Odljev mozgova

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
_suncokret

#1 Odljev mozgova

Post by _suncokret »

Pozdrav svima, zanima me sta mislite o odljevu mozgova u Bosni i Hercegovini. Kako to utjece na razvoj nase zemlje i kakvi su vasi stavovi kada su u pitanju mladi koji ne cine nista kako bi promijenili datu situaciju? Smatrate li vrijednim ostati i boriti se za promjene vec postojecih sistema?
Ako neko ima iskustva voljela bih da me kontaktira ili da predlozi nekoga ko bi bio voljan da odgovori na par pitanja. Radim na nekom istrazivanju, dopisnica sam jednog omladinskog casopisa tako da je svaka informacija dobrodosla.
Hvala. :D
mousstapha

#2 Re: Odljev mozgova

Post by mousstapha »

5. u svijetu. :-)

swanfilter

#3 Re: Odljev mozgova

Post by swanfilter »

Mozaka. Odljev mozaka, ne mozgova ...
JohnnyS

#4 Re: Odljev mozgova

Post by JohnnyS »

_suncokret wrote:Pozdrav svima, zanima me sta mislite o odljevu mozgova u Bosni i Hercegovini. Kako to utjece na razvoj nase zemlje i kakvi su vasi stavovi kada su u pitanju mladi koji ne cine nista kako bi promijenili datu situaciju? Smatrate li vrijednim ostati i boriti se za promjene vec postojecih sistema?
Ako neko ima iskustva voljela bih da me kontaktira ili da predlozi nekoga ko bi bio voljan da odgovori na par pitanja. Radim na nekom istrazivanju, dopisnica sam jednog omladinskog casopisa tako da je svaka informacija dobrodosla.

Ne vrijedi se ostati i boriti niti mijenjati situaciju. Treba otići tko god i kad god može. Kao što je Džeko otišao čim prije da naplati svoje nogometno znanje umjesto da ostane igrati za Željezničar, tako je normalno i da sposobni arhitekti, inžinjeri, liječnici odu ako im se ukaže prilika.
Sijalica koja gori

#5 Re: Odljev mozgova

Post by Sijalica koja gori »

JohnnyS wrote:
_suncokret wrote:Pozdrav svima, zanima me sta mislite o odljevu mozgova u Bosni i Hercegovini. Kako to utjece na razvoj nase zemlje i kakvi su vasi stavovi kada su u pitanju mladi koji ne cine nista kako bi promijenili datu situaciju? Smatrate li vrijednim ostati i boriti se za promjene vec postojecih sistema?

Ne vrijedi se ostati i boriti niti mijenjati situaciju. Treba otići tko god i kad god može. Kao što je Džeko otišao čim prije da naplati svoje nogometno znanje umjesto da ostane igrati za Željezničar, tako je normalno i da sposobni arhitekti, inžinjeri, liječnici odu ako im se ukaže prilika.
Što bi ljudi ostajali u ovakvoj neuređenoj zemlji koja ništa ne daje za poticaj onima koje se trude nego daje onima koji kradu i lažu. Sutra da imam priliku da odem u inostranstvo bez razmišljanja bi pristala i otišla jer ovdje nema više ništa.
uglavnomja

#6 Re: Odljev mozgova

Post by uglavnomja »

odljev mozgova je poceo 92., i najpogubnije je sto su otisli mozgovi iz obrazovanja, a zamijenili su ih ljudi koji su nekoliko klasa ispod, koji nikada ne bi bili profesori u predratnoj konkurenciji. i takvi profesori odgajaju nove generacije, i koliko god mi pricali o obrazovanim mladim ljudima - to je samo jos jedna fama ostala iz bivse zemlje. predratni gimnazijalac je znao vise i bio pismeniji od sadasnjih "pijacnih" dipl. nesto.
Sijalica koja gori

#7 Re: Odljev mozgova

rrzhrewrzrz@ to je baš smiješno.
Primitivac jedan.
cyprus

#8 Re: Odljev mozgova

Post by cyprus »

Jadni Zvonko, zaboravilo bi se ovo da se Dubioza nije umiješala... Sad će ga mozaci pratiti do kraja života :mrgreen:

ontopic: ja se ne planiram nigdje odljevat :mrgreen: :oops:
Bodkin

#9 Re: Odljev mozgova

Post by Bodkin »

Misli li se na vec formirane mozgove ili i na studente?
Kemo BA

#10 Re: Odljev mozgova

Post by Kemo BA »

