ta klasa obuhvata auta od nize do nize srednje klase, i mali dio srednje, taman za pocetnike
ogranicenje za mlade vozace ??
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Brdar
#1 ogranicenje za mlade vozace ??
sta mislite bi li trebalo uvesti ogranicenje za mlade vozace od 80kw (ilitiga 109ks ), kao u HR
ta klasa obuhvata auta od nize do nize srednje klase, i mali dio srednje, taman za pocetnike
-
Muzikjunki
#2 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
To je odlicna ideja i dobar nacin da se sprijeci divljanje balavaca u autima ciju snagu ne znaju kontrolisati, niti znaju uopste voziti. Primjere nesreca gdje djeca ubijaju neduzne gradjane vozeci babina auta mozemo pronaci skoro svaki dan u crnoj hronici.
-
sema911
#3 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
to bi bilo dobro jos im ugradit limitatore brzine na max 80kmh da su im kazne bar 2x vece nego ostalima,., da kada ih uhvate u alkoholisanom stanju il po uticajem nekih opojnih srestava oduzima vozacaka na dugi period da poslije toga moraju ne platit tu kaznu vec da je otplate drustvenim radom sto bi trebalo vazit i za sve ostale ucesnike u saobracaju
i jos mnogo toga sto ima u drugim naprednim zemljama samo nek nasi zakonodavci prepisu ko sto su to radili u skoli
i jos mnogo toga sto ima u drugim naprednim zemljama samo nek nasi zakonodavci prepisu ko sto su to radili u skoli
-
Blacksmith
#4 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
Druze moze pisati u saobracajnon toliko kw al se auto uvijek moze pojacati i kako ce oni znati....Jedino da svaki tehnicki pregled uvede valjka pa da se mjeri konjaza auta a to do sada ima samo u Tuzli gdje ljudi rade sa sportskim autima tako da vjerujem da od toga tesko da ce sta biti mada bi ja volio...A isto i ti valjci ne mogu biti mjerodavni jer ako je na auto stavljen chip prije tehnickog se moze skinuti i staviti onaj orginalni uz auto tako da bi to mogli da izbjegnemo vrlo lagano....Elektronika je cudo sta moze uraditi od auta a samo jedan klik preko laptopa auto postaje opet fabricko....Tako da su sanse veoma male...
- pringless
#5 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
puno je to. Sa 110 KS se moze divljati itekakao. Do 55 kw (75 KS) maksimalno
-
Mlad i Nevin
#6 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
Mislite li vi da svaki bosanski babo ima para da kupi još jedan auto kako bi sinčić mogao da se uči na njemu? Ima čovjek skuplji auto koji je krvavo zaradio i koji ima 130-150 konja i sad još mora da kupi kakav trocilintraški mlin za kafu, zato što jelte postoji nekakav zakon o ograničenoj snazi voziila kojima smiju upravljati početnici?
Možda je nekome ovo smiješno, ali ja bih uveo neki sistem poput tahografa (uređaj koji na vozilima C i D kategorije mjeri brzinu kretanja vozila kao i vrijeme upravljanja istim. Podaci se zapisuju na listić koji policija može pogledati pri zaustavljanju) pomoću kojeg će policija a i roditelji imati monitoring u vožnju početnika.
Možda je nekome ovo smiješno, ali ja bih uveo neki sistem poput tahografa (uređaj koji na vozilima C i D kategorije mjeri brzinu kretanja vozila kao i vrijeme upravljanja istim. Podaci se zapisuju na listić koji policija može pogledati pri zaustavljanju) pomoću kojeg će policija a i roditelji imati monitoring u vožnju početnika.
-
sema911
#7 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
za tu proveru snage nek milicija radi svoj posao malko dok se vozika gradom manje snima suknjice nek gleda te mangupscice pa kada ga uvate lagano auto na slepu pa na valjke pa ako si sta radio nedozvoljeno za tebe hmm ko amerikanci auto pod presu pa ti natovare svakakvih nekih troskova kazni i slicno pa sledeci put neces
nikada necu zaboravit video kada murja unistava IS-f zbog nelegalnih prepravki na motoru
u japanu ako te murja nadje nelegalnu prepravku oduzima ti auto i dere te max
isto tako je i po evropi u de ako nemas u saobracajnoj upisanu da si zamnio felge stavio neke jotarice sa kojima nemozes proci tehnicki ama bas nikako a ti se sminkeras po ulici sa njima,. ode auto a eto kazni sl dadzina
sto nebi moglo i ovdje
po sarajevu znma bar 50auta koji imaju motor od boga pitaj cega prijatelj mi vozi g2 koji je uredno registrovan na g2 sa 1,3 motorom a pod haubom je 2,8 a kada ga policija zaustavi "dive se njegovom trudu i par puta sam bio sa njim i policijom kada mu ovi traze da "turira" jer kako kazu policajci ima dobar zvuk,.,. a da ti ne govorim sta se radi na tehnickim i kakva auta tu prolaze
nikada necu zaboravit video kada murja unistava IS-f zbog nelegalnih prepravki na motoru
isto tako je i po evropi u de ako nemas u saobracajnoj upisanu da si zamnio felge stavio neke jotarice sa kojima nemozes proci tehnicki ama bas nikako a ti se sminkeras po ulici sa njima,. ode auto a eto kazni sl dadzina
sto nebi moglo i ovdje
po sarajevu znma bar 50auta koji imaju motor od boga pitaj cega prijatelj mi vozi g2 koji je uredno registrovan na g2 sa 1,3 motorom a pod haubom je 2,8 a kada ga policija zaustavi "dive se njegovom trudu i par puta sam bio sa njim i policijom kada mu ovi traze da "turira" jer kako kazu policajci ima dobar zvuk,.,. a da ti ne govorim sta se radi na tehnickim i kakva auta tu prolaze
- poznanik
#8 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
Brdar wrote:sta mislite bi li trebalo uvesti ogranicenje za mlade vozace od 80kw (ilitiga 109ks ), kao u HR
Ne, bilo bi to besmislena i neprovodiva odluka.
