Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post Reply
tututuuuu

#1276 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by tututuuuu »

Kikibombona wrote:
Styling wrote:
Hodze i popovi se smatraju vjerskim autoritetima i samim tim smatraju se pozvanim da kritikuju sve sto oni smatraju da izlazi iz okvira vjere. Naravno, vjernici to od njih i ocekuju. Na nama je da tu njihovu kritiku prihvatimo ili ne. Cak i vjernici se nekada ne slazu sa svim sto hodze i popovi govore, a ima i onih kojima je hodzina ili popova rijec zakon po kojem se vladaju. Sve je to stvar licnog shvatanja i percepcije.

Ja samo znam da je u nasem drustvu hodzin mimber postao najjaca politicka govornica u drzavi. I to mi smeta.
Sve je to meni ok. Neka pricaju sto zele. Neka pucaju iz svog raspolozivog oruzja, samo ako je cijev usmjerena prema nebu.

Isto tako, druga strana ce uzvratiti kako misli da treba. Neko ce ismijavati vjernike, neko ce crtati karikature, neko ce ovo - neko ono... Nismo svi isti.

Ja sam misljenja da treba braniti pravo svakoga da iznese misljenje. Ako svecanik ima pravo reci da je homoseksualac bolestan, isto tako pravo ima neko drugi reci da je svecanik bolestan jer se obavezao na celibat.

Neka vjera pljuje po nevjeri - a nevjera neka pljuje po vjeri!
Drugacije covjek ne moze funkcionisati! :-D
Ne znam samo zasto uvijek provlacite svecenike vas par. Nije da mi smeta, al u krscanstvu odavno njih niko nesto posebno ne slusa, niti je ikako vezano za ovu temu. Je l razlog to sto ako spomenes hodzu u kontekstu kao sto se spominju svecenici ce izazvati negodovanje na forumu, pa se ide linijom manjeg otpora?

I nema uopce nikakve potrebe za pljuvanjem bilo koga. Samo kad se ljudi nauce da svako gleda svoj posao i ne gura nos u tudji.
Kikibombona

#1277 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Kikibombona »

tututuuuu wrote: Ne znam samo zasto uvijek provlacite svecenike vas par. Nije da mi smeta, al u krscanstvu odavno njih niko nesto posebno ne slusa, niti je ikako vezano za ovu temu. Je l razlog to sto ako spomenes hodzu u kontekstu kao sto se spominju svecenici ce izazvati negodovanje na forumu, pa se ide linijom manjeg otpora?

I nema uopce nikakve potrebe za pljuvanjem bilo koga. Samo kad se ljudi nauce da svako gleda svoj posao i ne gura nos u tudji.
Moram spomenuti pedofile koji se olako izvlace i izbjegavaju kaznu!

I, kao sto oni znaju srati o mnogo cemu, ne treba propustati priliku reci da je celibat zesci idiotluk!
tututuuuu

#1278 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by tututuuuu »

Kikibombona wrote:
Safeta Obhođaš
Akcija - reakcija. Vjernici su veoma agresivni kada brane sebe ili napadaju druge. Zato i ovakve reakcije, koje nisu u duhu suzivota i tolerancije.

Zalazem se da se zenama dopusti nosenje hidzaba u javnim institucijama. Ako im toliko znaci, ne treba braniti.

Da li su te zene licemjerne i suprostavljene islamu zato sto biraju sudski poziv, mene ne zanima posebno... Stavise, dobro je da se zene ukljucuju u drustvo i sto vise potiskuju drevne obicaje. Ako im se zabrani nesto, na taj nacin ih se gura u izolaciju i dodatno radikalizuje.

