Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dale cooper

#51 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by dale cooper »

Ova Kupreška kosidba bi trebala da bude u domeni ministarstva turizma, ne znam kakve ima
veze sa ministarstvom kulture. :? :roll:
uglavnomja

#52 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by uglavnomja »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ne kontam šta je nekulturno? To što je prozvao Selmana, mladog nadobudnog SDA bojovnika? To što je prozvao aktuelnu ministricu profesionalnu Hrvaticu? Ma daaaj....nije to nekulturno već mu je svaka na mjestu. Danis barem iza sebe ima rezultate da bude i nadobudan za razliku od ministrice i bivšeg ministra Salmana. To je suština.
:thumbup:

on ima podlogu da ih proziva, to stoji.

ali ne valja nacin na koji je to uradio. bar u nasem narodu ima milion nacina da se kulturno nekome spusti, a da ne zna sta ga je snaslo. bilo je par bas neukusnih primjedbi vezano za ministricu.

ne branim ni nju ni tog kaplana :roll: (ko sve sjedi u foteljema :run: , izuzeci su ljudi koji imaju pojma o cemu se radi u pripadajucem ministarstvu, ne mogu se sad sjetiti ni jednog), ali da se ne ponavljam, pise u prvom postu, smeta TON, a ne sadrzaj.

i smeta mi svodjenje kulture na film, koji je sam po sebi industrija, komercijalna grana "kulture". u jugi je film bio dravni posao, pa su bile i drzavne pare. sad je privatni.
vade_mecum

#53 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by vade_mecum »

po hrvatskoj, srbiji, sloveniji, pa i u ostatku evrope se odrzavaju slicne manifestacije, neke su cak postale i svojevrstan brand, samo kod nas se propituje razlog postojanja istih.

ne mogu zamisliti da se u npr. hrvatskoj dovodi u pitanje odrzavanje sinjske alke ili jednih od brojnih viteskih igara.
uglavnomja

#54 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by uglavnomja »

vade_mecum wrote:po hrvatskoj, srbiji, sloveniji, pa i u ostatku evrope se odrzavaju slicne manifestacije, neke su cak postale i svojevrstan brand, samo kod nas se propituje razlog postojanja istih.

ne mogu zamisliti da se u npr. hrvatskoj dovodi u pitanje odrzavanje sinjske alke ili jednih od brojnih viteskih igara.

oblace se ljudi kao kmetovi, vikinzi, vitezovi, kraljevi ... igraju se sa drvenim topovima nekih bitaka ... sluze domace provode ... dodju ljudi da vide, da se zabave, da nauce ...
a sve je do marketinga!!!!
i zaradi se nsto para i promovise se zemlja. i promovise se sopstvena istorija i tradicija. sto je vazniji cilj ministarstva kulture od pravljenja filmova.
BHCluster

#55 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by BHCluster »

A kada je zatvoreni Zemaljski muzej BiH jel se neko od vas pocesao po guzici?
uglavnomja

#56 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by uglavnomja »

BHCluster wrote:A kada je zatvoreni Zemaljski muzej BiH jel se neko od vas pocesao po guzici?
pogresno pitanje :zzzz:

ispravno pitanje je da li su se danis, jasmila, dino, haris, miro ... pocesali
sinuhe

#57 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by sinuhe »

Smijesna tema iz vise razloga. U stvarnom zivotu i ne postoji.
vade_mecum

#58 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by vade_mecum »

uglavnomja wrote:
BHCluster wrote:A kada je zatvoreni Zemaljski muzej BiH jel se neko od vas pocesao po guzici?

ako mene pitas, zemaljski muzej se nikada ne bi nasao gdje se nalazi da je malo vise pameti menadzmenta.
BHCluster

#59 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by BHCluster »

vade_mecum wrote:
uglavnomja wrote:

ako mene pitas, zemaljski muzej se nikada ne bi nasao gdje se nalazi da je malo vise pameti menadzmenta.
Pravo pitanje je kako citavom USK izdvojeno 18000KM.

