Ofanziva

Bosanski_kralj

#76 Re: Ofanziva

Post by Bosanski_kralj »

8. sekretar SKOJ-a wrote: Ja prekjuče išao do CIPS-a da fiktivno preselim rođaka (Nevažno radi kojih razloga) koji stvarno živi u inostranstvu, državljanin i te strane zemlje, iz Hadžića na Ilidžu i kaže gospođa sa šaltera:
-Mora on doći lično, dati tebi ovlaštenje da možeš preuzeti novu ličnu, donijeti rodni list i uvjerenje o bh. državljanstvu (Da nisu stariji od 6 mjeseci), popuniti obrazac, predati staru ličnu, slikovati se ponovo ako hoće,...I to je to.
Upravo tako, procedura je veoma jednostavna. Mnogi studenti mjenjaju mjesto prebivališta ili boravišta iz FBiH u RS, samo da bi mogli dobiti mjesto u studentskom domu. Ne bi bilo loše kad bi na sljedeće izbore izašli, ja ću im to savjetovati. :D
travnik

#77 Re: Ofanziva

Post by travnik »

1. Izuzetno je tesko sprovesti tvoju zamisao.
2. Sto su to "probosanske snage"? Meni se cini da se izmedju "probosanskih" i "probosnjackih" snaga stavlja znak jednakosti.
SevdahNinja

#78 Re: Ofanziva

Post by SevdahNinja »

Posto se vec nekoliko puta poteze pitanje koje su to probosanske stranke u manjem entitetu evo mog misljenja...
Ako pogledamo rezultate izbora iz 2006 onda su to SDA, SBIH, SDP, BPS. Prve tri su u TOP 10 po broju glasaca. Cetvrta je na poziciji 19.

Od vazecih glasova 563.995 (= 100 %) u RS glasalo je postom 13.273 (= 2,35 %) i u odsustvu 9.279 (= 1,65 %). Ma koliko ovo zalosno bilo, znaci da je potencijal ogroman.

Mozemo mi ovdje sada traziti neku idealnu probosansku stranku (koju necemo ni za 50 godina naci) ili se okrenuti poslu i sabjerati svaki protjerani glas koji se nalazi van BiH i koji zeli da glasa za ove navedene stranke.

Image

Image

Izvor: http://www.izbori.ba/rezultati/konacni/ ... ultati.asp
travnik

#79 Re: Ofanziva

Post by travnik »

essex wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
essex wrote:
ja koliko znam nigdje nepise da hdz MORA izabrati hrvate na pozicijama u drzavi... GO KOMSO GO :dance: !
Pa o tome i govorim, bolje pročitaj što sam napisao,
traži se silom rupa u izbornom zakonu na štetu nacionalnih odnosa.
Nema u tome neke sreće, živ bio pa vidio.
od kada to hdz predstavlja SVE hrvate? i to nije rupa, to se zove demokratija...mahani se fasizma i poturanja pod ugrozenost i pravo na samoupravu i slicne nebuloze...i da, znam ja sta si ti napisao.
Nitko nije spomenuo HDZ, vec jednostavno iskoristavanje slabosti u zakonu, odnosno zloupotrebu zakona, kao na primjer da 4 od 5 ministra Bosnjaka u Vladi RS-a dolaze iz SNSD-a. Koliko Bosnjaka glasa za SNSD? Vjerojatno niti jedan, pa ni ova 4. Slicno je uradjenu sa Komsicem. Nije isto jer je u pitanju neposredan izbor, ali je slicno zbog nametanja volje brojnijih malobrojnijim.
felipe kajetano

#80 Re: Ofanziva

Post by felipe kajetano »

Evo ja nudim da se na moju adresu prijavi ko god hoce naravno uz novcanu nadoknadu :-D Za domace 500KM..za dijasporu 1000$ ili evrica :) Administrativni poslovi gratis!!!Naravno klopa i smjestaj na dan izbora obezbijedjeni...Ocekujem da me kasnije nadlezni proglase za narodnog heroja i da Danis Tanovic snimi film o meni radnog naslova"Kako sam sistematski unistio RS" :D
essex

#81 Re: Ofanziva

Post by essex »

travnik wrote:
essex wrote:
Lincoln-Burrows wrote: traži se silom rupa u izbornom zakonu na štetu nacionalnih odnosa.
Nema u tome neke sreće, živ bio pa vidio.
od kada to hdz predstavlja SVE hrvate? i to nije rupa, to se zove demokratija...mahani se fasizma i poturanja pod ugrozenost i pravo na samoupravu i slicne nebuloze...i da, znam ja sta si ti napisao.
Nitko nije spomenuo HDZ, vec jednostavno iskoristavanje slabosti u zakonu, odnosno zloupotrebu zakona, kao na primjer da 4 od 5 ministra Bosnjaka u Vladi RS-a dolaze iz SNSD-a. Koliko Bosnjaka glasa za SNSD? Vjerojatno niti jedan, pa ni ova 4. Slicno je uradjenu sa Komsicem. Nije isto jer je u pitanju neposredan izbor, ali je slicno zbog nametanja volje brojnijih malobrojnijim.
koliko god da mi traktorska brigada bila mrska nemogu se pomaci od principa demokratije, a to je da ako su dobili vecinu na izborima imaju pravo postavljanja svojih kadrova...ako je zakonom propisano da moraju postaviti 33% iz svakog naorda, zbog izbornih rezultata njima pripada da odaberu koga ce postaviti (do procentta ucesca u vlasti, naravno). druga je stvar sto ce postaviti poslusnike (sto komsic nikada nije bio, njegov "problem" je samo sto nije poslusnik velehrvatske politike, i tu je citava zvrckica) i tako blokirati sve sto im neodgovara...znaci, nas problem nije demokratija i njeni principi, nas problem je drustvo koje je segragacijski uredjeno a pokusava se igrati i sakriti iza demkokratije...mislim da je veci problem segragacijsko drustvo kome ne stimaju principi demokratije nego pravila demokratije koja su usvojena kroz citav svjet...
essex

