znam nekoliko slicnih primjera... dobar prijatelj se vratio na produzeni odmor, radio online... nadje neku zensku i pocne kontati da ostane... kad je obisao nekoliko banaka i cuo ponude, lijepo se pokupio i nazad... mislim da je imao oko $120,000 godisnje... a niko nas mu nije ponudio ni 2 milje... mada direktori u nasim vecim bankama koji nemaju ni desetinu njegovog znanja primaju preko 10k mjesecno kad se uracuna menadzerski...ladyblue18 wrote:Mogul ja?xyz101 wrote: navedi mi jedan,, kazem 1,, jedan,,, primjer gdje je covjek u bosni bio doktor nauka i nije zavrsio u boljoj poziciji nego vani.
ne kazem u istoj poziciji,, nego >>boljoj !
![]()
Prvi mi rodjak, doktorirao na svjetski prestiznom univerzitetu, vratio se ovdje, nostalgija, porodica, fazoni.
Pa su ga onda poceli ponizavati po silnim ustanovama, administracijama, biroima, nece da mu nostrifikuju didplomu, ne vrijedi diploma ovdje bla bla bla.
Hajd kad je sve to proslo, dobije dobar posao stvarno, bez stele, pa mislili vi sta god hocete.
Medjutim, shef ga izrabljuje ko konja, radi mu sve, a shef prikazuje kao da je sve to njegov rezultat rada.
Momku dopizdilo, i otisao nazad.
Eno, sad ga kao malo vode na dlanu drze, vani naravno.![]()
Zato, ne zivi u oblacima.Lahko tebi iz tudjine palamuditi o stanju u BiH. Mozda je nekada bilo tako kako ti opisujes, ali danas nikako.
odlazak mladih iz BIH
- Alfons Kauders
#226 Re: odlazak mladih iz BIH
-
xyz101
#227 Re: odlazak mladih iz BIH
okay,, zamisli ovo.ladyblue18 wrote:Mogul ja?xyz101 wrote: navedi mi jedan,, kazem 1,, jedan,,, primjer gdje je covjek u bosni bio doktor nauka i nije zavrsio u boljoj poziciji nego vani.
ne kazem u istoj poziciji,, nego >>boljoj !
![]()
Prvi mi rodjak, doktorirao na svjetski prestiznom univerzitetu, vratio se ovdje, nostalgija, porodica, fazoni.
Pa su ga onda poceli ponizavati po silnim ustanovama, administracijama, biroima, nece da mu nostrifikuju didplomu, ne vrijedi diploma ovdje bla bla bla.
Hajd kad je sve to proslo, dobije dobar posao stvarno, bez stele, pa mislili vi sta god hocete.
Medjutim, shef ga izrabljuje ko konja, radi mu sve, a shef prikazuje kao da je sve to njegov rezultat rada.
Momku dopizdilo, i otisao nazad.
Eno, sad ga kao malo vode na dlanu drze, vani naravno.![]()
Zato, ne zivi u oblacima.Lahko tebi iz tudjine palamuditi o stanju u BiH. Mozda je nekada bilo tako kako ti opisujes, ali danas nikako.
tvoj "prvi" rodjak (sta sam rekao kada se govori iz prve ruke.,., uvijek lazi,, ali nema veze,idemo dalje)
tvoj "prvi" rodjak zamisli da je doktorirao neki pravac na sarajevskom uniju i onda se odluci da ide u inostranstvo.
sta bi mu se dogodilo ?
pa naravno, isto kao u sarajevu.
prvo bi ga zaebavali sa prevodom ovoga i onoga,
onda bi ga slali na dodatne testove, prepisavanja, disertate.
pa bi mu dali najnizi nivoa posla, dok se ne dokaze da ustvari zna o cemu prica.
sarajevo u ovom primjeru nije nista losije od recimo minhena, pariza, ili bostona.
poz'
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#228 Re: odlazak mladih iz BIH
imal krampačkih iskustava na ovom forumu vani
onako radnici na skeli, radnici na cesti, čistači ulica, moleri, prodavači u supermarketima ili manjim radnjicama
ne možemo svi vrijediti 120 000$
onako radnici na skeli, radnici na cesti, čistači ulica, moleri, prodavači u supermarketima ili manjim radnjicama
ne možemo svi vrijediti 120 000$
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#229 Re: odlazak mladih iz BIH
xyz101 wrote: okay,, zamisli ovo.
tvoj "prvi" rodjak (sta sam rekao kada se govori iz prve ruke.,., uvijek lazi,, ali nema veze,idemo dalje)
Sjecam se nedavno isto ovako teme dijaspora fazona, kad je detroit mercy ako se dobro sjecam pisao kako je njemu stvarno dobro u toj Americi i ovo i ono i naravno isto nasli se likovi da pisu da on laze.
