Oko za oko, zub za zub
-
FortunaBela
#1 Oko za oko, zub za zub
Dugo mi je trebalo da postavim ovo pitanje, ali me interesuje, na koji način razmišljate, kada čujete ovu rečenicu....
Polađite od činjenice da je Muhamed profet i da je on lično rekao ovu rečenicu. I da nas Islam nas uči toleranciji i ljubavlju prema svom bližnjem...
Polađite od činjenice da je Muhamed profet i da je on lično rekao ovu rečenicu. I da nas Islam nas uči toleranciji i ljubavlju prema svom bližnjem...
- avicena
#3 Re: Oko za oko, zub za zub
Ja bih volio čuti u izvornom obliku ili citat te rečenice.FortunaBela wrote:Dugo mi je trebalo da postavim ovo pitanje, ali me interesuje, na koji način razmišljate, kada čujete ovu rečenicu....
Hadis:"Bolje je oprostiti nego kazniti."
-
FortunaBela
#4 Re: Oko za oko, zub za zub
Moje lično pitanje je kako tumačite rečenicu:oko za oko, zub za zub...avicena wrote:Ja bih volio čuti u izvornom obliku ili citat te rečenice.FortunaBela wrote:Dugo mi je trebalo da postavim ovo pitanje, ali me interesuje, na koji način razmišljate, kada čujete ovu rečenicu....
Hadis:"Bolje je oprostiti nego kazniti."
Ništa više....
Last edited by FortunaBela on 18/09/2005 21:47, edited 1 time in total.
-
mačak u čizmama
38.Čuli ste da je kazano:Oko za oko i zub za zub.
39.A ja vam kažem da se ne protivite zlu, nego ako te ko udari
po desnom obrazu tvom, okreni mu i drugi;
iz Jevanđelja po Mateju
Iz besjede Hristove na gori galilejskoj u kojoj poziva na oprastanje i uklanjanje od zla.
(Oko za oko je iz Starog Zavjeta, knjiga Mojsijeva)
iz Jevanđelja po Mateju
Iz besjede Hristove na gori galilejskoj u kojoj poziva na oprastanje i uklanjanje od zla.
- Fair Life
Oko za oko... (po Seselju, ako je moguce hrdjavom kasikom)
Hej Bosno... dokle odosmo. Bilo bi nam gore nego slijepoj vojsci cara Samuila...
A da nam se podijele bijeli slijepacki stapovi i da svi kuckamo unaokolo kuglom na vrhu? Cisto radi vjezbe... za nedaj boze slucaja.
Hej Bosno... dokle odosmo. Bilo bi nam gore nego slijepoj vojsci cara Samuila...
A da nam se podijele bijeli slijepacki stapovi i da svi kuckamo unaokolo kuglom na vrhu? Cisto radi vjezbe... za nedaj boze slucaja.
-
mačak u čizmama
-
mačak u čizmama
[quote="Fair Life"]Oko za oko... (po Seselju, ako je moguce hrdjavom kasikom)
A da nam se podijele bijeli slijepacki stapovi i da svi kuckamo unaokolo kuglom na vrhu? Cisto radi vjezbe... za nedaj boze slucaja.[/quote]
------------------------------
glupo, najblaže rečeno
A da nam se podijele bijeli slijepacki stapovi i da svi kuckamo unaokolo kuglom na vrhu? Cisto radi vjezbe... za nedaj boze slucaja.[/quote]
------------------------------
glupo, najblaže rečeno
Last edited by mačak u čizmama on 18/09/2005 22:12, edited 1 time in total.
-
FortunaBela
Oko za oko, zub za zub Vaša lična razmišljanja, znam ja da vi možete to i bolje... 
-
|||||
Pa... po islamu----> ako neko meni ucini nepravdu, dozvoljeno je meni da mu vratim istom mjerom ali ljepsa i bolja nagrada ako se okanim toga. Ako neko meni ubije brata (nedo Bog) siguran sam da bi i ja njegovog smako kad tad.FortunaBela wrote:Oko za oko, zub za zub Vaša lična razmišljanja, znam ja da vi možete to i bolje...
-
savjest
Bravo. To sam htio napisati. Stari zavjet je u pitanju.mačak u čizmama wrote:38.Čuli ste da je kazano:Oko za oko i zub za zub.
iz Jevanđelja po Mateju
Mali savjet. Informisite se malo prije nego sto "bubnete" nesto na forumu ili bilo gdje drugo.
-
FortunaBela
E ovako, ne merem više čitati, ja napisah šta vi mislite kad pročitate tu rečenicu....nisam tražila citate, niti objašnjenja ko je gdje i kako napisao.
Ja napisa da je Muhamed pripovjedao o tome i iza toga stojim, jer sam o tome čitala(ne samo na jednom mjestu)....
