatno brojnije delegacije na olimpijske igre, ali se taj broj posljednjih decenija značajno smanjio. O dekadenciji filipinskog sporta govori i činjenica da je po pitanju olimpijskih medalja potpuna suša zavladala nakon 1996. godine i olimpijade u Atlanti. Međutim, prekid suše su konačno doživjeli sada u Riju. Za to je zaslužna Hidilyn Diaz, inače uposlenica filipinske vojne avijacije, koja je postala prva Filipinka (žena) vlasnica olimpijskog odličja. Njena disciplina je dizanje tegova (kategorije do 53 kg), a ovo je inače bila i prva medalja za Filipine u ovom sportu. Dakle, Diazova je ovim probila led u mnogo čemu. Drugi rezultati filipinskih predstavnika u Riju su uglavnom bili veoma loši, pa ih neću ni spominjati. Reći ću samo da su njihova dva boksera veoma razočarala izgubivši već u prvom krugu takmičenja...

Image
Hidilyn Diaz

mistek
Posts: 2044
Joined: 23/05/2010 15:16

#214 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by mistek » 18/12/2016 12:57

cyprus wrote:te su jedna od samo dvije većinski katoličke države u Aziji.
Je li Istočni Timor druga ili nešto drugo ima? :-D

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#215 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 18/12/2016 19:43

mistek wrote:
cyprus wrote:te su jedna od samo dvije većinski katoličke države u Aziji.
Je li Istočni Timor druga ili nešto drugo ima? :-D
Timor naravno :thumbup: Zanimljivo je i da je Indoneziji lojalan dio Timora također dominantno katolički.

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#216 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 19/12/2016 21:57

69. KATAR
Image

Broj stanovnika: 2,4 miliona
BDP po stanovniku: 146 000 $
Broj takmičara: 38

Zlato: 0
Srebro: 1
Bronza: 0

Katar je prilično mala poluostrvska država u Perzijskoj zaljevu, gdje više od polovine stanovnika živi u glavnom gradu Dohi, koji je jedan od najbrže rastućih gradova svijeta. I Katar u cjelini je poznat po veoma brzom rastu stanovništva. Danas ova zemlja ima oko 2,4 miliona stanovnika, a prije 10-tak godina nije imala ni milion. Naravno, ovaj rast nije rezultat vanzemaljskog prirodnog priraštaja, nego doseljavanja velikog broja stranih radnika (koji ne mogu dobiti katarsko državljanstvo), među kojima je usput rečeno i veliki broj Filipinaca. Manje od 15% stanovnika Katara su ujedno i katarski državljani. Ono po čemu je Katar svakako najpoznatiji je razmjerno veliko naftno bogatstvo, koje je ovu zemlju proguralo na sami vrh liste zemalja po iznosu BDP-a po jednom stavnovniku. Iz te činjenice se može izvući i konstatacija da je riječ o najbogatijoj državi svijeta, ali ne nužno i najrazvijenijoj. Naftno bogatstvo je dalo ovoj maloj zemlji i relativno veliki vanjski politički uticaj, što je posebno došlo do izražaja za vrijeme tzv. Arapskog proljeća.

Katar je do ove godine osvojio četiri olimpijske medalje - sve četiri bronzane i sve četiri u dosta različitim disciplinama. Atletičar srednjeprugaš Mohamed Souleiman je probio led još 1992. godine u Barceloni na 1500 metara. Slijedio ga je dizač tegova u najtežoj kategoriji Said Saif Assad 2000. godine u Sydneyu, a iz Londona prije četiri godine medalje su donijeli strijelac Nasser Al Atiyah u skitu i atletičar Mutaz Essa Barshim u skoku u vis. Olimpijada za Katarane je bila historijska i po tome što su se po prvi put u olimpijskoj delegaciji ove zemlje našle i dvije žene. Brojka od četiri olimpijske bronze u čitavoj olimpijskoj historiji ne djeluje naročito impresivno, ali ako se uzmu u obzir ulaganja u sport koja Katar vrši u posljednje vrijeme, te naturalizacija brojnih stranih sportista, u skoroj budućnosti bi se mogao očekivati i značajno veći broj sportskih uspjeha. Najveći napredak je do sada ostvaren u rukometu, gdje je katarska selekcija uz angažman brojnih poznatih svjetskih imena uspjela da postane srebrena na svjetskom prvenstvu (na domaćem terenu), uz još dva naslova azijskog prvaka. Slična nastojanja se primjećuju i u sferi fudbala, a Katar će 2022. godine postati prva arapska zemlja koja je organizovala svjetsko fudbalsko prvenstvo.

Rukometna selekcija Katara je bila najveći adut ove države na protekloj olimpijadi. Međutim, osim solidnih partija u nekim utakmicama (npr. protiv Hrvatske), ona nije pružila ono što se od nje očekivalo. Grupnu fazu je prošla tek sa četvrtog mjesta, a u četvrtfinalu je glatko poražena od selekcije Njemačke. Zato je spomenuti skakač u vis Mutaz Essa Barshim uspio čak i nadmašiti uspjeh sa olimpijskih igara u Londonu. Naime, ovaj put je osvojio srebro, prvo u olimpijskoj historiji Katara. Letva koju je preskočio je stajala na visini od 236 centimetara. Barshim je inače dijete sudanskih imigranata u Kataru. Među atletskim rezultatima vrijedi izdvojiti svakako i odlično šesto mjesto naturaliziranog Egipćanina Elseifya. Katarani su imali relativno brojnu delagaciju u konjičkom sportu. Takmičar Ali Al Rumaihi na konju Gunderu je bio najbliži osvajanju medalje - bio je također šesti. Osim ovih, bilo je još nekoliko pristojnih rezultata katarskih predstavnika, što nam ukazuje da će na budućim olimpijadama Katar zasigurno jurišati na veći broj medalja. Uostalom, i činjenica da je ovo bila najbrojnija olimpijska delegacija Katara u historiji također govori nešto...

