odsjeci za psihologiju, BiH

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Psihee

#1 odsjeci za psihologiju, BiH

Post by Psihee »

Nakon odluke da upišem psihologiju, u velikoj sam dilemi (trilemi, četrilemi...) gdje da je upišem. Bitno mi je zbog love da je to BiH, Sarajevo mi je najbliže, ali da li je to i pravi izbor. Pliz, ima li ko od studenata psihologije ili neko ko je više upućen da mi pomogne.
Hvala!!!!!!!!!! 8-)
Bumbar

Post by Bumbar »

Univerzitet u Sarajevum, http://www.unsa.ba... ili Medjunarodni Univerzitet u Sarajevu :-D http://www.ius.edu.ba
Psihee

Post by Psihee »

Hvala Bumbar!
Ovo sad prvi put vidim ovaj medjunarodni univerzitet u Sarajevu. Bila sam već na stranici FF. Više me sad zanimaju iskustva studenata. Ima li neko da studira psihologiju u Sarajevu?
Meni ovo nije prvi faks (možda nije ni posljednji, vidit ćemo). Nisam baš osamnaestogodišnjakinja pa nemam vremena da se zezam, eksperimentišem...
Odoh sad da vidim šta kažu ovi na ovom medjunarodnom univerzitetu.
Psihee

Post by Psihee »

Ne nadjoh psihologiju na internacionalnom univerzitetu :?
pitt

Post by pitt »

ko jos psihologiju studira :? :D:D

hajde budite fini i pomozite curi :-D
Bumbar

Post by Bumbar »

Psihee wrote:Ne nadjoh psihologiju na internacionalnom univerzitetu :?
Academic Units...Faculty of Arts and Sciences...pod Programs :)... malo nepregledno iz prvog puta :roll:
mariposa

Post by mariposa »

Što se tiče BiH, psihologiju imaš samo u Sarajevu i u Banja-Luci.
psihologiju-pedagogiju imaš u Tuzli.
Ne znam šta te konkretno interesuje, pitaj pa ću vidjeti da li ti mogu kako pomoći svojim iskustvom.
Psihee

Post by Psihee »

Ja znam da u BiH psihologija postoji u Sarajevu, dva odsjeka u Mostaru!!! :? , na Palama, Banja Luci. Nadati se da je to to. Ma mislim da će izbor ipak pasti na Sarajevo. Prelistah onu temu o dekanu Foči koji je na odsjeku za filozofiju. Valjda to nije slučaj sa psihologijom :?
Psihee

Post by Psihee »

A interesuje me: kakvi su programi, kakvi su nastavnici (profesori), kakva su iskustva studenata (tipa: nikad to ne bih ponovo upisala ili juhuuu, fantastično) i sl.
Bumbar

Post by Bumbar »

Psihee imas pp :-D ...

Ja znam dvije cure koje su zavrsile na sarajevskom univerzitetu i njima je bilo dobro...eh sad...kakva su misljenja drugih...ne znajem...
Psihee

Post by Psihee »

Čula sam od još nekoliko ljudi da je skroz o.k. Vidit ćemo, možda....
mariposa

Post by mariposa »

Sad je uvedena bologna, pa je program nesto drugačiji nego kod mene, i tu ti ne mogu puno pomoći. Moje iskustvo sa profesorima je super, svi su jako susretljivi,nikakve primjedbe nemam. Malo je odsjek u deficitu sa profesorima, tako da za pojedine predmete dolaze prof iz Hrvatske i Slovenije.

Ako me pitas da li bi ponovo upisala psihologiju, odgovor je DA.

Nije sve savršeno, ali gdje jeste?

Ako stvarno voliš psihologiju, onda nema dileme, upiši i uživaj.

Sretno!!! :-D
Psihee

Post by Psihee »

E dobro, odluka je pala: bit će to odsjek za psihologiju, Sarajevo, filozofski fakultet.
Razmišljala sam i o onom koledžu, ali samo jedan profesor :?

Šta je na prijemnom, je li teško? Ima li kakva pripremna nastava?
Bumbar

Post by Bumbar »

Psihee wrote:E dobro, odluka je pala: bit će to odsjek za psihologiju, Sarajevo, filozofski fakultet.
Razmišljala sam i o onom koledžu, ali samo jedan profesor :?

Šta je na prijemnom, je li teško? Ima li kakva pripremna nastava?
tek su bona poceli :lol: ne treba im 22 covjeka :)....

negoooo...ti uzivaj u psihologiji :D gdje god :D najbolje je kad upises nesto sto volis :D
mariposa

Post by mariposa »

Prijemni je sad nesto drugaciji nego kad sam ja polagala, ali imas test opceg znanja (informiranosti), test inteligencije, test iz bosanskog i prije je bio intervju koji je sada ukinut, koliko ja znam.
Nije tako strasno,prima se oko 20-30 redovnih studenata, to su oni koji poloze prijemni i budu u prvih dvadeset na spisku, ostali koji budu ispod crte mogu upisati paralelno, to znaci uz placanje 1200km godisnje.

Nema pripremne nastave.

Sretno!
mala-i

Post by mala-i »

mariposa wrote:Prijemni je sad nesto drugaciji nego kad sam ja polagala, ali imas test opceg znanja (informiranosti), test inteligencije, test iz bosanskog i prije je bio intervju koji je sada ukinut, koliko ja znam.
Nije tako strasno,prima se oko 20-30 redovnih studenata, to su oni koji poloze prijemni i budu u prvih dvadeset na spisku, ostali koji budu ispod crte mogu upisati paralelno, to znaci uz placanje 1200km godisnje.

Nema pripremne nastave.