#82 Re: Ofanziva

Post by essex »

SevdahNinja wrote:Posto se vec nekoliko puta poteze pitanje koje su to probosanske stranke u manjem entitetu evo mog misljenja...
Ako pogledamo rezultate izbora iz 2006 onda su to SDA, SBIH, SDP, BPS. Prve tri su u TOP 10 po broju glasaca. Cetvrta je na poziciji 19.

Od vazecih glasova 563.995 (= 100 %) u RS glasalo je postom 13.273 (= 2,35 %) i u odsustvu 9.279 (= 1,65 %). Ma koliko ovo zalosno bilo, znaci da je potencijal ogroman.

Mozemo mi ovdje sada traziti neku idealnu probosansku stranku (koju necemo ni za 50 godina naci) ili se okrenuti poslu i sabjerati svaki protjerani glas koji se nalazi van BiH i koji zeli da glasa za ove navedene stranke.

Image

Image

Izvor: http://www.izbori.ba/rezultati/konacni/ ... ultati.asp
pa ti ljudi ne glasaju upravo zato sto znaju da to sto si naveo nisu probosanske snage...evo dvije najvece...sda, osnovana od strane velikosrpskog projekta, bastini tradicije cuvenih trojanskih konja; sbih osnovana od covjeka koji je i potpisao osnivanje krvavog vilajeta u daytonu i nikad nije htjeo da povuce svoj potpis, toliko je vjeran tom projektu...i za koga da se glasa kada ce majmuni isporuciti sve sto treba samo da se zastiti sveti velikosrpski cilj, otimacina pola (a ako uspiju uvuci i cijelu drzavu, ehamdulila) drzave. dok se god propalobegovska politika smatra probosanskom nje je sve manje jer je to propadnibosno politika...
essex

#83 Re: Ofanziva

Post by essex »

felipe kajetano wrote:Evo ja nudim da se na moju adresu prijavi ko god hoce naravno uz novcanu nadoknadu :-D Za domace 500KM..za dijasporu 1000$ ili evrica :) Administrativni poslovi gratis!!!Naravno klopa i smjestaj na dan izbora obezbijedjeni...Ocekujem da me kasnije nadlezni proglase za narodnog heroja i da Danis Tanovic snimi film o meni radnog naslova"Kako sam sistematski unistio RS" :D
obrati se gorstaku i hari poteru, oni smisljaju "ofanzive"...nemoj se iznenaditi kada ti isplate u hari poter valuti, ciri bu ciri ba!
travnik

#84 Re: Ofanziva

Post by travnik »

essex

1. Tvoj je problem sto generaliziras i tko god i kaze rijeci protiv Zeljka Komsica onda taj proklamira velikohrvatsku politiku. To je smijesno. Komsic nije, a niti ce ikada biti mjerilo domoljublja, uostalom kao niti jedan drugi politicar.
2. Komsic je poslusnik, i to veliki, naravano svoga sefa. Slicno kao i njegov prethodnik IMJ. Uostalom meni je zaista smijesno kada cujem Komsica kako govori "ko biva", a jedini lik koji to govori je jos Zlaja. Kao sto mi je bilo smijesno kada je Komsic izjavio da odlaskom Zlaje sa celne pozicije SDP-a odlazi i on.
3. Nije problem u Komsicu i njegovoj politici, jer apsolutno nitko ne krizira ni njega, a ni njegove stavove, vec nacin izbora. Cinjenica je da je nema podrsku medju Hrvatima, a clan je Predsjednistva iz reda hrvatskog naroda. Imamo Radmanovica koji ima podrsku medju Srbima, Silajdzica koji ima podrsku medju Bosnjacima, i Komsica koji nema podrsku medju Hrvatima. Tu je problem. Ja bih ovo isto pisao da je kojim slucajem situacija obrnuta. Da srpski ili bosnjacki clan Predsjednistva BiH nemaju podrsku medju narodima iz kojih dolaze. Moj je stav da dokle god imamo troclano Predsjednistvo onda bi tri clana morala imati podrsku naroda iz kojeg dolaze jer u suprotnom nema smisla ovakav sasatav Predsjednistva kada ce jedan narod birati drugom sta je najbolje za njega. Dakle, ne radi se o favoriziranju bilo koje opcije, vec samo da narodi BiH odluce tko ce biti njihov clan Predsjednistva. Ako se promijeni sastav Predsjednistva ili se ono ukine, onda mozemo pricati o nekim drugim nacelima izbora.
essex

