OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

direstraits0078

#1 OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by direstraits0078 »

OE vs. OEM ili aftermarket dijelovi, koliko znate o tome i sta koristite prilikom servisiranja vaseg vozila?

Par pojasnjenja:

OE (original equipment) je ono sto dodje na vozilu iz fabrike, ili ono sto kupite u ovlastenom servisu u fensišmensi kutiji sa logom proizvodjaca vozila. Cijena ovih dijelova je obicno najpaprenija od tri nabrojane. Kvalitet je u 99% slucajeva odlican. U nekim slucajevima bude lose robe, ali to proizvodjac automobila obicno ispravi ili promjenom dobavljaca dijela, ili modifikacijom dijela od proizvodjaca dijala.

OEM (original equipment manufacturer) je dio koji proizvodi isti proizvodjac kao i onaj dio koji dodje na vozilu. Primjer: Mann-Hummel je OEM za OE filter polena na nekom vozilu. OEM dio nema logo proizvodjaca, ali je isti kao dio koji se prodaje u fensišmensi kutiji sa logom proizvodjaca vozila. Cijena je obicno niza od OE (ovlasteni servisi, proizvodjac vozila, koncesionari moraju da pokriju razlicite troskove, otuda visa cijena OE dijela). Prodaje se u Mann-Hummel kutiji, ali dio je 100% istog kvaliteta i specifikacija.

Aftermarket dio je dio koji proizvodi firma koja nije pobijedila na konkursu za prvu, originalnu ugradnju na neko vozilo. Razloga moze biti vise, mozda firma nije konkurisala na taj konkretan model, mozda nije zadovoljila standarde i specifikacije, ili je njena ponuda bila skuplja od konkurentske.

Pozitivan primjer aftermarket dijela: TRW plocice nisu prva ugradnja, ali klijesta jesu. TRW isporucuje plocice koje odgovaraju tim klijestima i specifikacijama, ali na konkursu je pobijedio Ferodo ili Ate, pa se njihove plocice ugradjuju kao originalna (OE) oprema. TRW svoje plocice plasira u slobodnoj prodaji, po nizoj cijeni.

Negativan primjer aftermarket dijela: Purflux filter polena nije prosao na konkursu za prvu ugradnju filtera polena. Razlog je bio neodgovarajuca specifikacija, npr. filter nije imao odgovarajuce dimenzije, kolicina filtrirajuceg materijala nije zadovoljavala specifikaciju intervala (60.000 km ili 2 godine), prebrzo bi se zacepio, blokirao dotok zraka. Purflux svoj filter polena prodaje kao aftermarket dio, u slobodnoj prodaji, po drasticno nizoj cijeni.

Da ne spominjemo druge aftermarket proizvodjace koji nisu nikad pobijedili na konkursu za OE, ali proizvode dijelove i imaju certifikate da udovoljavaju EU standardima. Cinjenica da odgovaraju EU standardima ne znaci da ti dijelovi odgovaraju specifikacijama proizvodjaca. Primjera je bezbroj, od filtera ulja koji ne otvaraju na odredjenom pritisku, do filtera zraka koji nemaju odgovarajucu kvalitetu papira za filtriranje, zna se desiti da zavrse u usisu, pa do plocica koje poderu diskove jer su "pretvrde", nebalansiranih diskova itd.

Vasa misljenja?
amar1994

#2 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by amar1994 »

je li ovo na moj racun :lol: :lol: :oops:
salim se ;-)
hm, filter zraka i klime bosch i zadovoljan sam
FILTRON filter ulja na kojem pise oem, sa njim nisam zadovoljan
disk plocice jurid koje sam zamijenio, su cini mi se prva ugradnja kod vecine njemackih auta(vw,audi....) :)
direstraits0078

#3 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Ma ne, nego vidim da ima dosta ljudi koji nisu nacisto s tim sta se nudi i sta vrijedi.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by bitanga_sa_otesa »

meni je sve dobro ,samo da je jeftino ,pa nek traje 2 dana :D
direstraits0078

#6 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

bitanga_sa_otesa wrote:meni je sve dobro ,samo da je jeftino ,pa nek traje 2 dana :D
Pa dobro, ti si specifican, ti to mijenjas na dnevnoj bazi. :D Tako da sve sto traje dulje od dva dana, za tebe je cisto bacanje para. :oops:
ado-šampion

#7 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

Ja sam uvijek za OEM ako se moze naci. Ako ne onda aftermarket koji je ekvivalent OEMu. Recimo Mahle filter umjesto Mann ili Hengst, Textar plocice umjesto Jurid, itd.

