Ofanziva

Post Reply
ultima_palabra

#26 Re: Ofanziva

Post by ultima_palabra »

karanana wrote:real khan, drugo je tvoj primjer. tako treba...treba ljude koji zive tamo ili one koji su nekad zivjeli tamo a sad su u izbjeglistvu, mobilizirati i okupiti oko neke ideje. ne znam jeli to moguce, vjerovatno nije, ali mozda treba probati vise nego sto se sada radi.

ali, cak i da je logisticki moguce....odjavljivat se iz jedne opstine u federaciji i prijavljivat se u drugu u republici srpskoj da prevagnem glasove, pa to nema nikakvog smisla. za koga to da radim? za 2-3 starca sto su ostala tamo da im jos vise zagorcam zivot medju njihovim komsijama koji ce njih okriviti sto sam ja iz sarajeva dosao i glasao u njihovom selu da dobiju muslimana nacelnika ili vijecnika a tamo struktura 90:10 za srbe. i nakon toga ja pobjegao u sarajevo a starci ostali u selu medju ljutim srbima i sa nacelnikom muslimanom koji vjerovatno takodjer zivi negdje u sarajevu.
plus što bi se na dan izbora mogao reprizirati Široki...
1gorstak

#27 Re: Ofanziva

Post by 1gorstak »

Real Khan wrote:Ova tvoja zamisao je odlična jer je jednostavna (najgenijalnija rješenja su često najjednostavnija), ali se postavljaju opravdana pitanja: ŠTA rade političke partije u Sarajevu? Kakve oni imaju ciljeve? Da li stvarno žele okrnjiti samo prividnu monolitnost genocidnog entiteta...ili je to samo šuplja priča?
Pa ima tu dosta "prljavog" posla, treba prvo definisati koju bi izbornu jedinicu trebalo poklopiti (mislim da je istok logicno rjesenje), onda bi trebalo objasniti sirim masama sta je cilj, a s tim niti jedna od stranaka ne moze izaci u javnost (zakonska ogranicenja, sankcije CIK-a itd). Zato bi se na ovom trebalo raditi mimo stranackih tijela, ovo treba biti nekakav masovni bunt svih patriotski orijentisanih gradjana, a organizator svega bi trebali biti oni koji bacaju jaja na politicare i drze proteste pred zgradama. Potencijalnih organizatora ovakve akcije ima, problem je sto su zauzeti organizujuci nesto drugo, bave se simptomima bolesti, sto opet ne moze imati efekta dok se ne ukloni blokadu na drzavnom nivou, uzrok.
Real Khan

#28 Re: Ofanziva

Post by Real Khan »

karanana wrote:real khan, drugo je tvoj primjer. tako treba...treba ljude koji zive tamo ili one koji su nekad zivjeli tamo a sad su u izbjeglistvu, mobilizirati i okupiti oko neke ideje. ne znam jeli to moguce, vjerovatno nije, ali mozda treba probati vise nego sto se sada radi.

ali, cak i da je logisticki moguce....odjavljivat se iz jedne opstine u federaciji i prijavljivat se u drugu u republici srpskoj da prevagnem glasove, pa to nema nikakvog smisla. za koga to da radim? za 2-3 starca sto su ostala tamo da im jos vise zagorcam zivot medju njihovim komsijama koji ce njih okriviti sto sam ja iz sarajeva dosao i glasao u njihovom selu da dobiju muslimana nacelnika ili vijecnika a tamo struktura 90:10 za srbe. i nakon toga ja pobjegao u sarajevo a starci ostali u selu medju ljutim srbima i sa nacelnikom muslimanom koji vjerovatno takodjer zivi negdje u sarajevu.
Naravno da ne treba zavaljivati jadne starce...Ja sam govorio o jednom mjestu u općini Rudo koje je naseljeno ne samo starcima, nego tu ima i raje koja je u punoj snazi, a skoro svaki vikend dođe dosta omladine koja je stalno nastanjena u Sarajevu...Na kraju krajeva, zašto ne bi političke stranke plaćale dodatni bonus svojim općinskim izabranim zvaničnicima u ovakvim slučajevima, kao neka vrsta dodatne stimulacije da budu tu na licu mjesta i da rade na povratku iznutra (ovo je potpuno legitimna i demokratska borba koju Maurice Duverger naziva borbom "unutar sistema", znači u skladu sa postavljenim pravilima)
1gorstak