#85 Re: Ofanziva

Post by essex »

travnik wrote:essex

1. Tvoj je problem sto generaliziras i tko god i kaze rijeci protiv Zeljka Komsica onda taj proklamira velikohrvatsku politiku. To je smijesno. Komsic nije, a niti ce ikada biti mjerilo domoljublja, uostalom kao niti jedan drugi politicar.
2. Komsic je poslusnik, i to veliki, naravano svoga sefa. Slicno kao i njegov prethodnik IMJ. Uostalom meni je zaista smijesno kada cujem Komsica kako govori "ko biva", a jedini lik koji to govori je jos Zlaja. Kao sto mi je bilo smijesno kada je Komsic izjavio da odlaskom Zlaje sa celne pozicije SDP-a odlazi i on.
3. Nije problem u Komsicu i njegovoj politici, jer apsolutno nitko ne krizira ni njega, a ni njegove stavove, vec nacin izbora. Cinjenica je da je nema podrsku medju Hrvatima, a clan je Predsjednistva iz reda hrvatskog naroda. Imamo Radmanovica koji ima podrsku medju Srbima, Silajdzica koji ima podrsku medju Bosnjacima, i Komsica koji nema podrsku medju Hrvatima. Tu je problem. Ja bih ovo isto pisao da je kojim slucajem situacija obrnuta. Da srpski ili bosnjacki clan Predsjednistva BiH nemaju podrsku medju narodima iz kojih dolaze. Moj je stav da dokle god imamo troclano Predsjednistvo onda bi tri clana morala imati podrsku naroda iz kojeg dolaze jer u suprotnom nema smisla ovakav sasatav Predsjednistva kada ce jedan narod birati drugom sta je najbolje za njega. Dakle, ne radi se o favoriziranju bilo koje opcije, vec samo da narodi BiH odluce tko ce biti njihov clan Predsjednistva. Ako se promijeni sastav Predsjednistva ili se ono ukine, onda mozemo pricati o nekim drugim nacelima izbora.
samo kratko, necu da ulazim u polemiku o zeljku komsicu jer biti bosanac neznaci odreci se hrvatskog porijekla, sto po mnogima vama to upravo znaci.
kada bi se dozvolilo da fasisticki torovi (to oni i jesu, zaklinjao se ti u demokratiju ili ne, ako samo guras svoje probleme i stalno trubis o ugrozenosti (pazi, nekada je juga bila tamnica hrvatskog naroda, danas se ista floscula korisiti za bih...jel' sve stima?) nisi nista drugo nego fasista koji promovise svoj narod, svoju vjeru, svoju naciju) postavljaju i biraju predstavnike naroda to bi onda znacilo da su narodi pristali na fasizam i da su svi svjesni da nemogu zivjeti jedni s drugima i dolazi do razlaza. problem je sto otprilike 35% stanovnistva glasajuci za ovakve barabe i sebe svrstava u njihove programe, ali to nikako neznaci da i onih 65% pristaju na to nego jednostavno iz nemogucnosti izbora ne izlaskom na izbore prihvataju zateceno stanje. znaci, nije volja naroda da samoproglaseni "zastupnici" moraju birati narodne predstavnike nego je to potreba "samoproglasenih" iz uskogrudosti i licnih interesa.
nemam nista ni protiv troglave azdaje (okvirno, iako je smatram ostatkom autrougarskog rezima i potreba propale monarhije), ali da je ne odredjuju oni koji misle da zastupaju narod nego da to ide kroz izbore za parlament i da je svakom predstavniku potrebno 75% od odziva da se moze kandidovati kroz prvi krug za predsjednistvo. ta trojica koja prodju "bazu" i koja zadovolje automatizmom i voljom naroda idu na parlament na usvajanje i u predsjednistvo kao predstavnici 3 naroda. razumije se, svaka parlamentarna partija/stranka ima pravo predloziti svog predstavnika tako da se moze desiti da recimo sda ima vecinu u parlamentu a da je narod izabrao recimo nekoga iz NS iz bosnjackog naroda da bude u predsjednistvu. zar demokratija nije jednostavna? sa ovim dobijas da partija koja je u vecini u parlamentu neznaci i izbor u najvise funkcije po automatizmu, sto ce natjerati majmune da izgube monopol i da se uce politickom kompromisu, jer nemozes samo tako (kao sada) sve stvari rjesavati kroz stranacke interese pa gurati na vladin nivo.
travnik

#86 Re: Ofanziva

Post by travnik »

essex

1. Nitko nije doveo u pitanje Komsicevu ljubav prema BiH, a posebno ne kritizirao to. Osobno smatram da je on jedan od rijetkih politicara koji istinski voli nasu zemlju, za razliku od brojnih drugih koji se koriste svojim tzv. domoljubljem samo za prikupljanje jeftinih politickih poena.
2. Olako etiketiras ljude nazivajucih fasistima, jer, eto cak zele isto sto i ostala dva naroda. Barem konkretno u ovom slucaju. Pogrdna rijec o narodima kao torova zaista nema smisla. Ona se moze iskoristiti jedino za iskompleksirane likove koje ne zele zivjetio zajedno, druziti se, raditi i suradjivati sa drugima, a u cjelokupnoj prici oko Komsica toga nigdje nema. Pojam "torovi" se koristi s ciljem prikrivanja pravog problema, te diskreditacije drugih i drugog.
3. Juga tamnica hrvatskog naroda? Ne bih se slozio. Veliki broj desno orijentiranih ljudi smatra da je Jugoslavija bila tamnica njihovog vlastitog naroda. Nije rijec samo o Hrvatima, vec i drugima.
4. Predsjednistvo BiH? Mislim da je najbolje rjesenje izbora kroz Zastupnicki dom i Dom naroda BiH. Ili, cak mozda i ukidanje Predsjednistva te uvodjenje samo jednog predsjednika. Naravno, uz obveznu ravnomjernu zastupljenost na kljucnim pozicijama svih naroda kako bi se sprijecila marginalizacija bilo kojeg naroda.
essex

