Odnos sarajevske politike prema Mostaru
-
zindlo
#26 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Malo si fulio u naslovu teme,ne postoji sarajevska politika nego bosanskohercegovacka. To sto je vecina institucija u Sarajevu (a ima ih i u Mostaru da se zna) ne cini tu politiku kako ti kazes ,,sarajevskom,,. U toj politici rade i ljudi iz Mostara i za to uzimaju debele pare. To sto ste razocarani u Sarajevo je pogresna adresa ,nemas razlog biti razocaran u mene i ostale vec u politiku (samo usput si to spomenuo u zadnjoj recenici) u kojoj izmedju ostalog ucestvuju i tvoji hercegovci tako da su ti oni prava adresa. Stalno spominjanje Sarajeva u tom kontekstu me strasno nervira,precizirajte stvari. I Sarajevo je izdano od te iste politike,molim te da pazis na te stvari jer dobijaju sasvim jednu pogresnu konotaciju kada se izgovore na takav nacin kao sto ti pises...Pozdrav iz slobodarskog Sarajeva
-
vinja
#27 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Da razjasnimo - mogu biti izdana - ali ne mogu pricati/pisati o tome?!palermo wrote:Što se mene tiče, poštovana mlada bi mogla slobodno biti i banovana,zbog širenje mržnje na ovom forumu. I mene je bilo stid ovo pročitati.blue_sky wrote:hoce li to pljuvanje po ostatku "domovine" mladavinja wrote:[Bosancerosi je naziv koji koristimo da identifikujemo one koji su mogli pomoci, a nije ih bilo briga, za razliku od Bosanaca koji nisu bili u mogucnosti pomoci (nisu se nista pitali), pa bilo ih briga ili ne... valjda je jasno da se tu mora napraviti neka selekcija... necu ih valjda sve isto zvati??!!! Onda bih svaki put morala da objasnim da li mislim na "one" ili one Bosance...
OK, valjda si nesto upratio, eto ti nacrtah...![]()
I ne, nije me briga za Sarajevo - zamisli! Jos bih nakon svega trebalo da se sekiram za SA??!!Ma nemoj...
I da, idem na kafu u Dubrovnik i Split, jer imaju SUNCA za razliku od onog sarajevskog sivila (a Hercegovci su ovisni o suncu...), a sem toga mnoooooooooooooooogo su ljepsi od SA. Meni je SA jedan od odvratnijih gradova (prvenstveno zbog one jezive klime i onog horora od sivila, ni sunce ne vidis kad je vedar dan koliko smoga ima!!!), ha prodjem onaj Ivan neka me depra uhvati i ne bude mi dobro dok ne okrenem niz stranu. A na stranu neki drugi razlozi... Ipak, imam mnogo dragih ljudi gore, pa eto znam otici s vremena na vrijeme da se druzimo, kad uhvatim od njih - cesce oni dodju - i sami bjeze od one memle...![]()
Pisi u svoje ime kad i u koje svrhe ti koristis te nazive ala bosanceros, jer ovo me stid bilo i procitati a kamo li napisati.
Inače tema je kompleksna, istina je da mostarski Bošnjaci imaju pomalo osjećaj prodanosti, ali je istina i da krivice za današnji položaj Mostara ima i među mostarskim Bošnjacima.
kako god bilo tekst koji je mlada napisala (lijep termin, mlada, baš karakteristično mostarski) nikako ne odražava stav mostaraca (posebno Bošnjaka) prema Sarajevu, jednom sam rekao mostarci su ginuli zato da bi njihov glavni grad bio Sarajevo a ne Zagreb, i opet bi (ako ne daj bože bude trebalo). Sad, ono jeste da malo zaboli kada ja vidim na temi fudbala,pojedine mlade sarajlije kako sa nipodaštavanjem govore recimo o Veležu , ne shvaćajući da je i Velež jedna od kolaterallnih žrtava upravo bitke da Sarajevo bude glavni grad i vama i nama.
Drugo - ja nigdje ne napisah da mrzim bilo koga! Ja ne mrzim, ali ne mogu lijepim nazivom Bosanci zvati one koji su mirno posmatrali pokolj u MO, pri tome su naravski mogli nesto uciniti i pri tome - opstepoznato je - nisu nista preduzeli! I sve je to OK, ali nije OK 2010. godine to uopste spomenuti?! Licno znam, sticajem okolnosti, kakve su direktive stizale iz SA u ono vrijeme, te kakve je probleme imao jedan novinar kada je htio - u ono vrijeme - da jedan sarajevski list objavi sta se dogadja u MO i kako SA suti o tome, odnosno - blago receno - nista ne preduzima. I sve je to OK, ali da zacepim?! Do mene je ako nisam skontala da na ovom forumu ne mogu reci od koga, kad i kako sam prodana i izdana! Hajmo sakriti prljavi ves pod krevet?!
E, pa trenutno najmanje sto mogu to je da ne cinim jedan zlocin- suteci o drugom. Jer je zlocin i gledati zlocin, a nista ne preduzeti. Cak i po zakonu, a ne samo po moralnom kriteriju.
A ti se stidi koliko god hoces, ja nemam zbog cega. Prodani smo, prepusteni sami sebi, izigrani - kako god hoces i ti ljudi zasluzni za to ne zasluzuju normalan naziv "Bosanci", jer pravi Bosanci to ne bi ucinili.
Ili je poenta svega ona kafa u Dubrovniku?! Neces valjda reci da je SA primamljiviji za kafu od Dubrovnika? Hajde jos i bijeli svijet u to ubijedi i nema dalje...
- bingov buraz
#28 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
ssmmiilleeyy wrote: Odgovor bi bio SDA kadar ne zanima Politika i Bošnjaci njhi zanima KEŠ (Cash)![]()
Dobro razmisli sad 3 Oktobra
mladoj dami ''hercegcerovki'' prijedlog da svoje frustracije istrese na korisnije stvari...recimo klofanje tepiha
Kao da je u Sarajevu sve potaman a tu se tek ne zna ko pije ko placa izmjenjalo se sa kolca i konopca,banalan primjer ja kad vidim onu sramotu od autobuske stanice u SA dodje mi da placem i kako ce sta pomoci kad ni svoju avliju srediti ne mogu.
