Oglasi za nekretnine - Nebulozne cijene + nebuloyni tekstovi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

newone

Post by newone »

dawn_upon_dawn wrote:
enes-s wrote:
Prodace ali u qrcu po cijenama koje traze. Poneki dijasporac se mozda i uspio upecati u zamku, nece vise ni oni, pa nije grbavica long island niti je breka manhattan.
Ispod hiljadu evra ti kvadrat, a ti kukaš kako je to skupo. Da li si svestan da ste najjeftiniji od svih mogućih evropskih država. Mislim da ste u rangu Albanije, a ti i dalje kukaš kako ti skupo.
SKUPO je u odnosu na ZIVOTNI STRANDARD u Bosni. u drugim zemljama evrope je standard zivljenja nezamislivo bolji, ali su im i troskovi zivljenja s tim uskladjeni, samo kod nas u zemlji u kojoj pola stanovnistva nema hljeba stanovi mogu imati ovolike cijene. valjda da dobro zapamtimo ko je mogao kupiti stan kad su najskuplji bili na trzistu, da zapamtimo dobro ko je raja a ko "krema" drustva. da, reality check: mi jesmo u rangu Albanije.
Veoma je diskutabilno koliko su ovdje u Bosni troskovi zivota nizi nego na Zapadu. Bio sam vani i kako stvari stoje, u odnosu na cijene po Americkim i Kanadskim prodavnicama, mi ovdje u Bosni jedemo mnogo skuplju hranu, oblacimo skuplju garderobu a cijene obuce po nasim prodavnicama su basnoslovne. Ove stvari su sve tamo mnogo jeftinije nego ovdje. Placamo cijene telekom usluga mnogo vise, cijene kwh potrosene elektricne energije su odprilike iste, cijene potrosnje vode su tamo malo skuplje,....,ovdje navodim samo ono sto je vazno za prezivljavanje. I sve ostalo je tamo jeftinije ili je u rangu cijena kao kod nas.Naravno tamo su cigarete skupe, ali se bez njih i moze zivjeti. Zato se oprostimo od te iluzije ili skupne utjehe da je ovdje to nesto kao sve jeftinije jer je to daleko od istine.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ma ko moze nek se strpi... sad je ludilo jer se zene i udaju generacije od kraja sedamdesetih pa na ovamo... jos desetak godina i na red ce doci ratne generacije... kojih skoro da i nema...:D sve vise ljudi ide vani, a sve vise se gradi :D i eto ti stanova za 1000km po kvadratu... :D :D :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

newone wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
enes-s wrote: Ispod hiljadu evra ti kvadrat, a ti kukaš kako je to skupo. Da li si svestan da ste najjeftiniji od svih mogućih evropskih država. Mislim da ste u rangu Albanije, a ti i dalje kukaš kako ti skupo.
SKUPO je u odnosu na ZIVOTNI STRANDARD u Bosni. u drugim zemljama evrope je standard zivljenja nezamislivo bolji, ali su im i troskovi zivljenja s tim uskladjeni, samo kod nas u zemlji u kojoj pola stanovnistva nema hljeba stanovi mogu imati ovolike cijene. valjda da dobro zapamtimo ko je mogao kupiti stan kad su najskuplji bili na trzistu, da zapamtimo dobro ko je raja a ko "krema" drustva. da, reality check: mi jesmo u rangu Albanije.
Veoma je diskutabilno koliko su ovdje u Bosni troskovi zivota nizi nego na Zapadu. Bio sam vani i kako stvari stoje, u odnosu na cijene po Americkim i Kanadskim prodavnicama, mi ovdje u Bosni jedemo mnogo skuplju hranu, oblacimo skuplju garderobu a cijene obuce po nasim prodavnicama su basnoslovne. Ove stvari su sve tamo mnogo jeftinije nego ovdje. Placamo cijene telekom usluga mnogo vise, cijene kwh potrosene elektricne energije su odprilike iste, cijene potrosnje vode su tamo malo skuplje,....,ovdje navodim samo ono sto je vazno za prezivljavanje. I sve ostalo je tamo jeftinije ili je u rangu cijena kao kod nas.Naravno tamo su cigarete skupe, ali se bez njih i moze zivjeti. Zato se oprostimo od te iluzije ili skupne utjehe da je ovdje to nesto kao sve jeftinije jer je to daleko od istine.
u pravu si, ali o tome i govorim: troskovi zivota 8hrana, oblacenje, rezije, prijevoz) su visoki, a stadnard, plate, niski u odnosu na zapadne zemlje. mislim, stegni kais, narode... a ovo sa stanovima je cirkus... nemoguce je kupiti stan, kada hoces da se odselis od porodice, nemoguce zapoceti samostalan zivot, jer nema tog kredita koji mozes dici sa svojom malom platom da kupis nesto dostojno covjeka, a da ti ostane para da zivis ko covjek... zacarani krug. a ni bracnim parovima koji imaju prosjecne plate nije nista lakse.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