#87 Re: Ofanziva

Post by essex »

1. Nitko nije doveo u pitanje Komsicevu ljubav prema BiH, a posebno ne kritizirao to. Osobno smatram da je on jedan od rijetkih politicara koji istinski voli nasu zemlju, za razliku od brojnih drugih koji se koriste svojim tzv. domoljubljem samo za prikupljanje jeftinih politickih poena.
2. Olako etiketiras ljude nazivajucih fasistima, jer, eto cak zele isto sto i ostala dva naroda. Barem konkretno u ovom slucaju. Pogrdna rijec o narodima kao torova zaista nema smisla. Ona se moze iskoristiti jedino za iskompleksirane likove koje ne zele zivjetio zajedno, druziti se, raditi i suradjivati sa drugima, a u cjelokupnoj prici oko Komsica toga nigdje nema. Pojam "torovi" se koristi s ciljem prikrivanja pravog problema, te diskreditacije drugih i drugog.
3. Juga tamnica hrvatskog naroda? Ne bih se slozio. Veliki broj desno orijentiranih ljudi smatra da je Jugoslavija bila tamnica njihovog vlastitog naroda. Nije rijec samo o Hrvatima, vec i drugima.
4. Predsjednistvo BiH? Mislim da je najbolje rjesenje izbora kroz Zastupnicki dom i Dom naroda BiH. Ili, cak mozda i ukidanje Predsjednistva te uvodjenje samo jednog predsjednika. Naravno, uz obveznu ravnomjernu zastupljenost na kljucnim pozicijama svih naroda kako bi se sprijecila marginalizacija bilo kojeg naroda.
hm, zar ne zamjenjujes teze?
komsica si pomenuo u kontekstu da ne predstavlja hrvatski narod a ne zbog ljubavi prema BiH, a sada se postavljas da ga nisi kritizirao zbog ljubavi prema BiH? pa i nisi ali ga nisi ni zbog toga ni pomenuo, nego je pomenut zato sto ga hrvati ne smatraju svojim predstavnikom samo zato sto nije iz hrvatskog tora odobren, (pazi, ne naroda, upravo tora, a to su ti oni za koje ti kazes da ja lako potezem da su fasisti...nadam se da smo i to rascistili, narodi nisu torovi ali torasi jesu fasisti...).
za tamnicu hrvatskog naroda, pogledaj pamflete i dokumente hrvatske emigracije za doba juge i pogledaj sta Leo Plocknic danas koristi, ista floskula samo zamjenjeno ime drzave. i da ti bude jasno, leo je toras a zeljko nije niti citav hrvatski narod, da opet nebude zabune.
za predsjednistvo, dokle god se gura kljuc imamo zakljucana vrata (i pored kljuca, paradoks, zar ne) normalnom drzavnom aparatu. princip je jednostavan, predsjednik sebi bira saradnike i ako nesto nesljaka smjena saradnika pa i prijevremeni izbori ako treba. birati predsjednika (predsjednistvo) i onda mu nametati saradnike po kljucu samo dovodi do legalnih opravdanja za neuspijeh jer i predsjednik ce reci da su mu nametnuti ljudi sa kojima nemoze saradjivati a i ti ljudi ce se vaditi da im je nametnut predsjednik i da je nemoguce ostvariti komunikaciju. kada dopustis predsjedniku da bira saradnike i ako nema komunikacije on zna da ce otici jedna glava (ne bukvalno, naravno), ili njegova ili onoga ko ga neslusa jer je ipak on odgovoran za svoje saradnike. kljuc, pa to ti je skontano isto kao i komisija...kada nesto nemozes rijesiti oformi komisiju i napravio si privid rjesavanja (churchill), tako i kljuc, daje privid lazne demokratije a u stvari sluzi za blokadu sistema (austrougarska skontala jer joj je bas tako i trebalo). onog momenta kada se da prednost kvalitetu nad kljucem doci cemo u poziciju da smo poceli sa normalnim razmisljanjem i sansu da pamet izvlaci drzavu iz govana u koju ju je bas taj kljuc ubacio. nadam se da kontas i da su ti jasne ove stvari.
gael

#88 Re: Ofanziva

Post by gael »

prema gorstaku, pro bosanske snage su u stvari pro bosnjacke snage.

bosnjaci zele sve najbolje srbima i hrvatima tako da biti pro bosnjak je u stvari biti i pro srbin i pro hrvat buduci da si, jel, pro bosanac.

prema tome, valjda je najbolje za srbe i hrvate da nikako ne izlaze na izbore, buduci da oni ne mogu biti pro bosanci u onoj mjeri u kojoj su bosnjaci pro bosanci. i samima sebi, a pogotovo bosnjacima i samim tim bosni mogu nastetiti. naravno, mogu i srbi glasati za bosnjacke stranke i time dokazati da nisu velikosrbi, tj. da su pro bosanci.

najbolje je ustvari da na izbore izlaze i kandiduju se jedino bosnjacke stranke, posto su to jedino provjereno pro bosanske stranke. u idealnim uslovima ovo bi bilo u ustavu, clan 1.
travnik

