http://www.6yka.com/novost/99003/hidzab ... ke-arabijekakavdanakneiskustvu wrote:koga je to Šamićka pljuvala?
Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
- piupiu
#1851 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
- arzuhal
#1852 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Jasni Šamić je ova odluka VSTV pala k'o kec na desetku da nakratko izađe iz akademskog zaborava
Latiće niko ne zaboravlja
-
kakavdanakneiskustvu
#1853 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
piupiu wrote:http://www.6yka.com/novost/99003/hidzab ... ke-arabijekakavdanakneiskustvu wrote:koga je to Šamićka pljuvala?
čitao,i ne vidim ovdje pljuvanje
- Connaisseur Karlin
#1854 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
piupiu wrote:Mišljenje je mišljenje, ni 'krivo', ni 'pravo' - samo mišljenje.ABH017 wrote: Opet krivo.![]()
Jasna Samic ... studied oriental languages and literatures, Turkish Arabic and Persian; also University of Sarajevo: Third Cycle or Post-graduated Thesis in General Linguistics and Turkology, PHD degree at The Faculty of Philosophy of Sarajevo in 1977; at the University of Paris – Sorbonne Nouvelle, she did the Thesis of National Doctorate (Doctorat d’ Etatès Lettres) in 1984, on Sufism and History.Nisam kritikovao dotičnu novinarku ili šta je već, nego napade na kritičare njenog piskaranja.
Nisam spominjao nikakve milijarde ljudi, niti bilo kome uskraćivao pravo na kritiku, pa tako ni Nedžadu Latiću. A ti, koliko vidim, želiš reći da je dotična nedodirljiva i lišena svih kritika.
Pa pobogu, ona je doktorant Sorbone. Samim tim je najpozvanija da nam piše o Islamu.
Mislim da ima jako dobru podlogu. Religije se, na kraju balade, ne proučavaju samo sa teološkog, već i sa istorijskog, kulturološkog, sociološkog i hiljadu drugih aspekata. Ništa ne postoji u izolaciji da bi bilo imanentno isključivo samo sebi, ako mi je dozvoljeno da se malo neprecizno izrazim. Islam ima značenje i za one kojima on nije temeljni svjetonazor.
A akademska desavanja u BiH obuhvataju zabranjeno nosenje marame na VTSV jer j drzava BiH zaboravila postaviti inofmracije prilikomm zaposljavjana!? Kakve to veze ima sa akademskim zaboravom? Tema je definitivno neposobnost i korupcija drzave,i nepostojanje komunakcije na radnim mjestima! Nema tu nista sofisticiranog i akademoskog,vec politika,lazi i ignorisanje odgovornosti!arzuhal wrote:Jasni Šamić je ova odluka VSTV pala k'o kec na desetku da nakratko izađe iz akademskog zaborava![]()
- arzuhal
#1855 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ništa te nisam razumio, mislim na vezu mog osvrta na Jasnino javljanje i tog o čemu pričaš, al' čuj...Ko da nam sve mora biti jasno u životu, jel deConnaisseur Karlin wrote:A akademska desavanja u BiH obuhvataju zabranjeno nosenje marame na VTSV jer j drzava BiH zaboravila postaviti inofmracije prilikomm zaposljavjana!? Kakve to veze ima sa akademskim zaboravom? Tema je definitivno neposobnost i korupcija drzave,i nepostojanje komunakcije na radnim mjestima! Nema tu nista sofisticiranog i akademoskog,vec politika,lazi i ignorisanje odgovornosti!arzuhal wrote:Jasni Šamić je ova odluka VSTV pala k'o kec na desetku da nakratko izađe iz akademskog zaborava![]()
- Connaisseur Karlin