Bosanac, to ti je.
Budi pozdravljen, i misli i dalje kako je ovdje super, i kako mi svi lazemo, ali dodji i sam da se uvjeres u te lazi nase, a nemoj preko tastature.
- Ady88
#230 Re: odlazak mladih iz BIH
saniisani wrote:Ady88 wrote:saniisani wrote:@ moderatorka... u redu je necu vise.... samo da ti kazem da su ti tvoji prijatelji u Americi izuzetak.. vjeruj mi!!!!
-----------------
@Gospodja Ministarka,
@Ady
Serendate i jedno i drugo... KO BA moze cistiti cestu u inostranstvu za 10 puta vecu cifru od 500KM...
Pa dobro jeste li vi normalni ljudi ili ste..sta ste..?
Moja prva plata je bila $9 na sat = $1440 mjesecno - porez - zdrastveno - penziono - medicare = $500 svake dvije sedmice (a renta mi je bila $550)
De ba ne kenjajte sa tim "yo' levata" "oca'm kad mi dijasporci pocnu pricat' "... Levati ste vi i ljenchuge jedne. Samo znate kukat' i ispijat' kafe. Uhvatite se lopate pa ce te imati za sta u dzepu da se uhvatite i jos ce te i bolje spavati...!!!!
Dolazim u SA svake godine, sa koferom poklona za rodjake i prijatelje i jos kad krenem i ono sa sebe poskidam - svi me zovu da idemo na kafu, a kafu za ovih 14 godina mi je platio samo jednom jedan rodjak.
Ja mislim da NAJVECI problem Bosne nije ni policija, ni sudstvo, ni penzije ni socijalni slucajevi nego LIJENOST!!!!
Ja Levat...hehehe... moja djeco, velikog broja cipela. E kako bi vas jedan Njemac ili Amerikanac ushtrojio...
HAHAHAH cuj ja levat... Odo' ja do banke sa ovim svojim levatstvom da polozim mjesecni cek od $15.000
CAO!!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kao prvo KO te tjera da donosis kofere i da se qrcis po BIH, to ne donosis radi njih nego iskljucivo radi sebe, kao ja imam, ja mogu, ja sam uspio, imam stanove po Sarajevu a X6 me ceka kad se vratim. Dovoljno je donijeti cokoladu jer ako si vec dosao, dosao si radi mene da me vidis a ne da mi dijelis i jos pocnes pricati kako se ne moze zivjeti gore.
Naravno cast izuzecima jer vecina mojih prijatelja i rodbine kad dodu pricaju realno kako zive i zovu me da dodem i posjetim ih, itd. sto sam nekoliko puta uradio i uvjerio se kakvo je stanje![]()
Nego smijesan si mi i zanima me zasto ti mislis da su u Bosni i Hercegovini SVI samo za lopate, kanala, ciscenja ulica i da ne trebaju otici nigdje iz BIH i uspjeti u zivotu. To se bojis da ne dode neki Bosanac i "otme" ti posao gore pa kako bi onda donosio koferene valja ti to samo ja i ja. Ako nekom ne mozes pomoci makar mu ne odmazi pricom kako nigdje ne treba ici, nece uspjeti, pa cak ni pokusavati i treba da se pati ovdje. Nek ljudi idu, svako treba pokusati, nek putuju, nek vide svega, nek pokusaju naci srecu ukoliko je vec ovdje nemaju. Ovdje vecina nema sta raditi, tj. dode ih na konkurs po 200/300 a primaju npr. 4 kandidata i tih 4 imaju nekog svog pa ih ubaci.
Nikad necu otici odavde jer sam ovdje sretan i imam mogucnosti za pristojan zivot i samim tim izmedu tebe i mene nema nikakve razlike osim u plati koja na kraju nista ne znaci, ubijas se gore i psihicki i fizicki i vjeruj mi koliko god da ti povecaju platu nikad neces biti sretniji od mene.