#89 Re: Ofanziva

Post by travnik »

essex

1. Ne zamjenjujem teze i nisam rekao da ne predstavlja bh Hrvate, vec da nije izabran od bh Hrvata, a on kao clan Predsjednistva predstavlja prvenstveno Hrvate, ali i sve ostale gradjane. Barem bi se tako trebali ponasati clanovi Predsjednistva BiH, ali ne ponasaju.
2. Ljubav prema BiH sam spomenuo zbog sljedece tvoje izjave: "samo kratko, necu da ulazim u polemiku o zeljku komsicu jer biti bosanac neznaci odreci se hrvatskog porijekla, sto po mnogima vama to upravo znaci". Mislim da si ovdje aludirao na BiH i ljubav prema BiH. Stoga sam rekao da kritizirati Komsica, ili pak njegov izbor, ne znaci biti protiv BiH ili ne voljeti nasu drzavu.
3. Tamnica hravtskog naroda? Znam za aktivnosti i iseljenistva i svakojakih desnicarskih organizacija te da upravo oni tako nazivaju ex YU, ali za mene nije bila tamnica hrvatskog naroda. Imala je niz nedostataka, medju kojima svakako i i onih cisto nacionalne prirode, ali tamnica zasigurno nije bila. To je pregruba i netocna rijec za opis pozicije Hrvata u ex YU.
4. Leo Plockinic? Ma daj molim te, pa on je potpuno irelevantna figura. Jedan obican karikaturalan lik.
5. O Predsjednistvu sam vec sve ranije u postovima rekao.
travnik

#90 Re: Ofanziva

Post by travnik »

gael wrote:prema gorstaku, pro bosanske snage su u stvari pro bosnjacke snage.

bosnjaci zele sve najbolje srbima i hrvatima tako da biti pro bosnjak je u stvari biti i pro srbin i pro hrvat buduci da si, jel, pro bosanac.

prema tome, valjda je najbolje za srbe i hrvate da nikako ne izlaze na izbore, buduci da oni ne mogu biti pro bosanci u onoj mjeri u kojoj su bosnjaci pro bosanci. i samima sebi, a pogotovo bosnjacima i samim tim bosni mogu nastetiti. naravno, mogu i srbi glasati za bosnjacke stranke i time dokazati da nisu velikosrbi, tj. da su pro bosanci.

najbolje je ustvari da na izbore izlaze i kandiduju se jedino bosnjacke stranke, posto su to jedino provjereno pro bosanske stranke. u idealnim uslovima ovo bi bilo u ustavu, clan 1.
To su ukratko zaključci ove teme i inicijative!!!!!!!
essex

#91 Re: Ofanziva

Post by essex »

1. Ne zamjenjujem teze i nisam rekao da ne predstavlja bh Hrvate, vec da nije izabran od bh Hrvata, a on kao clan Predsjednistva predstavlja prvenstveno Hrvate, ali i sve ostale gradjane. Barem bi se tako trebali ponasati clanovi Predsjednistva BiH, ali ne ponasaju.
2. Ljubav prema BiH sam spomenuo zbog sljedece tvoje izjave: "samo kratko, necu da ulazim u polemiku o zeljku komsicu jer biti bosanac neznaci odreci se hrvatskog porijekla, sto po mnogima vama to upravo znaci". Mislim da si ovdje aludirao na BiH i ljubav prema BiH. Stoga sam rekao da kritizirati Komsica, ili pak njegov izbor, ne znaci biti protiv BiH ili ne voljeti nasu drzavu.
3. Tamnica hravtskog naroda? Znam za aktivnosti i iseljenistva i svakojakih desnicarskih organizacija te da upravo oni tako nazivaju ex YU, ali za mene nije bila tamnica hrvatskog naroda. Imala je niz nedostataka, medju kojima svakako i i onih cisto nacionalne prirode, ali tamnica zasigurno nije bila. To je pregruba i netocna rijec za opis pozicije Hrvata u ex YU.
4. Leo Plockinic? Ma daj molim te, pa on je potpuno irelevantna figura. Jedan obican karikaturalan lik.
5. O Predsjednistvu sam vec sve ranije u postovima rekao.
huh, iz onog boldanog si izvukao ljubav prema bih? to se moze prego logaritamskih tablica ubacenih u korijenovanje i stepenovanje, a preko rijeci i znacenje sto one prenose izvlaci se upravo ono sto pise i na sta se odnosi...a to je da ako je bosanac ne zastupa hrvatske interese (mislim, vasa teza, po mome covjek kao hrvat po porijeklu a bosanac po rodjenju moze i treba da osjeca R BiH svojom domovinom i da se za svoju domovinu bori svim svojim srcem, sto zeljko u stvari i radi, aferim)...to da ga nisu birali hrvati, pitaj hrvate u sdp-u, ako su oni za vas jos uvijek hrvati...kamo srece da su i druga dva clana izabrana kao zeljko, mimo volje tora koji bi da se pita...
za tamnicu, ti unosis licne osjecaje i branis hrvatske pozicije koje su kontradiktorne tvojim licnim osjecajima pa zakljucujes da one nisu takve kakve (ipak) postoje, to je klasicna zamjena teza...da si rekao da za tebe nije odmah u pocetku skratio bi nam potrebu da i ovo pojasnjavamo...jasno mi je, za tebe nije, ali to neznaci da za veliku vecinu to ona ne postaje, ne zato sto jeste nego zato sto nemogu provesti svoje velenebuloze pa je najlakse drzavi ovjesati zvono, u ovom slucaju "tamnicko".
o predsjednistvu si u veikoj zabludi ali i to sam ti vec rekao...
a leo, haj' da se tu onako bratski slozimo, vece vucibatine nisam vidio...doduse ima ih dosta pribliznih i u velikosrpskom programu, jedan je cak i nakakav premijer u onih krvavih 49...

