Ognjen Tadic

earth-simulator

#1 Ognjen Tadic

Post by earth-simulator »

Nakon raspada Jugoslavije, Srpski politicari su postali iskreni i realni. Ne ulazim sada u sve to sto je tko radio i koliko je tko kriv za sve. Ali ovaj razgovor je otvoren i iskren. Sto je netko rekao, bolje nego da lazu a onda to ne ispunjavaju. Sjetimo se razgovora za vrijeme raspada Jugoslavije, o ocuvanju iste kao i potpisivanja raznih sporazuma od sve 3 strane koje nitko nije postivao ili je postivao samo onda kad nije imao municije...E sad bit ce pljuvanja, price o fasistima, nepravdi i slicnih stvari pa samo navalite. Ali ovo sto stoji u naslovu je cinjenica iza koje stoji 99% srpskog naroda u BiH. Dakle odstupanja nema. OHR zaista nema ovlasti ukinuti entitet niti je u mogucnosti to napraviti. Malo testiraju teren i to je sve. S druge strane Bosnjaci ne odstupaju od svoje vizije i svako rjesenje koje uzima u obzir nacionalne entitete/kantone apriori odbijaju. Dakle tu kompromisa niti ima niti ce ga biti jos DUGO vremena. Svi mogu lijeciti svoje frustracije preko foruma. I samo za kraj Srbi Hrvate trenutno puno bolje razumiju nego Bosnjaci! Vidi se u tekstu. Iz teksta se takodjer vidi da je pretjerana spremnost na kompromis dovela do ovakvog stanja. Jos jedan podsticaj Bosnjacima da ocekuju da ce i Srbi biti primorani na slican kompromis. Mislim da se to nece dogoditi iz vise razloga. Vec imaju ozakonjen entitet i imaju podrsku nekih kljucnih zemalja. Hrvati su osim toga trebali posluziti za sprecavanje nastanka nekog islamskog entiteta sto je totalna glupost ionako senilne europe. Islamsku drzavu mogu sprijeciti samo Bosnjaci, nikako Srbi ili Hrvati!

Ukidanje entiteta značilo bi kraj BiH

Politički savjetnik Dragana Čavića, predsjednika Republike Srpske, Ognjen Tadić, opovrgnuo je u intervju za Večernji list neslužbena nagađanja prema kojima je Republika Srpska spremna ustupiti dio svog teritorija za formiranje bošnjačkog i hrvatskog entiteta u BiH, ako bi to bio uvjet i jamstvo opstanka RS-a. Takve informacije u političkim krugovima pojavile su se nakon objave rezolucije Europskog parlamenta u kojoj se ističe nužnost promjene Daytonskog sporazuma.

VL: Znači li to da RS odbacuje takvu mogućnost?

TADIĆ: To je toliko glupa teza da je ne želim komentirati. Teritorijalni integritet i cjelovitost Republike Srpske interes je cijelog svijeta. To znači da mi moramo imati svoju policiju, svoju vojsku, svoj sustav obrane ?

VL: Budući da se čini kako kako su promjene Daytonskog sporazuma neizbježne, za kakav se model preuređenja BiH zalaže RS?
TADIĆ: Mi se uopće ne zalažemo za promjenu Daytona već za njegovu dosljednu primjenu. Nebrojeno puta srpski političari dobronamjerno su savjetovali muslimanskim političarima da se, umjesto što guše Hrvate u Federaciji, posvete konceptu koji bi Muslimanima omogućio puno uživanje državnopravnog kapaciteta unutar Bosne i Hercegovine, te traženju modela koji u tom smislu ne ugrožava interese drugih. Tada su muslimani i muslimanski političari tvrdili da je Daytonski sporazum nepromjenljiv, da on trajno utvrđuje određene kriterije. Ako je to bio njihov stav tada, i s obzirom na činjenicu da su se Srbi posvetili čak i takvom rješenju ako to znači mir i stabilnost na ovom prostoru,neopravdano je tražiti da se Daytonski sporazum mijenja tako da će se BiH preobličiti u unitarnu ili tome blisku tvorevinu, koja guši prava i ravnopravnost naroda koji u njoj žive.