Rješenje za suzbijanje brze vožnje pomahnitalih bosanskih Maxova je u većoj novčanoj kazni i potpunom provođenju zakona, što znači i oduzimanje sredstava kojim je počinjen neki prekršaj, dakle - oduzimanjem automobila ili motocikla.
Uz to rješenje, mora se postići ažurniji rad suda, predmeti moraju biti procesuirani min. do 10-15 dana od dana prekršaja, pa i kraće..
-
preludezalude
#9 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
Sa tom zabranom se nista nece postici. Pa moze se divljati i sa ficom.
- mobsterc
#10 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
Zasto bi bila neprovodiva odluka ako se provodi u HR?poznanik wrote:Brdar wrote:sta mislite bi li trebalo uvesti ogranicenje za mlade vozace od 80kw (ilitiga 109ks ), kao u HR
Ne, bilo bi to besmislena i neprovodiva odluka.
Rješenje za suzbijanje brze vožnje pomahnitalih bosanskih Maxova je u većoj novčanoj kazni i potpunom provođenju zakona, što znači i oduzimanje sredstava kojim je počinjen neki prekršaj, dakle - oduzimanjem automobila ili motocikla.
Uz to rješenje, mora se postići ažurniji rad suda, predmeti moraju biti procesuirani min. do 10-15 dana od dana prekršaja, pa i kraće..
A to ima li smisla je drugi par opanaka... Svakako vecina ovakvih regulativa sluze za punjenje dzepova/budzeta.
- mayab
#11 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
sema911 wrote:za tu proveru snage nek milicija radi svoj posao malko dok se vozika gradom manje snima suknjice nek gleda te mangupscice pa kada ga uvate lagano auto na slepu pa na valjke pa ako si sta radio nedozvoljeno za tebe hmm ko amerikanci auto pod presu pa ti natovare svakakvih nekih troskova kazni i slicno pa sledeci put neces
sto nebi moglo i ovdje
- SemPer_fi
#12 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
tuning is not a crime
- sorcerer
#13 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
jest samo si se malo presao...ovde nema tuninga ,samo ćuning i debilizam....
- SemPer_fi
#14 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
Ima ovdje i tuninga brale samo treba dobro pogledatisorcerer wrote:jest samo si se malo presao...ovde nema tuninga ,samo ćuning i debilizam....
A mislim da treba samo policija posteno i normalno raditi svoj posao i onda nebi bilo problema ni sa mladim vozacima , na kraju krajeva vecina je polozila sa 18 pa HVALA BOGU nije zavrsila na crnoj hronici !
-
preludezalude
#15 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
Jeste ako nije prijavljeno i proslo ateste.SemPer_fi wrote:tuning is not a crime
- sorcerer
#16 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
djes ispuhivac nisam te prepoznao...hranis li se izduvnim gasovima kad zivis od ispuhivanja? evo ja gledam vec pola tvog zivota ,pa ne nadjoh nijedan pristojan auto,sve neka groblja plasticna i kokuzno-ciganska ,povrsno napravljena da se mogu hvalisat po bh ćuningu i da mogu nasut za cenera pa se potegnut od semafora do semafora...sve ćuneri: daj motora od 300 konja sa serijskim kocnicama ( ispucanim crijevima kocionim ,poderanim diskovima i plocicama sa 1 mm obloge).najbrzi smo ocam ...SemPer_fi wrote: Ima ovdje i tuninga brale samo treba dobro pogledatinekom je to zivot zar nije bolje i to nego droga,alkohol i slicno mora covjek imati nesto na cemu ce da se "ispuse"
![]()
-
vdo
#17 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
Pa nemoj tako, ljudi uloze 50.000 KM u motor pa im opet auto ne ide i raspe se na prvom semaforu, kad stisnu gas do daske, bude mu to prvo i posljednje daskanje za 50.000 KM...
- the borg
#18 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
nisu to ćuneri to je raja provalila!!!
