Odrzavanje zgrada -Upravitelji

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

bpsang

#1 Odrzavanje zgrada -Upravitelji

Post by bpsang »

Stanujem na Alipasinom Polju zgrada u ulici Semira Fraste 15
Upravitelj koji (bi) trebao odrzavati zgradu je OKI.
Ppitam se gdje idu pare koje se uplacuju za odrzavanje zgrade,
prvo-zgrada je razrusena sa vanjske strane vec deset godina od rata stanovi na visim spratovima su vlazni i memljivi isto kao da su u podrumu,sto se mene tice ja redovno placam usluge i po tom pitanju me ne moze niko tuziti,ako je jedino odrzavanje zgrade popravka razbijenog saltera za stubisno svijetlo i odrzavanje lifta onda je i previse sto placamo za jedan mjesec, postiracu nekoliko slika da se NEKO upozna sa stanjem zgrade u kojoj zivim. Kucepazitelj tvrdi da podrumske prostorije nisu u nadleznosti upravitelja, podrumske prostorije ove zgrade su izvor zaraze, i cudi me da nema niko od nadleznih koji moze uraditi nesto po vom pitanju,prvo sto stubisno svijetlo radi samo do lifta u podrumu gori samo jedna sijalica ulaz je potpuno mracan,Voda je po podrumu tokom cijele godine u razvaljene podrume se baca svo smece koje neodgovorni stanari izbacuju iz svojih supa, da ne nabrajam,
ako je zgrada od temelja jedna cija je nadleznost podrum te iste zgrade.

Image

Image

Image

Image

Image
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Iz cijih dzepova se finansira izgradnja poslovnog objekta OKI-Upravitelja,
a pogledajte u kakvim mi uslovima zivimo a i dalje smo duzni redovno placati usluge OKI-Upravitelja

Image

Image
Beslija

Post by Beslija »

Ta zgrada nije cista.
Qler

Post by Qler »

dobar aparat :) a to trebas vidjeti sa upraviteljem i kantonom.
zizithestrasni

Post by zizithestrasni »

Kod mene je OKI isto i oni su beze pravo... Ma prave sebi zgrade i varaju dze stignu taj oblik poslovanja im nije uopste od vaznosti tako da netrebas ocekivati nista... treba te se organizovat i raskinut ugovor sa njima i promjenit upravitelja... Ako budete cekali nesto od njih... najebali ste... Ja isto kontam da im prestanem placat majke mi nisu normalni nidze ih
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Koliko je do upravitelja, toliko je i do stanara. Ni drugi upravitelji nisu bolji, ali 100ka provjeri da li su svi redovne platise kao ti. Desava se slicno nesto na Dobrinji, upravitelj nece da popravi manji kvar jer 75% stanara ne uplacuje odrzavanje, a jedini stanar kojem taj kvar svaki dan nanosi stetu je ONAJ KOJI PLACA.
karanana

Post by karanana »

uh jebote jest zgrada izrokana...fakat dobar aparat.
Teufik iz Los Angelesa

Post by Teufik iz Los Angelesa »

znam da je bilo rijeci oko toga prosle godine, nisam siguran 100% ali mislim da je usvojen zakon po kojem sami mozete birati upravitelja! zato fino u ministarstvo stambenih poslova ks, ili telefon, pa pitaj kako ide procedura, potpise prikupi i mijenjajte ;)
krava

Post by krava »

ovo grozno izgleda!

sto se tice stanja unutar zgrade, mislim da je vise do stanara nego do upravitelja... ne znam kako mozete svi zivjeti i gledati to smece...sto se ne organizujete jednu nedelju i ocistite smece....
bpsang

Post by bpsang »

krava wrote:ovo grozno izgleda!

