Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
- animals
#1201 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Sustina je da zena u sudnici ne smije nositi hidzab..
eto, to je to..a ti svati kako hoces,nisam ja donio zakon..
eto, to je to..a ti svati kako hoces,nisam ja donio zakon..
- animals
#1202 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
U stvari, donesen je zakon,ne za zabranu hidzaba, nego svi vidljivi vjerski obiljezja..
a sto su zene koje nose hidzab , svatile kao udar na samo njih,to je drugi problem..
a sto su zene koje nose hidzab , svatile kao udar na samo njih,to je drugi problem..
- Styling
#1203 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
[quote="General War"
Ja koliko znam simbol islama je mjesec i zvijezda a ne hidjab...lijepo na lancic i to je to.[/quote]
Greska. Mjesec i zvijezda uopšte nisu simboli Islama. Tokom vremena su usvojeni od Sasanida nakon osvajanja Perzije pa su se dalje prenijeli i do Otomanske imperije.
U sustini Islam nema klasicne simbole kao sto je to u krscanstvu krst/kriz ili u judauzmu Davidova zvijezda.
Poslanik s.a.v.s. nije dao da se koriste nikakvi geometrijski oblici kao simboli Islama jer bi to moglo prerasti u idolatriju.
Ja koliko znam simbol islama je mjesec i zvijezda a ne hidjab...lijepo na lancic i to je to.[/quote]
Greska. Mjesec i zvijezda uopšte nisu simboli Islama. Tokom vremena su usvojeni od Sasanida nakon osvajanja Perzije pa su se dalje prenijeli i do Otomanske imperije.
U sustini Islam nema klasicne simbole kao sto je to u krscanstvu krst/kriz ili u judauzmu Davidova zvijezda.
Poslanik s.a.v.s. nije dao da se koriste nikakvi geometrijski oblici kao simboli Islama jer bi to moglo prerasti u idolatriju.
-
Mohamad Sissoko
#1204 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nigdje nisam napisao da zelim stvari koje si nabrojao.Ali Kemal wrote:Prvo to nije ljudsko pravo, to je ograničavanje ljudskih prava, jer to nije pitanje slobodnog izbora, nego je to nametanje od strane religijskih službenika, rodbine itd. U takvim sredinama se djevojčicama nameće hidžab od malih nogu, kao jedan grubi vid kršenja ljudskih sloboda.Mohamad Sissoko wrote:Govoris o ljudskim pravima a upravo se zalazes za ukidanje prava jednoj osobi da u skladu sa svojim svjetonazorom nosi obicnu maramu dok radi svoj posao.
Upravo u mnogim naprednim zemljama po tvojoj definiciji zene mogu da nose hidzab u sudnici.
Jako glupa argumentacija. Možda mođe da prodje kod zatucanih osoba ispranog mozga.Mohamad Sissoko wrote:Vjerska zatucanost i progres ne idu zajedno nikako....opet dolazimo do toga da ne idu zajedno sa tvojim viđenjem progresa.
Plus zatucanost ...opet tvoje licno misljenje sto ne znaci da je to objektivna istina.
"Valjda je jasno da su države gdje žene nose hidžab zatucane, a gdje ne nose progres"...pa evo u Srbiji i entitetu RS ne nose zene hidzab pa ne vidim neki progres...ili u Ruandi ne nose pa ne vidim da je ...nema hidzaba=progres...dakle realnost te demantuje.
"
Nemoj mi se obraćat više, nemam više živaca za vas koji želite da su ljudi zatucani i glupi, da na sudu svjedočenje žene ne vrijedi kao svjedočenje muškarca, da se djeca od malena odgajaju i razdvajaju po vjerskim normama, gdje praktično život pojedinca ne vrijedi ništa, gdje je religija najvažnija stvar na svijetu.
Odluka je donešena, kome se ne dopada neka se žali upravi vodovoda
Dakle opet neka licna proizvoljna misljenja i opis kontra strane kako tebi odgovara.
Dalje, da li je nesto rezultat slobodnog izbora moras pitat osobe koje nose te marame ovako cisto donosis zakljucak za koji nikakve dokaze nemas nego licno misljenje.
I sekularisti i ateisti svojoj djeci namecu svjetonazor i ponasanje te oblacenje tako da ne vidim problem da to rade i vjernici sa svojom djecom.
Licemjerno je kritikovat i branit drugima da odgajaju svoju djecu prema vlastitom svjetonazoru a sebe iskljucit.Ja mogu kako hocu svoju djecu a vi cete svoju kako ja mislim da je najbolje...right.
"Prvo to nije ljudsko pravo, to je ograničavanje ljudskih prava, jer to nije pitanje slobodnog izbora, nego je to nametanje od strane religijskih službenika, rodbine itd"
Odrasla osoba koja ja je zavrsila fakultet jasno je da je dovoljno slobodna i sposobna da odluci sama da li ce nosit hidzab.Upravo tvoje mislljenje da one nisu sposobne same da odluce o tome govori kako nisko misljenje imas o zenskom rodu.
