OHR: Entiteti imaju pravo na specijalne veze bez suglasnosti

Je li vrijeme da Lajci ode, a neko normalan/nepotkupljen dodje umjesto njega?

Da
13
48%
Ne
9
33%
Sljedeceg cetvrtka
5
19%

Total votes: 27

domacin

#26 Re: OHR: Entiteti imaju pravo na specijalne veze bez suglasn

Post by domacin »

ibro dirka wrote:
domacin wrote:Ovo je vrhunac gluposti.
Nema se sta ustav tumaciti.
On je jasan i precizan.
Pa cak ni OHR pored svojih nadleznosti ne treba tumaciti USTAV jer u njemu sve jasno pise i samo treba citati kako je napisano.
Ali kad vi ne znate citati nego vam OHR procita samo ono sto pise sad vam OHR ne valja jer to sto pise vam se ne svidja. Pa zalite se USTAVU.

Slobodno nadjite USTAV BIH i vidjecete da u njemu pise da entiteti imaju pravo potpisivati specijalne i paralelne veze sa SUSJEDIMA, samoinicijativno i bez icijih dozvola a da imaju to isto pravo i sa ostalim drzavama koje ne granice sa BIH al tada JESTE potrebna saglasnost parlamentarne skupstine BIH.
:lol: :lol: :lol: :lol:

Nevjerovatan si, domacine, divim ti se jos od onih mapa i neutralnih prijedloga uredjenja. :D

Posto si tako vjest, hajde nam ti nadji taj dio ustava, mooooooliiimmm teeeeee :D

Usput javi i sta znaci "drzava", a sta "entitet", pa nam onda reci sta je uvezivanje elektorenergetskih sistema sa drugim drzavama, robnih rezervi itd, ako ne ugrozavanje suverenosti?

Znaci, Mile sutra potpise i pakt sa Srbijom, ali pod krinkim "specijalnih veza", i to je OK, jerbo su "specijalne"? :D
Gedajuci svoju malenkost i tebe i treba da mi se divis.

Evo i ustav samo za tebe

http://www.kfunigraz.ac.at/suedosteurop ... %20BiH.pdf

I dio koji nas sad interesuje.

Ustav Bosne i Hercegovine

Članak III: Nadležnosti i odnosi između ustanova Bosne i Hercegovine i entiteta

Nadležnosti ustanova Bosne i Hercegovine. Sljedeća pitanja spadaju u nadležnost
ustanova Bosne i Hercegovine:
1. Vanjska politika
2. Vanjskotrgovinska politika
3. Carinska politika
4. Monetarna politika kao što je navedeno u Članku 7
5. Financiranje ustanova te međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine
6. Politika u svezi s pitanjem useljavanja, izbjeglica i azila
7. Međunarodna provedba krivičnog prava te provedba krivičnog prava između
entiteta, uključujući odnose s Interpolom
8. Osnivanje i upravljanje zajedničkim kapacitetima / sredstvima
9. Reguliranje prometa između entiteta
10.Kontrola zračnoga prometa

Nadležnost entiteta.
1. (a) Entiteti imaju pravo osnivati posebne paralelne odnose sa susjednim državama
u skladu sa suverenitetom i teritorijalnom cjelovitosti Bosne i Hercegovine.
2. (b) Svaki od entiteta pružit će svu potrebnu pomoć vladi Bosne i Hercegovine kako
bi joj se omogućilo izvršavanje međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine, s time
da za financijske obveze koje jedan od entiteta preuzme bez privole onoga drugog
prije izbora Parlamentarne skupštine i Predsjedništva Bosne i Hercegovine
odgovara odnosni entitet, izuzev ako je preuzimanje te obveze bilo prijeko
potrebno za nastavljanje članstva Bosne i Hercegovine u nekoj međunarodnoj
organizaciji.
3. (c) Entiteti će na područjima pod svojom nadležnosti učiniti sigurnom okolinu za
sve osobe putem građanskih ustanova za provedbu zakona, koje će djelovati u
skladu s međunarodno priznatim standardima te poštovati međunarodno priznata
ljudska prava i temeljne slobode navedene u gornjem Članku 2., kao i putem
drugih mjera u skladu s potrebama.
4. (d) Svaki od entiteta također može sklapati sporazume s državama i
međunarodnim organizacijama uz privolu Parlamentarne skupštine.
Parlamentarna skupština može zakonom precizirati da za određene vrste
sporazuma nije potrebna takva privola.

Zakonodavstvo i nadležnosti entiteta i ustanova.
1. Sve vladine funkcije i ovlasti koje se ovim Ustavom izričito ne dodjeljuju
ustanovama Bosne i Hercegovine bit će one koje postoje u entitetima.
2. Entiteti i bilo koja njihova jedinica u cijelosti će se pokoravati ovom Ustavu, koji zamjenjuje međusobno nespojive odredbe zakonodavstva Bosne i Hercegovine te ustava i zakona entiteta, kao i odlukama ustanova Bosne i Hercegovine.
Opća načela međunarodnoga prava sastavni su dio zakonodavstva Bosne i Hercegovine i entiteta.
Usklađivanje. Predsjedništvo može odlučiti da olakša usklađivanje između entiteta glede pitanja koja nisu u nadležnosti Bosne i Hercegovine prema odredbama ovoga Ustava, izuzev kad neki od entiteta tome prigovori u bilo kojemu konkretnom slučaju.
Dodatne odgovornosti.
1. Bosna i Hercegovina preuzima odgovornost u drugim pitanjima o kojima se suglase entiteti; koja su utvrđena u aneksima 5 do 8 Općega okvirnog sporazuma; ili pak koja su prijeko potrebna za očuvanje suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti, političke nezavisnosti, i međunarodnoga subjektiviteta Bosne i Hercegovine, u skladu s diobom odgovornosti među institucijama Bosne i Hercegovine. Ako bude potrebno, za ostvarivanje takvih odgovornosti mogu se osnivati dodatne institucije.
2. U roku od šest mjeseci od stupanja ovoga Ustava na snagu, entiteti će započeti pregovore glede uključivanja drugih pitanja, uključujući korištenje energetskih resursa i zajedničke gospodarske projekte koji su u odgovornosti ustanova Bosne i Hercegovine.

Posto ti ovo ocigledno i dalje ne kontas da razjasnimo.
U prvom clanu se jasno kaze da entiteti imaju pravo na te veze sa susjedima.
Imati pravo znaci da ti nije potrebna nicija dozvola kao sto u ustavu postoji pravo gradjana na slobudu kretanja. Ja nikog ne trebam pitati da se krecem ulicom osim ako ne bih prekrsio zakon pa bio uhapsen. Ovdje bi to bilo kad bi te veze narusile suverenitet BIH.

Tako da te veze mogu da sa potpisuju u svim oblastima koje su u nadleznosti entiteta, sto je kod nas poprilicno velika oblast.
Prakticno to su sve oblasti izuzev onih 10 koje su u nadleznosti BIH.

U cetvrtom clanu se govori da se veze mogu potpisivati i sa drugim drzavama al tada jeste potrebna saglasnost parlamenta i to je izricito iskazano.

Za kraj ova zadnja veza ne narusava integritet BIH. Zasto?
Pa zato sto predmet veza nije ni jedna od drzavnih institucija.
Taj integritet bi bio narusen recimo kad bi Vlada Srbije rekla da ne priznaje BIH, a oni su upravo suprotno naglasili, ili da su veze o carini, o moneti, o porezu sto je na drzavnom nivou itd.

1. Otvaranje skole u Palama koju ce finasirati Srbija i koja ce nositi istoimeni naziv ne narusava teritorijalni integritet BIH a prosveta je u nadleznosti entiteta u potpunosti.
2. Zajednicke robne rezerve ne narusavaju teritorijalni integritet BIH a ekonomija i rezerve su u nadleznosti entiteta u potpunosti a i FBIH je pozvana pa da svi prave zajednicke robne rezerve. Al ako vi necete mi se ne ljutimo.
3. Gradnja Buk Bijele je obican projekat i bilo bi smijesno da neko kaze da to narusava BIH.
4. Sto se tice ElektroPrivrede i ona je u nadleznosti entiteta u potpunosti, a naglaseno je da oni pozivaju i EP FBIH i EP Hrvatske da svi zajedno saradjuju i da u Evropi nastupaju kao jedno regionalno trziste.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Bravo domacine, svaka cast na selektivnom citanju. Glavni si u svojoj raji. Od gornjih 30-ak gluposti, izabracu tek nekoliko za odgovor. Ne gubi mi se vrijeme sa takvima.

1. Obrati paznju na uslov za stvaranje paralelnih veza. Dakle ne samo da mogu, nego i sta je uslov.Vidi ono "suverenitet" ako ti je ovo prije nejasno. Vidi i ono u nadleznostima BiH, "8. Osnivanje i upravljanje zajedničkim kapacitetima / sredstvima"
2. Je li Srbija zvanicno priznala BiH ili ne, nema apsolutno nikakve veze sa temom. Primjera radi, i Amerika je priznavala Irak dok ga je bombardovala, pametno tatino, bas kao i Srbiju.
3. Uvezivanje elektoprivrede, a posebno robne rezerve nisu iskljucivo stvar "ekonomije", na koju se vadis, niti je "ekonomija" iskljucivo pravo entiteta. Inace bi pola drzavne vlade odavno bilo na birou (gdje im je mozda i mjesto, ali to je druga tema).