Image
Mutaz Essa Barshim
Last edited by cyprus on 23/10/2017 00:27, edited 1 time in total.

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#217 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 21/12/2016 22:38

68. MONGOLIJA
Image

Broj stanovnika: 3,1 milion
BDP po stanovniku: 11 000 $
Broj takmičara: 43

Zlato: 0
Srebro: 1
Bronza: 1

Mongolija je stepsko-pustinjska zemlja između Rusije i Kine. Zauzima pozamašnu teritoriju, ali ima prilično malu populaciju, tako da se smatra najrjeđe naseljenom državnom na svijetu (manje od dva stanovnika po kilometru kvadratnom). Ova država ima impresivnu historiju. Mongolsko carstvo iz XIII stoljeća je bilo jedno od najvećih u ljudskoj historiji. Temelje ove divovske imperije je udario Džingis-kan, a njegovi nasljednici su pokorili najveći dio Azije. Međutim, mongolska država se relativno brzo poslije toga urušila i raspala, a njena državnost je obnovljena tek u XX stoljeću, i to pod pokroviteljstvom Rusije (kasnije SSSR-a). Ruski uticaj u Mongoliji je vidljiv i danas, budući da Mongoli pored svog tradicionalnog pisma koriste i ćirilicu. Nekada je opstanak Mongola zavisio isključivo od nomadskog stočarstva i uzgoja konja, a danas je osnova mongolske ekonomije njen rudarski sektor. Još jedna subjektivna opaska - čini mi se da nema naroda sa zamršenijim imenima i prezimenima od Mongola.

Tradicionalni mongolski sportovi su hrvanje, streličarstvo i jahanje konja. Naravno, nije to ono pičkasto i ušminkano jahanje kao na olimpijadi, već pravo iskonsko. Zato to baš i nisu mogli valorizovati u olimpijskom kontekstu. Popularnost streličarstva im nije bila dovoljna za neke naročite međunarodne uspjehe, prvenstveno iz razloga što su ostale zemlje iz dalekoistočnog komšiluka za još luđe za ovim sportom (posebno Koreanci). Zato je iz historijske privrženosti hrvanju proistekla vrlo zapažena uloga Mongola na međunarodnoj sceni u različitim borilačkim sportovima. Neki Mongoli se bave tradicionalnim hrvanjem i velike su zvijezde u svojoj zemlji (haman k'o Džeko), iako ih niko ne zna izvan nje. Drugi su otišli u Japan, i tamo solidno kotiraju u sumo hrvanju. Treći su se odlučili za nešto konvencionalnije discipline, poput standardnog hrvanja, džuda i boksa, pa su svojoj zemlji donijeli brojne uspjehe na olimpijskim igrama, oličene u 26 dosadašnjih medalja (iako samo dvije zlatne). Džudista Naidangiin Tüvshinbayar je po međunarodnim mjerilima možda i najveće sportsko ime iz Mongolije. Vlasnik je zlatne i srebrene olimpijske medalje, a uz to ima i kontinentalno zlato, te svjetsku bronzu. Osim što se znaju tući, Mongoli su dokazali da znaju i pucati (dvije medalje u streljaštvu).

Na posljednjih nekoliko olimpijskih igara je primjetan uzlazni trend u osvarenim rezultatima mongolskih sportista. Tako je na ovim igrama u Riju, Mongolija imala jednu od najvećih svojih delegacija ikada, sa čak 43-oje sportista. Od toga je bilo čak 13 džudista, deset hrvača i šest boksera. Ukupan saldo medalja nije impresivan - po jedno srebro i bronza, ali treba napomenuti da je još nekoliko predstavnika ove države bilo vrlo blizu. Čak tri borbe za bronzu u repasažu su izgubljene. Iz poraza monoglskog hrvača Mandakhnarana je potekao jedan od najčudnijih prizora na proteklim igrama. Naime, njegovi treneri su u znak protesta protiv vrlo pristrasnog suđenja na stranu uzbečkog protivnika uletili u borilište i skinuli se u gaće. Ipak, da se vratimo medaljama - srebro je osvojila džudistkinja Dorjsürengiin Sumiyaa, a bronzu bokser Dorjnyambuugiin Otgondalai. Sumiyaa je na svom putu do pobjedničkog postolja u kategoriji do 57 kilograma između ostalog pobijedila i svjetsku prvakinju Matsumoto iz Japana, što je bilo veliko iznenađenje. U finalu je domaća takmičarka Silva ipak bila spretnija od Mongolke, ali ova je vrlo zadovoljna osvojenim drugim mjestom...

