Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
-
Jim Smorrison
#1 Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
"Aida Hadžialić podnijela ostavku u švedskoj vladi zbog vožnje u alkoholiziranom stanju".
Ovo je samo jedan od primjera zašto su neke države bolje za život od drugih. Nije riječ o apsolutnoj moralnosti jedne osobe nego o tome da samo društvo ima osjećaj za odgovornost i da bi bila politički spaljena da se sama ne povuče. Od vrha države, do najnižeg sloja, ljudi znaju da postoje sankcije za sve što se uradi protiv pravila.
Na ovu temu me pokrenuo primjer na Olimpijskom bazenu na Otoci, a koji je pravi primjer naša bahatosti i odsustva osjećaja za odgovornost.
U holu bazena već duže od godinu stoji otključan i otvoren ormar za struju na kojem su izlijepljene naljepnice "Visoki napon" i "Opasno po život", a u kojem je masa žica i osigurača.Ormar je vrlo blizu poda tako da mu može prići čak i dijete od dvije godine, otvoriti vrata i uhvatiti za neki kontakt sa smrtonosnim naponom.Ko dolazi često, zna da je taj hol često pun ljudi uključujući i malu djecu tako da je nesreća samo pitanje vremena. Bio sam svjedok par upozorenja uposlenicima od nekih posjetilaca ali to nikom od njih ne izgleda kao problem. Očito niko (uključujući i direktora) ne smatra da će odgovarati za posljedice potencijalne nesreće koja se jednom mora desiti sa ovakvim stavom?
Mislite li da bi razvijanje generalnog smisla za odgovornost običnih ljudi moglo riješiti sve probleme koje imamo i da bi se moglo progresivno proširiti na više slojeve?
Ovo je samo jedan od primjera zašto su neke države bolje za život od drugih. Nije riječ o apsolutnoj moralnosti jedne osobe nego o tome da samo društvo ima osjećaj za odgovornost i da bi bila politički spaljena da se sama ne povuče. Od vrha države, do najnižeg sloja, ljudi znaju da postoje sankcije za sve što se uradi protiv pravila.
Na ovu temu me pokrenuo primjer na Olimpijskom bazenu na Otoci, a koji je pravi primjer naša bahatosti i odsustva osjećaja za odgovornost.
U holu bazena već duže od godinu stoji otključan i otvoren ormar za struju na kojem su izlijepljene naljepnice "Visoki napon" i "Opasno po život", a u kojem je masa žica i osigurača.Ormar je vrlo blizu poda tako da mu može prići čak i dijete od dvije godine, otvoriti vrata i uhvatiti za neki kontakt sa smrtonosnim naponom.Ko dolazi često, zna da je taj hol često pun ljudi uključujući i malu djecu tako da je nesreća samo pitanje vremena. Bio sam svjedok par upozorenja uposlenicima od nekih posjetilaca ali to nikom od njih ne izgleda kao problem. Očito niko (uključujući i direktora) ne smatra da će odgovarati za posljedice potencijalne nesreće koja se jednom mora desiti sa ovakvim stavom?
Mislite li da bi razvijanje generalnog smisla za odgovornost običnih ljudi moglo riješiti sve probleme koje imamo i da bi se moglo progresivno proširiti na više slojeve?
- apsidejzi
#2 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Sta bi rekao da narucis ugaonu sofu 3x3 jer toliko imas prostora u sobi i jer ljudi prave po mjeri zbog cega cekas 25 dana i onda pet dana prije nego se vratis (dijaspora) ljudi ti isporuce istu 3,1x3,1 
- stakasa
#3 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
E ako cemo u deset cenata onda...apsidejzi wrote:Sta bi rekao da narucis ugaonu sofu 3x3 jer toliko imas prostora u sobi i jer ljudi prave po mjeri zbog cega cekas 25 dana i onda pet dana prije nego se vratis (dijaspora) ljudi ti isporuce istu 3,1x3,1
- VladaFBiH
#4 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
zato se nikad unaprijed na plaćaapsidejzi wrote:Sta bi rekao da narucis ugaonu sofu 3x3 jer toliko imas prostora u sobi i jer ljudi prave po mjeri zbog cega cekas 25 dana i onda pet dana prije nego se vratis (dijaspora) ljudi ti isporuce istu 3,1x3,1
-
prog321
#5 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Javasluka ima svagdje tamo gdje nema kazne.