-
vinja
#29 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Nisam mislila o sadasnjem odnosu... nego o onoj prepustenosti u ratu... naravno da stepen ignorisanja vremenom nije smanjen, ali ne boli mene neuredjena autobuska u MO ili neobnovljene rusevine, nego pobijena djeca dok je SA gledalo - i sutilo. Gladna djeca. Poklana djeca.bingov buraz wrote:ssmmiilleeyy wrote: Odgovor bi bio SDA kadar ne zanima Politika i Bošnjaci njhi zanima KEŠ (Cash)![]()
Dobro razmisli sad 3 Oktobra![]()
![]()
mladoj dami ''hercegcerovki'' prijedlog da svoje frustracije istrese na korisnije stvari...recimo klofanje tepiha![]()
Kao da je u Sarajevu sve potaman a tu se tek ne zna ko pije ko placa izmjenjalo se sa kolca i konopca,banalan primjer ja kad vidim onu sramotu od autobuske stanice u SA dodje mi da placem i kako ce sta pomoci kad ni svoju avliju srediti ne mogu.
Autobuska stanica! Bas bi bilo dobro biti ljut zbog neobnovljene autobuske stanice! Kamo srece da sam o tome pricala!
-
sa obzirom na...
#30 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Kao prvo nisam iz SA...
Samim tim ovaj fenomen zvani "Kako nas je Sarajevo zaboravilo" (obicno su u pitanju ljudi iz Bihaca, Podrinja i Mostara)podrazumjeva da je eto Sarajevo svasta nesto moglo dobro za njih uraditi, ali nije htjelo jer je imalo prečih.
Ogromna zabluda....
Pocnimo sa privredom....
Kao rezultat rata privreda U Mostaru, Bihacu i Gorazdu je na koljenima i spaljena, dok je proizvodni kapaciteti dva najveca predratna privredna regiona u bIH, Tuzla i Zenica, uglavnom ocuvani.
Ova polazna tacka daje Tuzli i Zenici mogucnost da kako tako zive od svog rada.
Sada bi ovde uporedio Gorazde i Mostar.
Isto kukanje, izdalo nas Sarajevo, medjutim za razliku og Mostaraca, oni se polako oslanjaju na sopstvene snage i ne ocekuju pomoc od nikog do samih sebe, javlja se jedan broj vrijednih poduzetnika, npr. Bekto, koji zaposljava stotine radnika, tu je i Hastor izd...
Ja ne vidim, izvinjavam se ako nisam cuo, da su Mostarski Bosnjaci proizveli i jednog poduzetnika tog kalibra.
Ali sam primjetio da i ono malo sto se u istocnom Mostaru napravilo napravile su Sarajlije ( Hepok- Sarajevski Amco promet kupio i podigao, Merkur-Sarajlija Selimović, FDS veliko stovariste, nova zgrada Pošte i BH telecoma itd...
Ljudi, oslonite se na svoje snage, Sarajevo ne moze pomoci ni samom sebi ( da moze obnovilo bi predratne fabrike Energoinvesta i Unisa ), to vam je jedino rješenje...
PS: Znam da je tesko gledati kako se zapadni Mostar razvija i gradi, dok istocni stagnira, nemojte da vas to nervira, znate li vi kolike je pare (stotine milione KM ) Hrvatska tutnula u zapadni Mostar ( Aluminij, Bolnica, Univerzitet ili po hrvatski Sveuciliste ), budite zadovoljni sto ni 20 % nije doslo do onih kojima je Hrvatska bila namijenila te pare, vec je zavrsilo u dzepovima boraca za hrvatsku stvar, da je sve realizirano, zapadni Mostar bi bio Monaco.
Znaci to sto se istocni Mostar nikad privredno nece moze mjeriti sa zapadnim nije stvar izdaje Sarajeva, vase lijenosti, radinosti Komsija sa suprotne obale vec OGROMNIH PARA KOJA PRIVREDNO JAKA HRVATSKA NEPRESTANO PUMPA LI PUMPA TAMO....
Kada stvari pocnete tako rezonovati, bice vam lakse...
Samim tim ovaj fenomen zvani "Kako nas je Sarajevo zaboravilo" (obicno su u pitanju ljudi iz Bihaca, Podrinja i Mostara)podrazumjeva da je eto Sarajevo svasta nesto moglo dobro za njih uraditi, ali nije htjelo jer je imalo prečih.
Ogromna zabluda....
Pocnimo sa privredom....
Kao rezultat rata privreda U Mostaru, Bihacu i Gorazdu je na koljenima i spaljena, dok je proizvodni kapaciteti dva najveca predratna privredna regiona u bIH, Tuzla i Zenica, uglavnom ocuvani.
Isto kukanje, izdalo nas Sarajevo, medjutim za razliku og Mostaraca, oni se polako oslanjaju na sopstvene snage i ne ocekuju pomoc od nikog do samih sebe, javlja se jedan broj vrijednih poduzetnika, npr. Bekto, koji zaposljava stotine radnika, tu je i Hastor izd...
Ja ne vidim, izvinjavam se ako nisam cuo, da su Mostarski Bosnjaci proizveli i jednog poduzetnika tog kalibra.
Ali sam primjetio da i ono malo sto se u istocnom Mostaru napravilo napravile su Sarajlije ( Hepok- Sarajevski Amco promet kupio i podigao, Merkur-Sarajlija Selimović, FDS veliko stovariste, nova zgrada Pošte i BH telecoma itd...
Ljudi, oslonite se na svoje snage, Sarajevo ne moze pomoci ni samom sebi ( da moze obnovilo bi predratne fabrike Energoinvesta i Unisa ), to vam je jedino rješenje...