Image
Dorjsürengiin Sumiyaa

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#218 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 23/12/2016 01:12

67. INDIJA
Image

Broj stanovnika: 1,3 milijarde
BDP po stanovniku: 6700 $
Broj takmičara: 117

Zlato: 0
Srebro: 1
Bronza: 1

Indija je druga najmnogoljudnija država svijeta, a demografske tendencije su takve da će u dogledno vrijeme prestići Kinu i postati broj jedan u svijetu. Indijsku populaciju čini živopisan kolorit različitih naroda, a zajedničko za većinu njih je hinduistička religija. Kažem većinu, jer u Indiji danas živi i veliki broj muslimana (usprkos razlazu sa Pakistanom), ali i kršćana kojih ovdje ima nekoliko desetina miliona, te pripadnika drugih različitih vjerovanja (npr. sikhi). Indija je zemlja velikih protivrječnosti. Za ilustraciju ću spomenuti da na jednoj strani ova država ima nuklearni i svemirski program, a na drugoj je kastinski sistem i dalje bitan u društvenim prilikama, uz enormno siromaštvo velikog dijela populacije, posebno u ruralnim predjelima zemlje. O Indiji bi se dalo svašta reći, ali nemam nekog prostora ni vremena, pa prelazim na sport.

Iako se u populacijskom smislu radi o gigantskoj zemlji, sportski dometi Indijaca su prilično skromni. Zapravo, u većini sportova su gotovo neobjašnjivo katastrofalni. To npr. vrijedi za većinu timskih, ali i nekih drugih planetarno popularnih sportova. Da je Indija planet za sebe govori i činjenica da oni prvenstveno njeguju tradiciju u kriketu i hokeju na travi, sportovima koji se u većem dijelu svijeta ne pridaje ni približna pažnja kao u ovoj državi. Kako kriket nije olimpijski sport, onda hokej na travi mami najveću pažnju indijske javnosti na olimpijskim igrama. Muška hokejaška reprezentacija Indije ime čak 11 medalja (osam zlatnih) sa olimpijskih medalja, ali vrijedi napomenuti da je posljednja osvojena prije 36 godina. Čak su i u tom sportu u kojem su nekada suvereno dominirali, danas spali na neki nivo bliže prosjeku. U historiji su inače osvojili 28 olimpijskih medalja, što je, ponovit ću, za ovu zemlju vrlo vrlo skromno. Na rijetko kojim igrama osvajaju više od jedne medalje, a najuspješnije su im bile igre u Londonu prije četiri godine, kada je osvojeno šest medalja. Od individualnih sportova, Indijci su najuspješniji u streljaštvu i hrvanju.

Indijci su u Rio de Janeiro poslali najveću olimpijsku delegaciju ikada, sa 117 sportista. Djelomičan uzrok tome je činjenica da su konačno imali kvalifikovan i muški i ženski hokejaški tim. Muška selekcija se pokazala kao uspješnija. U grupi su uspjeli pobijediti čak i Argentince (kasnije osvajače zlatne medalje), ali dalje od četvrtfinala i raspoloženih Belgijanaca nisu mogli. Hokejašice su zabilježile četiri ubjedljiva poraza, te remi sa Japanom. Sveukupan dojam o ovogodišnjem nastupu indijskih olimpijaca se može opisati kao sramotan, bar je to tako formulisao njihov predsjednik olimpijskog komiteta. Cilj je bio osvajanje najmanje 10 medalja, ili bar približavanje toj brojci, a na kraju su jedva ugrabljena dva odličja. Najdalje je dogurala Pusarla Sindhu, koja je igrala badmintonsko finale protiv španske predstavnice. Iako je osvojila prvi set, u konačnici je izgubila. Srebro je osvojila prvenstveno zato što je prethodno nanizala pet pobjeda na putu do finala. Drugu medalju je donijela hrvačica Sakshi Malik, koja je kroz repasaž osvojila bronzu u kategoriji do 58 kilograma. Jednom od najboljih strijelaca svijeta u disciplini 10-metarska vazdužna puška, Abhinavu Bindri, boba je nedostajala da osvoji novu olimpijsku medalju. Završio je četvrti i najavio povlačenje iz ovog sporta. Ovo je inače bio prvi put u ovom mileniju da Indija nije osvojila olimpijsku medalju u streljaštvu. Jedno od najprijatnijih iznenađenja je bio gimnastičar Dipa Karmakar, ali i njemu je isto tako malo nedostajalo za medalju u preskoku, što bi bila prva historijska medalja u gimnastici za ovu zemlju...

Image
Pusarla Sindhu
Last edited by cyprus on 22/10/2017 23:51, edited 1 time in total.

User avatar
hrle1976
Posts: 4902
Joined: 20/12/2011 01:36
Location: Praha, Czech Republic

#219 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by hrle1976 » 30/12/2016 11:32

Indija fakat najsmotanija nacija za sport.