sto se tice stanja unutar zgrade, mislim da je vise do stanara nego do upravitelja... ne znam kako mozete svi zivjeti i gledati to smece...sto se ne organizujete jednu nedelju i ocistite smece....
Kome sta miRCi kaze kad vjerovatno postoji neko ko sve redovno placa a svjesno i namjerno cini stetu u zgradi, ima tu i drugih stvari, kucni red se ne postuje i nemas se kome obratiti, drugo
ako neko mjenja radijatore u svom stanu, placa ispustanje vode Toplani od 150 km, a Toplana umjesto da tu vodu ispusti iz sistema napolje oni to rade u podrum, i uvijek voda do clanalka... kome ces se zaliti ...
Svi bjeze od odgovornosti
mIRCerka

Post by mIRCerka »

U pravu si to 100% da se gradjani mogu organizovati, ali izvini, zasto ti svoje smece ne nosis direktno na deponiju nego ga odlazes u kontejner pa PLACENA SLUZBA to odvozi? Znaci, ili UPRAVITELJ ne radi svoj posao za koji je placen, ili svi stanari ne placaju i uzivaju u svinjcu.

Ja sam prijateljici savjetovala da ona plati majstora da to popravi, a ona nece vec ce pravnim putem ganjati to, jer ona ipak placa usluge odrzavanja redovno...a ostatak komsiluka ne...
bpsang

Post by bpsang »

mIRCerka wrote:

U pravu si to 100% da se gradjani mogu organizovati, ali izvini, zasto ti svoje smece ne nosis direktno na deponiju nego ga odlazes u kontejner pa PLACENA SLUZBA to odvozi? Znaci, ili UPRAVITELJ ne radi svoj posao za koji je placen, ili svi stanari ne placaju i uzivaju u svinjcu.

Ja sam prijateljici savjetovala da ona plati majstora da to popravi, a ona nece vec ce pravnim putem ganjati to, jer ona ipak placa usluge odrzavanja redovno...a ostatak komsiluka ne...
vidi mIRCi o cemu je problem, kao sto znas u velikoj vecini u ovim neboderima se ne zna ni ko pije ni ko placa ,tako i ovdje
ljudi koji prodaju ili iznajmljuju stanove ostavljaju ruglo u stanovima.
e sad ,
kako i sama znas da se kabasti otpad odvozi besplatno u dva termina tokom godine, ti nazovimo ih stanari koji se oglusuju o kucnom redu trebali bi svoje prnje ili ti stare stvari odloziti pred zgradu i zvati i platiti kamion RAD-a da to odvuce na smetljiste, oni ti doticni gradjani koji sebe nazivaju gospodom te stvari bacaju u podrum u nocnim satima kad ih niko ne vidi, i kako ces ti sada utvrditi ko je to...
ali opet kazem kada bi se od cijene placanja usluga OKI upravitelja samo deset % uzelo za odrzavanje zgrade do ovoga ne bi dolazilo.
ZATVORITI RAZVALJENE PODRUME i ograditi kvadratnom zicom ulaz u podrum i rijesena stvar cistoce,
ali oni tvrde da to nije njihovo.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Ne znam, trebao bi provjeriti ugovor koji ste potpisali sa njima. Ako se ne varam, podrum spada u zajednicke prostorije, sto je pod njihovom jurisdikcijom. Plus, iako zvuci smekerski, sve i jednog vlasnika stana koji izdaje stan prijaviti, ne znam kome tacno, za ilegalno izdavanje stana, jer se mora placati porez i na to, ma najbolje ti je naci nekog pravnika pa da vidis sta mozes uraditi. Ako zapne, docemo ti mi pomoci cistiti, jer dok se bilo sta rijesi pravnim putem, nakotice se jos smeca.
BTW, na Grbavici je bila provala godine kad su okacili obavijest o odvozu kabastog otpada i rekli ISTI OSTAVITE KOD HAJFISA a mnogi iz komsiluka men stidljivo pitaju, kao dezurnu mahalushu, KO JE GOSPODIN HAJFIS?
bpsang

