Okretaljka za garažu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Eborg

#1 Okretaljka za garažu

Post by Eborg »

Ulazak u garažu je prilično otežan s obzirom da se mora ulaziti na rikverc i to u krivini.

Mnogo, mnogo lakše bi bilo kada bi se ulazilo frontalno i tako i izlazilo.

U garaži postoji prostor da se automobil okreće 360 stepeni oko svoje ose ako bi se nalazio na nekoj rotirajućoj podlozi.

Da li takvo nešto uopće postoji u prodaji na našim prostorima ili bi zahtijevalo neki skupi inžinjering u vlastitoj produkciji?

Image
sema911s

#2 Re: Okretaljka za garažu

Post by sema911s »

cirka 15000km,.,

skontaj potreban ti je prsten koji ce da izdrzi automobil, lezajevi i motor koji ce to da pokrecu, platforma koja ce da izdrzi kola,. podloga koja mora da u par cm prenese par tona tezine,.

nalakse bi bilo napravit da nadjes neki tenk, skines prsten sa kupole i iskoristis to za rotiranje(ubrzo ce vojska bih otpisivat u satro zeljezo nekoliko tenkica)

jednostavnije je da rastemas zid napravis malo prostora,. nego pravit ovaj belaj koji moze da zakaze kada netreba
Eborg

#3 Re: Okretaljka za garažu

Post by Eborg »

Ma nikakva štemanja, garaža je takva kakva jeste. S manjim automobilima to i nije neki problem, no motanje u rikvercu tokom silaska u ograničenim uslovima prostora je fakat patnja.
pink floydd

#4 Re: Okretaljka za garažu

Post by pink floydd »

Čovjek se na sve navikne...lakše je to nego davati neke goleme pare za nešto što ti nije prijeko potrebno. Znači ulazak i izlazak su otežani, a ne nemogući pa da moraš tražiti neke alternative.

Moj ti je savjet, sabur....naviknut ćeš i nećeš ni primijetiti vremenom.
Eborg

#5 Re: Okretaljka za garažu

Post by Eborg »

Ulazi se u tu garažu haman već 11 godina pod patnjom. :mrgreen:

Razmišlja se o većem autu i tu bi mogao biti problem.
pink floydd

#6 Re: Okretaljka za garažu

Post by pink floydd »

Eborg wrote:Ulazi se u tu garažu haman već 11 godina pod patnjom. :mrgreen:

Pa vjerovatno imaš 2-3 vozača u porodici pa se sikiraš.

Kod mene je bilo slično tako dok nisam napravio drugu garažu a od stare napravio šupu :D mogo sam ja ući u dlaku a otac je 2 puta udarao auto tu.

Jel baš moraš u rikverc ulaziti ?
sema911s

#7 Re: Okretaljka za garažu

Post by sema911s »

Eborg wrote:Ulazi se u tu garažu haman već 11 godina pod patnjom. :mrgreen:

to te razumjem za patnju ,.,kod staraca kuci su garaze pravljene za ficu,.,valjda tada kontali da je to vrh ponude,. i sada patnja uci i izaci, okrenut malo vece auto misija nemoguca,. ali uvjek postoji rijesenje,. mi smo malo zid i vrata rastemali, pa je sada dosta lakse,.

ovo pravit vjeruj ja sam lupio 15000km,. a kada krens to ce da izadje mnogo vise,.
Gray

#8 Re: Okretaljka za garažu

Post by Gray »

Meni se na prvu nešto ne čini da bi to bio neki ogroman problem, samo napraviti rupu dovoljne veličine, ispod šine koje idu kružno, iznad neka platforma metalna sa točkovima koji idu po šinama. Možda čak može i ručno bez motora, ali je vjerojatno bolje sa.
Eborg

#9 Re: Okretaljka za garažu

Post by Eborg »

Garaža je u podrumu, nešto kao na slici samo je "kanal" uži i u zavoju što pogoršava situaciju.

Image

S obzirom na konfiguraciju terena i placa, bolje nije moglo iako su se i arhitekti malo preseravali.

