Oh, kako mrzim Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
piupiu

#626 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by piupiu »

johnnykola wrote:
u 99% se uopće njome ne baviti, ono komentiraj glupost neku tešku (sa Komšićem je recimo bilo provala za izvoza, te može ovo te ne može ono, te odlazim te tu sam, đe sam?:ppp) i ako hoćeš izađi na izbore. Samo i jedino to. A predzadnje? Baš je komformist neko ko se ne druži baš s narodom. Priječenje nenadano za njega zakači Vuka, pa vidiš kako mu je. Na to je Fridrih mislio.
Neka ga, nek' se čeliči. Cijena individualne slobode je uvijek bila visoka. :wink:
Energični leptir

#627 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Energični leptir »

dezurni_ucenik wrote:A zasto ti tek sad pises o tom stvarima ? Zasto to nisi pisao prije deset godina ?
Prije toliko godina sam bio još samo student. A prije 9,8,7,6,5 jesam, samo ti nisi čitao.
Fudo387

#628 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Fudo387 »

Dirljiva ispovijest...ja sam suzu pustio. :D
direstraits0078

#629 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by direstraits0078 »

Energični leptir wrote:
Za razliku od tebe, ja sam gledao zive kosture kako izlaze iz sume s dvocijevkama i PAP-ovkama bjezeci od cetnicke kame u Srebrenici
.

Tada sam bio dijete, ali sam više puta boravio u Srebrenici,razgovarao s ljudima. Ne moraš meni objašnjavati užas tih ljudi. Međutim, ono što nasamo ispričaju o Naseru, teško da se uklapa u njegovu ulogu u novobošnjačkoj mitologiji.
Tada si bio dijete mentalno i fizicki, sada si prestao biti dijete fizicki. Porastao si. Napelo se go*no u tebi, pa pomislio da je srce. Jos samo i da mentalno predjes u ozbiljan svijet, pa ce mozda da te neko i cita. Jer to sto ti pises se zove relativizacija, prezentacija iskrivljenog cinjenicnog stanja i opravdavanje genocidne namjere politickog vodstva naroda iz kojeg ti dolazis. Dzaba se pravdas, dzaba ih pravdas, ne moze zlocince niko opravdati i oprati. Ni kad za ljude koji su uredno dosli iz srbije po komandi istih tih od kojih ti primas lovu za tekstove po naruzdbi proglase civilima, iako se isti nalaze u vojnoj, policijskoj i obavjestajnoj evidenciji u srbiji. Ni kad za ubistva zarobljenika, civila, djece, staraca i zena kazu da je to tek "obican" zlocin, da nije bilo genocida. Dodji sebi, umisljeni placenice, pisi malo o nocnim morama ubica podrinjske mladosti, pisi o onima koji su zatrpavali leseve djece u masovne grobnice.

Ali ne, to ti cEla republika srpska i ini propagandni portali ne bi platili. Nije to ono sto treba da se povlaci po zabokrecini republickosrpskih medija. Cuj, medija. :-)
Gojeni H

#630 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Gojeni H »

Energični leptir wrote:
De nam reci gdje mi to slavimo Francetica, Crnu Legiju i sta god si jos nasr'o?
Ne znam u ime kojih "vas" se javljaš, ali ti mogu reći da je stvar još gora od proslavljanja (mada su stavovi kako je Hitler bio sasvim ok, da je trebao potamaniti Jevreje, da je ok gaziti po izraelskim zastavama i spaljivati ih i da je Handžar divizija bila jedna sasvim regularna formacija više nego mainstreem mišljenje ogromnog broja mladih ljudi s kojima sam imao priliku sjediti i razgovarati), a radi se o prešućivanju i iskrivljivanju kompletnog razdoblja Drugog svjetskog rata u Sarajevu, kako bi se eksiviralo učešće muslimanske, odnosno bošnjačke elite, kako u Holokaustu, tako i u genocidu/asimilaciji nad Srbima. Ako pregledaš udžbenike, službene gradske historije, o tome ni mukajet. A da se škole zovu po Aliji Nametku, Enveru Čolakoviću, Huseinu Đozi i drugim režimski involviranim ljudima iz razdoblja NDH, o tome da i ne govorim...
Mogu govoriti samo u svoje ime, ali mislim da spominjanje "nacistickog naslijedja" ne moze ostaviti ravnodusnim nijednog covjeka koji voli svoju domovinu.

