Odrzavanje auta...cijene...godista 1998+

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
anesdz

#1 Odrzavanje auta...cijene...godista 1998+

Post by anesdz »

Ovako zamislio sam ovaj topic na slijedeci nacin..

Pisite koliko ste platili pojedine djelilove za automobil na podrucju kantona sarajevo..interesanto je mozda iz razloga da ljudi steknu osjecaj koliko sta kosta i koliko je neki automobil skuplji/jeftiniji za odrzavanje..

Evo da krenem sa RENAULT

U ovlastenom servisu Bunjo
za clio 1.2 16V pumpa za gorivo kostala 800KM sa ugradnjom..
veliki servis mu je 900KM
Akumultor mijenjan i to mu je kostalo 120KM
Promjena ulja i svih filtera je kostala oko 130KM

za megne 2006 godiste..promjena ulja i svih filtera oko 140KM

Ne znam za vas ali me strasno zanima koliko kosta odrzavanje drugih vozila..peugeot,skoda...VW

Milsim da nije ni mjesto ni vrijeme da spominjete ovdje dijelove za golf 2 jel manje vise svi znamo koliko kostaju i gdje se mogu djelovi kupiti za tu vrstu vozila..

Dakle mozda da se ogranicimo na vozila 1998+ godista..
Sajo---:

Post by Sajo---: »

Moj drug, kupi ProAuto broj 71 i vidjet ces istrazivanje u kojem sve pise,... ;) ;) ;),...

sve je to uradjeno,... a vjerovatno ce se i u buducnosti takva istrazivanja nastaviti, i predstavljat ce se cijene velikih servisa, kao i svega sto se mjenja na automobilima. A samo da vam kazem, novija auta, vecinom prelaze na lanac ;);)
Dxo

Post by Dxo »

Za clio 2001. 1.2 kod Halilovića Ulje i filter, svijećice, čišćenje kočnica i provjera istih (ovo je tzv servis na 60 000 km) 185KM.Još je trebalo zamjeniti nosač motora 150KM i zupčasti remen za što su mi rekli od 250-600 KM da košta.
Prodao sam svog clia dok još nisam počeo ulagati još više

Opel Vectra 2.0DTI 16 V 2001. godište Ulje i svi filtri 150 KM u Safety car-u
Last edited by Dxo on 11/12/2007 10:54, edited 1 time in total.
janje_

Post by janje_ »

mazda 323 ditd 1999. godiste..

servis (filteri, ulje) + zupcasti remen
1000 KM

ja sam se zabezekno kad sam vidio racun, ali onda mi je tip pokazo sta je sve moro zamijenit kad je mijenjo zupcasti.. ima nekakav bomba spaner koji sam kosta 387 KM..

na kraju mi nije htio naplatiti ruke, veli ionako je puno..
Citizen-X

Post by Citizen-X »

janje_ wrote:mazda 323 ditd 1999. godiste..

1000 KM

ja sam se zabezekno kad sam vidio racun, ali onda mi je tip pokazo sta je sve moro zamijenit kad je mijenjo zupcasti.. ima nekakav bomba spaner koji sam kosta 387 KM..

Bogme, oder'o te pravo i ovako i ovako, zaplatio si ti ruke druze, ko bi ti to halalio rucni rad matere ti?

Al' ono sto je bar istina u tvom slucaju je da bi se trebao zamijeniti svaki put i zatezac remena (kako ga taj nazva bomba spaner), jer obicno on zaplati nakon izmjene remena, a onda imas havariju na motoru (kako kojem).
Kod jednog prijatelja je puk'o remen i nikakve havarije na motoru nije bilo. Srecom. Kod mene na Opel Kadettu puk'o remen i.... nista - sreca.
Zao mi je sto idem offtopic al' eto samo da par napomena dodam.

Bas sam eto nedavno dobio informaciju da je zamjena remena za Lanciu Lybru i servis za isti ovdje u Ceskoj 1000€????. Zaista preskupo pa evo gledam kolegu sa Mazdom, mozda i kosta toliko.
AdnanSA

Post by AdnanSA »

Opel Astra god. 2000 motor 1,7 TD
Reparacija i zamjena Bosch pumpe 1400 KM
Lancia Y 1,2 16V god 2000. zamjena zupčastog,španera i vodene pumpe kod Zagorca Fiat servis Bare cca 250 KM.
Šoferšajba i ruke za Seat Leon 2004 god. kod onog Ruleta u Doglodima 225 KM.Nije orginalna a za sad drži dobro.Isti posao u Asa Auto sa orginalom košta cca 600 KM.
Servis osnovni za Škodu Fabiu 1,9 SDI u Asa Auto(filteri plus ulje i ruke) kosta 234 KM
ninja-san

Post by ninja-san »

Uh, braco, sad ste me utjesili... ja mislio kako sam se samo ja nadavao para na ovlastenim servisima....
Za Ford Ka '98. godiste, servi u kojem se mijenjaju ulje, svi filteri (ulje, benzin , zrak) filter kabine dodje oko 200 KM.