Post by bpsang »

mIRCerka wrote:Ne znam, trebao bi provjeriti ugovor koji ste potpisali sa njima. Ako se ne varam, podrum spada u zajednicke prostorije, sto je pod njihovom jurisdikcijom. Plus, iako zvuci smekerski, sve i jednog vlasnika stana koji izdaje stan prijaviti, ne znam kome tacno, za ilegalno izdavanje stana, jer se mora placati porez i na to, ma najbolje ti je naci nekog pravnika pa da vidis sta mozes uraditi. Ako zapne, docemo ti mi pomoci cistiti, jer dok se bilo sta rijesi pravnim putem, nakotice se jos smeca.
BTW, na Grbavici je bila provala godine kad su okacili obavijest o odvozu kabastog otpada i rekli ISTI OSTAVITE KOD HAJFISA a mnogi iz komsiluka men stidljivo pitaju, kao dezurnu mahalushu, KO JE GOSPODIN HAJFIS?
najgore je draga moja kolegice sto od starih prijeratnih stanara skoro pa da ne mozez izbrojati ni deset od 75 stanova, a sa tim novim ugladjenim ne mozes ni popricati normalno a kamoli akciju izvesti...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

100_KA wrote:
mIRCerka wrote:Ne znam, trebao bi provjeriti ugovor koji ste potpisali sa njima. Ako se ne varam, podrum spada u zajednicke prostorije, sto je pod njihovom jurisdikcijom. Plus, iako zvuci smekerski, sve i jednog vlasnika stana koji izdaje stan prijaviti, ne znam kome tacno, za ilegalno izdavanje stana, jer se mora placati porez i na to, ma najbolje ti je naci nekog pravnika pa da vidis sta mozes uraditi. Ako zapne, docemo ti mi pomoci cistiti, jer dok se bilo sta rijesi pravnim putem, nakotice se jos smeca.
najgore je draga moja kolegice sto od starih prijeratnih stanara skoro pa da ne mozez izbrojati ni deset od 75 stanova, a sa tim novim ugladjenim ne mozes ni popricati normalno a kamoli akciju izvesti...
e onda ih prijavi, a tacno kome to se raspitaj kod pravnika.
krava

Post by krava »

stvar je u stanarima....kako ja bacam svoje smece u kontejner pa ga rad odvozi....tako i oni trebaju svoje smece trebaju bacati u kontejner, a ne u podrume...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

krava wrote:stvar je u stanarima....kako ja bacam svoje smece u kontejner pa ga rad odvozi....tako i oni trebaju svoje smece trebaju bacati u kontejner, a ne u podrume...
u ovim zgradama HAJFISI stoje u prostorijama odmah pored samog ulaza u haustor... istina je da je do stanara najveci dio krivice za otpad, ali za fasadu predlazem PRAVNIKA.... pa ako treba ko Jezdimir Uskokovic da se godnama sa svima povlaci po sudu , neka :D
CiCiban

Post by CiCiban »

cika 100ka, upravitelju za vrat skocite vi koji placate...sto mirci rece..procesljajte ugovor, podrum jeST u njihovoj nadleznosti!, jer spada u zajednicke prostorije.. dakle..neka se pobrinu napraviti, od uplacenih sredstava, nekakva vrata za taj podrum.. da ne moze vise svako bacati tu sta pozeli..... slicno postupite i sa krovom..
ili prestanite placati i vi
a mozete izabrati i novog upravitelja..
klif

Post by klif »

I nakon svega, frapantno je izbliza vidjeti te uzasne tragove razaranja i granatiranja. Covjek se izgleda na sve navikne, pa i na ovakve slike.

Nemojte me, molim vas, pogesno razumjeti, ali mi se cini da za slucajno prezivjele stanovnike ove zgrade odlaganje smeca u podrumu nije prioritetan problem.

Ne znam sta da mislim.
CiCiban

Post by CiCiban »

eh, da.. i najbolje bi bilo ako imate kakvog gradjevinca u ulazu..da on kontrolise radove i troskove koje upravitelj predlozi
cisto da vas neko ne levati

hm.. klif, stvarno
ama raskinite taj ugovor..ali ni drugi nisu bolji :-?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

klif wrote:I nakon svega, frapantno je izbliza vidjeti te uzasne tragove razaranja i granatiranja. Covjek se izgleda na sve navikne, pa i na ovakve slike.