Cekaj, ti formiras misljenje o '"mainstreem stavu sarajevske omladine" na osnovu kruga ljudi s kojima si se ti susretao? :lol:
Da, ima takvih i da, protiv takvih stavova se treba boriti, ali da se mrzi Sarajevo zbog toga? Gdje je bilo koji covjek do cijeg misljenja se drzi, ili koji obavlja bilo kakvu funkciju iznosio takve stavove?

U bosnjackom narodu je bilo ustasa i partizana. Ko presucuje, sta i na koji nacin?
O kakvoj asimilaciji Srba od strane Bosnjaka govorimo? Gdje su ti podaci?
Husein Djozo je svoje odlezao. Nije mu dokazan nikakav zlocin.
Sta cemo sa Srbima kojih je na hiljade koji i danas slobodno hodaju po BiH?
Za razliku od tebe, ja sam gledao zive kosture kako izlaze iz sume s dvocijevkama i PAP-ovkama bjezeci od cetnicke kame u Srebrenici
.
Tada sam bio dijete, ali sam više puta boravio u Srebrenici,razgovarao s ljudima. Ne moraš meni objašnjavati užas tih ljudi. Međutim, ono što nasamo ispričaju o Naseru, teško da se uklapa u njegovu ulogu u novobošnjačkoj mitologiji.
Ja sam bio malo vece dijete ali dovoljno jak i sposoban da uzmem pusku i branim svoju porodicu. Ja sam s tim istim ljudima razgovarao kad su dolazili i 92, 93, i 95. Najlakse je istinu saznati od djece, jer ne znaju lagati. A kad ti neka od te djece kazu da su isli po brasno i ulje odmah iza vojske, mozes samo da zamislis o kakvoj gladi i ocaju je bilo rijec.
Zar ne mislis da bi bilo tesko izvrsiti zlocine pred civilima?
Gdje su dokazi da je Oric naredjivao ili vrsio ubistva civila? Kada ce jednom prestati ta prica?
Istraživačko-dokumentacioni centar je za uže Podrinje registrovao između 870 i 1000 srpskih civilnih žrtava. Za te zločine niko nije odgovarao, a nekako mi je prenaivno vjerovati da glavni zapovjednik s tim nije imao nikakve veze. Prije sam sklon vjerovati u ono što na terenu svi znaju da je posrijedi. Zastrašivanje svjedoka preko beogadskih veza i/ilipotkupljivanje na isti način na koji su i mnogi Bošnjaci primili novac da šute o zločinima kojima su svjedočili, pa će mnogi četnički katili, među kojima ima i Orićeve raje, ostati nekažnjeni.
Zasto mislis da u situaciji kada imas 50-60 hiljada ljudi na relativno malom podrucju, nekoliko prilicno autonomnih komandanata, 25-godisnji bivsi policajac, covjek kojeg je situacija dovela do pozicije komandanta, moze kontrolisati toliki broj vojnika i jedinica.
Imas na pdf Historija temu o Srebrenici gdje su svjedocili ljudi koji su period 92-95 proveli u istoj.
Mi smo poceli sa formiranjem onoga sto se moglo nazvati vojskom tek 94. god. Zar zaista mislis da je V od vojske mogla biti u takvom okruzenju?
mg

#631 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by mg »

@leptir,

mnoge stvari mi u Sarajevu smetaju, idu na živce. Znam da su sve tri strane nacionalisti, i da "moja" nije ništa bolja. Sve ista govna.