Dakle, dokazao si:
1. Da je tumacenje ustava i te kako potrebno, posebno sa sirovinama koje uvazavaju samo selektirane rijeci (ne cak ni citave recenice) koje im odgovaraju
2. Da cak i kod istih ti rijeci gorespomenute sirovine uvazavaju samo svoje, ogranicene definicije
3. Da Lajci ne radi svoj posao, vec podilazi sirovinama.

Hvala, dodjite nam opet.
karanana

Post by karanana »

Ja mislim da su na zalost domacin i OHR u pravu i da je govno pojedeno potpisivanjem Daytonskog ustava koji omogucava ovakvo silovanje BiH potezima koji su ocita provokacija Republike Srbije i atak na suverenitet BiH. Ali mi to mozemo samo da gledamo i da ga fafamo jer u ustavu pise kako pise. Fuj!
ibro dirka

Post by ibro dirka »

karanana wrote:Ja mislim da su na zalost domacin i OHR u pravu i da je govno pojedeno potpisivanjem Daytonskog ustava koji omogucava ovakvo silovanje BiH potezima koji su ocita provokacija Republike Srbije i atak na suverenitet BiH. Ali mi to mozemo samo da gledamo i da ga fafamo jer u ustavu pise kako pise. Fuj!
Procita li i ti taj Ustav? On ima milijardu nedorecenosti i milion ostalih nedostataka, sto je i jedan od osnovnih razloga zbog kojih je OHR tu.

Svejedno, za jednostrano tumacenje ne mozemo kriviti komad papira, vec one kojima je posao da ga razumno sprovode. Niti Dodikovo, niti Lajcakovo tumacenje imaju veze sa zdravim razumom, vec samo sa uskim interesima.

Na taj nacin se ni najbolji Ustav (od kojeg je ovaj daleko) ne bi mogao razumno sprovoditi.
karanana

Post by karanana »

Nije Lajcak analizirao ustav po ovom pitanju nego eksperti zaduzeni za ustavna pitanja u OHR-u. Nisam pravnik i ne mogu previse o ovome da pricam ali citajuci ove isjecke ovdje, i oslanjajuci se na zakljucke OHR eksperata, zaista nije moguce naci niti jednu rupu po kojoj bi se ovaj potez mogao protumaciti neustavnim. Opet kazem na zalost jer me ovake provokacije pravo nerviraju.

Pa imamo i mi u Sarajevu Turski Koledz, oni skolu Srbija....

Avaj. Predlazem da se jedna skola u Republici Srpskoj nazove Bosna i Hercegovina.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

karanana, ne govori se o skolama i koledzima (njih spominje jedino domacin da bi malo zamutio ocigledno), vec elektroprivredi i robnim rezervama. Procitaj ponovo ono gore.

Sto se tice tih "eksperata za tri chrvene", kao i onih koji recimo odlucise da je zastava pisija sasvim OK, "jer su to slavenske boje", mislim da je svaka diskusija bespotrebna.
domacin

#32 Re: OHR: Entiteti imaju pravo na specijalne veze bez suglasn

Post by domacin »

Ti Ibro il si glup il se pravis glup.
Nego procita li TI ustav?
Ja sam fino i naglasio da veze moraju postovati suverenitet BIH a rekao sam i zasto ga ove postuju.
A to podebljano je samo oznaceno da se naglasi al ipak u kontekstu a ne odvojeno. Meni se cini da ti citas selektivno.
Da ti istaknem jos jednom.

domacin wrote:

Imati pravo znaci da ti nije potrebna nicija dozvola kao sto u ustavu postoji pravo gradjana na slobudu kretanja. Ja nikog ne trebam pitati da se krecem ulicom osim ako ne bih prekrsio zakon pa bio uhapsen. Ovdje bi to bilo kad bi te veze narusile suverenitet BIH.

Tako da te veze mogu da sa potpisuju u svim oblastima koje su u nadleznosti entiteta, sto je kod nas poprilicno velika oblast.

U cetvrtom clanu se govori da se veze mogu potpisivati i sa drugim drzavama al tada jeste potrebna saglasnost parlamenta i to je izricito iskazano.

Taj integritet bi bio narusen recimo kad bi Vlada Srbije rekla da ne priznaje BIH, a oni su upravo suprotno naglasili, ili da su veze o carini, o moneti, o porezu sto je na drzavnom nivou itd.

1. Otvaranje skole u Palama koju ce finasirati Srbija i koja ce nositi istoimeni naziv ne narusava teritorijalni integritet BIH a prosveta je u nadleznosti entiteta u potpunosti.

2. Zajednicke robne rezerve ne narusavaju teritorijalni integritet BIH a ekonomija i rezerve su u nadleznosti entiteta u potpunosti a i FBIH je pozvana pa da svi prave zajednicke robne rezerve. Al ako vi necete mi se ne ljutimo.

3. Gradnja Buk Bijele je obican projekat i bilo bi smijesno da neko kaze da to narusava BIH.

4. Sto se tice ElektroPrivrede i ona je u nadleznosti entiteta u potpunosti, a naglaseno je da oni pozivaju i EP FBIH i EP Hrvatske da svi zajedno saradjuju i da u Evropi nastupaju kao jedno regionalno trziste.
Druga stvar ove veze su vec potpisane a OHR ti je lijepo na vase insistiranje 'protumacio' ( citaj procitao ) ustav i rekao da su veze u skladu sa ustavom BIH sto je iz prilozenog ocigledno i malom djetetu.
Sta da ti kazem, ako se ne mozes zaliti ustavu sto je ovakav, zali se vodovodu, mozda ti oni mogu pomoci.
Mislim da sa tobom vise ne vrijedi raspravljati zato nemoj ocekivati odgovore na glupa pitanja.
nokia6170

Post by nokia6170 »

za domacina:

U pogledu sklapanja paralelnih veza sa susjednim drzavama i davanja saglasnosti od strane Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine, to si apsolutno u pravu da nije potrebna saglasnost i da je sklapanje takvih veza sasvim legalno i u skladu sa Ustavom (Annexom 4 Dejt. mirovnog sporazuma) sve dok takve veze ne narusavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Dva su nacina da se odgovori na to pitanje da li takve veze to cine. Jedan je nacin da to ucini Visoki predstavnik u cijoj je nadleznosti (prema Annexu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma) civilno tumacenje samog ustava, a drugo tijelo je Ustavni sud Bosne i Hercegovine koji ima nadleznost da rjesava sporove izmedju drzave i entiteta ako neko od nadleznih podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti takvog ugovora.

E sad da se osvrnem na dio na koji nisi upravu.

Drago mi je da citiras pravne osnove tokom svog prilicno argumentovanog obrazlaganja i tumacenja Ustava BiH, ali zaboravljas jednu stvar... a to je da je Ustav Bosne i Hercegovine samo jedan od 11 annexa Dejtonskog mirovnog sporazuma, i tumaciti cijeli sporazum samo kroz annex 4 (Ustav Bosne i Hercegovine) je pogresno.

Zato ti ovo govorim? Vrlo jednostavan ilustrativan primjer cu ti dati.

Ti kazes:

"3. Gradnja Buk Bijele je obican projekat i bilo bi smijesno da neko kaze da to narusava BIH.

4. Sto se tice ElektroPrivrede i ona je u nadleznosti entiteta u potpunosti, a naglaseno je da oni pozivaju i EP FBIH i EP Hrvatske da svi zajedno saradjuju i da u Evropi nastupaju kao jedno regionalno trziste."

E sad pazi ovo...

Postoji Annex 9 Dejtonskog mirovnog sporazuma kao sto postoji i Annex 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijedan annex nema jacu pravnu snagu od nekog drugog annexa, pa tako ni cetvorka u odnosu na devetku.

Annex 9 je predvidio slijedece:

SPORAZUM O OSNIVANJU JAVNIH KORPORACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

Imajući u vidu da su rekonstrukcija infrastrukture i funkcionisanje saobraćajnih i drugih kapaciteta značajni za oživljavanje Bosne i Hercegovine i za nesmetano funkcionisanje njenih institucija i organizacija uključenih u implementaciju mirovnog rešenja. Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska (strane) su se usaglasile o sledećem:

ČLAN 1

KOMISIJA O JAVNIM KORPORACIJAMA

1. Strane ovim osnivaju komisiju o javnim korporacijama (komisija) da bi razmotrile osnivanje javnih korporacija radi rukovođenja zajedničkim javnim kapacitetima, kao što je rad komunalnih, energetskih, poštanskih i saobraćajnih kapaciteta na dobrobit oba entiteta.

Ovaj Annex 9 Dejtona nikad nije ispostovan niti implementiran, sto prakticno predstavlja krsenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a svi se tako silno zalazemo za Dejton ovih dana, u toj mjeri da se ispostovo tamo gdje se kome svidjelo...govorim i za Federaciju BiH i za Republiku Srpsku.

