odlazak mladih iz BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
SoulSeeker

#151 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by SoulSeeker »

Hamica wrote:Jako ruzni i zloradi komentari. Vama na dusu. Ali kad smo vec kod vaza i desetmarakadjeci, dijaspora dole ostavi tri puta vise od stranih ulaganja u BiH (direktni podaci iz ministarstva, ima jos da je udio dijasporske hartije u BDP oko dvadesetak posto). Tako da ti draga dobrim djelom i kusash od tih Guza, sisas se od njih, trajnu udaras, mjenjas semering na autu... Direktno ili indirektno.
Što se mene tiče, neka mi izgori i neka se pokvari sve što sam dobio od Guze (semering, udio dijasporske hartije, vrijedonosni papiri, kusanje, sisanje, itd... odnosno sve što si navela), tri četiri sad... :)

Zadržite vi svoju lovu i zapadnjački karekter za vas, a to da ovdje nekome u BiH nešto dajete pričaj Nailovoj materi. Ne kažem takvih nema, ali sve u svemu su jako rijetki. Radite vi za sebe, mi ćemo za sebe, i quite...
SoulSeeker

#152 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by SoulSeeker »

ljubav_aha wrote:a sto vi tacno ocekujete od dijaspore u obliku poklona :?:
Porsche 911, lud sam za njim, i cisternu goriva. :)

Iskreno da ti kažem, ne očekujem ništa jer svi imamo svoje živote u kojima se svako treba brinuti o sebi i za sebe, ali mi je malo dosadilo ovo "mi vama dajemo", pa sam morao reagovati.

P.S. Pogledaj gmail poštu, poslao sam ti nešto... :)
SoulSeeker

#153 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by SoulSeeker »

saniisani wrote:Ja mislim da NAJVECI problem Bosne nije ni policija, ni sudstvo, ni penzije ni socijalni slucajevi nego LIJENOST!!!!
Kako mi logički možeš povezati čovjeka koji radi 12 sati na dan, svakim danom osim nedjelje, za mjesečnu platu od 200 evra sa lijenošću?

De bolan idi objesi se negdje i prestani lupati gluposti, barem je to kod vas moderno. A može i napalm... Svejedno...
Ady88

#154 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Ady88 »

saniisani wrote:@ moderatorka... u redu je necu vise.... samo da ti kazem da su ti tvoji prijatelji u Americi izuzetak.. vjeruj mi!!!!

-----------------
@Gospodja Ministarka,
@Ady

Serendate i jedno i drugo... KO BA moze cistiti cestu u inostranstvu za 10 puta vecu cifru od 500KM...

Pa dobro jeste li vi normalni ljudi ili ste..sta ste..?

Moja prva plata je bila $9 na sat = $1440 mjesecno - porez - zdrastveno - penziono - medicare = $500 svake dvije sedmice (a renta mi je bila $550)

De ba ne kenjajte sa tim "yo' levata" "oca'm kad mi dijasporci pocnu pricat' "... Levati ste vi i ljenchuge jedne. Samo znate kukat' i ispijat' kafe. Uhvatite se lopate pa ce te imati za sta u dzepu da se uhvatite i jos ce te i bolje spavati...!!!!

Dolazim u SA svake godine, sa koferom poklona za rodjake i prijatelje i jos kad krenem i ono sa sebe poskidam - svi me zovu da idemo na kafu, a kafu za ovih 14 godina mi je platio samo jednom jedan rodjak.

Ja mislim da NAJVECI problem Bosne nije ni policija, ni sudstvo, ni penzije ni socijalni slucajevi nego LIJENOST!!!!

Ja Levat...hehehe... moja djeco, velikog broja cipela. E kako bi vas jedan Njemac ili Amerikanac ushtrojio...

HAHAHAH cuj ja levat... Odo' ja do banke sa ovim svojim levatstvom da polozim mjesecni cek od $15.000

CAO!!!! :run: :run: :run: :run: :run: :thumbup: :bih: :sax: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Kao prvo KO te tjera da donosis kofere i da se qrcis po BIH, to ne donosis radi njih nego iskljucivo radi sebe, kao ja imam, ja mogu, ja sam uspio, imam stanove po Sarajevu a X6 me ceka kad se vratim. Dovoljno je donijeti cokoladu jer ako si vec dosao, dosao si radi mene da me vidis a ne da mi dijelis i jos pocnes pricati kako se ne moze zivjeti gore.

Naravno cast izuzecima jer vecina mojih prijatelja i rodbine kad dodu pricaju realno kako zive i zovu me da dodem i posjetim ih, itd. sto sam nekoliko puta uradio i uvjerio se kakvo je stanje :-D

Nego smijesan si mi i zanima me zasto ti mislis da su u Bosni i Hercegovini SVI samo za lopate, kanala, ciscenja ulica i da ne trebaju otici nigdje iz BIH i uspjeti u zivotu. To se bojis da ne dode neki Bosanac i "otme" ti posao gore pa kako bi onda donosio kofere :lol: ne valja ti to samo ja i ja. Ako nekom ne mozes pomoci makar mu ne odmazi pricom kako nigdje ne treba ici, nece uspjeti, pa cak ni pokusavati i treba da se pati ovdje. Nek ljudi idu, svako treba pokusati, nek putuju, nek vide svega, nek pokusaju naci srecu ukoliko je vec ovdje nemaju. Ovdje vecina nema sta raditi, tj. dode ih na konkurs po 200/300 a primaju npr. 4 kandidata i tih 4 imaju nekog svog pa ih ubaci.