#29 Re: Ofanziva

Post by 1gorstak »

karanana wrote:odjavljivat se iz jedne opstine u federaciji i prijavljivat se u drugu u republici srpskoj da prevagnem glasove, pa to nema nikakvog smisla. za koga to da radim? za 2-3 starca sto su ostala tamo ....
Radi se o izborima za poslanike u drzavni parlament. Ti si inace razborit kolega, zasto zuris, procitaj komentar na koji odgovaras. Radi se o deblokadi drzavnog parlamenta. Zakon moze proci parlament ako ga podrzi najmanje trecina prisutnih poslanika iz manjeg entiteta. Mozes li zamisliti parlament u kojem entitetsko glasanje ne predstavlja smetnju jer trecina poslanika iz manjeg entiteta daje podrsku parlamentarcima koji su u drzavni parlament izabrani na podrucju FBiH ?
buzzer

#30 Re: Ofanziva

Post by buzzer »

1gorstak wrote:
buzzer wrote:izborni inzinjering ne moze donijeti trajno dobro
Tu stoji ako je na sceni sukob liberala i konzervativaca, ljevicara i desnicara. Medjutim, mi se sukobljavamo s neprijateljem kojem je izborni inzenjering osnovni alat. Povratka bi bilo da nije bilo opstrukcija povratku, da ih nema i danas postavljanjem upitnika nad opstankom BiH (treba biti hrabar pa se vratiti s porodicom u mogucu zonu sukobljavanja). Ja jesam za fer plej, ali protivnik ne igra posteno, upravo protivnik izbornim inzenjeringom zadrzava poluge blokade napretka drzave.

SDS. SNSD i slicni nisu tek nasi politicki neistomisljenici. SDA i SDP su neistomisljenici jedna drugoj, SDS i SNSD su neprijatelji, politicko krilo velikosrpstva. A borba protiv izbornog inzenjeringa izbornim inzenjeringom u tom svjetlu nije nemoralna ni nepostena.
na sceni je sukob desnicara i desnicara, osim ako neko sda smatra ljevicarskom strankom. i jedni i drugi imaju isti cilj - vlast. jedni smatraju da ce sacuvati vlast rasturanjem drzave, drugi bi halalili drzavu da sacuvaju vlast. inzinjeringom prebacivati vlast iz jednih u druge ruke ne donosi dobro bih. zato smatram da se jedino prepoznavanjem interesa u opstanku i stabilizaciji zemlje moze postici cilj. dakle objasniti tvrdoglavom, zbunjenom, a i ne bas zainteresiranom bosnji da nisu svi isti, da nije sve zavrseno, da se mnogo moze postici angazmanom.
bila je i u kozarcu itakakva opstrukcija povratku, pa su se ljudi vratili i zive bolje nego u mnogim drugim mjestima sirom bih. i na moju su kucu bacali bombu da mi ponovo otjeraju roditelje koji su se medju prvima vratili u pd, pa im nije uspjelo. nepostena igra se moze neutralisati jedino i iskljucivo postenom. druge nema.
Novi_Nick

#31 Re: Ofanziva

Post by Novi_Nick »

@ 1gorstak,

Cini se da si zaboravio u ovoj tvoj ideji jednu najvazniju stvar u zakonu a to je da entiteti R. Srpska i Federcija Bosne i Hercegovine imaju svoja lokalna drzavljanstva. Da bi se gradjanin/gradjanka iz entiteta Federacije Bosne i Hercegovine prijavili u entitet R. Srpsku moraju traziti promjenu entitetskog drzavljanstava pa ako im to R. Srpska dozvoli onda je proslo a ako ne dozvoli onda je propalo. Isto tako vazi obrnuto i za Srbe koji zele da se prijave u entitet Federacije Bosne i Hercegovine. Znaci svaki put kad gradjani/gradjanke zele mjenjati mjesto stanovanja/prebivalista i rada u drugom entitetu moraju svaki put nanovo traziti odobrenje promjene lokalnog entitetskog drzavljanstava.