newone wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
enes-s wrote: Ispod hiljadu evra ti kvadrat, a ti kukaš kako je to skupo. Da li si svestan da ste najjeftiniji od svih mogućih evropskih država. Mislim da ste u rangu Albanije, a ti i dalje kukaš kako ti skupo.
A zamisli kako bi se tek furali da su nam njihove plate, kada se i sa ovakvom crkavicom oblacimo svjetski, nosamo najskuplje mobitele, vozamo mercedese i pasate, keshiramo stanove! :D
fantom slobode

Post by fantom slobode »

chuchumbamayumbe wrote:
newone wrote:
dawn_upon_dawn wrote: SKUPO je u odnosu na ZIVOTNI STRANDARD u Bosni. u drugim zemljama evrope je standard zivljenja nezamislivo bolji, ali su im i troskovi zivljenja s tim uskladjeni, samo kod nas u zemlji u kojoj pola stanovnistva nema hljeba stanovi mogu imati ovolike cijene. valjda da dobro zapamtimo ko je mogao kupiti stan kad su najskuplji bili na trzistu, da zapamtimo dobro ko je raja a ko "krema" drustva. da, reality check: mi jesmo u rangu Albanije.
A zamisli kako bi se tek furali da su nam njihove plate, kada se i sa ovakvom crkavicom oblacimo svjetski, nosamo najskuplje mobitele, vozamo mercedese i pasate, keshiramo stanove! :D
a da ne zaboravimo frizere, feniranje, depilaciju u salonima ljepote, masere, skupe parfeme, cipela do besmisla, zenu koja cisti kucu, cesto sjedenje po restoranima i kaficima, majstore u kuci, sedmicna pranja auta , ljetovanje u Egiptu i Turskoj itd...E da nam je plata Zapada...
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

fantom slobode wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
newone wrote: Veoma je diskutabilno koliko su ovdje u Bosni troskovi zivota nizi nego na Zapadu. Bio sam vani i kako stvari stoje, u odnosu na cijene po Americkim i Kanadskim prodavnicama, mi ovdje u Bosni jedemo mnogo skuplju hranu, oblacimo skuplju garderobu a cijene obuce po nasim prodavnicama su basnoslovne. Ove stvari su sve tamo mnogo jeftinije nego ovdje. Placamo cijene telekom usluga mnogo vise, cijene kwh potrosene elektricne energije su odprilike iste, cijene potrosnje vode su tamo malo skuplje,....,ovdje navodim samo ono sto je vazno za prezivljavanje. I sve ostalo je tamo jeftinije ili je u rangu cijena kao kod nas.Naravno tamo su cigarete skupe, ali se bez njih i moze zivjeti. Zato se oprostimo od te iluzije ili skupne utjehe da je ovdje to nesto kao sve jeftinije jer je to daleko od istine.
a da ne zaboravimo frizere, feniranje, depilaciju u salonima ljepote, masere, skupe parfeme, cipela do besmisla, zenu koja cisti kucu, cesto sjedenje po restoranima i kaficima, majstore u kuci, sedmicna pranja auta , ljetovanje u Egiptu i Turskoj itd...E da nam je plata Zapada...
Kako god okrenes, prejaki smo!
Samo da nam je para jebali bi svima znanje! :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

chuchumbamayumbe wrote:
fantom slobode wrote:
chuchumbamayumbe wrote: A zamisli kako bi se tek furali da su nam njihove plate, kada se i sa ovakvom crkavicom oblacimo svjetski, nosamo najskuplje mobitele, vozamo mercedese i pasate, keshiramo stanove! :D
fakat, da imamo para ko sto imamo izgovora za lijenost... da radimo ko sto kukamo... i da znamo radit ko sto znamo pametovat.... :D dje bi nam kraj bio... :D
newone

Post by newone »