Ali jedan dio koji ne kontam a to je ovo što pišeš za Handžare i NDH.

Neću da duljim, ali prije optužbe za bilo čiji fašizam, moraš sa svojim izaći na čistac.

Te stavove omladine koje iznosiš, čuo sam nebrojeno puta. Ono, "cigane sve treba pobit" itd. Ali to je posljedica erozije društva, društva koje je posrnulo. Društva koje se vratilo unazad 92 godine toliko, da nam treba 50 godina da se vratimo tamo gdje smo bili.

Znaš, zadji malo dalje u selo, pa pogledaj kad se na bočnoj strani zgrade nacrta Mladić, i napiše hvala za sve! Jer je i iz ovago zatucanog Sarajeva, sam za vukojebine u kojim je Mladić heroj, svjetski čovjek.

I što bi neko kopao po istoriji od prije 75 godina, kad neki nisu u stanju da pogledaju u oči ni onoj bliskoj u kojoj su kumove i komšije na kućnom pragu klali.
Razumijm ja potrebno je od Nasera napravit 10 puta većeg zločinca, iako je Haag rekao da to nije. Treba nekad za 50 godina da neko može relativizirati i pominjati da su i oni tamo imali zločince.
Energični leptir

#632 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Zasto mislis da u situaciji kada imas 50-60 hiljada ljudi na relativno malom podrucju, nekoliko prilicno autonomnih komandanata, 25-godisnji bivsi policajac, covjek kojeg je situacija dovela do pozicije komandanta, moze kontrolisati toliki broj vojnika i jedinica.
Zato što su meni isti ti ljudi pričali kako ih je taj 25-godišnji policajac terorisao, otimao humanitarnu pomoć pa je prodavao gladnome narodu i kako nije poduzeo ništa da se ne čine pomenuti zločini. Neko je ubio između 870 i 1000 ljudi. Ko, kako, pod kojim uslovima, a da komandant to ne zna? Na ovaj način bi se svako ubijanje i masakriranje moglo opravdati "nemogućnošću kontrole". Eno i Srbi pravdaju svoje pokolje "nemogućnošću kontrolisanja", ovih i onih jedinica, osvetnika, koljača, četnika i tako dalje. Meni to nije zadovoljavajuće objašnjenje, posebno znajući za šta je sve veliki komandant bio u stanju da radi nakon rata i za koga da radi.
Last edited by Energični leptir on 05/09/2015 01:30, edited 1 time in total.
Gojeni H

#633 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Gojeni H »

Energični leptir wrote:
Zato što su meni isti ti ljudi pričali kako ih je taj 25-godišnji policajac terorisao, otimao humanitarnu pomoć pa je prodavao gladnome narodu i kako nije poduzeo ništa da se ne čine pomenuti zločini. Neko je ubio između 870 i 1000 ljudi. Ko, kako, pod kojim uslovima, a da komandant to ne zna? Na ovaj način bi se svako ubijanje i masakriranje moglo opravdati "nemogućnošću kontrole". Eno i Srbi pravdaju svoje pokolje "nemogućnošću kontrolisanja", ovih i onih jedinica, osvetnika, koljača, četnika i tako dalje. Meni to nije zadovoljavajuće objašnjenje, posebno znajući za šta je sve veliki koandant bio u stanju da radi nakon rata i za koga da radi.
Mlad si pa cu pokusati da ti objasnim ... Da li mislis da bi u normalnim uslovima, Cele, Juke i Cace mogle obavljati bilo kakav normalan posao a kamoli biti komandanti?
U kasarni Husinska buna, danasnja Husein-kapetana Gradascevica, 1992. god. je bilo toliko abmlema na rukavima da sam prestao registrovati i dokuciti o kakvoj vojsci se radi. Svakako treba spomenuti nadaleko poznate Hadzijine, Fikine i slicne "vojske". :-)

Najvise uvezanosti sto se moglo uraditi prilikom ofanzivnih dejstava je bilo na nivou bataljona po broju vojnika, a i ovo je bilo prilicno ambiciozno.
A, radilo se o relativno kompaktnoj slobodnoj teritoriji.

