Kupio sam grasonjeru koja je u zavrsnoj fazi izgradnje, potpisao predugovor i platio kaparu. E sad:
Uradio sam mjerenje povrsine stana tako sto sam izmjerio tzv. korisnu ili neto povrsinu odnosno povrsinu od zida do zida prostorija i to presabrao. Kada sam zavrsio mjerenje, ne mogu ni blizu da dobijem kvadraturu koliko pise u predugovoru, odstupanje ide preko 2m2, na moju stetu. Ako pretpotavimo da sam ja to dobro izmjerio, sta onda? Nasao sam u predugovoru da odstupanje moze ici do + ili - 3% i tada nema nikakve korekcije cijene. Preko 3% se radi korekcija cijene, ali samo za postotak prekoracenja.
Sta ako ja ne zelim toliku razliku kvadrature bez obzira sto ce mi korigirati cijenu do 3%? Imam li kava prava da odbijem primopredaju? Ili, s obzirom da jos nije izvrseno etaziranje (kada se utvrđuje konacna kvadratura kako sam ja razumio) niti sam potpisao notarski ugovor,Ima li potrebe da baratamo kvadraturom iz predugovora ako cemo imati stvarnu kvadraturu prije sastavljanja notarskog ugovora? Pitanje je malo tehnicko, malo pravno. Unaprijed se zahvaljujem...