Last edited by Mohamad Sissoko on 22/02/2016 21:36, edited 2 times in total.
- General War
#1205 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Greska. Mjesec i zvijezda uopšte nisu simboli Islama. Tokom vremena su usvojeni od Sasanida nakon osvajanja Perzije pa su se dalje prenijeli i do Otomanske imperije.Styling wrote:[quote="General War"
Ja koliko znam simbol islama je mjesec i zvijezda a ne hidjab...lijepo na lancic i to je to.
Poslanik s.a.v.s. nije dao da se koriste nikakvi geometrijski oblici kao simboli Islama jer bi to moglo prerasti u idolatriju.[/quote]
Odo rec familiji koji generacijama nose ta obijezlja da su u krivu, ovi novokomponovani objasnili sve.
Je li se IZ oglasila povodom ovog problemcica?
- Goldenhand
#1206 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Pa i ne baš. Država bi trebala uvesti testove psihe budućim i trenutnim roditeljima kao i pregledavati uslove u kojim žive djeca i kako žive. To što neko ima funkcionalnu spermu i matericu ne znači da treba i odgajati dijete.
Btt. Ja bih odbio učestvovati u suđenju u kojem je sutkinja žena sa hidžabom, a i ovi muškarci koji podržavaju hidžabe bi trebali odbiti to da je žena sutkinja. Samo što im sada odgovara ova priča pa opet iskorištavaju žene na najpodmukliji način.
Nema ništa tužnije od pokrivene djevojčice kad ste se već dotakli i te teme.
Btw nema veze što je ovo zakon, treba svaki dan ukazivati na licemjerje ljudi koji se zalažu za hidžab u sudnici.
Btt. Ja bih odbio učestvovati u suđenju u kojem je sutkinja žena sa hidžabom, a i ovi muškarci koji podržavaju hidžabe bi trebali odbiti to da je žena sutkinja. Samo što im sada odgovara ova priča pa opet iskorištavaju žene na najpodmukliji način.
Nema ništa tužnije od pokrivene djevojčice kad ste se već dotakli i te teme.
Btw nema veze što je ovo zakon, treba svaki dan ukazivati na licemjerje ljudi koji se zalažu za hidžab u sudnici.
To su ti jedini pravi.General War wrote: Odo rec familiji koji generacijama nose ta obijezlja da su u krivu, ovi novokomponovani objasnili sve.![]()
Je li se IZ oglasila povodom ovog problemcica?
- Connaisseur Karlin
#1207 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Mjesec i zvijezda su koristeni kod Otomana,zato se u BiH danas mogu vidjeti mjesec i zvijezda na smrtovnicama i na nisanima mezara,a isti simbol koriste i IZ u BiH.Mnoge dzamije imaju mjesec i zvijezdu,ali mnoge dzamije van BiH imaju mjesec ( bez zvijezde) ili nemaju doticne simbole.
Islamska kaliografija ,npr. na lehvama ili na dijelovima namjestaja ,u islamskim objektima i sl. se koriste bilo gdje u svijetu.
Islamska kaliografija ,npr. na lehvama ili na dijelovima namjestaja ,u islamskim objektima i sl. se koriste bilo gdje u svijetu.
- General War
#1208 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
citav islam se veze za otomane na ovim prostorima od nosnji do djamija i preovladava i dan danas...zato se i cudim odakle ova halabuka.Connaisseur Karlin wrote:Mjesec i zvijezda su koristeni kod Otomana,zato se u BiH danas mogu vidjeti mjesec i zvijezda na smrtovnicama i na nisanima mezara,a isti simbol koriste i IZ u BiH.Mnoge dzamije imaju mjesec i zvijezdu,ali mnoge dzamije van BiH imaju mjesec ( bez zvijezde) ili nemaju doticne simbole.
- Connaisseur Karlin
#1209 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
U pravu si,nije ni meni jasno,jer npr. islamski centri imigranta sirom svijeta imaju drugacije simbole na svojim stranicama,a koji su naravno u skladu sa vremenom osnivanja i porijeklom grupa musimana koji su izgradili centre.General War wrote:citav islam se veze za otomane na ovim prostorima od nosnji do djamija i preovladava i dan danas...zato se i cudim odakle ova halabuka.Connaisseur Karlin wrote:Mjesec i zvijezda su koristeni kod Otomana,zato se u BiH danas mogu vidjeti mjesec i zvijezda na smrtovnicama i na nisanima mezara,a isti simbol koriste i IZ u BiH.Mnoge dzamije imaju mjesec i zvijezdu,ali mnoge dzamije van BiH imaju mjesec ( bez zvijezde) ili nemaju doticne simbole.
