Oglasi za posao!
Moderator: anex
-
sammo
#1 Oglasi za posao!
Zasto su neki oglasi za posao na stranom jeziku? Pod hitno bi trebao neki zakon na tom podrucju. Nije uopce vazno, ako su vlasnici stranci i ako je to strana firma. Zna se koji su sluzbeni jezici u BIH i kad je oglas za posao za radno mjesto na teritoriji BIh...A mozda bi trebalo i medije, koji svasta nesto objavljuju ( sve za novac ) malo prisarafit...
- vjesticanametli
#2 Re: Oglasi za posao!
a zasto
- hadzinicasa
#3 Re: Oglasi za posao!
pa vjerovatno jer se traži znanje jezika na kojem je oglas i ako ga ne znaš pročitat' ne trebaš se ni prijavljivat'
-
nova_korisnica
#4 Re: Oglasi za posao!
kako mislis aplicirati za posao ako ni oglas ne razumijes??
ljudi naprave selekciju vec u prvom krugu...meni je to ok...
ljudi naprave selekciju vec u prvom krugu...meni je to ok...
- madtv
#5 Re: Oglasi za posao!
zar nije bitnije to sto nude posao od toga na kojem je jeziku oglas napisan...

-
sa obzirom na...
#6 Re: Oglasi za posao!
Ocigledno si jos zelen, budi sretan da bilo sta nadjes ma makar pisalo i na tunguzijskom jeziku !Zasto su neki oglasi za posao na stranom jeziku? Pod hitno bi trebao neki zakon na tom podrucju. Nije uopce vazno, ako su vlasnici stranci i ako je to strana firma. Zna se koji su sluzbeni jezici u BIH i kad je oglas za posao za radno mjesto na teritoriji BIh...A mozda bi trebalo i medije, koji svasta nesto objavljuju ( sve za novac ) malo prisarafit...
-
prof-ca
#7 Re: Oglasi za posao!
Ako kazes da oglas napisan na stranom jeziku , znaci i provjeru znam li ja taj jezik,mozda bih ja uspjela naci covjeka koji mi to sve lijepo prevede, pa jos aplicira na istom tom jeziku i eto ja nesto dokazala nekome ? Ne vjerujem bas u takve razloge . 
-
sammo
#8 Re: Oglasi za posao!
Ocigledno nismo na istoj frekvenciji...znam ja engleski npr...nije to problem niti je oglas provjera jezika, jer taj posao ce biti u BIH, znaci radis sa domacim firmama. Nekad je postojao zakon da razni oglasi i reklame u medijima moraju biti na domacem jeziku i nema veze sto to objavljuju stranci. Mozda i sad ima neki zakon, ali to niko ne kotrolira.
- innovision
#9 Re: Oglasi za posao!
slazem se da bi bilo fino da je na domacem,ali tvoji razlozi su smijesni cuj radit ces sa domacim firmama,ti to ne znas zato se fino prijavi na engleskom.sammo wrote:Ocigledno nismo na istoj frekvenciji...znam ja engleski npr...nije to problem niti je oglas provjera jezika, jer taj posao ce biti u BIH, znaci radis sa domacim firmama. Nekad je postojao zakon da razni oglasi i reklame u medijima moraju biti na domacem jeziku i nema veze sto to objavljuju stranci. Mozda i sad ima neki zakon, ali to niko ne kotrolira.
-
sammo
#10 Re: Oglasi za posao!
Nije bit u oglasu, vec u jeziku. I stranci na konzulatima znaju domaci jezik i tako bi trebale i strane firme, oni su ti koji su dosli u BIH. Daj ti neki oglas na bosanskom u njemacki medij...nece ti ga objaviti, u to mozes biti siguran...innovision wrote:slazem se da bi bilo fino da je na domacem,ali tvoji razlozi su smijesni cuj radit ces sa domacim firmama,ti to ne znas zato se fino prijavi na engleskom.sammo wrote:Ocigledno nismo na istoj frekvenciji...znam ja engleski npr...nije to problem niti je oglas provjera jezika, jer taj posao ce biti u BIH, znaci radis sa domacim firmama. Nekad je postojao zakon da razni oglasi i reklame u medijima moraju biti na domacem jeziku i nema veze sto to objavljuju stranci. Mozda i sad ima neki zakon, ali to niko ne kotrolira.