VL: A kakva je vaša percepcija položaja Hrvata u BiH?

TADIĆ: Većina građana Republike Srpske smatra da su Hrvati blizu tome da od konstitutivnog naroda postanu manjina. Zato je, čini mi se, najviše odgovorno hrvatsko rukovodstvo koje je s više polovičnih kompromisa, od Washingtonskog sporazuma do povremenog pripadanja main stream struji (glavnoj struji. op. aut) muslimanske politike pridonijelo da Hrvati izgube svoj politički, pa time i svaki drugi, identitet u BiH.

VL: U rezolociji Europskog parlamenta ističe se neodrživost Daytonskog sporazuma. Vi se tome protivite?

TADIĆ: Rezolucija Europskog parlamenta znači onoliko koliko smo mi spremni u svemu tome tražiti dobronamjernost. Podsjetit ću vas da je politika Europe često dvolična, ambivalentna i da oni koji traže nadu u nečemu uvijek moraju biti spremni na to da se u tim europskim odlukama i stavovima obično kriju i velika razočarenja. Ja ne polemiziram s odlukama i stavovima koji dolaze iz Europe, nego se trudim pronaći razlog zbog čega oni o nama misle tako kako misle i pridonijeti da i oni prihvate činjenicu da Daytonski mirovni sporazum jest najuspiješniji mirovni sporazum u povijesti ovog planeta.

VL: Što ako bi se, unatoč vašem protivljenju, nametnulo rješenje kojim bi se entiteti ukinuli?

TADIĆ: A tko će nametnuti to rješenje?

VL: Recimo visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, odnosno OHR.

TADIĆ: OHR nema taj kapacitet jer to bi značilo da je OHR potpisao kraj BiH.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Sada će pljusak. Zna se već čega.
oblak

#3 Re: Ognjen Tadic

Post by oblak »

earth-simulator wrote:Nakon raspada Jugoslavije, Srpski politicari su postali iskreni i realni.
Ovo mi je najinteresantnije... :?
CROCOP

Post by CROCOP »

Teritorijalni integritet i cjelovitost Republike Srpske interes je cijelog svijeta.
A cijeli svijet je? :? Ovo je tipa onog GOVORITE SRPSKI DA VAS CEO SVET RAZUME!!! :lol: :lol: :lol:
Last edited by CROCOP on 18/05/2005 16:00, edited 1 time in total.
nosara

Post by nosara »

Jednom napisah pa me neko pobrisa, RS je dogorjela svijeca, smetnja br.1 ulasku BiH u pregovore oko integracije u Evropu...

Tadic ce se "presvuci" kad bude vrijeme za to i bice br. 1. medju Srbima u BiH, nesto kao "reformator" Raguz u HDZ.

Samo da mu se sve poslozi u glavi... i u dzepu...
oblak

Post by oblak »

nosara wrote:Jednom napisah
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kad ti napisa - mora da je FAKAT tako!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
mali_crni

Post by mali_crni »

Pa zar niste na sajtu vecernjih ovaj intervju primjetili prije, nego tek sada, pa on stoji tamo oko 2 mjeseca.
Smatram da je gospodin Tadc u pravu, st se tice njegovog misljenja o ukidanju RS.
JBT

Post by JBT »

Shoba

Post by Shoba »

Pokušaj ubistvaRadomirovac kod Bosanskog Novog

Duševni bolesnik pokušao zaklati 5-godišnjaka, a ocu koji ga je branio odsjekao prst

Ratko Polovina (34) napao Srđana Anića i ranio njegovog oca Mileta, koji je u posljednji čas spasio život djetetu

Nakon što je prekjučer oko 17 sati u selu Radomirovac kod Bosanskog Novog kuhinjskim nožem pokušao zaklati petogodišnjeg Srđana Anića, ranivši pritom i njegovog oca Mileta Anića (37), 34-godišnji Ratko Polovina preksinoć je u pratnji policije prebačen na Odjel neuropsihijatrije prijedorske bolnice.
Začuo krik

