Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
- JThomas
#101 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
pojas spašava glavu upravo na umjerenim brzinama, da ne udariš glavom naprijed (što može biti fatalno i na 40 km/h). na 180 je svejedno...
- stakasa
#102 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Nijedan izum u auto industriji nije spasio ni upola zivota kao pojas, to je davno apsolvirano. Vazi za vezanje i naprijed i nazad. Ali eto, sto kazu moj zivot moj izbor. Valjda je i ta hitna sto dode po njega njegovaJThomas wrote:pojas spašava glavu upravo na umjerenim brzinama, da ne udariš glavom naprijed (što može biti fatalno i na 40 km/h). na 180 je svejedno...
-
Satori
#103 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Činjenica je svaka punoljetna osoba je odgovorna za sebe. Ali ova odluka se kosi sa opštim društvenim interesom i onda vuče za sobom mnoge druge stvari. Tvoje je pravo da se ubijaš i truješ na mnoge druge načine koje se država trudi da reguliše._BataZiv_0809 wrote:Samo kazem da postoji odluka sudske instance koja kaze da je tvoje pravo da pogines tako sto ces probiti sofersajbnu glavom i da ti drzava radi toga ne smije naplacivati kaznu
- stakasa
#104 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Prikrivanje primitivizma agresivnoscu i floskulama. Cisti primitivizam. Nista vise. Kao i za cigareSatori wrote:Činjenica je svaka punoljetna osoba je odgovorna za sebe. Ali ova odluka se kosi sa opštim društvenim interesom i onda vuče za sobom mnoge druge stvari. Tvoje je pravo da se ubijaš i truješ na mnoge druge načine koje se država trudi da reguliše._BataZiv_0809 wrote:Samo kazem da postoji odluka sudske instance koja kaze da je tvoje pravo da pogines tako sto ces probiti sofersajbnu glavom i da ti drzava radi toga ne smije naplacivati kaznu
-
Hendrix
#105 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
I eto šta reći, čovjek je sam odlučio da je pojas za brzine na autoputu i da je beskoristan u gradu, pored svih decenija istraživanja i ulaganja u sistem zaštite u autu, ne možeš ti remetit naše mišljenje. Nabijemo mi kao Bosanci sve inžinjere i doktore na svijetu što se džaba muče i prave sistem koji služi za naplatu kazni, otkrili smo svjetsku zavjeru Volva i Masona, pojas je napravljen za skupljanje para budžetu!
Ne znam jesi li ikada doživio sudar u životu, mene je lik udario autom na semaforu to je bila brzina smiješna nije ni 10 na sat. Toliki je udar bio u autu, popadase stvari, mobiteli lete... ja i žena se prestravili kontam zadnji dio auta je odvaljen...jedna mala packa bila. Ovo je bilo na semaforu, 10 na sat i ne mogu da zamislim udar 60, 80 na sat...to je strava...i da riskiram tako nešto bez pojasa je po meni nevjerovatno.
Uglavnom, svi imamo svoje mišljenje, i ja mislim da ova naša bosanska mišljenja i kaprici nas koštaju toliko života i invaliditeta da smo deifnitivno među najgorim zemljama svijeta po svijesti o sigurnosti, vlastitoj i tuđoj. U rangu smo Saudije, gdje je sve bazirano na Inšallah sistemu.
Ne znam jesi li ikada doživio sudar u životu, mene je lik udario autom na semaforu to je bila brzina smiješna nije ni 10 na sat. Toliki je udar bio u autu, popadase stvari, mobiteli lete... ja i žena se prestravili kontam zadnji dio auta je odvaljen...jedna mala packa bila. Ovo je bilo na semaforu, 10 na sat i ne mogu da zamislim udar 60, 80 na sat...to je strava...i da riskiram tako nešto bez pojasa je po meni nevjerovatno.
Uglavnom, svi imamo svoje mišljenje, i ja mislim da ova naša bosanska mišljenja i kaprici nas koštaju toliko života i invaliditeta da smo deifnitivno među najgorim zemljama svijeta po svijesti o sigurnosti, vlastitoj i tuđoj. U rangu smo Saudije, gdje je sve bazirano na Inšallah sistemu.
- madner
#106 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Covjek ima pravo da odluci za sebe hoce li se vezati ili ne. Sasvim nebitno da li je sigurnije ili ne.
Mali fasisti odredbama uzimaju ljudima slobodu.
- stakasa
#107 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
madner wrote:Covjek ima pravo da odluci za sebe hoce li se vezati ili ne. Sasvim nebitno da li je sigurnije ili ne.
-
modem33
#108 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Hendrix wrote:I eto šta reći, čovjek je sam odlučio da je pojas za brzine na autoputu i da je beskoristan u gradu, pored svih decenija istraživanja i ulaganja u sistem zaštite u autu, ne možeš ti remetit naše mišljenje. Nabijemo mi kao Bosanci sve inžinjere i doktore na svijetu što se džaba muče i prave sistem koji služi za naplatu kazni, otkrili smo svjetsku zavjeru Volva i Masona, pojas je napravljen za skupljanje para budžetu!