Sad zamisli teritoriju u okruzenju, seoske vojske, rahmetli Zulfu Tursunovica, onakav kakav je bio, te pojedinacne interese komandanata bataljona ...
Prilicno haoticna situacija u kojoj se malo ko moze pohvaliti da drzi kompletnu kontrolu.

Naravno da neko treba da odgovara za smrt civila. Smatram da krivicu i nije tako tesko utvrditi.

Oricev poslijeratni opus je sasvim druga tema.
direstraits0078

#634 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by direstraits0078 »

Energični leptir wrote:
Zato što su meni isti ti ljudi pričali kako ih je taj 25-godišnji policajac terorisao, otimao humanitarnu pomoć pa je prodavao gladnome narodu i kako nije poduzeo ništa da se ne čine pomenuti zločini. Neko je ubio između 870 i 1000 ljudi. Ko, kako, pod kojim uslovima, a da komandant to ne zna? Na ovaj način bi se svako ubijanje i masakriranje moglo opravdati "nemogućnošću kontrole". Eno i Srbi pravdaju svoje pokolje "nemogućnošću kontrolisanja", ovih i onih jedinica, osvetnika, koljača, četnika i tako dalje. Meni to nije zadovoljavajuće objašnjenje, posebno znajući za šta je sve veliki koandant bio u stanju da radi nakon rata i za koga da radi.
Zna se tacno ko, i koliko, i ko su bili ti ljudi koji su izgubili zivot. Nisu svi bili civili. Bilo ih je, redom:

1. pripadnika tzv. vrs

2. pripadnika tzv. mup rs

3. pripadnika Vojske jugoslavije

4. pripadnika MUP-a jugoslavije (ili srbije, ili kako su se vec odlucili zvati)

5. pripadnika dobrovoljackih odreda (citaj: pljackaskih odreda) seselja, arkana, i ostalih pulena i pijuna policijske, obavjestajne i vojne strukture srbije, jugoslavije ili kako su se vec zvali.

Svi gore nabrojani su poginuli na ratnom zadatku, nalaze se u evidencijama istih struktura koje su ih poslale da pale, siluju, ruse i pljackaju, i po sta su dosli, to su i dobili.

Da ponovim, ima u cifri koju si naveo i civilnih zrtava. Ali nema zlocinacke namjere, nema genocidne namjere Armije Bosne i Hercegovine niti politickog vrha Republike Bosne i Hercegovine. Za razliku od ovih gore nabrojanih, koji su tu svoju namjeru nedvosmisleno pokazali i dokazali. Sto je utvrdjeno nebrojenim sudskim presudama, za ratne zlocine, za zlocine protiv covjecnosti, za genocid.
maher

#635 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by maher »

meni se čini da ovdje nema nikakvog profesora istorije... ali zbog onih koji možda ovu prepisku shvataju ozbiljno...samo nekoliko činjenica... kao što su nametak i čolaković živili i radili u ndh, tako je miroslav krleža živio i radio u ndh čitav rat.. kao što je u ndh bio jasenovac i u beogradu je bila marionetska vlada i logor banjica i stratište jajinci... u tom beogradu, koji je 1942 proglasio da u njemu nema više jevreja, je živio i radio ivo andric, i stvarao svoja velika djela nakon što je bio diplomata u nacističkom berlinu... kao što je kralj petar naredio cetnicima 1944 da se stave pod komandu partizana, tako su i domobrani prelazili u partizane...nakon što su još 1992 u BiH rehabilitovani draza mihajlovic i mile budak, smijesno je da su djozo, nametak i čolaković ideološki ili istorijski problem, a o estetskim se može raspravljati
Gojeni H

