OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ado-šampion

#26 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

Jbga 2 su auta ili su oba neispravna ili je do plocica.
direstraits0078

#27 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by direstraits0078 »

ado-šampion wrote:Jbga 2 su auta ili su oba neispravna ili je do plocica.

Moze li se znati gdje si kupio?
Last edited by direstraits0078 on 22/05/2016 22:38, edited 1 time in total.
amar1994

#28 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by amar1994 »

ja sam u unitrade-u :)
direstraits0078

#29 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by direstraits0078 »

amar1994 wrote:ja sam u unitrade-u :)
Ako si platio preko 90 KM, onda su dobro zaradili na tebi. :D
ado-šampion

#30 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

direstraits0078 wrote:
ado-šampion wrote:Jbga 2 su auta ili su oba neispravna ili je do plocica.

Moze li se znati gdje si kupio?
Moze sto da ne, dva prva navrata su u Sandoru, treci put je negdje u Mostaru, prodavnica autodijelova neka, majstor mi rekao gdje cu kupiti, auto bilo na dizalici a ja Mostar znam 50 metara oko Starog mosta. :-D

Ne bih rekao da tuse fusljake, posebno ne Sandor, inace ne bih napisao imena jer mislim nije korektno nekoga olajavati tako. Ja ipak mislim da je do plocica. Ja sam isto mislio da je mozda do auta, jer Lucas plocice su eto na glasu, ali kad se nisu pokazale ni na drugom autu...

Da se razumijemo u potpunosti, ja ne mislim da su se plocice satrale do lima, nego da su imale ispod 5 mm, kad ih ja skidam s auta. Ove aktualne imaju ispod 4 na 25 k vrlo umjerene voznje, auto nije moje, da jeste isle bi vani nakon 20 k.
condy

#31 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by condy »

Vecinom OE. Nikad nisam imao primjedbi. Kupio nedavno OE metlice platio oko 80 KM rade perfektno. Sa filterima uvijek OE. Od OEM dijelova kupio ksenonsku zarulju nemam primjedbi. Na prethodnom vozilu aftermarket dijelovi polovicno bio zadovoljan. Ne volim eksperimentisat jer zelim pouzdano i potpuno ispravno auto jer cesto idem na duza putovanja.
jefferson

#32 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:Ja sam uvijek za OEM ako se moze naci. Ako ne onda aftermarket koji je ekvivalent OEMu. Recimo Mahle filter umjesto Mann ili Hengst, Textar plocice umjesto Jurid, itd.

Inace dosta proizvodjca dijelova stavlja OEM ili OE Quality ali nije uvijek tako.

Jurid plocice idu na njemacka auta ali uglavnom u J-AS varijanti, ne obicni J. Ili Jurid J-AS ili Textar standard. Recimo BMW je do prije 7-8 godina stavljao i naprijed i pozadi Textar standard, ali za prednje su uglavnom presli na Jurid J-AS.
znaci nisam fulao sa juridom :mrgreen: :thumbup:
Ja koliko znam BMW je uvijek koristio Pagid plocice a ne Jurid.
Sto se tice Textara to je bivsi TMD (ime promjenjeno prije par god) i nisu bili orginal na BMW. Sada jesu jer su kupili Pagid (nerijetko dodje Textar kutija a na plocicama pise Pagid).
jefferson

#33 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
amar1994 wrote:hm, to zavisi i od voznje, ako je vecina po gradu brze ce otic i obratno
ja sto sam primjetio na jurid-u je manje prljanje felgi u odnosu na originalne koje su zamijenjene na 60kkm :)
Manje je prljanje je ove "keramicke" navodno ostavljaju 90% manje prasine. Da vidis kod mene Jurid kako prase oboje felge skroz. I Textar isto. :D
Akebono plocice su poznate kao vrlo "ciste." Pozdravi se sa performansama jer to je danak cistim felgama.
OEM BMW plocice (Pagid/Textar) moraju prljati.
To zovu organskom komponentom.
Plocice koje manje prljaju a dobro koce su kombinacija keramike i kevlara (EBC Red Stuff). Ne znam da li ih ima kod nas uzeti, ali ja sam ih imao na autu prije i daleko su bolje od OEM VW (ATE).
jefferson

#34 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by jefferson »

topcam wrote:
530i wrote:OE dijelovi u svojoj cijeni nose i troškove poput plaćanja licence da se bude ovlašteni servis, školovanja radnika, nabavka posebnih alata i mašina i sl.
Za potrošni materijal sigurno nisu bolji od OEM dijelova, a i renomirani aftermarket proizvođači će sasvim korektno poslužiti.
Ponekad i bolje.
Ovo isto stoji, npr. Pirelli je dao dobro objasnjenje.
Oni su OEM dobavljac mnogim kompanijama za SUV vozila jer su se njihove Scorpion Verde gume dobro pokazale.
Toz naci da oni "skuhaju" gumu po specifikacijama proizvodjaca.
Medjutim, Pirelli je ponudio Scorpion Verde Plus gumu. Plus znaci da je to guma koju su oni skuhali onako kako oni misle da treba.
Na testovima se pokazala daleko bolja od OEM Verde guma.
Me_again

#35 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by Me_again »

jefferson wrote:
amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:Ja sam uvijek za OEM ako se moze naci. Ako ne onda aftermarket koji je ekvivalent OEMu. Recimo Mahle filter umjesto Mann ili Hengst, Textar plocice umjesto Jurid, itd.