Inace dosta proizvodjca dijelova stavlja OEM ili OE Quality ali nije uvijek tako.

Jurid plocice idu na njemacka auta ali uglavnom u J-AS varijanti, ne obicni J. Ili Jurid J-AS ili Textar standard. Recimo BMW je do prije 7-8 godina stavljao i naprijed i pozadi Textar standard, ali za prednje su uglavnom presli na Jurid J-AS.
amar1994

#8 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Ja sam uvijek za OEM ako se moze naci. Ako ne onda aftermarket koji je ekvivalent OEMu. Recimo Mahle filter umjesto Mann ili Hengst, Textar plocice umjesto Jurid, itd.

Inace dosta proizvodjca dijelova stavlja OEM ili OE Quality ali nije uvijek tako.

Jurid plocice idu na njemacka auta ali uglavnom u J-AS varijanti, ne obicni J. Ili Jurid J-AS ili Textar standard. Recimo BMW je do prije 7-8 godina stavljao i naprijed i pozadi Textar standard, ali za prednje su uglavnom presli na Jurid J-AS.
znaci nisam fulao sa juridom :mrgreen: :thumbup:
nedims

#9 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by nedims »

direstraits0078 wrote:OE vs. OEM ili aftermarket dijelovi, koliko znate o tome i sta koristite prilikom servisiranja vaseg vozila?

Par pojasnjenja:

OE (original equipment) je ono sto dodje na vozilu iz fabrike, ili ono sto kupite u ovlastenom servisu u fensišmensi kutiji sa logom proizvodjaca vozila. Cijena ovih dijelova je obicno najpaprenija od tri nabrojane. Kvalitet je u 99% slucajeva odlican. U nekim slucajevima bude lose robe, ali to proizvodjac automobila obicno ispravi ili promjenom dobavljaca dijela, ili modifikacijom dijela od proizvodjaca dijala.

OEM (original equipment manufacturer) je dio koji proizvodi isti proizvodjac kao i onaj dio koji dodje na vozilu. Primjer: Mann-Hummel je OEM za OE filter polena na nekom vozilu. OEM dio nema logo proizvodjaca, ali je isti kao dio koji se prodaje u fensišmensi kutiji sa logom proizvodjaca vozila. Cijena je obicno niza od OE (ovlasteni servisi, proizvodjac vozila, koncesionari moraju da pokriju razlicite troskove, otuda visa cijena OE dijela). Prodaje se u Mann-Hummel kutiji, ali dio je 100% istog kvaliteta i specifikacija.

Aftermarket dio je dio koji proizvodi firma koja nije pobijedila na konkursu za prvu, originalnu ugradnju na neko vozilo. Razloga moze biti vise, mozda firma nije konkurisala na taj konkretan model, mozda nije zadovoljila standarde i specifikacije, ili je njena ponuda bila skuplja od konkurentske.

Pozitivan primjer aftermarket dijela: TRW plocice nisu prva ugradnja, ali klijesta jesu. TRW isporucuje plocice koje odgovaraju tim klijestima i specifikacijama, ali na konkursu je pobijedio Ferodo ili Ate, pa se njihove plocice ugradjuju kao originalna (OE) oprema. TRW svoje plocice plasira u slobodnoj prodaji, po nizoj cijeni.

Negativan primjer aftermarket dijela: Purflux filter polena nije prosao na konkursu za prvu ugradnju filtera polena. Razlog je bio neodgovarajuca specifikacija, npr. filter nije imao odgovarajuce dimenzije, kolicina filtrirajuceg materijala nije zadovoljavala specifikaciju intervala (60.000 km ili 2 godine), prebrzo bi se zacepio, blokirao dotok zraka. Purflux svoj filter polena prodaje kao aftermarket dio, u slobodnoj prodaji, po drasticno nizoj cijeni.