- General War
#1210 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ma nije nejasno toliko...ima ta vidljiva zelja i medijski prostor da "bosnjaci" postanu veci muslimani od bosanskih muslimana Muslimana.Connaisseur Karlin wrote:U pravu si,nije ni meni jasno,jer npr. islamski centri imigranta sirom svijeta imaju drugacije simbole na svojim stranicama,a koji su naravno u skladu sa vremenom osnivanja i porijeklom grupa musimana koji su izgradili centre.General War wrote:citav islam se veze za otomane na ovim prostorima od nosnji do djamija i preovladava i dan danas...zato se i cudim odakle ova halabuka.Connaisseur Karlin wrote:Mjesec i zvijezda su koristeni kod Otomana,zato se u BiH danas mogu vidjeti mjesec i zvijezda na smrtovnicama i na nisanima mezara,a isti simbol koriste i IZ u BiH.Mnoge dzamije imaju mjesec i zvijezdu,ali mnoge dzamije van BiH imaju mjesec ( bez zvijezde) ili nemaju doticne simbole.
-
Idriz
#1211 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Greska. Mjesec i zvijezda uopšte nisu simboli Islama. Tokom vremena su usvojeni od Sasanida nakon osvajanja Perzije pa su se dalje prenijeli i do Otomanske imperije.Styling wrote:[quote="General War"
Ja koliko znam simbol islama je mjesec i zvijezda a ne hidjab...lijepo na lancic i to je to.
Poslanik s.a.v.s. nije dao da se koriste nikakvi geometrijski oblici kao simboli Islama jer bi to moglo prerasti u idolatriju.[/quote]
Jel ti svatas da je to bitno jednako kao i bilo koja slikovnica?
- Gojeni H
#1212 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Slabo znas. Ovaj simbol je prihvacen u samo jednom dijelu zemalja sa muslimanskom vecinom.General War wrote: Ja koliko znam simbol islama je mjesec i zvijezda a ne hidjab...lijepo na lancic i to je to.
U drugim zemljama polumjesec i zvijezda ne znace nista, bukvalno.
- Gojeni H
#1213 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ali Kemal wrote:
Valjda je jasno da su države gdje žene nose hidžab zatucane, a gdje ne nose progres.
Jesi nacitan Jovane, a i obisao si svijeta, vidi se.
U Ruandi, cetnicetu, i mnogim africkim, azijskim i latinoamerickim zemljama zene ne nose hidzab. I ...?
- Gojeni H
#1214 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Evo jos jednog nacitanog.animals wrote:
Ima,procitaj postove unatrag,pa ce ti se sve objasniti..
sustina je da muslimanke imaju sto puta veca prava u krscanskim zemljama nego u muslimanskim..
u muslimanskim , ne smije voziti auto, biti u politici,ne smije biti sutkinja i itd..
Bez ikakve sumnje, Zapad generalno je najvise napredovao u smislu istvarivanja individualnih ljudskih prava.
Iz tog razloga i navodim praksu najjace ekonomske i vojne sile na Zapadu, SAD-a, koja nema problem s tim da sutkinja ili policajka nosi maramu.
Problem imaju krezubi ustase, cetnici, i poneki idiot koji jos zivi u SFRJ (ovo je vec za hechima i ja saosjecam s takvim ljudima).
Premijerka Bangladesa zena, isto kao sto je bila i presjednica Pakistana. Zene ne mogu voziti auto samo u Saudijskoj Arabiji.
Islamski svijet, kao i krscanski, nije homogen. Vjera je ista, ali su historijske, etnicke i kulturne razlike u nekim slucajevima, ogromne.
DakleM, intelektualac, kru'a ti, nemoj dalje.
- Gojeni H
#1215 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Al Dzazira, Pakistan, advokat, teroristi ...General War wrote:A ti znas svakog sudiju cetnika poimenke bez da se oznaci nekim asociativnim znakom?Gojeni H wrote:
Sta ce mi krst smetat'?
Sve go cetnik u zajednickim insitucijama, a da mi krst smeta.
Bas gledah na AJ prije neki dan ( naravno nije isto u kontextu) kako nekog guvernera u pakistanu smaknuli neki islamski fundamentalisti zbog blasfemije...advokata koji ga brani (teroristu) na osnovu ispravnosti djela kao zadatka muslimana a ne neuracunjivosti, indoktrniranosti...ljudi zaprepasteni
Imas problem, drug ... rekao sam ti.
- Kikibombona
#1216 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Vjernice ispravljene logike, mozes li malo izaci iz vjernickog okvira, pomoliti glavu iz njega, otvoriti prozor...!??mirza_15 wrote:Jeste, poligamija je zabranjena, ali vanbracnih zajednica, djece iz tih zajednica mozes imati koliko hoces. Samo nemoj stavljati na papir. Jak zakon. Zato je valjda bitno legalizovati prostituciju. Mozes i pored zene svaku noc mijenjati partnera, a ako si ruzan, smotan i sl. a imas pare moze i to. Samo plati porez. Samo ne moj nista potpisati i na nesto se obavezati. E to je vidis, vec kaznjivo.