A sad idi i uzivaj sa osmijehom na licu, zamisljajuci kako ce jos malo pa ljeto i da je vrijeme da nakupujes pune kofere kako bi nama bijedi dosao i dijelio radi "nas" posto nemamo i moramo sve sa tebe skidati![]()
CAO !!!
E moj LUZERU i to onaj gorki.
Jadniche...
Nemam X6 koji me ceka nego Golfa 6. Imam stan koji sam krvavo zaradio, i za sve u zivotu sto imam sam se ja izborio - ni ti, ni Bosna, ni bilo ko mi nije pomogao. Ako sam mogao ja sam pomagao.
Otidji u Vojnu bolnicu i pitaj ima li da je neko dao donaciju iz Chicaga... pa cuj sta ce ti reci. Buraz moj, ja vec 3 put dajem po $10.000 u Vojnu bolnicu za osoblje, jer su mi (ili neko drugo osoblje tada) 1992 spasili zivot mojoj sestri.
Sta si ti u ovu drzavu dao? STA?
4 godine u ratu, silne donacije i pizde materine i na kraju opet volim svaki centimetar te drzave.
-------------
a to "sto si donosio" ili "oca'm, mogo si samo cokoladu donijeti" - bagro jedna pokvarena nikad vam niko ne valja, zato vam i jeste tako. Ja donosim jer hvala Bogu mogu i hocu, i bude mi drago i ostavim sve sto mogu.
Ali problem vas je sto ste Zavidna i Lijena bagra. Kad ce te vise pameti doci.
Tol'ko od mene - odoh sa ovog foruma na kojem nista lijepo i ljudski ne mozes da cujes/procitas
INACE - ovo pisem s poslovnog meetinga u Las Vegasu... samo da ti kazem kol'ko mi je tesko i koliko si ti (ili neko drugi) sretniji od mene......CAOOOOOOOOO
Ja te ni u jednom mom postu nisam uvrijedio kao sto ti vrijedas KONSTANTNO bez razloga, a ovo ti tvoji govore kad im dodes "sto si donosio" ili "oca'm, mogo si samo cokoladu donijeti" nemoj meni nista pricati
A ovo:
"Otidji u Vojnu bolnicu i pitaj ima li da je neko dao donaciju iz Chicaga... pa cuj sta ce ti reci. Buraz moj, ja vec 3 put dajem po $10.000 u Vojnu bolnicu za osoblje, jer su mi (ili neko drugo osoblje tada) 1992 spasili zivot mojoj sestri.
Sta si ti u ovu drzavu dao? STA? " Dao sam oca bez kojeg sam 16 godina
A ovo necu ni komentarisati nema potrebe:
"INACE - ovo pisem s poslovnog meetinga u Las Vegasu... samo da ti kazem kol'ko mi je tesko i koliko si ti (ili neko drugi) sretniji od mene......CAOOOOOOOOO"
Na kraju ti samo mogu reci da NEMAM nista protiv tebe sto sam pokazao u prethodnim postovima, niti sam te vrijedao.Iskreno zao mi je takvih kao ti a zelim ti sve najbolje i lijepo se provedi u Las Vegasu
- piupiu
#231 Re: odlazak mladih iz BIH
SoulSeeker, sto si tako ozbiljan, gdje se dade smisao za humor?SoulSeeker wrote:Siguran sam da niko od dijaspore nema 50-toro braće i sestara, pa onda lijepo neka braći plate ljetovanje na moru, rođacima donesu peškire, a komšijama kažu "dobar dan, kako ste".piupiu wrote:A, sta bi to trebalo da ti donesu da bi dosli 's obrazom'? Znas, kad neko dolazi u Bosnu i treba svaki put 's obrazom' obici 40-50 ljudi, nakupi se tih peskira, vaza i kafe.![]()
![]()
Ja, boga mi, bez peskira, vaz(n)e i kafe vise nigdje ne mrdam ... i tacka!
- vox-populi
#232 Re: odlazak mladih iz BIH
Tebi treba jedan dobar reality check. Al fakat.xyz101 wrote: sarajevo u ovom primjeru nije nista losije od recimo minhena, pariza, ili bostona.
poz'