Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post Reply
ABH017

#1501 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Bodkin wrote:Ma cuj to :mrgreen: jel to svugdje tako a :mrgreen:
Da. Pravoslavna braća idu kod patrijarha, na mirenje i zauzimanje zajedničkog političkog stava, tj. na preedukaciju.
Bodkin

#1502 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Bodkin »

ABH017 wrote:
Da. Pravoslavna braća idu kod patrijarha, na mirenje i zauzimanje zajedničkog političkog stava, tj. na preedukaciju.
Znaci oni su uzor a? A dobro, to je pravi put :-)
Ali Kemal

#1503 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Ali Kemal »

ABH017 wrote:Pa ćemo zabraniti nošenje hidžaba, a gradit ćemo krstove na svakom mogućem brdu, gdje će muslimani da ga vide. Religijskim simbolima, u pravom smislu te riječi, nije mjesto pogotovo na brdima oko gradova, pa nisam čuo da je neka državna institucija stala tome u kraj.
To samo pokazuje koliko problema dolazi zbog religije. :oops:
ABH017

#1504 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Bodkin wrote:
ABH017 wrote:
Znaci oni su uzor a? A dobro, to je pravi put :-)
Kome? Nekima očigledno jesu.
Ja sam samo odgovorio na tvoje pitanje.
ABH017

#1505 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Ali Kemal wrote:
ABH017 wrote:Pa ćemo zabraniti nošenje hidžaba, a gradit ćemo krstove na svakom mogućem brdu, gdje će muslimani da ga vide. Religijskim simbolima, u pravom smislu te riječi, nije mjesto pogotovo na brdima oko gradova, pa nisam čuo da je neka državna institucija stala tome u kraj.
Ahhhh.. blaženstvo..
Sad već nisi tako oštar, kao kad je hidžab bio u pitanju. :oops:
Ali Kemal

#1506 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Ali Kemal »

ABH017 wrote:
Ali Kemal wrote:
Ahhhh.. blaženstvo..
Dobro, hajd reci ti meni jesi li ti za šerijat i striktno pridržavanje islamskih propisa, poligamiju, kao u zvanično islamskim državama, gdje su islam i država integrisani?
MuaDib

#1507 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by MuaDib »

U moru prijetečih tonova povodom ove odluke VTSV, izletjela je i slijedeća konkluzija:
"Ako jedan sistem želi da ograniči neka prava jednom dijelu populacije, onda taj dio populacije ima pravo da kroz paralelan sistem ostvari svoja prava. I to je demokratska i liberalna praksa."
Samo se budale ne ježe na ovakve stavove, a pronicljivi će reči pa to je i cilj. Uvođenje primata prava na slobodno vjersko ispovjedanje, u odnosu na jednako građansko pravo nije ništa drugo do perfidni pokušaj stvaranja tenzije. Koja u konačnici ima cilj da legitimnim postavi zahtjev za uvuđenje multipolarnog pravnog sistema u našoj zemlji. A ne treba smetnuti s uma i misliti da se u tom procesu tražiti legitimiranje šeriatskog prava unutar takvog pravnog sistema. Što je put ka trajnoj podjeli BiH društva, koja je zasad stala na pola puta, prevenstveno uticajem MZ i građanskih udruženja. Neću ulaziti sada na nečije poglede na BiH, kao odskočnu dasku islama u Evropi i koliko je istomišljenika iste podržalo protest održan protiv zabrane VTSV. Ali treba jasno naglasiti, da je ova odluka prvenstveno vođena principom maksimalne neutralnosti sudskog prostora, posebno u postkonfliktnom bosanskohercegovačkom društvu. To što neki ne uvažavaju činjenicu da za večinu stanovnika ove zemlje hidžab jasno i nedvosmisleno označava žensku osobu kao muslimanku sa pojačanim vjerskim nabojem, je zaseban problem. Međutim problem nastaje kada u sudski proces uključena oosoba izrazi želju da ne želi da je tuži ili joj sudi pokrivena osoba. Advokatima nije teško igrati na tu kartu, ali posljedice toga će biti goleme po pravosudni sistem, koji će sa tim značajno usporiti svoj rad i stvoriti predsedane na osnovu kojih će se postepeno na legalan način vršiti tiha segregacija sudaca i tužilaca. Što nije ništa drugo du put u smjeru gore navedene prijetnje.
LBVIEW