Nikad necu otici odavde jer sam ovdje sretan i imam mogucnosti za pristojan zivot i samim tim izmedu tebe i mene nema nikakve razlike osim u plati koja na kraju nista ne znaci, ubijas se gore i psihicki i fizicki i vjeruj mi koliko god da ti povecaju platu nikad neces biti sretniji od mene.

A sad idi i uzivaj sa osmijehom na licu, zamisljajuci kako ce jos malo pa ljeto i da je vrijeme da nakupujes pune kofere kako bi nama bijedi dosao i dijelio radi "nas" posto nemamo i moramo sve sa tebe skidati :bih:

CAO !!! :thumbup:
Hamica

#155 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Hamica »

SoulSeeker wrote:
Hamica wrote:Jako ruzni i zloradi komentari. Vama na dusu. Ali kad smo vec kod vaza i desetmarakadjeci, dijaspora dole ostavi tri puta vise od stranih ulaganja u BiH (direktni podaci iz ministarstva, ima jos da je udio dijasporske hartije u BDP oko dvadesetak posto). Tako da ti draga dobrim djelom i kusash od tih Guza, sisas se od njih, trajnu udaras, mjenjas semering na autu... Direktno ili indirektno.
Što se mene tiče, neka mi izgori i neka se pokvari sve što sam dobio od Guze (semering, udio dijasporske hartije, vrijedonosni papiri, kusanje, sisanje, itd... odnosno sve što si navela), tri četiri sad... :)

Zadržite vi svoju lovu i zapadnjački karekter za vas, a to da ovdje nekome u BiH nešto dajete pričaj Nailovoj materi. Ne kažem takvih nema, ali sve u svemu su jako rijetki. Radite vi za sebe, mi ćemo za sebe, i quite...
Fokus ode sa mladih i obrazovanih koji se ne zadovoljavaju ovim sto nudis pa utekose vani. Lako cemo mi za Guzu i rodice iz Skandinavije
vaca

#156 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by vaca »

abd wrote:danas sve vise mladih odlazi iz BIH radi posla ,skolovanja...
sta bi trebali uraditi po tom pitanju?
da li mladi trebaju ici iz BIH i sta bi vlada trebala uraditi po tom pitanju?
odlaze, naravno. oni sretniji. prema brojnim studijama mladi su među najugroženijim i marginalizovanim grupama ovog društva. i sretni su oni koji su u mogućnosti finansirati sebi školovanje vani, jer većina nije.
vlada bi trebala uraditi svašta nešto, ali njima je sasvim dobro ovako.

što se 'dijaspore' tiče...ja jedva čekam da mi dođu dragi ljudi iz daleka. niti oni mene obasipaju poklonima, niti ja njih vodim po skupim restoranima. kukaju oni meni....kukam ja njima...prisjetimo se starih dana...ponekad se napijemo...veselimo, plačemo družimo...poželim ja njima sreću, kao i oni meni...pozovu me da dođem nekada...ja obećam, čim uhvatim slobodnog vremena i dovoljno para...i tako...mogu da povjerujem da za sreću nije dovoljna velika kuća i bankovni račun...
Alfons Kauders

#157 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Alfons Kauders »

HAVANA wrote:Malo mi se gadi ova priča dijaspora,škutori... :-) škutor je škutor bio ovde ili vani...sto ljudi, sto čudi,a i jako puno ljudi u ovoj zemlji živi od dijaspore.Imam jako puno prijatelja koji su vani i neki jesu teški,neki jesu škutori ali većina jako puno novca šalje u bih i troši kada dolaze na odmor.I sam u nekim poslovnim kombinacijama dajem novac ovde familiji od nekih prijatelja i iznosi nisu uopšte mali.Njihovi roditelji bez tih sredstava bi bili socijalni slučajevi.
Zašto se moramo uvijek dijeliti na ove,one...niko nam ne valja...svi su lopovi,škutori,kreteni... :-)
Na kraju krajeva šta sam ovde djukaca vidio koji su iskoristili svakoga koga su mogli,vječito laju,kukaju...
Mnogo meni dragih ljudi je u dijaspori,mnogi su i ovde i ne želim da ih dijelim na bilo kojoj osnovi bila ona po mjestu boravka,imovinskom stanju ,imenu ili vjeri...Imaju dobri i imaju loši, gdje god bili i šta god bili.
eee nije druze... :D bosanac ce ti sve oprostit sem uspjeha... :D

kakvih sam se komentara po tuzli naslusao za raju koja radi u iraku i afganistanu, kao da su ratni zlocinci... :D a do juce klosarima raja bili... :D jok... oni zaradjuju $5000 mjesecno, pa se mos' mislit kurce - kupuju stanove i auta umjesto da dijele klosarima... :D

to sto rade ko robovi, stavljaju glavu u torbu svaki dan i donose milione u grad svaki mjesec nikog ne zanima...
SoulSeeker

#158 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by SoulSeeker »

vox-populi wrote:Guza mi je idol, Soul molim te ako ima jos kakvih prica, pisi. Legenda.
Važi se, pisat ću čisto da podignem atmosferu jer vidim da je sve krenulo u herlač. :)