PS: Znam da je tesko gledati kako se zapadni Mostar razvija i gradi, dok istocni stagnira, nemojte da vas to nervira, znate li vi kolike je pare (stotine milione KM ) Hrvatska tutnula u zapadni Mostar ( Aluminij, Bolnica, Univerzitet ili po hrvatski Sveuciliste ), budite zadovoljni sto ni 20 % nije doslo do onih kojima je Hrvatska bila namijenila te pare, vec je zavrsilo u dzepovima boraca za hrvatsku stvar, da je sve realizirano, zapadni Mostar bi bio Monaco.
Znaci to sto se istocni Mostar nikad privredno nece moze mjeriti sa zapadnim nije stvar izdaje Sarajeva, vase lijenosti, radinosti Komsija sa suprotne obale vec OGROMNIH PARA KOJA PRIVREDNO JAKA HRVATSKA NEPRESTANO PUMPA LI PUMPA TAMO....
-
vinja
#31 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
O tome kako su se proveli nebosnjaci u MO sam pisala na drugoj temi... jer nisam Bosnjakinja, a svo sam vrijeme bila tu... tako da je suvisno da mi o tome pricas, nazalost. Ali cinjenica jeste da je je MO u ratu prepusten na milost i nemilost onih koji su bili daleeeeeeeko vise naoruzani, onih koji nisu bili blokirani, gladni, bez lijekova... Bilo je pitanje trena kada ce MO "pasti". Naravski da su - odredjeni ljudi iz SA - (da ih sad tako nazovem?!star(i)mo wrote:@vinja
Haj' dobro. Upratih. Tipicni mostarski, lokalni sovinizam ako mene pitas. Mostar je nekad mogao konkurisat' Sarajevu a danas je samo jedna obicna rupa na jugu BiH, pa nas boli...
Ja napisah da nije samo Mostar lose prosao u proteklom ratu vec i mnogi drugi gradovi, sela i da zato ne vidim smisao ove teme. Zasto Mostar? Zasto ne citava BiH? I kakvu podrsku smo trebali ocekivat' iz Sarajeva? Vojnu, moralnu, politicku...? Nismo je zasluzili, vjeruj mi... Da je Mostar pretrpio najveca razaranja i zlocine od velikih gradova u BiH, ne poricem. Ali su nam zato najmanje krivi "Bosancherosi" iz Sarajeva... Jesu li "Bosancherosi" palili Bozije kuce po Mostaru (onakvu pravoslavnu crkvu sravniti s temeljom...), maltretirali i proganjali neduzne komsije jer im nisu bili nacionalno ili vjerski podobni. Svaki Srbin koji se je zatekao u Mostaru od 1993-1995 je u nas bio peta kolona. Da se pogresno ne razumijemo, najmanje 50% su krivi i Hrvati grada Mostara, ali ja nesto ne primjetih da su Bosnjaci Mostara masovno dizali glas protiv ociglednih zlocina i etnickih ciscenja u gradu, pocevsci od samog sebe i svojih najblizih. Trazimo podrsku iz Sarajeva a nismo bili u stanju je dati nasim sugradjanima, komsijama, prijateljima... Dakle, sto sijes to i zanjes. Ima nesto u onoj "nasoj" Hercegovini dole pa sva gamad, sto od jednih, tako i od drugih i trecih, vuce svoje korijenje iz onog krsa. A siguran sam da nije do sunca.
A sad opet recite da vas je ovoga sto sam napisala - stid. Zaista, najmanje sto se moze osjecati nakon svega i jeste stid.
- Student Exchange
#32 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Zivio biznismen Orucevic!
- BSn
#33 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
nego, kakva je politika mostaraca prema mostaru?
jesu li ono mostarci birali vlast koja se godinama nije mogla dogovoriti o podjeli fotelja?
jesu li ono mostarci djelovali po principu "prst u uvo" po pitanju vatrogasaca, gasenja pozorista, komunalnog...?
sve vrvi od protesta u mostaru, sve gradjani prave vlastite incijative...
je l' to i vi cekate da se vrati valter, pa da vam sredi sve, od kablovske do kadrovske?
jesu li ono mostarci birali vlast koja se godinama nije mogla dogovoriti o podjeli fotelja?
jesu li ono mostarci djelovali po principu "prst u uvo" po pitanju vatrogasaca, gasenja pozorista, komunalnog...?
sve vrvi od protesta u mostaru, sve gradjani prave vlastite incijative...
je l' to i vi cekate da se vrati valter, pa da vam sredi sve, od kablovske do kadrovske?
- bingov buraz
#34 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Stvarno ne znam o kakvoj vojnoj pomoci pises pa dobar dio grada Sarajeva bio okupiran a gradjani istog bili pokretne mete pa eto Krajisnici(sta ces kad smo jakivinja wrote:
O tome kako su se proveli nebosnjaci u MO sam pisala na drugoj temi... jer nisam Bosnjakinja, a svo sam vrijeme bila tu... tako da je suvisno da mi o tome pricas, nazalost. Ali cinjenica jeste da je je MO u ratu prepusten na milost i nemilost onih koji su bili daleeeeeeeko vise naoruzani, onih koji nisu bili blokirani, gladni, bez lijekova... Bilo je pitanje trena kada ce MO "pasti". Naravski da su - odredjeni ljudi iz SA - (da ih sad tako nazovem?!) MOGLI pomoci - ALI NISU HTJELI! Mogli su razbiti blokadu... eto toliko... sjecas li se one patetike na radiu kako nesto zuji sa sjevera... ne znam da li bih se smijala ili plakala sada... I mozda nisu zasluzili svi ti o kojima ti pricas, ali sta je sa djecom?! Ja sam jezivo osjetljiva na djecu i mislim da je vrijedilo postediti djecu svega onoga... umanjiti im patnju... sta mislis, da li su onda djeca zasluzila - po tvojim mjerilima - neku, nazovimo je - intervenciju - iz SA? Djeca koja ovaj rat nisu ni htjela, ni zapocela, ni zavrsila? Od sve djece koja su stradala ja sam licno poznavala njih 20-tak i ne mogu reci da mi je njih vise zao nego ostale djece, ali i dan-danas mi se desi da sanjam nekog od njih... I nije mi dobro znajuci da je neko imao moc da to zaustavi, a nije htio. Zato mi nemoj pricati da li su to ljudi u MO zasluzili ili ne. Ovaj rat je najvise naskodio djeci, ali previse smo sebicni da o njima mislimo?! I nakon svega ja sam losa osoba ako pricam o tome? Pa kakvih ljudi ima, majko mila!!! I sva poginula djeca ovog grada zasluzuju da se o tome prica! I zasluzuju da nekog iz te Bosne nazovem pogrdnim imenom jer nije prstom maknuo da to zaustavi! A kaiko bih ih trebala zvati? Ozbiljno! Kako? Isto kao i ljude koji bi pomogli, da su mogli??!! I svi oni kojima je krivo sto ja ovdje pisem o tome - ponovo skode toj djeci, sada na drugi nacin. I mislim da nam ni danas ti StoSuMogliPomociAli Nisu Htjeli nisu oprostili sto nismo "pali"... jer to se od nas ocekivalo... i samo se to cekalo.. Ali... ne lezi vraze, mi iskopnili... samo nam se nisu plaho obradovali...