P.S.
Kakva je razlika izmedju kosenja trave na Kupresu ili nekoj drugoj livadi da zasluzuje povecanje iz fonda? Sto se tice podrske tanovica,emira i mnogi drugih iz javnog i privatnog zivota... je bila a kosacha sa kupresa nigdje a lafo kulturna manifestacija? :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#60 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by Truba »

ovo ti je ona logika bazicna

ne valja hdz ajmo ukinuti hrvate i ajmo svi da budemo jedno bez razlika medju ljudima i da sve pare idu probosanskim(???) citaj sarajevskim sanerima 8) za kulturu
tututuuuu

#61 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by tututuuuu »

Pa sta ce ljudi, nece nakon kosenja ici slusati Bacha. :D

Volim i ja jazz, rock, klasiku... Al dodje vrijeme kad se covjek zazeli i okrugle guzice na stolu. :oops: Sta fali. :D
tututuuuu

#62 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by tututuuuu »

Ja sam, moj druze i poznavatelju indeoheuropskih jezika. :D
BHCluster

#63 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by BHCluster »

Oscar
Cesar
Nagrada Europske filmske akademije
Zlatni globus
Zlatna palma
FIPRESCI
Zlatni medvjed
itd
itd
To mrsko Sarajevo fuj...
elk

#64 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by elk »

Hocel neko da objasni kako i zbog cega pasovic dobija ovolike pare?koje su to predstave i od kojeg znacaja(znam za ono u zetri kad je laibach bio i saban kod vijecnice :roll: ).jel to vrijedi tih para?sff treba da dobije vise,mess i jazzfest pogotovo.
Banksy

#65 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by Banksy »

Iz ''federalnog fonda novce zobaju'' samo probrani, već deceniju, red je da bar i mrvica padne neprofitnim, malim, lokalnim organizacijama i etno manifestacijama, jer ovo ministarstvo - osim privatnih i komercijalnih, a budžetskih ''udruženja građana'' koji su dosad isisali i u svoje džepove stavili desetine miliona - pokriva i spomenike kulture i kulturno-povijesnog naslijeđa, nematerijalnu kulturnu baštinu, ali i sport i omladinu, itd.
Čestitke ministrici Dujmović. :thumbup:

„Dani kosidbe“ na Kupresu su 2013. godine iz federalnog budžeta sufinansirani sa 15.000 KM, dok je Sarajevo Film Festival tada dobio 190.000, a Pašovićev East West Centar 140.000 KM.
Godine 2014. za „Dane kosidbe“ izdvojeno je iz budžeta FBiH 10.000 KM, za Pašovićev East West 140.000, a za SFF okruglih 300.000 maraka. Problem, dakle, nije ni u „Danima kosidbe“, ni u ostalim amaterskim, ili kako to kaže Pašović „provincijskim“, manifestacijama koje je Federalno ministarstvo kulture i sporta u posljednjem transferu odlučilo podržati - problem je u tome što su budžetski iznosi za „prioritetne“ korisnike - dakle, East West Centar i Sarajevo Film Festival, od ove godine drastično umanjeni.

Pojedinci bi se možda mogli i (opravdano) zapitati šta je to konkretno „od značaja za kulturu Federacije“ što je Pašovićev East West Centar realizirao proteklih godina?

Ipak, za Pašovića i njemu slične, koji vjeruju da jedino što je vrijedno u bosanskohercegovačkoj kulturi i tradiciji potiče iz Sarajeva, evo nekoliko zanimljivih činjenica: festival „Dani kosidbe – Kupres“, čijem se predznaku „međunarodni“ naš slavni reditelj toliko iščuđava, prošle godine je održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a vještina košenja trave ručnom kosom na Kupresu uvrštena je i na preliminarnu listu zaštite nematerijalnog kulturnog naslijeđa UNESCO-a. Ovaj Festival, na kojem se svake godine okupi nekoliko desetina hiljada ljudi, te blizu 200 umjetnika iz raznih zemalja svijeta, jedan je od najvažnijih u Bosni i Hercegovini na polju očuvanja nematerijalne kulturne baštine, te je i trajno uvršten u CIOFF-ov Svjetski kalendar festivala i Kalendar kulturnih manifestacija od značaja za BiH.

Sukladno svojim godinama, reditelj Pašović vjerovatno pamti i neka sretnija vremena u bivšoj Jugoslaviji kada je kulturni amaterizam - posebno, recimo, u oblasti teatra - bio itekako cijenjen i bitan na ovim prostorima, dok je danas, zahvaljujući sarajevocentričnom poimanju kulture Pašovića, Purivatre i kompanije, sveden na „provincijske manifestacije“ koje uopće ne zavređuju pažnju.