Inace dosta proizvodjca dijelova stavlja OEM ili OE Quality ali nije uvijek tako.

Jurid plocice idu na njemacka auta ali uglavnom u J-AS varijanti, ne obicni J. Ili Jurid J-AS ili Textar standard. Recimo BMW je do prije 7-8 godina stavljao i naprijed i pozadi Textar standard, ali za prednje su uglavnom presli na Jurid J-AS.
znaci nisam fulao sa juridom :mrgreen: :thumbup:
Ja koliko znam BMW je uvijek koristio Pagid plocice a ne Jurid.
Sto se tice Textara to je bivsi TMD (ime promjenjeno prije par god) i nisu bili orginal na BMW. Sada jesu jer su kupili Pagid (nerijetko dodje Textar kutija a na plocicama pise Pagid).
Textar plocice sam kupovao jos devedesetih godina, to je ipak malo starija firma. Moguce je da su nedavno izvrsili akviziciju TMD-a pa to isticu, ali oni nisu nimalo novi na trzistu.
jefferson

#36 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by jefferson »

Textar plocice sam kupovao jos devedesetih godina, to je ipak malo starija firma. Moguce je da su nedavno izvrsili akviziciju TMD-a pa to isticu, ali oni nisu nimalo novi na trzistu.
Ili obratno. TMD je bio OEM dobavljac celjusti mnogim proizvodjacima.
Koliko sam citao TMD je odlucio uzeti ime Textar. Kako god, akvizicijom Pagida su tek usli medju OEM dobavljace plocica. Pagid je tu drzao primat kod BMW-a i Porschea decenijama. ATE je isto veliki dobavljac, ali oni su vecinom bili dobavljac VW/Audi kao i dobavljac celjusti manje vise za sve njemacke proizvodjace.
Medju OEM dobavljacima ima dosta firmi koje su apsolutno neprisutne kao "aftermarket. Npr. BMW obicno nabavlja diskove od firme BALO.
ado-šampion

#37 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

Textar je do neke cca 2007. bio prva ugradnja na BMW modele 1 E87, 3 E90 i 5 E60, znam jer sam usporedjivao brojeve i gledao slike plocica, na svakim pise ime proizvodjaca i model, a ima na bmwfans.info dosta cesto informacija o kojim konkretno plocicama se radi, posebno za starije modele. Npr. http://bmwfans.info/parts-catalog/34116767143, 118d 2004-2006, Textar T4281, a zadnje su bile Textar T4282 i ostale nakon FL 2007 (skinuo nedavno te OE i stavio iste Textar). Dok su posle negdje cca 2007. za prednje presli na Jurid, za ovaj konkretan model Jurid 422 (J-AS). Na modelima F20, moguce i F30 ne sjecam se dobro, i dalje je ista kombinacija, prednje Jurid, zadnje Textar.

Tako je barem za EU trzista.
amar1994

#38 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by amar1994 »

koja je prva ugradnja diskova i celjusti kod bmw-a , kod mene su ATE na sva cetiri tocka
tempuser

#39 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by tempuser »

Mozda jesam nekad preplatio ali se nikad nisam pokajao sa OE dijelovima, sa OEM i aftermarket je bilo razocarenja i reklamacija.
Cak je bila prica da, bez obzira sto je Unico bio OE za VAG, kontrolom kvalitete filteri koji nisu zadovoljavali neke kriterije su pakovani u Unico kutije.
ado-šampion

#40 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote:koja je prva ugradnja diskova i celjusti kod bmw-a , kod mene su ATE na sva cetiri tocka
Celjusti su TRW/Lucas kod mene, a diskovi su mislim ATE, malo je za diskove tesko skontati jer ne pise nista o proizvodjacu na njima. Najprije ce biti da su ATE. Na modelima s M paketom (sportsko podvozje) prednje celjusti su Brembo, a zadnje Teves (ATE).

@Jeff, te "keramicke" imaju u BiH isto, kod Amara su te Jurid White, a ima i Textar (Epad varijanta). Cijena je 120-130 KM za kompakta. Ali ih ne stavljaju kao prvu ugradnju, sto ne znam, ili su previse skupe ili nisu toliko dobre koliko kostaju. Proizvodjaci vozila se i dalje drze klasicnih plocica.
amar1994

#41 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
amar1994 wrote:koja je prva ugradnja diskova i celjusti kod bmw-a , kod mene su ATE na sva cetiri tocka
Celjusti su TRW/Lucas kod mene, a diskovi su mislim ATE, malo je za diskove tesko skontati jer ne pise nista o proizvodjacu na njima. Najprije ce biti da su ATE. Na modelima s M paketom (sportsko podvozje) prednje celjusti su Brembo, a zadnje Teves (ATE).