A sad opet recite da vas je ovoga sto sam napisala - stid. Zaista, najmanje sto se moze osjecati nakon svega i jeste stid.
Da se razumijemo bilo je tu svakakvih politickih igara ali ovaj obicni narod ti tvoji ''Bosancerosi'' nemaju veze sa tim.
-
palermo
#35 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Ne bih htio da ulazim u polemiku sa našom "mladom" ja i ona smo dva svijeta, a pored toga i osnova njene priče je toliko pogrešna da nema nikakve potrebe za bilokakvom diskusijom. Nek uživa u svojim stavovima, samo nek pokuša da ne generalizuje te stavove.
Nego, nešto drugo htjedoh reći, vidim da ovdje forumaši još uvijek rabe pojmove istočnog i zapadnog Mostara pa bi ih molio da prestanu sa tim. Na izvjestan način to bi već bila jedna podrška Mostaru. Onaj ko nema tu podjelu u glavi, nema je ni u stvarnom životu (manje više).
Inače, i ja sam mišljenja da kuknjava koja dolazi od strane nekih mostarskih bošnjalčkih krugova je prilično deplasirana, i uglavnom njen cilj je odbrana samih sebe i njihove nesposbnosti (ćime naravno ne želim amnestirati ni one što se uslovno zovu "sarajevska vlast"). Uostalom, ne mislim da i ima neke posebno velike potrebe za kuknjavom....Mostar samo dijeli sudbinu Bosne i Hercegovine.
Nego, nešto drugo htjedoh reći, vidim da ovdje forumaši još uvijek rabe pojmove istočnog i zapadnog Mostara pa bi ih molio da prestanu sa tim. Na izvjestan način to bi već bila jedna podrška Mostaru. Onaj ko nema tu podjelu u glavi, nema je ni u stvarnom životu (manje više).
Inače, i ja sam mišljenja da kuknjava koja dolazi od strane nekih mostarskih bošnjalčkih krugova je prilično deplasirana, i uglavnom njen cilj je odbrana samih sebe i njihove nesposbnosti (ćime naravno ne želim amnestirati ni one što se uslovno zovu "sarajevska vlast"). Uostalom, ne mislim da i ima neke posebno velike potrebe za kuknjavom....Mostar samo dijeli sudbinu Bosne i Hercegovine.
-
palermo
#36 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
vjerujem da si dobronamjerno pisao, ali ne mislim da se nekakav nepostojeći istočni Mostar uopšte treba mjeriti sa isto tako nepostojećim zapadnim Mostarom.sa obzirom na... wrote:Kao prvo nisam iz SA...
Ogromna zabluda....
Pocnimo sa privredom....
-
neki
#37 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Da je neko kojim slucajem pao s Marsa, pa procitao ovaj tvoj post (a i druge) rekao bi da je, dok ste vi ginuli, u Sarajevu teklo med i mlijeko, po cijeli dan sjedili u bastama i ispijali kafe, ljeti avionom isli na jadran na ljetovanje, zimi na Jahorinu na skijanje, slobodno se setali ulicama i kontali gdje ce za vikend na izlet.vinja wrote:Nisam mislila o sadasnjem odnosu... nego o onoj prepustenosti u ratu... naravno da stepen ignorisanja vremenom nije smanjen, ali ne boli mene neuredjena autobuska u MO ili neobnovljene rusevine, nego pobijena djeca dok je SA gledalo - i sutilo. Gladna djeca. Poklana djeca.bingov buraz wrote:ssmmiilleeyy wrote: Odgovor bi bio SDA kadar ne zanima Politika i Bošnjaci njhi zanima KEŠ (Cash)![]()
![]()
mladoj dami ''hercegcerovki'' prijedlog da svoje frustracije istrese na korisnije stvari...recimo klofanje tepiha![]()
Postovanje svim mostarskim zrtvama i samom gradu koji je bez imalo obzira unisten, ali je krajnje licemjerno u ono doba od Sarajeva bilo ocekivati neku pomoc bilo vojnu bilo humanitarnu, od grada koji je 3,5 godine bio u totalnoj blokadi, na koji je dnevno padalo 3 hiljade granata (preko 3 miliona za cijeli rat), ljudi bukvalno umirali od gladi, u kojem je ubijeno 12 000 ljudi (od toga 1800 djece na koju si ti kao 'osjetljiva'). ljudima u sarajevu je tad misaona imenica bila ziv doci do pumpe za vodu, pa mozes misliti kako su puno razmisljali sta se desava u Mostaru. Politika je jedna stvar ali BiH tad nije imala glavnog grada koji je bio u objektivnom stanju da donosi odluke za cijelu drzavu, imala je 10ak enklava potpuno okruzenih neprijateljem koje su se same snalazile kako su znale i umjele i nisu ocekivale pomoc od ostatka drzave. sto u Bihacu nisu cekali pomoc iz Sarajeva? Grad je bio u neuporedivo tezim uslovima nego Mostar pa su se sami odbrani, probili sve blokade i jos oslobodili i dobar dio drzave a nisu od sarajeva dobili nikakve pomoci. Glupo je pominjati ali Mostarci su od '94 mogli predahnuti..sklopljen je mir sa Hrvatima a kad su pokrenute akcije deblokade Sarajeva pokrenute su iz pravca zapada i sjevera..sa juga nista..
