@haris
Moje je iskustvo da se samo treba zaliti, cim si kulturan, uljudan, tzv. "mali mis" na salteru ili kod referenta, to je signal slabosti, i na tebi treniraju strogocu koju ne smiju neikm drugima, sefovima posebno... Valja frustracije lijeciti...
Cim napravis problem, scenu, trazis sefa, jos bolje direktora sektora, odmah ono sto nije moglo-moze...
Nosenje i necitanje ugovora je sasvim regularna stvar za dici do generalnog direktora banke, jer hoces da se konsultujes sa svojim advokatom, posto potpisujes obavezujuci dokument...
Dok god sutimo, klapimo usima, i vicemo "dobro je da ne puca", nema promjene...
Moje iskustvo iz banke s trazenja povelikog kredita:
Postoje pravila banke, koliko suduznika, ziranata, 1/3 zajednicke plate suduznika, i po tim pravilima koja su sami napisali prodje kreditni odbor, a mi trazili da placamo sto vecu mjesecnu ratu, na 5 godina, da ne razmisljam, i da manje kamate platimo. Naravno sve u okviru pravila koja su oni startu napisali... Dakle sve je bilo ispunjeno...
Zove neki trubadur naknadno, kaze odobreno vam je, ali samo po uslovima da je rata 1/3 plate glavnog nosioca, a ne zbira suduznika... I po tim pravilima, moze ista suma sada, samo na 20 god. Aha, hoces ga majci... Spremim se i odem tamo, ne da pricati ni s kim "odozgo" i bog... Samo 20 godina, ne da na 5... OK, ako ne moze, necu uzeti kod vas, nista nisam potpisao, vratite mi dokumente, i uzecu u drugoj banci... Kaze on, ali zasto, pa jos vam je bolje na 20 god. necete ni osjetit'... To vi nekom drugom pricajte, i pocijepam ugovor koji je bio predamnom u 8 komada, i to sve kopije... Ostavim na stolu zahvalim se i odem, naglasivsi da cu doci po dokumente iduce sedmice... U petak iste sedmice, zove neko drugi iz iste banke, da pita sto ne dolazimo da zavrsimo papirologiju, i uzmemo pare... Reko' te cete pare moci prodati nekom drugom, meni necete... Zasto ? Zato !!! Dokumenta kupim u ponedeljak, spremite mi ih...
Bila su spremna u ponedeljak da ih podignem... Odem u drugu banku sa slicnim uslovima, ali malo vecom kamatom, i dobijem to sve, a razlika kamate mi je znacila da u novoj banci moram istu sumu otplacivati na 2 mjesecna rate duze nego u prosloj, sto je meni u odnosu na 20 godina sto su mi tamo nudili 100.000 KM manje kamate... Elem, bas sam se bio zainatio... Neces vala kako hoces !