A da bi bila kazna potrebna je svijest.
To fali pojedinim privatnicima u BiH.
Dovoljno je otici u prosjecan restoran bilo gdje kod nas i pogledati u wc. Naucna fantastika je da ces naci papir za ruke u njemu. A sanitarija nikada nije bila priorit. Primjeti se po mirisu na ulazu cim udjes
A da bi bila kazna potrebna je svijest.
To fali pojedinim privatnicima u BiH.
Dovoljno je otici u prosjecan restoran bilo gdje kod nas i pogledati u wc. Naucna fantastika je da ces naci papir za ruke u njemu. A sanitarija nikada nije bila priorit. Primjeti se po mirisu na ulazu cim udjes
- Henry Chinaski
#6 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Privatnički javašluk se bar lako sankcionira. Zaobilaziš ga u širokom luku i ideš dalje.
Ovaj primjer sa bazenom je gori, a tipičan je za državne institucije.
Otprilike kao da ti gradski autobus vozi neko sa 2,5 promila alkohola u krvi, a zna da mu niko ne može ništa.
Ovaj primjer sa bazenom je gori, a tipičan je za državne institucije.
Otprilike kao da ti gradski autobus vozi neko sa 2,5 promila alkohola u krvi, a zna da mu niko ne može ništa.
- apsidejzi
#7 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
...onda moram pomjerat vrata jer ih ne mogu otvoritstakasa wrote:E ako cemo u deset cenata onda...apsidejzi wrote:Sta bi rekao da narucis ugaonu sofu 3x3 jer toliko imas prostora u sobi i jer ljudi prave po mjeri zbog cega cekas 25 dana i onda pet dana prije nego se vratis (dijaspora) ljudi ti isporuce istu 3,1x3,1
- zeina
#8 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Kljuc svih problema prije svega je neznanje i nepostojanje zelje za znanjem, pasivnost i ljenost, a svakako i neodgovornost
- stakasa
#9 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Nasafunjaj jeapsidejzi wrote:...onda moram pomjerat vrata jer ih ne mogu otvoritstakasa wrote:E ako cemo u deset cenata onda...apsidejzi wrote:Sta bi rekao da narucis ugaonu sofu 3x3 jer toliko imas prostora u sobi i jer ljudi prave po mjeri zbog cega cekas 25 dana i onda pet dana prije nego se vratis (dijaspora) ljudi ti isporuce istu 3,1x3,1![]()
![]()
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Jbt kolač, pravite od cuga ministrice Klaru Cetkin 
-
Hendrix
#11 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Nije to samo nemar prema drugima, mi smo sampioni u nemaru prema sebi samima, to prelazi granicu gluposti a primjera milion. Osjecaj za sigurnost, vlastitu i tudju ne postoji, jebaji ga, nece dat Bog, nije se nikad prije desilo, hajd ba nece nista bit samo cemo malo nabrzinu...to su izgovori koje normalan svijet ne koristi vec 100 godina.
Jaran vadi spene iz oka godinama, bavi se keramikom, reze plocice non stop bez zastitnih naocala i ja mu kazem pa jebote jesi li ti normalan, hajd da si jednom najebo nego godinama ides na kliniku da vadis...izgubices oko bolan...ne bi kaze stavio one pederske naocale nema Boga...
Otac mu ne vidi na jedno oko, pogodite razlog.
Kod nas svaki covjek koji se bavi cikularima ili slicnim cudima nema bar jednog prsta, jednostavno to je tako prihvaceno, takvo zanimanje a kada vidis kako radi i koje gluposti pravi bez ikakvog razmisljanja o vlastitoj sigurnosti...nevjerovatno.
Na gradjevini kod nas svaki dan imate 100 tzv. ''near miss'' slucajeva koji se na zapadu obavezno biljeze i analiziraju poslije da bi se sprijecili tezi incidenti, ma kod nas to ne da nema, nego se kontra sve radi, jebe se ikome, ljudi zaginu sta ces, tako bilo.
