karanana wrote:jedno glupo pitanje na koje je siguran sam, ima jednostavan odgovor: na kojoj bi se ja osnovi mogao preregistrovati iz izborne jedinice novo sarajevo-federacija na recimo izbornu jedinicu doboj?
Kako mislis "na kojoj osnovi" ? Ne trebas nikom na salteru objasnjavati po kojem se osnovu prijavljujes u novoj opstini. Znas li ikog u manjem entitetu kod koga bi se mogao prijaviti, rodjak, prijatelj ? Ako ne znas, stanovi se izdaju pod kiriju a mozes iznajmiti i kucu, evo recimo u Srebrenici. Iznajmis nesto na mjesec dana, odes u opstinu u Srebrenici, das im tu svoju adresu, dodjes za nekoliko dana po novu licnu kartu i to je to. A u Sarajevu/Zenici/Bihacu/Tuzli/Travniku nastavis zivjeti kao i prije, samo s licnom kartom iz Srebrenice.
Kada dodju izbori, a ako dovoljno patriota uradi kao i ti, izaberete dovoljno (trecinu) delegata iz manjeg entiteta koji ce omoguciti normalno funkcionisanje drzave i drzava konacno moze ubrzanim hodom ka euroatlantskim integracijama.
Nastavkom borbe za vlast u Sarajevskom kantonu dobijaju samo politicari, jer drzava ne moze naprijed, sto znaci da narod gubi bez obzira ko je na vlasti u Sarajevskom kantonu. Ali, ako se glasa u Srebrenici, Bratuncu i Visegradu, uklanja se kocnice napretku a tada ce biti bolje i Sarajevskom kantonu, bez obzira ko je na vlasti.
To je pitanje koje treba postaviti, gubimo li mi kao pojedinci vise ako glasamo u Sarajevu/Zenici/Bihacu/Tuzli/Travniku ili ako glasamo u Srebrenici/Visegradu/Bratuncu/Foci/Zvorniku ?
Ako glasamo u Sarajevu/Zenici/Bihacu/Tuzli/Travniku
-mozda imamo stranku koja nam je bliska na vlasti na lokalnom nivou
-ali se zbog blokada na drzavnom nivou prolongira stagnacija drustva
-stagnacija drustva = slaba ekonomija, veci troskovi, manji prihodi
Ako glasamo u Srebrenici/Visegradu/Bratuncu/Foci/Zvorniku
-mozda na vlasti na lokalnom nivou ne dobijemo stranku koju podrzavamo
-ali se na drzavnom nivou onemoguci blokade i sabotaze
-napredak drustva, lova iz EU fondova, veci zivotni standard
Imati kljuc ispred sebe a ne pokusati ga iskoristiti, pa to bi bio mazohizam...