Pravno gledajuci, svi ugovori iz nadleznosti Annexa 9 koje su entiteti zakljucili po osnovu paralelnih odnosa iz Annexa 4 su nistavi u toj mjeri, jer preduslov pravne valjanosti takvih ugovora je prvo uspostavljanej institucija iz Annexa 9, a tek onda zakljucivanje ugovora.

p.s. Tumaciti Dejton samo kroz Annex 4 (Ustav) je deplasirano i neozbiljno.
Mutimir

Post by Mutimir »

trinaesti wrote:ista su im boje zastave... nista me ovo ne cudi!

lajchak GO HOME!!!
pa zar i federacija nema pravo na paralelne veze sa hrvatskom...

n evidim u tome nista lose...
nokia6170

Post by nokia6170 »

Kombinacije paralelnih odnosa prema Ustavu Bosne i Hercegovine:

FBiH-Hrvatska
FBiH-Srbija
FBiH-Crna Gora

RS-Hrvatska
RS-Srbija
RS-Crna Gora
domacin

Post by domacin »

za nokia6170:

Konacno neko ko cita kako je napisano i ko je moram priznati vise od mene listao te anekse, svaka cast.
Uglavnom se slazem sa tobom, samo nekoliko napomena.
Kao prvo svi su pricali o ustavnosti i neustavnosti veza pa sam se zato bazirao cisto na ustavu. Niko nije spominjao da veze nisu ili jesu u potpunosti sa Dejtonom kao sto si ti sad iznio, opravdano moram reci.

Druga stvar tvoja primjedba se odnosi na aneks 9 o javnim koorporacijama na drzavnom nivou.
Ali ne slazem se sa tobom da su svi ugovori iz nadleznosti Annexa 9 koje su entiteti zakljucili po osnovu paralelnih veza nistavi.

Sad da obrazlozim zasto.

KOMISIJA O JAVNIM KORPORACIJAMA

1. Strane ovim osnivaju komisiju o javnim korporacijama (komisija) da bi razmotrile osnivanje javnih korporacija radi rukovođenja zajedničkim javnim kapacitetima, kao što je rad komunalnih, energetskih, poštanskih i saobraćajnih kapaciteta na dobrobit oba entiteta.

Ovim sporazumom strane su slozile da osnuju komisiju koja ce razmatrati osnivanje javnih korporacija radi rukovođenja zajedničkim javnim kapacitetima na dobrobit oba entiteta.

Znaci nije obavezno da se te koorporacije osnuju, cak naprotiv komisija nakon razmatranja moze odluciti da ne pravi javne korporacija i tu se prica prakticno zavrsava.

Za razliku od ovog postoje neke stavke Dejtona po kojima je obavezno osnivanje odredjenih drzavnih intitucija u odredjenom vremenskom periodu. Cini mi se da je za neke bilo 6 mjeseci i one su koliko znam osnovane.
Ipak ovo kao sto vidimo nije jedna od tih stavki vec je da kazem opcionalna.

Tako sa pravne strane moze se smatrati da se strane nisu slozile o osnivanju ovih preduzeca koja su zato ostala na entitetskom nivou pa se mogu potpisivati specijalne veze koje ukljucuju i njih.

Jos da dodam da ovim ekonomskim vezama niko ne gubi nego su svi na dobitku. Ekonomskim razvojem RS-a koji na ovaj nacin pomaze Srbija, se automatski doprinosi i razvoju cjelokupne Bosne.

Mislim da bi se i Federacija trebala ukljuciti u ove veze a ne bi bilo lose ukljuciti i Hrvatsku. Mi smo za evropske drzave mali al ako bi se ekonomski udruzili mogli bi im parirati.

Eto npr robne rezerve ce se koristi u slucaju nedostatka odredjenog proizvoda na odredjenom trzistu a posto su zajednicke bice vece pa ce bolje ublaziti posljedice nedostatka.
S obzirom da Srbija ima dosta vece robne rezerve, narocito hrane koje ima i za izvoz, ovim vise dobija RS nego Srbija.

U svakom slucaju ne vidim ni jednu negativnu stranu ovog.
Last edited by domacin on 14/09/2007 17:37, edited 1 time in total.
ibro dirka

#37 Re: OHR: Entiteti imaju pravo na specijalne veze bez suglasn

Post by ibro dirka »

domacin wrote:Ti Ibro il si glup il se pravis glup.
Drago mi je da se ti ocito ne pravis. Zbog toga ipak zasluzujes jos jedno pojasnjenje, a resto trazi od nekog ko ima pedagoske afinitete. Ili, ako si ppk, ostavi za tatu.
Nego procita li TI ustav?
Ja sam fino i naglasio da veze moraju postovati suverenitet BIH a rekao sam i zasto ga ove postuju.
A to podebljano je samo oznaceno da se naglasi al ipak u kontekstu a ne odvojeno. Meni se cini da ti citas selektivno.
To podebljano precizno oznacava i ono o cemu trtomudis, a resto ignorises ili zamagljujes.

domacin wrote:

Gledaj sta postiras, kao prvo.

Članak III: Nadležnosti i odnosi između ustanova Bosne i Hercegovine i entiteta

Nadležnosti ustanova Bosne i Hercegovine. Sljedeća pitanja spadaju u nadležnost
ustanova Bosne i Hercegovine:
1. Vanjska politika
2. Vanjskotrgovinska politika
3. Carinska politika
4. Monetarna politika kao što je navedeno u Članku 7
5. Financiranje ustanova te međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine
6. Politika u svezi s pitanjem useljavanja, izbjeglica i azila
7. Međunarodna provedba krivičnog prava te provedba krivičnog prava između
entiteta, uključujući odnose s Interpolom
8. Osnivanje i upravljanje zajedničkim kapacitetima / sredstvima
9. Reguliranje prometa između entiteta
10.Kontrola zračnoga prometa

Obrati paznju na ovo crveno. Zatim obrati paznju i na ovo

2. Nadležnost entiteta
a) Entiteti imaju pravo da uspostavljaju posebne paralelne odnose sa susjednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine.

Pa i ovo:

5. Dodatne nadležnosti
a) Bosna i Hercegovina će preuzeti nadležnost u onim stvarima u kojima se o tome postigne saglasnost entiteta; stvarima koje su predviđene u Aneksima 5-8 Opšteg okvirnog sporazuma; ili koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, u skladu sa podjelom nadležnosti među institucijama Bosne i Hercegovine. Dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi za vršenje ovih nadležnosti.
Sto je babi milo, to se njoj i Lajciju snilo. Vidi gore i ne vadi zakljucke iz guzice, za tri chrvene.
Nema veze s temom.
Razluci, ziv bio, da suverenitet i teritorijanli inegritet nije ista stvar. Ja govorim o suverenitetu, a ti se uporno i neuspjesno vadis na teritorijalni integritet.

Ne interesuje me ta skola. Jos jedan glupi propagandni trik Voje Kalasnjikova za paljenje jos glupljih masa.

:lol: :lol: :lol: Vec sam ti ranije pojasnio to s "ekonomijom", pa citaj. Nemate vi sta davati za pravo FBiH, da bi ga sebi uzeli.

Nije tacno. Uopste nije bitno kako se sta naziva i cije je vlasnistvo. Tom pijacnom logikom bih i ja mogao traziti od drzave da ugovore moje firme izuzme iz svog zakonika, jerbo, zaboga, firma je moja.
Druga stvar ove veze su vec potpisane a OHR ti je lijepo na vase insistiranje 'protumacio' ( citaj procitao ) ustav i rekao da su veze u skladu sa ustavom BIH sto je iz prilozenog ocigledno i malom djetetu.
Pa kazem, kao i ono za zastave itd. Malo prijetnje, malo tri chrvene, i jebo i ustav i razum.
Sta da ti kazem, ako se ne mozes zaliti ustavu sto je ovakav, zali se vodovodu, mozda ti oni mogu pomoci.
Mislim da sa tobom vise ne vrijedi raspravljati zato nemoj ocekivati odgovore na glupa pitanja.
Vidim da ti je taj vodovod puno blizi mogucnostima, pa ti i preporucujem da tamo ostanes. Ostavi spise onima koji znaju citati.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

nokia6170 wrote:Kombinacije paralelnih odnosa prema Ustavu Bosne i Hercegovine:

FBiH-Hrvatska
FBiH-Srbija
FBiH-Crna Gora

RS-Hrvatska
RS-Srbija
RS-Crna Gora
Sa Lajcijevim i Miletovim tumacenjima tih "odnosa", najsigurniji put do Slobine krnje Juge, ili bar linije Kavvovac-Kavvobag-Knin.
kupusar167

Post by kupusar167 »

Vozdra Zavrzlama !!!