#1856 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nakon gledanja videa sam zakljucila da je debata bila znatno ispod nivoa sofisticirane akdamemske konvrzacije,jer covjek nije dovolio zeni da zavrsi recenicu ili misao. Prijetnje upucene zeni ne bi trebale biti "normlana pojava" u drustvu! Mozda je takvom drustuvu najbolje uvesti c. e. n. z. u. r. u.arzuhal wrote:Ništa te nisam razumio, mislim na vezu mog osvrta na Jasnino javljanje i tog o čemu pričaš, al' čuj...Ko da nam sve mora biti jasno u životu, jel deConnaisseur Karlin wrote:A akademska desavanja u BiH obuhvataju zabranjeno nosenje marame na VTSV jer j drzava BiH zaboravila postaviti inofmracije prilikomm zaposljavjana!? Kakve to veze ima sa akademskim zaboravom? Tema je definitivno neposobnost i korupcija drzave,i nepostojanje komunakcije na radnim mjestima! Nema tu nista sofisticiranog i akademoskog,vec politika,lazi i ignorisanje odgovornosti!arzuhal wrote:Jasni Šamić je ova odluka VSTV pala k'o kec na desetku da nakratko izađe iz akademskog zaborava![]()
Latiće niko ne zaboravlja![]()
- piupiu
#1857 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Mene odavno frapira nivo 'debata' na Faceu. Ne da je on nešto specijalno kriv, nego, eto, ima taj format, pa sam se na to nakačila. Katastrofa je kad ljudi koji bi trebali predstavljati društvenu elitu dodju u emisiju i krenu u stilu 'opet sam ti u kafani (u 3 ujutro)'. Ako se tako ponaša društvena i intelektualna 'elita' (mrzim taj izraz, al' haj') pred kamerama, kako se ponaša običan svijet? Ja sam stvarno imala utisak da bi on nju udario da nije bilo kamera.Connaisseur Karlin wrote:Nakon gledanja videa sam zakljucila da je debata bila znatno ispod nivoa sofisticirane akdamemske konvrzacije,jer covjek nije dovolio zeni da zavrsi recenicu ili misao. Prijetnje upucene zeni ne bi trebale biti "normlana pojava" u drustvu! Mozda je takvom drustuvu najbolje uvesti c. e. n. z. u. r. u.
- Connaisseur Karlin
#1858 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
eh o tome pricam piupiu ; sta se desilo sa ponasanjem akademske elite!piupiu wrote:Mene odavno frapira nivo 'debata' na Faceu. Ne da je on nešto specijalno kriv, nego, eto, ima taj format', pa sam se na to nakačila. Katastrofa je kad ljudi koji bi trebali predstavljati društvenu elitu dodju u emisiju i krenu u stilu 'opet sam ti u kafani (u 3 ujutro)'. Ako se tako ponaša društvena i intelektualna 'elita' (mrzim taj izraz, al' haj') pred kamerama, kako se ponaša običan svijet? Ja sam stvarno imala utisak da bi on nju udario da nije bilo kamera.Connaisseur Karlin wrote:Nakon gledanja videa sam zakljucila da je debata bila znatno ispod nivoa sofisticirane akdamemske konvrzacije,jer covjek nije dovolio zeni da zavrsi recenicu ili misao. Prijetnje upucene zeni ne bi trebale biti "normlana pojava" u drustvu! Mozda je takvom drustuvu najbolje uvesti c. e. n. z. u. r. u.
- asurbanipal
#1859 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
ABH017 wrote:Sve 5.piupiu wrote:Sreća pa žena živi u Parizu. Čini mi se da bi je Latić (kao i nekolicina forumaša na ovoj temi) u najmanju ruku rado išamarao. Čuj ti, molim te - ono došlo s nake Sorbone da nešto misli!!! Pa, još i napisa!![]()
Inače, je l' ovaj Latić onaj što proglasi Bakira 'princom u islamu'?
Ali nisam znao da na Sorboni školuju priznate islamske teološke kritičare. Eto da znamo i to.
A ako je to, nekolicina forumaša, upućeno i na moju adresu, onda greška, jer ja se nisam oglašavao po tom pitanju.
Evo jednog sa Sorbonne:
https://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Hamidullah
Imam i njegovo dvotomno djelo o životu Muhammeda a.s..