Da li je hidzab stetan, nepotreban i sl., to je opet neka druga... Stetno je i nepotrebno svasta nesto pa covjek koristi.
Naravno da, ne da treba zabraniti, vec postovati zakon koji to zabranjuje. Ako im to toliko znaci, nek nadju drugo zanimanje. Uostalom, vecina njih nema pojma o pojmu vec su nahuskane od nekoga koji preko njih gura vjeru u institucije.
zarko.filip

#1279 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by zarko.filip »

Styling wrote:
Kikibombona wrote:
Styling wrote:
Ja mislim da si ti svoja pitanja adresirao na pogresnu adresu.

Ja nigdje nisam rekla da je homoseksualnost bolest niti sam homoseksualce uopste spominjala u svojim komentarima.
Ja ne kritikujem nikoga ko nosi minic niti ko se oblaci po svom izboru. Ja se samo zalazem da se postuje pravo zena koje zele da nose hidzab i da se te zene ne stigmatiziraju kao potcinjene.
A, ovo zadnje pitanje pogotovo ne shvatam. Kakvi nevjernici? O cemu pricas?
Kolegice, malo se pravis Engleskinja? :D

- u tim vasim vjerama su ispisane svakakve gadosti o homoseksualcima, ljudima koji piju, ljudima koni vjeruju u nesto drugo, ljudima koji ne vjeruju nikako...
- vjera je tako koncipirana da podstice vjernike da prozivaju i etiketiraju 'anomalije' u drustvu, cak za neke od grijeha nareduju smrtnu kaznu, bicevanje i sl.
- vjernici od kada postoje pricaju protiv homoseksualaca, ljudi koji piju alkohol, koji se zabavljaju mimo braka, koji se odjevaju na odredjeni nacin itd.

Ja sam bezbroj puta cuo hodze i popove kako se bave homoseksualcima ili ljudima koji piju alkohol...

Da li ih ti osudjujes zbog toga?

Direktno pitanje, veoma jasno upuceno. Ocekujem odgovor.
Ja sam apsolutno za postovanje ljudskih sloboda i prava. Kako ocekujem da drugi postuju moja ljudska prava i pravo izbora tako postujem i druge. Ja nisam nikakav predstavnik bilo kakve vjerske institucije niti govorim u ime IZ. Ja govorim u svoje licno ime.

Moje privatno neslaganje sa odredjenim izborima koje ljudi prave u svom zivotu ne znaci da ja taj izbor ne postujem kao ljudsko pravo i da nisam spremna da to pravo i branim.
Homosekualizam nije niciji odredjeni izbor.Znaci,sutra si spremna da ides u Beograd na prajd ili kada bude u Sarajevu prajd da branis prava LGBT zajednice?
tututuuuu

#1280 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by tututuuuu »

Kikibombona wrote:
tututuuuu wrote: Ne znam samo zasto uvijek provlacite svecenike vas par. Nije da mi smeta, al u krscanstvu odavno njih niko nesto posebno ne slusa, niti je ikako vezano za ovu temu. Je l razlog to sto ako spomenes hodzu u kontekstu kao sto se spominju svecenici ce izazvati negodovanje na forumu, pa se ide linijom manjeg otpora?

Moram spomenuti pedofile koji se olako izvlace i izbjegavaju kaznu!

I, kao sto oni znaju srati o mnogo cemu, ne treba propustati priliku reci da je celibat zesci idiotluk!
Je meni, je tebi, ali opet ni mene ni tebe niko ne tjera da ide u svecenike. Vjera je takva kakva je, niko tebe ne sili ni da budes vjernik a ni kao sto rekoh, da ides u svecenike. Mada opet propustam da vidim kakve veze ovo sve ima s hidzabom osim sto i te zene biraju izmedju hidzaba i polozaja suca/tuzitelja, opet njihovo pravo. Problem je sto bi neki i ovce i novce, a da se svi drugi tome prilagodjavaju (kako jednom rece uvazeni gospodin Ceric, Mustafa :D ).