Ne ucestvujem cesto u diskusijama koje se vrte na ovom forumu.
Jednostavno jer skoro nicemu ne vode.
Ali tvoj gornji komentar je odlican, samo ja bih da zelio da nesto dodam :
Mi ovo stanje kakvo jeste u BiH ne mozemo politickim putem promjeniti.
Osobito dok je ovo k.me od Dodika u vladi tzv. rs.
Pa koliko drskosti smije ova seljacina iz Laktasa da bljuje bez bilo kakve reakcije bosanskih patriota ????
Ja ne zelim rat ali svu ovu nepravdu koja se desava moze ispraviti rat ili
akcije poput "oluje" ili "bljeska".
Ako se ovako nastavi postacemo stvarno europski Palestinci.
Mi se nemamo kome zaliti jer su svi na njihovoj strani.
Vidjeli ste sramnu presudu MSP u Hagu.
Vidjeli smo sta nam se desi u 1995. godini...
Sta je radio Unprofor 1992-1995 ??
Molili su cetnike da ih puste da donesu malo hrane u Srebrenicu, Zepu, Gorazde...
Samo mozemo da se uzdamo u sebe!
Izgleda da da je i dragi Allah(bog) digao ruke od nas.
Zao mi je nas i naseg bosanskog naroda....

Sve naj....

kupusar
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Dani, 14.09.2007 wrote:Intervju Dana: Christian Shwartz-Schilling, doskorašnji šef OHR-a

BiH bez visokog predstavnika s bonskim ovlaštenjima je još uvijek formula za novi haos

Po prvi put u javnosti u intervjuu Danima Christian Shwartz-Schilling navodi razloge koji otkrivaju zbog čega je njegov sedamnaestomjesečni mandat na čelu Ureda visokog predstavnika u BiH od mnogih ocijenjen neuspješnim, te govori o američkoj promjeni odluke o zatvaranju OHR-a, Rusiji, Silajdžiću, Dodiku, reformi policije...

Dženat Dreković

Christian Shwartz-Schilling: "Bilo je važno uvjeriti sve da se nije pravedno povući već sada i zemlju ostaviti u anarhiji koja vodi u užas"
Prošle sedmice doskorašnji visoki predstavnik Christian Shwartz-Schilling obznanio je da će i nakon okončanja svog mandata ostati vezan za Bosnu i Hercegovinu. Objavio je da će se angažirati na Odjelu za političke nauke i međunarodne odnose za sada jedinog ozbiljnog privatnog univerziteta u zemlji, Univerziteta za nauku i tehnologiju koji je osnovao Ejup Ganić. Studentima će predavati međunarodne odnose i evropske integracije. Na pitanje otkud odluka da dobar dio svog vremena i dalje provodi u Sarajevu, odgovara da je svoju ključnu odluku u vezi s Bosnom donio još početkom ovdašnjeg rata - kada je u znak protesta zbog pasivnosti njegove i drugih evropskih vlada podnio ostavku na funkciju ministra pošta i telekomunikacija u vladi Helmuta Kohla. "Takav odnos je bio direktno protivan mojim najdubljim uvjerenjima, mojoj životnoj filozofiji i poimanju politike. On je bio suprotan onome što se govorilo još u mojoj mladosti: zločini, poput viđenih u Drugom svjetskom ratu, se ne smiju više nikada ponoviti ni u Njemačkoj, ni u Evropi. Ali, oni su se dogodili. I ja sam tada donio odluku da, nakon što sam prethodno deset godina bio poslanik u njemačkom parlamentu, na čelu Komisije za ljudska prava i međunarodne odnose, podnesem ostavku na ministarsku funkciju. I 1993. godine sam prvi put došao ovdje, da bih, nakon Daytona, deset godina bio međunarodni medijator u BiH. Tokom tog perioda učestvovao sam u potpisivanju 125 ugovora u lokalnim sredinama u zemlji, u oba entiteta. I onda sam bio 17 mjeseci visoki predstavnik, ali to nije bio razlog da promijenim perspektivu mojih gledanja na Bosnu i Hercegovinu" - objašnjava svoju odluku Shwartz-Schilling.

DANI: Kad pogledate unazad na svoj 17-mjesečni mandat na čelu OHR-a, ima li nešto zbog čega žalite? Šta biste uradili drugačije?

SHWARTZ-SCHILLING: U organizacionim stvarima bih bio puno striktniji u selektiranju saradnika u mom timu. Osim tog segmenta, ja vam moram reći da ja nisam imao drugog izbora, drugačije mogućnosti od one po kojoj sam koristio moj mandat visokog predstavnika. Imao sam okršaje s dvjema stranama: s Bosancima, koji su mislili da su divni, sposobni, da su u stanju rješavati probleme, i s međunarodnom zajednicom, koja je mislila da se može omogućiti bezbolna tranzicija Ureda visokog predstavnika u misiju isključivo Evropske unije. No, došlo se do potpuno novog otkrića da to neće biti nimalo lako, već naprotiv, izuzetno teško i komplicirano. Pokazalo se da bh. lideri ne mogu, a neki od njih i neće, da riješe mnoge probleme koje stoje na putu reformama. U međunarodnoj zajednici je postojao puni konsenzus da će biti moguće izvršiti bezbolno gašenje Ureda visokog predstavnika s krajem 2006. godine, uz ostavljanje mogućnosti da se to desi i sredinom 2007. godine. Pazite, ovo je bilo jedinstveno uvjerenje svih u međunarodnoj zajednici, uključujući i sve u Vijeću za uspostavu mira (PIC).

DANI: Jeste li i Vi dijelili to uvjerenje?

SHWARTZ-SCHILLING: Rekao sam da je, ako već donosimo takvu odluku, potpuno nepošteno prema Bosancima, a može biti i opasno, riskirati zaustavljanje reformi nakon zatvaranja OHR-a. Ako je to prihvaćeni vremenski rok za gašenje OHR-a, onda im to moramo reći puno ranije i vidjeti kako će se to odraziti na reforme, kako će oni to prihvatiti. Rekao sam u redu, moramo vidjeti kako će se oni odnositi prema činjenici da nas više nema ili barem ne s bonskim ovlastima. Sugerirao sam da se moramo uvjeriti u posljedice prije nego što donesemo konačnu odluku, da se moramo uvjeriti u sposobnost domaćih lidera da iskoriste prostor u donošenju važnih odluka koji ostaje našim povlačenjem. Bio sam primoran, zajedno s međunarodnom zajednicom, da donesem odluku - zatvoriti OHR ili ne? Da sam ja intervenirao na isti način kao Peddy Ashdown ranije, Bosanci bi mogli reći: "Pa, mi nemamo mogućnost, nama nije pružena šansa da sami rješavamo naše probleme!" Međunarodna zajednica nije mogla biti uvjerena u ispravnost svoje odluke bez demonstriranja realnosti u Bosni i Hercegovini. Izgledalo je da se nešto kreće, 2004. godina, oktobar 2005. započelo se s reformom policije, tri evropska principa, kao preduvjetom za potpisivanje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom... I onda počinju problemi, koje sam iz iskustva kao međunarodni medijator imao: nešto se potpiše, ali se ne sprovodi potpisano. Kaže se da je to potpisao moj prethodnik, nisam ja i doviđenja! Tada sam ja bio uporan, dolazio u iste općine i drugi i treći put i pitao: "Zašto niste ispunili ovo obećanje? Zašto niste donijeli ovu odluku, to vam je član 5, član 6 itd..." Kad bi se uvjerili da smo ozbiljni pregovarači, počeli bi ispunjavati obaveze koje su preuzeli. Isti proces je i ovdje, samo što se radi o entitetskim i državnom nivou, puno je vidljivije, pa oni ne mogu lagati sve vrijeme i govoriti da je sve u redu i da će ispuniti obećanja. Ja sam morao da upozorim sve strane: "Vratite se u realnost! Nemojte imati iluzija: bh. političari nisu u stanju riješiti vrlo složene probleme Bosne i Hercegovine!" Međunarodna zajednica, kao i obično, želi success story, ali to ovdje nije slučaj, i to joj je moralo biti demonstrirano. Bilo je prenosilaca poruka koji su tvrdili da se ovdje radi o success story, Sjedinjenim Državama se strašno žurilo da što prije iziđu odavde: "Nema govora o opstanku! Vi morate znati da nema govora o promjeni našeg stava, 30. juna 2007. mi idemo iz Bosne i Hercegovine!" Ali tek je demonstracija stvarnog stanja u Bosni, onoga što se dešava kad domaći političari blokiraju reforme svjesni da se OHR neće miješati u njihove opstrukcije, poljuljala čvrste stavove. Govorio sam im da moraju vidjeti i uvjeriti se šta se događa u zemlji kada OHR ne bdije nad procesima, da bi donijeli konačnu odluku o njegovom gašenju. Čak i da sam htio da se umiješam, morao sam im demonstrirati šta se događa kada nema OHR-a, da bi vidjeli da je odluka o njegovom gašenju nerazumna. I samo Rusija to i dalje nije vidjela, svi ostali su shvatili o čemu govorim. Svi ostali su prihvatili gledište da moramo imati puno realističniji, puno ozbiljniji i puno angažiraniji pristup Bosni i Hercegovini, kao što smo imali ranije. Čak iako izgleda da ja kao visoko predstavnik nisam htio da se miješam, ja sam morao da se ponašam tako, da svima jasno demonstriram koliko je situacija ovdje i dalje teška. U protivnom, ja nisam mogao uvjeriti čak ni bh. političare da su imali šansu i da su pokazali potpunu nesposobnost da sami riješe probleme. I zato Bosancima mogu reći, kad su njihovi lideri pokazali koliko mogu, nemojte puno pričati o međunarodnoj zajednici i optuživati je. To je, jednostavno, moralo biti pokazano. A što se tiče međunarodne zajednice, i njima je moralo biti demonstrirano isto: mi moramo ostati ovdje. A da bi donijeli odluku o svom daljnjem prisustvu, moralo im se pokazati zašto je ono neophodno i šta se događa ako i dalje ne interveniramo. Obični posmatrači nisu mogli razumjeti zašto se ja kao visoki predstavnik ponašam tako ili onako, ali to je bio jedini način da demonstriram situaciju u kojoj se zemlja nalazi.