- asurbanipal
#1860 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
piupiu wrote:
Mislim da ima jako dobru podlogu. Religije se, na kraju balade, ne proučavaju samo sa teološkog, već i sa istorijskog, kulturološkog, sociološkog i hiljadu drugih aspekata. Ništa ne postoji u izolaciji da bi bilo imanentno isključivo samo sebi, ako mi je dozvoljeno da se malo neprecizno izrazim. Islam ima značenje i za one kojima on nije temeljni svjetonazor.
- KB9
#1861 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
najgore su te kabadahije i seljacine kad razvezu o religijama, sto ga vise pobijas i govoris mu normalnim tonom, smirenim on jos vise ludi, poletit hocepiupiu wrote:Mene odavno frapira nivo 'debata' na Faceu. Ne da je on nešto specijalno kriv, nego, eto, ima taj format, pa sam se na to nakačila. Katastrofa je kad ljudi koji bi trebali predstavljati društvenu elitu dodju u emisiju i krenu u stilu 'opet sam ti u kafani (u 3 ujutro)'. Ako se tako ponaša društvena i intelektualna 'elita' (mrzim taj izraz, al' haj') pred kamerama, kako se ponaša običan svijet? Ja sam stvarno imala utisak da bi on nju udario da nije bilo kamera.Connaisseur Karlin wrote:Nakon gledanja videa sam zakljucila da je debata bila znatno ispod nivoa sofisticirane akdamemske konvrzacije,jer covjek nije dovolio zeni da zavrsi recenicu ili misao. Prijetnje upucene zeni ne bi trebale biti "normlana pojava" u drustvu! Mozda je takvom drustuvu najbolje uvesti c. e. n. z. u. r. u.
- zagortenej
#1862 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Jasna Šamić, intervju za Bh Dane, Objavljeno u broju 87 DANA, 26. OKTOBAR / LISTOPAD 1998.

Islam, nazalost, postaje sve vise drzavna religija i to je pogubno i za islam i za Bosnu. Tu su se spojili totalitarna svijest, zaostala iz prethodnog rezima, i Bog, nakalemljeni na jedan divlji kapitalizam. Tendencije u islamu koje sam primijetila kod dijela stanovnika ovdje, nazvala sam i "katolickim islamom". To je onaj dio mracnjastva u religiji gdje krajnji radikalizam vodi ka krajnjem puritanizmu, s jedne strane, a gdje je prvo na udaru seksualnost i zena naravno - dok, s druge strane, raskrinkava vlastitu hipokriziju, otvoreno se sluzeci lazima. Kako se moze biti vjernik i voljeti Boga, a ne postivati najelementarnije eticke postulate? Nepotizam, laz i kradja gotovo su legalizirani, ali zato treba prezati od zenskog tijela i zenske kose. To je najveci problem! To se zove apokrifni islam. On jeste, nadam se, jos uvijek marginalan, ali moze postati veoma opasan. Mi smo se smijali Karadzicu, a on je postao jako opasan. Mene ovakve tendencije u politickom islamu plase, ne zbog toga sto bi mene neko mogao zamotati u crne velove (mozda bi to bilo i dobro jednog dana kad se izboram pa da me pamte kakva sam bila), to plasi zato sto vodi ka jednom organiziranom kolektivnom samoubistvu. Ako oni sto vode takvu politiku misle da su oni zasticeni, obogaceni, i slicno, i svejedno im je jer se drze devize "poslije mene potop", nisu svjesni da u tom potopu stradaju ovaj put svi, pa i oni - to jest i Bosna i islam. Uz to se radi o jednom uvezenom islamu. Posebno treba biti oprezan prema "nasim prijateljima" Amerikancima. Cijeli svijet zna da su oni podrzavali i placali talibane, da bi ih nedavno izbombardirali. Sve se desava preko americke filijale, Saudijske Arabije, sto se kod nas vidi i po danasnjim nosnjama koje se srecu na ulici. Prvo se nakon Homeinija pojavila "mahrama" sa nekoliko slojeva, sto nikad nije bila bosanska nosnja, osim medju ruralnim stanovnistvom, postojala