TutankamonS wrote:hAZNADAR wrote:
Ne uzimam ja hrvatsu povijest niti mi je stalo. Eto vam Tomislav, Kresimir, Frankopani, Subici,.. sva slavna povijest Hrvatske. Koji ce mi to q. Ali dok je tako - sa Katarinom, Kotromanicima,... nemate nista jer isti nisu bili Hrvati. Neznam ko te je slagao da jesu - al zao mi je nisu - i to ne mozes ni sam dokazati. Na dvije stolice ne mere.
Ne, nego su Bošnjaci?

Zašto ne daš ime kćeri po Katarini ili sinu Stjepan? Zašto ne?
Dobro, nemam sad namjeru tupiti da si ti vjerojatno Hrvat islamske vjere, pričamo o srednjovjekovnoj Bosni.
Ako Hrvati slave svoje kraljeve na Bobovcu a vi Osmanlije ne vidim u čemu je problem?
Vi hoćete slaviti i Osmanlije i Katarinu i Tvrtka?

Bosnjani tacnije.
Slaviti islam i Osmanlije nije isto - mada nebi bilo zgoreg da dokazes kojim linkom gdje to u historiografiji Bosnjaci slave samo sultane.
Problem je sto sve mislis da znas. I sto mislis da mozes imati dvije historiografije i slaviti dva kraljevstva kao jedno. Sve je stvar opredjeljenja. Ako mislis slaviti Kotromanice - nema onda sahare - samo ljiljan, nema vise Tomislava, Kresimira, Frankopana,.. i obrnuto.
Evo par poveljica iz tog vremena. Nisu izmisljotina vjeruj mi - detaljno su objasnjeni i priznati kao relevantni i kod hrvatskih historicara. Lako je razumjeti.
SHTO SUDIJE ODLUCHE NITKO NE MOZHE POTVORITI
A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Boshnjanin, ljubo Kraljstva bosanskoga, komu godi Dubrovchaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi bosanski, koga sh njim kraljevstvu mi poshlje.
ZA MILOST NJEGOVE STARE GOSPODE I ZA SPOMEN I SLAVU BOSANSKU
Petar, istije Ohmuchevicha, po starini Boshnjanin, a radi nepovoljnog razumirja i pogube bosanske, prishashchah njegovijeh starijeh - sad je Dubrovchanin, koji za milost njegove stare gospode slozhi i postavi ovo rodoslovlje, za slavu bosansku i svakoga vridnoga Boshnjanina, dokole Bog dopusti i njegova sveta volja izvrshi
Pisano lita Hristova na 1482.
I zato... dajemo na vidjenje vsakomu chlovjeku komu se podoba i pred koga lice ov list nash otvoren dojde, a ili bi pred gopsodina cara turskoga, a ili pred gospodina kralja ugarskoga, a ili pred gospodina krlaj Tvrtka bosanskoga, ILI INOGA BOSNJANINA, A ILI GOSPODINA SRBSKOGA A ILI LATININA, a ili ine vrste chlovjeka:
Uchinih dobri i pochteni mir i pravo, milostivo i ljubovno bractvo i srdchane prijateljstvo s knezom i vlasteli i sa vsom opchinom grada Dubrovnika, onakoj na vse - kakoto je bilo medju nami i prvo rati... takoj da je i sada, i bolje, u vijeki vjekoma, amin
Stjepan Kotromanic
BI MILIOST NASA GOSPODINU JERE OSTAVI HRVATSKOGA GOSPODINA
Az sveti Grgur, a zovom ban Stjepan, sin gospodina bana Stjepana, po milosti Bozijej gospodin vsim zemljam bosanskm, i Soli i Usori i Dolnjim krajem, i Humske zemlje gospodin, i brat moj knez Vladislav:
Bi milost naju knezu Vlkoslav, sinu kneza Hrvatina Kljuckog, jere ostavi hrvatskog gospodina i Bapsice, - naju milost djela.
I dasva knezu Vlkoslavu za jegovu vjernu sluzbu dvije zupe: Banice i Vrabnju, od meje do meje, i u niju dva grada: Kljuc i Kotor.
....................
I zato, dasva knezu Vlkoslavu one zupe za jegovu vjeru - a one zupe bista nevjerne i stasta naprotivu nam polog Hrvata.
A tomu daru bise svjedoci dobri Bosnjane.....
Pravi gospodon bzan Tvrtko: kada se behmo svadili, tada nas Stipan Rajkovic umiri i da nam nas grad Bobovac, a neda ga dati Ugrom. I za tu sluzbu dasmo mu Cuklje u Lasve, i dasmo mu Klopc u Brode i dasmo mu Brlosnik na Uzore Vlsi. I hvala njinju, stavlajemo u veki amen. I s timi vasemi predasmo ga u VERU DEDINJU I VSE CRKVE BOSANSKE. I vse krstjane da mu je ruka. I da mu se ne more svrci vera krstjanska ni za jedin uzrok...........
I da mu se tam njegov dlg nepohudobi nikadar. I sto ga ne SUDI DID I DVA STROJNIKA s njim. .....
I da ne suzanj nikadar dokle je korien u Bosne crkve bozje. Da o tom ima crkva stati.
A tomu svidoci dobri Bosnjane :vojvoda Vlkac, zupan Crnul, knez Bogad, tepcic Belhan, knez Branko Prinic, knez Sladoje,.
itd. Nadji Hrvata u tekstu i u kojem kontekstu.