Da ne spominjemo druge aftermarket proizvodjace koji nisu nikad pobijedili na konkursu za OE, ali proizvode dijelove i imaju certifikate da udovoljavaju EU standardima. Cinjenica da odgovaraju EU standardima ne znaci da ti dijelovi odgovaraju specifikacijama proizvodjaca. Primjera je bezbroj, od filtera ulja koji ne otvaraju na odredjenom pritisku, do filtera zraka koji nemaju odgovarajucu kvalitetu papira za filtriranje, zna se desiti da zavrse u usisu, pa do plocica koje poderu diskove jer su "pretvrde", nebalansiranih diskova itd.

Vasa misljenja?
:thumbup:

Interesantna tema ... moglo bi se nesto i nauciti. Pratim...
topcam
Vozim: uzbrdo

#10 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by topcam »

Ja sam za dobrog automehanicara (majstora). I najbolji dio mozes zaboraviti, ako ga ugradi neko sa
dvije lijeve ruke. Dobar majstor je vec pola posla.
direstraits0078

#11 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

topcam wrote:Ja sam za dobrog automehanicara (majstora). I najbolji dio mozes zaboraviti, ako ga ugradi neko sa
A druga polovina je dobar cekic, minimum 2 kg. :D To ovdje mogu potvrditi mnogi. :lol:
530i

#12 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by 530i »

OE dijelovi u svojoj cijeni nose i troškove poput plaćanja licence da se bude ovlašteni servis, školovanja radnika, nabavka posebnih alata i mašina i sl.
Za potrošni materijal sigurno nisu bolji od OEM dijelova, a i renomirani aftermarket proizvođači će sasvim korektno poslužiti.
topcam

#13 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by topcam »

direstraits0078 wrote:
topcam wrote:Ja sam za dobrog automehanicara (majstora). I najbolji dio mozes zaboraviti, ako ga ugradi neko sa
A druga polovina je dobar cekic, minimum 2 kg. :D To ovdje mogu potvrditi mnogi. :lol:
To cu ti i ja potpisati. :mrgreen:
madner

#14 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by madner »

Neam pojma koji je koji, ono sto mi majstor preporuci. :D
topcam

#15 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by topcam »

530i wrote:OE dijelovi u svojoj cijeni nose i troškove poput plaćanja licence da se bude ovlašteni servis, školovanja radnika, nabavka posebnih alata i mašina i sl.
Za potrošni materijal sigurno nisu bolji od OEM dijelova, a i renomirani aftermarket proizvođači će sasvim korektno poslužiti.
Ponekad i bolje.
ado-šampion

#16 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:Ja sam uvijek za OEM ako se moze naci. Ako ne onda aftermarket koji je ekvivalent OEMu. Recimo Mahle filter umjesto Mann ili Hengst, Textar plocice umjesto Jurid, itd.

Pa zavisi koje su plocice. Ako je Jurid OE nije samo bitno da uzmes Jurid, Jurid ima razlicite nivoe kvaliteta. Recimo kod mene kao OE idu J-AS koje su 30% skuplje od ovih J standardnih. Ja nisam htio stavljati J jer to vec nije OEM kvalitet nego je losiji, pa sam stavio Textar koje su bile OE do FL modela i koje su od ovih Jurid J skuplje isto oko 30%.

Najbolje opisari kroz primjer filtera Mahle. Mahle ima tri nivoa, Mahle Original, Knecht (najrasireniji na aftermarketu) i ne znam tacno koji je treci. Iako i Mahle Original i Knecht imaju istu oznaku filtera (npr. LX1640), Knecht je ipak nije OEM dio, sto Mahle Original jeste, dakle postoji razlika u kvalitetu.

Sto se tice analogije OE klijesta/plocice ne bih se bas slozio da se tu moze povuci crta. I kod mene su klijesta TRW ali ni plocice ni diskovi nisu TRW. Ja sam na dva auta stavljao TRW/Lucas plocice, 3 puta ukupno i nisam bio zadovoljan. Treci put sam uzeo skuplje od dvoje koje su mi ponudili i opet isto, sataru se za manje od 20 k km vrlo umjerene voznje gdje se puno koci motorom.

