saniisani wrote:ZNAO sam da ce se javiti LJUBOMORNE face nakon mog prvog posta....
1. pitao je neko prije sta mi je profesija - magistar Financija i Internacianalnog racunovodstva (ZARADJENA, a ne placena diploma) - u ex-YU prije rata sam bio na 3-oj godini Elektrotehnike. Radim u firmi koje je u SP500, znaci 500 najjacih i najboljih firmi na svijetu. Moja firma je 11-a na listi. Plata: necu reci tacno ali je sestocifrena...
2. 100% istina da ja pricam da cu se vratiti u svoju domovinu, ima 5 godina. Ali ja sam ozenjen, pa ne pitam se samo ja. Ali povratak je neminovan. Stvari sam vec poslao, kupio stan, nasao u BH posao (ako cak ne dodjem dole sa ovom firmom za koju radim)
3. 100% istina sto je neko prije naveo za jedan jebeni posjet hitnoj ne mozes proci ispod $700 (a prosjecna plata u Chicagu je $37.000 godisnje), ja sam za operaciju tumora na mozgu i tretmane poslije operacije platio (pored svog vrlo jakog osiguranja) preko $100.000
4. Vecina raje (80-90%) izlazi napolje subotom sa $20 u dzepu (a pro po, teme na sa-x o tome koliko ko u Bosni trosi na izlaske (gdje su listane cifre (subotom) od km100 pa do km350)
5. Velika vecina raje, rade 100% fizicke poslove
6. od Sept 11, 2001 se u Americi sve vise poostravaju odnosi prema strancima (moja tetka radi kao case-worker za imigrante) , pustaju cak 70% manje ljudi da udju u Ameriku, sve se vise osjeti tenzija (govorim za Chicago) izmedju Amerikanaca i nas doshlji jer jel'te "mi njima krademo radna mjesta" i SVE ce se vise i vise osjetiti ta netrepeljivost.
Amerika je veliku gresku napravila 2000-2004 kada je masovno "izvozila" poslove u zemlje "treceg" svijeta, tako da sada SSS, KV i NKV radnici bukvalno ostaju bez egzistencije. Warren Buffet je lijepo rekao "if US continues to export jobs to the third World countries, in time, US itself will become a third world country"...
Tako se upravo i desava. A vi, bujrum objeruchke u Ameriku, hvatat se metle (ako se i to nadje)
Hvala na paznji!
Koji si ti levat !