Takvih koji to u Bosni mogu priustiti je svega 5% i najveci broj njih je skoncentrisan u Sarajevu. Ovo se jos uvijek smatra nekakvim gradom. Otidji u druge gradove u Bosni pa ces vidjeti jad i cemer. A i tih 5% je jako diskutabilno kako su dosli do svega toga sto imaju ili sto mogu da priuste. U svakoj zemlji svijeta koliko god siromasna bila uvijek imas tu elitu koja se voza u skupim autima, zive u lijepim vilama, putuju po inostranstvu i idu na masaze i slicno. Caka je u tome da u razvijenom i demokratskom svijetu postoji jedan drustveni sloj koji je i najmnogobrojniji tzv sradnji sloj i koji moze da ima sve to sto nasa lopovska elita ima. I jos nesto, stanove uglavnom je kesirala ova nasa dijaspora.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

kad smo kod skupih stanova:
http://www.skeppsholmen.se/showItem.php ... _851693927

na linku iznad mozete vidjeti stan na jednoj od najeksluzivnijih adresa u stockholmu koji kosta 16,9 miliona svedskih kruna ili 1,69 miliona eura ili 129 000 svedskih kruna p? kvadratnom metru ili cc 13000 eura.
ovo vjerovatno jedan od najskupljih stanova u svedskoj, ikad...
:D
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Alfons Kauders wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
fantom slobode wrote: a da ne zaboravimo frizere, feniranje, depilaciju u salonima ljepote, masere, skupe parfeme, cipela do besmisla, zenu koja cisti kucu, cesto sjedenje po restoranima i kaficima, majstore u kuci, sedmicna pranja auta , ljetovanje u Egiptu i Turskoj itd...E da nam je plata Zapada...
fakat, da imamo para ko sto imamo izgovora za lijenost... da radimo ko sto kukamo... i da znamo radit ko sto znamo pametovat.... :D dje bi nam kraj bio... :D
radi dijaspora, dusa za drugoga, ne ide raditi u svojoj zemlji boje sjediti i kukati.Ima posla, ali nije na nivou, treba ustat' i raditi citav dan, nema se onda vremena sjediti 'nako.A u Ameriki i po dva posla, nije se dzaba odselilo.Kuci malo posjedi, pa na spavanje i tako ko u pjesmi "Pit i to je Amerika".U Njemackoj isto samo bez pjesme, garderoba se cuva za Sarajevo, sta ce tamo, samo za poneki koncert poznate glazbe.
Zaboravih napomenuti ono kino od 5 KM i razne kulturne dogadjaje i gomilu jeftinih partija, tesko se zivi.Babo kupi auto pa se vozaj i kukaj.
A za kuce kuhinja za 2000KM nacrtaju ti je kakvu hoces, u Njemackoj suti i plivaj, moze i polovna, sto ti je los standard kod nas, sve se nema, a novi se prozori postavljaju.Zbog tezine zivota svi na kablovskom internetu i sa dobrim kompjuterima :-) E da je jos poceti raditi, nikako da ti zakucaju na vrata i kazu evo posla, samo dodji 'nako sjedi i bice plate.
Sta cemo, kapitalizam, para na paru, us na fukaru.A cijene stanova rastu, makar u sarajevu i Banja Luci.Ako je skupo, kupi se sta u Pazaricu, tamo su cijene nize.Kazu da ni Trnovo nije skupo.
callmethebreeeze

p.s ja mislim da agencije mogu malo uraditi kada je u pitanju dizanje cijena, sve je do potraznje i ako masa svijeta hoce da zivi na jednom mjestu nema veze sto su stanovi u oronulim zgradama.

cijene u velikim gradovima su velike iz prostog razloga sto mnogi zele da zive tu, a novogradnje skoro pa i da nema. jos ako se radi o gradovima gdje ima puno posla i gdje doseljavaju ljudi s dobrim obrazovanjem i dobrim platama, onda nije ni cudo da i cijene skakcu.
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

SKUPO je u odnosu na ZIVOTNI STRANDARD u Bosni. u drugim zemljama evrope je standard zivljenja nezamislivo bolji
Nije. U okruženju je isti standard, a stanovi su duplo skuplji. To ti i govorim.
Ne poredim sa Zapadom. Ako hoćeš tako, onda ti je dvosoban stan u Milanu oko pola miliona evra, a u Sarajevu pedeset hiljada.
P.S. - Mislim da je realna cena dvosobnog stana u Sarajevu oko 200 000 maraka. :D A ako hoćeš i centralno, onda malo skuplje. :D Ovo sve govorim za manji dvosoban, naravno. :D
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Mislim da se isplati uzeti stan na kredit. Posle 16 godina ispadne te dva i po puta skuplje, tako da ovaj od 150k ispadne oko 400k, što je prilično povoljno, ako je čovek vredan i voli da radi.
karanana