Sretno!
mislim da je baš ovako. moja sestra je na drugoj godini psihologije. s tim što su je kad je upisivala dobrano isprepadali kako je nemoguće upisati se bez štele. ona je uspjela, bila među prvih pet na listi, a imala je i odlične ocjene iz srednje(opća gimnazija).nije imala sve petice.
Pasiflora

Post by Pasiflora »

sta znaci test opce informiranosti - dnevni dogadjaji ili npr. historija, geografija...
mala-i

Post by mala-i »

sitno wrote:sta znaci test opce informiranosti - dnevni dogadjaji ili npr. historija, geografija...
mislim da je bilo i jednog i drugog i trećeg...pitat ću je sutra pa ću postaviti nekoliko pitanja kao primjer
Pasiflora

Post by Pasiflora »

mala-i wrote:
sitno wrote:sta znaci test opce informiranosti - dnevni dogadjaji ili npr. historija, geografija...
mislim da je bilo i jednog i drugog i trećeg...pitat ću je sutra pa ću postaviti nekoliko pitanja kao primjer
Koliko sam (mislim) cula trebao bi da bude i test iz psihologije - gradivo iz srednje skole. Mozes li, molim te i to provjeriti?
rashomon

Post by rashomon »

Postavljaju i pitanja tipa "iz koje zemlje dolazi Nokia"

Znači bukvalno opća informiranost iz svakodnevne stvarnosti kako sam ja uspio shvatiti!
Belluci

Post by Belluci »

Ovako,nema vise testa inteligencije,nema intervjua vec odavno,ima test opste informiranosti(sve moguce oblasti),test iz psihologije(gradivo srednje skole) i pismeni rad iz bosanskog(bar je tako meni bilo prije 3 godine).Studij psihologije je prekrasan,zivotan,zanimljiv!!Medutim,po mom misljenju,profesori uopste nisu kvalitetni,niti dovoljno strucni!! Pola predavanja nema,jer bukvalno na katedri nema ni profesora,a ipak se svi predmeti upisuju u index,i na kraju je sve do studenta-da sam uzme jako puno literature i sam sve nauci.Nazalost :-?
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Belluci wrote:Ovako,nema vise testa inteligencije,nema intervjua vec odavno,ima test opste informiranosti(sve moguce oblasti),test iz psihologije(gradivo srednje skole) i pismeni rad iz bosanskog(bar je tako meni bilo prije 3 godine).Studij psihologije je prekrasan,zivotan,zanimljiv!!Medutim,po mom misljenju,profesori uopste nisu kvalitetni,niti dovoljno strucni!! Pola predavanja nema,jer bukvalno na katedri nema ni profesora,a ipak se svi predmeti upisuju u index,i na kraju je sve do studenta-da sam uzme jako puno literature i sam sve nauci.Nazalost :-?
Mene zanima gdje diplomirani psiholog moze naci posao? Mislim - sta sve moze raditi i kolika je potraznja kadra u toj oblasti?
mala-i

Post by mala-i »

sitno wrote:
mala-i wrote:
Koliko sam (mislim) cula trebao bi da bude i test iz psihologije - gradivo iz srednje skole. Mozes li, molim te i to provjeriti?
evo detalja:

TEST INTELIGENCIJE:

pitanja tipa: nastavi brojčani ili verbalni niz, izbaci uljeza, spoji premise s konkluzijama. test ima 6 dijelova i traje jedan sat.
za prvi dio recimo imaš 7 minuta i na njega se ne smiješ vraćati, dakle vremenski je ograničen.

SASTAV IZ BOSANSKOG:

3 teme:
Čemu nas uči historija.
da sam svemoguća, ja bih...
raditi posao koji volite je zadovoljstvo

TEST PSIHOLOGIJE:

dovoljno učiti iz knjige za srednju, ona kaže da je najbolje izdanje školske knjige. Odgovara se zaokruživanjem tačno/netačno, multiple choice, dopunjavanje.

OPĆA INFORMIRANOST:

odgovara se zaokruživanjem.pitanja tipa ko je osvojio wimbledon(žene), šta je ADSL, ko je izdao album How to dismantle an atomic bomb, ko je predsjednik irana, prvi bosanski kralj, sveta životinja egipćana, prvak premijer lige(naše), članovi predsjedništva
zolloo85

Post by zolloo85 »

ja sam upisao psihologiju u sarajevu i misli da je u cijeloj bih pshologija u sarajevu najjača (iako je slaba u odnosu na beograd i zagreb). več sam druga godina.

teme iz bosanskog koje su meni bile na upisu su:
1. da sam ja psiholog
2. imati li biti
3. nije crno, nije bjelo, sve je sivo, sve je sivo

ostali dijelovi su isit.

studij je dobar. gradivo je interesantno. ja kadkada neke stvari ne moram nešto ni puno iščitavati da bih ih zapamtio. bitna je tvoj volja.
sada kako je bolonja uvedena studira se 5 godina i kada završiš imaš zvanje mr. psihologija (nije mister, nego magistra :) )
Belluci

Post by Belluci »

U principu,psiholog je potreban svugdje :D Opcenito,postoje 3 vrste "blagih" usmjerenja:klinicki,industrijski i skolski psiholog.Nazalost,kod nas je psihologija jos uvijek nerazvijena,tj.odsjek nema neku tradiciju,kao npr.u Beo.Mnoge poslove koje bi trebali da rade psiholozi rade ljudi iz drugih struka (sto opet samo kod nas moze proci).Bilo je govora da ce se donijeti zakon o zaposljavanju psihologa,ali kad?...hm,s obzirom na cjelokupnu situaciju u drzavi,ne bas u skoro vrijeme...
Post Reply