Dame i Gospodo
Pozivajuci se na povelju o pravu covjeka, ciji clan 1 jedan kaze u jednom dijelu;
"Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima."
Pozivajuci se na clan 2 koji kaze;
"Svakome su dostupna sva prava i slobode navedene u ovoj Deklaraciji bez razlike bilo koje vrste, kao sto su rasa, boja, spol, jezik, vjera, političko ili drugo mišljenje, narodonosno ili društveno porijeklo, imovina, rođenje ili drugi pravni položaj. Nadalje, ne smije se činiti bilo kakva razlika na osnovu političkog, pravnog ili međunarodnog položaja zemlje ili područja kojima neka osoba pripada, bilo da je ovo područje nezavisno, pod starateljstvom, nesamoupravno, ili da se nalazi ma pod kojim drugim ograničenjima suverenosti."
Pozivajuci se na clan 18 koji kaze;
"Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu promijeniti svoju vjeru ili vjerovanje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, ispoljava vjera ili vjerovanje učenjem, vršenjem, obredima i održavanjem."
Pozivajuci se clan 24 koji kaze;
"Svako ima pravo na odmor i dokolicu uključujući razumno ograničenje radnih sati i periodične plaćene praznike."
Pozivam Vas da prestanete sa krsenjem iste deklaracije koja stoji kao putokaz kako vama tako i svim ljudima svijeta te da hitno sprovedete akcije u zastiti iste od drzava koje je krse naocigled vama i citavom svijetu.
Danas se jos uvijek koristi rijec "islamisti" u kontekstu "terorizma" u mnogim medijima, cime se stavlja direktno jedan dio covjecanstva koji su islamske vjere u poziciju terorista.
Islamisti ni u kom slucaju nemogu biti oni koji se nazivaju teroristima, to je svjesno i namjerno degradiranje i omalovazavanje jedne od najvecih vjera na planeti, izazivajuci tako namjerno podjele medju ljudima, vjerske netrpeljivosti i neminovno sukobe medju ljudima.
Zasto se ne koristi vjerski termin kada se govori o drugima koji nijesu pripadni islamske vjere?
Kakva je razlika kada je u pitanju invazija na jednu suverenu i nezavisnu drzavu od strane drzava koje to rade dajuci sebi za pravo da prosudjuju o nacinu zivota koji napadnuta drzava mora da prihvati?
Kakvi su vasi stavovi povodom invazije USA na Irak, ili kakvi su vasi stavovi povodom Izraela koji takodje krsi povelje o pravu covjeka decenijama terorisuci palestinski narod i njihovu drzavu?
Vi ste duzni i odgovorni da se suprostavite svim sredstvima svima onima koji krse prava koja su zagarantovana svakom covjeku.
Kako tumacite ponasanje pojedinih drzava kada su u pitanju podizanja vjerskih objekata pripadnika islamske vjere kako bi mogli uzivati svoje vjerske slobode, kojima se ne dozvoljavaju minareti?
Kako tumacite zabranu pripadnicama islamske vjere da se oblace na nacin koji zele dok sa druge strane ostali mogu da se nose kako zele, pa cak i pred ocima svijeta bez odjece pokazuju na javnim mjestima?
Kako tumacite pravo djece roditelja islamske vjere u mnogim zemljama na slobodu obrazovanja, kada se njihove skole spaljuju, kada se protjeruju u izbjeglicke kampove, kada se njihov skolski cas zamjenjuje sa strahom u podrumima?
Kako tumacite zagarantovano dostojanstvo, poslije vijekovnih kolonijalnih pljacki od strane evropkih drzava ljudskim bicima zemalja cija su prirodna bogatstva opljackana i odnijeta i koji danas kao usled toga zive na rubu egzistencije?
Kako tumacite prava kucnih ljubimaca razvijenih zemalja koji uzivaju u svemu onome sto mnoga djeca nerazvijenih zemalja umiruci od gladi nemogu ni zamisliti poput djece Somalije..?
Kako tumacite pravo na odmor koji decenijama zive pod terorom tenkova onih drzava koje im pljackaju naftu, otimaju zemlju i ubijaju ih?
Kao pripadnik islamske vjere koja me poziva na ljubav i dostojanstvo te na obavezu za istinom ja Vam se obracem da se konacno pocne potovati pravo koje je garantovano covjeku na cijeloj planeti, ma ko on bio, shodno deklaraciji.
Pozivam Vas da se deklarisete javno o "islamiszmu" i "terorizmu", te zabranite medijima svijeta da ponizavaju pripadnike islamske vjere.
Pozivam Vas da hitno zatrazite i obezbijedite slobodu narodu Palestine, narodu Iraka, te mnogim narodima kojima je nasilno oduzeta.
Vasa je duznost da reagujete stiteci povelju o pravu covjeka.
Safet Kurtovic
Suisse
Office of the UN, High Commissioner for Human Rights, GE, CH
-
Temple
-
Dugme
Malo je na ovom forumu onih koji ce ovo procitati, a o razumjevanju i poduzimanju akcije da i ne govorimo. Dok se na ovom forumu svim sredstvima nastoji ispljuvati islam ( preko Bosnjaka ) o drugima tek poneka rijec. Zali se za pokojnim Titom, a o nasim problemima ni rijeci osim u negativnom kontestu.
Znam da ce mnogi pokusati ismijati i prvi post i moj odgovor, ali ne brine to mene.
Es-selamu Alejkum
Znam da ce mnogi pokusati ismijati i prvi post i moj odgovor, ali ne brine to mene.
Es-selamu Alejkum
-
mrak
Kakve veze ima TITO sa tim? Pa Tito i Jugoslavija su jedni od rijetkih koji su podrzavali narod Palestine i njegovu borbu (a kako ja shvatam veliki dio Safetovog pisma ima veze sa Palestinom).
Drugo, Safete molim te da prestanes braniti Bosnu, Bosnjake i Islam iz centra Svicarske.
Hvala.
Drugo, Safete molim te da prestanes braniti Bosnu, Bosnjake i Islam iz centra Svicarske.
Hvala.
-
Edit
#4 Re: Office of the UN, High Commissioner for Human Rights, GE
Vjerovatno zato, sto, prema kazivanjima i tumacenjima samih muslimana, Islam nije samo religija nego i nacin zivota? Islam odredjuje svojim sljedbenicima sve drustvene norme - tako da je rijec ne samo o vjernicima nego o pristalicama odredjenog drustvenog uredjenja (Ovo sam naucila ovdje na forumu ... jesam li sta "mashila"?Temple wrote:
Zasto se ne koristi vjerski termin kada se govori o drugima koji nijesu pripadni islamske vjere?