Odnos izmedju nivoa religioznosti i inovacija (NBER studija)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Macintosh

#1 Odnos izmedju nivoa religioznosti i inovacija (NBER studija)

Post by Macintosh »

Nedavno sam pročitao ovu studiju američkog Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja koja analizira odnos izmedju nivoa religioznosti i inventivnosti u različitim državama medju kojima je i BiH. Studija koristi broj patenata po stanovniku kao odrednicu nivoa inventivnosti države odnosno društva. Zaključak studije je da postoji jasna negativna korelacija izmedju religioznosti i broja prijavljenih/registrovanih patenata, ali sama studija uzima u obzir i političke okolnosti, sistem društvenog uredjenja, uticaj religije na politiku, itd. Inače, relativno visok nivo religioznosti nije automatski i prepreka inventivnosti (npr., SAD i masa europskih država rangiraju visoko unatoč relativno velikom nivou religioznosti) ovisno o nizu drugih faktora (obrazovni sistem, uloga i uticaj religije na društvo i unutarnju politku, generalna stabilnost društva, nivo ekonomskog razvoja, itd.)

BiH je, zajedno sa Portugalom, najlošije rangirana europska država (prema podacima iz 2000) te se sveukupno nalazi u donjoj polovici od svih analiziranih država u kvadrantu sa drugim državama/društvima koja se smatraju visoko religioznim i nisko inventivnim. Inače, na prvom mjestu je Japan koji ima i najniži nivo religioznosti (26.5%), a na samom dnu je Pakistan.

Dodatne informacije se mogu naći u ovom članku iz Wall Street Journal-a:
http://blogs.wsj.com/economics/2015/04/ ... nnovation/

Cijela studija se može kupiti na ovoj NBER stranici ($5 za elektronsku kopiju):
http://www.nber.org/papers/w21105

Eto, nadam se da će za neke od članova foruma ova studija biti interesantna, a još će bolje biti ako se iz ovog razvije konstruktivna diskusija.

Pozdrav.
mmemo

#2 Re: Odnos izmedju nivoa religioznosti i inovacija (NBER studija)

Post by mmemo »

Logično bi bilo zaključiti da postoji negativna korelacija između religioznosti i inovativnosti, međutim ako pogledamo činjenice vidjet ćemo da se studija zasniva na dvije klimave pretpostavke:

1. da broj prijavljenih patenata predstavlja inovativnost;
2. da procenat populacije koji sebe opisuje religioznim zaista i znači religioznost.

Što se tiče broja prijavljenih patenata, bez obzira na inovativnost, taj broj je različit po raznim državama zbog niza drugih razloga te se razvijene zemlje u kojima se zaštita intelektualne imovine može provesti ne može uopće porediti sa zaostalim visoko korumpiranim državama.

Druga pretpostavka da je čovjek koji se izjašnjava religioznim zaista religiozan i da provodi vjeru onako kako bi to trebao po pravilima religije se kosi sa onim što vidim svakodnevno (bar u našem društvu - onoliko koliko ja vidim).

Da zaključim, mislim da na inovativnost utiče daleko veći broj faktora koji su mnogo bitniji od same religije. Po mom mišljenju daleko bitiniji faktori bi mogli biti: razvijenost i dostupnost tehnologije, obrazovni sistem, stopa zaposlenosti privrede, možda čak i genetska diverzificiranost populacije i.t.d. Bojim se da se ovakve studije naručuju iz nekih manje naučnih razloga.
Did

#3 Re: Odnos izmedju nivoa religioznosti i inovacija (NBER studija)

Post by Did »

Da zaključim, mislim da na inovativnost utiče daleko veći broj faktora koji su mnogo bitniji od same religije. Po mom mišljenju daleko bitiniji faktori bi mogli biti: razvijenost i dostupnost tehnologije, obrazovni sistem, stopa zaposlenosti privrede, možda čak i genetska diverzificiranost populacije i.t.d. Bojim se da se ovakve studije naručuju iz nekih manje naučnih razloga.
Vjerovatno su neki od navedenih faktora bitniji od religije, ali ova studija se bavi odnosom religioznosti i inovacija. Interesantno bi bilo mjeriti odnos stepena religioznosti i navedenih faktora npr. obrazovnog sistema, rast BDPa, ekonomski rast is sl.
Druga pretpostavka da je čovjek koji se izjašnjava religioznim zaista religiozan i da provodi vjeru onako kako bi to trebao po pravilima religije se kosi sa onim što vidim svakodnevno (bar u našem društvu - onoliko koliko ja vidim).
A kako se može mjeriti religioznost nego čisto izjašnjavanjem? Prakticiranje vjere bi se moglo možda mjeriti unutar iste konfesije, ali nikako za različite religije. Mislim da se "čvrstina" religijskog ubjeđenja ne može naučno iskoristiti za ovakve uporedbe. Nije egzaktan podatak.
Post Reply