#1508 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
LBVIEW wrote:
Bodkin wrote:Evo ga opet, prava muslimanima :) A nema veze sto su svima vjerski simboli zabranjeni a :D
Mozda u VTV,medutim po sumskoj popovi kade li kade,a sve javne ustanove,od skola preko policijskih stanica pa do zgrade Vlade imaju krsne slave.A u Eraniji kriz i raspece po skolama,vjerovatno skidaju kad ceta daka Bosnjaka dode u smjenu.
Samo jebes to,to je realnost na terenu,jel' tako? :mrgreen:
Ne zajebavaj. Ja ne mirisem ni jednu religiju. O pravoslavnoj talibanatu sam rekao sto sam imao. O gradjenju krstova da ih vide sa drugog brda isto tako. Dakle sad pricamo o vstv i cinjenica je da se samo odredjeni krug ljudi buni. Ja ne bh rekao da su to bosnjaci ali do tebe je :wink:
Pa moram nekad, i ja tebe.
No salu na stranu,samo ove tvrdnje kako je nosenje marame jednako nametanju islamskih pravila kao i objasnjenje zasto se ista brani u VTV-u,a to je zbog toboznje pristrasnosti,su smijesne..S toga i navedoh istinske primjere nametanja pravoslavnih vrijednosti svima, a u kontekstu pristrasnosti prisjetio bih se policajaca-ratnih zlocinaca u sumskom MUP-u.
No,necija marama na glavi ispade najveci problem ove drzave,a ostalo pod "tepih".
I da se razumijemo: kao sto sam protiv zabrane marame,isto tako bih bio protiv zabrane kalota,turbana ili katolickog/pravoslavnog pandana istim,preferiram nacin na koji je to rijeseno u najvecoj demokratiji svijeta :-D
Kako god okrenes,ovo zadire u pitanje osnovnih ljudskih prava;koliko se god malogradanska ekipa trudila isto negirati.
Idriz

#1509 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Idriz »

mirza_15 wrote:Cekaj bolan idrize. Je li marama na glavi zene politicki uticaj i politicki islam ili samo njeno pravo? Na koji nacin je politicki islam i politicki uticaj ako ja ne tocim alkohol u svojoj kafani? Na koji nacin je politicki islam ako prostitutka odluci da se pokrije? Da te podsjetim, tema je marama uposlenice suda, a po odluci sudije moguce i stranke. Na koji to nacin marama ugrozava poredak BiH, a ne ugrozava Amerike npr. ostaje misterija, pogotovo ako uzmemo istorijsko-kulturoloske elemente u obzir (logicnije bi bilo da je problem u americi, a nije u bih). Zasto se u BiH to problematizira? Na koji nacin to marama na glavi zene koja to shvata kao obavezu ugrozava nekoga pa je treba zabraniti?
vec sam objasnio da nije isto kad si 1% populacije i kad si reltivna vecina. ako ti to nije jasno, zaboravi.
ABH017

#1510 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Ali Kemal wrote:
ABH017 wrote:
Ali Kemal wrote: To samo pokazuje koliko problema dolazi zbog religije. :oops:
Ahhhh.. blaženstvo..
Dobro, hajd reci ti meni jesi li ti za šerijat i striktno pridržavanje islamskih propisa, poligamiju, kao u zvanično islamskim državama, gdje su islam i država integrisani?
Nisam.
Ja sam za to da se svim školama da primjeren naziv, a ne O.Š. "Sveti Sava", O.Š. "Srbija" i sl. Da se ukinu svi diskriminirajući nazivi javnih ustanova, kao i njihove krsne slave i sl., pa i sam naziv entiteta Republika Srpska. Tako isto sam protiv toga da žene u hidžabu rade kao sudije, ali ne i kao čistačice ili tako nešto u sudu.
Ako ne znaš, po šeriatu, žena nikako ne može biti sudija. Ni sa hidžabom ni bez njega. Stoga sva ova priča zvuči paradoksalno.
tututuuuu