Može se ući i frontalno, naravno, ali izaći na rikverc je skoro nemoguće zbog manjka preglednosti a i lamela na autu bi otišla samo tako. Ovako se napatiš ući na rikverc pa "izlijećeš" normalno. Volio bih kada bi mogao i ulaziti normalnim spuštanjem.
Optimist

#10 Re: Okretaljka za garažu

Post by Optimist »

Istu stvar sam vidio kod prijatelja u avliji kuce gdje mu je zivio dedo i koji je na taj nacin ubacivao auto u garazu. Auto se rucno okretalo. Mislim da ovo i nije neka mudrost napraviti, samo na osnovu tvoga stanja treba pronaci najjednostavnije rjesenje.
Da li bi kod tebe ova "okretaljka" bila na ravnom?
Eborg

#11 Re: Okretaljka za garažu

Post by Eborg »

Pa okretaljka bi bila u garaži, dakle da. Više bih volio neku platformu koja se ne bi morala ukopavati u pod garaže mada ni to nije isključeno.

Ali s obzirom na komentare i manjak okretaljki u ponudi, vjerujem da je ovo prilično egzotično i skupo rješenje problema. Patnja onda vjerovatno ostaje a pitanje je da li bi neko drugo auto moglo proći (stajala su i veća auta od trenutnog ali uz užasno puno patnje na rikverc).
sema911s

#12 Re: Okretaljka za garažu

Post by sema911s »

to da ga u garazi okrenes mozes rijesit sa 2 dizalice,. pogledaj kako formule tegle po garazi,,.

http://www.mygaragestore.com/detail.aspx?ID=930

nesto ovako se moze napravit za par stotina km

https://www.google.ba/search?q=Vehicle+ ... 80&bih=922

http://www.ebay.com/bhp/vehicle-dollies
Eborg

#13 Re: Okretaljka za garažu

Post by Eborg »

U principu da no onda ne dobijaš ništa manju "patnju" u odnosu na ovo sada.
sema911s

#14 Re: Okretaljka za garažu

Post by sema911s »

ovo ti je ako ga zelis u garazi okrenut oko ose,. e sada sto je malo komplikovano jbga svaki dan pumpaj dizalicu,spustaj poturaj
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#15 Re: Okretaljka za garažu

Post by Slo Burner »

Probusi rupu s druge strane jeboga ti
Gray

#16 Re: Okretaljka za garažu

Post by Gray »

Ma mislim da ovo nije tako teško, možeš napraviti i platformu. Samo velika ploča nekog metala (ili par njih spojeno), rubovi se sviju prema dole za lakše penjanje, sa donje strane staviš jake točkove i samo u sredini imaš fiksirano da se vrti oko svoje ose. Onda skontas da li da se okreće ručno ili putem motora.
Optimist

#17 Re: Okretaljka za garažu

Post by Optimist »

Gray wrote:Ma mislim da ovo nije tako teško, možeš napraviti i platformu. Samo velika ploča nekog metala (ili par njih spojeno), rubovi se sviju prema dole za lakše penjanje, sa donje strane staviš jake točkove i samo u sredini imaš fiksirano da se vrti oko svoje ose. Onda skontas da li da se okreće ručno ili putem motora.
slicno razmisljamo. Moze da rubove savije ili da ukopa 10-ak cm da bi ploca bila ravna sa podom garaze. Na centru fiksirati da se obrce oko svoje ose, a okolo (po potrebi i u sredini) ubaciti valjkaste lezajeve. Na jednom kraju zavariti nesto kao stangu tj rucku pomocu koje rucno okretati platformu. Moguce je postaviti i elektromotor koji bi to sve okretao, ali to komplikuje i znatno poskupljuje stvar. Obzirom da bi sve bilo na lezajevima, ni rucno okretanje ne vi bilo nista teze od otvaranja mehanickih garaznih vrata.
Nabucco

#18 Re: Okretaljka za garažu

Post by Nabucco »

Za okretanje platforme bi pomogao i motor od neke veš mašine. Dovoljno je snažan, na njega zavaris tocak od kolica ili skutera i nek vrti. Naravno ovo moze pomoci ako se ugrade neki ležajevi + dobro mascenje :D
probook

#19 Re: Okretaljka za garažu

Post by probook »

Kod mene ispred kuce stric ima okretaljku - napravio je 80-tih godina, u ratu prilicno unistena, medjutim popravio je koliko toliko i danas RADi.

Oblik pravougaonika, u sredini veliki ležaj, na krajevima ukupno 4 točka. Savršeno radi i mislim da nije skupa posto vidim da ima i betona u njoj :-D

Uglavnom slikacu sutra da vam pokazem 8-)
probook

#20 Re: Okretaljka za garažu

Post by probook »

Evo "home made" okretaljke

Image

Ovo je "sredina" i tu je glavna osovina sa velikim lezajima

Image

Image

Image

Image

A ovo je kočnica :D

Image