Oko za oko, zub za zub

Rasprave o vjerskim temama.
FortunaBela

#1 Oko za oko, zub za zub

Post by FortunaBela »

Dugo mi je trebalo da postavim ovo pitanje, ali me interesuje, na koji način razmišljate, kada čujete ovu rečenicu....

Polađite od činjenice da je Muhamed profet i da je on lično rekao ovu rečenicu. I da nas Islam nas uči toleranciji i ljubavlju prema svom bližnjem...
Nefsed

Post by Nefsed »

Nije to rekao Muhammed a.s.

Radi se o Biblijskoj krilatici ;)
avicena

#3 Re: Oko za oko, zub za zub

Post by avicena »

FortunaBela wrote:Dugo mi je trebalo da postavim ovo pitanje, ali me interesuje, na koji način razmišljate, kada čujete ovu rečenicu....

Polađite od činjenice da je Muhamed profet i da je on lično rekao ovu rečenicu. I da nas Islam nas uči toleranciji i ljubavlju prema svom bližnjem...
Ja bih volio čuti u izvornom obliku ili citat te rečenice.

Hadis:"Bolje je oprostiti nego kazniti."
FortunaBela

#4 Re: Oko za oko, zub za zub

Post by FortunaBela »

avicena wrote:
FortunaBela wrote:Dugo mi je trebalo da postavim ovo pitanje, ali me interesuje, na koji način razmišljate, kada čujete ovu rečenicu....

Ja bih volio čuti u izvornom obliku ili citat te rečenice.

Hadis:"Bolje je oprostiti nego kazniti."
Moje lično pitanje je kako tumačite rečenicu:oko za oko, zub za zub...
Ništa više....
Last edited by FortunaBela on 18/09/2005 21:47, edited 1 time in total.
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

38.Čuli ste da je kazano:Oko za oko i zub za zub.

39.A ja vam kažem da se ne protivite zlu, nego ako te ko udari
po desnom obrazu tvom, okreni mu i drugi;

iz Jevanđelja po Mateju

Iz besjede Hristove na gori galilejskoj u kojoj poziva na oprastanje i uklanjanje od zla.

(Oko za oko je iz Starog Zavjeta, knjiga Mojsijeva)
Fair Life

Post by Fair Life »

Oko za oko... (po Seselju, ako je moguce hrdjavom kasikom)

Hej Bosno... dokle odosmo. Bilo bi nam gore nego slijepoj vojsci cara Samuila...

A da nam se podijele bijeli slijepacki stapovi i da svi kuckamo unaokolo kuglom na vrhu? Cisto radi vjezbe... za nedaj boze slucaja.
mačak u čizmama

Last edited by mačak u čizmama on 18/09/2005 22:11, edited 1 time in total.
mačak u čizmama

[quote="Fair Life"]Oko za oko... (po Seselju, ako je moguce hrdjavom kasikom)

Hej Bosno... dokle odosmo. Bilo bi nam gore nego slijepoj vojsci cara Samuila...

A da nam se podijele bijeli slijepacki stapovi i da svi kuckamo unaokolo kuglom na vrhu? Cisto radi vjezbe... za nedaj boze slucaja.[/quote]
------------------------------
glupo, najblaže rečeno :oops:
Last edited by mačak u čizmama on 18/09/2005 22:12, edited 1 time in total.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Oko za oko, zub za zub Vaša lična razmišljanja, znam ja da vi možete to i bolje... :)
Harrys

Post by Harrys »

FortunaBela wrote:Oko za oko, zub za zub Vasˇa licˇna razmisˇljanja, znam ja da vi mozˇete to i bolje... :)
Maja,jesil ovo zalutala,nema ovdje nougata. :roll:
|||||

Post by ||||| »

FortunaBela wrote:Oko za oko, zub za zub Vaša lična razmišljanja, znam ja da vi možete to i bolje... :)
Pa... po islamu----> ako neko meni ucini nepravdu, dozvoljeno je meni da mu vratim istom mjerom ali ljepsa i bolja nagrada ako se okanim toga. Ako neko meni ubije brata (nedo Bog) siguran sam da bi i ja njegovog smako kad tad.
Ja__

Post by Ja__ »

A sta ako nemam zubi?
hananah

Post by hananah »

tri crtice pitanje za tebe: zasto Muslimani vide nepravdu tamo gdje je nema :( mogu shvatiti da je vide u nekim situacijama gdje je zbilja ima ali cesto je vide i gdje je nema :( i vracaju nesto sto se nema i ne treba vratiti. Zasto?
mostarac

Post by mostarac »

OKO ZA OKO PASTA ZA ZUBE :D
savjest

Post by savjest »

mačak u čizmama wrote:38.Čuli ste da je kazano:Oko za oko i zub za zub.

39.A ja vam kažem da se ne protivite zlu, nego ako te ko udari
po desnom obrazu tvom, okreni mu i drugi;

iz Jevanđelja po Mateju

Iz besjede Hristove na gori galilejskoj u kojoj poziva na oprastanje i uklanjanje od zla.