#1511 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by tututuuuu »

ABH017 wrote:
tututuuuu wrote:Ne znam, nisam pratio sve upise. Ja se drzim samo suda u ovoj prici, sta neko radi mimo radnog vremena me ne zanima, dok ne krsi zakon, je l.
Citirao si njegov post i podržao.
ja sam vise mislio na jedan dio posta. al u redu, stojim ispravljen.
Hakiz

#1512 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Hakiz »

Nije to isto. Napraviti krst na nekoj livadi ili nekom brdu je isto kao na toj livadi ili tom brdu napraviti crkvu, džamiju, sinagogou itd. Livada i brdo nisu državne institucije. Tako da, mogu na brdu ljudi napraviti i polumjesec sa zvijezdom. Nije državna institucija u pitanju, dobiješ građevinsku dozvolu i gradi.

A da krstovima nije mjesto po brdima oko gradova, tu se slažemo u potpunosti.
Ali Kemal

#1513 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Ali Kemal »

ABH017 wrote:
Ali Kemal wrote:Dobro, hajd reci ti meni jesi li ti za šerijat i striktno pridržavanje islamskih propisa, poligamiju, kao u zvanično islamskim državama, gdje su islam i država integrisani?
Nisam.
Ja sam za to da se svim školama da primjeren naziv, a ne O.Š. "Sveti Sava", O.Š. "Srbija" i sl. Da se ukinu svi diskriminirajući nazivi javnih ustanova, kao i njihove krsne slave i sl., pa i sam naziv entiteta Republika Srpska.
U Sarajevu postoji i Katolički školski centar, kao i osnove škole
El Manar, koju je izgradio Svjetski Islamski Komesarijat Kuvajt
kao i škola ŠEJH MUHAMED EF. HADŽIJAMAKOVIĆ
Meni lično privatne škole povezane sa religijom ne smetaju. Tako ni ove pomenute. Medjutim sve državne ustanove i religija trebaju da budu odvojeni.
Krsne slave državnih ustanova treba zabraniti.
U nazivu škole Srbija ne vidim nikakav problem, BiH je država i srpskog naroda i njihovo legitimno pravo je da ističu svoju vezanost za svoju maticu Srbiju.
To nema nikakve veze sa religijom. Zašto tebi smeta?
ABH017 wrote: Tako isto sam protiv toga da žene u hidžabu rade kao sudije, ali ne i kao čistačice ili tako nešto u sudu.
Ako ne znaš, po šeriatu, žena nikako ne može biti sudija. Ni sa hidžabom ni bez njega. Stoga sva ova priča zvuči paradoksalno.
CIjela priča je lagani put ka šerijatu, korak po korak. Kao većinska religijska skupina, muslimani imaju odgovornost veću nego ostale dvije religije.
Na osnovu iskustva iz drugih država sa većinskom islamskom religijom, sasvim je opravdan strah i otpor nemuslimana u BiH ka ovakvim kretanjima.
Takodje ne razumijem zašto bi neki vjernik musliman bio protiv šerijata i sporvodjenja islamskih propisa? Nema logike.
Connaisseur Karlin