Da te podsjetim da po zakonu imas 3 drzavljanstava. Jedno drzavljanstvo je za sve gradjane/gradjanke na nivou cijele drzave Bosne i Hercegovine gledano prema inostranstvu. Drugo je lokalno entitetsko drzavljanstvo R. Srpske i trece je lokalno entitetsko drzavljanstvo Federacije Bosne i Hercegovine.
kv99

#32 Re: Ofanziva

Post by kv99 »

Jbg , covjek postavi jedan prijedlog gdje zavisi od nas samih da se promjeni situacija i da se ne ceka da se servira na sofri od MZ/EU/USA/OHR/Crvenog Krsta/Merhameta i onda se vise energije i postova potrosi ubjedzjuci zasto da se to ne uradi. A tvoj je najorginalniji : Ne treba da se barem pokusa da se poboljsa stanje jer je to na stetu povratnika :? De mi reci matereti , jesi li ikad bio u prilici da odes u kancelariju opstine , otvoris vrata i tamo sjedi neko za koga znas da je protjeravao/palio/ ucestvovao u zlocinima nad tvojim rodzacima/prijateljima/ u tvom gradu ili selu ? Sta mislis da li je razlika kad se otvore vrata a umjesti njega sjedi neko koga si ti izabrao ? Zar ne vrijedi ni pokusati da se nesto promjeni ? Kazu da bi trazio pomoc od dragog Boga trebas ti licno da ucinis sve sto je u tvojoj moci da sam sebi pomognes ili da promjenis situaciju. Tek kad dadnes sve od sebe ( nekad je to malo, nekad je to puno ali da ipak dadnes ) treba da trazis pomoc od Boga. Pa kako mislis da ce ti iko drugi , obicni insan pomoci ako ti sam sebi neces ni da pokusas ?
Control panel

#33 Re: Ofanziva

Post by Control panel »

nije to losa ideja samo je tesko sprovodiva. kako mislis da vratis ve one srebrenicane, bratuncane, zepljane, i druge iz Sarajeva, Tuzle, Zenice... da se opet prijave u svoja mjesta odakle su otjerani.
svi su hvalili CIPS projekat a sada se vidi da on ima vrlo losih i dugorocbnih problema. dozvolila se mogucnost gore nevedenim ljudima da izvade cips u svom mjestu ili u trenutnom mjestu boravka. ljudi su iz ekonomskih razloga vadili CIPS u trenutnom mjestu boravka a nisu razmisljali da ce izgubiti pravo glasa u svom rodnom mjestu. samim tim se i promijenila glasacka struktura ljudi u RS-u i F BiH.
pa je tako u nekim opstinama u kojima je SDP imao neprikosnovenu pobjedu poceo da gubi, jer je uvodjenjem CIPS-a izbjeglo stanovnistvo pocelo da glasa u sarajevu, tuzli, Zenici,.. a taj je navikao da glasa za SDA ili S za BIH, a sada ce mozda promijeniti pa ce glasati za SBBBIH.
karanana

#34 Re: Ofanziva

Post by karanana »

kv99 wrote: Jbg , covjek postavi jedan prijedlog gdje zavisi od nas samih da se promjeni situacija i da se ne ceka da se servira na sofri od MZ/EU/USA/OHR/Crvenog Krsta/Merhameta i onda se vise energije i postova potrosi ubjedzjuci zasto da se to ne uradi. A tvoj je najorginalniji : Ne treba da se barem pokusa da se poboljsa stanje jer je to na stetu povratnika :? De mi reci matereti , jesi li ikad bio u prilici da odes u kancelariju opstine , otvoris vrata i tamo sjedi neko za koga znas da je protjeravao/palio/ ucestvovao u zlocinima nad tvojim rodzacima/prijateljima/ u tvom gradu ili selu ? Sta mislis da li je razlika kad se otvore vrata a umjesti njega sjedi neko koga si ti izabrao ? Zar ne vrijedi ni pokusati da se nesto promjeni ? Kazu da bi trazio pomoc od dragog Boga trebas ti licno da ucinis sve sto je u tvojoj moci da sam sebi pomognes ili da promjenis situaciju. Tek kad dadnes sve od sebe ( nekad je to malo, nekad je to puno ali da ipak dadnes ) treba da trazis pomoc od Boga. Pa kako mislis da ce ti iko drugi , obicni insan pomoci ako ti sam sebi neces ni da pokusas ?
po tvojoj logici i zadnjoj recenici da ja postavim pitanje: kako cu ja koji nemam veze sa tim mjestom, pomoci nekome iz rudog ili iz rogatice ili sa pala na taj nacin sto cu izabrati njihovog zastupnika, kad taj neko iz tih istih mjesta to ne radi za sebe, odnosno ne glasa u svojoj izbornoj jedinici?

