Mislim da nema nekog pravila koliko bi se često djeca i roditelji trebali viđati, valjda zavisi od njihovog dogovora, obaveza, potreba, lokacije boravka i sl. Naći neku srednju mjeru, npr. jednom sedmično ili jednom u 10 dana, ako su djeca već zasnovala svoje porodice, ili 2x sedmično, ako nisu.
Privrženost treba da postoji, ali se može ostvariti na mnogo načina: telefonskim razgovorom, brigom i pažnjom o starijem roditelju, preuzimanju dijela obaveza roditelja od strane djeteta i sl. I da, sasvim mi je logično da se djeca brinu o roditeljima kad dođu u starije godine i onemoćaju, osim u slučaju kad se radi o težim bolestima (paralizama, različitim vrstama senilnosti i sl.), kad brigu ipak treba prepustiti medicinskom osoblju (u kombinaciji s porodičnom brigom, ako to medicinsko stanje dozvoljava). Protiv sam staračkih domova, barem ovih kod nas, jer su užasni. To su samo privremena boravišta sa listama odstrjela na drugi svijet.
Po meni, najbolje je da se djeca osamostale kad steknu uslove za to (završe škole/fakultete, nađu posao i stan). Eh, sad, kod nas je opet veoma popularno da djeca ostaju uz roditelje do zasnivanja braka/izvanbračne zajednice, pa tako imamo i nakaradne situacije da su djeca uz roditelja do 35-e godine. Naravno, kako to ide, većina ih je nesposobna za samostalan život...

. Po meni je tu Zapad bolji, s tim da mi se ne sviđa ni njihovo naglo osamostaljivanje sa 18 godina, s 25 mi je puno realnije.
Nisam za zajednicu, bolje je za djecu da grade svoj život samostalno. Ovo, naravno, ako to finansijski uslovi dozvoljavaju, a ako to nije moguće, onda bih zajednicu prihvatila samo kao privremeno rješenje (kratkoročno).
Čuvanje unuka: da malo razočaram Havanu i pukepuke (kao roditelje ženske djece)... dabogda vi uživali u putovanjima kad vam unuci stignu!

Mislim, i ja sam u istoj situaciji...

, zato i kažem. Žene obično ostavljaju djecu svojim roditeljima (ako su blizu i ako su u kuvetu). Pod ovim mislim na povremeno čuvanje, što je i OK dok su skroz mali. Čim imalo stasaju (2-3 godine), nek idu u vrtić, eventualno tete čuvalice (ali to je mačak u vreći

).