#1514 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Connaisseur Karlin »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Zasto bih "pljuvala" po Islamu? Sve religije su jako interesantne ,ali su ljudi svaku religiju upotrijebili za vlastite ciljeve,a ne za ostvarivanje ljudskih prava ili prava vjernika,a prava zena u svim monoteistickim religijama su narusena.Cinjenice postoje! Iz svake reiligje postoje lijepi i interesantni detalji,ali takvi detalji se najmanje primjenjuju u svakodnevnom zivotu.Ne postoje bolje ili gore religije,postoje religijski autoriteti koji namecu svoje vjerovanje ,a vjernici im cesto vjeruju iz misterioznih razloga.
Poštovana koleginice, ja razumijem Vašu tjeskobu i odbojnost prema religijskim propisima. Ne mogu da razumijem potrebu da se brani pravo žene u vjeri/religiji. Ne živimo u 15. vjeku. Danas su žene potpuno slobodne i imaju sva prava kao i muškarci, izuzimajući limitiranost koju im je Bog ili priroda nametnula, kao takvima. Žena u svakoj monoteističkoj religiji, pa tako i Islamu, ima prava i obaveze, kao i muškarac. Međutim, barem u današnjem vremenu, i muškarci i žene su slobodni da biraju i odlučuju da li će ili neće vjerovati, kao i da, ako vjeruju, nisu obavezni slijediti sve propise, ukoliko sami za sebe ne donesu takvu odluku.
Postovani kolega ABHO17, ocigledno postoji potreba da se brani status zene opisan i tretiran u religijskim propisiama,jer , imao primjer temu sa maramom koja je najbolji dokaz da se religijski propisi sukobljvaju sa danasnjim zakonskim pravilima od strane drzave.Perood nastajanja religije je bio period manjih plemena i komuna,koje su drugacije funkcionisale.Danas postoje drzave ,a uloga drzave mora biti primarna,a uloga religije mora biti ogrnaicena na licni izbor i potrebe pojedinaca u drustvu unutar njihove religijske zajednice. Zene su sa maramom decenijama u sukobu u raznim drustvima radi propisa,a koji mnoge skolovane osobe iz oblasti izucavanja religija i iz religijskih krugova objasnajvaju da je propis sa maramom danas nepotreban i pogresno interpretiran.Ako su danas,muskarci i zene, slobodni da biraju,moraju znati da postoje ogranicenja prilikom pravljenja vlastitog izbora.
Connaisseur Karlin

#1515 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

muha_sa wrote:procitah na temi Intervju, vrijedi procitat :thumbup:

http://www.bosnjackooko.com/index.php?o ... &Itemid=70
Hvala za postavljanje teksta :thumbup:
Connaisseur Karlin

#1516 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

ABH017 wrote:
KB9 wrote:znaci problem je u tome sto neki osjecaju odbojnost prema serijatu?

zanimljivo
Ne. Prije bih rekao da je nekima problem što drugi osjećaju simpatije prema istom.

Zanimljivo je što se uopšte otvara priča o šerijatu, na temi o odluci VSTV. A ne otvaraju je muslimani.
KB9, je dobro napisao,mi,koji osjecamo odbojnost prema serijatu,se cudimo vama vjernicima ,koji isti serijat volite i branite.Propis sa maraom je dio serijata,zato se spominje na temi.
ABH017