Guza je genije, fenomen, onakvog majka samo jednom rađa i to isključivo u zimskom periodu svakih stotinu godina. :D Mi ostali članovi porodice ga zezamo da je šteta što ga mati nije otronjila (što je inače vezano za koćenje pasa, on to zna ali nam ipak ne zamjeri jer smo naši :lol: ). Sada ću pisati malo ozbiljnije kako bih ljudima približio kompletnu scenu odlaska u strane zemlje sa ciljem započinjanja novog života, pa ćemo se poslije malo zezati radi kao što i rekoh, "podizanja pozitivne atmosfere na temi". U USA pored Guze imam još jednog brata, ali njegov život nije ni pola zanimljiv kao život našeg dragog Guze. Dakle, pisat ću o Guzi. :)

Ne mogu reći da su mu početni koraci u USA bili lagani, naprotiv, Guzu su smjestili u nekakav prihvatni centar zajedno sa crncima i Kinezima i svima ostalima koji su željeli započeti novi život u USA, i tamo su mu pojašnjavali šta je frižider, šta je televizor, šta je električni štednjak i tako u tom stilu. Sjećam se da je Guza jedno vrijeme plakao i govorio nam "majku im vidi šta mi rade, dobio sam čak i prospekt sa slikama domaćeg pokućstva na kojem su precizno objašnjene namjene svakog zasebnog elementa, jesam bolan ja Bosanac, ali nisam toliko glup". :lol:

Guza je sve to mudro trpio, a stresa se riješavao uglavnom preko neta u razgovoru sa nama kada nam je često pričao o tome koliko mu nedostaju naši ljudi, naš mentalitet, društvo, provodi, i sve ostalo jer je tamo bio dosta usamljen. Ali Guza se nije dao !!! :D :lol: U samom startu je shvatio da stranci jako cijene poznavanje njihovog jezika, i onda je u saradnji sa velikim mišićavim crncem od 120 kila mišića počeo učiti engleski jezik. Nakon što ga je napokon naučio, Guza je morao promjeniti mjesto boravka i otići negdje drugdje, jer mu je crnac rekao "naučio sam te engleski jer me prije nisi mogao razumjeti - ja sam reketaš i moraš mi plaćati mjesečnu rentu inače ću te prebit". :lol: To mu je zamalo bilo i prvo seksualno iskustvo. :lol: :lol: :lol:

Guza je na početku radio sve i ništa mu nije bilo mrsko. Čistio je WC-e, kancelarije, dobio je nekakav posao u prodavaonici za nekakvim pultom za meso i voće gdje se ljubazno morao smješkati svakom ko mu dođe bez obzira da li ga trese PSM ili ne. :lol: :lol: :lol: Vremenom je Guza skupio neku lovu, kupio kuću na kredit, upisao je studije koje je završio, i sada radi na projektima nekakvih mašina koje opet sklapaju neke druge mašine. :) Prije ovoga, Guza je radio sve, bio je i varioc, i električar, i fizički radnik, i čistač, i nekakva podrška korisnicima (jadna mu majka kome je ovaj davao savjete šta treba raditi sa svojim računarom :lol: ), i da... Guza je imao i curu !!! :lol: I dan danas kaže da je imala prelijepe oči, ali da nikada nije mogao naučiti kineski pa su morali prekinuti. :)

Danas je Guza gotovo savršen čovjek koji ne krije svoje porijeklo (svima vrlo rado priča da je rođen u New Yorku i da mu je obitelj Kenedi jako bliska po rodnom stablu :lol: ). Guza više nije mala Guza, on je danas velika Guza, ima otplaćenu kuću na dva sprata sa bazenom koju čuvaju četiri rotvajlera (predlagao sam mu jednom čisto u šali da "utješi" jednog rota pa da mi pošalje lovu koju izdvoji za njega za mjesec dana, na što je Guza rekao kako je to odvratno i da sam ja mrzitelj životinja :lol:). Btw. Guza uopšte nije škrt!!! :lol: Sjećam se da smo jednom gledali automobile jer mi je Guza želio kupiti jedan. Meni je recimo A6 jako dobar automobil za mene jer otprilike i volim malo brže automobile, ali A6 nije dobar Guzi jer on misli kako taj automobil ne valja ništa. Rekao mi je da će mi kupiti Audija, ali ne ovu šesticu, nego Audija 22, naravno kada takav izađe. :)

Ovo su vam ukratko, u malo šaljivom tonu, uslovi koje morate ispuniti kako bi napredovali u inostranstvu. Dakle, morate raditi sve i svašta, dobro poznavati jezik, i svakodnevno se truditi da poboljšavate svoj status kroz školovanje i dokazivanje.