No, zato ublehaški muzičko-scenski „performansi“, poput onog sa folk zvijezdom Šabanom Šaulićem koji nam je na Latinskoj ćupriji pretprošlog ljeta iz sveg glasa pjevao „Verujem u ljubav“, obilježavajući tako stogodišnjicu Sarajevskog atentata u Pašovićevoj režiji, zaslužuju i po pola miliona maraka - i to ravno iz fondova Evropske unije. (Slobodna Bosna)
dječak sa šibicama

#67 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by dječak sa šibicama »

Ja razumijem i Pasovica, valja platiti grijanje i vodu u vili na Poljinama, a od cega ako ce pare ici na Kupres.

Sramota.
uglavnomja

#68 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by uglavnomja »

dječak sa šibicama wrote:Ja razumijem i Pasovica, valja platiti grijanje i vodu u vili na Poljinama, a od cega ako ce pare ici na Kupres.

Sramota.

fakat sramota :sad:

naj bi bolje bilo da ga njega ture za ministra kulture
elk

#69 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by elk »

Sacekajte da se borci za gradjansku bih muslimana i bosnjaka vrate s posla ili istresanja tacne u mcdonaldsu.oho nam se onda.cuj kakva je razlika kosnje u kupresu ili bilo gdje drugo.kakav ignorant zatucani moras biti.
BHCluster

#70 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by BHCluster »

elk wrote:Sacekajte da se borci za gradjansku bih muslimana i bosnjaka vrate s posla ili istresanja tacne u mcdonaldsu.oho nam se onda.cuj kakva je razlika kosnje u kupresu ili bilo gdje drugo.kakav ignorant zatucani moras biti.
Kakva je razlika? :lol:
¤ jelena ¤

#71 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by ¤ jelena ¤ »

Auuuu... kako popadaše po polju kupreškom naši urbani, kulturni radnici - ko pokošeni. :| :sad:

http://vijesti.ba/clanak/288367/zora-du ... tendenciju

Daaaaj meni, ja sam kulturan, evropski, a oni samo kose travu....

da nije jadno, možda bi se i moglo nazvati lukavom manipulacijom proevropskim tendencijama.
sinuhe

#72 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by sinuhe »

Drugovi iz komiteta i njihove parole.
uglavnomja

#73 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by uglavnomja »

¤ jelena ¤ wrote:Auuuu... kako popadaše po polju kupreškom naši urbani, kulturni radnici - ko pokošeni. :| :sad:

http://vijesti.ba/clanak/288367/zora-du ... tendenciju

Daaaaj meni, ja sam kulturan, evropski, a oni samo kose travu....

da nije jadno, možda bi se i moglo nazvati lukavom manipulacijom proevropskim tendencijama.
1. napokon osoba sa pravim bekgraundom na pravom mjestu - socijalna radnica dijeli pare :D

2. gospoda koja su angazovala advokata :-) nisu procitali
a) opis poslova ministarstva kulture
b) definiciju kulture, oni izvornu, nego su se bazirali na ovoj elitistickoj

3. ministrica, kao i ostali ministri su samo stranacka potrckala. imaju pravo na par desetina hiljada maraka iz budzeta da podijele samoinicijativno. a prave pare se dijele pod kontrolom onih sa vrha. sve po zakonu. i sa aminom koaliacionih stranaka.

znam da boli kad se izbiju pare iz dzepa, ali ovolika halabuka zbog 10-15 milja markica :-)

prica se o smanjenju penzija, plata ... ali eto filmasi su iznad krize ... :run: nosioci ulaska u eu, zamal' pa svete krave.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#74 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by Truba »

gdje su novciiii za tajlandske gej rezisere
neeeeema popapala kosidba na kupresu :mrgreen:
kmeeee

evo Zore nesta para
za sarajwvskog kulturnjaka
neka neka pasa dragi
strpi se da gej inat proradi
Android Knego

#75 Re: Oj kupreško ravno poljce što pozoba iz federalnog fonda novce

Post by Android Knego »

Black swan wrote:...kant bilivit

sonoć krajičkom uha slušam na BH radio 1 neku koku :D umjetnicu :D nebitno uglavnom kako s visine i nipodaštavanjem komentira odluke nove ministrice iz reda ustaškog naroda ( takvim tonom priča pa da vam prenesem dojmove)
boldirano je parafraza ili citat?
Post Reply