- alphonse kauders
#11 Re: Oglasi za posao!
Oglasi su obično na njemačkom ili engleskom (ja još nisam vidio oglas na rumunskom ili češkom) koji su opštepriznati svjetski jezici bilo gdje, pa fakat ne vidim razlog da se oko toga diže prašina.
Ljudi došli, nude posao - šta sad treba im tražiti da se prevede oglas na: bosanski, srpski, hrvatski???
ako znaš - znaš, ako ne - ništa (il' upišeš kurs).
Oprosti, ali ovo je stvarno razmaženo razmišljanje i niđe veze, i niko te ne tjera da se prijaviš. Da je bogdo više ovih mogućnosti, a manje našeg izmotavanja.
Pozdravljam.
Ljudi došli, nude posao - šta sad treba im tražiti da se prevede oglas na: bosanski, srpski, hrvatski???
Oprosti, ali ovo je stvarno razmaženo razmišljanje i niđe veze, i niko te ne tjera da se prijaviš. Da je bogdo više ovih mogućnosti, a manje našeg izmotavanja.
Pozdravljam.
-
sammo
#12 Re: Oglasi za posao!
Ovakvi oglasi su prvi korak. Bilo je slucajeva da je drugi korak stranog vlasnika bio da je taj strani jezik bio sluzbeni u upravi i svi koji nisu znali taj jezik, su morali na kurs...i tako par mjeseci..dok se nisu pobunili...bilo u medijima...i na kraju su se stranci prilagodili... Dvije godine kasnije je istu firmu kupio drugi stranac i prica se mogla ponoviti, ali nije... Malo patriotizma ne skodi...i jos nesto...ovi koji su morali uciti francuski, nisu imali placu po FR standardu nego domacem...alphonse kauders wrote:Oglasi su obično na njemačkom ili engleskom (ja još nisam vidio oglas na rumunskom ili češkom) koji su opštepriznati svjetski jezici bilo gdje, pa fakat ne vidim razlog da se oko toga diže prašina.
Ljudi došli, nude posao - šta sad treba im tražiti da se prevede oglas na: bosanski, srpski, hrvatski???![]()
ako znaš - znaš, ako ne - ništa (il' upišeš kurs).
Pozdravljam.
- vjesticanametli
#13 Re: Oglasi za posao!
pa u cemu je problem..........ko ne zna ili uci ili noga
- Skyfox
#14 Re: Oglasi za posao!
masa raje ne zna Engleski i zato slazu frku oko ovog, kao zadovoljavam sve Vase kriterije samo malo sam tanji s jezikom...
Danas svi poslodavci traze engleski, cak i za trafiku, na kraju se ispostavi da ti nije trebalo, a testirali su te...
hebi ga bez nekog stranog jezika, poznavanja rada na racunaru i vozacke tesko da ces upast negdje...
Danas svi poslodavci traze engleski, cak i za trafiku, na kraju se ispostavi da ti nije trebalo, a testirali su te...
hebi ga bez nekog stranog jezika, poznavanja rada na racunaru i vozacke tesko da ces upast negdje...
-
insomnija
#15 Re: Oglasi za posao!
...i te kako će ga objaviti. Nalazio sam u njemačkim medijima oglase za posao na poljskom, turskom i ruskom jeziku.sammo wrote:Nije bit u oglasu, vec u jeziku. I stranci na konzulatima znaju domaci jezik i tako bi trebale i strane firme, oni su ti koji su dosli u BIH. Daj ti neki oglas na bosanskom u njemacki medij...nece ti ga objaviti, u to mozes biti siguran...innovision wrote:slazem se da bi bilo fino da je na domacem,ali tvoji razlozi su smijesni cuj radit ces sa domacim firmama,ti to ne znas zato se fino prijavi na engleskom.sammo wrote:Ocigledno nismo na istoj frekvenciji...znam ja engleski npr...nije to problem niti je oglas provjera jezika, jer taj posao ce biti u BIH, znaci radis sa domacim firmama. Nekad je postojao zakon da razni oglasi i reklame u medijima moraju biti na domacem jeziku i nema veze sto to objavljuju stranci. Mozda i sad ima neki zakon, ali to niko ne kotrolira.