#1517 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Ali Kemal wrote:
ABH017 wrote:
Ali Kemal wrote:Dobro, hajd reci ti meni jesi li ti za šerijat i striktno pridržavanje islamskih propisa, poligamiju, kao u zvanično islamskim državama, gdje su islam i država integrisani?
Nisam.
Ja sam za to da se svim školama da primjeren naziv, a ne O.Š. "Sveti Sava", O.Š. "Srbija" i sl. Da se ukinu svi diskriminirajući nazivi javnih ustanova, kao i njihove krsne slave i sl., pa i sam naziv entiteta Republika Srpska.
U Sarajevu postoji i Katolički školski centar, kao i osnove škole
El Manar, koju je izgradio Svjetski Islamski Komesarijat Kuvajt
kao i škola ŠEJH MUHAMED EF. HADŽIJAMAKOVIĆ
Meni lično privatne škole povezane sa religijom ne smetaju. Tako ni ove pomenute. Medjutim sve državne ustanove i religija trebaju da budu odvojeni.
Krsne slave državnih ustanova treba zabraniti.
U nazivu škole Srbija ne vidim nikakav problem, BiH je država i srpskog naroda i njihovo legitimno pravo je da ističu svoju vezanost za svoju maticu Srbiju.
To nema nikakve veze sa religijom. Zašto tebi smeta?
ABH017 wrote: Tako isto sam protiv toga da žene u hidžabu rade kao sudije, ali ne i kao čistačice ili tako nešto u sudu.
CIjela priča je lagani put ka šerijatu, korak po korak. Kao većinska religijska skupina, muslimani imaju odgovornost veću nego ostale dvije religije.
Na osnovu iskustva iz drugih država sa većinskom islamskom religijom, sasvim je opravdan strah i otpor nemuslimana u BiH ka ovakvim kretanjima.
Takodje ne razumijem zašto bi neki vjernik musliman bio protiv šerijata i sporvodjenja islamskih propisa? Nema logike.
Pa smetalo bi i tebi da vlada u Sarajevu otvori školu i nazove je Turska.. ili Kosovo. A meni bi I TO smetalo.
Taj "opravdani" strah je rezultat višedecenijskog medijskog bombardovanja o muslimanima kao babarogama. Tu nema mjesta ni slovu "o" od opravdanosti. I ako si iole razuman ti to vrlo dobro znaš. Mogao si, večeras, ako ništa drugo, na "probošnjačkim" televizijama vidjeti svu naivnost ovdašnjih muslimana. Toliko o tome.
ABH017

#1518 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Hakiz wrote:
Nije to isto. Napraviti krst na nekoj livadi ili nekom brdu je isto kao na toj livadi ili tom brdu napraviti crkvu, džamiju, sinagogou itd. Livada i brdo nisu državne institucije. Tako da, mogu na brdu ljudi napraviti i polumjesec sa zvijezdom. Nije državna institucija u pitanju, dobiješ građevinsku dozvolu i gradi.

Čuj to???
Kad muslimanka stavi šal na glavu, to je put ka uvođenju šeriata.
Kad musliman prestane točiti alkohol uz Ramazan, to je put ka uvođenju šeriata.
Kad musliman krišom pije iz fildžana uz Ramazan, zbog stida, to je put ka uvođenju šeriata.
Jedino je postavljanje krstova po ledinama i brdima legalno i neotuđivo pravo. Čak i onda, kad sud zabrani postavljanje tog istog krsta.
Sličnu tezu guraju i ostali tvoji istomišljenici.
Muslimani bi se, kao najbrojnija religijska skupina u BiH, trebali odreći svoje vjere, kako bi druge dvije konfesije bile zadovoljene. Da se ne bi ne d'o Bog šta uvrijedili.
A to je upravo ono što sam sinoć napisao @bodkinu, pa ispade da bulaznim. Ovo se odnosi i na @Ali Kemal, kao i na @Connaisseur Karlin
Vi biste bili rahat kad bi se muslimani "vratili" "veri pradedovskoj". :roll:
ABH017