Muskarac zenu pokriva iz svojih interesa? Halo ba muskarci o cemu to vi? Muskarac zenu otkriva! Muskarac hoce da je vidi golu. Zena je danas cesto samo seksualni objekat. Sve se prodaje zenskim tijelom. U bilo kakvom poslu kod zene nije strucnost prvo sto se primjeti. I zena pristaje na to. Samo nemoj slucajno da se pokrije. E tako vec robuje muskarcu. Koja uvrnuta logika.
Jedna moja bivsa djevojka je radila u firmi sa dosta muskaraca. Voljela se sredjivati, bilo da se sprema za izlazak, posao ili ostaje kuci. Tako se osjecala bolje. Cuo sam od prijatelja da je na poslu dozivjela jedan seksticki ispad od strane kolege. Odbrusila mu je tako da se zacrvenio kao paprika pa nakon toga vise nikome nije palo na pamet da bilo sta kaze. Ima jeben gard i zna se brinuti o sebi. Ja tog lika mogu zguzvati, ali mi nije palo na pamet da mu bilo sta kazes, niti mi je ona o tome ista rekla. Bilo mi je jasno da se zna brinuti sama o sebi i steci postovanje svih. Evo i moja kolegica na poslu. Oblaci se lijepo, udata zena. Jedina zena u firmi. Bas smo maloprije pili caj. Nema teorije da bi iko imao muda reci joj bilo sta... Tako se postavila u startu. Jednom ju je jedan kolega oslovio sa 'malena' i tu je bio kraj. Odbrusila mu i poslala poruku svema. Nema nikakve potrebe da se takva zena zamotava da bi bila postovana. Imam mozak i ima gard. Moze u minicu hodati, niko joj nece nista reci. To je JAKA zena, sa karakterom. Marama je pokazatelj slabosti, potcinjenosti...
Ima jedna pokrivena djevojka u mahali. Pametna cura. Cuo sam klince kako govore da ima fina usta za po...t, kako bi joj samo zabacili haljinu, bez da je potpuno svlace i slicne klinacke mastarije... Medjutim, nista od toga joj u lice ne bi smjeli reci, imala ona maramu ili ne. Cura je pametna i ima gard. Ako bi neki majmun i rekao, nalijepila bi ga da bi se stidio do kraja zivota. I sta bi ti ucinio sa tako lijepom djevojkom, cijelu ljepotu odjeca ne moze sakriti? I lice joj pokriti? Samo da se izbjegnu komentari djecurlije i olosa...?
Imas primjer Egipta i tamosnjih protesta. Svjedocili smo masovnim silovanjima. Ti momci su zeljni zenskog tijela. Ne mozes suzbiti prirodne nagone. Vidimo i sada kako se ponasaju Arapi u Evropi. Kolega mi kaze da jedu ocima Evropljanke. Zeljni jadnici, nikada kako treba nisu vidjeli crte zenskog tijela. Taj narod pati od ozbiljnih seksualnih frustracija. A sve zato sto se suprostavljaju prirodi.
- Styling
#1217 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Sta znaci "suprotstavljaju prirodi"? Ostavili su svoje zene u Siriji i na drugim mjestima i dosli u Evropu da napadaju i to je kao normalna reakcija jer jadni nisu imali sex dugo vremena. Vjerovanto su stekli dojam o "raspolozivosti" zena u Evropi gledajuci evropske portale i polugole zene po raznim fejsbucima i ostalim internet budalastinama gdje se zene bave egzibicionizmom i sto za glavni cilj ima da budu pozeljne isticuci svoja dupeta, sise, itd. Nema tu nikakvih frustracija. To je posljedica percepcije koju su stekli o evropskim zenama. A ko je za kriv?Kikibombona wrote:Vjernice ispravljene logike, mozes li malo izaci iz vjernickog okvira, pomoliti glavu iz njega, otvoriti prozor...!??mirza_15 wrote:Jeste, poligamija je zabranjena, ali vanbracnih zajednica, djece iz tih zajednica mozes imati koliko hoces. Samo nemoj stavljati na papir. Jak zakon. Zato je valjda bitno legalizovati prostituciju. Mozes i pored zene svaku noc mijenjati partnera, a ako si ruzan, smotan i sl. a imas pare moze i to. Samo plati porez. Samo ne moj nista potpisati i na nesto se obavezati. E to je vidis, vec kaznjivo.
Muskarac zenu pokriva iz svojih interesa? Halo ba muskarci o cemu to vi? Muskarac zenu otkriva! Muskarac hoce da je vidi golu. Zena je danas cesto samo seksualni objekat. Sve se prodaje zenskim tijelom. U bilo kakvom poslu kod zene nije strucnost prvo sto se primjeti. I zena pristaje na to. Samo nemoj slucajno da se pokrije. E tako vec robuje muskarcu. Koja uvrnuta logika.