Poslije udruživanja Daimlera sa Chryslerom, za koncern je kao službeni usvojen engleski jezik. Njemački inženjeri u Njemačkoj su međusobno komunicirali na engleskom. Čak su i zaposlenici koji rade na održavanju objekata poslani na kurseve engleskog.
Porsche je ukinuo engleski kao "službeni" jezik u koncernu nakon analize koja je pokazala, da na "meeting"-u svoje mišljenje izlažu oni koji dobro vladaju engleskim, dok drugi, koji su možda na tehničkom području stručniji ali sa engleskim nisu najbolji, šute da se ne "provaljuju". Osim toga, sama njemačka riječ za grešku (Fehler) ima desetine i stotine izraza koji precizno opisuju o kakvoj se grešci radi, dok neko kome engleski nije maternji poznaje npr. samo "error". To je jako usporavalo razvojni proces i Porsche se vratio maternjem jeziku.
Znači, ovdje se ne radi ni o kakvom "bosanskom" specijalitetu, nego je normalno u poslovnom svijetu. Tamo možeš biti i siguran da će prvi razgovor u firmi s tobom obaviti na stranom jeziku čije poznavanje zahtijevaju.
Uzmimo, zaposliš se u nekoj njemačkoj firmi koja radi našem području: kako ćeš komunicirati sa šefom, objasniti probleme, poslati izvještaje, čitati dokumentaciju, fakture, narudžbe... ako ne znaš engleski ili njemački?
- vjesticanametli
#16 Re: Oglasi za posao!
pa citace na bosanskom .......... treba tim firmama naredit da zaposljavaju vise prevodilaca 
- Alfons Kauders
#17 Re: Oglasi za posao!
kakav ba zakon?sammo wrote:Zasto su neki oglasi za posao na stranom jeziku? Pod hitno bi trebao neki zakon na tom podrucju. Nije uopce vazno, ako su vlasnici stranci i ako je to strana firma. Zna se koji su sluzbeni jezici u BIH i kad je oglas za posao za radno mjesto na teritoriji BIh...A mozda bi trebalo i medije, koji svasta nesto objavljuju ( sve za novac ) malo prisarafit...
sluzbeni jezici nemaju nikakve veze s tim... ne budi smijesan...
naravno da objavljuju ljudi na jeziku koji im je potreban... cak ima i firmi koje objave npr. oglas na engleskom a nigdje u oglasu se ne pominje da je engleski potreban... cisto da im se ne javljaju nepismeni kandidati...
-
dariomiamigo
#18 Traži se stomatolog
Traži se stomatolog
Želim vas zamoliti ako poznajete nekog/u stomatologa/icu ,
da prenesete da se traži sa iskustvom , u ulici Adema Buče , na ulazu u Buča Potok.
Kontakt telefon je: 062 435 009.
Želim vas zamoliti ako poznajete nekog/u stomatologa/icu ,
da prenesete da se traži sa iskustvom , u ulici Adema Buče , na ulazu u Buča Potok.
Kontakt telefon je: 062 435 009.
Last edited by dariomiamigo on 31/08/2010 16:08, edited 1 time in total.
-
enco12
#19 Re: Oglasi za posao!
Gdje ima oglasa na stranom jeziku?Ako je problem jezik koristi google translate(ili zovni onoga Ekrema Jevrica,on super prevodisammo wrote:Zasto su neki oglasi za posao na stranom jeziku? Pod hitno bi trebao neki zakon na tom podrucju. Nije uopce vazno, ako su vlasnici stranci i ako je to strana firma. Zna se koji su sluzbeni jezici u BIH i kad je oglas za posao za radno mjesto na teritoriji BIh...A mozda bi trebalo i medije, koji svasta nesto objavljuju ( sve za novac ) malo prisarafit...
- Michun
#20 Re: Oglasi za posao!
Pa predpostavlja se da znas jezik kojim ti govore "gazde" da bi mogao s njima muhabetit 
Jok, treba svabo da nauci bosanski ako otvara firmu ovdje
Sto neko rece...zeleno, zeleno.
Bosanci kad budu otvarali predstavnistva u svijetu moci ce davati oglase na bosanskom . ERGO NIKAD!
Jok, treba svabo da nauci bosanski ako otvara firmu ovdje
Sto neko rece...zeleno, zeleno.
Bosanci kad budu otvarali predstavnistva u svijetu moci ce davati oglase na bosanskom . ERGO NIKAD!