Jesam dozivio sudar i to iz "suprotnog smjera" na "pravcu". Bio sam sjedio pored vozaca bez pojasa i nije nista bilo. A opisat cu ti kako je to "uzivo izgledalo" .
Izleti neki dijasporas s vozilom ... i udari auto u kojem sam se ja nalazio .... Auto se ponasalo isto "camac na moru" pod udarom velikih valova.
Ti okreces volan u lijevu stranu a "auto ide desno" .... Ne mozes auto zaustaviti .... sva sreca neko "mini brdo" je bilo pa je pod 70 stupnjeva kut ublazio voznju na svega par metara .... samo odradio jednu zaobilaznicu po brezuljku pa se vratio na asfalt gdje je auto stalo usljed udara "inercije" ...
A na sjedistu u auto osjecao sam se kao da se vozim u "luna parku" kad te netko udari "inercijom".
Last edited by modem33 on 19/08/2016 11:14, edited 1 time in total.
-
modem33
#109 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
madner wrote:Covjek ima pravo da odluci za sebe hoce li se vezati ili ne. Sasvim nebitno da li je sigurnije ili ne.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/svaki-tr ... /160819035
izgleda da "ovi" citaju klix forum ...
-
jasmind
#110 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Onda i država ima pravo da ti uskrati zdravstvenu pomoć u slučaju nezgode ili pomoć ako ostaneš invalid, osiguranje da ti ne isplati premiju zivotnog osiguranja ili osiguranja od povrede, porodica ima pravo da te napusti ako ostaneš invalid i ne možeš brinuti o sebi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#111 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Odluku nisam ja donio, niti je primjenjujem, niti joj advokatisem.Satori wrote:Činjenica je svaka punoljetna osoba je odgovorna za sebe. Ali ova odluka se kosi sa opštim društvenim interesom i onda vuče za sobom mnoge druge stvari. Tvoje je pravo da se ubijaš i truješ na mnoge druge načine koje se država trudi da reguliše._BataZiv_0809 wrote:Samo kazem da postoji odluka sudske instance koja kaze da je tvoje pravo da pogines tako sto ces probiti sofersajbnu glavom i da ti drzava radi toga ne smije naplacivati kaznu
Navodim je samo kao temu za razmisljanjeje jer nudi pogled iz druge perspektive.
-
modem33
#112 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
jasmind wrote:Onda i država ima pravo da ti uskrati zdravstvenu pomoć u slučaju nezgode ili pomoć ako ostaneš invalid, osiguranje da ti ne isplati premiju zivotnog osiguranja ili osiguranja od povrede, porodica ima pravo da te napusti ako ostaneš invalid i ne možeš brinuti o sebi.
Drzava se ni o cemu ne brine. Ja uredno placam osiguranje ..... privatnim firmama kad registrujes auto. Vi stvarno brkate "nadleznosti".
A placam najskuplju registraciju auta ... jer je uracunata i putarina od 150 KM ... a losih puteva imamo totalno sa nekvalitetnim asfaltom namijenjen za izbore.
- Henry Chinaski
#113 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Rastoder, jes' to ti?modem33 wrote:jasmind wrote:Onda i država ima pravo da ti uskrati zdravstvenu pomoć u slučaju nezgode ili pomoć ako ostaneš invalid, osiguranje da ti ne isplati premiju zivotnog osiguranja ili osiguranja od povrede, porodica ima pravo da te napusti ako ostaneš invalid i ne možeš brinuti o sebi.
Drzava se ni o cemu ne brine. Ja uredno placam osiguranje ..... privatnim firmama kad registrujes auto. Vi stvarno brkate "nadleznosti".
A placam najskuplju registraciju auta ... jer je uracunata i putarina od 150 KM ... a losih puteva imamo totalno sa nekvalitetnim asfaltom namijenjen za izbore.
-
Satori
#114 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Ama znam. Samo sam se nadovezala na tvoj post. I ja prihvaćam to da neko misli da zna najbolje i da je odgovoran za sebe. Samo navodim da to onda vuče druge posljedice. Imamo more ljudi koji znaju da je nešto štetno, pa to svejedno rade. Kao što vidimo, zdrav razum nam nije jedna od najizraženijih osobina, pa ne mislim da bi država trebala apelovati u tom pravcu. Regulacija nam je itekako nužna._BataZiv_0809 wrote:Odluku nisam ja donio, niti je primjenjujem, niti joj advokatisem.
Navodim je samo kao temu za razmisljanjeje jer nudi pogled iz druge perspektive.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#115 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Preporucujem "People vs Larry Flint", vrlo zanimljiv film na ovu tematiku sa Vudi Harlesonom u glavnoj ulozi (nominovan za Oskara). Mozemo i skupa pogledati xe xeSatori wrote:
Ama znam. Samo sam se nadovezala na tvoj post. I ja prihvaćam to da neko misli da zna najbolje i da je odgovoran za sebe. Samo navodim da to onda vuče druge posljedice. Imamo more ljudi koji znaju da je nešto štetno, pa to svejedno rade. Kao što vidimo, zdrav razum nam nije jedna od najizraženijih osobina, pa ne mislim da bi država trebala apelovati u tom pravcu. Regulacija nam je itekako nužna.
