off topic ali..za putnike automobilom pitanje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zahir_ba

#1 off topic ali..za putnike automobilom pitanje

Post by zahir_ba »

Ja ću kratko, može li mi neko tko često putuje automobilom napisati rutu kojom automobilom najkraće (najbrže) mogu doći iz Sarajeva sa Ilidže do Zagreba i koliko u prosjeku put traje ukoliko nema nepredviđenih zastoja na cesti?
Unaprijed hvala
slavkoimamodilera

#2 Re: off topic ali..za putnike automobilom pitanje

Post by slavkoimamodilera »

Ilidza (u smjeru centra grada) do Stupske petlje - Stupska petlja (hvatati smjer Zenica) preko Rajlovca ukljuciti se na autoput prema Zenici - Visoko - Kakanj - Zenica - Maglaj - Doboj - Bosanski Brod - granica - Slavonski Brod (nastaviti nakon granice samo ravno, ne ici prema centru S.Broda) - ukljucenje na autoput smjer Zagreb.

Ruta je cca. 400 km, a trajanje puta ovisi iskljucivo o guzvi kroz BiH. U prosjeku, kada se iz grada izlazi u ranijim jutarnjim satima (recimo oko 10), za brzeg vozaca, ruta Sarajevo - B.Brod traje izmedju 2 sata i 15 minuta i 2 sata i 30 minuta. Za manje agresivnog vozaca, to je blize 3 sata.
Ruta S. Brod - Zagreb drzanjem prosjeka na autocesti izmedju 150 i 160 km/h traje oko sat i 35 minuta.
ins

#3 Re: off topic ali..za putnike automobilom pitanje

Post by ins »

slavkoimamodilera wrote:Ilidza (u smjeru centra grada) do Stupske petlje - Stupska petlja (hvatati smjer Zenica) preko Rajlovca ukljuciti se na autoput prema Zenici - Visoko - Kakanj - Zenica - Maglaj - Doboj - Bosanski Brod - granica - Slavonski Brod (nastaviti nakon granice samo ravno, ne ici prema centru S.Broda) - ukljucenje na autoput smjer Zagreb.

Ruta je cca. 400 km, a trajanje puta ovisi iskljucivo o guzvi kroz BiH. U prosjeku, kada se iz grada izlazi u ranijim jutarnjim satima (recimo oko 10), za brzeg vozaca, ruta Sarajevo - B.Brod traje izmedju 2 sata i 15 minuta i 2 sata i 30 minuta. Za manje agresivnog vozaca, to je blize 3 sata.
Ruta S. Brod - Zagreb drzanjem prosjeka na autocesti izmedju 150 i 160 km/h traje oko sat i 35 minuta.
:thumbup:
VR6

#4 Re: off topic ali..za putnike automobilom pitanje

Post by VR6 »

Po tom ispade da do ZG stizes za manje od 4 sata bez problema, a da bi to postigao, moras biti u niskom letu cestom.

Normalnije voznje, srednje brze treba ti 4-ipo sata do Zg, ako vozis po propisima, racunaj i na preko 5 sati...

Pripazi na kamere, do Doboja ih imas cak 5 :)
slavkoimamodilera

#5 Re: off topic ali..za putnike automobilom pitanje

VR6 wrote:Po tom ispade da do ZG stizes za manje od 4 sata bez problema, a da bi to postigao, moras biti u niskom letu cestom.

Normalnije voznje, srednje brze treba ti 4-ipo sata do Zg, ako vozis po propisima, racunaj i na preko 5 sati...

Pripazi na kamere, do Doboja ih imas cak 5 :)
Opet ponavljam, u zadnje vrijeme sam cesto na toj ruti, prosjek je 3:45-4:00 sata ;-) zadnju kaznu za brzu voznju sam platio prosle godine, kanjon Neretve, isao 120 i nesto, platio petobanku :wink:
Druga je stvar sto ja vozim bez pauza i vjerovatno agresivno za vecinu prosjecnih vozaca ;-) to naravno ne znaci da sam divljak, nego jednostavno je stil takav da vozim maksimalno koliko cesta dopusta i preticem sve zivo gdje god ima isprekidana linija :wink: ne zastajkujem, nisam neodlucan i iznimno su rijetke situacije u kojima neko pretice mene...
nadrealista

#6 Re: off topic ali..za putnike automobilom pitanje

Post by nadrealista »