A sto se tice trenutne situacije..sami ste sebi najveci neprijatelji..primjer: vrhe elektroprivrede zadnjih nekoliko godina cine redom ljudi iz Hercegovine, uglavnom Mostara. I sta su ucinili za taj grad?Nista..
Svi kukaju i ocekuju nesto od sarajeva a jednom kad ga se dokopaju odjednom zaborave odakle su
-
neretvanac
#38 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Nisam mislila o sadasnjem odnosu... nego o onoj prepustenosti u ratu... naravno da stepen ignorisanja vremenom nije smanjen, ali ne boli mene neuredjena autobuska u MO ili neobnovljene rusevine, nego pobijena djeca dok je SA gledalo - i sutilo. Gladna djeca. Poklana djeca.
[/quote]
Da je neko kojim slucajem pao s Marsa, pa procitao ovaj tvoj post (a i druge) rekao bi da je, dok ste vi ginuli, u Sarajevu teklo med i mlijeko, po cijeli dan sjedili u bastama i ispijali kafe, ljeti avionom isli na jadran na ljetovanje, zimi na Jahorinu na skijanje, slobodno se setali ulicama i kontali gdje ce za vikend na izlet.
Postovanje svim mostarskim zrtvama i samom gradu koji je bez imalo obzira unisten, ali je krajnje licemjerno u ono doba od Sarajeva bilo ocekivati neku pomoc bilo vojnu bilo humanitarnu, od grada koji je 3,5 godine bio u totalnoj blokadi, na koji je dnevno padalo 3 hiljade granata (preko 3 miliona za cijeli rat), ljudi bukvalno umirali od gladi, u kojem je ubijeno 12 000 ljudi (od toga 1800 djece na koju si ti kao 'osjetljiva'). ljudima u sarajevu je tad misaona imenica bila ziv doci do pumpe za vodu, pa mozes misliti kako su puno razmisljali sta se desava u Mostaru. Politika je jedna stvar ali BiH tad nije imala glavnog grada koji je bio u objektivnom stanju da donosi odluke za cijelu drzavu, imala je 10ak enklava potpuno okruzenih neprijateljem koje su se same snalazile kako su znale i umjele i nisu ocekivale pomoc od ostatka drzave. sto u Bihacu nisu cekali pomoc iz Sarajeva? Grad je bio u neuporedivo tezim uslovima nego Mostar pa su se sami odbrani, probili sve blokade i jos oslobodili i dobar dio drzave a nisu od sarajeva dobili nikakve pomoci. Glupo je pominjati ali Mostarci su od '94 mogli predahnuti..sklopljen je mir sa Hrvatima a kad su pokrenute akcije deblokade Sarajeva pokrenute su iz pravca zapada i sjevera..sa juga nista..[/quote]
O cemu ti ?
Em je stao rat u Mostaru sredinom 94, masa nasih boraca je isla prema sjeveru na linije oko Sarajeva.
Preko 100 nasih momaka je izginulo na linijama oko Sarajeva.
[/quote]
Da je neko kojim slucajem pao s Marsa, pa procitao ovaj tvoj post (a i druge) rekao bi da je, dok ste vi ginuli, u Sarajevu teklo med i mlijeko, po cijeli dan sjedili u bastama i ispijali kafe, ljeti avionom isli na jadran na ljetovanje, zimi na Jahorinu na skijanje, slobodno se setali ulicama i kontali gdje ce za vikend na izlet.
Postovanje svim mostarskim zrtvama i samom gradu koji je bez imalo obzira unisten, ali je krajnje licemjerno u ono doba od Sarajeva bilo ocekivati neku pomoc bilo vojnu bilo humanitarnu, od grada koji je 3,5 godine bio u totalnoj blokadi, na koji je dnevno padalo 3 hiljade granata (preko 3 miliona za cijeli rat), ljudi bukvalno umirali od gladi, u kojem je ubijeno 12 000 ljudi (od toga 1800 djece na koju si ti kao 'osjetljiva'). ljudima u sarajevu je tad misaona imenica bila ziv doci do pumpe za vodu, pa mozes misliti kako su puno razmisljali sta se desava u Mostaru. Politika je jedna stvar ali BiH tad nije imala glavnog grada koji je bio u objektivnom stanju da donosi odluke za cijelu drzavu, imala je 10ak enklava potpuno okruzenih neprijateljem koje su se same snalazile kako su znale i umjele i nisu ocekivale pomoc od ostatka drzave. sto u Bihacu nisu cekali pomoc iz Sarajeva? Grad je bio u neuporedivo tezim uslovima nego Mostar pa su se sami odbrani, probili sve blokade i jos oslobodili i dobar dio drzave a nisu od sarajeva dobili nikakve pomoci. Glupo je pominjati ali Mostarci su od '94 mogli predahnuti..sklopljen je mir sa Hrvatima a kad su pokrenute akcije deblokade Sarajeva pokrenute su iz pravca zapada i sjevera..sa juga nista..[/quote]
O cemu ti ?
Em je stao rat u Mostaru sredinom 94, masa nasih boraca je isla prema sjeveru na linije oko Sarajeva.
Preko 100 nasih momaka je izginulo na linijama oko Sarajeva.
