Dovoljno je reci vlastito ime i prezime koje je pocetna tacka razvoja pristrasnosti i eventulane diskriminacije u BiH!Capsicum wrote:
Pristrasne bi bile zato sto nose maramu ili pristrasne sto su muslimanke? Izgleda ovo drugo. Onda hajmo angazovat SIPA-u da provjeri ko od zaposlenih u sudu vjeruje u nesto... Poligraf, provjera cjelovitosti cune, himena kod neudatih, sta ko konzumira odnosno ne konzumira od hrane i pica itd. Nije red da samo zene koje nose maramu na glavi budu onemogucene da rade u sudskim institucijama. Hocemo ravnopravnost u diskriminaciji
Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
- Connaisseur Karlin
#501 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
- undefined007
- Connaisseur Karlin
#503 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
izvor: Committee on Equal Opportunities for Women and Men7.4. osigurati da se slobodu religije i poštivanje kulture i tradicije ne prihvaća kao izgovor za opravdavanje kršenja ženskih prava, uključujući slučajeve prisiljavanja maloljetnih djevojaka i djevojčica na podvrgavanje vjerskim kodeksima (uključujući pravila odijevanja), ograničavanja slobode kretanja ili zabrane pristupa kontracepciji od strane njihove obitelji ili zajednice;
-
Juni
#504 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Sta podrazumijevas pod jednostrano donesenom odlukom? Kako bi po to trebala biti donesena- ne valjda na bazi konsenusa?ultima_palabra wrote:Ovo je jednostrano donesena odluka, nije zakon. Ako se pokaže da je u skladu sa ustavom, onda neka se primjenjuje.
- animals
#505 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ovdje samo se muskarci bune protiv odluke..
a sta je sa zenama, sta one kazu..
a sta je sa zenama, sta one kazu..
- kritichar
#506 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Šta kažu žene moglo se vidjeti na ulicama BH gradova
-
breuer
#507 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
pokrivene ženekritichar wrote:Šta kažu žene moglo se vidjeti na ulicama BH gradova
- animals
#508 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Koliko od ti zena ima srednju skolu..kritichar wrote:Šta kažu žene moglo se vidjeti na ulicama BH gradova
- kritichar
#509 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
normalno, jer su one ugrožene, ali nisu samo one bile, pogledaj koju reportažu, ima i ovih čupavihbreuer wrote:pokrivene ženekritichar wrote:Šta kažu žene moglo se vidjeti na ulicama BH gradova
- kritichar
#510 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
animals wrote:Koliko od ti zena ima srednju skolu..kritichar wrote:Šta kažu žene moglo se vidjeti na ulicama BH gradova
pa da to je to, vi ste naučili da samo stare nene na selu nose maramu i dimije
što bi rek'o Tale, vi ste svoju nafaku posrkali, sad ćemo mi da srčemo
-
breuer
#511 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
One su stavljene na mjesto po samoj knjizi koju slijede te stoga i ne vidim razloga da se bave sudskim poslom.kritichar wrote:normalno, jer su one ugrožene, ali nisu samo one bile, pogledaj koju reportažu, ima i ovih čupavihbreuer wrote:pokrivene ženekritichar wrote:Šta kažu žene moglo se vidjeti na ulicama BH gradova
Mislim, ako već slijede objavu.
- Connaisseur Karlin
#512 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Tacno! Mnoge zene,muslimanke ne nose maramu jer znaju da marama nema veze sa njihovim religijskim osjecajima,znaju istoriju nosenja marame u Islamu,.One nemaju potrebu praktikovati religijski kod oblacenja sa ciljem idnetifirciraja svog vjerovanja u javnom,drustvenom zivotu.breuer wrote:pokrivene ženekritichar wrote:Šta kažu žene moglo se vidjeti na ulicama BH gradova
Zene koje su prihvatile nosenje marame su automatksi prihvatile da budu diskriminirane od strane muskaraca u svojoj religiji,stoga otpuzba o disrkiminaciji muslimanki sa maramom od strane BiH Ustava je nelogicna.
- kritichar
#513 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
ako pogledate iznad, vidite dva primjerka koja slobodno možemo nazvati Poznavaoci Objave
ultimativni poznavaoci islama i ostalih poznatih i nepoznatih vjerovanja
- animals
#514 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ja bi pokrio sve ove muskarce koji su za marame,
da vidimo koliko bi izdrazali..
- Warashii
#515 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
A zasto je problem shvatiti da ima zena koje su jednostavno za to?animals wrote:Ja bi pokrio sve ove muskarce koji su za marame,
Ukoliko je na bilo koji drugi nacin zena prinudjena da se pokrije trebalo bi onog koji ju je natjerao dobro opaliti najmanje po dzepu a ni zatvroska kazna ne bi bila nepozeljna.