O nekoristenju pojasa u autu necu ni da pricam, to su rasprave jarane, sto ce im pojas ja vozim dobro, necu daleko, vozicu 60km/h samo, jesi to p**** pa se vezes majke ti?
Kako ocekivati odgovornost prema drugima, kad ni prema sebi nece da budu odgovorni.
Jaran vadi spene iz oka godinama, bavi se keramikom, reze plocice non stop bez zastitnih naocala i ja mu kazem pa jebote jesi li ti normalan, hajd da si jednom najebo nego godinama ides na kliniku da vadis...izgubices oko bolan...ne bi kaze stavio one pederske naocale nema Boga...
Kod nas svaki covjek koji se bavi cikularima ili slicnim cudima nema bar jednog prsta, jednostavno to je tako prihvaceno, takvo zanimanje a kada vidis kako radi i koje gluposti pravi bez ikakvog razmisljanja o vlastitoj sigurnosti...nevjerovatno.
Na gradjevini kod nas svaki dan imate 100 tzv. ''near miss'' slucajeva koji se na zapadu obavezno biljeze i analiziraju poslije da bi se sprijecili tezi incidenti, ma kod nas to ne da nema, nego se kontra sve radi, jebe se ikome, ljudi zaginu sta ces, tako bilo.
O nekoristenju pojasa u autu necu ni da pricam, to su rasprave jarane, sto ce im pojas ja vozim dobro, necu daleko, vozicu 60km/h samo, jesi to p**** pa se vezes majke ti?
Kako ocekivati odgovornost prema drugima, kad ni prema sebi nece da budu odgovorni.
Last edited by Hendrix on 17/08/2016 11:45, edited 1 time in total.
- ¤ jelena ¤
#12 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Apsolutno. I odlično si rekao razvijanje smisla za odgovornost, a ne samo osjećaja odgovornosti...Jim Smorrison wrote:
jer odgovornost (i moral) je i stvar razuma, logike, intelekta.
-
Satori
#13 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Sve mogu nekako da svarim, ali kad vidim da neko vozi malo dijete na prednjem sjedištu, pozli mi momentalno.
Mislim da su kazne jedino efikasno rješenje, i da se nismo u stanju sami dovesti u red.
Mislim da su kazne jedino efikasno rješenje, i da se nismo u stanju sami dovesti u red.
-
Jim Smorrison
#14 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Ministricu sam spomenuo onako i napomenuo sam da nije pokazala odgovornost zato što je visoko moralna nego zato što je morala._BataZiv_0809 wrote:Jbt kolač, pravite od cuga ministrice Klaru Cetkin
Fokusiraj se na primjer sa bazena, a ne na ministricu.
-
prog321
#15 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Sto se tice drzavne imovine i ophodjenja prema njoj vec sam napomenuo na drugoj temi princip Checks & Balances.
Kontrole i kazne.
Svaka drzavna pozicija mora biti nadgledavana od druge i tako sve do vrha.
Znaci, upravitelj bazena mora imati poziciju iznad njega koja kontrolise njegov rad. Ta ista pozicija ima iznad sebe nekoga koji provjerava da oni upravitelja kontroliraju, i tako dalje i tako vise.
Bez kontrole i kazne nikada necete navesti prosjecnog covjeka da ga je briga za drzavnu imovinu.
Znaci, ako je kutija za struju danima otvorena jedinu odgovnornost ima upravitelj tog objekta. I on mora odgovarati za to tako sto ce dobiti nogu u guzicu i poslat kuci da svojoj materi prosipa javasluk. Onda kada drugi upravitelj dobije tu poziciju, shvatit ce sta treba raditi da bi ostao na svom poslu.
Kontrole i kazne.
Svaka drzavna pozicija mora biti nadgledavana od druge i tako sve do vrha.
Znaci, upravitelj bazena mora imati poziciju iznad njega koja kontrolise njegov rad. Ta ista pozicija ima iznad sebe nekoga koji provjerava da oni upravitelja kontroliraju, i tako dalje i tako vise.
Bez kontrole i kazne nikada necete navesti prosjecnog covjeka da ga je briga za drzavnu imovinu.