-
palermo
#39 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
da, vrlo je glupo pominjati, jer svaki mostarski izgubljeni život u ratu je izgubljen i zbog Sarajeva, jer opet ću ponoviti, jedino što smo mi htjeli je da nam sarajevo bude glavni grad i država da se zove Bosna i Hercegovina.neki wrote:
Glupo je pominjati ali Mostarci su od '94 mogli predahnuti..sklopljen je mir sa Hrvatima a kad su pokrenute akcije deblokade Sarajeva pokrenute su iz pravca zapada i sjevera..sa juga nista..
A sto se tice trenutne situacije..sami ste sebi najveci neprijatelji..primjer: vrhe elektroprivrede zadnjih nekoliko godina cine redom ljudi iz Hercegovine, uglavnom Mostara. I sta su ucinili za taj grad?Nista..
Svi kukaju i ocekuju nesto od sarajeva a jednom kad ga se dokopaju odjednom zaborave odakle su
A što se tiče ove zadnje tvoje opaske, ima u tome istine naravno, ali moram priznati da se i meni ponekad učini da sarajevska čaršijska misao se pokatkad prelakko odriče Mostara i daje ga u miraz samo jednoj strani. Ko ne shvata značaj Mostara za BiH, teško da uopšte shvata i Bosnu i hercegovinu.
-
neretvanac
#40 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
"Jarane, i Mostar je Bosna".palermo wrote:da, vrlo je glupo pominjati, jer svaki mostarski izgubljeni život u ratu je izgubljen i zbog Sarajeva, jer opet ću ponoviti, jedino što smo mi htjeli je da nam sarajevo bude glavni grad i država da se zove Bosna i Hercegovina.neki wrote:
Glupo je pominjati ali Mostarci su od '94 mogli predahnuti..sklopljen je mir sa Hrvatima a kad su pokrenute akcije deblokade Sarajeva pokrenute su iz pravca zapada i sjevera..sa juga nista..
A što se tiče ove zadnje tvoje opaske, ima u tome istine naravno, ali moram priznati da se i meni ponekad učini da sarajevska čaršijska misao se pokatkad prelakko odriče Mostara i daje ga u miraz samo jednoj strani. Ko ne shvata značaj Mostara za BiH, teško da uopšte shvata i Bosnu i hercegovinu.
- Student Exchange
#41 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Geografski istocni Mostar tj istok Mostara postoji (znaci ne sa velikim "I"), i na tom istoku zive malo drugaciji ljudi (po nekom banalnom kriteriju), koji idu u razlicite skole i na fakultete, pomalo se i ne druze sa ovima sa zapada, imaju donekle razlicite zastave, pa cak u posljednjih nekoliko godina i razlicito pricaju. E sad....nema veze zasto je to tako za trenutak i nema veze kako treba bit, nego kako to nazvat? Mislim, stvarno je vrijeme da podjemo od nekih cinjenica da bi znali kako da im se suprotstavimo i sta u tom smislu znaci "ne postoji"?
-
palermo
#42 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Moja i tvoja realnost su bitno različite. Tvoja realnost priznaje i ono što ne postoji (ne ulazim u razloge zašto projiciraš takvu realnost) ja sa svojom realnošću živim svaki dan.Student Exchange wrote:Geografski istocni Mostar tj istok Mostara postoji (znaci ne sa velikim "I"), i na tom istoku zive malo drugaciji ljudi (po nekom banalnom kriteriju), koji idu u razlicite skole i na fakultete, pomalo se i ne druze sa ovima sa zapada, imaju donekle razlicite zastave, pa cak u posljednjih nekoliko godina i razlicito pricaju. E sad....nema veze zasto je to tako za trenutak i nema veze kako treba bit, nego kako to nazvat? Mislim, stvarno je vrijeme da podjemo od nekih cinjenica da bi znali kako da im se suprotstavimo i sta u tom smislu znaci "ne postoji"?
@ neretvanac
ne skontah te
- star(i)mo
#43 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
E taj film kolega neces gledat'... Sve je samo pitanje vremena. Kako u Mostaru tako i citavoj BiH.Student Exchange wrote:Geografski istocni Mostar tj istok Mostara postoji (znaci ne sa velikim "I"), i na tom istoku zive malo drugaciji ljudi (po nekom banalnom kriteriju), koji idu u razlicite skole i na fakultete, pomalo se i ne druze sa ovima sa zapada, imaju donekle razlicite zastave, pa cak u posljednjih nekoliko godina i razlicito pricaju. E sad....nema veze zasto je to tako za trenutak i nema veze kako treba bit, nego kako to nazvat? Mislim, stvarno je vrijeme da podjemo od nekih cinjenica da bi znali kako da im se suprotstavimo i sta u tom smislu znaci "ne postoji"?
A "nekom" se samo mogu kiselo nasmijat' kad kaze da je 4. Korpus "odahnuo" od 94.
- Student Exchange
-
neretvanac
#45 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Mostar se nije ni borio, ispade.star(i)mo wrote:E taj film kolega neces gledat'... Sve je samo pitanje vremena. Kako u Mostaru tako i citavoj BiH.Student Exchange wrote:Geografski istocni Mostar tj istok Mostara postoji (znaci ne sa velikim "I"), i na tom istoku zive malo drugaciji ljudi (po nekom banalnom kriteriju), koji idu u razlicite skole i na fakultete, pomalo se i ne druze sa ovima sa zapada, imaju donekle razlicite zastave, pa cak u posljednjih nekoliko godina i razlicito pricaju. E sad....nema veze zasto je to tako za trenutak i nema veze kako treba bit, nego kako to nazvat? Mislim, stvarno je vrijeme da podjemo od nekih cinjenica da bi znali kako da im se suprotstavimo i sta u tom smislu znaci "ne postoji"?![]()
A "nekom" se samo mogu kiselo nasmijat' kad kaze da je 4. Korpus "odahnuo" od 94.![]()
![]()
Sto su nasi borci vec 92. organizovano zaustavljali i odbijale cetnicke formacije koje su htjele iz pravca Nevesinja upadat u Mostar i odbili cetnicke linije da se vise ne priblize gradu, sto je nakon toga uslijedila izdaja HVO-a (plus cuvaju se svaki dan linije prema cetnicima), sto su se prakticno sami odbranili, bez bilo kakve podrske iz Bosne (barem verbalne), sto su unatoc svemu tome cim su se sukobi sa HVO smirili mahom krenuli prema Sarajevu da ga brane i pokusaju deblokirati- e za to Mostar dobija HVALA.