je marama drugog tipa, najcesce samija sa kericima. Treba reci i to da se rijec "hidzab" (veo) pojavljuje samo jednom u Kur'anu i da se odnosi na veo iza kog se krije Bog. Nigdje, dakle, ne pise da se zena mora pokrivati. Danas nam iz Saudijske Arabije stize nova "moda" crnih nosnji, sa gustim, crnim velovima. Cak se i fizicki izgled muskaraca mijenja; muskarci nose kozije bradice kakve nikad ovdje nisu postojale, i kragnice oko vrata, sto ni po cemu ne lici na autenticnog stanovnika Bosne i bosanskog muslimana. Sve to govori o bliskom kraju religije i Boga na ovim prostorima, jer kako rece i Papa, Bog i religija su krajnje utociste covjeka, a kad zauzmu sav prostor u ljudskom zivotu - sto znaci kad ga paraliziraju - nastaje i kraj Boga i religije. Vjera je stvar privatnosti i covjekove intime, a paradirati time najveci je poraz za vjernika. Najzad, pravi vjernici vise ne idu u dzamije, kazu da ne mogu uci od ovih novokomponiranih. Islam kao i sve drugo treba izucavati. Dobar poznavalac islama mora znati arapski jezik. Kod nas se ovaj aktuelni islam moze nazvati i seljackim islamom; o islamu govore i druge uce oni koji su dosli iz provincijalnih sredina, pripadnici generacije iz komunistickog perioda, a zna se kakav je nivo islama i izucavanja islama bio na selu za vrijeme komunizma.
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67-281/87/inter.htmOvaj val neopuritanizma ide pod ruku s apokrifnim islamom. U pitanju je hipokrizija, vise nego bilo sta drugo. To se slaze s onim sto smo dosad pominjali, sa prezirom i strahom od seksualnosti, sa prezirom prema zeni (iako neke muslimanke tvrde da se one osjecaju jako slobodne; slazem se, ali neka puste i druge da se osjecaju slobodne na svoj nacin). Zensko tijelo, i golo zensko tijelo veci je grijeh od svih lazi i kradja. A to je taj katolicki pogled na seksualnost, gdje "golo zensko tijelo izaziva grize savjesti". Takav pogled na islam nalazimo i kod Ive Andrica, posebno u prici Smrt u Sinanovoj tekiji gdje je Andric u svojoj svijesti pomijesao sufijskog sejha sa monahom u katolicanstvu, koji umire kad vidi golu zenu. Islam je u sustini hedonisticka religija, tu ne postoji griza savjesti kod sufije zbog toga sto je vidio golotinju (ljubomoran muskarac ne dopusta da njegovu zenu vidi drugi muskarac, u pitanju je samo posesivnost, a ne ljubav i "zastita zene"). Ne govorim o razvratu, koji je, naravno, zabranjen u islamu, kao i svaka seksualna devijacija, ili upotreba droga. Danas mladi momci uzimaju drogu, ali ne piju alkoholna pica, misleci da je to "islamski". Danas se neki ne ustrucavaju ni javno govoriti da je zena nize bice od muskarca. U Kur'anu to, istina, tako i stoji. Zena je "nize bice" u svim velikim monoteistickim religijama. Njena uloga je da bude robinja i sluzi muskarca. Ipak, ovo nije islamska drzava, jer, da je Serijat na snazi, pola politicara bi zbog kradje hodalo bez jedne ruke. Jednom sam se nasalila i napisala da u Bosni nije moguca islamska drzava, jer Bosanac bi rado imao cetiri zene, ali pod uslovom da one njega izdrzavaju. Ova danasnja situacija, i odredjene tendencije u islamu, mogu se uporediti sa sudbinom komunizma. Jer i pravi komunisti su govorili da to nije bio "pravi komunizam", da treba razdvojiti ideju od prakse, i da su u pitanju samo prolazne faze. S tim prolaznim fazama, i iskrivljenim idejama u praksi, nestao je i komunizam. (Nestao komunizam, a podmukli totalitarizam sve vise napreduje!) Sto se puritanizma i hipokrizije tice, tu su se, svakako, kao sampioni pokazali Amerikanci.