#636 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Gojeni H »

maher wrote:...nakon što su još 1992 u BiH rehabilitovani draza mihajlovic i mile budak, smijesno je da su djozo, nametak i čolaković ideološki ili istorijski problem, a o estetskim se može raspravljati
:thumbup:
fakat

#637 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by fakat »

@maher :thumbup:
mirza_15

#638 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by mirza_15 »

http://www.6yka.com/mobile/novost/83971

Srdjan Puhalo i zvanicne institucije manje entiteta se ne bi slozili sa brojevima koji su ovdje napisani. Opstine spomenute u gornjem tekstu su imale otvoren front i prema slobodnoj teritoriji na drugoj strani tako da nisu svi gore spomenuti poginuli u sukobu sa snagama iz Srebrenice.

Edit: Ako su i ovi brojevi tacni.
Energični leptir

#639 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Svi gore nabrojani su poginuli na ratnom zadatku, nalaze se u evidencijama istih struktura koje su ih poslale da pale, siluju, ruse i pljackaju, i po sta su dosli, to su i dobili.
Ne, ova cifra nem veze s tim, nego se radi o podaciima sarajevskog IDC-a. Nema nikakve veze sa tim licima koje si nabrojao. Provjereno, radi se o civlilnim žrtvama kojih je približno 1000 kada je u pitanju Istočna Bosna - dakle, ukljuujući opštine Foča i Goražde, dokle nisu dosezali Orićevi pohodi (uključujući i civile popisane kao vojna lica da bi se, nakon rata, priskrbila penzija, što je praksa na svim stranama). Kada je u pitanju odručje dosezanje Orićevih pohoda, broj je približan 800. To su podaci koje sam dobio u IDC-u i oni nemaju nikakve veze sa srpskom propagandom koja spominje 3200 ljudi i koja uračunava, vrlo vjerovatno i neka od lica koje navodiš. Također je bitno napomenuti da se pod zločinom podrazumjeva i masakriranje zarobljenika, dakle onih žrtava uračuntih u vojne. I ne znam ko je ovdje spominjao genocidnu namjeru. Genocid i teror nad civilima, kao i ratni zločini nad zarobljenicima nisu jedno te isto. Ali ostaju klanja i ostaju zločini i činjenica da neko ko e vrhovni komandnt u svemu tome ne može bit nevin.
Energični leptir

