Odlazak iz BiH

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
water

Post by water »

melb26sa wrote:Uskoro se spremam (za pocetak aktiviranje imigrantske vize u junu) a pravo preseljenje u decembru '07. Razlog: udaja za stranca USC.
djes za stranca kukavice sinja.
:D :D
kod ovolko nasih momaka. svasta.
melb26sa

Post by melb26sa »

water wrote:
melb26sa wrote:Uskoro se spremam (za pocetak aktiviranje imigrantske vize u junu) a pravo preseljenje u decembru '07. Razlog: udaja za stranca USC.
:D :D Sta cu, tako mi grah pao :lol:
pitt

Post by pitt »

melb26sa wrote:
water wrote:
mora da je leca bila :D:D
uozo

Post by uozo »

pitt wrote:
melb26sa wrote:
water wrote: djes za stranca kukavice sinja.
mora da je leca bila :D:D
.ebo te leca! neg' jes' da nije tema hocemol' mi kakav pos'o obrnut'? :D
Treba mi neko s milionom da napravimo dva! :shock: Ma info su ko bonbona! Za koji mjesecak! :D
pitt

Post by pitt »

daj mi milion :D:D
danas

Post by danas »

water wrote:
eki njega :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
uozo

Post by uozo »

pitt wrote:daj mi milion :D:D
Ma ja mislio sve pravedno raspodijelit'. Tebi stoja, meni stoja, svemirku stoja da nas brani kad nas optuze za insider trading i onih osam stoja koje ostanu :? ulozimo u oil sands il' ih spickamo na zene, konje i pice! :D
pitt

Post by pitt »

uozo wrote:
pitt wrote:daj mi milion :D:D
Ma ja mislio sve pravedno raspodijelit'. Tebi stoja, meni stoja, svemirku stoja da nas brani kad nas optuze za insider trading i onih osam stoja koje ostanu :? ulozimo u oil sands il' ih spickamo na zene, konje i pice! :D
ehhh pa nije ni svemirko johny cochran :D:D:D:D
Spliff.Master

Post by Spliff.Master »

Izaslo se u maju 1994
U autobusu (S KLIMOM :D ) , preko piste, Igmana, pa do Splita.
Tu se bilo do jula, pa onda pravac majka amerika.
Otac mi je vec bio ovdje na lijecenju. Covjek je bio ranjavan 4! puta na Dobrinjskom ratistu. Evakuiran je putem UNa krajem 1993, do Nijemacke pa do SAD. A da ne spominjem kako ga je tasko bilo nagovoriti na to, na inostrano lijecenje, posebno smatrajuci da mi je mladji brat bio ranjen mozda mjesec dana prije ocevog odlaska..
A nas (staru, buraza i mene) je izvela humanitarna org Resolve, kojoj je misija bila da se ujedine rastavljene porodice.
I tako ja zavrsih na po bijela svijeta..
Mada se redovno ispali do sarajeva..hehe

a mrak mi je bio intervju koji je stara morala imati s amrickim diplomatom u Splitu da bi dobili vize..
On: Zasto zelite da napustite Bosnu?
Stara: ????? Muz i sin su mi teze ranjeni. Sva materijalna imovina unistena. Posla nema, nema se prihoda. Perspektive, NIGDJE!
On: A sta mozete pruziti SAD?
Stara: Magistar sam ekonomije..
On: Dobrodosli u SAD! i opali pecat!
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Dosla u US 1994, ovdje mi zivi cjelokupna bliza i dalja familija, sa tatine strane cak od 70's..

Imamo rodbinu i ja i muz po cijelom svijetu; od Australije i Novog Zelanda do Juzno-Africke Republike.....
pitt

Post by pitt »

Lucy01 wrote:Dosla u US 1994, ovdje mi zivi cjelokupna bliza i dalja familija, sa tatine strane cak od 70's..