Jedna moja bivsa djevojka je radila u firmi sa dosta muskaraca. Voljela se sredjivati, bilo da se sprema za izlazak, posao ili ostaje kuci. Tako se osjecala bolje. Cuo sam od prijatelja da je na poslu dozivjela jedan seksticki ispad od strane kolege. Odbrusila mu je tako da se zacrvenio kao paprika pa nakon toga vise nikome nije palo na pamet da bilo sta kaze. Ima jeben gard i zna se brinuti o sebi. Ja tog lika mogu zguzvati, ali mi nije palo na pamet da mu bilo sta kazes, niti mi je ona o tome ista rekla. Bilo mi je jasno da se zna brinuti sama o sebi i steci postovanje svih. Evo i moja kolegica na poslu. Oblaci se lijepo, udata zena. Jedina zena u firmi. Bas smo maloprije pili caj. Nema teorije da bi iko imao muda reci joj bilo sta... Tako se postavila u startu. Jednom ju je jedan kolega oslovio sa 'malena' i tu je bio kraj. Odbrusila mu i poslala poruku svema. Nema nikakve potrebe da se takva zena zamotava da bi bila postovana. Imam mozak i ima gard. Moze u minicu hodati, niko joj nece nista reci. To je JAKA zena, sa karakterom. Marama je pokazatelj slabosti, potcinjenosti...
Ima jedna pokrivena djevojka u mahali. Pametna cura. Cuo sam klince kako govore da ima fina usta za po...t, kako bi joj samo zabacili haljinu, bez da je potpuno svlace i slicne klinacke mastarije... Medjutim, nista od toga joj u lice ne bi smjeli reci, imala ona maramu ili ne. Cura je pametna i ima gard. Ako bi neki majmun i rekao, nalijepila bi ga da bi se stidio do kraja zivota. I sta bi ti ucinio sa tako lijepom djevojkom, cijelu ljepotu odjeca ne moze sakriti? I lice joj pokriti? Samo da se izbjegnu komentari djecurlije i olosa...?
Imas primjer Egipta i tamosnjih protesta. Svjedocili smo masovnim silovanjima. Ti momci su zeljni zenskog tijela. Ne mozes suzbiti prirodne nagone. Vidimo i sada kako se ponasaju Arapi u Evropi. Kolega mi kaze da jedu ocima Evropljanke. Zeljni jadnici, nikada kako treba nisu vidjeli crte zenskog tijela. Taj narod pati od ozbiljnih seksualnih frustracija. A sve zato sto se suprostavljaju prirodi.
Muskarac ce uvijek zenu koja je izazovno obucena, u mini suknji, uskoj suknji ili hlacama, sa dekoleteom ili ne, posmatrati kao seksualni objekat. To je u muskoj prirodi. Zene same sebe dovode u takvu situaciju. Neki muskarci ce uputiti neki sovinisticki komentar neki nece ali to ne znaci da ih tako ne posmatraju. Pokrivena zena je u startu nezanimljiva. Moze biti sovinistickih komentara ali te komentare nije isprovocirala zena pod hidzabom nego pokvarena muska masta.
Je li sada treba sve zene u arapskom svijetu da se skinu i budu na raspoalganju kako arapi ne bi imali seksualne frustracije?
- Kikibombona
#1218 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Bez uvreda i bez uvijanja, ti nemas pojma o muskarcima. Navedoh ti primjer djevojke u mahali koja je pokrivena. Lijepa kao slika. I rekoh da klinci imaju svakakve komentare za nju. Ima lijepe usne za p...ti, ovo-ono... Lijepo lice je ipak najprivlacnije kod zene za vecinu muskaraca, ukljucujuci i moju malenkost. Talijani su razvili porno industriju na motivu 'casnih sestara'. Kao sto je privlacno vidjeti naglasene obline - isto tako je privlacno mastati o svlacenju malo vise odjece i postepenom otkrivanju. Ako pokrivena zena ima lijepo lice, pogled, drzanje... hormoni i masta ce proraditi... U tom slucaju je jedino NIKAB spas.Styling wrote:
Sta znaci "suprotstavljaju prirodi"? Ostavili su svoje zene u Siriji i na drugim mjestima i dosli u Evropu da napadaju i to je kao normalna reakcija jer jadni nisu imali sex dugo vremena. Vjerovanto su stekli dojam o "raspolozivosti" zena u Evropi gledajuci evropske portale i polugole zene po raznim fejsbucima i ostalim internet budalastinama gdje se zene bave egzibicionizmom i sto za glavni cilj ima da budu pozeljne isticuci svoja dupeta, sise, itd. Nema tu nikakvih frustracija. To je posljedica percepcije koju su stekli o evropskim zenama. A ko je za kriv?