Sada pišem u malo šaljivijem, neozbiljnom tonu, mada je sve što ću napisati živa istina. :)

- Guza jako voli djevojke i ima odličnu moć zapažanja. Kada se upoznaje sa nekom, uvijek joj kaže "imate prelijepe oči, još mi samo recite da li radite i kolika vam je plata" ;

- Guza voli plaćati piće, nije on škrt, samo ga malo jebe što nikada nema sitno pa jadan ne može ;

- Guza voli žvakaće gume. Svaki put kada dođe na kiosk u BiH raspita se o cijenama svih vrsta žvakaćih guma, a nakon što mu prodavačica pokloni jedan paketić jer joj je počeo veslati po živcima blesavim pitanjima, Guza to uzme i kaže "hvala lijepo" ;

- Guza je veliki štediša, šta god treba kupiti on kaže "ma ja bi to vrlo rado kupio, ali moram misliti i na crne dane" ;

- Guza jako voli automobile, ima ih čak tri (jedan je za posao jer malo troši, drugi je za provod jer prelijepo izgleda, a treći drži tek onako, ako se koji od ova dva pokvari), ali bez obzira na ovo uvijek voli vozati mali motorić jer on najmanje potroši. :lol:

- Guza je osjećajan i solidaran, i to jako jako solidaran. Kada god mu se neko od članova obitelji požali kako mu je teško, toliko teško da mu je došlo da se ubije, Guza ga zagrli najnježnije što može i kaže "nemoj se sikirati, sve će to biti u redu" :lol: ;

- Guza nije sebičan, svima nam je dao mogućnost da radimo na crno, ali kada dođemo kod njega Guza nam kupi frižider u koji možemo slagati svoju hranu, dakle onu koju ćemo sami sebi kupiti; :lol: :lol: :lol:

Eto to je naš Guza, i neka nam bude živ i zdrav stotinu godina. :)
dr.Gonzo

#159 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by dr.Gonzo »

Malo mi se gadi ova priča dijaspora,škutori... škutor je škutor bio ovde ili vani...sto ljudi, sto čudi,a i jako puno ljudi u ovoj zemlji živi od dijaspore.Imam jako puno prijatelja koji su vani i neki jesu teški,neki jesu škutori ali većina jako puno novca šalje u bih i troši kada dolaze na odmor.I sam u nekim poslovnim kombinacijama dajem novac ovde familiji od nekih prijatelja i iznosi nisu uopšte mali.Njihovi roditelji bez tih sredstava bi bili socijalni slučajevi.
Zašto se moramo uvijek dijeliti na ove,one...niko nam ne valja...svi su lopovi,škutori,kreteni...
Na kraju krajeva šta sam ovde djukaca vidio koji su iskoristili svakoga koga su mogli,vječito laju,kukaju...
Mnogo meni dragih ljudi je u dijaspori,mnogi su i ovde i ne želim da ih dijelim na bilo kojoj osnovi bila ona po mjestu boravka,imovinskom stanju ,imenu ili vjeri...Imaju dobri i imaju loši, gdje god bili i šta god bili.
Svaka cast.

Sto se tice mladih ljudi i odlaska iz BiH, treba biti realan. Stanja u BiH je katastrofalno. Obrazvanje nista ne valja. Poslova je malo i lose su placeni. Malo je mogucnosti za kvalitetno strucno usavrsavanje i obavljanje "cutting edge" poslova u bilo kom privrednom segmentu. U svemu kasnimo za zapadom nekih 30 i vise godina. Politicka situacija je nestabilna, drzava korumpirana, profesionalizam u bilo kom obliku se mora traziti lupom.
Sa druge strane, postoji osjecaj taj osjecaj "svoj ne svome", postoje prijatelji i porodica, kao djelimicna kompenzacija za ove probleme. Na kraju krajeva, cilje je valjda da covjek bude sretan, i ovo je svakako veoma bitan dio price.

Ja licno mislim da zapad pruza vise opcija za mladog covjeka. Postoji vise vrata koja se mogu otvoriti ako se covjek potrudi. Samo to zahtjeva veliku dozu nezavisnosti i truda, koju mnogi nisu spremni ili sposobni da uloze. Naravno da se tesko uklopiti, naravno da ljudi postanu depresivni i nezadovoljni cak i ako "sve imaju", ali to nije specificno samo za imigrante. To je drustveni fenomen u vecini zapadnih zemalja. Teret slobode.
Gospoda Ministarka

#160 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Gospoda Ministarka »

saniisani wrote: @Gospodja Ministarka,
@Ady

Serendate i jedno i drugo... KO BA moze cistiti cestu u inostranstvu za 10 puta vecu cifru od 500KM...

Moja prva plata je bila $9 na sat = $1440 mjesecno - porez - zdrastveno - penziono - medicare = $500 svake dvije sedmice (a renta mi je bila $550)

De ba ne kenjajte sa tim "yo' levata" "oca'm kad mi dijasporci pocnu pricat' "... Levati ste vi i ljenchuge jedne. Samo znate kukat' i ispijat' kafe. Uhvatite se lopate pa ce te imati za sta u dzepu da se uhvatite i jos ce te i bolje spavati...!!!!

Kak ovom covjeku objasniti da je nisam jedan od onih koji sjede i ispijaju kafe, ko ce ovom covjeku objasniti da radim pouno radno vrijeme, nekad nesto honorarno kad iskoci, ko ce mu objasniti da ja sa poznavanjem 2 strana jezika i sa svojim sposobnostima, negdje vani mogu zaraditi barem 5 puta vise ali ovdje sam primorana da radim da da bi imala od danas do sutra...
Cuj prvi mu posao bio 9$ po satu, kralju moj... ovdje u BIH si sretnik ako imas 3 KM po satu, pa moras kupiti tramvajske karte u oba pravca sto znaci da 1 h dnevno radis samo da dodes na posao.
Mjesecna najamnina stana ti je 250-300 KM(na periferiji) tako da planiraj jos 100KM za rezije.... a plata 750KM (sretnik si sto je ikako imas)...
Tako da si smjesan sa tom svojom pricom o ljenosti. Pisala bihj ti svasta ali zaista se ne isplati takvima poput tebe jer se bojim da mi ne bacis socijalu kako mjesecno jedva stignes da ustedis mjesecno 15.000$ i kako ti je tesko voziti 2 godine staro auto u stanju raspadanja...
SoulSeeker