Inace, sto se tice prava. Ona su slobodna sve dok ne ulaze u sveru prava drugih. Moje je pravo da mi ne sudi osoba sa svojim (kvazi)vjerskim stavovima, vec objektivna i neutralna osoba.
Connaisseur Karlin

#1282 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Connaisseur Karlin »

Bodkin wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Na radnom mjestu jeste!Postoje mjesto i vrijeme kako ces se obuci,zato svi imamo odjecu za razlicte dogadjaje.Neprikladno izbacene grudi na poslovnim sastancima u svijetu u kompanijama nisu praksa,i to je zabranjeno kodkeksom oblacenja tokom procesa zaposljavanja.
Na plazi moze hodati svako gol,polu-gol,meni ne smeta.bila,vdjela.
Kakve gluposti ljudi pisu jebote drzava. O kakvom bona radnom mjestiu ti pricas? Govorimo o zivotu. Dakle svakodnevnoica. I neko se usudi napisati da su ene kurce jer nose minjake( izmedju redova al u principu bas to). Najbolje da pokrijemo zene od glave do pete i da ga stavljamo u bilo koju rupu na koju naletimo. Jebote ne vjerujem sta citam
Tema je o propisu oblacenja na radnom mjestu,a ocigledno nisi citao moje postove o nosenju marame na VTSV.
mirza_15

#1283 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

tututuuuu wrote:
Inace, sto se tice prava. Ona su slobodna sve dok ne ulaze u sveru prava drugih. Moje je pravo da mi ne sudi osoba sa svojim (kvazi)vjerskim stavovima, vec objektivna i neutralna osoba.
Konstatacija tacna, zakljucak pogresan. Primjer:
Moje je pravo da mi ne sudi osoba koja je crnac, srbin, hrvat, kinez vec objektivna i neutralna osoba. I jos ne smije da navija za zelju jer ce prema meni kao navijacu sarajeva biti neobjektivna.
tututuuuu

#1284 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by tututuuuu »

mirza_15 wrote:
tututuuuu wrote:
Konstatacija tacna, zakljucak pogresan. Primjer:
Moje je pravo da mi ne sudi osoba koja je crnac, srbin, hrvat, kinez vec objektivna i neutralna osoba. I jos ne smije da navija za zelju jer ce prema meni kao navijacu sarajeva biti neobjektivna.
Crnac je crnac, tako reci od Boga dan, nije njegov izbor da bude crnac. Zabraniti crncu da sudi bi bila diskriminacija. Hrvat, Srbin i Kinez kao i vjernik (ili navija Zelje) je opredjeljenje koje je osobna stvar tih ljudi, a nije stvar suda i drugih da oni to isticu za vrijeme placenog radnog vremena ili da im to utjece na posao. A utjece cesto.
Last edited by tututuuuu on 24/02/2016 18:11, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#1285 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Capsicum wrote:Evo jedne zatucane...

http://www.ted.com/talks/dalia_mogahed_ ... 11c638f437

Problem je : zene sa maramom sebe prezentiraju kao zene muslimanke,i vecina osoba koje nisu srele zenu muslimanku bez marame,ne znaju da ne nose sve zene muslimanke maramu.Drugi problem je akt nosenja marame koji je izgubio smisao ,a koji danas predstavlja problem zenama sa ili bez nosenja marame sirom svijeta! Ona je u videu objasnila probleme u drustvu vezane za terorizam i strah,kao i reakcije pojedinaca u drustvu.Reakcije osoba u drustvu su drugacije,i nemoguce je od cijleokupnog drustva ocekivati jedanku reakciju.Reakcije nisu uvijek plod nezanjanja osoba,to jednostavno nije tacno.Mnoge politicke prilike su doprinjele da u pojedinim drustvima su zene nosile maramu iz politickog protesta,stoga marama je u oba ili vise primjera dozivljena kao simbol otpora.
John Cleese

#1286 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:Jedno od obilježja islama je i vjerovanje da će onaj koji sudi nepravedno, ko je sudija ili neko u tom procesu a ko je korumpiran, ko prima mito, koristi svoj položaj, utječe na proces, prima "hediju" i sl. završiti u džehenemskoj Vatri :)

(Allahov Poslanik a.s. je rekao: "Onaj ko daje i onaj ko prima mito će u vatru!")