DANI: Pretpostavite da sad s Vama razgovara stranac ne tako dobro upućen ili, bolje reći, potpuno zbunjen ovim što se događa u Bosni i Hercegovini. Kako biste mu odgovorili na sljedeća pitanja: Oko čega se toliko spore Srbi i Bošnjaci? Ko su ti Dodik i Silajdžić? Ko su ovdje, uopće, "dobri momci"?

SHWARTZ-SCHILLING: Rekao bih mu da su svi oni puno okrenuti prošlosti. Srbi i Dodik misle da je ovo igra u kojoj će ponovo biti optuženi za sve loše stvari. Ali oni ne shvataju da se ne radi o igri, da su Srbi, ne svi, zahvaljujući njihovim liderima, učinili loše stvari u devedesetim, a na Kosovu čak i u '80. godinama. Možete pročitate izvještaje o stanju ljudskih prava na Kosovu iz tog perioda. Tu ne samo da nije bilo ustavom garantirane autonomije, to je bila represivna okupacija nad preko 90 posto tamošnjeg stanovništva. A onda znate šta se dogodilo u ratovima na krilima masovno raširene ideje o Velikoj Srbiji. Umjesto da se razračunaju s tom idejom i zločinima koji su počinjeni u to ime, Dodik i srpski lideri ih pokušavaju zataškati, skrivajući istinu. To blokira razum, to je srpski problem. Bošnjaci? Oni misle da je historija lekcija istine. A historija je pitanje kako imati više iskustva sprečavanju ponavljanja loših i jačanju dobrih stvari u budućnosti. Ali, nikada neće postojati institucija historije iz koje će izlaziti pravda. I oni sada misle ono što često ponavlja Silajdžić: mi smo nepravedno bili žrtve u ratu, imali smo veto na naoružavanje, nad nama je izvršen genocid... I zbog toga bi sada novi ustav morao odražavati činjenice historijske nepravde, a ako to nije slučaj - on ili oni su protiv. Oni ne vide historiju kao proces koji se razvija korak po korak. Oni mogu imati cilj koji je pravedan i legitiman, ali ne shvataju da se do njega ne može doći jednim velikim skokom, već korak po korak. Za historiju je ponekad važnije uraditi pravu stvar, nego je reći.

DANI: Oprostite, moram Vas ovdje prekinuti. Nalazim da su ove Vaše riječi u suprotnosti s Vašim djelom: niste li Vi zbog odnosa i Njemačke i cijele Evrope prema BiH podnijeli ostavku, iz principijelnih razloga, na ministarsku funkciju u njemačkoj vladi na početku rata u BiH? Zar Vi niste bili jedan od rijetkih koji je, zarad moralnih principa, žrtvovao vlastite interese? Ne govorite li Vi meni sada da treba žrtvovati principe zarad interesa?

SHWARTZ-SCHILLING: Ne, ja nikada ne bih žrtvovao principe. Ali ja prepoznajem da je za ostvarenje principa potrebno puno malih koraka. Ja ne mogu da ne podržim strategiju malih koraka ka ostvarenju principa i zbog toga što ih je nemoguće ostvariti jednim velikim skokom. Uvijek podržavam male korake u ostvarenju principa. Da sam ja na početku mog ministarskog mandata odmah startao s privatizacijom njemačkih telekomunikacija, cilj za koji sam se zalagao ne bih nikada ostvario. Svi su bili protiv te ideje na početku, pravdajući je različitim razlozima. Potrebni su konkretni mali koraci koji vas približavaju konačnom cilju. Da sam duže bio visoki predstavnik, ovi principi bi postali vidljiviji. Kroz niz manjih koraka približavali bi se ostvarenju principa pravičnosti, a njih bi osiguravali i primjenom bonskih ovlaštenja. Bilo je važno uvjeriti sve da se nije pravedno povući već sada i zemlju ostaviti u anarhiji koja vodi u užas. Sada to svi uviđaju. Ali, samo jednu godinu ranije niko to nije shvatao. Bio sam potpuno izoliran, i u OHR-u, i od Amerikanaca s Laryjem Buttlerom (Amerikanac, zamjenik visokog predstavnika, opaska S.P.) i State Departmentom... svi su bili protiv mog stajališta. Rekao sam im da ću ja sad napraviti test. Došao sam bez ikakvih predrasuda u BiH i želio sam da se jasno pokaže dokle je BiH došla. Dajte da vidimo da li se ono što vi u glavama imate kao sliku Bosne poklapa s realnošću, pa da onda donesemo konačnu odluku o gašenju OHR-a. Niko to nije podržavao i Sjedinjene Države su svoj stav promijenile tek krajem prošle godine, nakon izbora za senat i kongres, na kojima su pobijedile demokrate. Tek onda, zahvaljujući utjecajnim demokratima, poput Hoolbrokea, madam Albright, bivšeg arbitra za Brčko Ovena - koji su javno rekli da bi aktuelna američka administracija napravila veliku grešku povlačenjem iz BiH krajem juna - došlo je do promjene. Ona je uslijedila zbog američkih internih razloga, nakon optužbi da bi nakon Iraka i drugih američkih grešaka, povlačenje iz Bosne bilo još jedan užas. Tek nakon što je američka administracija razmijenila argumente sa demokratima, odlučila je da Bosnu ne ostavi kao još jedno otvoreno pitanje za sljedeće predsjedničke izbore. Republikanci su shvatili da nije u njihovom interesu da ponovo otvaraju pitanje Bosne gašenjem OHR-a i ukidanjem bonskih ovlasti. I oni su promijenili stav, a za njima polako i Evropljani, Britanci, Francuzi, Nijemci... A svi oni su prvobitno bili protiv mog prijedloga. Kad sam im u septembru, oktobru prošle godine govorio o čemu se radi, kakva je ovdje situacija, svi su mi odgovarali: "Gospodine Shwartz-Schilling, to je zbog izbora, kampanja je u toku... Sve će se popraviti nakon izbora." I ja sam morao da čekam da proteknu izbori da im postane jasno da nisu u pravu i da stanje u zemlji nije samo rezultat predizborne kampanje. I onda su morali da vide da su oni koji su bili najekstremniji tokom kampanje, Dodik i njegov SNSD i Silajdžić i Stranka za BiH, postali apsolutni pobjednici izbora. Prošli su izbori, ali njihova retorika ne samo da nije ublažena već je postala još radikalnija i ponašaju se kao bokseri u ringu. Nažalost, bio sam u prilici da im kažem - ovo je realnost! I tada sam im predložio, tokom sastanka PIC-a u Sarajevu, u septembru ili oktobru: ukoliko i dalje želite da ostanete pri odluci da zatvorite OHR 30. juna i da stvar prepustite Evropskoj uniji, onda morate da preuzmete odgovornost i zadržite bonske ovlasti. Ukoliko je Evropa spremna da pripremi specijalni ugovor i preuzme bonske ovlasti, vremenski ih oroči i veže do ispunjenja nekih uvjeta - recimo okončanja reforme policije, ustavnih promjena - mi možemo definirati prelazni period u kojem će specijalni predstavnik Evropske unije zadržati bonske ovlasti ili, kao drugu mogućnost, ostaviti mali tim OHR-a, kao organ PIC-a, isključivo za korištenje bonskih ovlasti u dogovoru sa specijalnim predstavnikom Evropske unije. Većina evropskih prijestolnica je bila za ovaj plan, ali je pod velikim pritiskom Sjedinjenih Država od njega odustala. Ali, i Bruxeless je bio protiv toga: Evropska komisija nije željela preuzeti odgovornost za stabilizaciju BiH. To je meni ostavilo dvije mogućnosti: ili da predložim ukidanje OHR-a, što sam držao potpuno nepravednim i nerazumnim prijedlogom, ili da predložim produžene mandata OHR-a, što sam i učinio. Rusija je bila protiv, kao i Sjedinjene Države, do izbora o kojima sam govorio. Ja sam potpuno sretan zato što i Sjedinjene Države sada vide da nije vrijeme za odluku o gašenju OHR-a. I mislim da je vrlo loše ograničavati mandat na jednu godinu, sve dok je ovdje situacija tako neizvjesna. Na taj način se podriva autoritet OHR-a, pošto lokalni lideri odmah razmišljaju o tome zašto bi oni bili kooperativni kad OHR svakako ide. S druge strane, oročavanje mandata na jednu godinu stvara ogromne teškoće u zadržavanju odličnih ljudi u OHR-u. Loši ljudi u svakoj situaciji profitiraju i zadovoljni su i mandatom od jedne godine. I moja pozicija kao visokog predstavnika s mandatom od jednu godinu je bila veoma oslabljena. Neki su i namjerno javno isticali dužinu preostalog mandata visokog predstavnika i ja moram reći da sam i zbog toga bio u vrlo teškoj poziciji.