Mislim da ko hoce da odrzava auto kvalitetno ali ipak ispod nivoa originalnih dijelova bitno mu je da su dijelovi renomiranih proizvodjaca. Ali ko zeli odrzavati dijelovina koji su OEM ili na istom nivou, tj. na nivou originalnih ipak treba malo vise vremena i novca.
direstraits0078

#17 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

ado-šampion wrote:
amar1994 wrote:

Pa zavisi koje su plocice. Ako je Jurid OE nije samo bitno da uzmes Jurid, Jurid ima razlicite nivoe kvaliteta. Recimo kod mene kao OE idu J-AS koje su 30% skuplje od ovih J standardnih. Ja nisam htio stavljati J jer to vec nije OEM kvalitet nego je losiji, pa sam stavio Textar koje su bile OE do FL modela i koje su od ovih Jurid J skuplje isto oko 30%.

Najbolje opisari kroz primjer filtera Mahle. Mahle ima tri nivoa, Mahle Original, Knecht (najrasireniji na aftermarketu) i ne znam tacno koji je treci. Iako i Mahle Original i Knecht imaju istu oznaku filtera (npr. LX1640), Knecht je ipak nije OEM dio, sto Mahle Original jeste, dakle postoji razlika u kvalitetu.

Sto se tice analogije OE klijesta/plocice ne bih se bas slozio da se tu moze povuci crta. I kod mene su klijesta TRW ali ni plocice ni diskovi nisu TRW. Ja sam na dva auta stavljao TRW/Lucas plocice, 3 puta ukupno i nisam bio zadovoljan. Treci put sam uzeo skuplje od dvoje koje su mi ponudili i opet isto, sataru se za manje od 20 k km vrlo umjerene voznje gdje se puno koci motorom.

Mislim da ko hoce da odrzava auto kvalitetno ali ipak ispod nivoa originalnih dijelova bitno mu je da su dijelovi renomiranih proizvodjaca. Ali ko zeli odrzavati dijelovina koji su OEM ili na istom nivou, tj. na nivou originalnih ipak treba malo vise vremena i novca.
Kao sto Jurid ima razlicite "nivoe" kvaliteta, tako ima i TRW: CoTec, DTec itd. Te plocice koje si ti stavio su vjerovatno ta osnovna organska mjesavina, dobro koce, brzo se trose. Bolje od tih za odredjene rezime voznje su s izrazenom metalnom komponentom, a poslije toga ide keramicka mjesavina. Ne zna bas svako procitati s kutije o cemu se radi, zasto su ove jeftinije, zasto su one skuplje.

Nisam pravio analogiju plocica-klijesta da pokazem da u klijestima mora biti isti proizvodjac plocice, dapace. Ate klijesta mogu doci s Textar diskom i TRW plocicom. Ab werk. I sve druge kombinacije. Sto se tice Mahle filtera, isti filter se pakuje u Mahle i u Knecht kutiju. 90% slucajeva je tako, u nekim slucajevima razlicite fabrike na razlicitim kontinentima (npr. Mahle Kina) imaju razlicit materijal na filteru, ali je specifikacija ista, tj. zadovoljava OE standard i testove.
amar1994

#18 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by amar1994 »

direstraits0078 wrote:
ado-šampion wrote:
amar1994 wrote: znaci nisam fulao sa juridom :mrgreen: :thumbup:

Kao sto Jurid ima razlicite "nivoe" kvaliteta, tako ima i TRW: CoTec, DTec itd. Te plocice koje si ti stavio su vjerovatno ta osnovna organska mjesavina, dobro koce, brzo se trose. Bolje od tih za odredjene rezime voznje su s izrazenom metalnom komponentom, a poslije toga ide keramicka mjesavina. Ne zna bas svako procitati s kutije o cemu se radi, zasto su ove jeftinije, zasto su one skuplje.