Last edited by zagortenej on 12/05/2016 09:44, edited 2 times in total.
- klavirdžija
#1863 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ukratko: mahalska fašizoidna, licemjerna žgadija u borbi za ljudsko pravo žene da se umotava ko viršla po želji bolesno ljubomornih muškaraca. 
-
daddy-kool
#1864 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/papa- ... /160518003

Papa svaka čast.
Papa Franjo: Ako muslimanka želi nositi hidžab, treba joj to omogućiti
"Mi smo svi jednaki, kao sinovi Božji ili našeg ličnog dostojanstva. Ali, svako bi trebalo da ima slobodu upražnjavanja vlastite vjere. Ako muslimanka želi nositi hidžab, treba joj to omogućiti. Isto važi i ako katolik želi da nosi krst. Moramo imati priliku da ispovjedimo svoju vjeru - ne na marginama kulture, već u njoj", istaknuo je papa Franjo.
Papa svaka čast.
-
kakavdanakneiskustvu
#1865 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
da hoce neko promijeniti naziv teme,čisto zbog toga jer takva odluka nije donesena
- Connaisseur Karlin
#1866 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Papa je takodjer,istovremeno, mogao podsjetiti katolicke zene da ponovo nose maramu, van crkve i tokom mise u ckvi.daddy-kool wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/papa- ... /160518003
"Mi smo svi jednaki, kao sinovi Božji ili našeg ličnog dostojanstva. Ali, svako bi trebalo da ima slobodu upražnjavanja vlastite vjere. Ako muslimanka želi nositi hidžab, treba joj to omogućiti. Isto važi i ako katolik želi da nosi krst. Moramo imati priliku da ispovjedimo svoju vjeru - ne na marginama kulture, već u njoj", istaknuo je papa Franjo.
Papa svaka čast.
-
daddy-kool
#1867 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nije im više po normativu.Connaisseur Karlin wrote:Papa je takodjer,istovremeno, mogao podsjetiti katolicke zene da ponovo nose maramu, van crkve i tokom mise u ckvi.daddy-kool wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/papa- ... /160518003
Papa svaka čast.
Poenta je nešto što tebi promiče, a to je da on - prvi kod katolika, štiti prava drugih na slobodu upražnjavanja i ispoljavanja vjere.
- Connaisseur Karlin
#1868 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Aha,a dali znas ,zasto im nije vise po normativu?daddy-kool wrote: Nije im više po normativu.
Poenta je nešto što tebi promiče, a to je da on - prvi kod katolika, štiti prava drugih na slobodu upražnjavanja i ispoljavanja vjere.
Papin je posao da diplomatskim izjavama stiti bilo kojeg vjernika na Planeti,iako niko javno ne smije kritikovati rad Vatikana.
-
daddy-kool
#1869 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Sasvim nevažno.Connaisseur Karlin wrote:
Aha,a dali znas ,zasto im nije vise po normativu?![]()
Ono što je bitno je da ne uzima sebi za pravo da govori drugima i drugačijim od sebe kako bi se trebali ponašati ili oblačiti. To je nešto što zagovarači zabrana na ovoj temi stalno pokušavaju, pa i na takvim, za njih nebitnim stvarima, kao što je stil oblačenja. Ničim prava drugih nisu ugrožena ako žena odluči da nosi hidžab.
- Connaisseur Karlin
#1870 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Papa konstano prica svojim vjernicima kako i sta da radedaddy-kool wrote:Sasvim nevažno.Connaisseur Karlin wrote:
Aha,a dali znas ,zasto im nije vise po normativu?![]()
Ono što je bitno je da ne uzima sebi za pravo da govori drugima i drugačijim od sebe kako bi se trebali ponašati ili oblačiti. To je nešto što zagovarači zabrana na ovoj temi stalno pokušavaju, pa i na takvim, za njih nebitnim stvarima, kao što je stil oblačenja. Ničim prava drugih nisu ugrožena ako žena odluči da nosi hidžab.