-
dječak sa šibicama
#116 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Da malo bolje poznajes fiziku, vidio bi svrhuprog321 wrote:Pa u gradskoj vožnji ne vidim svrhu pojasa.
Na Autoputu druga priča
Tako sam i ja nekad davno razmisljao, sta pojas u gradu ovo ono, uhvaticu se ja rukama i nema sanse da opalim glavom u sofersajbnu i slicno... samo sto sam ja imao 18 godina
- supercali
#117 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
I od tada nosi sibice 
-
prog321
#118 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
U mom selu niko se ne veže.
Isto kažu nije piće za slabiće.
I ne brijemo pazuh. Tako da...
Poenta je tu negdje
Isto kažu nije piće za slabiće.
I ne brijemo pazuh. Tako da...
Poenta je tu negdje
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#119 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
stakasa wrote:madner wrote:Covjek ima pravo da odluci za sebe hoce li se vezati ili ne. Sasvim nebitno da li je sigurnije ili ne.
- bach
#120 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Hebo svabu, kad je to coek bio...
http://vijesti.ba/clanak/321055/volkswa ... dnju-golfa
bio jednom jedan prevent...Volkswagen (VW) je obustavio proizvodnju automobila marke Golf. Desetinama hiljada radnika prijeti kraćenje radnog vremena ili prisilni godišnji odmor, a blokada bi VW mogla skupo koštati, piše magazin Der Spiegel.
Asa Prevent Group, odnedavno je vlasnik je dva njemačka dostavljača ES Gussa i Car Trima, zbog kojih je Volkswagen obustavio proizvodnju automobila marke Golf. Naime, Prevent ne isporučuje potrebne komponente.
-
Hakiz
#121 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Džaba im psihičko i fizičko uništavanje radnika, opet ne mogu uraditi posao. A možda ga ne mogu uraditi baš zbog toga što radnike uništavaju.bach wrote:Hebo svabu, kad je to coek bio...
bio jednom jedan prevent...Volkswagen (VW) je obustavio proizvodnju automobila marke Golf. Desetinama hiljada radnika prijeti kraćenje radnog vremena ili prisilni godišnji odmor, a blokada bi VW mogla skupo koštati, piše magazin Der Spiegel.
Asa Prevent Group, odnedavno je vlasnik je dva njemačka dostavljača ES Gussa i Car Trima, zbog kojih je Volkswagen obustavio proizvodnju automobila marke Golf. Naime, Prevent ne isporučuje potrebne komponente.
Da ne bude zabune, po mojim informacijama, radnici nisu loše plaćeni itd. Ali se napravila takva atmosfera da ljudi lude i obolijevaju.
-
Hakiz
#122 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Jedino, možda, osiguranje može izbjeći plaćanje.jasmind wrote:Onda i država ima pravo da ti uskrati zdravstvenu pomoć u slučaju nezgode ili pomoć ako ostaneš invalid, osiguranje da ti ne isplati premiju zivotnog osiguranja ili osiguranja od povrede, porodica ima pravo da te napusti ako ostaneš invalid i ne možeš brinuti o sebi.
Svi ostali imaju zakonske obaveze. Ljekar (država) ne može odbiti da liječi nekoga ko je svojim postupkom sebi ugrozio život ili zdravlje. Djeca prema roditeljima i roditelji prema djeci imaju svoje zakonske obaveze.
-
Paul F.
#123 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Meš čini da ona engleska princeza ne bi poginula da je imala pojas. Brzina 200 km/h. Kako god, ne možeš praviti tako komplikovana pravila o stavljanju pojasa samo pri određenoj brzini. To bi ludnica bila.JThomas wrote:pojas spašava glavu upravo na umjerenim brzinama, da ne udariš glavom naprijed (što može biti fatalno i na 40 km/h). na 180 je svejedno...
-
Paul F.
#124 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Slažem se. Mislim da je to sve što se tiče pojasa, uz ono što smo već ranije rekli. Tema je vrlo interesantna i pojas je samo kap u moru.jasmind wrote:Onda i država ima pravo da ti uskrati zdravstvenu pomoć u slučaju nezgode ili pomoć ako ostaneš invalid, osiguranje da ti ne isplati premiju zivotnog osiguranja ili osiguranja od povrede, porodica ima pravo da te napusti ako ostaneš invalid i ne možeš brinuti o sebi.
-
Paul F.
#125 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Ima ovde tema o ljudima koji kukaju. Velika većina ljudi ima potrebu da nekome ispriča svoje probleme da bi se olakšali i eventualno dobili savjet. Međutim, neki to konstantno rade trošeći bespotrebno tuđu energiju. I to je na neki način neodgovornost.