Znaci, ako je kutija za struju danima otvorena jedinu odgovnornost ima upravitelj tog objekta. I on mora odgovarati za to tako sto ce dobiti nogu u guzicu i poslat kuci da svojoj materi prosipa javasluk. Onda kada drugi upravitelj dobije tu poziciju, shvatit ce sta treba raditi da bi ostao na svom poslu.
- JThomas
#16 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
mi smo generalno od svih sistema i ideologija jednostrano preuzeli samo ono najgore.
prema onome što nam odgovara mi imamo američki individualni, privatnički odnos, odjebi sa mog ili ću otvoriti vatru, ko će da mi zabrani...dok prema obavezama i dužnostima imamo odnos "to je svačije" (u našoj praksi ničije...)
prema onome što nam odgovara mi imamo američki individualni, privatnički odnos, odjebi sa mog ili ću otvoriti vatru, ko će da mi zabrani...dok prema obavezama i dužnostima imamo odnos "to je svačije" (u našoj praksi ničije...)
- apsidejzi
#17 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Ovo si upravu 100%. Neki dan mi pukne prednja desna guma pri 145km/h i aktivira mi se DSTC (Volvov sistem za stabilnost vozila). Posto ovaj sistem prati smjer i brzinu okretanja tockova te smjer volana i onda odlucuje kad je nastao problem. Meni kako puce guma auto samo poce kociti sa tri preostala tocka dok je onaj cetvrti bio iskljucen kako mi se auto ne bi okrenulo.Hendrix wrote:Nije to samo nemar prema drugima, mi smo sampioni u nemaru prema sebi samima, to prelazi granicu gluposti a primjera milion. Osjecaj za sigurnost, vlastitu i tudju ne postoji, jebaji ga, nece dat Bog, nije se nikad prije desilo, hajd ba nece nista bit samo cemo malo nabrzinu...to su izgovori koje normalan svijet ne koristi vec 100 godina.
Ja poslije trazio po youtube sta se desi kad pukne guma na toj brzini. Sami horori.
Ovo ispricah kao potvrda kako se vani pristupa ovim stvarima. Meni je Volvo valjao glave. I meni i porodici jer nas je bilo cetvero u autu...
- stakasa
#18 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
apsidejzi wrote:Ovo si upravu 100%. Neki dan mi pukne prednja desna guma pri 145km/h i aktivira mi se DSTC (Volvov sistem za stabilnost vozila). Posto ovaj sistem prati smjer i brzinu okretanja tockova te smjer volana i onda odlucuje kad je nastao problem. Meni kako puce guma auto samo poce kociti sa tri preostala tocka dok je onaj cetvrti bio iskljucen kako mi se auto ne bi okrenulo.Hendrix wrote:Nije to samo nemar prema drugima, mi smo sampioni u nemaru prema sebi samima, to prelazi granicu gluposti a primjera milion. Osjecaj za sigurnost, vlastitu i tudju ne postoji, jebaji ga, nece dat Bog, nije se nikad prije desilo, hajd ba nece nista bit samo cemo malo nabrzinu...to su izgovori koje normalan svijet ne koristi vec 100 godina.
Ja poslije trazio po youtube sta se desi kad pukne guma na toj brzini. Sami horori.
Ovo ispricah kao potvrda kako se vani pristupa ovim stvarima. Meni je Volvo valjao glave. I meni i porodici jer nas je bilo cetvero u autu...
Jes' tebi Volvo valj'o glave ali si promasio i temu i ideju
- insomnia78
#19 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Jest vala. U ovim autima sto ih mi pravimo ni ABS ne ugradjuju. Ka'e sta ce ti to nemoj biti picka
-
Hendrix
#20 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Ma daj ba kakav DSTC, pa ja sam bio uvucen u raspravu oko pojasa, i meni lik mrtav hladan kaze nek oni meni dokazu da ce mene pojas spasit ako upadne u jezero s autom, ja se ne vezem a oni nek pricaju sta hoceapsidejzi wrote: Ovo si upravu 100%. Neki dan mi pukne prednja desna guma pri 145km/h i aktivira mi se DSTC (Volvov sistem za stabilnost vozila). Posto ovaj sistem prati smjer i brzinu okretanja tockova te smjer volana i onda odlucuje kad je nastao problem. Meni kako puce guma auto samo poce kociti sa tri preostala tocka dok je onaj cetvrti bio iskljucen kako mi se auto ne bi okrenulo.