@Jeff, te "keramicke" imaju u BiH isto, kod Amara su te Jurid White, a ima i Textar (Epad varijanta). Cijena je 120-130 KM za kompakta. Ali ih ne stavljaju kao prvu ugradnju, sto ne znam, ili su previse skupe ili nisu toliko dobre koliko kostaju. Proizvodjaci vozila se i dalje drze klasicnih plocica.
:thumbup:
da napomenem, prljaju one ali ne u tolikoj mjeri kao fabricke :wink:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#42 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by konektovan »

Valjaju li Bosch filteri??? Sad, na zadnjem malom servisu, svi filteri su bili od boscha, uljni, zracni, goriva, klime i kupljeni i ugradjeni u unitrade doo.
530i

#44 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by 530i »

jefferson wrote: Ovo isto stoji, npr. Pirelli je dao dobro objasnjenje.
Oni su OEM dobavljac mnogim kompanijama za SUV vozila jer su se njihove Scorpion Verde gume dobro pokazale.
Medjutim, Pirelli je ponudio Scorpion Verde Plus gumu. Plus znaci da je to guma koju su oni skuhali onako kako oni misle da treba.

Sa gumama je priča zanimljiva jer postoje gume (isti tip i model, iste karakteristike nosivosti, brzinskog indeksa i ostalo) koje idu za prvu ugradnju i nose dodatnu oznaku proizvođača, a iste takve samo bez te oznake se nalaze u slobodnoj prodaji.
jefferson

#45 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by jefferson »

530i wrote:

Sa gumama je priča zanimljiva jer postoje gume (isti tip i model, iste karakteristike nosivosti, brzinskog indeksa i ostalo) koje idu za prvu ugradnju i nose dodatnu oznaku proizvođača, a iste takve samo bez te oznake se nalaze u slobodnoj prodaji.
Pa to govorim. Ove su istog brzinskog indexa, nosivosti itd, samo je dodata rijec Plus.
topcam
Vozim: uzbrdo

#46 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by topcam »

jefferson wrote:
530i wrote:

Pa to govorim. Ove su istog brzinskog indexa, nosivosti itd, samo je dodata rijec Plus.
I jos bolji kalendar :lol:

@530i Ili pogresno citam ili ne kontam, ovo sa "plus" od @jefferson mi je jasno, ali na kojeg proizvodjaca ti mislis, (auta?) ono guma sava "opel"
ili kako? Mislim jos nisam tako nesta vidio, bez obzira na marku, ali to ne mora znaciti da tako nesto ne postoji.
Kad moze na akumulatoru pisati opel sto ne bi moglo i na gumi.
530i

#47 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by 530i »

topcam wrote: @530i Ili pogresno citam ili ne kontam, ovo sa "plus" od @jefferson mi je jasno, ali na kojeg proizvodjaca ti mislis, (auta?) ono guma sava "opel"
ili kako? Mislim jos nisam tako nesta vidio, bez obzira na marku, ali to ne mora znaciti da tako nesto ne postoji.

Mislim na ovo:
http://www.michelin.rs/automobilski-pne ... pneumatika
http://www.gumeks.com/Sve-o-gumama/Stan ... lne-oznake
Nadam se da je jasnije...
ado-šampion

#48 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

Ovdje ima vise o tome: http://www.michelin.co.uk/tyres/learn-s ... -side-wall

* (BMW M) Specific marking for BMW M vehicles (M3, Z4M, M5, M6…)
MO1 Specific marking for Mercedes-AMG vehicles
RO1 Specific marking for AUDI QUATTRO GmbH vehicles (RS6, RS4, TT 19"…)
* Specific marking for BMW and MINI vehicles
topcam

#49 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by topcam »

530i wrote:
topcam wrote: @530i Ili pogresno citam ili ne kontam, ovo sa "plus" od @jefferson mi je jasno, ali na kojeg proizvodjaca ti mislis, (auta?) ono guma sava "opel"

Mislim na ovo:
http://www.michelin.rs/automobilski-pne ... pneumatika
http://www.gumeks.com/Sve-o-gumama/Stan ... lne-oznake
Nadam se da je jasnije...
Razumio. Mada sam isao na to da pise puno ime Mercedes, a ne MO oznaka, primjera radi. U prvoj astri mi je je akumulator bio opel,
ne znam ko ih za opel pravi (bosch ili varta) i znam da je za nijansu bolji od produkta koji inace prave (bosch ili varta), kod nove astre
jos nisam pogledao koji je akumulator i da li na njemu pise opel, ali vjerovatno, da.
topcam

#50 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by topcam »

ado-šampion wrote:Ovdje ima vise o tome: http://www.michelin.co.uk/tyres/learn-s ... -side-wall

* (BMW M) Specific marking for BMW M vehicles (M3, Z4M, M5, M6…)
MO1 Specific marking for Mercedes-AMG vehicles
RO1 Specific marking for AUDI QUATTRO GmbH vehicles (RS6, RS4, TT 19"…)
* Specific marking for BMW and MINI vehicles
Skonto iz druge prvi puta, hvala ;-) :mrgreen:
Post Reply