Imamo rodbinu i ja i muz po cijelom svijetu; od Australije i Novog Zelanda do Juzno-Africke Republike.....
a nikad tetkica da posjetis :D:D
danas

Post by danas »

pitt wrote:
Lucy01 wrote:Dosla u US 1994, ovdje mi zivi cjelokupna bliza i dalja familija, sa tatine strane cak od 70's..

pa nije luda :oops: :D
pitt

Post by pitt »

danas wrote:
pitt wrote:

pa nije luda :oops: :D
obecala je :D:D ili ce barikade osvanuti oko alquipe :D:D:D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Dosla ovdje u novembru 94.-e na spajanje porodice zajedno sa mamom. Brat dosao krajem 96.-e. Tata bio u logoru i preko njegovih ledja dobili zeleno svjetlo. :roll:
SaraLe

Post by SaraLe »

Cijeli zivot ovdje :-) imala sam milion prilika da odem (btw. roditelji mi otisli :D :-)
Ja ostala 8)
Mozda sam pogrijesila, mozda nisam :?
Necu nikad ni saznati 8)
zzzzz

Post by zzzzz »

SaraLe wrote:Cijeli zivot ovdje :-) imala sam milion prilika da odem (btw. roditelji mi otisli :D :-)
Ja ostala 8)
Mozda sam pogrijesila, mozda nisam :?
Necu nikad ni saznati 8)
U ovoj zemlji na gubitku su svi (nije do zemlje vec do okolnosti) i oni koji su ostali a i oni koji su otisli.

Oni koji su ostali su na gubitku jer je zemlja takva kakva jeste, oni koji su otisli na gubitku su jer nikad nece biti potpuni, vazda fali ono nesto...taman da su dobili vizu za raj a ne za Ameriku ili Holandiju. Cinjenica da svoje vrijeme provode na sarajevo-x a ne po americkim ili holandskim forumima govori vise od onih prica "ma super mi je", "nista mi ne fali" itd. Fali vazda nesto, makar ono da komuniciraju na maternjem jeziku

U sljedecem zivotu hocu da se rodim u Barceloni, da ne moram nigdje da idem od kuce pa ni na godisnji odmor, da imam godisnju kartu za Nou Camp i da gledam Eto'a i kompaniju, da se kupam u Sredozemnom moru i da sanjam nezavisnu Kataloniju (ovo je onaj kamen u cipeli :D niko nije bez problema pa ni Barcelona :D ).....ostalo je do mene
Smartex

Post by Smartex »

Evo kako sam ja otiso u inostranstvo. Stopom da Slovenije, pa pjeske po noci preko Alpa u Austriju. Tu bio par mjeseci pa me jarani kradom pravlacili do Spanije. Tu sam nesto smuvao da bi se ubacio na teretni brod sa Meksiko, odatle ilegalno u USA. To ti je u najkracim crtama, a mogao bi knjigu na napisem, neke stvari koje sam dozivio za vrijeme prebacivanja cini mi se ni u filmovima ne mogu da se dogode. Ali avantura se isplatila,
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

svi gude k zapadu a samo ja ka istoku, nena rahmetli bi rekla: dijete sve ti natraske ko u krmka jaja. :lol:
ja se posle srednje prijavio na neki konkurs za stipe u turskom konzulatu u Sa. i ubodem univerzitet predavanja na engleskom sa tom stipom eto...reknem ocu i materi vele oni: haj dijete ako hoces, nemoj mislit da ce ti bit bolje ako ostanes studirat u BiH....
jendog maglovitog septembarskog jutra se pokupim i mrs put Bosfora.
eto me dje sam...
odem vala kuci kad god mogu, sto da, nekad ufatim i dzabalame avijon pa odem kuci na 2-3 dana.
hm, volio bih se vratit jednog dana, volio bih kad bi imo djecu da odrastu u BiH i da odu studirat negdje van.
Istanbul je super, pruza milion mogucnosti za karijeru, vjerujem da je tako i u ostalim metorpoloma.
Ali, vratio bih se u BiH odma posle studija kad bih imo kakv dobar poso...ali vidjecemo....
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

danas wrote:
tempora wrote:Da ponovim pitanje! Na koji nacin ste otisli? Uz pomoc rodbine, ilegalno, poslom, studijem, preplivali, proputovali kamionom sa jos 20 kineza........... :roll:
Kakva je ovo elita. :) :-)
otisla kao izbjeglica '92-e sa okupiranog dijela. iz te zemlje kao student u USA. tu i dalje.
zar ti nisi prvo zdimila za TR? :roll:
TASK139

Post by TASK139 »

luksica wrote:
Sarajevo moje wrote:
tempora wrote: Razlozi tvoga povratka, konkretno?
Kupio posao u Sarajevu? Ma,mozete vi,a nasa djeca ovdje,dzaba sto su super djaci......
Kao prvo zensko sam...i svoje skolovanje sam zavrsila u Sarajevu gdje sam i poslije toga se zaposlila...prosle godine u aprilu me luda uhvatila da trebam biti magistar, pa sam tako upisala jednogodisnji studij koji sada privodim kraju i vracam se kuci...