-
daddy-kool
#1871 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Koliko vidim svi se tvoji argumenti svode na tvrdnju da su predstavnici islamskog učenja ostali zarobljeni u običajima od prije nekoliko vjekova?Connaisseur Karlin wrote: Norme i pravila u vezi nosenja marame katolkinja su promjenjene radi niza uzrocno-posljedicnih faktora u drustvu,a koje su predstavnici islamskog ucenja bojkotovali vjekovima.
Da li sam nešto propustio ili je to sve?
- Connaisseur Karlin
#1872 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
običajima - to je kljucna rijecdaddy-kool wrote:Koliko vidim svi se tvoji argumenti svode na tvrdnju da su predstavnici islamskog učenja ostali zarobljeni u običajima od prije nekoliko vjekova?Connaisseur Karlin wrote: Norme i pravila u vezi nosenja marame katolkinja su promjenjene radi niza uzrocno-posljedicnih faktora u drustvu,a koje su predstavnici islamskog ucenja bojkotovali vjekovima.
Da li sam nešto propustio ili je to sve?
"namece,uokviruje,ogranicava" vjernicima svih religija,ne iskjucivo Islama. obicaji,liturgije su dijelovi vjerovanja koji su cak razliciti unutar istih religija,a svaki vjernik je naucen da vjeruje u skladu sa svojom sredinom iz koje "upija" svoje vjerovanje. Problem se desava,kad se doticni obicaji,u ovom slucajunosenje marame, namecu kao neodvojiv oblik vjerovanja jedne muslimanke.Postojanje pravila u religijma je cinjenica,ali primjena pravila je cesto puta na razini ekscentrizma , nesto sto se suprostavlja ljudskoj ili humanoj vrijednosti.
-
daddy-kool
#1873 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Zašto je problem, da li to ograničava tvoju ili nečiju drugu slobodu?Connaisseur Karlin wrote: Problem se desava,kad se doticni obicaji,u ovom slucajunosenje marame, namecu kao neodvojiv oblik vjerovanja jedne muslimanke.Postojanje pravila u religijma je cinjenica,ali primjena pravila je cesto puta na razini ekscentrizma , nesto sto se suprostavlja ljudskoj ili humanoj vrijednosti.
Ko to ograničava?
Da li treba rastafarijancima tražiti da se ošišaju iz higijenskih razloga?

Kakva je to ljudska ili humana vrijednost povrijeđena ukoliko žena nosi maramu na glavi?
Danas je običaj da žene hodaju bez marama na glavi, takva je ogromna većina, pa je ustvari nošenje marame jedan vrlo lični izbor svake žene i često oznaka jakog karaktera koji je spreman da se suoči sa drugačijom okolinom. Da li sada teba nametati neke druge, opet proizvoljne, običaje i navike većine na pojedinca i tražiti da se uklopi? Valjda smo kao društvo evlouirali i ojačali da neke takve slobode pojedincu možemo podržati?
- Connaisseur Karlin
#1874 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
1. Drustvene norme kreirane od stran drzave ili od religije uvijek,drketno ili indirektno,narusavaju neciju slobodu!daddy-kool wrote:Zašto je problem, da li to ograničava tvoju ili nečiju drugu slobodu?Connaisseur Karlin wrote: Problem se desava,kad se doticni obicaji,u ovom slucajunosenje marame, namecu kao neodvojiv oblik vjerovanja jedne muslimanke.Postojanje pravila u religijma je cinjenica,ali primjena pravila je cesto puta na razini ekscentrizma , nesto sto se suprostavlja ljudskoj ili humanoj vrijednosti.
Ko to ograničava?
Da li treba rastafarijancima tražiti da se ošišaju iz higijenskih razloga?
Kakva je to ljudska ili humana vrijednost povrijeđena ukoliko žena nosi maramu na glavi?
Danas je običaj da žene hodaju bez marama na glavi, takva je ogromna većina, pa je ustvari nošenje marame jedan vrlo lični izbor svake žene i često oznaka jakog karaktera koji je spreman da se suoči sa drugačijom okolinom. Da li sada teba nametati neke druge, opet proizvoljne, običaje i navike većine na pojedinca i tražiti da se uklopi? Valjda smo kao društvo evlouirali i ojačali da neke takve slobode pojedincu možemo podržati?