#1519 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
Zasto bih "pljuvala" po Islamu? Sve religije su jako interesantne ,ali su ljudi svaku religiju upotrijebili za vlastite ciljeve,a ne za ostvarivanje ljudskih prava ili prava vjernika,a prava zena u svim monoteistickim religijama su narusena.Cinjenice postoje! Iz svake reiligje postoje lijepi i interesantni detalji,ali takvi detalji se najmanje primjenjuju u svakodnevnom zivotu.Ne postoje bolje ili gore religije,postoje religijski autoriteti koji namecu svoje vjerovanje ,a vjernici im cesto vjeruju iz misterioznih razloga.
Poštovana koleginice, ja razumijem Vašu tjeskobu i odbojnost prema religijskim propisima. Ne mogu da razumijem potrebu da se brani pravo žene u vjeri/religiji. Ne živimo u 15. vjeku. Danas su žene potpuno slobodne i imaju sva prava kao i muškarci, izuzimajući limitiranost koju im je Bog ili priroda nametnula, kao takvima. Žena u svakoj monoteističkoj religiji, pa tako i Islamu, ima prava i obaveze, kao i muškarac. Međutim, barem u današnjem vremenu, i muškarci i žene su slobodni da biraju i odlučuju da li će ili neće vjerovati, kao i da, ako vjeruju, nisu obavezni slijediti sve propise, ukoliko sami za sebe ne donesu takvu odluku.
Postovani kolega ABHO17, ocigledno postoji potreba da se brani status zene opisan i tretiran u religijskim propisiama,jer , imao primjer temu sa maramom koja je najbolji dokaz da se religijski propisi sukobljvaju sa danasnjim zakonskim pravilima od strane drzave.Perood nastajanja religije je bio period manjih plemena i komuna,koje su drugacije funkcionisale.Danas postoje drzave ,a uloga drzave mora biti primarna,a uloga religije mora biti ogrnaicena na licni izbor i potrebe pojedinaca u drustvu unutar njihove religijske zajednice. Zene su sa maramom decenijama u sukobu u raznim drustvima radi propisa,a koji mnoge skolovane osobe iz oblasti izucavanja religija i iz religijskih krugova objasnajvaju da je propis sa maramom danas nepotreban i pogresno interpretiran.Ako su danas,muskarci i zene, slobodni da biraju,moraju znati da postoje ogranicenja prilikom pravljenja vlastitog izbora.
Pa evo da te, zvanično, obavijestim. Svaka muslimanka koja se pokrije, jako dobro je upoznata sa propisima, koje marama nosi sa sobom. Ako je ona odlučila da hoće tako da živi, ko si ti da se petljaš u njenu odluku? To bi isto bilo kao da neko sad tebi kaže kako ćeš da živiš, jer su ti ovako narušeni neki osnovni postulati života.
Jedno je priča o hidžabu i o VSTV-u, a nešto sasvim drugo ono o čemu vi pišete.
Vaš strah i odbojnost prema šeriatu je vaša lična stvar i imate puno pravo na to.
Na isti način muslimani imaju puno pravo da vole šeriat i Islam. Bez ikakvih narušavanja tuđih prava.
Hakiz

#1520 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Hakiz »

ABH017 wrote:
Hakiz wrote:

Čuj to???
Kad muslimanka stavi šal na glavu, to je put ka uvođenju šeriata.
Kad musliman prestane točiti alkohol uz Ramazan, to je put ka uvođenju šeriata.
Kad musliman krišom pije iz fildžana uz Ramazan, zbog stida, to je put ka uvođenju šeriata.
Jedino je postavljanje krstova po ledinama i brdima legalno i neotuđivo pravo. Čak i onda, kad sud zabrani postavljanje tog istog krsta.
Sličnu tezu guraju i ostali tvoji istomišljenici.
Muslimani bi se, kao najbrojnija religijska skupina u BiH, trebali odreći svoje vjere, kako bi druge dvije konfesije bile zadovoljene. Da se ne bi ne d'o Bog šta uvrijedili.
A to je upravo ono što sam sinoć napisao @bodkinu, pa ispade da bulaznim. Ovo se odnosi i na @Ali Kemal, kao i na @Connaisseur Karlin
Vi biste bili rahat kad bi se muslimani "vratili" "veri pradedovskoj". :roll:
Pa, u Sarajevu su bila dva festivala LGBT zajednice. I na oba učesnike su napali muslimani. Uostalom, muslimani emigriraju u hrišćanske zemlje, hrišćani ne emigriraju u islamske. To nešto govori?

Što se mene tiče i krst i polumjesec su isto. Opijum za narod.
ABH017

#1521 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Jašta. U Beogradu i u Zagrebu ih isto napali muslimani.
Neka ga održe u Banja Luci ili u zapadnom dijelu Mostara, da vidimo kako će proći i ko će ih tu napasti.
Mislim, odgovor ti je baš na nivou.