#640 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

meni se čini da ovdje nema nikakvog profesora istorije... ali zbog onih koji možda ovu prepisku shvataju ozbiljno...samo nekoliko činjenica... kao što su nametak i čolaković živili i radili u ndh, tako je miroslav krleža živio i radio u ndh čitav rat.. kao što je u ndh bio jasenovac i u beogradu je bila marionetska vlada i logor banjica i stratište jajinci... u tom beogradu, koji je 1942 proglasio da u njemu nema više jevreja, je živio i radio ivo andric, i stvarao svoja velika djela nakon što je bio diplomata u nacističkom berlinu... kao što je kralj petar naredio cetnicima 1944 da se stave pod komandu partizana, tako su i domobrani prelazili u partizane...nakon što su još 1992 u BiH rehabilitovani draza mihajlovic i mile budak, smijesno je da su djozo, nametak i čolaković ideološki ili istorijski problem, a o estetskim se može raspravljati
Niti Krleža u NDH niti Andrić u Nedićevoj Srbiji nisu obavljali nikave funkcije, a pogotovo ideološki podupirali režim kao što su to svojim pisanjem i djelovanjem radili Nametak, Čolaković i njima slični. Dovoljno je prelisati u arhivu Sarajevski novi list, pa da se dobije prava slika tog užasa antisemitske i antisrpske histerije koju su pomenuti i njima slični širili (http://biblioteka.dobarznak.com/index.p ... il&id=2479) O ulozi građanskih prvaka u kreiranju paganskog SS projekta ne bih diskutovao (o tome se pišu ovakvi dirljivi članci puni razumjevanja prema ovoj neobičnoj formaciji http://behar.hr/tabor-imami-u-13-ss-handzar-diviziji/). Prema tomE ova argumentacija je za povraćanje. Šta je poenta svega? Ako su kolaboranti činili zločine u Srbiji, šta fali, po tvojoj nakaradnoj logici, prešućivati ulogu cjelokupne sarajevske muslimanske elite (ne samo navedene trojke) u Holokaustu, uključujući tu narodne prvake, ulemu, udruženja poput Mladih muslimana, u sklopu ustaške omladine? Reisa Spahu što se žalio zbog čega se Srbi, državnom prisilom, samo prevode u katoličku vjeru, a ne i na islam? (http://gen.lib.rus.ec/book/index.php?md ... 3228A8A8C8), svečani doček nacista, rulju koja demolira jevrejski hram, Ili onu grupu odurnih čaršijskih prvaka koji su tužakali Pavelića Hitleru, tražeći osnutak vlastite nacionalsocijalističke partije, jer je, navodno, bio preblag prema sarajevskim Jevrejima i dopuštao da prelaze u katoličanstvo da spase glavu? Sve je to, takoreći, "ništa naročito". I fakat ne znam šta je gore, zločince rehabilitovati, kao što je to slučaj sa Mihailovićem u Srbiji ili se praviti kao da nikada nisu postojali ili ih svoditi na estetske devijacije u izigravanju uloge istorijskih anđela. A nostalgije za "dobrim starim" NDH vremenima nije manjkalo ni u ovom ratu (https://www.youtube.com/watch?v=2UavT7dGVhs). Princip je isti, a drugo su nijanse.
Lakat Jebić

#641 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Lakat Jebić »

covjek bio ambasador u berlinu kad je jugoslavija pristupila trojnom paktu, i jos bio na potpisivanju, al to je ok, jer nije imao funkciju u nedicevoj jugoslaviji. al je zato djozo fasista jer je bio hodza u vojsci

sarajevska muslimanska elita je isto tako i potpisala rezoluciju 1941. kojom se poziva na prestanak progona srba i jevreja. al jebo to.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=222

pogledas spisak i funkcije koje su obavljali, ovo je sarajevska muslimanska elita.
Last edited by Lakat Jebić on 05/09/2015 02:10, edited 1 time in total.
Energični leptir

#642 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Lakat Jebić wrote:covjek bio ambasador u berlinu kad je jugoslavija pristupila trojnom paktu, i jos bio na potpisivanju, al to je ok, jer nije imao funkciju u nedicevoj jugoslaviji. al je zato djozo fasista jer je bio hodza u vojsci

sarajevska muslimanska elita je isto tako i potpisala rezoluciju 1941. kojom se poziva na prestanak progona srba i jevreja. al jebo to.
Nije bio ambasador fašističke države, nego Kraljevine Jugoslavije. Bivanje ambasadorom nennacističke države u nacističkoj zemlji nekoga ne čini nacistom. Bivanje funkcionerom u nacističkoj državi i pisanje antisemitskih nazi bljuvotina nekoga čini nacistom.
Energični leptir

#643 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Pisali i Šešelj i Dobrica Ćosić proteste protiv zločina i rušenja džamija, pa ih to ne čini humanistima nego licemjerima, koji zavaravaju tragove svoje krivice. A u vezi tih potpisnika, interesantno da je ista grupa godinu dana kasnije napisala i potpisala jedan od najsramnijih dokumenata u istoriji Holokausta, onaj gdje Pavelića tužakaju Hitleru o preblagom odnosu prema Jevrejima.

