Oglasio se OHR o hidrocentralama na Drini koje žele graditi Srbija i RS

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2091
Joined: 24/08/2003 00:00

#1 Oglasio se OHR o hidrocentralama na Drini koje žele graditi Srbija i RS

Post by Novi_Nick » 18/11/2020 19:12

PREURANJENO SU NAZDRAVILI: INZKO PONOVO STAO DODIKU NA CRTU: Oglasio se OHR o hidrocentralama na Drini koje žele graditi Srbija i RS!

Mada entiteti imaju pravo da zaključuju sporazume sa susjednim zemljama pod određenim uslovima, takvi sporazumi i aktivnosti na koje se oni odnose moraju biti u skladu s Ustavom BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, navode iz OHR-a kao reakciju na najavu realizacije infrastrukturnih projekata Republike Srpske i Srbije.

Politika

Prije 44 min Prije 35 min

Image

"Aktivnosti koje se tiču ovog projekta, onako kako je predstavljen u medijima, naizgled potežu pitanje iz sudske prakse Suda koji je utvrdio da se vode kao javno dobro, uključujući riječne tokove i riječna korita, smatraju državnom imovinom koja spada u nadležnost države", navode iz OHR-a.

"Ustavni sud je nadležan da odlučuje o sporovima koji se tiču ovog pitanja te pozivamo nadležne institucije da utvrde da li su u ovom slučaju ispoštovani interesi države BiH", poručili su.

Podsjećamo, potpisana je zajednička izjava o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine. Naglašeno je da je riječ o kapitalnom projektu za Republiku Srpsku te da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi za izgradnju tri objekta koja čine hidroenergetski sistem "Gornja Drina".

Vlasti entiteta su poručile da su obaveze Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije ispunjene te da će "Elektroprivreda Srbije" uplatiti osnivački ulog od 39 miliona KM. Srbija je postala većinski vlasnik zajedničkog preduzeća HES "Gornja Drina" sa Republikom Srpskom, a koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procijenjene vrijednosti 850 miliona KM.

Do sada je ovo koncesiono preduzeće bilo u vlasništvu "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS), koja će ubuduće imati 49 posto udjela, a Srbija 51 posto.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/17 ... _i_rs.html

---------------------------------------------------------------------------------
Tako gosp. Inzko, poduzimaj odmah konkretno i prakticno sve bonske ovlasti i kaznjavaj sve koji krse zakone drzave Bosne i Hercegovine i njenih Entiteta. Ne daji im vremena po 6 ili 12 mjeseci da nesto isprave, odnosno da jos vise ukradu, potpisu nelegalne ugovore stetne po drzavu BiH i njene gradjane. Kaznjavaj ih odmah i sada, sa oduzimanjenjem politickih funkcija, politickog i svakog drugog imuniteta i nameci sprovedbu svih zakona odmah i sada. To je najbolji pencilin za takve.


User avatar
Novi_Nick
Posts: 2091
Joined: 24/08/2003 00:00

#2 Re: Oglasio se OHR o hidrocentralama na Drini koje žele graditi Srbija i RS

Post by Novi_Nick » 19/11/2020 17:05

O IZGRADNJI MHE NA DRINI

OHR: Pozivamo nadležne da utvrde jesu li ispoštovani interesi BiH ugovorom Srbije i RS-a


A. B.

Image

Image

http://www.ohr.int/about-ohr/high-representative/

Bosna i Hercegovina Republika Srpska Srbija OHR Valentin Inzko

OHR: Pozivamo nadležne da utvrde jesu li ispoštovani interesi BiH ugovorom Srbije i RS-aOHR: Ustavni sud je nadležan da odlučuje o ovakvim sporovima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon komentara visokog predstavnika u BiH (OHR) Valentina Inzka da se o izgradnji MHE na Drini treba konsultovati država, a ne entitet, iz OHR-a su pozvali nadležne institucije da utvrde jesu li tim ugovorom između Srbije i RS-a ispoštovani interesi BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dalje su iz OHR-a za Klix.ba pojasnili šta takve odluke u praksi znače i na koji se način moraju provoditi.

Naime, nakon što je Srbija sklopila ugovor s entitetom Republika Srpska o realizaciji projekta Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", koji podrazumijeva izgradnju tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine, Inzko je u sinoćnjoj emisiji FTV-a kazao da o takvoj odluci BiH treba dati saglasnost.

JASNA PORUKA2h 35m
Inzko o dogovoru Srbije i RS-a: Ugovor o gradnji MHE na Drini može samo država potpisati


Kako su za Klix.ba pojasnili iz OHR-a, iako entiteti imaju pravo da zaključuju sporazume sa susjednim zemljama pod određenim uslovima, onda oni i sve aktivnosti moraju biti u skladu s Ustavom BiH, uključujući i njegove odluke.

"Aktivnosti koje se tiču ovog projekta, onako kako je predstavljen u medijima, naizgled potežu pitanje iz sudske prakse Suda koji je utvrdio da se vode, kao javno dobro, uključujući riječne tokove i riječna korita, smatraju državnom imovinom koja spada u nadležnost države", naglasili su iz OHR-a.

Ranije se govorilo da je navedeni ugovor između Srbije i RS-a potpisan na temelju odredbi Zakona o unutarnjoj plovidbi RS-a, kojima su sve rijeke u RS-u, uključujući Drinu, proglašene "unutrašnjim vodama RS".

UOČI IZBORA13.11.2020. u 15:30
Brnabić zajedno s vlastima RS-a otvorila objekte, potpisali i sporazum o izgradnji MHE na Drini


Ipak, političari u BiH su istakli da je riječ o nevažećim zakonskim odredbama, budući da ih je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom U-9-19 proglasio neustavnim i poništio, pojasnivši da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država.

"Ustavni sud je nadležan da odlučuje o sporovima koji se tiču ovog pitanja te pozivamo nadležne institucije da utvrde da li su u ovom slučaju ispoštovani interesi države BiH", poručili su iz OHR-a.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ohr-poz ... /201119101

Dope_Man
Posts: 4604
Joined: 03/06/2016 16:31

#3 Re: Oglasio se OHR o hidrocentralama na Drini koje žele graditi Srbija i RS

Post by Dope_Man » 19/11/2020 21:44

Inzko i generalno MZ ovdje nisu da se bave nasom svakodnevnicom. Oni su tu bukvalno da se ne puca, i nista vise. Zato ovaj covjek nije imao niti jedan konkretan potez otkako je na svom radnom mjestu.

Raniji su imali konkretne poteze jer je to bio raniji period, blize ratu, pa je trebalo da neko sa strane upravlja malo. Do danas je trebalo da smo postali sposobni upravljati svojoj zemljom samostalno, ali je jasno da za to nikad nije napravljen osnov. Niti jedan od politicara iz FBiH ne moze uciniti nista kada RS nesto poput ovog napravi, i onda idemo plakati za pomoc od strane MZ jer smo inace, u svojoj dtzavi, bespomocni.

Hvala onom koji potpisa entitete.

User avatar
nosara
Posts: 20846
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

#4 Re: Oglasio se OHR o hidrocentralama na Drini koje žele graditi Srbija i RS

Post by nosara » 19/11/2020 21:50

Evo, kazu nece vise, Incko izvini. :lol:

Post Reply