Post by karanana »

enes-s wrote:Mislim da se isplati uzeti stan na kredit. Posle 16 godina ispadne te dva i po puta skuplje, tako da ovaj od 150k ispadne oko 400k, što je prilično povoljno, ako je čovek vredan i voli da radi.
Eh decko, haj mi samo objasni jednu stvar...Ok recimo da je stan super investicija jer ulazes u svoj zivot, i s tim se slazem, ali upravo za ovo sto si spomeno...kredit za dvosoban stan od 150.000. Na 20 godina, sa kamatom od oko 8% rata za kredit od 150.000 je oko 1.200 KM. Eh haj mi sada objasni kako jedan par (recimo da oboje rade sto je vec optimisticno razmisljanje) sa prosjecnom platom od 700 KM, znaci oko 1400, moze ovo priustiti? U ovo uzmi u obzir nesigurnost posla, odnosno poteskoce nalaska drugog ukoliko se trenutni posao izgubi. Ok mozda ce plate rasti, ali doci ce i drugi dodatni troskovi, djeca, ulaganje u namjesta-opremanje.

Ma ima milion stvari koje trenutne cijene stanova u Sarajevu cine nerealnim i ne mogu se usporedjivati sa cijenama na zapadu koje i nisu 10 puta skuplje kao sto si rekao u primjeru Milana.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

karanana wrote:
enes-s wrote:Mislim da se isplati uzeti stan na kredit. Posle 16 godina ispadne te dva i po puta skuplje, tako da ovaj od 150k ispadne oko 400k, što je prilično povoljno, ako je čovek vredan i voli da radi.
Eh decko, haj mi samo objasni jednu stvar...Ok recimo da je stan super investicija jer ulazes u svoj zivot, i s tim se slazem, ali upravo za ovo sto si spomeno...kredit za dvosoban stan od 150.000. Na 20 godina, sa kamatom od oko 8% rata za kredit od 150.000 je oko 1.200 KM. Eh haj mi sada objasni kako jedan par (recimo da oboje rade sto je vec optimisticno razmisljanje) sa prosjecnom platom od 700 KM, znaci oko 1400, moze ovo priustiti? U ovo uzmi u obzir nesigurnost posla, odnosno poteskoce nalaska drugog ukoliko se trenutni posao izgubi. Ok mozda ce plate rasti, ali doci ce i drugi dodatni troskovi, djeca, ulaganje u namjesta-opremanje.

Ma ima milion stvari koje trenutne cijene stanova u Sarajevu cine nerealnim i ne mogu se usporedjivati sa cijenama na zapadu koje i nisu 10 puta skuplje kao sto si rekao u primjeru Milana.
da, upravo to sve vrijeme govorim. dzaba karanana, ne mozes objasniti nekome ko ne zivi ovdje i dosao je soliti pamet, a ocito je da "voli raditi i vredan je" :roll:
enes-s

Post by enes-s »

Karanana, bio sam ironičan. :D
Međutim i dalje tvrdim da cene stanova u Sarajevu nisu visoke i da će stanovi dosta poskupeti, a pogotovu kada BiH uđe u EU, za nekih 5 - 6 - 7 godina.
Tada će stanovi duplo poskupeti. Na primer u Beogradu su stanovi preko noći duplo poskupeli, kada se u Evropi prešlo na evre. U Rumuniji su stanovi duplo, čak i troduplo poskupeli kada su ušli u EU. To je ono što sigurno znam, za Bugarsku ne znam.
Ako su ti primanja nestabilna teško da ćeš dobiti kredit.
Jedina računica je, po meni, uzeti stan pa čekati da BiH uđe u EU, prodati ga i profitirati. Nije baš nešto genijalno, ali... :D
Samo jednu stvar da razjasnimo, po meni najbitniju. Sarajevu gravitiraju muslimani, Bošnjaci. Oko 800 000 Bošnjaka živi u dijaspori u jakim zapadnim ekonomijama. Logično je da će svi gledati da kupe nekretninu u Sarajevu.
Druga stvar, Sarajevo nema gde da se širi, pogotovu centar grada. To bitno utiče na cenu. Mislim da će samo zbog ova dva faktora stanovi u Sarajevu u budućnosti biti skuplji nego stanovi u Zagrebu ili Beogradu.
Last edited by enes-s on 06/10/2007 20:19, edited 1 time in total.
sulesavic