Ako bih ja, naprimjer, napravio bedževe, značke i slične detalje, sa, recimo, vatrom i ukazivanjem da će nas mito odvesti u vječnu patnju (kako to ja vjerujem kao musliman, ne mora u to niko drugi vjerovati, dabome), ovako nešto, naprimjer, samo bolje :mrgreen: :

Image

...i kada bih to nosio za reverom, a radim u institucijama pravosuđa, pa me pitaju šta mi je to, šta to simbolizira i predstavlja, a ja onda kažem kako je to simbol mog islamskog vjerovanja u zabranjenost primanja i davanja mita te kako će svi koji ne rade pošteno i uzimjau/daju mito završiti u paklenim mukama,

da li bih time ja narušavao sekularnost pravosudnih institucija, da li bi to nekome paralo oči i stvaralo percepciju kako umećem nešto vjersko u sekularni ambijent ili namećem nešto specifično islamsko (ili možda nije specifično, ne znam), te da li bi mi to zabranili, takve bedževe ili značke, jer ističem dijelove vjerskog učenja, vjerske stavove i sl.?
I onda dodje na sud neki nesretnik po imenu Dimitrije, ugleda taj tvoj bedz i skonta da je, u startu, "izgorio"... :| Image

P.S.
Aprililili :D :lol: :run:
animals

#1287 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by animals »

Styling wrote:
Kikibombona wrote:
Styling wrote:

Ja i dalje ne mogu da shvatim zasto neki ljudi misle da su pokrivene zene potcinjene i da ima zena koje jednostavno iz pokornosti prema Bogu zele da se pokriju i time pokazu svoju skromnost i skrusenost.

I odakle gdji. Obhodjas i slicnima pravo da pljuju po ljudskoj slobodi izbora kod oblacenja. Kako je sloboda da zene i djevojke izaberu da polugole hodaju gradom tako je i sloboda da zena izabere da nosi hidzab. To se gdjo. Obhodjas mora postivati a ne po tome pljuvati. To bi bar vi, koji sebe smatrate intelektualcima, trebali znati i zalagati se za ljudsku slobodu.
Otkud vama pravo da homseskualnost tretirate kao bolest i sl?
Otkud vama pravo da kritikujete djevojke koje nose minic, koje idu u diskoteke, koje vole popiti...?
Otkud vama pravo da govorite razne stvari o nevjernicima?

Kako mozete biti tako licemjerni?

Vi bi da se bavite svime, vjera vam tako naredjuje, a ne volite kada se neko bavi vama.

E nece da moze!!
Ja mislim da si ti svoja pitanja adresirao na pogresnu adresu.

Ja nigdje nisam rekla da je homoseksualnost bolest niti sam homoseksualce uopste spominjala u svojim komentarima.
Ja ne kritikujem nikoga ko nosi minic niti ko se oblaci po svom izboru. Ja se samo zalazem da se postuje pravo zena koje zele da nose hidzab i da se te zene ne stigmatiziraju kao potcinjene.
A, ovo zadnje pitanje pogotovo ne shvatam. Kakvi nevjernici? O cemu pricas?
A ti ne razumijes, da im niko to ne zabranjuje..
samo zabrana se odnosi na mjesta gdje to nije primjerno..
Last edited by animals on 24/02/2016 21:13, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#1288 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Styling wrote:
Ja i dalje ne mogu da shvatim zasto neki ljudi misle da su pokrivene zene potcinjene i da ima zena koje jednostavno iz pokornosti prema Bogu zele da se pokriju i time pokazu svoju skromnost i skrusenost.