Razlog: Zemlja u kojoj si uvijek stranac i previse razlicitosti medju mentalitetima, a meni pare nisu toliko bitan segment ;)
SVEGA TI?
nineac

Post by nineac »

Ja otisao da nastavim skolovanje preko sporta.
Sada radim na univerzitetu kao trener, oni mi placaju vecinu skole, ja nesto dodam, ali posto se bavim tenisom nije mi tesko nabrati privatnih casova da mogu malo bolje zivjeti nego prosjecan student.
Jesam li se zezno? NIPOSTO!
Iako sam kao sportista obisao dosta drzava tek mi je zivot vani otvorio oci. Sada sam totalno promjenio planove, razmisljam dugorocnije i sad za sad se nemislim vracat. Sto vise ovi zakuhavaju oko reformi svega i svacega tako sam ja sigurniji u svoju volju da ostanem.
Jedino sto mi nedostaje jesu familija i djevojka ali ako bog da uskoro bi i ona trebala doci vamo pripremati teren pa da radimo na njenom dolasku!
leptiric sarenic

#47 Re: Odlazak iz BiH

Post by leptiric sarenic »

tempora wrote:Molim Vas za razloge odlaska iz BiH.( bez da pisete o intimnim stvarima-ukoliko ne zelite)-te na koji nacin ste otisli? Da li je to bilo putem studija, posla, veze-braka? Koliko cesto posjecujete BiH i kako odrzavate veze sa BiH?
Za one koji bi zeljeli otici, koji su osnovni razlozi razmisljanja o odlasku i kolike su sanse da se Vase zelje po tom pitanju ostvare?

razloga je mnogo.izbjeglica u svojoj drzavi, osjecaj da si gledan kao covjek drugog reda. jedan brat u logoru,drugi poginuo,treci nestao sa hiljadama drugih,rodbine,komsija,prijatelja,dragih ljudi.
ipak,moja najveca zelja je moja bosna. vrijeme ce pokazati hoce li samo zelja ostati.....
DONY

Post by DONY »

otisao '92,iz dijela okupiranog Sarajeva...Nakon ,potpisanog mirovnnog sporazuma,razlozi su isti kao kod@Sehe,razocaran,programom za izbjeglice u USA... do danas...
nisam se niti jednog momenta razocarao....
U BiH sam 1-2 puta godisnje
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

jedva čekam da zbrišem. ne mogu da dočekam taj dan. udario papak sa svih strana. neki dan sam ispred haustora našo ručak, oglodane kosti i lešo krompir rastureni na pločniku, bačeni sa 8 sprata. sreća u nesreći je da je grad pun pasa lutalica pa su to brzo "počistili". užas! idem, bježim!!!
navijac-xy

Post by navijac-xy »

Čitam vaše komentare, neznam, teško je naći riječi. Ovo je zaista složena zemlja i svako je u pravu. Čitam "geronimov" komentar i opet kontam upravu si majstore, još kad na to dodam pogled na tvoj blog i vidim da si definitivno zanimljiv lik. Ali opet ima nešto što me veže, vjerujte nije nikakav situairan posao ili neki rahatluk. Jebiga ima nešto u srcu i mom temperamentu i volji za borbom. Uostalom i pokrenuo sam sa ekipom sličnih istomišljenika i blog http://helpbhsport.blogger.ba/ . To je neki naš, ako ništa bar informativni, način borbe za bolji bh sport. Možda sam dosadan bio sa ovim postom, ali probao sam biti iskren.
Sjetim se katkad riječi jednog svog jako dobrog druga . Onako gledamo utakmicu naše usrane "Premier lige" jer obojica navijamo za jedan naš veliki klub i tako taj drug u trenutku sveopšteg očaja od utakmice ispali :"A stari što me ne izdrka,da se ne rodim ovdje i gledam ovo. Što se ja nisam rodio u Londonu pa da za Arsenal navijam". Ali opet dade taj naš klub gol i našoj sreći nije bilo kraja. Definitivno njegova rečenica je bila za razmišljanje, ali i tipična Balkanska reakcija. Jebiga sve je ovo posljedica Balkana, ali opet ponosim se njim.
Pozdrav i ne zamjerite na dužini posta.
Post Reply