#161 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by SoulSeeker »

Hamica wrote:Fokus ode sa mladih i obrazovanih koji se ne zadovoljavaju ovim sto nudis pa utekose vani. Lako cemo mi za Guzu i rodice iz Skandinavije
Ne nudim ja mladima ovdje ama baš ništa, i ako ih iko stvarno i isitnski žali, onda sam to ja. Ne da mislim, nego tvrdim da su zaslužili da im bude jedno deset puta bolje nego sada jer znam kakav potencijal posjeduju, a načine na koje se to može ostvariti sam naveo u jednom prošlom postu kojeg očigledno nisi ni pročitala.
SoulSeeker

#162 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by SoulSeeker »

Alfons Kauders wrote:eee nije druze... :D bosanac ce ti sve oprostit sem uspjeha... :D
Mada ne spadam u tu kategoriju, moram reći da ima i takvih.
Alfons Kauders wrote:to sto rade ko robovi, stavljaju glavu u torbu svaki dan i donose milione u grad svaki mjesec nikog ne zanima...
Milione donose sebi, i utrošeni su uglavnom za kupovinu kuća, stanova, i poslovnih objekata. Nisam primjetio da je bilo ko od njih osnovao "besplatnu kuhinju" ili donirao bilo kakav novac za sirotinju. Izuzecima koji nakon javnih poziva pomažu unesrećenoj i bolesnoj djeci ili ljudima skidam kapu, i svaka im čast. E to su pravi ljudi.
piupiu

#163 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by piupiu »

Boze, Boze, koliko zluradosti i jeda! Svako je covjek i svakome nesto fali. Svakome je zbog necega tesko i zali se na ono zbog cega mu je tesko. Svako ima pravo na svoj komadic srece, isto kao i na svoj komadic nesrece. Je l' se ljudi razlikuju u tom pravu prema mjestu boravka?

Nikoga ni na Butmiru, ni na Charles de Gaul-u ne cekaju rasirenih ruku da mu kazu: "E, samo smo tebe cekali!" Cinjenica je da u uredjenoj drzavi imas bolje sanse, i da je tesko umrijeti od gladi ako hoces raditi. Cinjenica je da je za mlade ljude trava zelenija negdje drugdje gdje su mu bolje sanse da prosperira finansijski nego u Bosni. Pitanje je sta je kome bitno. Jednostavno se radi o razlikama u kulturi.

U Zapadnom svijetu, sve je novac, ali je, kako rece cika Marx, na snazi otudjenje covjeka od covjeka. Kod nas je finansijsko, ekonomsko i politicko rasulo, ali je otudjenje covjeka od covjeka mnogo manji problem. Bosna je zemlja po mjeri covjeka Bosanca. Amerika je zemlja po mjeri covjeka Amerikanca. Imas jedno, fali ti drugo. Realno gledano, u Bosni je mladima teze izaci na zelenu granu. Realno gledano, u instranstvu je starijima teze jer im je sve bitnije biti blizu familije, imati svoju zajednicu, itd. Otuda njihovi razliciti pogledi na to sta je 'tesko'. Sta tu nije jasno?

Razlika je u tome sto je na zapadu kapitalizam vec unistio zajednicu, porodicu, itd ... a u Bosni to jos kako-tako fercera (rekla bih da je to osnovni razlog sto Bosna opstaje ovakva kakva je). A, sto se odlaska u inostranstvo tice, preporucujem svakome da prosiri vidike i nauci nesto o dunjaluku u svim njegovim razlicitostima.

Svaki je pocetak tezak. Pocetak u inostranstvu je obicno jako tezak. Sve ti fali, nikoga nemas, uklapas se u nesto nesvoje i neprirodno tebi, male stvari tipa da se ne mozes izraziti na svom jeziku najednom postanu jako velike. Ali svako moze 'uspjeti' u onom fundamentalnom smislu. Priustiti sebi sve sto mu treba, imati normalan posao, itd. Je l' to dovoljno? E, to je drugi par cipela. Oni sto dolaze i pricaju kako je Bosna divna, znaju zasto to pricaju. Oni zive u rascjepu izmedju zelje da imaju normalan zivot u ekonomskom smislu, i nama Bosancima normalan zivot u socijalnom smislu. To sto taj 'normalan' zivot u ekonomskom smislu izgleda 'super nenormalno' iz bosanske perspektive je druga stvar.