- Kemal Malovčić
#19 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
ograničenje na mozak za mlade vosače!
- SemPer_fi
#20 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
Nisam jedan od njih al draze mi je vidjeti i njih nego nekog narkica , jesil bio i na jednom okupu u BiH pa da vidis sta ljudi ulazu u auta(ima tu i doktora ima i pravnika jarane svako mora imati nesto sa strane , neko ide u ribe , a neko ode na termin) mogao si na 402 u Mostaru da vidis auta (nasih ljudi momaka) koji se nebi postidili ni na nekom Evropskom takmicenju, al ti to neces da shvatis jer si standardni BOSNJO koji ne zeli da pogleda oko sebe , garantujem da vise ti imas kazni nego pola tjunera , oni odu na pistu i ispusu se a ti ?? Dajes kao neke savjete mladim vozacima a nisi vjerovatno izasao iz Bosne takvi su najgori , zbog takvih me je stid sto zivim ovdje , tudze DIZETE a nase umanjujete do bola , a kad donesu nagrade na sva usta se hvalite kao poznavali ste ih puuu ...sorcerer wrote:djes ispuhivac nisam te prepoznao...hranis li se izduvnim gasovima kad zivis od ispuhivanja? evo ja gledam vec pola tvog zivota ,pa ne nadjoh nijedan pristojan auto,sve neka groblja plasticna i kokuzno-ciganska ,povrsno napravljena da se mogu hvalisat po bh ćuningu i da mogu nasut za cenera pa se potegnut od semafora do semafora...sve ćuneri: daj motora od 300 konja sa serijskim kocnicama ( ispucanim crijevima kocionim ,poderanim diskovima i plocicama sa 1 mm obloge).najbrzi smo ocam ...SemPer_fi wrote: Ima ovdje i tuninga brale samo treba dobro pogledatinekom je to zivot zar nije bolje i to nego droga,alkohol i slicno mora covjek imati nesto na cemu ce da se "ispuse"
![]()
-
vdo
#21 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
Ojj pokrij se sa 56 jorgana, profulo si sve zivo i mrtvo i ub'o si ko prstom u govno da prostis..Mlad si jos, naucit ces.
- the borg
#22 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
e moj FI, da znas sta ne znas, sam bi briso te gluposti sto pises! 
- sorcerer
#23 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
okup cega? klosara sa poluraspadajucim autima???meni su isti kao i narkomani,nema razlike mozga nemaju ni jedni ni drugi.ja ne idem na koride zao mi je ,dovoljno da vidim slike neke da mi sve bude jasno,a ti ako si bio nisi gledao ,iduci put se malo zagledaj u detalje na tim autima ,pola ih je neregistrovano,imaju gume na kojima je tek nikla sara ,a kroz njihove lijepe felge kojima su pobruseni ivicnjaci po gradu mozes vidjeti istrosenost kocnica ...ja sam standardni bosnjo nazalost ....volim i ja aute i trke ali ne volim smetljare ni u jednoj sferi zivota ...
- the borg
#24 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
sorcerer wrote:okup cega? klosara sa poluraspadajucim autima???meni su isti kao i narkomani,nema razlike mozga nemaju ni jedni ni drugi.ja ne idem na koride zao mi je ,dovoljno da vidim slike neke da mi sve bude jasno,a ti ako si bio nisi gledao ,iduci put se malo zagledaj u detalje na tim autima ,pola ih je neregistrovano,imaju gume na kojima je tek nikla sara ,a kroz njihove lijepe felge kojima su pobruseni ivicnjaci po gradu mozes vidjeti istrosenost kocnica ...ja sam standardni bosnjo nazalost ....volim i ja aute i trke ali ne volim smetljare ni u jednoj sferi zivota ...
nisu to smetljari, to je raja provalila
- SemPer_fi
#25 Re: ogranicenje za mlade vozace ??
Jao koja inteligencija toliko ljudi nazvati klosarima , a o njima neznati nista smjesno u najmanju ruku , al ne vrjedi se s tobom raspravljati zao mi je sto cu te uvrijediti al ti si ko konj kad mu stavis samar nema pogledat okolo samo svoje "gonis" .... mozda sam i konja uvrjedio haj mu ga znaj ....sorcerer wrote:okup cega? klosara sa poluraspadajucim autima???meni su isti kao i narkomani,nema razlike mozga nemaju ni jedni ni drugi.ja ne idem na koride zao mi je ,dovoljno da vidim slike neke da mi sve bude jasno,a ti ako si bio nisi gledao ,iduci put se malo zagledaj u detalje na tim autima ,pola ih je neregistrovano,imaju gume na kojima je tek nikla sara ,a kroz njihove lijepe felge kojima su pobruseni ivicnjaci po gradu mozes vidjeti istrosenost kocnica ...ja sam standardni bosnjo nazalost ....volim i ja aute i trke ali ne volim smetljare ni u jednoj sferi zivota ...
Jadan je ovaj forum kad vidim ko sve savjete daje ..