vox-populi wrote:Guza mi je idol, Soul molim te ako ima jos kakvih prica, pisi. Legenda.
Važi se, pisat ću čisto da podignem atmosferu jer vidim da je sve krenulo u herlač.
Guza je genije, fenomen, onakvog majka samo jednom rađa i to isključivo u zimskom periodu svakih stotinu godina.

Mi ostali članovi porodice ga zezamo da je šteta što ga mati nije otronjila (što je inače vezano za koćenje pasa, on to zna ali nam ipak ne zamjeri jer smo naši

). Sada ću pisati malo ozbiljnije kako bih ljudima približio kompletnu scenu odlaska u strane zemlje sa ciljem započinjanja novog života, pa ćemo se poslije malo zezati radi kao što i rekoh, "podizanja pozitivne atmosfere na temi". U USA pored Guze imam još jednog brata, ali njegov život nije ni pola zanimljiv kao život našeg dragog Guze. Dakle, pisat ću o Guzi.
Ne mogu reći da su mu početni koraci u USA bili lagani, naprotiv, Guzu su smjestili u nekakav prihvatni centar zajedno sa crncima i Kinezima i svima ostalima koji su željeli započeti novi život u USA, i tamo su mu pojašnjavali šta je frižider, šta je televizor, šta je električni štednjak i tako u tom stilu. Sjećam se da je Guza jedno vrijeme plakao i govorio nam "majku im vidi šta mi rade, dobio sam čak i prospekt sa slikama domaćeg pokućstva na kojem su precizno objašnjene namjene svakog zasebnog elementa, jesam bolan ja Bosanac, ali nisam toliko glup".
Guza je sve to mudro trpio, a stresa se riješavao uglavnom preko neta u razgovoru sa nama kada nam je često pričao o tome koliko mu nedostaju naši ljudi, naš mentalitet, društvo, provodi, i sve ostalo jer je tamo bio dosta usamljen. Ali Guza se nije dao !!!

U samom startu je shvatio da stranci jako cijene poznavanje njihovog jezika, i onda je u saradnji sa velikim mišićavim crncem od 120 kila mišića počeo učiti engleski jezik. Nakon što ga je napokon naučio, Guza je morao promjeniti mjesto boravka i otići negdje drugdje, jer mu je crnac rekao "naučio sam te engleski jer me prije nisi mogao razumjeti - ja sam reketaš i moraš mi plaćati mjesečnu rentu inače ću te prebit".

To mu je zamalo bilo i prvo seksualno iskustvo.
Guza je na početku radio sve i ništa mu nije bilo mrsko. Čistio je WC-e, kancelarije, dobio je nekakav posao u prodavaonici za nekakvim pultom za meso i voće gdje se ljubazno morao smješkati svakom ko mu dođe bez obzira da li ga trese PSM ili ne.

Vremenom je Guza skupio neku lovu, kupio kuću na kredit, upisao je studije koje je završio, i sada radi na projektima nekakvih mašina koje opet sklapaju neke druge mašine.

Prije ovoga, Guza je radio sve, bio je i varioc, i električar, i fizički radnik, i čistač, i nekakva podrška korisnicima (jadna mu majka kome je ovaj davao savjete šta treba raditi sa svojim računarom

), i da... Guza je imao i curu !!!

I dan danas kaže da je imala prelijepe oči, ali da nikada nije mogao naučiti kineski pa su morali prekinuti.
Danas je Guza gotovo savršen čovjek koji ne krije svoje porijeklo (svima vrlo rado priča da je rođen u New Yorku i da mu je obitelj Kenedi jako bliska po rodnom stablu

). Guza više nije mala Guza, on je danas velika Guza, ima otplaćenu kuću na dva sprata sa bazenom koju čuvaju četiri rotvajlera (predlagao sam mu jednom čisto u šali da "utješi" jednog rota pa da mi pošalje lovu koju izdvoji za njega za mjesec dana, na što je Guza rekao kako je to odvratno i da sam ja mrzitelj životinja

). Btw. Guza uopšte nije škrt!!!

Sjećam se da smo jednom gledali automobile jer mi je Guza želio kupiti jedan. Meni je recimo A6 jako dobar automobil za mene jer otprilike i volim malo brže automobile, ali A6 nije dobar Guzi jer on misli kako taj automobil ne valja ništa. Rekao mi je da će mi kupiti Audija, ali ne ovu šesticu, nego Audija 22, naravno kada takav izađe.
Ovo su vam ukratko, u malo šaljivom tonu, uslovi koje morate ispuniti kako bi napredovali u inostranstvu. Dakle, morate raditi sve i svašta, dobro poznavati jezik, i svakodnevno se truditi da poboljšavate svoj status kroz školovanje i dokazivanje.
Sada pišem u malo šaljivijem, neozbiljnom tonu, mada je sve što ću napisati živa istina.
- Guza jako voli djevojke i ima odličnu moć zapažanja. Kada se upoznaje sa nekom, uvijek joj kaže "imate prelijepe oči, još mi samo recite da li radite i kolika vam je plata" ;
- Guza voli plaćati piće, nije on škrt, samo ga malo jebe što nikada nema sitno pa jadan ne može ;
- Guza voli žvakaće gume. Svaki put kada dođe na kiosk u BiH raspita se o cijenama svih vrsta žvakaćih guma, a nakon što mu prodavačica pokloni jedan paketić jer joj je počeo veslati po živcima blesavim pitanjima, Guza to uzme i kaže "hvala lijepo" ;
- Guza je veliki štediša, šta god treba kupiti on kaže "ma ja bi to vrlo rado kupio, ali moram misliti i na crne dane" ;
- Guza jako voli automobile, ima ih čak tri (jedan je za posao jer malo troši, drugi je za provod jer prelijepo izgleda, a treći drži tek onako, ako se koji od ova dva pokvari), ali bez obzira na ovo uvijek voli vozati mali motorić jer on najmanje potroši.
- Guza je osjećajan i solidaran, i to jako jako solidaran. Kada god mu se neko od članova obitelji požali kako mu je teško, toliko teško da mu je došlo da se ubije, Guza ga zagrli najnježnije što može i kaže "nemoj se sikirati, sve će to biti u redu"

;
- Guza nije sebičan, svima nam je dao mogućnost da radimo na crno, ali kada dođemo kod njega Guza nam kupi frižider u koji možemo slagati svoju hranu, dakle onu koju ćemo sami sebi kupiti;
Eto to je naš Guza, i neka nam bude živ i zdrav stotinu godina.