Oldtajmeri all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ommadawn

#1476 Re: Oldtajmeri all about

Post by Ommadawn »

Minika sa rebrastim stopkama je dosla negdje 1973 godine. Tada je dobila i siri "nos", drugaciji volan, centralnu konzolu a moguce je da su neki opremljeniji modeli imali servo.
Throttle

#1477 Re: Oldtajmeri all about

Post by Throttle »

Misliš MiMika :lol:
hopi

#1478 Re: Oldtajmeri all about

Post by hopi »

A minika
Imali smo je mi poslije rata nekoliko godina, dobro se sjećam auta. Bijela boja, dizel mislim 200, rebraste stopke, unutra crvena neka presvlaka ne znam je li fabrički, mislim da jeste.
Ja bio mali, ali se dobro sjećam postupka paljenja okrene se ključ, povuče neka ručica prema sebi i onda opet okrene neki ključ ili prekidač šta je već treće po redu bilo. Iako sam bio mali stvarno taj postupak paljenja mi je uvijek bio nešto posebno, pozorno sam to pratio i nekako ostalo mi je u sjećanju.
Auto se koristio za svaki dan vožnju, bio je nekoliko godina kod nas, i onda zamijenjen sa 190, mada jedno vrijeme smo oba imali. Kupili ga neki momci, bio je u životu još nekoliko godina što smo upratiti mogli, a šta je i gdje je auto danas pojma nemam.
citroen xm

#1479 Re: Oldtajmeri all about

Post by citroen xm »

tempuser wrote:
Spacek furgon mu je bio glavni hobi citroen do Amija, 33 je bila usputna i kupio je u takvom stanju.
Da ne ulazim da li je mogao i da li bi bilo lakse auto vratiti u original stanje umjesto ga je prepravio u kabrio, taj primjer demantuje tvoju tvrdnju da svaki ljubitelj ot-a tezi autu u original stanju. Nepaznjom ili ne ali si upao u vlastitu zamku, kao neoriginalni motor iz GS-a u Amiu je ok jer bio u Superu, a u CX je papanluk iako je postojao dizel
Bas kao sto napisah, nadji gdje ja namecem svoje misljenje. Nazalost sa LPG-om si fulio temu emisije bar iz 2 razloga. Prvi, ja sam za LPG samo napisao da veliki i jaki auti sa puno cilindara nisu napravljeni da budu ekonomicni i da je ugradnja plina pitanje smisla jer je to suprotno svrsi za koju su ti auti napravljeni, a da ekonomska racunica uvijek postoji. To je isto kao kupis kombi od 9 sjedala da vozis jedno dijete u skolu, mozes bez problema, cak ni potrosnja ne mora biti veca, ali nema smisla. Drugi, opet predpostavljas. Svrha ugradnje LPG-a u svakodnevni auto je iskljucivo ekonomicnija voznja i tu bi se bez nagadjanja moglo govoriti o protezanju preko jorgana, a ti mozes samo da nagadjas zasto je vlasnik CX-a ugradio dizela u stari auto koji vozi povremeno ili gotovo nikako. To nije nametanje misljenja, to su cinjenice!
:lol: :lol:

Smiješan si baš, sada si prekucao igricu. Nisam se ja kolega moj forumski ni u šta upletao već sam te baš doveo do toga da pokažeš da nisi dosljedan u svojim kriterijumima.

Možeš izvlačiti iz konteksta do ujutru, ali ne pomaže.

Vremena imam dovoljno, ali ne bih ga više trošio na tebe. Ako će ti sujeta biti zadovoljena, pobjedio si. Pozdrav!
tempuser

#1480 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

citroen xm wrote:
:lol: :lol:

Smiješan si baš, sada si prekucao igricu. Nisam se ja kolega moj forumski ni u šta upletao već sam te baš doveo do toga da pokažeš da nisi dosljedan u svojim kriterijumima.

Možeš izvlačiti iz konteksta do ujutru, ali ne pomaže.

Vremena imam dovoljno, ali ne bih ga više trošio na tebe. Ako će ti sujeta biti zadovoljena, pobjedio si. Pozdrav!
Argumenata da ja namecem svoje misljenje i da nisam dosljedan i dalje nemas, a kad nema argumenata onda krece prica vid mu glave, smjesan si posalice tipa prekucao si igricu i sl! Kad malo usavrsis to umjece dostices neke prisutne na forumu.
tempuser

#1481 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

hopi wrote:A minika
Imali smo je mi poslije rata nekoliko godina, dobro se sjećam auta. Bijela boja, dizel mislim 200, rebraste stopke, unutra crvena neka presvlaka ne znam je li fabrički, mislim da jeste.
Ja bio mali, ali se dobro sjećam postupka paljenja okrene se ključ, povuče neka ručica prema sebi i onda opet okrene neki ključ ili prekidač šta je već treće po redu bilo. Iako sam bio mali stvarno taj postupak paljenja mi je uvijek bio nešto posebno, pozorno sam to pratio i nekako ostalo mi je u sjećanju.
Auto se koristio za svaki dan vožnju, bio je nekoliko godina kod nas, i onda zamijenjen sa 190, mada jedno vrijeme smo oba imali. Kupili ga neki momci, bio je u životu još nekoliko godina što smo upratiti mogli, a šta je i gdje je auto danas pojma nemam.
Koliko se ja sjecam bile su dvije varijante, jedna das kontakt, rucicom sa desne strane volana navrnes rucni gas i anlasujes kljucem, a druga je kljucem das kontakt, navrnes rucni gas, a povlacenjem rucice sa lijeve strane anlasujes.
Sodom1