Doce Volvo u BiH da njemu licno odrzi prezentaciju oko sigurnosti, jer je on gospodin i nece da se pati sa pojasem jer mu remeti komociju.
- stakasa
#21 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
DSTC imas ili nemas, aktivirace se nebitno gdje vozio nema to nista sa pristupom vani, pravi ga privatno preduzece jer to trziste trazi, ne bi me zacudilo da se djelovi prave i u Gorazdu.Hendrix wrote:Ma daj ba kakav DSTC, pa ja sam bio uvucen u raspravu oko pojasa, i meni lik mrtav hladan kaze nek oni meni dokazu da ce mene pojas spasit ako upadne u jezero s autom, ja se ne vezem a oni nek pricaju sta hoceapsidejzi wrote: Ovo si upravu 100%. Neki dan mi pukne prednja desna guma pri 145km/h i aktivira mi se DSTC (Volvov sistem za stabilnost vozila). Posto ovaj sistem prati smjer i brzinu okretanja tockova te smjer volana i onda odlucuje kad je nastao problem. Meni kako puce guma auto samo poce kociti sa tri preostala tocka dok je onaj cetvrti bio iskljucen kako mi se auto ne bi okrenulo.
Ovo ispricah kao potvrda kako se vani pristupa ovim stvarima. Meni je Volvo valjao glave. I meni i porodici jer nas je bilo cetvero u autu...![]()
Doce Volvo u BiH da njemu licno odrzi prezentaciju oko sigurnosti, jer je on gospodin i nece da se pati sa pojasem jer mu remeti komociju.
A tema je na mjestu. Npr za pojase. Pa za pusenje itd
- madner
#22 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Neki dan mi se na 225 upalila lampica da ce uskoro nestati goriva.
Sreca da postoji, bio bi bas sjeb da me predju ovi spori jer stojim. Mozda ova prica na prvi pogled nema veze sa temom, no...
Sreca da postoji, bio bi bas sjeb da me predju ovi spori jer stojim. Mozda ova prica na prvi pogled nema veze sa temom, no...
-
broj dva
#23 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
----Hendrix wrote:Nije to samo nemar prema drugima, mi smo sampioni u nemaru prema sebi samima, to prelazi granicu gluposti a primjera milion. Osjecaj za sigurnost, vlastitu i tudju ne postoji, jebaji ga, nece dat Bog, nije se nikad prije desilo, hajd ba nece nista bit samo cemo malo nabrzinu...to su izgovori koje normalan svijet ne koristi vec 100 godina.
Jaran vadi spene iz oka godinama, bavi se keramikom, reze plocice non stop bez zastitnih naocala i ja mu kazem pa jebote jesi li ti normalan, hajd da si jednom najebo nego godinama ides na kliniku da vadis...izgubices oko bolan...ne bi kaze stavio one pederske naocale nema Boga...Otac mu ne vidi na jedno oko, pogodite razlog.
Ulazim u taksi, sjedam na prednji sic, automatski bez razmisljanja stavljam pojas a taksista ko iz topa "ne treba ti to, znam ja vozit"
Dakle nije u pitanju moja sigurnost, nije u pitanju sto neko drugi moze izazvati nesrecu nego ja nemam povjerenja u njegove soferske sposbnosti.
Jos sam i mogo reci da je derpe, kad mu vec vrjedjam muskost.
Nismo mi bas za cjepidlacenja i pridrzavanja pravila, mi to "nako", bice u redu, nemoj se sekirat, moze to ovako samo se opusti...
I kad bude belaj onda se pitas a sto mene sta sam ja skrivio.
- stakasa
#24 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Spasi ti Mercedes chastmadner wrote:Neki dan mi se na 225 upalila lampica da ce uskoro nestati goriva.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25 Re: Odsustvo osjećaja za odgovornost - ključ svih problema
Je li ovo neka distopijska reklama za Volvo ili?