Muskarac ce uvijek zenu koja je izazovno obucena, u mini suknji, uskoj suknji ili hlacama, sa dekoleteom ili ne, posmatrati kao seksualni objekat. To je u muskoj prirodi. Zene same sebe dovode u takvu situaciju. Neki muskarci ce uputiti neki sovinisticki komentar neki nece ali to ne znaci da ih tako ne posmatraju. Pokrivena zena je u startu nezanimljiva. Moze biti sovinistickih komentara ali te komentare nije isprovocirala zena pod hidzabom nego pokvarena muska masta.
Je li sada treba sve zene u arapskom svijetu da se skinu i budu na raspoalganju kako arapi ne bi imali seksualne frustracije?
Nema to nikakve veze sa predodzbom Arapa o evropskim ili nasim zenama. Oni su GLADNI, ZELJNI, tijela zene. I ovi Arapi sto su dolazili kod nas... Gledam ih, upadno bleje u djevojke, jedu ih ocima. Tako bi se isto ponasao neki nas seljak koji zenu nije vidio kako treba, pa da ga onda odvedes na plazu u Majami... Ako mu oci ne bi ispale bog me ubio.
Citao sam clanak konkretno o Egipcanima... Ima ih veliki broj koji s obzirom na uticaj vjere na drustvo nisu imali odnos sa zenom iako su u kasnim dvadesetim ili cak tridesetim... Pa to su seksualno frustrirani tipovi. Niti su imali odnos - niti su zenu kako treba vidjeli. I onda nije nikakvo cudo da koriste stanje haosa i masovno siluju kada im se ukaze prilika.
E to ti je kolegice suzbijanje prirode. Seksualnost je nas najjaci nagon. Zasto ga suzbijati nekakavim 'propisima o ponosanju', zamotavanjima i pustanjem neuglednih brada?
Zeni sa karakterom i gardom ne treba marama da bih imala postovanje. Imao sam djevojke koje bi 'pustio' na kraj svijeta i ne bih imao brigu da se nalazi sa ma kakvim i ma koliko muskaraca. Drzanje na uzici i zamotavanje je pokazatelj nepovjerenja.
Last edited by Kikibombona on 23/02/2016 10:10, edited 1 time in total.
-
mirza_15
#1219 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Da ne idem u detalje jer nije tema. Elem, prica je pocela kako muskarci pokrivaju zene iz svojih interesa. Ja samo kazem da muskarci zene otkrivaju i tretiraju kao seksulani objekat. Dakle, zelja muskarca nije pokrivena nego otkrivena zena koja ce pokazati svoje atribute sto je ugodno njegovom oku. A onda neko dodje na ovu temu i pise kako je marama izraz pokornosti muskarcima. Ja na ulici nikada nisam primjetio pokrivenu djevojku/zenu u tom kontekstu kao "dobru u minjaku" i nikada se u mom muskom drustvu nije pokrivena koja prodje pored nas komentarisala na taj nacin kao ona u minjaku.
- Styling
#1220 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ovaj opis muskarca ga vise prikazuje kao zivotinju koja ne moze da kontrolise svoj nagon nego kao insana. Ako je zeljan zene neka se ozeni pa kod kuce sa zenom neka utoli svoju zelju.Kikibombona wrote:Bez uvreda i bez uvijanja, ti nemas pojma o muskarcima. Navedoh ti primjer djevojke u mahali koja je pokrivena. Lijepa kao slika. I rekoh da klinci imaju svakakve komentare za nju. Ima lijepe usne za p...ti, ovo-ono... Lijepo lice je ipak najprivlacnije kod zene za vecinu muskaraca, ukljucujuci i moju malenkost. Talijani su razvili porno industriju na motivu 'casnih sestara'. Kao sto je privlacno vidjeti naglasene obline - isto tako je privlacno mastati o svlacenju malo vise odjece i postepenom otkrivanju. Ako pokrivena zena ima lijepo lice, pogled, drzanje... hormoni i masta ce proraditi... U tom slucaju je jedino NIKAB spas.Styling wrote:
Sta znaci "suprotstavljaju prirodi"? Ostavili su svoje zene u Siriji i na drugim mjestima i dosli u Evropu da napadaju i to je kao normalna reakcija jer jadni nisu imali sex dugo vremena. Vjerovanto su stekli dojam o "raspolozivosti" zena u Evropi gledajuci evropske portale i polugole zene po raznim fejsbucima i ostalim internet budalastinama gdje se zene bave egzibicionizmom i sto za glavni cilj ima da budu pozeljne isticuci svoja dupeta, sise, itd. Nema tu nikakvih frustracija. To je posljedica percepcije koju su stekli o evropskim zenama. A ko je za kriv?
Nema to nikakve veze sa predodzbom Arapa o evropskim ili nasim zenama. Oni su GLADNI, ZELJNI, tijela zene. I ovi Arapi sto su dolazili kod nas... Gledam ih, upadno bleje u djevojke, jedu ih ocima. Tako bi se isto ponasao neki nas seljak koji zenu nije vidio kako treba, pa da ga onda odvedes na plazu u Majami... Ako mu oci ne bi ispale bog me ubio.