I odakle gdji. Obhodjas i slicnima pravo da pljuju po ljudskoj slobodi izbora kod oblacenja. Kako je sloboda da zene i djevojke izaberu da polugole hodaju gradom tako je i sloboda da zena izabere da nosi hidzab. To se gdjo. Obhodjas mora postivati a ne po tome pljuvati. To bi bar vi, koji sebe smatrate intelektualcima, trebali znati i zalagati se za ljudsku slobodu.
procitaj link : http://char.txa.cornell.edu/islamicclothes.htm

Zasto su muskarci muslimani promjenili svoj stil oblacenja. tj. pokrivanje glave?

Gospodja Obhodas je mozda pokusala objasniti vaznost AFZ-ea u zivotima mnogih zena koje su bile rodjene sredinom proslog vijeka,prije 100 godina,nije to bilo tako davno! Ona ne pljuje zene sa maramom,vec kritikuje maramu kao objekat koristen vijekovima za manipulaciju svijesti i vjerovanja zene!
Last edited by Connaisseur Karlin on 24/02/2016 21:13, edited 2 times in total.
MJAU - da

#1289 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by MJAU - da »

nosi hidžab, a bi da sudi po zakonu koji nije u skladu sa religijom koja je njen dio života. WTF, ali stvarno?
KB9

#1290 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by KB9 »

sta mislite uz ove zelje za nosenjem hidzaba na svim mjestima koliko smo koraka od pokusaja uvodjenja serijata?
kritichar

#1292 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by kritichar »

Koja sve stoka ima pristup internetu.
Idriz

#1293 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Idriz »

Styling wrote:Hidžab, krpa za potčinjavanje

Povodom polemike koja se u Bosni i Hercegovini poslednjih nedelja vodi zbog predloga da se zabrani nošenje svih religijskih znakova u sudovima, samim tim zara i hidžaba, redakciji sarajevskog lista "Oslobođenje" javila se i književnica i aktivistkinja Safeta Obhođaš, reagujući na, kako je navela, "propagandu o hidžabu" i konzervativna shvatanja kojima se daje previše medijskog prostora. Reagovanje se prevashodno odnosi na intervju sa dr Dževadom Šuško, koji je objavilo "Oslobođenje". Pismo gospođe Obhođaš prenosimo u celosti

Već nekoliko dana na vašim stranicama, sa nevjericom zbog tolikog sljepila, a i ljutnjom, i kao žena i kao intelektualka, književnica koja već 40 godina piše o položaju žene i porodici i društvu, čitam tu propagandu o hidžabu, ili kako već zovu, za mene tu krpu za potčinjavanje žena.

Ne mogu da razumijem zbog čega novina vašeg formata i ugleda daje toliki prostor tim nazadnim shvatanjima. Ne samo nazadnim, jasno je da te žene koje propagiraju žensko pokrivanje, čine to zbog vlastite koristi, zna se da je jedan vladalac iz jedne svima poznate arapske zemlje vrlo darežljiv prema nosiocima džihadističke propagande. Ali zašto na to nasjeda vaša novina i daje im prostor da nam to prodaju kao prava žene na... ko će znati na šta, valjda na prava drugih da je potčinjavaju i terorišu.
Neposredan povod za ovo moje javljanje je intervju mlađahne dr. Dževade Šuško na vašoj stranici. Na stranu to što takve propagatorice našminkaju lice kao semafor, što voze "bijesna kola" i zaboravljaju da je po njihovoj vjeri i osmijeh žene seksualni izazov muškarcu. Kakva dvoličnost!

Ta žena nema pojma da su komunisti, dakle socijalizam, oslobodili naše žene iz onih strašnih zarova i ropstva među kućnim zidovima, da su prisilili roditelje (muslimane i u Bosni) da šalju i žensku djecu u školu. Svjetske feministkinje su se izborile za žensko pravo glasa, pravo na rad i vlastito opredjeljenje. Da nije bilo socijalizma i feminizma, dr. Šuško ne bi vidjela škola, hodala bi okolo u onom šatoru od odjeće i ne bi imala pravo otvoriti usta i prodavati nam svoju indoktrinaciju (moć) kao vjerovanje. Da je ona odrasla samo u vjeri i tradiciji, ispirala bi možda ženama mozak na tevhidima i mevludima, ne u javnim glasilima kao "Oslobođenje".