Nego Cyprus idemo ostalo je jos samo 60 i kusur nacija :D

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#220 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 02/01/2017 03:43

66. BUGARSKA
Image

Broj stanovnika: 7,2 miliona
BDP po stanovniku: 20 000 $
Broj takmičara: 51

Zlato: 0
Srebro: 1
Bronza: 2

Nakanih se da nastavim. Na broju 66 se nalazi Bugarska, jedina južnoslavenska država koja nije bila dio Jugoslavije. Razlog vjerovatno treba tražiti u neveselim historijskim relacijama sa našim istočnim, a njihovim zapadnim komšijama. Čak štaviše, Bugari su izgleda bili pravo nestrpljivi u pogledu raspada Jugoslavije, u toj mjeri da su priznali neke njene republike i prije nego što su iste postale nezavisne, kao što je to bio npr. slučaj sa Bosnom i Hercegovinom. Danas je Bugarska članica Evropske unije. Istina najsiromašnija članica, ali ipak članica. Bugari muku muče sa natalitetom, a prirodni priraštaj je u katastrofalnom minusu. Negdje pred dolazak demokratije i kapitalizma, Bugara je bilo skoro 9 miliona. Tada ih je međutim zahvatila bijela kuga, koja ih još nije popustila, tako da ih je danas skoro dva miliona manje. Romska populacija u Bugarskoj ima veći procentualni udio u ukupnom broju stanovnika nego u bilo kojoj drugoj državi svijeta (preko 4%). Iz Bugarske je bila i Baba Vanga (ona sa Fejsa). Ako ima neko da ne zna, 'naš' Balkan se naziva tako prema istoimenom planinskom vijencu u Bugarskoj.

Razvoj sporta u komunističkom periodu je bio jedan od prioriteta državne vlasti, tako da je Bugarska u toku 70-tih i 80-tih izgradila imidž vrlo respektabilne sportske sile na međunarodnom planu. Posebno je uspješna i poznata bugarska škola hrvanja i dizanja tegova. Ova dva sporta su Bugarima donijela preko 100 olimpijskih medalja. Bugarska je vrlo dobro iskoristila bojkot mnogih zapadnih zemalja da u Moskvi 1980. godine postane treća najuspješnija zemlja na tim igrama, sa 41-om medaljom. Međutim, sa raspadom komunističkog sistema, država je dospjela u brojne ekonomske probleme povezane sa tranzicijom, pa je finansiranje sporta naglo opalo 90-tih. To se postepeno počelo odražavati na rezultate bugarskih sportista, iako su fudbaleri predvođeni Hristom Stojčkovom 1994. godine bili najpozitivnije iznenađenje tadašnjeg svjetskog prvenstva. Na olimpijadama je broj medalja bivao sve manji, da bi prije četiri godine u Londonu bile iščeprkane samo tri. U međuvremenu je i fudbalska selekcija spala na jedan ispodprosječan evropski nivo, a od timskih sportova vrijedi istaknuti samo još uvijek solidne odbojkaške ekipe.

U Rio de Janeiro je otputovala jedna od najmanjih bugarskih olimpijskih delegacija u historiji. Jedan od razloga je i suspenzija svih njihovih dizača tegova zbog raširene prakse dopingovanja. Zastavu na otvaranju igara je nosila Ivet Lalova, jedno od najpoznatijih sportskih imena današnjice u Bugarskoj. Ova sprinterka važi za jednu od najbržih žena evropskog kontinenta, ali na globalnoj sceni se ipak teško nositi sa Amerikankama i Jamajčankama. Tako se ulazak u finale trke na 200 metara može prihvatili kao solidan rezultat. Lalova nije donijela svojoj zemlji olimpijsku medalju, ali jedna druga atletičarka jeste, i to u skoku u vis. Neki bi sigurno ovdje pomislili na Stefku Kostadinovu, nekadašnju olimpijsku, svjetsku i evropsku prvakinju u ovoj disciplini, ali ona je već odavno u zasluženoj penziji. Mirela Demireva će teško dostići njenu slavu, ali je bar na ovim igrama uspjela doći do velikog uspjeha - srebrene medalje. Prekočila je 197 centimetara, te tako potvrdila da ranije osvojeno srebro na Evropskom prvenstvu nije slučajno. Njenom srebru treba pridodati i još dvije bronze osvojene od strane bugarskih sportistkinja u Riju. Prvu je osvojila Elica Jankova u hrvanju, čime je očuvan niz od čak 60 godina, tokom kojih se bugarski hrvači nisu vratili niti sa jedne olimpijade bez medalje. Druga bronza je zasluga djevojaka u ritmičkoj gimnastici. Slično kao i u Londonu, sveukupno tri medalje teško da su zadovoljile bugarsku javnost...

Image
Mirela Demireva
Last edited by cyprus on 22/10/2017 23:42, edited 1 time in total.

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#221 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 03/01/2017 18:14

65. VENECUELA
Image

Broj stanovnika: 31 milion
BDP po stanovniku: 15 000 $
Broj takmičara: 87

Zlato: 0
Srebro: 1
Bronza: 2

Na krajnjem sjeveru Južne Amerike leži zemlja Venecuela (u prevodu Mala Venecija). Smjestila se na jednom od geoloških najstarijih dijelova kopna na Zemlji - Gvajanskom štitu, koji se zbog lokacijskih razloga komotno mogao zvati i Venecuelanskim štitom. Geologija Venecuele je važna i iz još jednog razloga - ovoj zemlji je podarila izuzetno velike rezerve nafte, koje spadaju među najveće u svijetu. Smatrati da je ovo bogatstvo veoma dobra osnova da se napravi država blagostanja se možda čini logičnim, međutim svjedoci smo jako teškog perioda u kojem se nalaze ekonomija i narod Venecuele. Neki će razlog ovih problema tražiti u potpuno promašenoj politici pokojnog predsjednika Huga Chaveza i njegovog nasljednika Madura, a drugi će krivca pronaći u Americi. Bilo kako bilo, sa sigurnošću se može reći da su se globalna geopolitička trvljenja vrlo nepovoljno odrazila na ovu latinoameričku zemlju.