2.Religija postavlja uslove vjerovanja,a vjerovanje,kao dio vjere je uobliceno,sto znaci,da je vjerovanje,kao spiritulana potreba osobe,takodjer ,direktno ili indirketno naruseno. Zato se osim vjerovanja,mora nuciti protokol prakticiranja religje,kao uslov identifikacije sa pojedinom religijom ili prihvatanjem pojedinaca iz iste grupe.
3.Licni izbor zene i nosenje marame se cesto puta opisuje kao znak jakog karaktera,a to je takodjer jedna vrlo sterotipna analiza.Drugi dio istog problem je: Zasto postavljati zenu u takvu poziciju? Zasto joj nametati osjcaj "posebne" vrijednosti sa nametnutnim osjecajem hrabrosti od strane sredine? Imati individualan stav i odupirati se misljenju vecine apsolutno podrzavam,ako je stav baziran upravo na humaim vrijednostima.Manipuliranje emocijama zena od strane drustva sa nosenjem marame je degutantno.
Drzave postavljaju svoje norme vezane za nosenje marame jer balansiraju sa svojim,drzavnim potrebama ,a koje su cesto puta vaznije od potrebe vjernika ,jer drzava se zeli distancirati od uticaja religjskih insittucija. Postoje mnoga drustva gdje drzava postavlja znacajan status religiji i vjernicima. Vrlo malo drustava uspjesno balansiraju sa potrebama vjernika i nevjernika,a takva drustva ipak svoje drzavne zakone postavljaju na prvo mjesto! Takva drustva u svojoj svakodnevnici ne opterecuju njene gradjane sa religjskm pripadnosti,etnickompripadnosti,i sl.
-
daddy-kool
#1875 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nastavak te logike bi bio da je onda bolje joj oduzeti pravo samostalnog odlučivanja, jer po ovome se sve može protumačiti kao uticaj na njene odluke. Ovakva rasprava ne vodi ničemu. Ja sam bio predubjeđenja da će bar žene podržati pravo izbora, stavljajući sebe makar imaginarno u takvu poziciju. Očito sam se prevario.Connaisseur Karlin wrote:
3.Licni izbor zene i nosenje marame se cesto puta opisuje kao znak jakog karaktera,a to je takodjer jedna vrlo sterotipna analiza.Drugi dio istog problem je: Zasto postavljati zenu u takvu poziciju? Zasto joj nametati osjcaj "posebne" vrijednosti sa nametnutnim osjecajem hrabrosti od strane sredine? Imati individualan stav i odupirati se misljenju vecine apsolutno podrzavam,ako je stav baziran upravo na humaim vrijednostima.Manipuliranje emocijama zena od strane drustva sa nosenjem marame je degutantno.
Ima ona stara "homo homini lupus", a još bolja je "žena je ženi žena".
Balans u ovom slučaju treba da ide u korist nošenja marame, zato što to nikoga drugog ne sputava, ne ograničava, ili ugrožava, ponižava, smanjuje nečije slobode ili sl. Značajan dio društva u BiH predstavljaju vjernici i ne shvatam šta se želi postići ovakvim primitivnim zabranama i pritiscima? Gdje su ti zapadni ideali o slobodi pojedinca i demokratičnosti društva koje prihvata različitosti?Connaisseur Karlin wrote: Drzave postavljaju svoje norme vezane za nosenje marame jer balansiraju sa svojim,drzavnim potrebama ,a koje su cesto puta vaznije od potrebe vjernika ,jer drzava se zeli distancirati od uticaja religjskih insittucija. Postoje mnoga drustva gdje drzava postavlja znacajan status religiji i vjernicima. Vrlo malo drustava uspjesno balansiraju sa potrebama vjernika i nevjernika,a takva drustva ipak svoje drzavne zakone postavljaju na prvo mjesto! Takva drustva u svojoj svakodnevnici ne opterecuju njene gradjane sa religjskm pripadnosti,etnickompripadnosti,i sl.
Ili je upitanju nešto sasvim drugo?