OLANDIX I ESRAM TABLETE

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
đana

#1 OLANDIX I ESRAM TABLETE

Post by đana »

Pozdrav svima... :?

Zanima me da li ima neko iskustva sa ovim tabletama, u pitanju je teška depresivna epizoda koja je dijagnosticirana mom ocu... :?

Pošto je ovo nova terapija koju treba piti pa me zanima sve o tome, iskustva, savjeti, mišljenja isl. Da napomen da se dugo liječio na "svoju ruku" lexiliumom od 6mg svaki dan po jednu tab. nekad i više...međutim stanje se totalno pogoršalo pa smo morali konstatovati ljekare, al sada je još u gorem stanju nego kad je trošio lexilium...

Zamolila bih, sve one koji su imali ovakva i sl. iskustva da to podjele sa nama...

Još da kažem da je 30 god.trošio lexilium,i jel moguće da je postao ovisan i da mu je zbog toga stanje vrlo teško...

Hvala svima unaprijed :sad:
Alhemicarkaa

#2 Re: OLANDIX I ESRAM TABLETE

Post by Alhemicarkaa »

Nemam ličnih iskustava sa takvim i sličnim tabletama, ali, pošto imam velike veze sa farmaceutskom industrijom znam da u uputstvu za sve antidepresive stoji da u početnom stadiju uzimanja mogu pogoršati stanje, dok se uspostavi doza u krvi. Također je moguće da promjena lijeka, dok se organizam ne adaptira, izazovu takve promjene.
Svakako bi o tome trebali konsultovati liječnika.
modesti

#3 Re: OLANDIX I ESRAM TABLETE

Post by modesti »

Lexilium izaziva vrlo brzo ovisnost, tako da tvoj otac sigurno prolazi i kroz apstinencijsku krizu. Kao i kod drugih supstvanci, i sa lexiliuma se postepeno "skida". Svakako bi trebala konsultirati psihijatra koji je tvom ocu prepisao već terapiju, doktor mora znati za lexiliume pa će ti objasniti sve što te interesuje.
đana

#4 Re: OLANDIX I ESRAM TABLETE

Post by đana »

modesti wrote:Lexilium izaziva vrlo brzo ovisnost, tako da tvoj otac sigurno prolazi i kroz apstinencijsku krizu. Kao i kod drugih supstvanci, i sa lexiliuma se postepeno "skida". Svakako bi trebala konsultirati psihijatra koji je tvom ocu prepisao već terapiju, doktor mora znati za lexiliume pa će ti objasniti sve što te interesuje.
M jesmo bili prije nekoliko dana kod psihijatra, jer se jako loše osjećao, užasno mu je stanje(ne dogodilo se nikome)
imao je jake bolove u glavi, nemir, nesanica, plač, raspoloženje loše,strah...i još dosta toga...rekli smo liječniku da je trošio lexilium 30 godina po 6mg, i više...dao mu je ovu terapije OLANDIX I ESRAM, moram reći da mu je malo bolje nema onih bolova, i ne plače tako često, a ostale simptome i dalje ima stim da još i nešto novo se događa trese se i nema kocentracije...

Loše je skroz loše, a ljekar i dalje samo insistira da nastavi sa ovom terapijom.
Jedan tvrdi da ne smije prekidati naglo lexilium, a drugi da smije i da troši ovu terapiju... zato i tražim svaki savjet, nečije iskustvo sa ovim i sl slučajem :?
modesti

#5 Re: OLANDIX I ESRAM TABLETE

Post by modesti »

Đana, slušajte šta vam je doktor rekao. Ipak doktori znaju šta rade.
staradis

#6 Re: OLANDIX I ESRAM TABLETE

Post by staradis »

Huh sa vriskim iskustvom znam da svi lijekovi takve vrste znaju pobuditi sve simptome dok ne pocnu djelovati.Nekima treba i 2 mjeseca da djeluju.Moj savjet je da poslusate doktora sta vam je rekao ili da trazite vise misljenja.

Znam da vam je tesko zelim vasem ocu brz oporavak, pripremite se da ce to trajati.
đana

#7 Re: OLANDIX I ESRAM TABLETE

Post by đana »

staradis wrote:Huh sa vriskim iskustvom znam da svi lijekovi takve vrste znaju pobuditi sve simptome dok ne pocnu djelovati.Nekima treba i 2 mjeseca da djeluju.Moj savjet je da poslusate doktora sta vam je rekao ili da trazite vise misljenja.

Znam da vam je tesko zelim vasem ocu brz oporavak, pripremite se da ce to trajati.
Hvala puno :sad:
dobojlija81

#8 Re: OLANDIX I ESRAM TABLETE

Post by dobojlija81 »

pa po mom iskustvu ne bi trebao naglo izbaciti leksilijum,tj.odjednom prestati piti,ja sam smanjivao 2 mg sedmicno po doktorovom uputstvu.To drhtanje,tresenje,slabost moze biti apstinencijska kriza od istih.Takodje mosgu biti nuspojave od escitaloprama.Ja sam pio citalopramStracitin) i imao sam takodje neugodne nuspojave.U pocetku uzimanja ovih lijekova moze doci do pogorsanja stanja sto pise i na uputstvu za lijek.

Inace super specijalista za ovakva stanje je dr.Muhamed Šarkić,radi privatno u Matuzicima,Doboj-jug.Prvi pregled je cini mi se 35 km,kontrolni 30 maraka.Ako zelis broj poslat cu ti,posto treba zakazati.

Lijep pozdrav i nedajte se,proci ce to.
Post Reply