ali ja se vracam na izvorni problem ovoga a to je da je ovo logisticki i u realnosti nemoguce uraditi.
1gorstak

#35 Re: Ofanziva

Post by 1gorstak »

Novi_Nick wrote:@ 1gorstak,
Znaci svaki put kad gradjani/gradjanke zele mjenjati mjesto stanovanja/prebivalista i rada u drugom entitetu moraju svaki put nanovo traziti odobrenje promjene lokalnog entitetskog drzavljanstava
I sta, oni ce reci da ne mozes zivjeti u Srebrenici ?
1gorstak

#36 Re: Ofanziva

Post by 1gorstak »

karanana wrote:ali ja se vracam na izvorni problem ovoga a to je da je ovo logisticki i u realnosti nemoguce uraditi.
Ako nas zbog entitetskog glasanja ceka jos 20 ovakvih godina, mislim da vrijedi pokusati. Puno se dobija deblokadom drzave, dovoljno da se udari na sto je vise strana moguce kako bi se do tog doslo.
Real Khan

#37 Re: Ofanziva

Post by Real Khan »

Cini se da si zaboravio u ovoj tvoj ideji jednu najvazniju stvar u zakonu a to je da entiteti R. Srpska i Federcija Bosne i Hercegovine imaju svoja lokalna drzavljanstva. Da bi se gradjanin/gradjanka iz entiteta Federacije Bosne i Hercegovine prijavili u entitet R. Srpsku moraju traziti promjenu entitetskog drzavljanstava pa ako im to R. Srpska dozvoli onda je proslo a ako ne dozvoli onda je propalo. Isto tako vazi obrnuto i za Srbe koji zele da se prijave u entitet Federacije Bosne i Hercegovine. Znaci svaki put kad gradjani/gradjanke zele mjenjati mjesto stanovanja/prebivalista i rada u drugom entitetu moraju svaki put nanovo traziti odobrenje promjene lokalnog entitetskog drzavljanstava.

Da te podsjetim da po zakonu imas 3 drzavljanstava. Jedno drzavljanstvo je za sve gradjane/gradjanke na nivou cijele drzave Bosne i Hercegovine gledano prema inostranstvu. Drugo je lokalno entitetsko drzavljanstvo R. Srpske i trece je lokalno entitetsko drzavljanstvo Federacije Bosne i Hercegovine.
Izbori se vrše u skladu sa Izbornim zakonom BiH koji zahtjeva da imaš državljanstvo BiH (tu entitetska državljanstva ne isključuju BH državljanstvo) i da imaš stalno mjesto boravka na prostoru određene izborne jedinice...
karanana

#38 Re: Ofanziva

Post by karanana »

1gorstak wrote:
karanana wrote:ali ja se vracam na izvorni problem ovoga a to je da je ovo logisticki i u realnosti nemoguce uraditi.
Ako nas zbog entitetskog glasanja ceka jos 20 ovakvih godina, mislim da vrijedi pokusati. Puno se dobija deblokadom drzave, dovoljno da se udari na sto je vise strana moguce kako bi se do tog doslo.
a koja bi bila reakcija srpske javnosti kada na vijestima cuju ili kada procitaju da je 500.000 bosnjaka promijenilo mjesto prebivalista i sada su umjesto u sarajevu prijavljeni u palama, vojkovicima, sokocu i han pijesku?
da li bi opet bila 92 kao kad je referendum bio? barikade, napadi na "nove sugradjane" na izborima isl.?
and

#39 Re: Ofanziva

Post by and »

1gorstak wrote:
fino to sve izgleda ali moraš voditi računa da ove na vlasti to ne interesuje.oni i danas ljudima koji tamo žive i koji se prijave da tamo žive ukinu neke dodatke od 50-100 km i ti ljudi zbog toga žive u rs-u a prijavljeni su u federaciji. :x
1gorstak

