Odnosi s javnoscu- PR

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
norah

#1 Odnosi s javnoscu- PR

Post by norah »

Da li neko zna na kom fakultetu u Sarajevu ili regionu se mogu studirati odnosi s javnoscu?
wendy

#2 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by wendy »

Fakultet političkih nauka - odsjek zurnalistika ja mislim ima pri kraju studija to usmjerenje. Pogledaj na http://www.fpn.unsa.ba
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#3 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by Pera Trta »

...mada ti u biti ne treba nikakva škola, samo da si rođak ili dobar sa vlasnikom preduzeća koga si pi-ar.
BSn

#4 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by BSn »

Pera Trta wrote:...mada ti u biti ne treba nikakva škola, samo da si rođak ili dobar sa vlasnikom preduzeća koga si pi-ar.

Trebali bi, ako vec nisu, donijeti zakon po kojem ce taj posao moci obavljati samo osoba s diplomom (bas zbog ovih rodjackih veza). Da, u okviru je Zurnalistike, al' kad i kako se orijetnises na PR to ne znam.
Jimmy_The_Saint

#5 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by Jimmy_The_Saint »

Pitanje nije ko i kako može RADITI, nego gdje se može "studirati". FPN prčka oko toga ali to je prilično jadno. Preporučujem slijedeće: upisati ekonomiju, honorarno se baviti novinarstvom (obavezno u TISKU, tj. štampanom mediju), negdje pri kraju studija upisati ovu večernju školu PR-a pri Media Centru. Alternativno, upisati žurnalistiku na FPN, zaposliti se "full time" u novinama, pri kraju studija upisati već navedenu večernju školu PR. Ustvari, kako god okreneš najbolje je završiti tu večernju školu - PR sam po sebi nije nikakva velika nauka, to je samo jedan zanat na razmeđu novinarstva i marketinga, stvar iskustva.

A nije loše ni aktivirati se u fondaciji "Piramida Sunca" pa učiti kroz praksu od najboljeg.... :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#6 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by Pera Trta »

Jimmy_The_Saint wrote:Pitanje nije ko i kako može RADITI, nego gdje se može "studirati". FPN prčka oko toga ali to je prilično jadno. Preporučujem slijedeće: upisati ekonomiju, honorarno se baviti novinarstvom (obavezno u TISKU, tj. štampanom mediju), negdje pri kraju studija upisati ovu večernju školu PR-a pri Media Centru. Alternativno, upisati žurnalistiku na FPN, zaposliti se "full time" u novinama, pri kraju studija upisati već navedenu večernju školu PR. Ustvari, kako god okreneš najbolje je završiti tu večernju školu - PR sam po sebi nije nikakva velika nauka, to je samo jedan zanat na razmeđu novinarstva i marketinga, stvar iskustva.

A nije loše ni aktivirati se u fondaciji "Piramida Sunca" pa učiti kroz praksu od najboljeg.... :D
Htio sam reći, kakva korist od studiranja, kada će doći neko ko je završio kriminalistiku, a ima stranačke i rođačke veze, i uzeti ti posao.
Jimmy_The_Saint

#7 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by Jimmy_The_Saint »

Pa i jes najbolje ne studirati ništa.... :skoljka:
Pera Trta

#8 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by Pera Trta »

Jimmy_The_Saint wrote:Pa i jes najbolje ne studirati ništa.... :skoljka:
Ne nego nešto što ćete naučiti znanja i vještine koje ne može raditi neko ko to nije studirao.
MojaMalenkost

#9 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by MojaMalenkost »

norah wrote:Da li neko zna na kom fakultetu u Sarajevu ili regionu se mogu studirati odnosi s javnoscu?
Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu prilikom upisa žurnalistike biraš jedan od dva smjera, "klasično novinarstvo" ili "odnose sa javnošću".

Sretno ti
Bumbar

#10 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by Bumbar »

Decki, drzimo se teme :)
melb26sa

#11 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by melb26sa »

Sta je bilo sa londonskom skolom PR? Je li se tako zvala?
Aurora Borealis

#12 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 24/11/2010 01:58, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

#13 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by callmethebreeeze »

ne znam gdje se moze zavrsiti, ali znam da ovih par s kojima sam ja bio u kontatku i koji su lafo potparoli i piarovci veze nemaju... ako ima dobra skola, ja bih to upisao jer mi se cini da ce posla biti.
pjegica

#14 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by pjegica »

http://www.fpn.unsa.ba/fpn/index.php?op ... &Itemid=50

Ovo dole "poslovno komuniciranje" su ti ustvari odnosi s javnošću/PR i td...
Aurora Borealis

#15 Re: Odnosi s javnoscu- PR

Post by Aurora Borealis »

.
Post Reply