"On (Pavelić) je izigrao Vaše namjere i doredbe po pitanju Jevreja i počeo je odmah da brojne Jevreje u Bosni, naročito u Sarajevu gdje ih ima veoma mnogo i veoma bogatih prima u katoličku crkvu. Time je pokušao da ih zaštiti od onoga do čega je, nakon pobjede i osvajanja ove zemlje moralo doći."

Kakav humanizam.
Last edited by Energični leptir on 05/09/2015 02:15, edited 1 time in total.
Lakat Jebić

#644 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Lakat Jebić »

pa vidis, posto si ti idealista i sve vezes za to (nije negativno), budi dosljedan. ko bi zdrave savjesti isao u hitlerovu njemacku biti ambasador i jos prisustvovao poptisivanju trojnog pakta? (nemoj samo molim te da se pozivas na kontekst, posto taj benefit of the doubt ne dozvoljavas ni ostalima).

cisto da se izjasnim, ivo andric je za mene cisti fasista, pragmatik. ne zasnivam to na onim tezama o liku bosnjaka u njegovom djelu, nego na njegovoj doktorskoj disertaciji. onakav opis albanaca (arnauta) je... jbg fasizam, da je od 100 nobelovaca.
Energični leptir

#645 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Lakat Jebić wrote:pa vidis, posto si ti idealista i sve vezes za to (nije negativno), budi dosljedan. ko bi zdrave savjesti isao u hitlerovu njemacku biti ambasador i jos prisustvovao poptisivanju trojnog pakta? (nemoj samo molim te da se pozivas na kontekst, posto taj benefit of the doubt ne dozvoljavas ni ostalima).

cisto da se izjasnim, ivo andric je za mene cisti fasista, pragmatik. ne zasnivam to na onim tezama o liku bosnjaka u njegovom djelu, nego na njegovoj doktorskoj disertaciji. onakav opis albanaca (arnauta) je... jbg fasizam, da je od 100 nobelovaca.
Ne dvojim da je imao takvih momenata, posebno glede prikrivene ili otvorene zaljubljenosti jugoslavenskog malograđanstva svih vjeroispovijesti u Hitlera i nacizam. Ali da je bio kolaborator - nije, kao što ga to ne čini bivanjem ambasadorom u Njemačkoj.
Patriotska_Liga

#646 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Patriotska_Liga »

Da li je fašista onaj ko je sarađivao s tadašnjom Njemačkom i Italijom (iz neideoloških razloga) ili je fašista onaj ko ima fašističke stavove? Ili su obojica fašisti?
Energični leptir

#647 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Patriotska_Liga wrote:Da li je fašista onaj ko je sarađivao s tadašnjom Njemačkom i Italijom (iz neideoloških razloga) ili je fašista onaj ko ima fašističke stavove? Ili su obojica fašisti?
Svako ko je kolaborirao s fašistima, bivajući kooptiran, dobrovoljno ili oportuno, u njihovu ideologiju je fašista, onaj ko nije kooptiran u ideologiju, ali je ipak kolaborator, je saradnik fašista, a onaj ko ima fašističke stavove (eh sad, postoje razni podoblici fašizma) je također fašista.
Lakat Jebić

#648 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Lakat Jebić »

Energični leptir wrote:
Pisali i Šešelj i Dobrica Ćosić proteste protiv zločina i rušenja džamija, pa ih to ne čini humanistima nego licemjerima, koji zavaravaju tragove svoje krivice. A u vezi tih potpisnika, interesantno da je ista grupa godinu dana kasnije napisala i potpisala jedan od najsramnijih dokumenata u istoriji Holokausta, onaj gdje Pavelića tužakaju Hitleru o preblagom odnosu prema Jevrejima.

"On (Pavelić) je izigrao Vaše namjere i doredbe po pitanju Jevreja i počeo je odmah da brojne Jevreje u Bosni, naročito u Sarajevu gdje ih ima veoma mnogo i veoma bogatih prima u katoličku crkvu. Time je pokušao da ih zaštiti od onoga do čega je, nakon pobjede i osvajanja ove zemlje moralo doći."