- JThomas
#46 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
jel neko fakat misli da je sarajevu nešto bolje sa "sarajevskom" politikom?
navodnici su namjerni, jer je riječ o SDA politici, koju vode uglavnom ljudi koji veze sa sarajevom nemaju. a bogam', u sarajevu se i procentualno bitno manje glasa za SDA nego u ostatku države sa bošnjačkom većinom. i šta, u sarajevu nisu ginula djeca, u gradu koji je najduže bio pod opsadom u istoriji modernog ratovanja?
daj ba dozovite se, po čemu je to SDA politika "sarajevska" nešto više nego ostatka države, osim po činjenici da je sarajevo glavni grad pa tu sjede?
navodnici su namjerni, jer je riječ o SDA politici, koju vode uglavnom ljudi koji veze sa sarajevom nemaju. a bogam', u sarajevu se i procentualno bitno manje glasa za SDA nego u ostatku države sa bošnjačkom većinom. i šta, u sarajevu nisu ginula djeca, u gradu koji je najduže bio pod opsadom u istoriji modernog ratovanja?
daj ba dozovite se, po čemu je to SDA politika "sarajevska" nešto više nego ostatka države, osim po činjenici da je sarajevo glavni grad pa tu sjede?
-
vinja
#47 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Djabe ti to pricas, zivota mi. Ili nece da cuju i znaju za to (pa nije lako priznati takvo sto...) ili ono sto je Mostar dao - nije dovoljno...ili nije ni vrijedno... Sto je davno meni jedna Sarajka rekla:"Pa sta vi dole pricate o tom ratu, neki dan sam prolazila kroz MO, vidjela hareme - pa nije vas puno izginulo..." Dobro, izvini, da smo znali da nismo prekoracili donju granicu i zadovoljili vase poremecene kriterije - mozda bi se potrudili viseneretvanac wrote:Mostar se nije ni borio, ispade.star(i)mo wrote:E taj film kolega neces gledat'... Sve je samo pitanje vremena. Kako u Mostaru tako i citavoj BiH.Student Exchange wrote:Geografski istocni Mostar tj istok Mostara postoji (znaci ne sa velikim "I"), i na tom istoku zive malo drugaciji ljudi (po nekom banalnom kriteriju), koji idu u razlicite skole i na fakultete, pomalo se i ne druze sa ovima sa zapada, imaju donekle razlicite zastave, pa cak u posljednjih nekoliko godina i razlicito pricaju. E sad....nema veze zasto je to tako za trenutak i nema veze kako treba bit, nego kako to nazvat? Mislim, stvarno je vrijeme da podjemo od nekih cinjenica da bi znali kako da im se suprotstavimo i sta u tom smislu znaci "ne postoji"?![]()
A "nekom" se samo mogu kiselo nasmijat' kad kaze da je 4. Korpus "odahnuo" od 94.![]()
![]()
Sto su nasi borci vec 92. organizovano zaustavljali i odbijale cetnicke formacije koje su htjele iz pravca Nevesinja upadat u Mostar i odbili cetnicke linije da se vise ne priblize gradu, sto je nakon toga uslijedila izdaja HVO-a (plus cuvaju se svaki dan linije prema cetnicima), sto su se prakticno sami odbranili, bez bilo kakve podrske iz Bosne (barem verbalne), sto su unatoc svemu tome cim su se sukobi sa HVO smirili mahom krenuli prema Sarajevu da ga brane i pokusaju deblokirati- e za to Mostar dobija HVALA.
Kako god okreni nikad ti niko "odozgo" nece priznati da je Mostar prodan. Ali meni i ne treba priznanje. Dovoljno mi sto ja to znam. I znaju i drugi Mostarci... Bar oni sto su bili u ratu. Ma, neko konta da se negiranjem istorije ista prepravlja. Tri puta ponovljena laz moze zazvucati kao istina - ali i dalje ostaje laz.
- AliceInChains
#48 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Jao bona, kad procitam ovo tvoje boldirano, onda mi nadode stvarno da se zapitam, dali je to Sarajevo bilo uopste u ratu? Pa ta SDA je nas sviju izdala. Budi sretna, da nas Bosnjaka jos ima u Mostaru! Ne trebam ti valjda nabrajati one vecinski Bosnjacke gradove u Istocnoj Bosni, koje je SDA-mafija izdala. Dobro ti je jedan forumas rekao, Sarajevo nije u stanju da sredi samo sebe. Jbt., tamo nemozes jednom sjesti mirno u kafic, bez da ti citavo vrijeme kruzi u glavi, hoce li ti neko u meduvremenu auto obiti. Jedna stvar su Sarajevo i njegovi gradani, a druga stvar je SDA. Pa sta ti ocekujes od jedne politike, koji ti nije dala dosta otpora u ratu? Da te sada bolje tretira? Niko nas nije toliko usrao kao Alija i co. Jos se bratimio sa Hercegovcima...a ovi nam fino noz u leda. A ti si protiv Bosancerosa? De bona, nisam Srajlija i imam isto puno razloga da budem ljut na taj isti grad. Ali znam, da to jednostavno nije do Sarajlija. Alija je odlucio, da Sarajevo treba biti jedini i najveci prioritet, a ne oni. ma te SDA budale su jednostavno krive, sto su nas poslali goloruke u rat. "Nece biti rata"....a u susjednoj Hrvatskoj poravnjen Vukovar i zauzeto pola teritorija....jos nam prijeti Srpski lider sa nestankom i naoruzava Srpsko stanovnistvo.vinja wrote:Nisam mislila o sadasnjem odnosu... nego o onoj prepustenosti u ratu... naravno da stepen ignorisanja vremenom nije smanjen, ali ne boli mene neuredjena autobuska u MO ili neobnovljene rusevine, nego pobijena djeca dok je SA gledalo - i sutilo. Gladna djeca. Poklana djeca.bingov buraz wrote:ssmmiilleeyy wrote: Odgovor bi bio SDA kadar ne zanima Politika i Bošnjaci njhi zanima KEŠ (Cash)![]()
![]()
Autobuska stanica! Bas bi bilo dobro biti ljut zbog neobnovljene autobuske stanice! Kamo srece da sam o tome pricala!