a za "gael-a"...ma on je isfrustriran, ocito po onome sta je napisao...sada si me razocarao za cime si se poveo...
travnik

#92 Re: Ofanziva

Post by travnik »

essex

1. Iz izjave sam pretpostavio da na to ciljas, a mozda i nisam pravu. Razlog te moje brze pretpostavke jeste da kada god kazem nesto protiv Komsica automatski mi se prepisuje manjak ljubavi spram BiH i itd., eto kao on je domoljub, a mi koji se usudimo nesto oponirati njegovoj politici ili nacinu izbora smo izdajice ili mrzitelji BiH.
2. Od pocetka kominikacije govoris "Vama", " Vi" i itd. na koga mislis? Opet, moja pretpostavka je na HDZ-ove. Ako je tocna onda grijesis. Ne zastupam njihovu politike, a niti sam glasovao za njih, kao ni za IMJ. To sto se moji stavovi s njihovim oko nekih stvari poklapaju ne znaci da sam jedan od njih.
3. Hrvati SDP-a? Naravno da su glasovali za njega i od mene neces cuti bolesne teze o "pravim" i "krivim" Hrvatima.
4. Problem i jeste u tome sto ostalim narodima nije izabran mimo volje clan, a jednom je. O tome govorim cijelo vrijeme. Samo i jednakim standardima za sve i ravnopravnosti.
5. Tamnica? Uz sve navedeno te organizacije u BiH, HRV. i u inozemstvu koje upotrebljavaju taj termin su zaista skupina fasista i nacionalizmom napumpanih umova.
6. Gael? Iskreno receno ova cijela inicijativa mi je zaista bolesna. Ljudi bi se trebali fiktivno prijavljivati u RS kako bi na taj nacin promijenili odraz politicke volje gradjana RS-a. To je bolesno, iracionalno i ima za cilj da nasilno promijeni volju srpskog naroda u BiH. Te na temelju vecine komentara se zaista moze zakljuciti kako bi najbolje bilo da samo stranke koje imaju pretezito podrsku Bosnjaka nastupe na izborima. Osim toga, stavlja se znak jednakosti izmedju "probosanskih" i "probosnjackih" stranaka. To je meni neprihvatljivo. Da se razumijemo, politika SNSD-a mi se gadi, negativna je za sve, ali ne mozemo svoju politicku volju nametati gradjanima RS-a. Neka oni odluce sta je najbolje za njih u njihovim izbornim jedinicama, a mi cemo u nasim. Da se radi o nekoj inicijativi za povratak i mobilizaciji povratnika na glasovanje onda je to pozitivno, a ovako je po meni izuzetno nerealna, neizvodljiva i bolesna ideja.
essex

#93 Re: Ofanziva

Post by essex »