Venecuela je u pogledu sporta dosta neobična južnoamerička država. Dok u ostalim državama nesporni primat drži fudbal, najpopularniji sport u Venecueli je bejzbol. Venecuela je u prvoj polovini prošlog stoljeća znala postati i svjetski prvak. Novija ostvarenja u bejzbolu su ipak znatno skromnija. Iako venecuelanska fudbalska reprezentacija nije na nivou većine drugih država sa svog kontinenta, pa je tako ovo jedina CONMEBOL-ska država koja nije nikada učestvovala na svjetskom prvenstvu, popularnost fudbala je u značajnom porastu. Venecuelanska košarkaška selekcija je vrlo respektabilna u razmjerama svog kontinentna - aktuelni je šampion Južne Amerike. Kada govorimo o olimpizmu, Venecuela nema baš veliki broj medalja u svojoj historiji - ukupno 15. Najveći broj je osvojen u boksu, a tu posebno treba istaknuti Francisca Rodrigueza, koji je u Mexicu 1968. godine osvojio prvo olimpijsko zlato za svoju zemlju. Venecuelanci su osvajali medalje i u još nekim vrlo različitim sportovima, ali to se može smatrati za rijetkost i incidente. Takvo je bilo npr. i zlato Rubena Limarda u mačevanju, u Londonu 2012. godine.

Prošlogodišnji nastup venecuelanskih sportista u Riju se može proglasiti za jedan od najboljih u historiji, usprkos ekonomskoj krizi u kojoj se ova zemlja nalazi. Kao prvo, na ove olimpijske igre se plasirao drugi najveći broj sportista iz ove zemlje u čitavoj historiji, a kao drugo, osvojene su tri medalje, poduhvat koji je Venecueli pošao za rukom samo još jednom prije toga. Srebrenu medalju je osvojila Yulimar Rojas, sjajna mlada atletičarka u troskoku. To je bio najbolji rezultat venecuelanske atletike u historiji. Znamo da ovo nije zemlja baš poznata po svojim atletičarima. Također, Stefany Hernandez je ispisala historiju venecuelanskog biciklizma, budući da u disciplini BMX osvojila prvu medalju u ovom sportu za Venecuelu ikada. Bronze se dokopala sjajnom vožnjom u finalnoj rundi, nakon što u ranijim fazama takmičenja nije bila baš na tom nivou. Medalju je osvojio još i mladi bokser Yoel Finol, koji je na putu do finala bez većih problema savladao dominikanskog, britanskog i alžirskog protivnika. Poraz od Uzbeka Zoirova ga je koštao finala. Jedini venecuelanski predstavnici u timskim prostovima su bili košarkaši. Oni su uspjeli pobijediti jedino Kineze, dok su u ostalim duelima doživjeli vrlo teške poraze...

Image
Yulimar Rojas

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#222 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 11/01/2017 03:04

64. LITVANIJA
Image

Broj stanovnika: 2,9 miliona
BDP po stanovniku: 30 000 $
Broj takmičara: 67

Zlato: 0
Srebro: 1
Bronza: 3

Litvanija je država u kojoj se nalazi Kaunas, grad kojeg bi Bosanci i Hercegovci mogli početi hodočastiti. Litvanija, koju naši susjedi zovu Litva, baltička je republika i jedna od 15 država nastalih raspadom SSSR-a. Zanimljivo, ovo je jedina bivša sovjetska republika u kojoj većinsko stanovništvo čine rimokatolici. Litvanci su inače zanimljiv narod čudnog jezika. Okruženi su Slavenima, ali sami nisu Slaveni. Kada je u pitanju jezik, donekle se razumiju samo sa Latvijcima. Litvanija je nekada bila moćna i velika evropska država, da bi potom pala pod rusku čizmu. U prvoj polovini prošlog stoljeća su se malo koprcali i bili ponovo izborili nezavisnost, ali to je trajalo samo do Drugog svjetskog rata. Sloboda od mrskih komunjara ponovo dolazi 1991. godine, a od 2004. godine Litvanija se nalazi u članstvu Evropske unije. I da ne zaboravim, Hannibal Lecter je bio Litvanac :evil: .