Post by sulesavic »

enes-s wrote:Meðutim i dalje tvrdim da cene stanova u Sarajevu nisu visoke i da æe stanovi dosta poskupeti, a pogotovu kada BiH uðe u EU, za nekih 5 - 6 - 7 godina.
Samo bih ovo izdvojio (vjerujem, i ostali æe)
enes-s

Post by enes-s »

Ti se ne slažeš?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

enes-s wrote:Ti se ne slažeš?
ja se slazem, ali tek ako se ispred stavi 1 ili 2 :D
callmethebreeeze

dawn_upon_dawn wrote:
karanana wrote:

da, upravo to sve vrijeme govorim. dzaba karanana, ne mozes objasniti nekome ko ne zivi ovdje i dosao je soliti pamet, a ocito je da "voli raditi i vredan je" :roll:
ocito je da ima ljudi koji to sebi mogu priustiti i dok je tako cijene ce biti velike. ljude koji prodaju stanove ne zanima sto ogromna vecina, ne da ne moze kupiti stan, vec nema sanse da dobije kredit u banci, jer uvijek ima neko ko moze platiti.
to sto vecina jedva sastavlja kraj s krajem je vec siri problem koji se da rijesiti na izborima.
Last edited by callmethebreeeze on 06/10/2007 20:42, edited 1 time in total.
enes-s

Post by enes-s »

Dobro će biti ako BiH uđe i za pet godina. :D
Nije nego sve vreme govore kako su stanovi nerealno skupi, a ja im govorim da će za koju godinu biti duplo skuplji, kao i da su prosečne plate u Rumuniji ili Srbiji iste kao i u BiH, a stanovi su mnogo skuplji.
enes-s

Post by enes-s »

callmethebreeeze wrote:na zalost ocito je da ima ljudi koji to sebi mogu priustiti i dok je tako cijene ce biti velike. ljude koji prodaju stanove ne zanima sto ogromna vecina, ne da ne moze kupiti stan, vec nema sanse da dobije kredit u banci, jer uvijek ima neko ko moze platiti.
to sto vecina jedva sastavlja kraj s krajem je vec siri problem koji se da rijesiti na izborima.
Callme, ti na kupovinu stana gledaš kao na socijanu kategoriju, kao na nešto što treba da ti obezbedi krov nad glavom. To više nije tako. Tržište nekretnina je biznis, svidelo se to tebi ili ne.
callmethebreeeze

enes-s wrote:
callmethebreeeze wrote:na zalost ocito je da ima ljudi koji to sebi mogu priustiti i dok je tako cijene ce biti velike. ljude koji prodaju stanove ne zanima sto ogromna vecina, ne da ne moze kupiti stan, vec nema sanse da dobije kredit u banci, jer uvijek ima neko ko moze platiti.
Callme, ti na kupovinu stana gledaš kao na socijanu kategoriju, kao na nešto što treba da ti obezbedi krov nad glavom. To više nije tako. Tržište nekretnina je biznis, svidelo se to tebi ili ne.
ma svjestan sam ja toga. nedavno sam se bio "zapalio" za jednu kucu ovdje, ali jednostavno nisam imao para, znaci svjestan sam da se ne protezes duze od jorgana. tako je svuda u svijetu, zivis tamo gdje si mozes priustiti, samo sto u normalnim zemljama poput svedske i oni najsiromasniji imaju mogucnost da imaju krov nad glavom.
enes-s

Post by enes-s »

Kupi plac pa polako.
Ako Bog da, tako i ja planiram.
Šta ćeš, mora se.
newone

Post by newone »

Samo jedna informacija. U Svedskoj se ne moze kupiti stan i da bude tvoje privatno vlasnistvo. U Svedskoj su svi stanovi u drzavnom vlasnistvu a ljudi kupuju samo stanarsko pravo na stan a zatim drzavi placaju kiriju. Stanarsko pravo se moze prenijeti poslije na djecu, unuke itd. Mislim da je tako i sa kucama, ali nisam potpuno siguran.
Post Reply