(Oko za oko je iz Starog Zavjeta, knjiga Mojsijeva)
Bravo. To sam htio napisati. Stari zavjet je u pitanju.
Mali savjet. Informisite se malo prije nego sto "bubnete" nesto na forumu ili bilo gdje drugo.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

E ovako, ne merem više čitati, ja napisah šta vi mislite kad pročitate tu rečenicu....nisam tražila citate, niti objašnjenja ko je gdje i kako napisao.
Ja napisa da je Muhamed pripovjedao o tome i iza toga stojim, jer sam o tome čitala(ne samo na jednom mjestu)....

E sad, u svakoj vjeri je osnova ljubav i međuljudski odnosi, ali ljudi ih pogrešno tumače, tako da je i ova rečenica protumačena na onaj način koji odgovara pojedinoj osobi....

"Oko za oko, zub za zub", je važeči u tom kontekstu da sve što uradiš se vrača tebi samom. Znači, ako siješ zlo zlo zi se vraća....

I dobro maji reče, šta ću ja ovdje kad nema nugata.... :)
Lace

#17 Re: Oko za oko, zub za zub

Post by Lace »

dozvolite

"Hamurabijev zakonik" koji se pripisuje babilonskom kralju Hamurabiju - u kojem se pominje osveta, gdje stoji: ako neki covjek razori oko drugome, on ce razbiti njegovo oko.
Last edited by Lace on 18/09/2005 23:47, edited 1 time in total.
avicena

Post by avicena »

Srećo! Ajet ili hadis u takvoj formi ne postoji. Dozvoljeno je uzvratiti na nepravdu ali je bolje oprostiti.
Ovo iz Starog Zavjeta po principu odmazde, susreće se i u Hamurabijevom zakoniku, grčkom i rimskom pravu, kao i u srednjovjekovnom pravu nekih balkanskih naroda.
Lace

Post by Lace »

http://www.unesco.org/delegates/iraq/hamurabi.htm

196. If a man put out the eye of another man, his eye shall be put out. [ An eye for an eye ]
Harrys

Post by Harrys »

FortunaBela wrote:
"Oko za oko, zub za zub", je vazˇecˇi u tom kontekstu da sve sˇto uradisˇ se vracˇa tebi samom. Znacˇi, ako sijesˇ zlo zlo zi se vrac´a....

I dobro maji recˇe, sˇta c´u ja ovdje kad nema nugata.... :)
Maja, htio sam ti reci nesto slicno,malo blaze receno,ali sam se ustrucavao.
Tumacenje bi bilo,sto posijes to ces poznjeti.
Dobro si,nema ovdje nougata. :-) :-)
alek

#21 Re: Oko za oko, zub za zub

Post by alek »

FortunaBela wrote:Moje lično pitanje je kako tumačite rečenicu:oko za oko, zub za zub...
kao opreku onoj 'ko tebe kamenom, ti njega hljebom' :D
i svakako posteniju :D :D
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Harrys wrote:
FortunaBela wrote:
"Oko za oko, zub za zub", je vazˇecˇi u tom kontekstu da sve sˇto uradisˇ se vracˇa tebi samom. Znacˇi, ako sijesˇ zlo zlo zi se vrac´a....

I dobro maji recˇe, sˇta c´u ja ovdje kad nema nugata.... :)
Maja, htio sam ti reci nesto slicno,malo blaze receno,ali sam se ustrucavao.
Tumacenje bi bilo,sto posijes to ces poznjeti.
Dobro si,nema ovdje nougata. :-) :-)
Hajmo mi bome na nugat....da ne bih ostala bez moih pepih oka... :roll:
Thanatos

Post by Thanatos »

||||| wrote:
FortunaBela wrote:Oko za oko, zub za zub Vaša lična razmišljanja, znam ja da vi možete to i bolje... :)
Pa... po islamu----> ako neko meni ucini nepravdu, dozvoljeno je meni da mu vratim istom mjerom ali ljepsa i bolja nagrada ako se okanim toga. Ako neko meni ubije brata (nedo Bog) siguran sam da bi i ja njegovog smako kad tad.
J***š vjeru i Boga koji kaže da se zločin rješava još jednim zločinom. (pod uvjetom da je to što kažeš istina)

Nešto miroljubiv taj Bog. :-?
Ja__

Post by Ja__ »

Nije tacno da je po islamu dozvoljeno da se neko zlo djelo moze vratiti istom mjerom.Ne znam samo gdje si to procitao,daj reci mi da i ja procitam.To nije dozvoljeno niti u jednoj religiji!!!Ako si pokusao da tumacis Kur'an,onda si ga pogresno protumacio!
CiCiban

Post by CiCiban »

sta se desava s temema na religiji zadnja 2 dana?
ljudi :D ..do smrti ste dosadni
neka vam love otvori spomenar ..pa navalite
Post Reply