Citao sam clanak konkretno o Egipcanima... Ima ih veliki broj koji s obzirom na uticaj vjere na drustvo nisu imali odnos sa zenom iako su u kasnim dvadesetim ili cak tridesetim... Pa to su seksualno frustrirani tipovi. Niti su imali odnos - niti su zenu kako treba vidjeli. I onda nije nikakvo cudo da koriste stanje haosa i masovno siluju kada im se ukaze prilika.
E to ti je kolegice suzbijanje prirode. Seksualnost je nas najjaci nagon. Zasto ga suzbijati nekakavim 'propisima o ponosanju', zamotavanjima i pustanjem neuglednih brada?
Zeni sa karakterom i gardom ne treba marama da bih imala postovanje. Imao sam djevojke koje bi 'pustio' na kraj svijeta i ne bih imao brigu da se nalazi sa ma kakvim i ma koliko muskaraca. Drzanje na uzici i zamotavanje je pokazatelj nepovjerenja.
Znaci zene koje se pokrivaju su krive sto se muskarci ponasaju kao zivotinje koje vodi nagon. Da nije ovo malo zamjena teza. Postoji nesto sto se zove zdrav razum. Postoje i zene koje ne zele stupiti u seksualne odnose prije braka. Kako li muskarci u tim situacijama zadovoljavaju svoje potrebe? Zar se ne znaju kontrolisati?
Po tebi, seksualnost ne treba suzbijati ili kontrolisati nego svaki put kad muskarac dobije nagon bolje je da mu se zena dobrovoljno poda nego da je on siluje jer, jadan, ne moze da se kontrolise. Manja steta.
- Capsicum
#1221 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Hajmo zabranit nosenje visokih potpetica. U pitanju je propis koji ima za cilj ustedu u zdravstvu. Ako su to zene shvatile kao udar samo na njih, to je drugi problem.animals wrote:U stvari, donesen je zakon,ne za zabranu hidzaba, nego svi vidljivi vjerski obiljezja..
- Kikibombona
#1222 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Opet NETACNO!mirza_15 wrote:Da ne idem u detalje jer nije tema. Elem, prica je pocela kako muskarci pokrivaju zene iz svojih interesa. Ja samo kazem da muskarci zene otkrivaju i tretiraju kao seksulani objekat. Dakle, zelja muskarca nije pokrivena nego otkrivena zena koja ce pokazati svoje atribute sto je ugodno njegovom oku. A onda neko dodje na ovu temu i pise kako je marama izraz pokornosti muskarcima. Ja na ulici nikada nisam primjetio pokrivenu djevojku/zenu u tom kontekstu kao "dobru u minjaku" i nikada se u mom muskom drustvu nije pokrivena koja prodje pored nas komentarisala na taj nacin kao ona u minjaku.
Muskarci POKRIVAJU svoje zene, bili oni vjernici ili ne. Znas li koliko znam ateista koji kod zena insistiraju da oblace slampavu odjecu, da ne izlaze u vecernjim satima, da se ne druze sa muskim kolegama, da ne idu van grada itd itd itd itd? Sve su to slabici sa losim samopouzdanjem. Pa daj zenu zamotaj, obuci je sto gore, drzi je na uzici, kontroli kretanje....
Vecina muskaraca kod nas i drugdje se protivi kada se njihove zene izazovno obuku. Marama je tako proizvod slabosti muskarca, proizvod muskih strahova.
- Kikibombona
#1223 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Normalno da ce biti zivotinja kada je seksualno najnaglaseniji dio zivota proveo u apstinenciji. I ja bih bio zivotinja u tom smislu da narednih 10 godina provedem u zatvoru.Styling wrote:
Ovaj opis muskarca ga vise prikazuje kao zivotinju koja ne moze da kontrolise svoj nagon nego kao insana. Ako je zeljan zene neka se ozeni pa kod kuce sa zenom neka utoli svoju zelju.
Znaci zene koje se pokrivaju su krive sto se muskarci ponasaju kao zivotinje koje vodi nagon. Da nije ovo malo zamjena teza. Postoji nesto sto se zove zdrav razum. Postoje i zene koje ne zele stupiti u seksualne odnose prije braka. Kako li muskarci u tim situacijama zadovoljavaju svoje potrebe? Zar se ne znaju kontrolisati?
Po tebi, seksualnost ne treba suzbijati ili kontrolisati nego svaki put kad muskarac dobije nagon bolje je da mu se zena dobrovoljno poda nego da je on siluje jer, jadan, ne moze da se kontrolise. Manja steta.
U clanku stoji da se mnogi Egipcani ne mogu ozeniti jer nemaju uslove za zenidbu. Zivi ih 7-8 u jednom stanu a posla ni za lijeka. Kako ce se ozeniti? Imas i kod nas ovakvih slucajeva koliko hoces...