travnik wrote:
1. Iz izjave sam pretpostavio da na to ciljas, a mozda i nisam pravu. Razlog te moje brze pretpostavke jeste da kada god kazem nesto protiv Komsica automatski mi se prepisuje manjak ljubavi spram BiH i itd., eto kao on je domoljub, a mi koji se usudimo nesto oponirati njegovoj politici ili nacinu izbora smo izdajice ili mrzitelji BiH.
ljubav prema domovini, hm...dali je ljubav prema domovini stalna prica o "ugrozenosti" (izbroj samo ministre po federaciji pa i drzavi koji su hrvati, usporedi sa postotkom stanovnistva...haman dobijes kontra zakljucak) ili je ljubav prema domovini ono sto rade posavci, hdz1990, zubak i na kraju g-din komsic? ti se sam svrstavas onako kako ti odgovara ali ako oponiras ovoj posljednjoj grupi koju sam naveo onda svi oni koji ti pripisuju manjak ljubavi vjerovatno imaju pravo. bez obzira kako je zeljko dosao do pozicije, svojim stavovima je dokazao da je kao bosanski hrvat ostao na putu bosanskog zajednistva, nesto slicno kao i g-din bogic bogicevic u jednom turbulentnom vremenu kada se odlucio da izadje sa stavovima svoje baze iako nas je mogao prodati za vilu na dedinju. ja licno nisam socialista, liberal po shvatanju zivota, Republikanac po shvatanju drzave (s obzirom da nam je danas prioritet sacuvati drzavu a ne oblikovati zivot u njoj, smatraj me Republikancem) ali mi nesmeta da podrzim ispravnog covjeka ma iz koje partije i naroda on dolazio, a zeljko je jedan od onih kojem dajem svoju podrsku, mozda zato sto imamo istu ljubav, a to je ljubav prema bosanskom zajednistvu. a ti, pa neznam...do tebe je...
travnik wrote: 2. Od pocetka kominikacije govoris "Vama", " Vi" i itd. na koga mislis? Opet, moja pretpostavka je na HDZ-ove. Ako je tocna onda grijesis. Ne zastupam njihovu politike, a niti sam glasovao za njih, kao ni za IMJ. To sto se moji stavovi s njihovim oko nekih stvari poklapaju ne znaci da sam jedan od njih.
pa i to "vi" i "vama" se odnosi (i zavisno je) od situacije do situacije...ti si se sam ubacio u jednu situaciju gdje si se poklopio sa "vi" i "vama", znaci odnosi se i na tebe u toj situaciji...
travnik wrote: 3. Hrvati SDP-a? Naravno da su glasovali za njega i od mene neces cuti bolesne teze o "pravim" i "krivim" Hrvatima.
4. Problem i jeste u tome sto ostalim narodima nije izabran mimo volje clan, a jednom je. O tome govorim cijelo vrijeme. Samo i jednakim standardima za sve i ravnopravnosti.
ok, kako je izabran mimo volje kada su mu podrsku dali hrvati iz sdp-a? dali to postoji neko tijelo koje zastupa SVE hrvate pa se ono mora pitati i amonovati svakog imenovanog hrvata? ono boldano, znaci ako dvojica fasista ubace svoje na vlast i treci narod treba da podje putem fasizma? na svu srecu, zeljko je jedan od probosanskih politicara i nije se dao uvuci u igre torasa i tu mu trebamo zahvaliti.
travnik wrote: 5. Tamnica? Uz sve navedeno te organizacije u BiH, HRV. i u inozemstvu koje upotrebljavaju taj termin su zaista skupina fasista i nacionalizmom napumpanih umova.
problem je sto se hrvatska ne bori protiv njih nego ih koristi po potrebi...u neku ruku sluze kao lakmus papir (opipavaju puls), ako prodju dobro prosli, ako neprodju necemo ih dirati...
travnik wrote: 6. Gael? Iskreno receno ova cijela inicijativa mi je zaista bolesna. Ljudi bi se trebali fiktivno prijavljivati u RS kako bi na taj nacin promijenili odraz politicke volje gradjana RS-a. To je bolesno, iracionalno i ima za cilj da nasilno promijeni volju srpskog naroda u BiH. Te na temelju vecine komentara se zaista moze zakljuciti kako bi najbolje bilo da samo stranke koje imaju pretezito podrsku Bosnjaka nastupe na izborima. Osim toga, stavlja se znak jednakosti izmedju "probosanskih" i "probosnjackih" stranaka. To je meni neprihvatljivo. Da se razumijemo, politika SNSD-a mi se gadi, negativna je za sve, ali ne mozemo svoju politicku volju nametati gradjanima RS-a. Neka oni odluce sta je najbolje za njih u njihovim izbornim jedinicama, a mi cemo u nasim. Da se radi o nekoj inicijativi za povratak i mobilizaciji povratnika na glasovanje onda je to pozitivno, a ovako je po meni izuzetno nerealna, neizvodljiva i bolesna ideja.
pa upravo misevi, sluge velikosrpskog projekta zele da povlacenjem tih paralela izmedju bosnjastva i bosanstva izjednace stvar jer i to moderno bosnjastvo je nastalo iz potreba veliko i vele nebuloznih projekata (dakako, i iz sitnog cara propalobegovske politike) a najvece uporiste je bas imalo u sda, najvecoj trojanskoj kobili modernih vremena...svi ono tim paralelama nastoje da otupe ostricu probosanskim strujama, onako trojansko kobilski i konjski. problem je (da se opet malo vratimo na zeljka) sto jednog probosanca hrvati nazalost nevide kao svoga pa samim time cinom dopustaju ovim trojancima i olaksavaju im da mute vodu. kada bi bilo vise zeljka (sada bez obzira na religiju i narod) ni ti trojanci nebi mogli tako lako povlaciti svoje paralelne gluposti. probosanstvo je nase zajednicko i samo kao takvo moze i da uspije, a umrijeti nikada nece...
a o gorstaku...cuo sam da ga hari poter trazi, ima nekih novih ideja... :D
buzzer

#94 Re: Ofanziva

Post by buzzer »

travnik wrote:1. Izuzetno je tesko sprovesti tvoju zamisao.
2. Sto su to "probosanske snage"? Meni se cini da se izmedju "probosanskih" i "probosnjackih" snaga stavlja znak jednakosti.
ovdje si potpuno u pravu...
buzzer

#95 Re: Ofanziva

Post by buzzer »

[quote="travnik"]2. Komsic je poslusnik, i to veliki, naravano svoga sefa. Slicno kao i njegov prethodnik IMJ. Uostalom meni je zaista smijesno kada cujem Komsica kako govori "ko biva", a jedini lik koji to govori je jos Zlaja. Kao sto mi je bilo smijesno kada je Komsic izjavio da odlaskom Zlaje sa celne pozicije SDP-a odlazi i on.
[quote="travnik"]

i ovdje.
buzzer

#96 Re: Ofanziva

Post by buzzer »

travnik wrote: 3. Nije problem u Komsicu i njegovoj politici, jer apsolutno nitko ne krizira ni njega, a ni njegove stavove, vec nacin izbora. Cinjenica je da je nema podrsku medju Hrvatima, a clan je Predsjednistva iz reda hrvatskog naroda. Imamo Radmanovica koji ima podrsku medju Srbima, Silajdzica koji ima podrsku medju Bosnjacima, i Komsica koji nema podrsku medju Hrvatima. Tu je problem. Ja bih ovo isto pisao da je kojim slucajem situacija obrnuta. Da srpski ili bosnjacki clan Predsjednistva BiH nemaju podrsku medju narodima iz kojih dolaze. Moj je stav da dokle god imamo troclano Predsjednistvo onda bi tri clana morala imati podrsku naroda iz kojeg dolaze jer u suprotnom nema smisla ovakav sasatav Predsjednistva kada ce jedan narod birati drugom sta je najbolje za njega. Dakle, ne radi se o favoriziranju bilo koje opcije, vec samo da narodi BiH odluce tko ce biti njihov clan Predsjednistva. Ako se promijeni sastav Predsjednistva ili se ono ukine, onda mozemo pricati o nekim drugim nacelima izbora.
jadikovka o komsicevom izboru bi imala smisla da su oni koji se bune cestiti i dosljedni, pa da im smeta sto svu vlast u zemlji naroda i gradjana obnasaju iskljucivo predstavnici naroda, a gradjanima sipak.
travnik