Stvarno nema razloga za sipanje otrova ni sa jedne, ni sa druge strane. Kamo srece da svi mozemo sretno i veselo zivjeti u kako-tako normalnoj Bosni, da svi mozemo jesti, piti, zaraditi, hodati, druziti se i biti srecni negdje izmedju Une i Drine -- gdje bi nam kraj bio! Al' trenutno bas ne ide, pa svako za svojom srecom fura. Ovo sipanje zuci nikome ne pomaze da bude srecniji. :wink:
Alfons Kauders

#164 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Alfons Kauders »

SoulSeeker wrote:
Alfons Kauders wrote:eee nije druze... :D bosanac ce ti sve oprostit sem uspjeha... :D
Mada ne spadam u tu kategoriju, moram reći da ima i takvih.
jasta nego ima, i to dosta... :D
Alfons Kauders wrote:to sto rade ko robovi, stavljaju glavu u torbu svaki dan i donose milione u grad svaki mjesec nikog ne zanima...
Milione donose sebi, i utrošeni su uglavnom za kupovinu kuća, stanova, i poslovnih objekata. Nisam primjetio da je bilo ko od njih osnovao "besplatnu kuhinju" ili donirao bilo kakav novac za sirotinju. Izuzecima koji nakon javnih poziva pomažu unesrećenoj i bolesnoj djeci ili ljudima skidam kapu, i svaka im čast. E to su pravi ljudi.
zasto bi ti ljudi, koji idu trbuhom za kruhom u rat, trebali da pomazu sirotinji? zasto im ne pomazu nasi biznismeni koji se kurce objektima vrijednim stotine miliona? jedino je adil uradio nesto za narod, ovi ostali, radoncici, selimovici, imamovici... boli ih kurac, a zarade dnevno koliko ovi zarade za godinu dana u afganistankim zapizdinama...
Loulou

#165 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Loulou »

piupiu wrote: A, sto se odlaska u inostranstvo tice, preporucujem svakome da prosiri vidike i nauci nesto o dunjaluku u svim njegovim razlicitostima.
:thumbup:
Hamica

#166 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Hamica »

Gospoda Ministarka wrote:
saniisani wrote: @Gospodja Ministarka,
@Ady

Kak ovom covjeku objasniti da je nisam jedan od onih koji sjede i ispijaju kafe, ko ce ovom covjeku objasniti da radim pouno radno vrijeme, nekad nesto honorarno kad iskoci, ko ce mu objasniti da ja sa poznavanjem 2 strana jezika i sa svojim sposobnostima, negdje vani mogu zaraditi barem 5 puta vise ali ovdje sam primorana da radim da da bi imala od danas do sutra...
Cuj prvi mu posao bio 9$ po satu, kralju moj... ovdje u BIH si sretnik ako imas 3 KM po satu, pa moras kupiti tramvajske karte u oba pravca sto znaci da 1 h dnevno radis samo da dodes na posao.
Mjesecna najamnina stana ti je 250-300 KM(na periferiji) tako da planiraj jos 100KM za rezije.... a plata 750KM (sretnik si sto je ikako imas)...
Tako da si smjesan sa tom svojom pricom o ljenosti. Pisala bihj ti svasta ali zaista se ne isplati takvima poput tebe jer se bojim da mi ne bacis socijalu kako mjesecno jedva stignes da ustedis mjesecno 15.000$ i kako ti je tesko voziti 2 godine staro auto u stanju raspadanja...
Vidi se odma da je rjec o neospornom kvalitetu. A sto ne osta u mjestu rodzenja, kakav bi tek tu zamah napravila
Gospoda Ministarka

#167 Re: odlazak mladih iz BIH

Hamica wrote:Vidi se odma da je rjec o neospornom kvalitetu. A sto ne osta u mjestu rodzenja, kakav bi tek tu zamah napravila
Iz istog razloga moj Hamice zbog kojeg si ti negdje u Evropi.
HAVANA

#168 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by HAVANA »

piupiu wrote:Boze, Boze, koliko zluradosti i jeda! Svako je covjek i svakome nesto fali. Svakome je zbog necega tesko i zali se na ono zbog cega mu je tesko. Svako ima pravo na svoj komadic srece, isto kao i na svoj komadic nesrece. Je l' se ljudi razlikuju u tom pravu prema mjestu boravka?

Nikoga ni na Butmiru, ni na Charles de Gaul-u ne cekaju rasirenih ruku da mu kazu: "E, samo smo tebe cekali!" Cinjenica je da u uredjenoj drzavi imas bolje sanse, i da je tesko umrijeti od gladi ako hoces raditi. Cinjenica je da je za mlade ljude trava zelenija negdje drugdje gdje su mu bolje sanse da prosperira finansijski nego u Bosni. Pitanje je sta je kome bitno. Jednostavno se radi o razlikama u kulturi.

U Zapadnom svijetu, sve je novac, ali je, kako rece cika Marx, na snazi otudjenje covjeka od covjeka. Kod nas je finansijsko, ekonomsko i politicko rasulo, ali je otudjenje covjeka od covjeka mnogo manji problem. Bosna je zemlja po mjeri covjeka Bosanca. Amerika je zemlja po mjeri covjeka Amerikanca. Imas jedno, fali ti drugo. Realno gledano, u Bosni je mladima teze izaci na zelenu granu. Realno gledano, u instranstvu je starijima teze jer im je sve bitnije biti blizu familije, imati svoju zajednicu, itd. Otuda njihovi razliciti pogledi na to sta je 'tesko'. Sta tu nije jasno?

Razlika je u tome sto je na zapadu kapitalizam vec unistio zajednicu, porodicu, itd ... a u Bosni to jos kako-tako fercera (rekla bih da je to osnovni razlog sto Bosna opstaje ovakva kakva je). A, sto se odlaska u inostranstvo tice, preporucujem svakome da prosiri vidike i nauci nesto o dunjaluku u svim njegovim razlicitostima.

