Ograničenje brzine

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

neko-ime

#1 Ograničenje brzine

Post by neko-ime »

Molim da neko pomogne ukoliko se dobro razumije u saobraćajne propise. Naime, zanima me koliko je ograničenje brzine u naseljenom mjestu u sljedećoj situaciji:
U naseljenom mjestu (gdje je brzina ogr. na 60 km/h), nakon znaka ograničenja brzine na 40 km/h, nekih 200tinjak metara, postavljen je znak "spajanja sporedne ceste pod pravim kutem s desne strane" i iza njega (naravno) je stvarno sporedna cesta s desne strane. Nakon tog križanja nema nikakvih znakova. E sad, pedesetak metara iza križanja, policija tvrdi da je na tom mjestu brzina i dalje ograničena na 40 km s čim se ne slažem, jer po Pravilniku o saobr. znakovima i signalizaciji na cestama, stoji da se "...znakovi izričitih naredbi moraju postaviti i iza ukrštanja ili spajanja s drugom cestom, ako izričita naredba važi i nakon ukrštanja ili spajanja s drugom cestom".
Molim ako možete sa sigurnošću utvrditi koliko je doista ograničenje na navedenom mjestu (ili ste imali sličnih iskustava) da pomognete. Unaprijed hvala!
ChoosenOne

#2 Re: Ograničenje brzine

Post by ChoosenOne »

Policija 100% u pravu!

Ako je zadnji znak 40 onda dok ne naidjes na drugacije ogranicenje onda je 40.
E sada sto nema znakova to je drugi problem.
explorer

#3 Re: Ograničenje brzine

Post by explorer »

Koliko je ogranicenje brzine za vozace koji tebi dolaze iz suprotnog smjera na istom mjestu (za njih je to prije krizanja) gdje su tebe uhvatili da vozis prebrzo?

Pretpostavljam da bi trebalo biti isto (nesto se ne mogu sjetiti da dvije trake imaju razlicita ogranicenja brzine (osim u slucaju radova na cesti ili sl...)), pa ako je 40 km/h - kriv si, a ako je 60 km/h.... sjetit ces se mog posta neki drugi put...
Hendrix

#4 Re: Ograničenje brzine

Post by Hendrix »

Ako ovi što dolaze sa desne strane nisu imali znak da ulaze na cestu gdje je ograničenje 40, a ti kažeš da poslije raskrsnice nije bilo ponavljanja ograničenja onda si ti u pravu, ograničenej važi do prvog skretanja desno inače kako bi oni što uđu sa sporedne znali koje je ograničenje?
Qler

#5 Re: Ograničenje brzine

Post by Qler »

ChoosenOne wrote:Policija 100% u pravu!

de ti testove jos jednom prelistaj, onako neobavezno, usput.
Vragolan

#6 Re: Ograničenje brzine

Post by Vragolan »

:shock: wtf
nemoj vise, znaci ako je ne dionici puta koje ulazi u krivinu ogranicenje 40 ti ces nakon te krivine i dalje guzeljati 40 iako mozes 80, de samo nastavi tako

slozit cu se sa postavljacem teme, policajci htjeli uzeti para za kafe ili dorucka
kroz nasljeno mejsto ogranicenje je uvijek 60Km/h OSIM ako to znakom nije drugacije odredjeno
HaHaHa2

#7 Re: Ograničenje brzine

Post by HaHaHa2 »

Hendrix wrote:Ako ovi što dolaze sa desne strane nisu imali znak da ulaze na cestu gdje je ograničenje 40, a ti kažeš da poslije raskrsnice nije bilo ponavljanja ograničenja onda si ti u pravu, ograničenej važi do prvog skretanja desno inače kako bi oni što uđu sa sporedne znali koje je ograničenje?
Zar postoji takav znak?
neko-ime wrote:Molim da neko pomogne ukoliko se dobro razumije u saobraćajne propise. Naime, zanima me koliko je ograničenje brzine u naseljenom mjestu u sljedećoj situaciji:
U naseljenom mjestu (gdje je brzina ogr. na 60 km/h), nakon znaka ograničenja brzine na 40 km/h, nekih 200tinjak metara, postavljen je znak "spajanja sporedne ceste pod pravim kutem s desne strane" i iza njega (naravno) je stvarno sporedna cesta s desne strane. Nakon tog križanja nema nikakvih znakova. E sad, pedesetak metara iza križanja, policija tvrdi da je na tom mjestu brzina i dalje ograničena na 40 km s čim se ne slažem, jer po Pravilniku o saobr. znakovima i signalizaciji na cestama, stoji da se "...znakovi izričitih naredbi moraju postaviti i iza ukrštanja ili spajanja s drugom cestom, ako izričita naredba važi i nakon ukrštanja ili spajanja s drugom cestom".
Molim ako možete sa sigurnošću utvrditi koliko je doista ograničenje na navedenom mjestu (ili ste imali sličnih iskustava) da pomognete. Unaprijed hvala!
Sta je raskrsnica?
Gray

#8 Re: Ograničenje brzine

Post by Gray »

explorer wrote:Koliko je ogranicenje brzine za vozace koji tebi dolaze iz suprotnog smjera na istom mjestu (za njih je to prije krizanja) gdje su tebe uhvatili da vozis prebrzo?