#97 Re: Ofanziva

Post by travnik »

essex

1. Grupa koji si naveo (posavina, HDZ 1990 i Zubak, odnosno HSS-NHI) ima identican stav o Komsicu kao i HDZ BiH. Posto nekako mislim da me guras u isti kos sa HDZ BiH, nisam glasovao za njih vec upravo za Zubakovu stranku. Oko izbora clana Predsjednistva ja insistiram uporno na nacelima. Ona su trajna, ne mijenjaju se onako kako bih ja volio ili zelio. Nacelo izbora za clana Predsjednistva BiH dokle god imamo ovakav sastav bi trbalo da bude sljedeca: da svaki clan ima podrsku naroda iz kojeg dolazi i tocka. Kada su u pitanju Hrvati danas je to mozda kandidat HDZ-a, sutra ce biti SDP-a, HSS-a, HSP-a, NS-a ili neke druge stranke, ovisno o volji Hrvata. Ista je situacija i sa Bosnjacima i Srbima. Dakle pojedinci se mijenjaju, a nacela su konstantna. Nema faavoriziranja niti jedne politicke opcije ili pojedinca, vec volje naroda.
2. Mislim da su kojekakve ekstremno desnicarske skupine veci problem ovdje u BiH, nego u Hrvatskoj. Kod nas ne postoje niti adekvatni zakoni, a niti politicka volja da se suprostavimo ekstremistima, poput Ravnogoraca, Croatia Libertas, Spone ili odredjenih vehabijskih skupina.
3. Oko probosanstva da je zajednicko u potpunosti se slazem. Upravo sam stoga i reagirao jer veliki broj pojedinaca na ovoj temi stavlja znak jednakosti izmedju probosanskih i probosnjackih stranaka, a slijedom logike onda su sve ostale stranke antibosanske. To je po meni netocno, a i kontraproduktivno jer ne dovodi do stvaranja multinacionalnog probosanskog bloka, vec iskljucivo do nacionalne homogenizacije medju sva tri nacionalna kolektiviteta kod nas.
Betand

#98 Re: Ofanziva

Post by Betand »

mani Komšića , nit je biran od Hrvata niti ih predstavlja , da ih predstavlja onda nebi u cik zore dolazio da polozi vijence zrtvama zlocina u Grabovici , prije no sto se narod okupi u 12h kada je zakazana bila zvanicna ceremonija , nek se onaj ko ga brani upita zasto? od 15-tak članova njegova ureda samo je jedan Hrvat , interesuje me šta će dotični nakon 20 godina kazati za to svoje predsjednjikovanje u kojem se krio od naroda kojega kobajagi predstavlja
_majevica_

#99 Re: Ofanziva

Post by _majevica_ »

PostPostao/la Betand dana 13/12/2009 17:24
mani Komšića , nit je biran od Hrvata niti ih predstavlja , da ih predstavlja onda nebi u cik zore dolazio da polozi vijence zrtvama zlocina u Grabovici , prije no sto se narod okupi u 12h kada je zakazana bila zvanicna ceremonija , nek se onaj ko ga brani upita zasto? od 15-tak članova njegova ureda samo je jedan Hrvat , interesuje me šta će dotični nakon 20 godina kazati za to svoje predsjednjikovanje u kojem se krio od naroda kojega kobajagi predstavlja

Recice kao i danas da je Hrvat i osjeca BiH kao svoju domovinu i osjeca se kao patriota bosanac.Znaci bori se za svoju
zemlju BiH da bude cjelovita i svi narodi u BiH da budu ravnopravni.Isti zna ko je vrsio agresiju na BiH a to znaju i
ptice sa grana da su napali BiH -JNA i ostali sa istoka i da su 93 godine napali iz takozvane H-B postrojbe na ABiH koja je
pruzala otpor VRS-a radi agresije koje je zapocela JNA na BiH. :bih:
travnik

#100 Re: Ofanziva

Post by travnik »

_majevica_ wrote:PostPostao/la Betand dana 13/12/2009 17:24

Recice kao i danas da je Hrvat i osjeca BiH kao svoju domovinu i osjeca se kao patriota bosanac.Znaci bori se za svoju
zemlju BiH da bude cjelovita i svi narodi u BiH da budu ravnopravni.Isti zna ko je vrsio agresiju na BiH a to znaju i
ptice sa grana da su napali BiH -JNA i ostali sa istoka i da su 93 godine napali iz takozvane H-B postrojbe na ABiH koja je
pruzala otpor VRS-a radi agresije koje je zapocela JNA na BiH. :bih:
I kakve sve ovo napisano ima veze sa Komsicevim mandatom!!??? Sve sto je napisano desilo se vise od jednog desetljeca prije nego sto je on postao clan Predsjednistva BiH.
Post Reply