DANI: Kada je međunarodna zajednica propustila da kazni Harisa Silajdžića zbog blokade ustavnih reformi, a onda i Milorada Dodika zbog njegovog nacionalističkog divljanja i blokade policijske reforme, je li Vi stvarno mislite da je Vaš nasljednik Lajčak u mogućnosti da više uopće koristi bonske ovlasti?

SHWARTZ-SCHILLING: Molim vas da me shvatite što ne želim praviti nikakve ocjene tekućeg mandata visokog predstavnika. Samo mogu reći da smo prije jednu godinu imali potpuno pogrešnu agendu. Da sam ja posegao za bonskim ovlastima, svi bi rekli da sam ja pokvario situaciju u zemlji. Svi u međunarodnoj zajednici su željeli da se prekine sa bonskim ovlastima i da se krene u tranzicijski period bez njih. To je bilo predizborno vrijeme i svi su na moju zabrinutost odgovarali: čekaj, čekaj, to je zbog izbora, vidjet ćeš,popravit će se situacija kad krenu ozbiljni pregovori i reforme! Da sam ja iskoristio bonske ovlasti, svi bi me optužili! Zvuči paradoksalno, ali je ovako: da bi se pokazalo da je neophodno korištenje bonskih ovlasti, moralo se prethodno pokazati kakvu će situaciju stvoriti odricanje od njih. Sada je postalo valjda svima jasno da međunarodna zajednica ovdje još ne može djelovati bez korištenja bonskih ovlasti. A kako će ih koristiti, to je pitanje za sadašnji OHR i visokog predstavnika. Ja o tome ne želim govoriti, ne želim mu otežavati posao, jer niko od mene bolje ne zna koliko težak zadatak on ima. Ja sam imao i dodatni zadatak: da dokažem svima u međunarodnoj zajednici da već rasprostranjeno uvjerenje o sazrelosti uvjeta za gašenje OHR-a s bonskim ovlastima nema utemeljenja u realnosti. Nadam se da su izvukli lekciju iz prethodnog pogrešnog rasuđivanja.

Integracija elektroenergetskih sistema Republike Srpske i Srbije

I Republika Srpska i Srbija su dužnici ruske političke podrške

DANI: Prošle sedmice su Koštunica, Tadić i Dodik najavili početak integracije elektroenergetskih sektora Republike Srpske i Srbije. Kako to ocjenjujete?

SHWARTZ-SCHILLING: Ne znam detalje i ne mogu prosuđivati. Ali mogu reći da može odgovarati realnosti da Republika Srpska, a i Srbija, nešto duguju Rusiji za njenu podršku u Kontakt grupi. I to o čemu govorite su konkretni znaci u tom pravcu. Republika Srpska je sve više i više okrenuta Srbiji, Srbija Rusiji. Oni to pokušavaju činiti ne baš transparentno, jer govore da žele i u Evropsku uniju i u NATO. To je njihovo generalno opredjeljenje o kojem govore i zato ne žele da veze s Rusijom budu toliko vidljive. No, one Rusiji za podršku nečim moraju i da uzvrate. Ruski interes za Balkan je, zbog njegovog geografskog položaja, u posljednje dvije-tri godine puno veći, zbog transporta gasa i nafte iz Rusije. U želji da izbjegnu transport preko Poljske, Rusija, vjerovatno, razmišlja o tome da bi dobro bilo imati alternativne gasovode i naftovode preko Balkana, kako bi Evropu energetski držala u svojim šakama. Sad je potpuno jasan ruski ponovni interes za Balkan. I sada je došlo vrijeme da oni svoj interes ostvare političkim stavom u vezi sa Kosovom i Republikom Srpskom. No, ja nemam konkretne, detaljne informacije da bih iznio stav čvršći od moje prosudbe. Ali, to što me pitate o elektroenergetskim sistemima, o čemu govori i prodaja rafinerije u Brodu, ukazuje na to.
Last edited by ibro dirka on 14/09/2007 18:36, edited 1 time in total.
nokia6170

Post by nokia6170 »

za domacina:

malo detaljnije citaj moje recenice. ja nisam rekao da svi ugovori koje entiteti zakljuce da su pravno nistavi, vec sam rekao:

"Pravno gledajuci, svi ugovori iz nadleznosti Annexa 9 koje su entiteti zakljucili po osnovu paralelnih odnosa iz Annexa 4 su nistavi u toj mjeri, jer preduslov pravne valjanosti takvih ugovora je prvo uspostavljanej institucija iz Annexa 9, a tek onda zakljucivanje ugovora."

dakle govorio sam o onim ugovorima koji su u pobrojani u annexu 9.

sa druge strane sam navodis slijedece:

"Ovim sporazumom strane su slozile da osnuju komisiju koja ce razmatrati osnivanje javnih korporacija radi rukovođenja zajedničkim javnim kapacitetima na dobrobit oba entiteta.

Znaci nije obavezno da se te koorporacije osnuju, cak naprotiv komisija nakon razmatranja moze odluciti da ne pravi javne korporacija i tu se prica prakticno zavrsava.

Za razliku od ovog postoje neke stavke Dejtona po kojima je obavezno osnivanje odredjenih drzavnih intitucija u odredjenom vremenskom periodu. Cini mi se da je za neke bilo 6 mjeseci i one su koliko znam osnovane.
Ipak ovo kao sto vidimo nije jedna od tih stavki vec je da kazem opcionalna.

Tako sa pravne strane moze se smatrati da se strane nisu slozile o osnivanju ovih preduzeca koja su zato ostala na entitetskom nivou pa se mogu potpisivati specijalne veze koje ukljucuju i njih. "

sad da te pitam samo jednu stvar. da li su ugovorne strane federacija bih i rs ikad ispostovale da uopste osnuju tu komisiju da radi u punom kapacitetu? jeli ta ikad komisija osnovana koja bi uopste mogla da razmatra osnivanje drugih javnih korpporacija o kojima govorimo? ta komisija po mojim saznanjima nikad nije osnovana. ako ti imas drugaciju informaciju cijenio bih da je podijelis samnom. znam samo da je jednom prilikom Adnan Terzic u avgustu mjesecu prosle godine poslao pismo Visokom predstavniku trazeci pravno tumacenje Annexa 9, te trazio formiranje te Komisije, navodeci da privatizacija telekoma srpske krsi dejtonski mirovni sporazum, odnosno annex 9.

znaci da neosnivanjem komisije je preksren dejtonski sporazum. annexom 9 nije data mogucnost da se ta komisija opciono osnuje ili ne osnuje. ona se morala osnovati, a to nikad nije ucinjeno. tek da se osnovala mogli bi smo pricati o razmatranju osnivanja drugih korporacija.

pravno, ne moze krsenje i neimplementacija jednog annexa biti legalan pravni osnov za bilo koju odredbu nekog drugog annexa.

p.s. mislim da je svima vrlo jasno zasto annex 9 nikad nije u potpunosti i u punom kapacitetu implementiran, jer da to jeste ucinjeno nijedna velika privatizacija se ne bi mogla odraditi bez drzavnog ucesca i odobrenja. ocito entitetima nikako financijski taj annex 9 ne ide u prilog.

ako je rs-u toliko ekonomski aspekt u prvom planu kako stalno pricaju za zakljucivanje paralelnih odnosa, onda se postavlja jedno vrlo jednostavno pitanje. zasto rs ne sklapa paralelne odnose i sa Crnog Gorom i sa Hrvatskom?

Licno smatram da se odredba Annexa 4 za sklapanje paralelnih odnosa entiteta sa susjednim zemljama, odnosno zemljom, jer se samo sklapa sa Srbijom, zloupotrebljava za ostvarivanje ratne ideologije rukovodstva RS-a na nacin da se narusava suverenitet Bosne i Hercegovine i pokusava stvoriti mentalna atmosfera kod srba u rs-u da je to jedan geopoliticki i drzavni prostor, a Bosna i Hercegovina samo usputna pojava. Zasto srpski politicari ne kazu svom vlastitom narodu da su sami potpisali Bosnu i Hercegovinu kao trajnu kategoriju oni sami i sama Republika Srbija koja ima obavezu da stiti suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.
Last edited by nokia6170 on 14/09/2007 20:40, edited 1 time in total.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Ljudi manite se legalnosti,ustavai zakona ..to ne vazi na Balkanu..ne trebaju Dodiku nikakvi specijalni odnosi..tip radi pod instrukcijama iz Srbije da izazove sranje nebi li odvojio sto veci dio BIH i pripojio Srbiji..kad dodje taj "Day "D"..Dodik i ostali mu poslusnici ce izgubiti i ovo sto imaju....Dodik radi isto sto i srpsko vodjstvo u Hrvatskoj 90-tih....Evropa da hoce da podijeli BIH oni bi to davno uradili...nece jer ne zele malu Islamsku drzavicu..a domaci BIH izdajnici(ustase i cetnici) nemogu vojno pobijediti probosanske snage..niti mogu vojno i policijski cuvati sutra secesionizmom novonastalu drzavicu na teritoriji BIH......stvari se odvijaju u pravcu da ce EU u strahu od novog rata na Balkanu ,uvesti protektorat u BIH.....