Nisam pravio analogiju plocica-klijesta da pokazem da u klijestima mora biti isti proizvodjac plocice, dapace. Ate klijesta mogu doci s Textar diskom i TRW plocicom. Ab werk. I sve druge kombinacije. Sto se tice Mahle filtera, isti filter se pakuje u Mahle i u Knecht kutiju. 90% slucajeva je tako, u nekim slucajevima razlicite fabrike na razlicitim kontinentima (npr. Mahle Kina) imaju razlicit materijal na filteru, ali je specifikacija ista, tj. zadovoljava OE standard i testove.
ove sam stavio :)
http://www.autoersatzteile24.at/7210999-jurid :thumbup:
amar1994

#20 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by amar1994 »

direstraits0078 wrote:@Amar

Koliko love si dao za ove?
joj ne znam tacno, moracu racun potraziti, pa ti javim :wink:
ado-šampion

#21 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

U prva dva navrata priznajem da ne znam koje su tacno bile, ali sumnjam da su vile najlosije jer su kostale 65 KM zadnje za disk od 205 mm, malo auto. U oba slucaja otisle nakon 17-18 k na autu na kojem su originalne otisle nakon 60 k. 17-18 k su drzale bezvezne korejske plocice od 30 KM.
U trecoj instanci nisu sigurno bile najjeftinije jer mi je ponudio dvoje, uzeo sam one koje su bile 10 KM skuplje i evo vec nakon 20 k vec su za zamjenu.

Prihvatam da neki ima drugacije iskustvo, ne moramo se sloziti, ali sto se tice mene TRW/Lucas plocice odnos cijena/kvalitet vrlo los.

@Amar, White je najjaca serija od Jurida, cini mi se da si negsje napisao da si dao 120 KM, nisu dzaba toliko. Ja nisam htio White jer nisam nasao da idu negsje u prvu ugradnju ove "keramicke". Meni je dosta 90 KM da meciram OE kvalitet. :D
Last edited by ado-šampion on 22/05/2016 22:17, edited 1 time in total.
amar1994

#22 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by amar1994 »

hm, to zavisi i od voznje, ako je vecina po gradu brze ce otic i obratno
ja sto sam primjetio na jurid-u je manje prljanje felgi u odnosu na originalne koje su zamijenjene na 60kkm :)
ado-šampion

#23 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote:hm, to zavisi i od voznje, ako je vecina po gradu brze ce otic i obratno
ja sto sam primjetio na jurid-u je manje prljanje felgi u odnosu na originalne koje su zamijenjene na 60kkm :)
Manje je prljanje je ove "keramicke" navodno ostavljaju 90% manje prasine. Da vidis kod mene Jurid kako prase oboje felge skroz. I Textar isto. :D
direstraits0078

#24 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

ado-šampion wrote:U prva dva navrata priznajem da ne znam koje su tacno bile, ali sumnjam da su vile najlosije jer su kostale 65 KM zadnje za disk od 205 mm, malo auto. U oba slucaja otisle nakon 17-18 k na autu na kojem su originalne otisle nakon 60 k. 17-18 k su drzale bezvezne korejske plocice od 30 KM.
U trecoj instanci nisu sigurno bile najjeftinije jer mi je ponudio dvoje, uzeo sam one koje su bile 10 KM skuplje i evo vec nakon 20 k vec su za zamjenu.

Prihvatam da neki ima drugacije iskustvo, ne moramo se sloziti, ali sto se tice mene TRW/Lucas plocice odnos cijena/kvalitet vrlo los.
Vidi, ako si ih ti platio 65 KM to ne znaci neophodno da su bile dobre ili lose jer su tebi bile skupe ili jeftine. Nisam upratio o kojem se vozilu radilo, ali tako jaka potrosnja plocica na zadnjoj osovini po meni znaci samo jedno: klijesta, klizaci, sajle rucne kocnice ili nesto trece ili neka druga komponenta kocnica koja nije ispravna. Mozda ti zvuci smijesno, ali 20k km bih prevezao s plocicama od stiropora na zadnjoj osovini. 20k km je premalo da potrosi dvije plocice na ispravnom autu na zadnjoj osovini.
amar1994

#25 Re: OE vs. OEM vs. Aftermarket - kupovina potrosnog materijala u ovlastenim servisima ili u slobodnoj prodaji

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
amar1994 wrote:hm, to zavisi i od voznje, ako je vecina po gradu brze ce otic i obratno
Manje je prljanje je ove "keramicke" navodno ostavljaju 90% manje prasine. Da vidis kod mene Jurid kako prase oboje felge skroz. I Textar isto. :D
:D , neka i ja jednom potrefim nesto da valja 8-)
stavi keramicke :wink: :)
temperaturu nisam testirao jer vecinom kocim motorom niz brdo, tako da :D
i da, ne skripe nikako
Post Reply