Molim vas prestanite sa tim, jer i onako svuda u svijetu vraćaju žene u srednji vijek. U arapskim zemljama se nikad nisu odmakle od ropstva (a pokrivanje, bio hidžab, bila burka) je simbol takvog ropstva. U Turskoj se još uvijek bore, ali ima struja koje im žele oduzeti pravo glasa. Hoćete li da se to desi i našim ženama?, koje i onako moraju svakog dana podnositi svo moguće nasilje a i seksualne nasrtaje.

Onda ni gosp. Selimbegović, a ni vi ostale ne biste bile urednice... Želite li to zaista?

Pozdrav,

Safeta Obhođaš

Potcinjavanje, nepotcinjavanje - to je sekundarna stvar. Ti sebe kad pokrijes, tretiras se kao predmet seksualne zelje bez mozga i uz to tretiras muskarce kao seksualne manijake koji na tebe ne mogu drugacije da gledaju osim kao na seksualni predmet. U civilizovanom svijetu takvoj osobi nihe mjesto u pravosudju.

Sad, ako je to obaveze prema vjeri onda je to samo dokaz da je vjera primitivna, shvatas li? Sta god su tebi rekli i sta god je danas moderno i politicki korektno misliti, islam zenu ne smatra ljudskim bicem vec pretmetom za razmnozavanje i postovana je jedino kao predmet za proizvodnju novih vjernika a ne kao mislece bice.

Sto se tice ljudskih prava, puno je vaznija stvar zastiti prava zena koja su pod pritiskom familije i okruzenja da se umotavaju iako one to ne zele, nego prava neke kvaziduhovne osobe kao sto si ti.
Styling

#1294 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

Idriz wrote:
Styling wrote:Hidžab, krpa za potčinjavanje

Povodom polemike koja se u Bosni i Hercegovini poslednjih nedelja vodi zbog predloga da se zabrani nošenje svih religijskih znakova u sudovima, samim tim zara i hidžaba, redakciji sarajevskog lista "Oslobođenje" javila se i književnica i aktivistkinja Safeta Obhođaš, reagujući na, kako je navela, "propagandu o hidžabu" i konzervativna shvatanja kojima se daje previše medijskog prostora. Reagovanje se prevashodno odnosi na intervju sa dr Dževadom Šuško, koji je objavilo "Oslobođenje". Pismo gospođe Obhođaš prenosimo u celosti

Već nekoliko dana na vašim stranicama, sa nevjericom zbog tolikog sljepila, a i ljutnjom, i kao žena i kao intelektualka, književnica koja već 40 godina piše o položaju žene i porodici i društvu, čitam tu propagandu o hidžabu, ili kako već zovu, za mene tu krpu za potčinjavanje žena.

Ne mogu da razumijem zbog čega novina vašeg formata i ugleda daje toliki prostor tim nazadnim shvatanjima. Ne samo nazadnim, jasno je da te žene koje propagiraju žensko pokrivanje, čine to zbog vlastite koristi, zna se da je jedan vladalac iz jedne svima poznate arapske zemlje vrlo darežljiv prema nosiocima džihadističke propagande. Ali zašto na to nasjeda vaša novina i daje im prostor da nam to prodaju kao prava žene na... ko će znati na šta, valjda na prava drugih da je potčinjavaju i terorišu.
Neposredan povod za ovo moje javljanje je intervju mlađahne dr. Dževade Šuško na vašoj stranici. Na stranu to što takve propagatorice našminkaju lice kao semafor, što voze "bijesna kola" i zaboravljaju da je po njihovoj vjeri i osmijeh žene seksualni izazov muškarcu. Kakva dvoličnost!