Bosanci i Hercegovci nece tor i aparthejd...velikosrbi nece BIH...Evropa nece Islamske drzavice i novog rata.....sve u prevodu znaci....Protektorat MZ nad BIH jedino rjesenje...
Last edited by zavrzlama on 14/09/2007 20:17, edited 1 time in total.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Nije poenta u Dodiku (mada ti ovo uglavnom stoji) vec Lajciju i ekipi "Tri Chrvene" koja im pomaze.
Area_51

Post by Area_51 »

jel se meni cini ili se Lajcak danas kao nesto vadi radi stava OHR premo ovoj temi. opet neka stvar balansa, pa nismo gume da nas balansiraju. :-D
domacin

Post by domacin »

za nokiu ( po drugi put ):
nokia6170 wrote:za domacina:

malo detaljnije citaj moje recenice. ja nisam rekao da svi ugovori koje entiteti zakljuce da su pravno nistavi, vec sam rekao:

"Pravno gledajuci, svi ugovori iz nadleznosti Annexa 9 koje su entiteti zakljucili po osnovu paralelnih odnosa iz Annexa 4 su nistavi u toj mjeri, jer preduslov pravne valjanosti takvih ugovora je prvo uspostavljanej institucija iz Annexa 9, a tek onda zakljucivanje ugovora."

dakle govorio sam o onim ugovorima koji su u pobrojani u annexu 9.
Pa i ja sam to isto mislio a i rekao, valjda se nismo dobro razumjeli.
Evo da citiram sebe
domacin wrote: Ali ne slazem se sa tobom da su svi ugovori iz nadleznosti Annexa 9 koje su entiteti zakljucili po osnovu paralelnih veza nistavi.
I ja mislim samo na ugovore koji su pobrojani u aneksu 9.

Odmah da ti kazem da li je ta komisija ikad osnovana, nemam pojma.
Licno nisam cuo da postojala sto opet ne znaci da nije.
Moze bit a i ne mora.

Ti sad nastupas kod da to definitivno nije ucinjeno a ni sam nisi siguran.
To bi morao provjeriti negdje u vladi ili sa vodecim post dejtonskim politicarima koji su bili na vlasti kad je to trebalo da se uradi.

Mozda se to i uradilo al su ubrzo zakljucili da se nece osnivati ta drzavna preduzeca i zavrsili su sa tim.

Sa druge strane ako se nije uradilo trebalo bi sad da se uradi al bi bila cisto farsa jer bi clanovi komisije iz RS-a to lijepo razmotrili i jos ljepse odbili, na sto imaju potpuno pravo prema tom istom aneksu, tako da prakticno dolazimo na isto.
Ako nije uradjeno mislim da je to zato jer se znalo da ce ovi iz RS-a odbiti.
Ja licno sa ovakvom politikom se ne slazem u potpunosti.
Po mom je sto vece to bolje i zato bi RS i Federacija trebale vise suradjivati prvensveno medjusobno a onda i sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Ako ovo nije uradjeno i ako si ti toliki legalista pa da hoces da se i taj aneks sprovede obrati se vlasti u Sarajevu da oni traze od ovih iz Banjaluke da se osnuje komisija. Ovi bi na to pristali s obzirom da unaprijed znaju ishod. Al na kraju ne dobijas nista.

A to zasto RS nema te odnose sa CG i HR mislim da je vise do njih nego do RS-a. Uglavnom Dodik i Tadic su pozvali i CG i HR i FBIH da svi zajedno vise ekonomski saradjuju sto bi prakticno bile specijalne veze u regionu.

Eto neka politicari iz Sarajeva pozovu Tadica i kazu da hoce i oni da potpisu takve veze siguran sam da bi se to i ostvarilo. Druga je stvar sto oni to ne zele al nemaju pravo druge sprecavati u tom.
Crna Gora nije iskazala zainteresovanost za ikakve paralelne veze.

Postoji ovdje i odredjeni politicki aspekt, da ne kazem zloupotreba, al je on zanemarljiv u odnosu na ekonomsku dobit a znamo da politika svagdje mijesa svoje prste.

Licno mislim da ce se u skoroj buducnosti u regionalnu saradnju u elektroprivredi ukljuciti i FBIH a vjerovatni i HR dok za CG nisam siguran, jer su oni trenutno zatvoreno i samodovoljno drustvo.

Svi politicari inace vole lupati gluposti pa tako i nasi.
Sa druge strane ne cujem ni bosnjacke politicare kako govore da je Republika Srpska isto tako trajna jer su je upravo oni takvom napravili svojim potpisom. Svi su ista govna, pricaju jedno, rade drugo a istina je treca.

Fino se mi ispricasmo.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Dani 14.09.2007 wrote:Image Image Image Miroslav Lajčak

Prošle se sedmice visoki predstavnik Miroslav Lajčak u Parlamentu BiH obratio članovima Predsjedništva BiH, poslanicima i entitetskim premijerima, upozorivši ih na katastrofalno zaostajanje zemlje u evropskim integracijama i mračne perspektive, ukoliko se ne prevaziđe postojeća blokada izazvana nepostizanjem sporazuma o reformi policije. Na stranu sada što Lajčak ni ovog puta nije odgovorio na vrlo konkretne, vrlo precizne i vrlo opravdane primjedbe da njegov prijedlog sporazuma o reformi policije predstavlja, ustvari, napuštanje evropskih principa i načina na koji su ih tumačili njegovi prethodnici Ashdown, Shwartz-Schilling i njegov zamjenik Gregorian, te komesari Misije evropske policije u BiH i zapadni ambasadori; na stranu čak i to što je kao dan jasno da njegov prijedlog predstavlja punu kapitulaciju pred radikalnim nacionalizmom Milorada Dodika. No, ono što bode oči jeste činjenica da je visoki predstavnik odmah nakon svog izlaganja napustio Parlament, ne želeći, makar i kurtoazno, da prisustvuje izlaganjima barem najviših državnih, a onda i entitetskih funkcionera i poslanika. Nema sumnje da mnogi od njih osobno i nisu zaslužili drugačiji odnos. Međutim, napuštanjem Parlamenta zbog, kako je objašnjeno, telefonskog razgovora, Lajčak je demonstrirao krajnje uvrjedljiv odnos prema najvišim institucijama Bosne i Hercegovine. A ako se on, kao predstavnik civilizirane Evrope, tako ponaša, onda ne treba da čudi što se stranački lideri prema Parlamentu odnose kao nebitnom, dosadnom forumu, čija je važnost daleko iza stranačkih sijela, hotela i raskošnih imanja na kojima se donose ključne odluke za milione građana nesretne BiH.

Image Image Image Raffi Gregorian

Kakav šef, takav zamjenik; kakav visoki predstavnik, takav i Raffi Gregorian. Ako je Miroslav Lajčak imao obraza da napusti Parlament BiH odmah nakon što je pročitao svoj govor, šta ima sporno u tome što je na identičan način postupio i zamjenik visokog predstavnika na sjednici Skupštine Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine? Nakon što je izložio more fraza o važnosti ekonomije za budućnost ove zemlje, Gregorian je napustio salu ne želeći da sasluša stavove makar dijela onih kojima se obraćao. A u publici nisu bili političari, već najznačajniji menadžeri u ovoj zemlji, oni koji zapošljavaju desetine hiljada radnika i pokušavaju održati proizvodnju, pa čak i izvoziti, unatoč ambijentu koji su kreirali domaći političari i predstavnici međunarodne zajednice. Ima puno opravdanih razloga zbog kojih čelnici OHR-a nemaju respekta prema domaćim političarima; no, dobar dio ovdašnjih privrednika nije zaslužio identičan odnos. Najgora stvar je što domaći političari za obrazac svog odnosa prema različitim kategorijama bh. društva uzimaju jednako nedopustiv odnos međunarodnih predstavnika. Svojim gestom napuštanja skupa najznačajnijih bh. privrednika, Gregorian domaćim političarima može služiti kao uzor.

Image Image Image Nebojša Radmanović

Nebojša Radmanović, Dodikov stručnjak za tumačenje Ustavnog prava i član Predsjedništva BiH, čini sve - kao i njegov šef - da državne ovlasti Bosne i Hercegovine pretvori u protokolarnu ikebanu. Nakon što je Republika Srpska sklopila sporazum sa Srbijom o specijalnim vezama, krenulo se u realizaciju sporazuma, koji u svojoj suštini nije ništa drugo nego podrivanje osnova državnosti Bosne i Hercegovine. Sporazum, naime, predviđa spajanje robnih rezervi i elektroenergetskih sektora RS-a i Srbije, što bi značilo da bi se, uvjetno rečeno, redukcije struje u Bileći mogle kontrolirati iz Beograda, već prema potrebama majčice Srbije. To se isto odnosi i na kontrolu tržišne ekonomije. Otkako postoji Evropska unija, nije među njenim članicama napravljen čvršći sporazum - Republika Srpska i Srbija zajedno imaju više državnih atributa, a sve se to desilo pred očima bosanskohercegovačke javnosti i predstavnika vlasti. Beogradski zvaničnici su u međuvremenu posjetili Banju Luku radi formiranja Vijeća za saradnju RS-a i Srbije, a predsjednik Boris Tadić je cinično poručio da će "i Federaciji BiH ponuditi isti sporazum". Taman posla! Na sve ovo jedini je reagirao Željko Komšić, najavivši da će zatražiti od visokog predstavnika tumačenje da li se na Sporazum o specijalnim vezama RS-a i Srbije primjenjuje odredba Ustava BiH. Dodikov ekspert Nebojša Radmanović je Komšića uputio na državni Ustavni sud, a agilne Nezavisne novine su osigurale i podupiruća mišljenja Milana Jelića i "nezavisnog pravnog eksperta" Petra Kunića! Možda je to pravno tumačenje Radmanović dobio od Ustavnog suda. Srbije.

