Odzvonilo pohlepi banaka?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ČikaJosip

#1 Odzvonilo pohlepi banaka?

Post by ČikaJosip »

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/ ... tml?pos=n0
Banke ostvaruju velik profit i nisu spremne toga se odreći, što u težak položaj stavlja sve koji su kreditno zaduženi, od građana do poduzetnika. Ako ne pristanu sniziti kamate, moguće da će im se uvesti posebni namet - kao u Mađarskoj!

Imate li kredit možda ćete ga lakše otplaćivati. Premijerka Jadranka Kosor ovoga će tjedna okupiti čelnike banaka i zatražiti od njih da snize kamatne stope na sve vrste kredita.

Kako javlja HTV, pozivajući se na Vjesnik, Vlada će, ne pristanu li banke sniziti kamate, razmisliti o uvođenju posebnog nameta na njihovu zaradu, nešto slično onomu što je Mađarska već učinila.

Hoće li se banke odreći dijela svog kolača "milom ili silom", ostaje nam pričekati.
U Mađarskoj su se malo bunile i na kraju prihvatile nastalo stanje jer ga ne mogu promjeniti. Napominjem, i dalje zarađuju dobro samo ne kao prije.
Daj Bože da ovo se dogodi u Hrvatskoj. Onda i mi ne bi trebali valjda dugo čekati.

Vaša mišljenja?
Komentari!
zemo_online

#2 Re: Odzvonilo pohlepi banaka?

Post by zemo_online »

bolje da ne uvedu porez bankama jer ce sve to gradjani da plate. vise neces moci podici novac na bankomatu a da ne platis proviziju ili platis nesto drugo itd.
znaci da ces ti placati taj porez drzavi,a ne banke,

opet preko ledja gradjana.

znaci bolje ne.
ČikaJosip

#3 Re: Odzvonilo pohlepi banaka?

Post by ČikaJosip »

Pa vlade koje donose ovakve zakone valjda misle i na to. Pa se i za to valjda unaprijed osiguraju, zabrane i takve stvari.
zemo_online

#4 Re: Odzvonilo pohlepi banaka?

Post by zemo_online »

slabo si informiran. samo je madjarska to uvela i sada banke u madjarskoj deru gradjane mnogo vise nego u drugim zemljama.

znaci preko ledja gradjana, ne ledja banaka.
zemo_online

#5 Re: Odzvonilo pohlepi banaka?

Post by zemo_online »

moze se uvasti porez na kapitalnu dobit i dividendu ,slicno kako je to napravljeno u eu. znaci treba samo kopirati od drugih drzava.

hdz to nece uvesti jer je to stranka krupnog kapitala.
Haris.ba

#6 Re: Odzvonilo pohlepi banaka?

Post by Haris.ba »

Jes da nije tema, ali može li se prodiskutovati malo o nekim potezima banaka koji mi nisu jasni? Kao npr. kod otvaranja tekućeg računa traži se da se potpiše bjanko mjenica. Kao razlog navedu prvo da tako svi rade. Kada se malo insistira da se bolje objasni - ide da je to zbog eventualne zaštite od nevraćanja para zbog prekoračenja računa. Kada se traži da se ukine mogućnost prekoračenja računa i samim time potreba za mjenicom to ne može.

Da ne pišem da se ne da ugovor sa bankom ponijeti kući? A susretao sam se i sa slučajevima gdje se ne da ni ugovor o kreditu ponijeti kući sve dok se ne potpiše?
drndalo

#7 Re: Odzvonilo pohlepi banaka?

Post by drndalo »

@haris

Moje je iskustvo da se samo treba zaliti, cim si kulturan, uljudan, tzv. "mali mis" na salteru ili kod referenta, to je signal slabosti, i na tebi treniraju strogocu koju ne smiju neikm drugima, sefovima posebno... Valja frustracije lijeciti...

Cim napravis problem, scenu, trazis sefa, jos bolje direktora sektora, odmah ono sto nije moglo-moze... :cry:

Nosenje i necitanje ugovora je sasvim regularna stvar za dici do generalnog direktora banke, jer hoces da se konsultujes sa svojim advokatom, posto potpisujes obavezujuci dokument...

Dok god sutimo, klapimo usima, i vicemo "dobro je da ne puca", nema promjene...

Moje iskustvo iz banke s trazenja povelikog kredita:

Postoje pravila banke, koliko suduznika, ziranata, 1/3 zajednicke plate suduznika, i po tim pravilima koja su sami napisali prodje kreditni odbor, a mi trazili da placamo sto vecu mjesecnu ratu, na 5 godina, da ne razmisljam, i da manje kamate platimo. Naravno sve u okviru pravila koja su oni startu napisali... Dakle sve je bilo ispunjeno...

Zove neki trubadur naknadno, kaze odobreno vam je, ali samo po uslovima da je rata 1/3 plate glavnog nosioca, a ne zbira suduznika... I po tim pravilima, moze ista suma sada, samo na 20 god. Aha, hoces ga majci... Spremim se i odem tamo, ne da pricati ni s kim "odozgo" i bog... Samo 20 godina, ne da na 5... OK, ako ne moze, necu uzeti kod vas, nista nisam potpisao, vratite mi dokumente, i uzecu u drugoj banci... Kaze on, ali zasto, pa jos vam je bolje na 20 god. necete ni osjetit'... To vi nekom drugom pricajte, i pocijepam ugovor koji je bio predamnom u 8 komada, i to sve kopije... Ostavim na stolu zahvalim se i odem, naglasivsi da cu doci po dokumente iduce sedmice... U petak iste sedmice, zove neko drugi iz iste banke, da pita sto ne dolazimo da zavrsimo papirologiju, i uzmemo pare... Reko' te cete pare moci prodati nekom drugom, meni necete... Zasto ? Zato !!! Dokumenta kupim u ponedeljak, spremite mi ih...

Bila su spremna u ponedeljak da ih podignem... Odem u drugu banku sa slicnim uslovima, ali malo vecom kamatom, i dobijem to sve, a razlika kamate mi je znacila da u novoj banci moram istu sumu otplacivati na 2 mjesecna rate duze nego u prosloj, sto je meni u odnosu na 20 godina sto su mi tamo nudili 100.000 KM manje kamate... Elem, bas sam se bio zainatio... Neces vala kako hoces !
vjesticanametli

#8 Re: Odzvonilo pohlepi banaka?

Post by vjesticanametli »

u RBB traze mjenicu ako zelis da ti dozvole limit ali su zaboravili mjenicnu izjavu :mrgreen: drndalo svaka ti dala :thumbup:
drndalo

#9 Re: Odzvonilo pohlepi banaka?

Post by drndalo »

vjesticanametli wrote:drndalo svaka ti dala :thumbup:
Bilo bi mi previse... :wink:

A i zena bi me sredila... Za sva vremena...

Salu na stranu, bas sam bio puk'o, inace nisam takav, ali tad sam valjda istresao sve svoje salterske frustracije... :lol:

Neka malo i njima... Ako oni nece da mi prodaju svoje pare, ja nadjoh ko hoce...
Post Reply