Samo ti jedan slogan mogu ponoviti: "Narod zna"...da/pa vas ne bira
- AliceInChains
#49 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Ooo, vidi. Bakirov simpatizant postavlja mnogo pitanjaStudent Exchange wrote:Geografski istocni Mostar tj istok Mostara postoji (znaci ne sa velikim "I"), i na tom istoku zive malo drugaciji ljudi (po nekom banalnom kriteriju), koji idu u razlicite skole i na fakultete, pomalo se i ne druze sa ovima sa zapada, imaju donekle razlicite zastave, pa cak u posljednjih nekoliko godina i razlicito pricaju. E sad....nema veze zasto je to tako za trenutak i nema veze kako treba bit, nego kako to nazvat? Mislim, stvarno je vrijeme da podjemo od nekih cinjenica da bi znali kako da im se suprotstavimo i sta u tom smislu znaci "ne postoji"?
I zato sto si me pitao u neko drugom postu, sta ja mislim o onome, sto je Bakir u duelu sa Lepim zakljucio? Pa nemam pojma sta je tu novo zakljucio, osim starog: Mora se praviti kompromis sa Cetnicima. De, idi na izraelski forum i reci tamo njima: Pa znate, trebali ste ici vise u kompromis sa nacistima, onda nebi skroz nestali iz Evrope.
A koga su pitali Nacisti? Koga to pitaju Cetnici? Oni ganjaju njihovu ideologiju i Bakir hoce sa njima da izade na kraj sa kompromisom, koji cetnici ne traze? Ne, nego politika SDA je odobrivanje pojedinih cetnickih ciljeva i tako povremeno smiriti njihov fasizam. Bravo, super taktika. Ako tako dalje nastavimo, onda nece biti ni i od BiH, a Bosnjaci ce se povremeno Pohrvatiti ili Posrbiti.
Da se razumijemo, nisam simpatizant SBBBBiH
-
vinja
#50 Re: Odnos sarajevske politike prema Mostaru
Nakon ovoliko prepiske konacno da ti kazem da se slazem s tobom u necem, a to je "Niko nas nije toliko usrao kao Alija i co. "AliceInChains wrote:Jao bona, kad procitam ovo tvoje boldirano, onda mi nadode stvarno da se zapitam, dali je to Sarajevo bilo uopste u ratu? Pa ta SDA je nas sviju izdala. Budi sretna, da nas Bosnjaka jos ima u Mostaru! Ne trebam ti valjda nabrajati one vecinski Bosnjacke gradove u Istocnoj Bosni, koje je SDA-mafija izdala. Dobro ti je jedan forumas rekao, Sarajevo nije u stanju da sredi samo sebe. Jbt., tamo nemozes jednom sjesti mirno u kafic, bez da ti citavo vrijeme kruzi u glavi, hoce li ti neko u meduvremenu auto obiti. Jedna stvar su Sarajevo i njegovi gradani, a druga stvar je SDA. Pa sta ti ocekujes od jedne politike, koji ti nije dala dosta otpora u ratu? Da te sada bolje tretira? Niko nas nije toliko usrao kao Alija i co. Jos se bratimio sa Hercegovcima...a ovi nam fino noz u leda. A ti si protiv Bosancerosa? De bona, nisam Srajlija i imam isto puno razloga da budem ljut na taj isti grad. Ali znam, da to jednostavno nije do Sarajlija. Alija je odlucio, da Sarajevo treba biti jedini i najveci prioritet, a ne oni. ma te SDA budale su jednostavno krive, sto su nas poslali goloruke u rat. "Nece biti rata"....a u susjednoj Hrvatskoj poravnjen Vukovar i zauzeto pola teritorija....jos nam prijeti Srpski lider sa nestankom i naoruzava Srpsko stanovnistvo.vinja wrote:
Nisam mislila o sadasnjem odnosu... nego o onoj prepustenosti u ratu... naravno da stepen ignorisanja vremenom nije smanjen, ali ne boli mene neuredjena autobuska u MO ili neobnovljene rusevine, nego pobijena djeca dok je SA gledalo - i sutilo. Gladna djeca. Poklana djeca.
Samo ti jedan slogan mogu ponoviti: "Narod zna"...da/pa vas ne bira
Na kraju svega zelim i sebi i tebi i svima mnogo, mnogo sretnije godine... Nadam se da ce se promijeniti ljudi na "tronu" i da cemo svi skupa krenuti naprijed... Ali nakon svega, jedino sto mi je - uslovno receno - drago - to je da znam odakle sta mogu da ocekujem ubuduce, a ne ponovilo se nikad, nigdje i nikome! Od svih napada na svijetu teze je samo kad ti neko na kog racunas - okrene ledja... i u tome je bit... A sto se tice onog tvog "budi sretna sto jos ima Bosnjaka u MO" - jesam sretna, naravno, ali zahvalna mogu biti samo ljudima iz MO koji su imali petlje kofrciti se SA (a valjda si skontao sta pod tim mislim), jer da je bilo onako kako se odozgo zahtijevalo - nas ne bi bilo... Pozdrav i sretno ti, ma gdje i odakle bio!