Svaki je pocetak tezak. Pocetak u inostranstvu je obicno jako tezak. Sve ti fali, nikoga nemas, uklapas se u nesto nesvoje i neprirodno tebi, male stvari tipa da se ne mozes izraziti na svom jeziku najednom postanu jako velike. Ali svako moze 'uspjeti' u onom fundamentalnom smislu. Priustiti sebi sve sto mu treba, imati normalan posao, itd. Je l' to dovoljno? E, to je drugi par cipela. Oni sto dolaze i pricaju kako je Bosna divna, znaju zasto to pricaju. Oni zive u rascjepu izmedju zelje da imaju normalan zivot u ekonomskom smislu, i nama Bosancima normalan zivot u socijalnom smislu. To sto taj 'normalan' zivot u ekonomskom smislu izgleda 'super nenormalno' iz bosanske perspektive je druga stvar.

Stvarno nema razloga za sipanje otrova ni sa jedne, ni sa druge strane. Kamo srece da svi mozemo sretno i veselo zivjeti u kako-tako normalnoj Bosni, da svi mozemo jesti, piti, zaraditi, hodati, druziti se i biti srecni negdje izmedju Une i Drine -- gdje bi nam kraj bio! Al' trenutno bas ne ide, pa svako za svojom srecom fura. Ovo sipanje zuci nikome ne pomaze da bude srecniji. :wink:

Više si mi dojadila :twisted: vazda ti moram vako :thumbup: :D
Hamica

#169 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Hamica »

Hamica wrote:Vidi se odma da je rjec o neospornom kvalitetu. A sto ne osta u mjestu rodzenja, kakav bi tek tu zamah napravila
Pa valjda sad jasnije vidis apsurdnost svojih teza.
MufljuzMali

#170 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by MufljuzMali »

odosmo svi sa teme. opet je dijaspora glavni problem i najveci supci. naravno svako zna nekog svog dobrog dijasporca, kao sto su je svaki nijemac imao svog jevreja u WWII.
svugdje ima supaka, nevezano za mjesto boravka. pri cemu je ocito definicija supka, onaj koji ima a nece da dijeli okolo, i zamisli cak si dopusti da uziva u svojim parama. vec sam negdje na forumu objavio dokument svjetske banke prema kojemu 25% GDP-a BiH se sastoji od transakcija dijaspore.
naravno da ima ekstrema, ali to je uzasna manjina. hollywood je pun takvih pa nikome ne smeta.
ko god dodje da trosi pare, ja donacijama, ja kurcenjem - jedno je sigurno te pare mu nisu pale sa neba, jer jos uvijek mi nije poznat slucaj nekog bosanca da je ubo sta na lotu :D

u bosni ocito ima problem zavisti na uspjeh. ko god vani uspije sistem ga nagradi finansijski. ucis, radis, smisljas, pokusavas, boris se i sistem te najcesce nagradi. u bosni mozes biti 3 puta doktor nauka, i sistem ce te opet zajebat. nemas stelu, pogresna stranka, pogresna nacija, drzava nema mehanizme koji te podrzavaju, apsurdni porezi a nikakva protuusluga, raspad pravne drzave. znaci nije dijasporac kriv sto zivi u sistemu koji ga nagradjuje. on je samo u boljem okruzenju. iz perspektive bosne je to frustrirajuce, jer ti znas da sto se tebe tice mozes, ali te sistem sprijecava. zivot nije fer. don't shoot the messenger

ja se na primjer najvjerovatnije veoma uskoro vracam u sarajevo na par godina. ali kao stranac i stranacku platu. sorry but jebiga. nisam lud da finansijski gledano ostavljam ovo sto imam za neke osjecajne floskule koje mogu "konzumirati" gdje god da zivim (note: roditelji mi zive u sarajevu). realno izlasci su puno bolji na toliko mjesta na planeti; skijanje i more nisu izmisljeni na balkanu; prirodnih ljepota i istorijskih znamenitosti puna planeta; porodica kao oslonac je odluka porodice a ne sistema; o navodnoj patnji za cevapima ne zelim uopste pricati. i pare koje zaradim necu dijelti okolo, jer ih zaradjujem za sebe a ne za druge. vozat cu dobro auto i zbog CD tabli biti jos omrazeniji. odmore trositi na neka egzoticna putovanja. necu osnovati firmu i pokrenuti neki biznis u sarajevu, jer to spada u mazohizam i nema veze sa zdravim duhom kapitalizma. jesam i ja sad supak?

a kao utjeha onima koji zele da idu vani . EU je jucer objavila demografske statistike prema kojima u slijedecih 5 godina u penziju odlazi 200.000 vise ljudi nego sto ce uci na trziste rada. bijela kuga je :evil: polako su sprema u EU nesto kao americki green card. trebat ce ljudi sa odredjenim kvalifikacijama i naravno poznavanjem jezika. jos uvijek raste potraznja sa pomocnim medicinskim osobljem posebno u podrucju njege starijih, fizioterapija i slicnog. dobri strucnjaci ce uvijek naci posao vani. jezici, nauka i networking jos za vrijeme fakulteta su osnova bilo kakvog plana. ne mora svako prvo cistiti WC-e pa onda polako napredovati. ako nesto vrijedis moras biti gadan peh da ne uspijes.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#171 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by ladyblue18 »

@ Hamica - opomena! Kulturnije komuniciraj!
Gospoda Ministarka

#172 Re: odlazak mladih iz BIH

Hamica wrote:
Pa valjda sad jasnije vidis apsurdnost svojih teza.