Nemojte me, molim vas, pogesno razumjeti, ali mi se cini da za slucajno prezivjele stanovnike ove zgrade odlaganje smeca u podrumu nije prioritetan problem.

Ne znam sta da mislim.
iskreno, da se 100ka ranije sjetio postirati temu, renovirali bi mu zgradu sad pred izbore :D
100ka, preporucujem takodjer da nakon kontaktiranja sa upraviteljem posaljes zalbu nacelniku opcine i na Cc listu stavis i upravitelja. Ako nista drugo, dobices uputu za resorne organe, iako je najvjerovatniji odgovor PROMIJENITE UPRAVITELJA. Mi smo imali problema sa nasim, sve fol rade, a cistacica dodje jednom u 3 mjeseca, ali ima malo stanova pa smo se uspjeli sloziti i promijenili smo Upravitelja. Plus sam cistacici novoj uvalila jedno mace :D

PS Ponuda i dalje stoji, ako budes sta organizovao oko ciscenja, zovi...
rashid

Post by rashid »

Neznam sta da kazem. SLIKE SU FAKAT DOBRE, JEDINO STVARI STO SU NA SLIKAMA SU GROZNEEEE! Grad Sarajevo propada u smecu, smradu i vodama xy boje. Sve je do stanara i mentaliteta. Bolje da uradite sljedece. Svi stanari nadzu jednoga bezposlenika, svaki mjesec stave njemu u dzep 5 maraka ... i njemu je posao da odrzava zgradu, znaci vodi brigu o smecu, cistoci, salterima, .... etc. A to sta su granate tetovirale zgrade .... SRAMOTA SARAJEVU! SRAMOOOTA! :x
Robyn

#22 Upravitelji

Post by Robyn »

Kada je o upraviteljima rijec, mnoge firme se ne bi trebale baviti ovim poslom ni pod razno. Npr na Grbavici Eko-Ing kao upravitelj je jednostavno zauzeo svoju teritoriju, dobili su dozvolu za rad i poceli raditi. Moja zgrada je bila do tada pod Sarajevostanom i vjerujte mi da su oni bolji hiljadu puta mada to zavisi od onoga tko vam je predsjednik kucnog savjeta.

U zgradi gdje mi zive roditelji je Sarajevostan upravitelj, ali su takodje dvojica finih ljudi -penzionera u kucnom savjetu i oni zaista vode racuna o svemu, ukoliko stane lift, zovu majstore, prate da se redovno sve odrzava, vjerujte soliter od 20 spratova, je uvijek uredan i cist, stubiste je ofarbano komplet, sva rasvjeta radi, ravni krov je sredjen, radi interfon itd. Zaista za pohvalu. A takodje nisu svi stanari redovno placali redovno odrzavanje, a njihova se imena objave na tabli i iznos dugova, pa ce se valjda postiditi i uplatiti.

Soliter do njega, sav nikakav, ne znam ko im je upravitelj. Ali je sigurno do ljudi.

Zgrada u kojoj sam ja je bila pod Sarajevostanom a onda se pojavio niotkuda Eko-Ing. Druga dva ulaza su takodje pripala Eko-Ingu i kod njih su nesto radili, a kod nas nista. Stanari u nasem ulazu su htjeli da ostanu pod Sarajevostanom ali su iz Kant Ministarstva za stambene poslove odgovorili dopisom da ne moze jedan sam ulaz biti pod drugim upraviteljem , posto je zgrada pod jednom zajednickom terasom.

Eko-Ing se kao medvjed zastitio zakonom (i svim onim sto im je omoguceno) i do danas u nasem ulazu nista nije uradio. Poslije rata lift nije radio jer su braca Srbi odnijeli motor lifta, i tek je ove godine proradio jer je od kantona dobijena donacija za lift. Eko-Ing nista, a stanari su poceli redovno da uplacuju, ali oni opet nista.