Ta žena nema pojma da su komunisti, dakle socijalizam, oslobodili naše žene iz onih strašnih zarova i ropstva među kućnim zidovima, da su prisilili roditelje (muslimane i u Bosni) da šalju i žensku djecu u školu. Svjetske feministkinje su se izborile za žensko pravo glasa, pravo na rad i vlastito opredjeljenje. Da nije bilo socijalizma i feminizma, dr. Šuško ne bi vidjela škola, hodala bi okolo u onom šatoru od odjeće i ne bi imala pravo otvoriti usta i prodavati nam svoju indoktrinaciju (moć) kao vjerovanje. Da je ona odrasla samo u vjeri i tradiciji, ispirala bi možda ženama mozak na tevhidima i mevludima, ne u javnim glasilima kao "Oslobođenje".

Molim vas prestanite sa tim, jer i onako svuda u svijetu vraćaju žene u srednji vijek. U arapskim zemljama se nikad nisu odmakle od ropstva (a pokrivanje, bio hidžab, bila burka) je simbol takvog ropstva. U Turskoj se još uvijek bore, ali ima struja koje im žele oduzeti pravo glasa. Hoćete li da se to desi i našim ženama?, koje i onako moraju svakog dana podnositi svo moguće nasilje a i seksualne nasrtaje.

Onda ni gosp. Selimbegović, a ni vi ostale ne biste bile urednice... Želite li to zaista?

Pozdrav,

Safeta Obhođaš

Potcinjavanje, nepotcinjavanje - to je sekundarna stvar. Ti sebe kad pokrijes, tretiras se kao predmet seksualne zelje bez mozga i uz to tretiras muskarce kao seksualne manijake koji na tebe ne mogu drugacije da gledaju osim kao na seksualni predmet. U civilizovanom svijetu takvoj osobi nihe mjesto u pravosudju.

Sad, ako je to obaveze prema vjeri onda je to samo dokaz da je vjera primitivna, shvatas li? Sta god su tebi rekli i sta god je danas moderno i politicki korektno misliti, islam zenu ne smatra ljudskim bicem vec pretmetom za razmnozavanje i postovana je jedino kao predmet za proizvodnju novih vjernika a ne kao mislece bice.

Sto se tice ljudskih prava, puno je vaznija stvar zastiti prava zena koja su pod pritiskom familije i okruzenja da se umotavaju iako one to ne zele, nego prava neke kvaziduhovne osobe kao sto si ti.
Uz svo duzno postovanje, Idrize, apsolutno se ne slazem s tobom.

Muž je dužan prema ženi sljedeće:
Muž se treba truditi da izgradi lijep odnos prema svojoj supruzi, jer je Allahov Poslanik, s.a.v.s, u više predaja to isticao. Tako u predaji Ebu Hurejre, r.a, Poslanik islama, s.a.v.s, potcrtava: Najpotpuniji vjernik je onaj koji ima lijepo ponašanje, a najbolji među vama su oni koji se najljepše ponašaju prema svojim suprugama!
Na oprosnom hadžu Allahov Poslanik, s.a.v.s, je oporučio muslimanima u predaji 'Amra b. el-Ahvesa, r.a: I lijepo sa ženama postupajte!

Problem je ko je sta u medjuvremenu u vjeri i odnosu prema zenama izvrnuo u svoju korist. Protiv toga se treba boroti.

Bolje je biti i pokrivena zena i imati postovanje i zastitu svoga muza nego biti "zapadnjacki" orijentisana zena koju muz kinji i verbalno i fizicki.
GeeTnT

#1295 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by GeeTnT »

Kome ti objasnjavas??

Lik ladno napisa: "islam zenu ne smatra ljudskim bicem"...i tu svaka rasprava sa njim treba da prestane? Zasto?

