Odsjek psihologije na ff-sarajevo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
sunny1

#1 Odsjek psihologije na ff-sarajevo

Post by sunny1 »

Nisam sigurna da li ova tema stoji na pravom mjestu ili se o njoj vec diskutuje negdje drugo ali bez obzira na to odlucila sam postaviti par pitanja i to upuceno svim bivsim ili sadasnjim studentima na filozofskom u sarajevu,konkretno za odsjek psihologije.Zanima me da li se po vasem misljenju isplati (ili se vec isplatilo) zavrsiti tih 5 godina, te po kojem kriteriju ste upisani.
supetar

#2 Re: Odsjek psihologije na ff-sarajevo

Post by supetar »

Nekad davno, prije deset godina, ispit se sastojao od pismenog i usmenog dijela. Prvi je činio test opšte informisanosti, logičko-matematičkih zadataka i pismenog sastava na zadatu temu i trajao je oko tri sata. Usmeni je bio intervju, u komisiji su bili šef odsjeka i dva profesora i on je trajao znatno kraće, a obično su postavljali pitanja o prethodnom obrazovanju, razlozima zbog kojih biste željeli studirati psihologiju, itd. Kao što već biva na svim našim fakultetima, broj redovnih studenata koji će biti primljeni se povećavao, tako da je, na kraju, od 30 planiranih, primljeno šezdesetak studenata.
Tada je taj odsjek važio za jedan od elitnijih na Filozofskom fakultetu, barem su ga tako predstavljali profesori. Može se reći i da je studij bio ozbiljan, trebalo je zagrijati stolicu(Anatomija CNS-a, Prva godina, npr.), ali velikom broju studenata volja za studiranjem na tom odsjeku brzo je splasnula nakon što su saznali kolika je, zapravo, potražnja u BiH za tom profesijom. Ni sada situacija nije mnogo bolja. Znam za samo jednu osobu s moje godine koja radi u struci. Većina se bavi drugim stvarima. Što je žalosno jer studij, ponavljam, nije mačji kašalj. Ali, što se tiče opšteg obrazovanja koje ste nakon završenog fakulteta stekli, životno korisnih stvari koje se mogu naučiti i znanja profesora koji su barem tada predavali, izbor tog studija je bio dobar. Ne zbam šta je novo Bolonja donijela tom odsjeku, ali tada se za studente koji su završili psihologiju moglo reći da su stvarno akademski građani, a ne kao za većinu sa ostalih "popularnih" fakulteta poput FPN, Pravnog, Pedagoškog, itd.
lines

#3 Re: Odsjek psihologije na ff-sarajevo

Post by lines »

pozz svima..

krenut cu od pocetka, odnosno samog prijemnog ispita
- ne mogu se sjetiti koje je "testove" sadrazavo prijemni, ali znam da se prvo pristupa pisanju sastava na jednu od 3 teme, onda slijede (koliko se mogu prisjetiti) test znanja iz psihologije, test opce informisanosti i mislim neki test sa logickim zadacima.

- kada se radi o predavanjima, za njih nemam puno pohvala jer su rijetka (zbog nedostatka profesora), ali se zato asistenti trude da taj nedostatak predavanja nadomjeste kvalitetnim vjezbama..
- prednost na ovom odsjeku je sto su asistenti i docenti vecinom mladji pa sa puno entuzijazma pristupaju poslu.. takav njihov pristup, ruku na srce, ponekad i ne odgovara studentima, zbog mnogobrojnih zadataka, seminarskih radova, ...

- ispiti se vecinom polazu pismeno, uz konstantne provjere znaja tokom semestra, pa ako prikupis dovoljno bodova ne moras izlaziti na ispit (kao neka bolonja)

- uglavnom, vecina stvari ima prolaznu ocjenu, ali tu si i problemi, koji su vecinom "administrativne" prirode i na koje vecinom rukovodstvo odsjeka ne moze utjecati, vec su u nadleznosti studentske sluzbe, raznih prodekana i sl.

- a da li se isplati? mislim da se isplati, puno toga se nauci, a da li cemo to znati primijenti u praksi, vidjet cemo na prvom radnom mjestu :)

Svi oni koji razmisljaju o studiju psihologije trebaju na umu imati da se "psihologija" ne moze samo studirati ili "raditi" - psihologija se zivi!

sretno! :)
sunny1

#4 Re: Odsjek psihologije na ff-sarajevo

Post by sunny1 »

eh da stvarno,puno hvala,dosta ste rekli i puno pomogli,samo jos uvijek nekako nisam sigurna,pet godina ipak nije malo,a jako je upitno da li ce poslije toga biti posla,pogotovo kada se uzme obzir koliko ih je zavrsilo pa ne rade u svojoj struci...
Post Reply