Lafo, svaki mjesec od uplata uzimaju za tekuce odrzavanje i ciscenje, a nisu u stanju da sijalicu promijene. Nemamo postanske sanducice i traze nam da za 6 spratova ond 24 stana platimo 700 KM za nove sanducice, a ako mi kao stanari skupimo pare i platimo sanducad iznos ce biti oko 300 - 350 KM.

Znaju da ce se zgrada nadzidjivati i sada Supci nece dinara da uloze,nego da to neko drugi uradi. Njihov direktor samo sjedi u kafani kod Sopinga, cijeli dan,kafa,pivo, sok i naravno nov Audi A8, sve od ovih malih i jadnih naknada od 20 i kusur KM.

Sve ovakve i njima firme zaista treba pod hitno smijeniti, pa nek posla traze negdje drugo. Svi bi mi stanari mogli da budemo bez ovakvih upravitelja, i kada bi ove iznose uplacivali npr jednim dobrom hausmajstoru koji bi npr pokrivao 2-3 zgrade ili nebitno, a da zna posao, zgrade bi bile ko lutke, mada je sigurno u vecem broju slucejeva i do stanara i njihovog nejedinstva.

Pozdravcic :) :) :)
Altsa

#23 Re: Upravitelji

Post by Altsa »

Robyn wrote:Kada je o upraviteljima rijec, mnoge firme se ne bi trebale baviti ovim poslom ni pod razno. Npr na Grbavici Eko-Ing kao upravitelj je jednostavno zauzeo svoju teritoriju, dobili su dozvolu za rad i poceli raditi. Moja zgrada je bila do tada pod Sarajevostanom i vjerujte mi da su oni bolji hiljadu puta mada to zavisi od onoga tko vam je predsjednik kucnog savjeta.

Lafo, svaki mjesec od uplata uzimaju za tekuce odrzavanje i ciscenje, a nisu u stanju da sijalicu promijene. Nemamo postanske sanducice i traze nam da za 6 spratova ond 24 stana platimo 700 KM za nove sanducice, a ako mi kao stanari skupimo pare i platimo sanducad iznos ce biti oko 300 - 350 KM.
ja sam se povlacio po sudu sa Eko-Ingom koji je mafijaska firma i koja uzima pare a nista ne radi. za period kada su nam bili kucepazitelji nisu promijenili ni jedan strujni prekidac niti sijalicu promijenili. stanari mog ulaza su redovno placali oko 6 mjeseci stanarinu Eko-ingu dok nisu vidjeli da ti ljudi ama bas nista ne rade. mi smo slali tri zahtijeva za opravku, njihova ekipa je izlazila i pravila zapisnik i nista nisu uradili. sve te kvarove smo mi iz svog dzepa finansirali da bi ljudi prestali placati nakon 6 mjesecii. oni su nas tuzili i na kraju smo sve morali da platimo ali ipak manje nego sto je svako imao pojedinacni dug jer smo platili samo iznos koji mi kao vlasnici stana dugujemo licno eko-ingu. sudinica je u potpunosti na strani tih lopova jer na moj pokaz papira i zahtijeva koje smo slali eko-ingu da izvrsi radove (imali smo novaca na racunu) ona je samo slegla ramenima i rekla da je najbolje da se sa njima dogovorimo jer ce mo mi ipak sve na kraju platiti. .ubrzo smo promijenili upravitelja koji je sve to popravio i jos neke stvari koje smo trazili a stanari sada placaju redovno jer smo zadovoljni sa upraviteljom. :? :?
vaginalna_manipulacija

Post by vaginalna_manipulacija »

Mircerka, kako i gdje mogu prijaviti nekoga za ilegalno izdavanje stana ???
mIRCerka

Post by mIRCerka »

vaginalna_manipulacija wrote:Mircerka, kako i gdje mogu prijaviti nekoga za ilegalno izdavanje stana ???
nisam pravnik stoga ne znam, ali savjetujem ti da odes u svoju MZ i da pitas tamo, ako oni ne budu znali, idi u opcinsko stambeno :D
Post Reply