Zato sto je tu da provocira, a nije glup jer se znao reggat...
kritichar

#1296 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by kritichar »

MJAU - da wrote:nosi hidžab, a bi da sudi po zakonu koji nije u skladu sa religijom koja je njen dio života. WTF, ali stvarno?
KB9 wrote:sta mislite uz ove zelje za nosenjem hidzaba na svim mjestima koliko smo koraka od pokusaja uvodjenja serijata?
Ako ćemo se već šamarat glupim izjavama, u svjetlu toga; ovdje je šeriat bio prije demokratije, ovdje je šeriat bio duže od demokratije (cca 500 godina), ovdje je šeriat preči od bilo kojeg drugog sistema.
Kikibombona

#1297 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Kikibombona »

Styling wrote: Uz svo duzno postovanje, Idrize, apsolutno se ne slazem s tobom.

Muž je dužan prema ženi sljedeće:
Muž se treba truditi da izgradi lijep odnos prema svojoj supruzi, jer je Allahov Poslanik, s.a.v.s, u više predaja to isticao. Tako u predaji Ebu Hurejre, r.a, Poslanik islama, s.a.v.s, potcrtava: Najpotpuniji vjernik je onaj koji ima lijepo ponašanje, a najbolji među vama su oni koji se najljepše ponašaju prema svojim suprugama!
Na oprosnom hadžu Allahov Poslanik, s.a.v.s, je oporučio muslimanima u predaji 'Amra b. el-Ahvesa, r.a: I lijepo sa ženama postupajte!

Problem je ko je sta u medjuvremenu u vjeri i odnosu prema zenama izvrnuo u svoju korist. Protiv toga se treba boroti.

Bolje je biti i pokrivena zena i imati postovanje i zastitu svoga muza nego biti "zapadnjacki" orijentisana zena koju muz kinji i verbalno i fizicki.
Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik! #
Buhari prenosi u svome Sahihu od Ebu Hurejrea, radijallahu anha, da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada muž pozove svoju suprugu u postelju, pa ona odbije da dođe, proklinju je meleki dok ne svane.” (Buhari: 293/9, br. 5193.)
Onda imas hadise koji impliciraju da je su dvije svjedokinje potrebne da nadomjeste jednog muskarca svjedoka. Imas hadis u kojem Muhamed govori da su zene najbrojnije u dzehenemu. Imas ajet koji muslimanu dozvoljava odnose sa robinjom, zarobljenom zenom, pa onda neravnomjerna raspodjela imovine itd

Ranije si navela odlomke iz Biblije koji potvrdjuju da je ta knjiga zaista 'zenomrziteljska', a od ranije znamo da je apostol Pavle zenomrzac... samo eto, ne vidis da ni po islamu polozaj zene nije bas blistav, kao sto je recimo u Svedskoj! :D
KB9

#1298 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by KB9 »

kritichar wrote:
MJAU - da wrote:nosi hidžab, a bi da sudi po zakonu koji nije u skladu sa religijom koja je njen dio života. WTF, ali stvarno?
KB9 wrote:sta mislite uz ove zelje za nosenjem hidzaba na svim mjestima koliko smo koraka od pokusaja uvodjenja serijata?
Ako ćemo se već šamarat glupim izjavama, u svjetlu toga; ovdje je šeriat bio prije demokratije, ovdje je šeriat bio duže od demokratije (cca 500 godina), ovdje je šeriat preči od bilo kojeg drugog sistema.
to moje citirano je pitanje a ne izjava, cisto da te informisem pa da mozes nastavit kritikovat
Kikibombona

#1299 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Kikibombona »

kritichar wrote:
Serijat je nametnuo okupator!
kritichar

#1300 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by kritichar »

KB9 wrote:
kritichar wrote:
to moje citirano je pitanje a ne izjava, cisto da te informisem pa da mozes nastavit kritikovat
ili retoričko ili glupo
Post Reply