Mnogi misle da stvaramo, imamo i dozvoljavamo odljev "mozgova". Ja mislim suprotno. Mislim da ovo drustvo u svim pa i u ovom segmentu funkcionise u stanju delirija i lazi da nas obrazovni sistem daje kvalitetne kadrove koji mogu rijesiti probleme drustva samo ih treba uposliti. Jako bi volio da je to istina jer bi za sve ove godine odkako nam kroje kapu u firmama ti novopeceni "mozgovi" ovo drustvo procvjetalo i svi bi zivjeli u blagostanju. Nije ta mladost kriva što su pojedinim od njih omogucili da nas unistavaju a na kraju najvise nesrece ce donijeti njima samima i njihovim i nasim potomcima. Nisu oni krivi sto nisu na odgovarajuci nacin uvedeni u poslove, osposobljeni uz rad da postanu stvarni strucnjaci. Nisu oni krivi sto su stari i stvarni mozgovi u firmama sklonjeni zbog neposjedovanja papira nekog od novokomponovanih fakulteta a na njihova mjesta dovedeni "novopeceni mozgovi" puni sebe i znanja, pardon neznanja, koji jedino sto znaju je prodavati ono cime firme raspolazu. Ja mislim da nema odljeva mozgova (cast izuzecima) da ima odljeva nase mladosti jer mnogi mladi sa fakultetskom diplomom sada po Njemackoj i drugim zemljama konobarisu i rade slicne poslove. Treba mnoge stvari promjeniti u ovom drustvu da pocnemo stvarati istinske mozgove i da imaju sansu za zivot u BiH. Mislim da su najveci krivci u cjelokupnom drustvu za kompletnu situaciju u ekonomskom, politickom i dr. Ministarstva civilnih poslova zajedno sa intelektualnom elitom koja zna u cemu je problem ali iz licnih interesa ne podizu glas protiv nepravilnosti.
Sijalica koja gori

#11 Re: Odljev mozgova

Kemo BA wrote:Mnogi misle da stvaramo, imamo i dozvoljavamo odljev "mozgova". Ja mislim suprotno. Mislim da ovo drustvo u svim pa i u ovom segmentu funkcionise u stanju delirija i lazi da nas obrazovni sistem daje kvalitetne kadrove koji mogu rijesiti probleme drustva samo ih treba uposliti. Jako bi volio da je to istina jer bi za sve ove godine odkako nam kroje kapu u firmama ti novopeceni "mozgovi" ovo drustvo procvjetalo i svi bi zivjeli u blagostanju. Nije ta mladost kriva što su pojedinim od njih omogucili da nas unistavaju a na kraju najvise nesrece ce donijeti njima samima i njihovim i nasim potomcima. Nisu oni krivi sto nisu na odgovarajuci nacin uvedeni u poslove, osposobljeni uz rad da postanu stvarni strucnjaci. Nisu oni krivi sto su stari i stvarni mozgovi u firmama sklonjeni zbog neposjedovanja papira nekog od novokomponovanih fakulteta a na njihova mjesta dovedeni "novopeceni mozgovi" puni sebe i znanja, pardon neznanja, koji jedino sto znaju je prodavati ono cime firme raspolazu. Ja mislim da nema odljeva mozgova (cast izuzecima) da ima odljeva nase mladosti jer mnogi mladi sa fakultetskom diplomom sada po Njemackoj i drugim zemljama konobarisu i rade slicne poslove. Treba mnoge stvari promjeniti u ovom drustvu da pocnemo stvarati istinske mozgove i da imaju sansu za zivot u BiH. Mislim da su najveci krivci u cjelokupnom drustvu za kompletnu situaciju u ekonomskom, politickom i dr. Ministarstva civilnih poslova zajedno sa intelektualnom elitom koja zna u cemu je problem ali iz licnih interesa ne podizu glas protiv nepravilnosti.

S vremena na vrijeme kada dođe do diplomiranja onih babyboom generacija 96 i 97 i itd., oni koji budu imali tu priliku, pa većina njih će otići jer ovdje kad učiš i ne želiš da dobijaš ocjene preko štele, ti si najgori u društvu, na radna mjesta idu babini sinovi a uz malo sreće jedan običan smrtnik će dobiti posao i to da ne bi bilo kasnije priča ili da se ne dobije tužba.
Ali nadam se najiskrenije da će se nešto nabolje promijeniti u budućnosti, ali kako je krenulo teško to ide...
Post Reply