Dežurni ljekar, psihijatar Slobodanka Grujić-Timarac, kazala nam je da je Polovina u toj ustanovi boravio u više navrata te da će zbog ovog incidenta najvjerovatnije duže vremena biti zadržan na liječenju.
U isto vrijeme, ali na Odjel hirurgije, prebačeni su Srđan i Mile Anić. Nakon ukazane ljekarske pomoći obojica su puštena na kućno liječenje. Mile nam je kazao da se sve dogodilo iznenada te da, iako je znao da je Ratko duševni bolesnik, nije očekivao da će kuhinjskim nožem nasrnuti na njegovog sina.
- Radio sam na njivi, a Srđana sam ostavio u automobilu. Kad sam završio posao, sasvim iznenada, i to na zadnje sjedište, pored mog Srđana, sjeo je i Ratko. Kazao sam mu da izađe i nastavio voziti, da bih u jednom trenutku začuo krik svog djeteta koje mi je povikalo da ga Ratko kolje.
Okrenuo sam se i vidio Ratka kako nožem nasrće na dijete. Uhvatio sam oštricu noža, koja mi je odrezala prst, i izvukao Ratka napolje. On je imao nož, a ja samo gole ruke - ispričao nam je još uznemireni Mile, koji je u posljednji čas spasio život vlastitom djetetu.
Kratkotrajan bijeg

Vidio je, kaže, da mu krv curi niz vrat te se jedino golim rukama mogao braniti.
- Sva je sreća što mi je u pomoć pritekao Ratkov rođak Ilija, koji ga je, uzevši u ruke sjekiru, uspio otjerati - kaže Mile, dodajući da je Ratko nakon tog incidenta, vjerovatno u bjekstvu, upao u obližnji potok Jaz, odakle su ga izvukli njegovi rođaci.
Oni tvrde da je u vrlo teškom stanju, jer se već počeo gušiti.
Policija iz Bosanskog Novog i jučer je posjetila Radomirovce istražujući ovaj slučaj koji je unio dosta nemira među stanovnike sela. Napadačev otac Stojan Polovina tvrdi da Ratko ranije nije pokazivao znakove bilo kakve agresije te da mu nije jasno zbog čega je nasrnuo na petogodišnjaka.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Šta si htio aludirati ovim slučajem? Da su Srbi mentalno poremećeni i da su kolektivni slučaj. Je li tako? Ako je tako onda si ti taj koji je bolestan.
Shoba

Post by Shoba »

Nenadv24 wrote:Šta si htio aludirati ovim slučajem? Da su Srbi mentalno poremećeni i da su kolektivni slučaj. Je li tako? Ako je tako onda si ti taj koji je bolestan.
Znao sam da cu dobiti takav odgovor. Svi su prenasponovani, pa nazalost, i ti...

Radi se o tome da postoji toliko mnogo problema u BiHkoje treba rijesiti a sve se lomi oko najmanje bitnih stvari. Narod je poremecen, i situacija je sve gora. Najgora stvar je da najgore psihopate se i dalje pitaju za sve (kao ovaj Tadic) a narod neka se ubija medjusobno. Ovakav razvoj situacije ne ide nikom u prilog. Drzava u kojoj nema koncenzusa ni oko cega je osudjena na propast, i nazalost, tipovi puput ovog Tadica su najobicniji saboteri. NJegova izjava "Teritorijalni integritet i cjelovitost Republike Srpske interes je cijelog svijeta" je jos jedna besmislica koja se potura narodu u svrhu produzavanja krize u BiH. Umjesto da kaze da je cjelovitost BiH interes cijelog svijeta on i dalje gura pogresnu varijantu. Interesi RS-a ne postoje bez interesa BiH kao cjeline, a to nikako da shvate ovakvi likovi.
Sve ovo busanje u prsa oko sopstvenog integriteta pada u vodu kada se nakon protestnog mitinga u Banjaluci ide po penziju u Sarajevo....