Ima i druga ruta: Sa-Travnik-preko Vlašića-Banja L.-Gradiška....Zagreb.Ima manje murije, možeš ga "nabrat" preko Vlašića ( ako nema odrona :mrgreen: ) i na pravcu prema Gradišci. Granični prelaz je relativno blizu cca 100 Km od Zagreba tako da poslije Gradiške za sat si u Zagrebu. Išao sam i jednom i drugom rutom i tu su negdje sa vremenom samo je jeftinija zbog manje cestarine ova ruta preko BL.
Evo ti jedan link pa vidi http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... mePage.htm
VR6

#7 Re: off topic ali..za putnike automobilom pitanje

Post by VR6 »

Ma ne kazem ja da je nemoguce stici za toliko, nego da je to daleko od normalne voznje. Kad znas neku rutu i gdje stoji svaki radar, onda i mozes tako voziti. Al kad ih ocekujes iza svakog grma da ce te peglati zbog 20-ak km/h preko ogranicenja, onda i ne mozes svaku isprekidanu iskoristiti... ;-)
slavkoimamodilera

#8 Re: off topic ali..za putnike automobilom pitanje

Her Flick wrote:ti si divljak :evil:
Ooooooooo ovo samo moze krv saprati!! :evil: Ili nekoliko piva... :D
VR6 wrote:Ma ne kazem ja da je nemoguce stici za toliko, nego da je to daleko od normalne voznje. Kad znas neku rutu i gdje stoji svaki radar, onda i mozes tako voziti. Al kad ih ocekujes iza svakog grma da ce te peglati zbog 20-ak km/h preko ogranicenja, onda i ne mozes svaku isprekidanu iskoristiti... ;-)
Ja prenosim svoja iskustva, a drotovi te nikad nece peglati zbog 20 km/h preko ogranicenja, jer je po zakonu tolerancija van naseljenog mjesta +30 km/h ;-)
Vjeruj mi, sve ovo sam isto tako vozio dok sam vozio saxa sa skoro duplo manje konja nego sto ih ti imas ;-)
whow

#9 Re: off topic ali..za putnike automobilom pitanje

Post by whow »

slavkoimamodilera wrote:Ilidza (u smjeru centra grada) do Stupske petlje - Stupska petlja (hvatati smjer Zenica) preko Rajlovca ukljuciti se na autoput prema Zenici - Visoko - Kakanj - Zenica - Maglaj - Doboj - Bosanski Brod - granica - Slavonski Brod (nastaviti nakon granice samo ravno, ne ici prema centru S.Broda) - ukljucenje na autoput smjer Zagreb.

Ja se nadam da ce ti murija oduzeti vozacku prije nego sto izazoves sudar i nekoga ubijes.
LeKo

#10 Re: off topic ali..za putnike automobilom pitanje

Post by LeKo »

Koristio sam dvije navedene rute i par puta preko Bihaća.

"Slavkova" je najbrža i najskuplja definitivno, 4,5 sati plafon, ova preko Gradiške je jeftinija ali + 1 sat vožnje minimum. Bihać je najjeftinija, ali se ubiješ dok dođeš do ZG.
slavkoimamodilera

#11 Re: off topic ali..za putnike automobilom pitanje

whow wrote:Ja se nadam da ce ti murija oduzeti vozacku prije nego sto izazoves sudar i nekoga ubijes.
Drzi se ti amerike, 70 mph i trake po 3,5 metra sirine, to je za vas :wink: ja vec vise od 10 godina u kontinuitetu vozim i nikad nisam nikoga ni ogrebao, a kamoli izazvao sudar, za razliku od raznoraznih "opreznih" i "razumnih" koji su me kostali dijelova i lakiranja da sam mogao jos jedan auto kupit :roll:
U svo to vrijeme sam jednom (prije 6 ili 7 godina) dospio na sud zbog prekrsaja i to zato sto sam znao da sam u pravu (drot tvrdio da je crveno, a nije bilo) i da mi nista ne mogu i nisam ni dobio kaznu. U medjuvremenu sam obisao veliku vecinu Europe vlastitim autom, o BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji da ne pricam. Stotine hiljada predjenih kilometara necu ni da sabiram.

Prema tome, drz' se tastature, a moraliziranje ostavi za nekog drugog :thumbup:
mayab

#12 Re: off topic ali..za putnike automobilom pitanje

Post by mayab »

Ne znam, sve mi je ovo fantastika, sto se piše, pa do BL se tesko stiže za manje od 3 sata, a onda BL-ZG za sat- možda jedino avionom!
Post Reply