#1482 Re: Oldtajmeri all about

Post by Sodom1 »

tempuser wrote:
Sodom1 wrote:@Tampuser jesi ikad vozio Miniku i jesi li upoznat ima li ona ikakav servo
Jesam neku prije 7-8 god, bila je ona novija, modza rane ‘70te, veliki retrovizor, rebraste stope. Ne znam na koji servo mislis, ali je ova imala servo volan, za kocnice se ne sjecam
Mislim na volan. Ova moja necu reci ko traktor jer je GORA , imam osjecaj da je nesto pokvareno, a ne mogu da uporedim
tempuser

#1483 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

Sodom1 wrote: Mislim na volan. Ova moja necu reci ko traktor jer je GORA , imam osjecaj da je nesto pokvareno, a ne mogu da uporedim
Trebala bi da ima, pogledaj pod haubom ako imas posudu za tecnost i ako imas crijeva onda imas servo, a trebao bi biti, sad je pitanje radi li i kako.
citroen xm

#1484 Re: Oldtajmeri all about

Post by citroen xm »

tempuser wrote: Argumenata da ja namecem svoje misljenje i da nisam dosljedan i dalje nemas, a kad nema argumenata onda krece prica vid mu glave, smjesan si posalice tipa prekucao si igricu i sl! Kad malo usavrsis to umjece dostices neke prisutne na forumu.
Ne težim ja nikoga da stignem, ja sam samo svoj.

Nisi dosljedan, plin-dizel paralela. Možeš se koprcati do ujutru.
Sodom1

#1485 Re: Oldtajmeri all about

Post by Sodom1 »

Ommadawn wrote:Minika sa rebrastim stopkama je dosla negdje 1973 godine. Tada je dobila i siri "nos", drugaciji volan, centralnu konzolu a moguce je da su neki opremljeniji modeli imali servo.
Evo je ,sto ti kazes rebraste stopke , mada se one pre ovih vise svidjaju ,ali ako je ovo fabrika ne mogu ja sad to napamet mjenjati , jedino sto bih mogao dodati jeste maglenku
Sodom1

#1486 Re: Oldtajmeri all about

Post by Sodom1 »

tempuser wrote:
Sodom1 wrote: Mislim na volan. Ova moja necu reci ko traktor jer je GORA , imam osjecaj da je nesto pokvareno, a ne mogu da uporedim
Trebala bi da ima, pogledaj pod haubom ako imas posudu za tecnost i ako imas crijeva onda imas servo, a trebao bi biti, sad je pitanje radi li i kako.
Pogledacu , a definitivno cu voziti kod masjtora da vidimo to jer ja pre ove sam proba ima jedno 3 godine u Sanskom Mostu (zamalo je kupio ) i motalo je lakse koliko se sjecam
Ommadawn

#1487 Re: Oldtajmeri all about

Post by Ommadawn »

Prika, jesi li otvarao haubu i gledao da li upravo tvoj auto ima servo sistem upravljanja?

Ja sam vozio Mercedes w123 bez serva i islo je lagano.
Ommadawn

#1488 Re: Oldtajmeri all about

Post by Ommadawn »

Sodom1 wrote:
Ommadawn wrote:Minika sa rebrastim stopkama je dosla negdje 1973 godine. Tada je dobila i siri "nos", drugaciji volan, centralnu konzolu a moguce je da su neki opremljeniji modeli imali servo.
Evo je ,sto ti kazes rebraste stopke , mada se one pre ovih vise svidjaju ,ali ako je ovo fabrika ne mogu ja sad to napamet mjenjati , jedino sto bih mogao dodati jeste maglenku
I meni su one prije facelifta ljepse, pogotovo onaj malo tanji volan.

Auto ti je ko lutka :)

Ima u mjestu gdje moji starci zive jedna ovakva bijela, nekakav je momak vozio ali stoji na parkingu i propada i vidi se da je unistena i samo neko dobro strucan je moze spasiti.
tempuser

#1489 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

citroen xm wrote:
Ne težim ja nikoga da stignem, ja sam samo svoj.