#40 Re: Ofanziva

Post by 1gorstak »

karanana wrote:
1gorstak wrote:
a koja bi bila reakcija srpske javnosti kada na vijestima cuju ili kada procitaju da je 500.000 bosnjaka promijenilo mjesto prebivalista i sada su umjesto u sarajevu prijavljeni u palama, vojkovicima, sokocu i han pijesku?
da li bi opet bila 92 kao kad je referendum bio? barikade, napadi na "nove sugradjane" na izborima isl.?
Pa Dallton tako nesto jedva ceka.
Real Khan

#41 Re: Ofanziva

Post by Real Khan »

karanana wrote:
1gorstak wrote:
Pa...tih pola miliona građana Federacije može zvanično izjaviti kako su nasjeli na propagandu da je RS bolji dio BiH tj. entitet, pa su stoga odlučili da se riješe bijede...Dakle, sve u skladu sa Dejtonom i na temelju uspješne propagande vladajuće stranke :D
essex

#42 Re: Ofanziva

Post by essex »

ok, sa mojim prvim postom sam zbog prebrzog citanja lose postavio stvari, ali ipak stojim na stanovistu da je jedino rijesenje popis od prije velikosrpske 'ajducije da se implementira na lokalnim nivoima vlasti jer ce samo tako obezbjediti uslove za sve da deblokiraju ubistvima i proganjanima ostvarene ciljeve koji drze drzavu u stanju klinicke smrti.
u ovom planu ima dobra ideja, ali ako samo podjemo od pretpostavke da je izvodivo, sta zaustavlja onu drugu stranu da na isti nacin uvali (jos jednom) trojanskog konja i na taj nacin blokira i to dobro zamisljeno? zar neko djecacki i haripoterski misli da ce neopazeno proci toliki zahtjevi za (kakvo crno) drzavljanstvo cetniteta koje je uslov za prijavu? pa onaj ko je to smislio ili zamajava raju ovdje ili je toliki neznalica ovih stvari i svoje ideje crpi iz vec pomenutog hari potera. a cini mi se da je jos i zaboravio na nacionalni vitalni interes (?!), i kako sav taj inzenjering da pobjedi sistem koji je smisljen i postavljen tako da je izgleda i pretpostavio ovakve mogucnosti i jednostavno sebe zastitio...
a pored toga, neko vec pomenu...nepostoje probosanske snage u parlamentu niti u danasnjoj politici, mozda izuzev sdp (ne ukljucujuci "lepog" mao ce tunga) koji u svojim redovima siguran sam ima dosta ljudi koji R BiH smatraju za JEDNU I JEDINU. cak i da se to ostvari, prodje pored dode neopazeno (?!), dodini mangupi zaborave na nacionalni vitalni interes (?!), opet na kraju imaju jos uvijek prvu trojansku kobilu (sda) koja ce ih spasiti potezuci "bosnjacki" nacionalni vitalni interes i sve se vraca na square one.
SevdahNinja

#43 Re: Ofanziva

Post by SevdahNinja »

ideja je odlicna. samo kad vidim na facebooku koliko nas luta umjesto da se sistematski precesljavaju grupe gradova iz manjeg entiteta i da se aktiviraju ljudi za naredne izbore.
evo primjera.. u njemackoj zivi 156.804 sa BiH drzavljanstvom (2008.g.) od kojih su 130.270 izmedju 20 i 75 godina starosti sto znaci da bi mogli glasati. Ako uzmemo da su 40 % probosanski to je 52.108 osoba. A na izbore 2006 prijavilo se tek 4.978. pa kaze 'ja volim BiH'... ma volis ti K%*&? :x
felipe kajetano

#44 Re: Ofanziva

Post by felipe kajetano »

Joj nebuloza..Svico draga :-)..Pitam se odakle energija za ovu kolicinu gluposti..ljudi se ba bore da prezive iz mjeseca u mjesec..pravo ce se ici gonjat po CIPS-u da ukine mrsku..a stomak krči li krči...nije sporno moze se skupiti jedno 100 dokonih forumasa koji ne vide dalje od monitora i opleti onda u CIPS..al tek poslije rucka :D
Last edited by felipe kajetano on 11/12/2009 16:14, edited 1 time in total.
1gorstak

#45 Re: Ofanziva

Post by 1gorstak »

felipe kajetano wrote:Joj nebuloza..Svico draga :-)
Sreca tvoja pa je narod lijen.
felipe kajetano