Image Image Image Milorad Dodik

Izgleda da svekoliko srpstvo može odahnuti, bar što se "vatikanske zavere" tiče. Premijer RS-a je u svojoj subotnjoj audienciji, u papskim dvorima u Vatikanu, crkvenom ministru za odnose s državama monsignoru Mambertiju izložio sve blagodeti koje donosi uspostavljanje novog/starog poretka u BiH. Kada se radi na očuvanju postojećih skupih krimo-etnonacionalnih struktura u BiH i njihovom eventualnom umnožavanju i restruktuiranju, i podrška lukavih latina sada je više nego dobrodošla. Ne treba mnogo misliti da se ustanovi koliko će dupli HDZ, oličen u Boži Ljubiću i Draganu Čoviću, biti svetosavski ozaren kada ugleda svog istinskog "federalnog" partnera na rimokatoličkom kanabetu, kako velikodušno poziva raseljene Hrvate da se "bez oklijevanja" vrate u RS. Da li će raseljeno stanovništvo Posavine i Krajine, 15 godina nakon progonstva i definitivnog stituiranja u Hrvatskoj i bijelom svijetu, "oklijevati" da se vrati u neizvjesnost poharanog zavičaja pod ekonomskom dominacijom Laktaša ili će (mnogo vjerovatnije) izmoliti pedeset krunica Djevici od Guadalupe što ih je obdarila mudrofrazetinom monsignora Mambertija da je "najvažnije očuvati mir"? Nije teško pogoditi koju bi soluciju Dodik i oni koji bi željeli evoluirati u dodike, odnosno apsolutne gospodare feudalno-nacionalnih oblasti izabrali. Ako se k tome krše neki beznačajni zemaljski ustavi - npr. onaj segment Ustava BiH da međunarodni odnosi nisu nadležnost entitetskih institucija, ako si dobar s Hristovim namjesnikom na zemlji - udri brigu na veselje.
nokia6170

Post by nokia6170 »

za domacina:

Iz pisma adnana terzica, bivseg premijera, upucenom bivsem visokom predstavniku prosle godine u pogledu trazenja da se formira Komisija iz Annexa 9...mogu zakljuciti da ona nikada nije ni bila formirana niti jeste formirana.

zakljucak koji slijedi je da je neformiranjem Komisije doslo do povrede Annexa 9, odnosno doslo je do povrede Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Totalno je nebitno da li bi i na koji nacin radila ta Komisija, sustina je da su entiteti povrijedili annex 9 a time i Dejtonski mirovni sporazum. Potpisnici tog annexa su iskljiucivo RS i FBiH, ne RBiH..prema tome punu odgovornost snose iskljucivo entiteti zajedno sa Visokim predstavnikom, kao personom zaduzenom za civilnu implementaciju Dejtona.

p.s. grijesis u pogledu jedne samo stvari kada kazes u prethodnom postu:
"Svi politicari inace vole lupati gluposti pa tako i nasi.
Sa druge strane ne cujem ni bosnjacke politicare kako govore da je Republika Srpska isto tako trajna jer su je upravo oni takvom napravili svojim potpisom. Svi su ista govna, pricaju jedno, rade drugo a istina je treca."

Imaj na umu da je u daytonu potpisan takav pravni akt koji nedaje pravnu mogucnost mijenjanja medjunarodno priznatih granica bosne i hercegovine, niti refrenduma, niti otcjepljenja bilo kojeg njenog dijela...jer bi to automatski znacillo raskidanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je na drugoj strani potpisana tim istim dejtonskim sporazumom legalna mogucnost mijenjanja unutrasnjeg uredjenja bosne i hercegovine, kako politickog tako i teritorijalnog. Opet sve to potpisase 1995. godine i Srbi i Bosnjaci i Hrvati. Znaci da nisi u pravu kad spominjes trajnost odredjenih dejtonskih kategorija.
domacin

Post by domacin »

nokia6170 wrote:za domacina:

Iz pisma adnana terzica, bivseg premijera, upucenom bivsem visokom predstavniku prosle godine u pogledu trazenja da se formira Komisija iz Annexa 9...mogu zakljuciti da ona nikada nije ni bila formirana niti jeste formirana.

zakljucak koji slijedi je da je neformiranjem Komisije doslo do povrede Annexa 9, odnosno doslo je do povrede Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Totalno je nebitno da li bi i na koji nacin radila ta Komisija, sustina je da su entiteti povrijedili annex 9 a time i Dejtonski mirovni sporazum. Potpisnici tog annexa su iskljiucivo RS i FBiH, ne RBiH..prema tome punu odgovornost snose iskljucivo entiteti zajedno sa Visokim predstavnikom, kao personom zaduzenom za civilnu implementaciju Dejtona.

p.s. grijesis u pogledu jedne samo stvari kada kazes u prethodnom postu:
"Svi politicari inace vole lupati gluposti pa tako i nasi.
Sa druge strane ne cujem ni bosnjacke politicare kako govore da je Republika Srpska isto tako trajna jer su je upravo oni takvom napravili svojim potpisom. Svi su ista govna, pricaju jedno, rade drugo a istina je treca."

Imaj na umu da je u daytonu potpisan takav pravni akt koji nedaje pravnu mogucnost mijenjanja medjunarodno priznatih granica bosne i hercegovine, niti refrenduma, niti otcjepljenja bilo kojeg njenog dijela...jer bi to automatski znacillo raskidanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je na drugoj strani potpisana tim istim dejtonskim sporazumom legalna mogucnost mijenjanja unutrasnjeg uredjenja bosne i hercegovine, kako politickog tako i teritorijalnog. Opet sve to potpisase 1995. godine i Srbi i Bosnjaci i Hrvati. Znaci da nisi u pravu kad spominjes trajnost odredjenih dejtonskih kategorija.
Po tom valjda ipak nije formirana al sta sad da se radi.
Postoje dve opcije.
Jedna je da ostane ovakvo stanje tj. da se ni ne formira jer prakticno nece imati nikakvog uticaja.
Druga je da se formira iako je rasplet vec poznat sa obzirom na situaciju i raspolozenje strana.

Posto si ti koliko vidim veliki legalista obrati se onom za kog si glasao, ako si uopste glasao, da insistira kod svih politicara, prvo bosnjackih pa da se svi obrate srpskim, i na kraju kod Visokog predstavnika pa da se i ovak aneks ispuni. Ako ovo stvarno nije uradjeno ispade da je to jedini aneks dejtona koji nije ni malo ispunjem.

Sto se tice trajnosti mogu da se slozim sa tobom u teoriji.
U praksi RS se ne moze ukinuti bez saglasnosti svih naroda kao ni Bosna.
Ipak u teoriji kad bi se svi slozili oko novog ustava BIH po kojem ne bi bilo RS to bi bilo moguce al isto tako ako bi se sve strane slozile oko podjele, citaj raspada, Bosne i to bi bilo moguce.
Tako da u praksi RS je trajna koliko i BIH jer za opstanak ili nestanak i jedne i druge je potrebna saglasnost sva tri konstitutivna naroda.

Licno sam uvjeren da ce obe opstati.
Last edited by domacin on 15/09/2007 00:12, edited 1 time in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ova voda nije radio aktivna - ona je MALO radio aktivna :roll:
nokia6170

Post by nokia6170 »

za domacina:

drzimo se onoga sto pisemo, a ne ko smo, sta smo, odakle smo i za koga smo glasali ili cemo tek da glasamo.

sustina je da se dejton krsi od strane entiteta tamo gdje kome odgovara. sustina je da se krsi. dakle krse ga i fbih i rs, a svima su puna usta dejtona i postivanja istog. negiraj me slobodno ako grijesim.

i slijedeci put kad cujes bilo kog politicara kako se kune u dejton i stalno ponavlja ko papagaj ja sam za dejton ja sam za dejton...pozeli samo da mu postavis jedno pitanje: a sta je sa postivanjem annexa 9 kao nista manje bitnog annexa od svih ostalih annexa mirovnog sporazuma. slijedom pomenutog primjera krsenja konkretnog annexa 9, postavlja se jedno logicno pitanje: ako se moze krstiti jedan annex, zasto se ne bi mogli krsiti i drugi annexi.

p.s. ne krsi se samo, kako ti kazes, devetka, konstantno se krsi po meni najbitniji annex, a to je sedmica...iscitaj ga do kraja pa sam vidi sta je ispunjeno, a sta nije iz sedmice. opet ti ponavljam, svi se kunu u dejton i njegovu svetost i nedodirljivost, a istovremeno ispunjavaju ono sto njima odgovara i konstatno ga krse.
Post Reply