Izvini Hamice, ja mislila da si otisao da bi sacuvao glavu na ramenima, a ono trbuhom za kruhom...
Nego, bogati Hamo da te pitam sta si to ti bolji od mene da ti mozes zivjeti u EU a ja ne?
Nije mi nikako jasno sta ti je tu apsurdno?
alibaba_i_30_godina

#173 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by alibaba_i_30_godina »

Tek covjek na ovakvim temama moze uvidjeti u kakvoj sredini zivi i krece se. Nisam sve procitao, nisam mogao jer me je stid sta se sve spominje i proteze po komentarima.
Sramite se vi obje strane, i dijasporci i ovi nasi koji izigravaju nesto. Tacno je da dijaspora ostavi milione svake godine al' vecina zavrsi u prodavnicama razne robe. Uostalom, ljudi su zaradili novac za sebe, zasto ocekujete da Vama nesto ostave kad su oni crnciili za tim?!
Ako vec radite i imate dobru platu i ovdje, zasto bi vam neko trebao ostaviti 100-ak dolara/eura/jena/svejedno koje valute, kad je bolje da taj novac danu nekom ko to nema, a otkud vi znate da ako nisu vama dali, da nisu dali i svojoj majci ili nekom od rodbine ko zaista nema?!

Imam osjecaj da mnogi od vas nisu bili u inostranstvu, mozda tek na par dana ... morate se staviti u polozaj i druge strane da bi shvatili neke stvari.

Ovim postom ne branim dijasporce, niti ljude koji su ostali u BiH, vec jednostavno ne mogu vise tih tenzija. Zar nije najbitnije da covjek dodje svojoj kuci (makar na nekoliko dana), da se vidimo, da se ispricamo 'usta u usta' a ne preko zice, da se prisjetimo starih dana ... zar nije najbitnije jednostavno vidjeti nekog dragog nakon tako dugo vremena, ponovo zivjeti sa istim, izlaziti i provoditi vrijeme????

Soul sam si uzeo kredit, nisi morao, i zasto onda to prebacujes na svog brata. Nije te covjek natjerao da uzimas kredit, da mu svaki dan serviras janjetinu, zasto i ti zelis da izigravas da imas a ustvari je obrnuta situacija. Pokazi mu pravo stanje, a ne iskrivljenu sliku.
Gospoda Ministarka

#174 Re: odlazak mladih iz BIH

NeyDan wrote:ramite se vi obje strane, i dijasporci i ovi nasi koji izigravaju nesto. Tacno je da dijaspora ostavi milione svake godine al' vecina zavrsi u prodavnicama razne robe. Uostalom, ljudi su zaradili novac za sebe, zasto ocekujete da Vama nesto ostave kad su oni crnciili za tim?!
Ako vec radite i imate dobru platu i ovdje, zasto bi vam neko trebao ostaviti 100-ak dolara/eura/jena/svejedno koje valute, kad je bolje da taj novac danu nekom ko to nema, a otkud vi znate da ako nisu vama dali, da nisu dali i svojoj majci ili nekom od rodbine ko zaista nema?!
NeyDan, stvar je u tome da ne ocekujem ama bas nista ali nemoj mi doci sa Porsche Cayanom, pricati kako si iskesirao kucu od 100.000 KM i zatim kukati kako se eto nema... kako se radi, pidama-odijelo... radim i ja vjerovatno i vise...
samo sto on zna zasto radi a ja ne...
On na kraju godine moze reci... super.. kupila se kuca... obisao se Mauricijus... a ja na kraju godine mogu samo reci super prezivila se i ova...
Hamica

#175 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Hamica »

NeyDan wrote:ramite se vi obje strane, i dijasporci i ovi nasi koji izigravaju nesto. Tacno je da dijaspora ostavi milione svake godine al' vecina zavrsi u prodavnicama razne robe. Uostalom, ljudi su zaradili novac za sebe, zasto ocekujete da Vama nesto ostave kad su oni crnciili za tim?!
NeyDan, stvar je u tome da ne ocekujem ama bas nista ali nemoj mi doci sa Porsche Cayanom, pricati kako si iskesirao kucu od 100.000 KM i zatim kukati kako se eto nema... kako se radi, pidama-odijelo... radim i ja vjerovatno i vise...
samo sto on zna zasto radi a ja ne...
On na kraju godine moze reci... super.. kupila se kuca... obisao se Mauricijus... a ja na kraju godine mogu samo reci super prezivila se i ova...
Sad da ti odgovorim banirace me :lol:
Nego nije ni to. Glavu gore, pusti socijalnu pricu. Sto bi dr. Ivo Sanader rekao, ne poznajem nijednog pesimistu koji je uspio.
A sad ozbiljno...
BiH ima ogromne ljudske kapacitete u dijaspori. Ova prica da 0,004 posto radi pismene poslove a ostali hamale je netacna i zlonamjerna. Isto kao sto je reprezentacija sastavljena od djece stasale/izbrusene vani tako se moze i ministarstvo, institut, menadzment ... formirat.
Nazalost, toga nema ni na mapi. Nego se otvaraju teme o odljevu i toga sto je u BiH ostalo. Sto se ne prepoznaje kao problem nego se zaviruje u kese ko je sta donio kad u goste dodze. Klasicna nekultura ali eto mene se za istu javno opominje a ne sankcionisu takvi postovi.
Locked