#46 Re: Ofanziva

Post by felipe kajetano »

1gorstak wrote:
felipe kajetano wrote:Joj nebuloza..Svico draga :-)
Sreca tvoja pa je narod lijen.
Zasto moja sreca :? Aktiviraj plan B..ovaj nista ne ljava ;-)
Dr Nedeljković

#47 Re: Ofanziva

Post by Dr Nedeljković »

felipe kajetano wrote:Joj nebuloza..Svico draga :-)..Pitam se odakle energija za ovu kolicinu gluposti..ljudi se ba bore da prezive iz mjeseca u mjesec..pravo ce se ici gonjat po CIPS-u da ukine mrsku..a stomak krči li krči...nije sporno moze se skupiti jedno 100 dokonih forumasa koji ne vide dalje od monitora i opleti onda u CIPS..al tek poslije rucka :D

:-D :thumbup:
Geronimo81

#48 Re: Ofanziva

Post by Geronimo81 »

Real Khan wrote:

Izbori se vrše u skladu sa Izbornim zakonom BiH koji zahtjeva da imaš državljanstvo BiH (tu entitetska državljanstva ne isključuju BH državljanstvo) i da imaš stalno mjesto boravka na prostoru određene izborne jedinice...
Znaci ukratko ovo bi se moglo samo ispuniti kad bi se ljudi imali stalno mjesto boravka na prostoru određene izborne jedinice ili ti ga ukratko kad bi se vratili svi prognani u RS.
Lug

#49 Re: Ofanziva

Post by Lug »

SevdahNinja wrote:ideja je odlicna. samo kad vidim na facebooku koliko nas luta umjesto da se sistematski precesljavaju grupe gradova iz manjeg entiteta i da se aktiviraju ljudi za naredne izbore.
evo primjera.. u njemackoj zivi 156.804 sa BiH drzavljanstvom (2008.g.) od kojih su 130.270 izmedju 20 i 75 godina starosti sto znaci da bi mogli glasati. Ako uzmemo da su 40 % probosanski to je 52.108 osoba. A na izbore 2006 prijavilo se tek 4.978. pa kaze 'ja volim BiH'... ma volis ti K%*&? :x
samo hladne glave. Nije narod kriv! Ovaj put ih organizovati, npr. poslati emisare u npr. Njemacku i vrsiti pritisak na te protjerane ljude i objasnjavati im svaki dan.. npr. poslati ljude da im olaksaju tj pomognu pri prijavama i komplikovanim procedurama ili sve to organizovati vani uz podrsku iz BiH i POJEDNOSTAVITI registaciju... pa ces vidjeti da ce procenat biti kud i kamo veci, garantujem 100%. I onda nece trebati nikakva prijava-odjava, jer ovi vani i jesu iz manjeg entiteta. Jednostavnije ne moze biti.
Real Khan

#50 Re: Ofanziva

Post by Real Khan »

Geronimo81 wrote:
Real Khan wrote:

Znaci ukratko ovo bi se moglo samo ispuniti kad bi se ljudi imali stalno mjesto boravka na prostoru određene izborne jedinice ili ti ga ukratko kad bi se vratili svi prognani u RS.
To "ukratko" je suviše rigidno tumačenje...Naravno, to bi bilo potpuno rješenje, ali se može tu izvesti dosta varijacija na temu. Ne moraš se istinski, odnosno fizički, preseliti na teritoriju nekog entiteta da bi imao u ličnoj karti (tačnije u CIPS-ovom uvjerenju o boravištu) "stalno mjesto boravka" i samim tim i pravo glasanja na tom prostoru... Dovoljno je na proljeće da prijaviš stalno mjesto boravka na nekoj adresi u RS-u i automatski si registrovan za izbore. Prije toga se moraš odjaviti u FBiH...Nakon izbora vratiš se na svoje prethodno mjesto boravka i to je to. Međutim, najbolje bi bilo kada bi se zaista svi povratnici vratili, ali je to iz raznih razloga teško provesti u praksi... I na kraju, ovo nije nikakva nelegalna aktivnost. Sve je u okviru zakona (mada sa moralne strane može se diskutovati o ovome, ali onda neizbježno slijedi moralisanje o načinu postanka ovakve situacije i nastanka spornog entiteta sa spornim entitetskim glasanjem...)
Post Reply