Kada je o upraviteljima rijec, mnoge firme se ne bi trebale baviti ovim poslom ni pod razno. Npr na Grbavici Eko-Ing kao upravitelj je jednostavno zauzeo svoju teritoriju, dobili su dozvolu za rad i poceli raditi. Moja zgrada je bila do tada pod Sarajevostanom i vjerujte mi da su oni bolji hiljadu puta mada to zavisi od onoga tko vam je predsjednik kucnog savjeta.
U zgradi gdje mi zive roditelji je Sarajevostan upravitelj, ali su takodje dvojica finih ljudi -penzionera u kucnom savjetu i oni zaista vode racuna o svemu, ukoliko stane lift, zovu majstore, prate da se redovno sve odrzava, vjerujte soliter od 20 spratova, je uvijek uredan i cist, stubiste je ofarbano komplet, sva rasvjeta radi, ravni krov je sredjen, radi interfon itd. Zaista za pohvalu. A takodje nisu svi stanari redovno placali redovno odrzavanje, a njihova se imena objave na tabli i iznos dugova, pa ce se valjda postiditi i uplatiti.
Soliter do njega, sav nikakav, ne znam ko im je upravitelj. Ali je sigurno do ljudi.
Zgrada u kojoj sam ja je bila pod Sarajevostanom a onda se pojavio niotkuda Eko-Ing. Druga dva ulaza su takodje pripala Eko-Ingu i kod njih su nesto radili, a kod nas nista. Stanari u nasem ulazu su htjeli da ostanu pod Sarajevostanom ali su iz Kant Ministarstva za stambene poslove odgovorili dopisom da ne moze jedan sam ulaz biti pod drugim upraviteljem , posto je zgrada pod jednom zajednickom terasom.
Eko-Ing se kao medvjed zastitio zakonom (i svim onim sto im je omoguceno) i do danas u nasem ulazu nista nije uradio. Poslije rata lift nije radio jer su braca Srbi odnijeli motor lifta, i tek je ove godine proradio jer je od kantona dobijena donacija za lift. Eko-Ing nista, a stanari su poceli redovno da uplacuju, ali oni opet nista.
Lafo, svaki mjesec od uplata uzimaju za tekuce odrzavanje i ciscenje, a nisu u stanju da sijalicu promijene. Nemamo postanske sanducice i traze nam da za 6 spratova ond 24 stana platimo 700 KM za nove sanducice, a ako mi kao stanari skupimo pare i platimo sanducad iznos ce biti oko 300 - 350 KM.
Znaju da ce se zgrada nadzidjivati i sada Supci nece dinara da uloze,nego da to neko drugi uradi. Njihov direktor samo sjedi u kafani kod Sopinga, cijeli dan,kafa,pivo, sok i naravno nov Audi A8, sve od ovih malih i jadnih naknada od 20 i kusur KM.
Sve ovakve i njima firme zaista treba pod hitno smijeniti, pa nek posla traze negdje drugo. Svi bi mi stanari mogli da budemo bez ovakvih upravitelja, i kada bi ove iznose uplacivali npr jednim dobrom hausmajstoru koji bi npr pokrivao 2-3 zgrade ili nebitno, a da zna posao, zgrade bi bile ko lutke, mada je sigurno u vecem broju slucejeva i do stanara i njihovog nejedinstva.
Pozdravcic