Ogromna vrijednost ASTO testa

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
DiamondLady

#1 Ogromna vrijednost ASTO testa

Post by DiamondLady »

Imam jedno hitno pitanje vezano za rezultale ASTO testa:
Desetogodišnji dječak ima asto čak 1640, a maximalmo je 200!!
Ovaj, i ogroman broj drugih nalaza, morao je uraditi jer je mu je kosa počela opadati (u krugovima) što traje nekih 4-5 mjeseci (u početku je opadalo u manjim količinama, skoro neprimjetno, da bi tokom nekoliko zadnih sedmica počela intenzivno opadati, sada ima više krugova). Pošto je imao veoma loše mliječne zube, doktori su rekli da hitno mora izvaditi svaki mliječni zub, a bilo ih je 14, što uopšte nije bilo jednostavno za tako malog dječaka. To je jedino na što su tada sumnjali. Rekli su da su pokvareni zubi najvjerovatnije uzrok opadanja kose (tada je bio samo jedan mali krug).
Nakon nekoliko sedmica počelo se pojavljivati još krugova, i kosa sa rubova se veoma lahko vadi. Doktori su potpuno zbunjeni, a posebno su sada ostali šokirani nakon rezultata ASTO testa. Sada se čekaju ostali nalazi da bi mogli propisati odgovarajuću terapiju.

Da li je iko imao mnogo povišen ASTO? Je li ovo mnogo opasno? Koji je najefikasniji način za liječenje? Je li streptokok u ovim količinama mnogo opasan?
Svaka informacija i savjet zlata su vrijedni..
Hvala unaprijed svima
Female_Sa

#2 Re: Ogromna vrijednost ASTO testa

Post by Female_Sa »

Ja sam kao dijete, pred sami rat (imala takodjer 10 godina) imala pozitivne reuma-testove, mislim oko 800. U martu 1992. godine sam pocela primati extencillin 1.200.000 i to sam trebala primati narednih 6 mjeseci svaki 21 dan kao zastitu. Medjutim, kako se zaratilo, nisam imala gdje raditi reuma-testove pa sam svih 4 godine rata primala te injekcije. Nakon rata je odredjeno vrijeme reuma-test bio negativan da bi opet postao pozitivan. Dugo vremena sam koristila terapiju da bi postao negativan. Imala sam odredjeno vrijeme streptococcus u grlu i stalno sam bila pod nadzorom ljekara. Sad mi je 32 godine, medavno sam imala opet pozitivan test i koristila sam terapiju. Inace, svakih 6 mjeseci se kontrolisem.

Pozitivan reuma-test kod Vaseg djecaka i moze zaista biti od zuba. A znam da je djetetu moje kolegice kosa opadala zbog bakterije koju je dijete imalo u sebi, ne znam tacno koja bakterija. Kosa je takodjer opadala u krugovima ali je to proslo hB. Mozda da kontrolisete i rad stitne zlijezde djeteta kao i hormone stitne zlijedze. Sto se samog reuma testa, za ovoliko godina (dakle, vec 21 godinu imam sa tim problema) nisam imala nekih posebnih poteskoca. Bitno je utvrditi od cega je test pozitivan i cim dijete uzme odgovarajucu terapiju, rezultati testa ce biti u okviru normalnih vrijednosti.
Post Reply