Kakav humanizam.
evo ti ova dva pasusa, a sad cu ti ja kopirat svoj post o tebi od sinoc i da se razilazimo, kasno je. jos ako bi bio ljubazan kakvim izvorom da potkrijepis ovaj citat.
Vuk Bacanovic nije cetnik. On je pripadnik one najrigidnije, najgore lijeve opcije, opcije kojoj su svi jednako krivi za rat. Pa tako postaje pozeljno psovat armiju i aliju, posebno sa "sarajevskih pozicija", legitimizirajuci psovanje JNA i radovana, implicirajuci da je to sve isto. E pa jbg, drugovi JOZDovci, nije bas da je tako.

Ali ono sto je slatka ironija u takvom stavu, a u kontekstu ove teme, jeste to da je iza stavova o jednakoj krivica svih i stava da vuk koji kritikuje bosnjacko sarajevo mora biti cetnik stoji ista logika linije manjeg otpora.
Recenica "sda je isto sto i sds" je samo odraz u ogledalu recenice "svi srbi su cetnici".

Ja bih iskreno volio da mogu rec da su svi srbi cetnici, lakse je zivjet, ne zamaras se detaljima. Al jbg, kad to i nije bas tako. Kao sto ni armija, alija i sda nisu isto sto i jna, radovan/slobodan i sds.

alija nametak i husein djozo 1942. = dobrica cosic i vojislav seselj 1992.
pretjeras i onda useres sve i ono sto je imalo poentu. citao sam ti tekstove i prije deceniju i idalje imas isti problem. budi odmjereniji, ljudi ce te ozbiljnije shvatati. ovako si ko dzemo latic (znam da boli). i on je prije svega idealista (pjesnik jbg) i on ponekad ubode, al dzaba kad usere sve i niko ga ne shvata ozbiljno.

i jah, nemoj ba na forumu raspravljat s ljudima, pogotovo kad nemas anonimnost, malo ko ovdje ima pojma i ocemu
Patriotska_Liga

#649 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

Post by Patriotska_Liga »

Energični leptir wrote: Svako ko je kolaborirao s fašistima, bivajući kooptiran, dobrovoljno ili oportuno, u njihovu ideologiju je fašista, onaj ko nije kooptiran u ideologiju, ali je ipak kolaborator, je saradnik fašista, a onaj ko ima fašističke stavove (eh sad, postoje razni podoblici fašizma) je također fašista.
Lako je nama razvrstavati iz udobne fotelje ali ko sam ja da osudim nekog pragmatičnog europskog kolaboracionistu (pogotovo nižeg ranga) onog doba koji je jedva dočekao britansku, američku i francusku vojsku da im potrči u zagrljaj. Da li je stariji strah za vlastiti život ili borba za ideologiju u koju vjeruješ?
Energični leptir

#650 Re: Oh, kako mrzim Sarajevo

alija nametak i husein djozo 1942. = dobrica cosic i vojislav seselj 1992.
Ne, nego oni što potpisuju rezolucije o tobožnjoj zaštiti sugrađana, da bi sutra kritikovali nedovoljnu ažurnost ustaša, suštinski nalikuju tome dvojcu, kako po licemjerstvu, tako i po nastojanju skrivanja vlastitih tragova. A Nametak i Đozo prije suštinski odgovaraju Bećkoviću i hmmm... majoru popu Žući. :D
Lako je nama razvrstavati iz udobne fotelje ali ko sam ja da osudim nekog pragmatičnog europskog kolaboracionistu (pogotovo nižeg ranga) onog doba koji je jedva dočekao britansku, američku i francusku vojsku da im potrči u zagrljaj. Da li je stariji strah za vlastiti život ili borba za ideologiju u koju vjeruješ?
Kako kod koga.
Locked