E sad, u svakoj vjeri je osnova ljubav i međuljudski odnosi, ali ljudi ih pogrešno tumače, tako da je i ova rečenica protumačena na onaj način koji odgovara pojedinoj osobi....
"Oko za oko, zub za zub", je važeči u tom kontekstu da sve što uradiš se vrača tebi samom. Znači, ako siješ zlo zlo zi se vraća....
I dobro maji reče, šta ću ja ovdje kad nema nugata....
Ja napisa da je Muhamed pripovjedao o tome i iza toga stojim, jer sam o tome čitala(ne samo na jednom mjestu)....
E sad, u svakoj vjeri je osnova ljubav i međuljudski odnosi, ali ljudi ih pogrešno tumače, tako da je i ova rečenica protumačena na onaj način koji odgovara pojedinoj osobi....
"Oko za oko, zub za zub", je važeči u tom kontekstu da sve što uradiš se vrača tebi samom. Znači, ako siješ zlo zlo zi se vraća....
I dobro maji reče, šta ću ja ovdje kad nema nugata....
- Lace
#17 Re: Oko za oko, zub za zub
dozvoliteFortunaBela wrote:Dugo mi je trebalo da postavim ovo pitanje, ali me interesuje, na koji način razmišljate, kada čujete ovu rečenicu....
"Hamurabijev zakonik" koji se pripisuje babilonskom kralju Hamurabiju - u kojem se pominje osveta, gdje stoji: ako neki covjek razori oko drugome, on ce razbiti njegovo oko.
Last edited by Lace on 18/09/2005 23:47, edited 1 time in total.
- avicena
Srećo! Ajet ili hadis u takvoj formi ne postoji. Dozvoljeno je uzvratiti na nepravdu ali je bolje oprostiti.
Ovo iz Starog Zavjeta po principu odmazde, susreće se i u Hamurabijevom zakoniku, grčkom i rimskom pravu, kao i u srednjovjekovnom pravu nekih balkanskih naroda.
Ovo iz Starog Zavjeta po principu odmazde, susreće se i u Hamurabijevom zakoniku, grčkom i rimskom pravu, kao i u srednjovjekovnom pravu nekih balkanskih naroda.
- Lace
http://www.unesco.org/delegates/iraq/hamurabi.htm
196. If a man put out the eye of another man, his eye shall be put out. [ An eye for an eye ]
196. If a man put out the eye of another man, his eye shall be put out. [ An eye for an eye ]
-
Harrys
Maja, htio sam ti reci nesto slicno,malo blaze receno,ali sam se ustrucavao.FortunaBela wrote:
"Oko za oko, zub za zub", je vazˇecˇi u tom kontekstu da sve sˇto uradisˇ se vracˇa tebi samom. Znacˇi, ako sijesˇ zlo zlo zi se vrac´a....
I dobro maji recˇe, sˇta c´u ja ovdje kad nema nugata....
Tumacenje bi bilo,sto posijes to ces poznjeti.
Dobro si,nema ovdje nougata.
-
alek
#21 Re: Oko za oko, zub za zub
kao opreku onoj 'ko tebe kamenom, ti njega hljebom'FortunaBela wrote:Moje lično pitanje je kako tumačite rečenicu:oko za oko, zub za zub...
i svakako posteniju
-
FortunaBela
Hajmo mi bome na nugat....da ne bih ostala bez moih pepih oka...Harrys wrote:Maja, htio sam ti reci nesto slicno,malo blaze receno,ali sam se ustrucavao.FortunaBela wrote:
"Oko za oko, zub za zub", je vazˇecˇi u tom kontekstu da sve sˇto uradisˇ se vracˇa tebi samom. Znacˇi, ako sijesˇ zlo zlo zi se vrac´a....
I dobro maji recˇe, sˇta c´u ja ovdje kad nema nugata....
Tumacenje bi bilo,sto posijes to ces poznjeti.
Dobro si,nema ovdje nougata.![]()
-
Thanatos
J***š vjeru i Boga koji kaže da se zločin rješava još jednim zločinom. (pod uvjetom da je to što kažeš istina)||||| wrote:Pa... po islamu----> ako neko meni ucini nepravdu, dozvoljeno je meni da mu vratim istom mjerom ali ljepsa i bolja nagrada ako se okanim toga. Ako neko meni ubije brata (nedo Bog) siguran sam da bi i ja njegovog smako kad tad.FortunaBela wrote:Oko za oko, zub za zub Vaša lična razmišljanja, znam ja da vi možete to i bolje...
Nešto miroljubiv taj Bog.
-
Ja__
Nije tacno da je po islamu dozvoljeno da se neko zlo djelo moze vratiti istom mjerom.Ne znam samo gdje si to procitao,daj reci mi da i ja procitam.To nije dozvoljeno niti u jednoj religiji!!!Ako si pokusao da tumacis Kur'an,onda si ga pogresno protumacio!