Nisu krive zene. Maramu su nametnuli nesigurni muskarci. Citirala si Bibliju. Zamotavanje i tamnicenje zene kako bi bila sacuvana za jednog muskarca ima dugu historiju. Kao sto je prirodno da muskarac zeli zenu - tako je prirodan strah da je ne izgubi. Zato muskarci, bili oni vjernici ili nevjernici, vole kontrolisati zene, odredjivati njihov imidz kako bi umanjili privlacnost.
To muskarci rade SVOJIM zenama, a vjera radi SVIM zenama. A posto su vjeru izmislili muskarci, opet se vracamo na isto.
- arzuhal
#1224 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Jedno od obilježja islama je i vjerovanje da će onaj koji sudi nepravedno, ko je sudija ili neko u tom procesu a ko je korumpiran, ko prima mito, koristi svoj položaj, utječe na proces, prima "hediju" i sl. završiti u džehenemskoj Vatri
(Allahov Poslanik a.s. je rekao: "Onaj ko daje i onaj ko prima mito će u vatru!")
Ako bih ja, naprimjer, napravio bedževe, značke i slične detalje, sa, recimo, vatrom i ukazivanjem da će nas mito odvesti u vječnu patnju (kako to ja vjerujem kao musliman, ne mora u to niko drugi vjerovati, dabome), ovako nešto, naprimjer, samo bolje
:

...i kada bih to nosio za reverom, a radim u institucijama pravosuđa, pa me pitaju šta mi je to, šta to simbolizira i predstavlja, a ja onda kažem kako je to simbol mog islamskog vjerovanja u zabranjenost primanja i davanja mita te kako će svi koji ne rade pošteno i uzimjau/daju mito završiti u paklenim mukama,
da li bih time ja narušavao sekularnost pravosudnih institucija, da li bi to nekome paralo oči i stvaralo percepciju kako umećem nešto vjersko u sekularni ambijent ili namećem nešto specifično islamsko (ili možda nije specifično, ne znam), te da li bi mi to zabranili, takve bedževe ili značke, jer ističem dijelove vjerskog učenja, vjerske stavove i sl.?
(Allahov Poslanik a.s. je rekao: "Onaj ko daje i onaj ko prima mito će u vatru!")
Ako bih ja, naprimjer, napravio bedževe, značke i slične detalje, sa, recimo, vatrom i ukazivanjem da će nas mito odvesti u vječnu patnju (kako to ja vjerujem kao musliman, ne mora u to niko drugi vjerovati, dabome), ovako nešto, naprimjer, samo bolje

...i kada bih to nosio za reverom, a radim u institucijama pravosuđa, pa me pitaju šta mi je to, šta to simbolizira i predstavlja, a ja onda kažem kako je to simbol mog islamskog vjerovanja u zabranjenost primanja i davanja mita te kako će svi koji ne rade pošteno i uzimjau/daju mito završiti u paklenim mukama,
da li bih time ja narušavao sekularnost pravosudnih institucija, da li bi to nekome paralo oči i stvaralo percepciju kako umećem nešto vjersko u sekularni ambijent ili namećem nešto specifično islamsko (ili možda nije specifično, ne znam), te da li bi mi to zabranili, takve bedževe ili značke, jer ističem dijelove vjerskog učenja, vjerske stavove i sl.?
-
mirza_15
#1225 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
A sve su zene udate? Da te podsjetim, propis nije samo za udate.Kikibombona wrote:Opet NETACNO!mirza_15 wrote:Da ne idem u detalje jer nije tema. Elem, prica je pocela kako muskarci pokrivaju zene iz svojih interesa. Ja samo kazem da muskarci zene otkrivaju i tretiraju kao seksulani objekat. Dakle, zelja muskarca nije pokrivena nego otkrivena zena koja ce pokazati svoje atribute sto je ugodno njegovom oku. A onda neko dodje na ovu temu i pise kako je marama izraz pokornosti muskarcima. Ja na ulici nikada nisam primjetio pokrivenu djevojku/zenu u tom kontekstu kao "dobru u minjaku" i nikada se u mom muskom drustvu nije pokrivena koja prodje pored nas komentarisala na taj nacin kao ona u minjaku.
Muskarci POKRIVAJU svoje zene, bili oni vjernici ili ne. Znas li koliko znam ateista koji kod zena insistiraju da oblace slampavu odjecu, da ne izlaze u vecernjim satima, da se ne druze sa muskim kolegama, da ne idu van grada itd itd itd itd? Sve su to slabici sa losim samopouzdanjem. Pa daj zenu zamotaj, obuci je sto gore, drzi je na uzici, kontroli kretanje....
Vecina muskaraca kod nas i drugdje se protivi kada se njihove zene izazovno obuku. Marama je tako proizvod slabosti muskarca, proizvod muskih strahova.