Kad kažemo Litvanija, većina nas prvo pomisli na košarku. Litvanci imaju košarkašku školu za svaki respekt, pogotovo ako se zna da je riječ o maloj zemlji. Na skoro svakom takmičenju (olimpijskom, evropskom ili svjetskom) se ravnopravno nose sa velesilama u ovom sportu, a ni odličja nisu rijetkost. Od košarkaških imena, Arvydas Sabonis svakako zaslužuje biti spomenut, jer je riječ o ponajboljem evropskom košarkašu svih vremena. Dakle, Litvanija je zemlja košarke, tu nema dileme, tako da su ostali timski sportovi pali u sjenu, uključujući i fudbal, što je veoma neobično za evropski kontinent. Međutim, Litvanija ima nekoliko bivših i sadašnjih sportista u individualnim disciplinama koji su također zadobili svjetsku slavu. Tu je u prvom redu Virgilijus Alekna, olimpijski rekorder u bacanju diska. Na olimpijskim igrama je osvojio dva zlata i jednu bronzu. Najpoznatija litvanska sportistkinja je plivačica Ruta Meilutyte, također zlatna olimpijka, te višestruka svjetska i evropska šampionka. Neobičan detalj je i činjenica da je u ovoj državi dosta ozbiljno shvaćen moderni pentatlon, slabo poznat sport široj javnosti. Litvanija je jedna od najuspješnijih država u ovoj disciplini na svijetu, a Laura Asadauskaite je ponajbolja pentatlonka unazad deset godina. Litvanci i u mnogim drugim sportovima imaju neke uspjehe sa kojim se mogu pohvaliti, ali ne može sve stati ovdje.

Najveća litvanska imena se nisu baš proslavila na ovoj olimpijadi. Košarkaši su turnir otvorili sa tri pobjede, ali onda su se raspali. Španija ih je osramotila porazom od 50 razlike, a nakon toga im je u četvrtfinalu lekciju očitala i Australija. Plivačica Meilutyte je bila razočaravajuća sedma u disciplini u kojoj je četiri godine ranije osvojila zlato, a pentatlonka Asadaskaite je doživjela i značajno veću blamažu. Umjesto njih, zasjala su neka druga, manje poznata imena. U prvom redu se to odnosi na Mindaugasa Griškonisa i Sauliusa Rittera, veslače koji su u dvojcu na pariće došli do srebrene medalje. Njihove reprezentativne kolegice Milda Valčiukaite i Donata Vištartaite su u istoj disciplini za žene upotpunile ovaj uspjeh litvanskog veslanje. Tome treba dodati i uspjeh u malo drugačijem veslanju kajakaškog para Aurimas Lankas / Edvinas Ramanauskas. I oni su uzeli bronzano odličje. Aurimas Didžbalis je donio prvu olimpijsku medalju u dizanju tegova za Litvaniju u historiji. I on je bio treći. Vidi se da Litvanci rade na diverzifikaciji sportova...

Image
Mindaugas Griškonis i Saulius Ritter
Last edited by cyprus on 22/10/2017 23:14, edited 2 times in total.

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#223 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 19/01/2017 01:14

63. ALŽIR
Image

Broj stanovnika: 40 miliona
BDP po stanovniku: 15 000 $
Broj takmičara: 64

Zlato: 0
Srebro: 2
Bronza: 0

Da malo presječem ove užarene dnevnopolitičke teme sa Alžirom i njegovim olimpijcima. Alžir je površinski najveća afrička država, s tim da je najveći dio nje bezvodan i pustinjski, te kao takav ne baš pogodan za naseljavanje. Izuzetak je sjeverni, atlasko-sredozemni dio, koji uz blažu klimu i nešto veću količinu vode (npr. rijeka Šelif) pruža bolje uslove naseljavanja. Međutim, i pustinjski dio Alžira ima svoj značaj - tamo su smještena nalazišta nafte, koja ovoj državi pružaju solidnu osnovu za razvoj. Ipak, zbog pomalo zeznute historije (posebno one kolonijalne i postkolonijalne), društveno-ekonomske prilike u ovoj državi nisu na nivou na kojem bi mogle biti. Alžir je jedna od zatvorenijih arapskih zemalja, koja ima naročito zategnute odnose sa susjednim Marokom.

Stanje alžirskog sporta za jednu ovako veliku državu i nije baš na zadovoljavajućem nivou. Ukupno 17 osvojenih medalja na 13 olimpijada ne daje neki impozantan prosjek. Većina tih odličja je zasluga alžirskih atletičara, preciznije srednjeprugaša. Posebno im odgovara dužina utrke od 1500 metara. U toj disciplini su zlatne medalje do sada osvajali Hassiba Boulmerka, Noureddine Morceli, Nouria Merah-Benida i Taoufik Makhloufi. Pored atletičara, određenog uspjeha na olimpijskim igrama su imali i alžirski bokseri. Ako zanemarimo još dvije medalje u džudu, ostali sportovi nisu baš plodonosni za Alžirce. Međunarodni sportski imidž im popravlja pristojna reputacija u nekim kolektivnim sportovima - posebno u fudbalu i rukometu. Aktuelna generacija alžirskih fudbalera ima potencijal za velika dostignuća, ali ostaje da se vidi da li će isti biti i realizovan. Rukometaši su se već ostvarili kao višestruki afrički prvaci, te se generalno mogu smatrati trećom najjačom i najuspješnijom selekcijom ovog kontinenta (iza Tunisa i Egipta).