amerikanci kazu:" Put your money where your mouth is...."
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Ako si znao da ćeš dobiti ovakav odgovor što si postavljao post koji nema veze s uvodom ili ti je cilj predstaviti da kod jednih ništa ne štima ali eto u FBiH je kao u Švici.
Shoba

Post by Shoba »

Nenadv24 wrote:Ako si znao da ćeš dobiti ovakav odgovor što si postavljao post koji nema veze s uvodom ili ti je cilj predstaviti da kod jednih ništa ne štima ali eto u FBiH je kao u Švici.
cinjenica je da se u federaciji bolje zivi, a zivjelo bi se bolje svugdje da se ne koci iz RS-a. Evo opet nas nisu primili na pregovore o EU. Cijela BiH je postala talac RS-a. Ako se to htjelo onda se to i dobilo....a ocigledno je da jeste........

Niko iz federacije ne prisiljava RS ninasto, niti treba. Ali EU nece da ni da cuje za ovakav sistem sa dvije policije.....a to znaci nastavak nezakonja i korupcije.

Do sada smo imali dvije policije pa se pokazalo kao neuspjesno i neefikasno. Znaci, treba i dalje mamuzati mrtvog konja. Dokle????

Na kraju RS ce biti najveci gubitnik, jer boriti se protiv cijelog svijeta ne vodi nabolje.......
earth-simulator

medenjak wrote:I to se ne moze znati-ko zna sta se moze izroditi iz ovoga....Mozda bude bas naprotiv-mozda neki koji imaju neku moc da odlucuju - odluce da prihvate cinjenice na terenu...
tocno! nego problem je jedan drugi: mnogi pametnjakovici imaju ispran mozak zahvaljujuci svojim "stozerima". kao ono vrijeme radi za nas, pa cekaju. kockaju se s vremenom. ovdje mogu mirne duse reci: vrijeme radi protiv svih! u nekim segmentima protiv jednih u nekim protiv drugih ili trecih. ali sve skupa kad se gleda svi gube dosta! naravno problemi se samo gomilaju i gomilaju. bih jos nije niti pocela rjesavati probleme tranzicije koji su ogromni. sve istocne zemlje to rade vec 15 godina.
e sad kriva je republika srpska za sve je cista glupost i arogancija. federacija je ekonomski tu negdje, a dugorocno gledano je mozda cak i ispod rs. osim toga federacija ima uzasno kompliciranu i skupu administraciju jer u njoj zive dva naroda protiv svoje volje. nikada nije bilo referenduma o federaciji. u tom smislu je republika srpska puno stabilnija. svak se moze ljutiti i pljuvati po ovome sto pisem, meni je sasvim svejedno. to su emocije, a emocije su neprijatelj svakog razumnog rjesenja.

to sto "stozeri" pumpaju djecu emocijama u nadi da ce te njihove emocije na kraju postati i istina i opce prihvaceno misljenje je naravno racun bez krcmara. te jednostrane emocije, tvrdoglavost i nefleksibilnost oduzimaju buducnost istoj toj djeci! sto netko rece ako je u ratu poginulo 100.000 u miru ce ih poginuti jos nekoliko puta vise zbog neimastine. to se zove ekonomski genocid!
Hart

Post by Hart »

I to se ne moze znati-ko zna sta se moze izroditi iz ovoga....Mozda bude bas naprotiv-mozda neki koji imaju neku moc da odlucuju - odluce da prihvate cinjenice na terenu...
cinjenice na terenu? genocidom ociscene teritorije u svrhu stvaranja jednonacionalnih paradrzavica kako bi se te teritorije silom otkinule od BiH? Mozda. :-?
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Shoba wrote:
Nenadv24 wrote:Ako si znao da ćeš dobiti ovakav odgovor što si postavljao post koji nema veze s uvodom ili ti je cilj predstaviti da kod jednih ništa ne štima ali eto u FBiH je kao u Švici.
cinjenica je da se u federaciji bolje zivi, a zivjelo bi se bolje svugdje da se ne koci iz RS-a. Evo opet nas nisu primili na pregovore o EU. Cijela BiH je postala talac RS-a. Ako se to htjelo onda se to i dobilo....a ocigledno je da jeste........