Pretpostavljam da bi trebalo biti isto (nesto se ne mogu sjetiti da dvije trake imaju razlicita ogranicenja brzine (osim u slucaju radova na cesti ili sl...)), pa ako je 40 km/h - kriv si, a ako je 60 km/h.... sjetit ces se mog posta neki drugi put...

Na obilaznici, kod radija stari grad, s jedne strane je 40 sa druge 60, zbog ulice koja se uključuje iza nepregledne krivine.
neko-ime

#9 Re: Ograničenje brzine

Post by neko-ime »

za HaHaHa 2: Kako misliš: "Šta je raskrsnica"?
Gile Šampion

#10 Re: Ograničenje brzine

Post by Gile Šampion »

Poslije raskrsnice,odnosno spajanja puta pod pravim uglom,sa tvoje desne strane,u naseljenom mjestu,ako nema znaka ograničenja brzine,ograničenje je 50km/h.
neko-ime

#11 Re: Ograničenje brzine

Post by neko-ime »

Za Gile:
Otkud sada 50 km/h, ako je u cijeloj BiH u naseljenom mjestu brzina ogr. na 60 km/h???
za_sada_bez_dobrog_nicka

#12 Re: Ograničenje brzine

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Jarane moj, veze ti nemaš... :(

Znak obaveze (ograničenja) se mora ponoviti nakon svake raskrsnice...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#13 Re: Ograničenje brzine

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

pa bila ona ╬ ╠ ili ╣
gaius

#14 Re: Ograničenje brzine

Post by gaius »

policajci su uvijek znali ubirati cvaje kada skontaju da ne znaš propise :)
madner

#15 Re: Ograničenje brzine

Post by madner »

gaius wrote:policajci su uvijek znali ubirati cvaje kada skontaju da ne znaš propise :)
Mene zaustavili u gradu a vozio 70. I kao ono, 10 vise, trt mrt. Ali ne pise nista (jer nema kazne za tu kategoriju) da mi da sansu da mi odgovori.
Ja mu ljepo rekao: Molim Vas napisite mi kaznu da mi bude lekcija za ubuduce :D
gaius

#16 Re: Ograničenje brzine

Post by gaius »

baš si fiiiin :) hahahahaha
neko-ime

#17 Re: Ograničenje brzine

Post by neko-ime »

Dakle, još nitko nije 100% siguran... :(
CartmanSA

#18 Re: Ograničenje brzine

Post by CartmanSA »

poslije raskrsnice znak prestaje da vazi...
Drvosjeca iz Dejcica

#19 Re: Ograničenje brzine

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

CartmanSA wrote:poslije raskrsnice znak prestaje da vazi...
Onda iza raskirsnice mora stajati ovaj znak...

Image

PRESTANAK OGRANIČENJA BRZINE

Označuje mjesto odakle prestaje ograničenje brzine.

Ili...

Image

Prestanak svih ograničenja.
Risto Kuglarić

#20 Re: Ograničenje brzine

Post by Risto Kuglarić »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Image

Ili...

Image

a kako onda oni koji se uključuju znaju kolko je ograničenje? Mislim, ne osporavam da je ovo tvoje tačno, nego i mene fakat zanima.
CartmanSA

#21 Re: Ograničenje brzine

Post by CartmanSA »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Image

Ili...

Image

ne mora da stoji taj znak...
taj znak stoji na cestama koje nemaju raskrsnica i kada to cesta dozvoljava... npr. ides magistralnim putem gdje ogranicenje 80, dolazis na veliku okuku i stoji znak 40, poslije okuke opet je ravnica i onda stoji 1 od 2 znaka koja si postao i to prvi znaci da prestaje ogranicenje 40, a drugi da je prestanak svih zabrana i ogranicenjea brzine i ostalih znakova koji su bili poslije zadnje prodjene raskrsnice
neko-ime

#22 Re: Ograničenje brzine

Post by neko-ime »

Samo da javim, sud je odlučio da je ograničenje ipak 60 km/h, onako kako sam ja tvrdio :)
MAN-lion's coach

#23 Re: Ograničenje brzine

Post by MAN-lion's coach »

.......
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:47, edited 1 time in total.
atko

#24 Re: Ograničenje brzine

Post by atko »

neko-ime wrote:Samo da javim, sud je odlučio da je ograničenje ipak 60 km/h, onako kako sam ja tvrdio :)
:thumbup:

Dobro je da su potvrdili tvoj stav ... jer si u pravu ... al sud je lako mogao da ide u korist policajca ... pa da se jedes od muke ... inace taj znak je vazio do prvoe raskrsnice ili prvog slijedeceg znaka ;) osim ako uz znak nije stavljena dodatna tabla koja kaze koliko m ili km znak vazi ;)

E sad se na ovakve stvari moze filozofirati do bejsvjesti jes nije jes ... jer ta saobracajna pravila imaju rupa koliko hoces :-)
madner

#25 Re: Ograničenje brzine

Post by madner »

Logika je da taj koji dolazi sa druge strane raskrsnice mora znati koliko je ogranicenje.

Imao sam slicnu scenu kod Coca Cole sa lokanom janicarskom patrolom. :D
Post Reply