Kada je u pitanju nastup alžirskih olimpijaca u Rio de Janeiru prošle godine, on je u potpunosti bio u znaku spomenutog atletičara Taoufika Makhloufija, inače zlatnog na 1500 metara iz Londona. U Riju nije odbranio zlato, ali je sa dva osvojena srebra (na 800 i 1500 metara) postao najuspješniji alžirski olimpijac svih vremena. Naime, nijedan Alžirac prije njega nije uspio osvojiti tri olimpijska odličja. Od ostalih, desetobojcu Bourradi nije mnogo nedostajalo da osvoji premijernu olimpijsku medalju za Alžir u ovoj disciplini, ali se morao zadovoljiti obaranjem afričkog rekorda i ukupnim petim mjestom. Naravno, ne treba ni spominjati to da je ostvario najbolje vrijeme u utrci na 1500 metara među svojom konkurencijom. Trojica boksera (Flissi, Benbaziz i Benchabla) su došla na korak do medalje, ali su ipak poraženi u četvrtfinalu. U ostalim sportovima po običaju nije ostvareno ništa značajno. Zaključit ću ovaj tekst informacijom da su njihovi fudbaleri, koji su nastupali u sastavu bez ijednog standardnog reprezentativca, ostvarili posljednje mjesto u grupi sa Portugalom, Hondurasom i Argentinom, iako su izvukli bod od favorizovanog Portugala...

Image
Taoufik Makhloufi
Last edited by cyprus on 22/10/2017 23:02, edited 2 times in total.

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#224 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 24/01/2017 21:57

62. REPUBLIKA IRSKA
Image

Broj stanovnika: 4,8 miliona
BDP po stanovniku: 69 000 $
Broj takmičara: 77

Zlato: 0
Srebro: 2
Bronza: 0

Irska je ostrvo u zapadnoj Evropi, odmah do Velike Britanije u čijoj se sjeni nalazila tokom čitave historije. Irsku još zovu i Zelenim ostrvom, pa je zelena boja prepoznatljiv simbol Iraca u svijetu. Naravno, nije to jedini simbol po kojem su Irci prepoznatljivi - tu je i djetelina, sveti Patrick, harfa, Guinness itd. Kada govorimo o irskoj državi, onda obično koristimo naziv Republika Irska, jer ovoj zemlji ne pripada čitavo ostrvo (znamo za probleme Sjeverne Irske). Irska je nekada bila jedan od najsiromašnijih dijelova Evrope (njeno stanovništvo je uglavnom živjelo od uzgoja krompira), pa se dogodila velika emigracija Iraca preko okeana. Danas ih nemjerljivo više živi u SAD-u, nego na matičnom ostrvu. Međutim, u međuvremenu se Irska prilično brzo razvila, te danas ima jedan od najviši životnih standarda u svijetu, posebno ako govorimo o Dublinu. Ipak, posljednja ekonomska kriza je dobro uzdrmala ovu zemlju, budući da je istakla njenu veliku zaduženost. Treba još napomenuti da Irci, kao veliki katolici, imaju jednu od najvećih stopa nataliteta na evropskom kontinentu.

Irska ima zaista neobičnu sportsku tradiciju. Veliku popularnost među Ircima imaju za nas dosta čudni sportovi - irski fudbal (nalik ragbiju) i harling (nalik hokeju na travi). Međutim, kako u međunarodnim okvirima ne postoji neka naročita konkurencija, a ni pozornost prema ovim sportovima, Irci su se involvirali i u popularnije njihove inačice - ragbi i hokej na travi. Njihova ragbi selekcija spada u red najjačih na svijetu. Zanimljivo je da u ovom sportu irska selekcija predstavlja čitavo ostrvo (uključujući Sjevernu Irsku). Popularni su naravno i ostali tipično britanski sportovi, kao što su fudbal i kriket. Kada govorimo o olimpijskim igrama, onda treba naglasiti da je tu boks ubjedljivo najuspješniji sport za Irce. Više od polovine olimpijskih odličja ovoj zemlji su donijeli upravo bokseri. Nekada davno, Irci su imali i dosta uspješne atletičare (npr. bacač kladiva Pat O'Callaghan), ali u novijem vaktu su dosta utanjili na tom planu. Iz ostalih sportova svakako treba izdvojiti plivačicu Michelle Smith, koja je u Atlanti 1996. godine osvojila čak tri zlatne i jednu bronzanu medalju. Međutim, njena karijera je okončana dvije godine kasnije na dosta ružan način - suspendovana je zbog dopinga.

Nakon što su sa prethodne dvije olimpijade irski bokseri donijeli čak sedam medalja, u Riju su potpuno podbacili. Većina od osmero boksera, na čelu sa Paddyem Barnesom - vlasnikom dvije medalje iz Londona i Beijinga, takmičenje je završila već na prvoj prepreci. Steven Donnelly je jedini uspio pobijediti u dvije borbe, ali ni on nije mogao dalje od četvrtfinala. Umjesto iz boksa, medalje su premijerno stigle iz pomalo neočekivanih sportova - jedrenja i veslanja. Annalise Murphy je završila druga u ženskoj klasi laser radial, priredivši svojevrsno iznenađenje, obzirom da nije imala naročitih uspjeha u prethodne tri godine. Medalju istog sjaja (srebrenu) su osvojila i braća O'Donovan u dvojcu na pariće. Obzirom da su oni i aktuelni evropski prvaci u toj veslačkoj disciplini, ovo je bila potvrda njihove kvalitete. Iz ostalih sportova treba izdvojiti sjajan nastup atletičara Thomasa Barra, kojem je nedostajalo pet stotinki da se dočepa medalje u utrci na 400 metara sa preponama. U toj utrci je srušio irski rekord i završio četvrti, ali i oni koji su završili ispred njega su također srušili neke rekorde. Utrka je bila naime izuzetno brza. Solidan je bio i brzi hodač Heffernan (ne Doug) na 50 kilometara - šesti. Tradicionalno pristojni rezultati su ostvareni i u konjičkom sportu, ali medalja je bila nedostižna. Jedini timski sport u kome su Irci bili zastupljeni je bio hokej na travi. Hokejaši se međutim nisu baš proslavili, ispali su u grupi...