Niko iz federacije ne prisiljava RS ninasto, niti treba. Ali EU nece da ni da cuje za ovakav sistem sa dvije policije.....a to znaci nastavak nezakonja i korupcije.

Do sada smo imali dvije policije pa se pokazalo kao neuspjesno i neefikasno. Znaci, treba i dalje mamuzati mrtvog konja. Dokle????

Na kraju RS ce biti najveci gubitnik, jer boriti se protiv cijelog svijeta ne vodi nabolje.......

Ja sam ti zamjerio zbog poređenja Srba sa mentalno poremećenom osobom i ništa više. Mogao si naći milion drugih primjera kojima si mogao sve fino objasniti.
daredevil

Post by daredevil »

Nenadv24 wrote:
Shoba wrote:

Ja sam ti zamjerio zbog poređenja Srba sa mentalno poremećenom osobom i ništa više. Mogao si naći milion drugih primjera kojima si mogao sve fino objasniti.
Ja stvarno ne znam sta ti radis na ovom forumu, a usput ionako selis u Srbiju, multionacionalnu sredinu, pa te eto onako haverski molim kada se preselis da malo ohanes sa javljanjima bar jedno deceniju ili dvije.
earth-simulator

daredevil wrote:Ja stvarno ne znam sta ti radis na ovom forumu, a usput ionako selis u Srbiju, multionacionalnu sredinu, pa te eto onako haverski molim kada se preselis da malo ohanes sa javljanjima bar jedno deceniju ili dvije.
sta reci na tako zajedljiv i pokvaren komentar od jednog multietnicara-teoreticara nego: da imas pravo, beograd je vise multietnican od sarajeva. ovo nije sad nikakvo pretjerivanje!
JBT

Post by JBT »

Simulatoru, ti si zesca budala. Svako drugo komentarisanje tvojih javljanja je gubljenje vremena.
earth-simulator

JBT wrote:Simulatoru, ti si zesca budala.
kad netko vise nema nikakvih argumenata onda vrijedja. gdje su sada administratori koji su inace jako budni?

jesam ja nekome na forumu rekao da je budala? koga sam uvrijedio?
JBT

Post by JBT »

Pa sam od sebe pravis budalu. Ja samo konstatujem. Ovo za Beograd i Sarajevo ti je zadnji biser (koliko ono ima dzamija u Begishu i sta je ono bilo sa zadnjom? Je li itko kaznjen? Gdje su ono fashisti poravnati sa partizanima?).
Kazem ti, nisi vrijedan nekog argumentovanog komentara. A tome nisam ja kriv.
Toozla

Post by Toozla »

earth-simulator wrote:
JBT wrote:Simulatoru, ti si zesca budala.
kad netko vise nema nikakvih argumenata onda vrijedja. gdje su sada administratori koji su inace jako budni?

jesam ja nekome na forumu rekao da je budala? koga sam uvrijedio?
...JBT, ovo mora da je neka treba.....hoce da je lazes.... :D
JBT

Post by JBT »

Svakakvih likova ima, Toozla moj. :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

JBT wrote:Pa sam od sebe pravis budalu. Ja samo konstatujem. Ovo za Beograd i Sarajevo ti je zadnji biser (koliko ono ima dzamija u Begishu i sta je ono bilo sa zadnjom?
ne dirajte sarajevsku katedralu... uskoro neće imati kome zvoniti
Prenj

Post by Prenj »

komi wrote:
JBT wrote:Pa sam od sebe pravis budalu. Ja samo konstatujem. Ovo za Beograd i Sarajevo ti je zadnji biser (koliko ono ima dzamija u Begishu i sta je ono bilo sa zadnjom?
ne dirajte sarajevsku katedralu... uskoro neće imati kome zvoniti
Ne bi me cudilo, kad su kardinalu Puljicu vaznije katolicke crkve iz petog stoljeca od Katedrale :(
Post Reply