-
Proposition Joe
#516 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
po pravopisu bi se reklo da je i ti nemasanimals wrote:Koliko od ti zena ima srednju skolu..kritichar wrote:Šta kažu žene moglo se vidjeti na ulicama BH gradova
- Connaisseur Karlin
#517 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
TO nije problem! Problem je sto religjski kod oblacenja ne treba postavljati na nivo licnog vjerovanja svih muslimanki!Warashii wrote:A zasto je problem shvatiti da ima zena koje su jednostavno za to?animals wrote:Ja bi pokrio sve ove muskarce koji su za marame,
Ukoliko je na bilo koji drugi nacin zena prinudjena da se pokrije trebalo bi onog koji ju je natjerao dobro opaliti najmanje po dzepu a ni zatvroska kazna ne bi bila nepozeljna.
- animals
#518 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
A vidi tvoga pravopisa,ti nemas ni osnovneProposition Joe wrote:po pravopisu bi se reklo da je i ti nemasanimals wrote:Koliko od ti zena ima srednju skolu..kritichar wrote:Šta kažu žene moglo se vidjeti na ulicama BH gradova
- Connaisseur Karlin
#519 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Mnogi poznavaoci islama ne podrzavaju prisilno nosenje marame.Ti,vjerovatno,podrzavas.kritichar wrote:ako pogledate iznad, vidite dva primjerka koja slobodno možemo nazvati Poznavaoci Objave
Mnogi poznavaoci islama znaju ne-religjske razloge zadrzavanja marame kao religjskog koda oblacenja i cijeve takve odluke.Ti,vjerovatno znas,ali ne zelis javno priznati.
-
Fudo387
#520 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Velicina i (ne)funkcionalnost potrebnog organa za jedan takav proces.Warashii wrote:A zasto je problem shvatiti da ima zena koje su jednostavno za to?animals wrote:Ja bi pokrio sve ove muskarce koji su za marame,
- animals
#521 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Kazete, dobrovoljno to rade..
lazimo se..
polozaj zene u Islamu je jako los, i zene su potlacene..
kad se samo sjetim, kakav je polozaj zene bio u BIH,
prije 30 god, ne samo muslimanki, vec i krscanki..
bile robovi muzevima..
i onda dodju ovdje neki i pricaju kako je to na dobrovoljnoj bazi..
mozda kod nekog dijela i jeste, jer sustavnim vjerskim ucenjem, one i ne mogu drugacije da
razmisljaju, jer je to Bog naredio, Bog muskarac
lazimo se..
bile robovi muzevima..
mozda kod nekog dijela i jeste, jer sustavnim vjerskim ucenjem, one i ne mogu drugacije da
- GeeTnT
#522 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Halo ba...teska je ovo tema za tebe...Hem nisi Bosnjak, hem nemas pojma o zeni u islamu...koliko sam ja mogao primjetiti ima ovde dosta mudrih glava, zato, ne smetaj.. Verstehe?animals wrote:Kazete, dobrovoljno to rade..
lazimo se..
bile robovi muzevima..
- sema911s
#523 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ako odobre hidzab, pravoslavci mogu trazit svoja obiljezja, katolici svoje i sta postadosmo... Drzava kojoj je religija na prvom mjestu... I dok pucnes prstima novi vjerski rat
- fosna2014
#524 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Muslimanke po pravilu u ovako uredjenoj drzavi (sekularnoj) i ne mogu biti 'prave' muslimanke, jer drustveno uredjenje to uopce ne dozvoljava. Ako podrzavaju demokratsku drzavu kojoj je jedan od osnovnih temelja sekularizam, onda se ne mogu buniti, jer vjeru na pravi nacin mogu samo zivjeti u svome domu.
Ali, opet, mi ne zivimo pravi Islam, pa je onda svejedno. Ako me razumijete. Ima tu licemjernih ljudi na sve strane.
Ali, opet, mi ne zivimo pravi Islam, pa je onda svejedno. Ako me razumijete. Ima tu licemjernih ljudi na sve strane.
- animals
#525 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Bosnjak=musliman..GeeTnT wrote:Halo ba...teska je ovo tema za tebe...Hem nisi Bosnjak, hem nemas pojma o zeni u islamu...koliko sam ja mogao primjetiti ima ovde dosta mudrih glava, zato, ne smetaj.. Verstehe?animals wrote:Kazete, dobrovoljno to rade..
lazimo se..
bile robovi muzevima..
e jesi, inteligencija..