Image
Gary i Paul O'Donovan

User avatar
cyprus
Posts: 38210
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#225 Re: Olimpijske igre 2016 - pregled po državama

Post by cyprus » 29/01/2017 11:39

61. MEKSIKO
Image

Broj stanovnika: 120 miliona
BDP po stanovniku: 19 000 $
Broj takmičara: 124

Zlato: 0
Srebro: 3
Bronza: 2

A sada malo o raji iz predziđa (al' ne kršćanstva :D ). O Meksiku znamo ponajviše iz telenovela. Iz istih saznajemo da tamo nije baš sve sirotinja, kako prosječan Amerikanac misli. Meksiko je u proteklim decenijama uz pomoć SAD-a ostvario značajan ekonomski rast. Sada, kada je došlo do radikalne promjene u strujanjima sa sjevera, veliko je pitanje šta će sada biti sa meksičkom ekonomijom. Meksiko je definitivno interesantna zemlja sa vrlo izraženim diverzitetom u mnogim aspektima - reljefnom, klimatskom, ekonomskom, kulturnom, historijskom itd. Meksiko se proteže od niskog i prašumskog Yucatana na jugoistoku, preko visokih planina Sierra Madrea i centralne visoravni do pustinjskog sjeverozapada (Sonora i Donja Kalifornija). Yucatan je područje na kojem se razvijala civilizacija Maja, dok su Asteci i Tolteci stoljećima dominirali centralnom visoravni. Kad već spominjem Yucatan, onda bih trebao i spomenuti da je asteroid koji je doveo do nestanka dinosaura sa lica Zemlje, vjerovatno udario upravo ovdje.

Meksikanci su tipična fudbalska zemlja iz Latinske Amerike, ali za razliku od mnogih drugih država iz ovog dijela svijeta, mogu se pohvaliti i brojnim dostignućima u drugim sportovima. Kada govorimo o fudbalu, onda treba reći da je Meksiko rekordni desetorostruki šampion svog kontinenta (Gold Cup), osvajač Kupa konfederacija iz 1999. godine, redovan učesnik svjetskih prvenstva, koje je dva puta i organizovao, te olimpijski šampion iz Londona 2012. godine. Meksička fudbalska liga je jedna od najjačih izvanevropskih. Sa druge strane, kada govorimo o olimpizmu, najprije treba reći da je Ciudad de Mexico (jedan od najvećih gradova na svijetu) ugostio olimpijske igre 1968. godine, što je bilo prvo domaćinstvo za neki latinoamerički grad (Rio je tek drugi). Iako ni na jednoj olimpijadi Meksikanci nisu osvojili dvocifren broj odličja (rekordnih devet medalja su osvojili baš kao domaćini), njihovi sportisti se vraćaju sa skoro svakih igara sa bar ponekom medaljom. Zanimljivo, najveći broj istih (čak 14) su donijeli skakači u vodu. Među odlikovanim skakačima posebno treba izdvojiti olimpijskog šampiona Joaquina Capillu, koji je između 1948. i 1956. godine osvajao medalje na čak tri olimpijade i kući donio četiri odličja. Meksički sportisti su relativno uspješni i u boksu, tekvandou, atletici i konjičkom sportu. Bokseri su osvojili također veliki broj medalja (13), a s obzirom na broj medalja (sedam), Meksiko se smatra četvrtom najuspješnijom nacijom u tekvandou u svijetu. Jedna od poznatijih atletičarki iz ove zemlje je Ana Guevara, svjetska šampionka i osvajačica olimpijskog srebra na 400 metara. I još nevezano za olimpizam, nemoguće je ne spomenuti veliku strast Meksikanaca prema borbi bikova.

Olimpijski tim Meksika u Rio de Janeiru je bio treći najveći ikada. Imali su predstavnike u velikom broju sportova, čak 26. Na ovim igrama su se takmičile i dvije meksičke reprezentacije - u fudbalu i odbojci, ali su obje takmičenje završile u grupnoj fazi. Inače, tok ovih igara je bio vrlo zabrinjavajući za Meksikance. Četiri dana pred zatvaranje igara nisu imali niti jednu medalju na svom kontu, ali se onda u tim posljednjim danima situacija ipak značajno popravila. Brigu da će se nacija totalno osramotiti je prvo otklonio bokser Misael Rodriguez osvojivši bronzu u srednjoj kategoriji. Potom je uslijedilo srebro Marije Gonzalez u brom hodanju, te posljednjeg dana pred zatvaranje i bronza modernog pentatlonca Ismaela Hernandeza, odnosno srebrene medalje Germana Sancheza u skoku u vodu sa 10-metarske platforme i Marije Espinoze u tekvandou. Njih dvoje su se našli na pobjedničkom postolju i četiri godine ranije u Londonu. Espinozi je inače ovo treća olimpijska medalja, čime je postala jedna od najuspješnijih meksičkih olimpijki svih vremena...

Image
Maria Espinoza
Last edited by cyprus on 22/10/2017 22:50, edited 1 time in total.

Post Reply