Nisi dosljedan, plin-dizel paralela. Možeš se koprcati do ujutru.
Sazkavano ti je kao djetetu iz 3. osnvne, ali ako nisi razumio pokusacu ponovo.
Kod plina nema nikakvih predpostavki. U plin se u svakodnevno auto investira iskljucivo i jedino radi ekonomicnije voznje, znaci nema drugog razloga, i sto vise auto predje investicija ce se prije vratiti. Sa druge strane, ti mozes samo da predpostavljas i nagadjas, a ne mozes znati, zasto je neko ugradio plin u starog CX-a, a pogotovo u autu koje vozi povremeno ili nikako i gdje je povrat investicije u dizel motor upitan. Nema nagadjanja - ima nagadjanja, kontas li sad da nema paralele?
Tebi stizanje prirodno ide, a kad smo kod dosljednosti ti si mene vec 2 x pozdravio i opet se vracas! :lol:
citroen xm

#1490 Re: Oldtajmeri all about

Post by citroen xm »

Kontam. Čovjek je ugradio dizela u CX-a jer uz limuzine najbolje ide brektavi zvuk dizela. Što više brekće to je merak u vožnji veći, a samim tim i auto dobija na vrijednosti. Vrhunska stvar. Oni Francuzi su teške budale što su uopšte i ugrađivali taj šugavi benzinac. Štednja nikako nije motiv jer ko još kupuje dizela da bi štedio, samo čista ljubav.

Priznajem, tu nisam karakter, nikada nedozvoljavam dosadnom čovjeku da misli da je zanimljiv. Volim da mu dokažem da nije. Još ako puno pametuje, onda mi je još i poslastica.
tempuser

#1491 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

citroen xm wrote:

Priznajem, tu nisam karakter, nikada nedozvoljavam dosadnom čovjeku da misli da je zanimljiv. Volim da mu dokažem da nije. Još ako puno pametuje, onda mi je još i poslastica.
I opet kad nemas argumenata krenes sa pricom vid mu glave, jos malo pa ces i na gramatiku da predjes! :lol:
Nedosljednost je kad se 2 x pozdravljas pa se vracas, a paradoks kad za nekog tvrdis da je dosadan, a kao poslastica ti je da trosis vrijeme na njega. Moraces da poradis na jacini karaktera i da smislis nesto duhovito, a da ima smisla.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1492 Re: Oldtajmeri all about

Post by _BataZiv_0809 »

Sodom1 wrote:
Obozavam stare Mercedese :) A Minika mi je sigurno u top 5 :thumbup: :thumbup:

Javi ako budes prodavao :sax:
citroen xm wrote:Kontam. Čovjek je ugradio dizela u CX-a jer uz limuzine najbolje ide brektavi zvuk dizela. Što više brekće to je merak u vožnji veći, a samim tim i auto dobija na vrijednosti. Vrhunska stvar. Oni Francuzi su teške budale što su uopšte i ugrađivali taj šugavi benzinac. Štednja nikako nije motiv jer ko još kupuje dizela da bi štedio, samo čista ljubav.

https://www.olx.ba/artikal/29482465/mer ... -oldtimer/

Kae vako:

Na autu je potrebna resturacija, solidna osnova za projekat.
Automobil je originalno bio 280SE, u nekom trenutku je ubacen i atestovan 300D motor iz 123ke mercedesa, i na kraju zamijenjen sa jos jednim 3.0 D iz 123ke motorom.
Sodom1

#1493 Re: Oldtajmeri all about

Post by Sodom1 »

Ma kakvo prodavanje , skupljamo auta :)
plin72

#1494 Re: Oldtajmeri all about

Post by plin72 »

Sodom1 wrote:Ma kakvo prodavanje , skupljamo auta :)
reci mi ove gume s bijelim , gdje ih nadje ,extra su
Sodom1

#1495 Re: Oldtajmeri all about

Post by Sodom1 »

plin72 wrote:
Sodom1 wrote:Ma kakvo prodavanje , skupljamo auta :)
reci mi ove gume s bijelim , gdje ih nadje ,extra su
To se bjelo moze montirati na svaku gumu , i to je u stvari guma. To je prijasnji vlasnik kaze nabavio u Nemackoj , 50 €
plin72

#1496 Re: Oldtajmeri all about

Post by plin72 »

cuj to, nisam znao
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1497 Re: Oldtajmeri all about

Post by _BataZiv_0809 »

Sodom1 wrote: To se bjelo moze montirati na svaku gumu , i to je u stvari guma. To je prijasnji vlasnik kaze nabavio u Nemackoj , 50 €
Daj vise detalja.
Sodom1

#1498 Re: Oldtajmeri all about

Post by Sodom1 »

_BataZiv_0809 wrote:
Sodom1 wrote: To se bjelo moze montirati na svaku gumu , i to je u stvari guma. To je prijasnji vlasnik kaze nabavio u Nemackoj , 50 €
Daj vise detalja.
To bjelo je isto obruc gumeni. Kad vulkanizer montira gumu na felgu onda isto montira taj bjeli gumeni obruc
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1500 Re: Oldtajmeri all about

Post by _BataZiv_0809 »

Sodom1 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Daj vise detalja.
To bjelo je isto obruc gumeni. Kad vulkanizer montira gumu na felgu onda isto montira taj bjeli gumeni obruc
50 europejaca komad?0
Post Reply