Najskuplji servis koji sam platio a na kojem je jos dodatno mijenjan i jedan stabilizator, kocioni cilindri( zadnji), kocione obloge itd, izasao me je oko 600 KM.
Za one koje zanimaju cijene dijelova, zadnje pakne su 120 KM; kocioni cilindri oko 60 KM, stabilizator 150 KM... ma kao u prici.
AdnanSA

Post by AdnanSA »

ninja-san wrote:Uh, braco, sad ste me utjesili... ja mislio kako sam se samo ja nadavao para na ovlastenim servisima....
Za Ford Ka '98. godiste, servi u kojem se mijenjaju ulje, svi filteri (ulje, benzin , zrak) filter kabine dodje oko 200 KM.

Najskuplji servis koji sam platio a na kojem je jos dodatno mijenjan i jedan stabilizator, kocioni cilindri( zadnji), kocione obloge itd, izasao me je oko 600 KM.
Za one koje zanimaju cijene dijelova, zadnje pakne su 120 KM; kocioni cilindri oko 60 KM, stabilizator 150 KM... ma kao u prici.
Te tvoje pakne Ford u Sarajevu sigurno placa najmanje 30 eura nije ni cudo da na kraju kostaju 120 KM.
Orginalni dijelovi jesu skupi.Mnogi bi rekli da uvoznici imaju velike marze na dijelove i da deru ali mislim da nije bas tako.
Fabrike skupo prodaju dijelove uvoznicima kada dodate transport carinu,marzu i pdv dio kosta i previse.
Ja radim u firmi koja je uvoznik jedne poznate marke motornih pila i mnogo radim sa dijelovima.
Fakturna cijena filtera zraka za profesionalnu motornu pilu je 6,5 eura.Nije cudo ako u maloprodaji kosta 22 KM sa PDV-om.Najobicniji saraf ili maticu placamo od 0,3 do 0.5 eura.Politika svih velikih kompanija koje naknadno prodaju orginalne dijelove je ta da prodaju dijelove po najvecoj cijeni koju mogu naplatiti.Tu nema milosti pa ko hoce neka kupi a ko nece moze dupljak odnosno zamjenski.
Problem je samo ako nema zamjenskih dijelova na trzistu tada ste osudjeni na orginalne dijelove.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Većina raje ne zna da može naći zamjenski dio koji je identičan originalnom za istu cijenu. Na svakom originalnom dijelu osim logotipa marke vozila piše i ime proizvođača i broj dijela. Po tom broju se u katalogu (tog) proizvođača može naći taj isti dio, koji se onda naziva zamjenskim, za dosta nižu cijenu. Jedino što tada gubite je logotip marke. Originalni dijelovi su skupi i zbog obilnih testiranja koja se s njima izvode.
milano

Post by milano »

Citizen-X wrote:
janje_ wrote:mazda 323 ditd 1999. godiste..

1000 KM

Bogme, oder'o te pravo i ovako i ovako, zaplatio si ti ruke druze, ko bi ti to halalio rucni rad matere ti?

Al' ono sto je bar istina u tvom slucaju je da bi se trebao zamijeniti svaki put i zatezac remena (kako ga taj nazva bomba spaner), jer obicno on zaplati nakon izmjene remena, a onda imas havariju na motoru (kako kojem).
Kod jednog prijatelja je puk'o remen i nikakve havarije na motoru nije bilo. Srecom. Kod mene na Opel Kadettu puk'o remen i.... nista - sreca.Zao mi je sto idem offtopic al' eto samo da par napomena dodam.

Bas sam eto nedavno dobio informaciju da je zamjena remena za Lanciu Lybru i servis za isti ovdje u Ceskoj 1000€????. Zaista preskupo pa evo gledam kolegu sa Mazdom, mozda i kosta toliko.
nije sreca, vec kod nekih motora kadetta su ventili odignuti i nista se ne savija. To je kod GSI ja nekad bilo, a mozda je i kod drugih.
AdnanSA

Post by AdnanSA »

Kod Opelovog benzinca 1,8 koji se ugrađivao u Kadet "suza" se nesavijaju ventil prilikom pucanja remena. Također Toyota benzinac 2,0 u Camry sto se ugrađivao nema havarije.Jednom puco remen a drugi put španer i nikad motor nije stradao.Zavisi od konstrukcije motora.
milano

Post by milano »

AdnanSA wrote:Kod Opelovog benzinca 1,8 koji se ugrađivao u Kadet "suza" se nesavijaju ventil prilikom pucanja remena. Također Toyota benzinac 2,0 u Camry sto se ugrađivao nema havarije.Jednom puco remen a drugi put španer i nikad motor nije stradao.Zavisi od konstrukcije motora.
tacno to sam i ja napisao, ali na drugi nacin. Ima jos motora koji ne bi imali neku veliku stetu ako pukne remen. Bitni su ventili i konstrukcija. Ako su spusteniji prema klipu onda stradaju.
Post Reply