P.S.
Ja ti vjerujem da su za tebe isti, samo ti je, nekako, krst bliži i draži. To je nasljeđe koje i danas osjetimo. Kršćanstvo se uvijek, kroz društvena uređenja, promovisalo kao napredno, a Islam kao nazadno društvo. Ali to je već zasebna tema.
Connaisseur Karlin

#1522 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

ABH017 wrote:
ABH017 wrote:
Pa evo da te, zvanično, obavijestim. Svaka muslimanka koja se pokrije, jako dobro je upoznata sa propisima, koje marama nosi sa sobom. Ako je ona odlučila da hoće tako da živi, ko si ti da se petljaš u njenu odluku? To bi isto bilo kao da neko sad tebi kaže kako ćeš da živiš, jer su ti ovako narušeni neki osnovni postulati života.
Vaš strah i odbojnost prema šeriatu je vaša lična stvar i imate puno pravo na to.
Na isti način muslimani imaju puno pravo da vole šeriat i Islam. Bez ikakvih narušavanja tuđih prava.
Serijatski propis marame automatski "odvaja" zenu iz drustva iz mnogih razloga,a isti propis upravo "kaze" zeni kako da zivi.Svojim "licnim izborom" zena narusava svoj odnos u drustvu,svjesno,iz straha,bogobojaznoosti i niza drugih razloga koji su danas nelogicni i nepotrebni.Ja se ne petaljm u njenu odluku,ali se propis i njeno religiozni svijet u kojem zivi "petaljaju" tokom donosenja njene odluke.Ranije sam pisala,zena je uvijek u losoj poziciji ,u pojedinim drzavama ja zakoonm natjerana da nosi maramu,a u drugim drzavama ne moze raditi na Sudu.Propis nosnja marame je upravo najveca kocnica u svakodnevnom zivotu zene,bilo gdje,u bilo kojoj drzavi.Zato su muskarci skinuli sebi obavezu nosenja pokrivala na glavi,jednsotavno objavili fetvu i to je to. Nosenje marame je akt narusavanja drzavnog prava i odluke nosenja marame na Sudu. Demonstriranje religijskih vjerovanja u mnogim sferama drustva nije pozeljno u vecini drzava.Zamili,ako bi svi govorili,i tako se ponasali kako imamo pravo na ovo ili ono ili svasta nesto,takvo drustvo bi prestalo slijediti vlastita postavljena zakonska pravila. Imati pravo uraditi ili dokazivati u drustvu ne znaci nemati licna prava,ali ipak znaci da svacije licno pravo MORA imati postavljane granice!
Idriz

#1523 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Idriz »

ABH017 wrote:
ABH017 wrote:
svaka? nije tacno. ima ih koje se ne bi pokrile, ali im je u familiji neko kao ti koji je sikanira ili pak cija osjecanja ona ne zeli da povrijedi, ili koju okolina stigmatizira, pa uprkos sebi je primorana da se zamotava. posao drzave je da oslobodi takvu zenu od diskriminacije okruzenja u kojem se nalazi.

stotine miliona zena je prisilno umotano u muslimanskim zemljama i niko ih ni ne pita da li zele da se motaju. nemaju izbora. tako nesto se mora sprijeciti ako smo iole civilizovani.
ABH017

#1524 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Slažem se ja s tobom, ali one su te koje kažu da je to za njih najljepši, najbolji i najpravedniji put - hidžab. I tu je tačka. Tebe niko ne tjera da ga prihvatiš.
Na sličan način možeš pisati o svim ljudskim opredjeljenjima. Svako ljudsko opredjeljenje sa sobom nosi određena prava, ali i obaveze. Najvažnije je obezbijediti da se izbor donese bez prisile. Na broj pokrivenih muslimanki, slobodno dodaj x10 onih koje ih podržavaju u njihovom izboru, a muslimanke su, i još toliko muslimanki koje ne žele da se pokriju. Svjesno griješe, na svoj račun i konto, ali i dalje ostaju muslimanke. To je njihovo pravo. A na taj broj možeš dodati i veliki broj žena i muškraca, koji podržavaju izbor pokrivene žene, jer je to njeno pravo, a da uopšte nisu muslimani.
Connaisseur Karlin

#1525 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

.
Last edited by Connaisseur Karlin on 02/03/2016 00:32, edited 1 time in total.
Post Reply