Odlazak iz BiH
-
tempora
#1 Odlazak iz BiH
Molim Vas za razloge odlaska iz BiH.( bez da pisete o intimnim stvarima-ukoliko ne zelite)-te na koji nacin ste otisli? Da li je to bilo putem studija, posla, veze-braka? Koliko cesto posjecujete BiH i kako odrzavate veze sa BiH?
Za one koji bi zeljeli otici, koji su osnovni razlozi razmisljanja o odlasku i kolike su sanse da se Vase zelje po tom pitanju ostvare?
Za one koji bi zeljeli otici, koji su osnovni razlozi razmisljanja o odlasku i kolike su sanse da se Vase zelje po tom pitanju ostvare?
-
Sarajevo moje
Kupio posao u Sarajevu? Ma,mozete vi,a nasa djeca ovdje,dzaba sto su super djaci......tempora wrote:Razlozi tvoga povratka, konkretno?luksica wrote:Ja se vracam iz Njemacke!!!!!:)hocu u BiH![]()
![]()
![]()
- luksica
Kao prvo zensko sam...i svoje skolovanje sam zavrsila u Sarajevu gdje sam i poslije toga se zaposlila...prosle godine u aprilu me luda uhvatila da trebam biti magistar, pa sam tako upisala jednogodisnji studij koji sada privodim kraju i vracam se kuci...Sarajevo moje wrote:Kupio posao u Sarajevu? Ma,mozete vi,a nasa djeca ovdje,dzaba sto su super djaci......tempora wrote:Razlozi tvoga povratka, konkretno?luksica wrote:Ja se vracam iz Njemacke!!!!!:)hocu u BiH![]()
![]()
![]()
Razlog: Zemlja u kojoj si uvijek stranac i previse razlicitosti medju mentalitetima, a meni pare nisu toliko bitan segment
-
Sarajevo moje
Super ako ti pare nisu bitne,u Zavodu za zaposljavanje ima projekat za zaposljavanje visoke spreme,poslodavac dobije 600, a tebi 320 KM u ruke. Sad mi to javise, i jos pitaju znam li nekog ko je zavrsio faks i ko bi radio za tu lovu,nije ni za stalno, 6 mjeseci.luksica wrote:Kao prvo zensko sam...i svoje skolovanje sam zavrsila u Sarajevu gdje sam i poslije toga se zaposlila...prosle godine u aprilu me luda uhvatila da trebam biti magistar, pa sam tako upisala jednogodisnji studij koji sada privodim kraju i vracam se kuci...Sarajevo moje wrote:Kupio posao u Sarajevu? Ma,mozete vi,a nasa djeca ovdje,dzaba sto su super djaci......tempora wrote: Razlozi tvoga povratka, konkretno?
Razlog: Zemlja u kojoj si uvijek stranac i previse razlicitosti medju mentalitetima, a meni pare nisu toliko bitan segment
-
guardian
Opet se prebrojavamo, a?
Otisao sam preko okeana neposredno nakon zavrsetka rata zbog skolovanja (postdiplomskog). Bezbeli je bilo i ekonomskih razloga (prije odlaska sam uspio skupiti dovoljno za samo 3 mjeseca stanarine u bijelom svijetu i s tim krenuo na put) ali su oni nekako uvijek bili u drugom planu... ono cime se profesionalno bavim se (jos uvijek) ne moze raditi na puno razlicitih mjesta. Kad se to promijeni nabolje, mozda se cirkuski sator rasklopi i prenese negdje drugdje.
A BiH se posjeti 1-2 puta godisnje, zbogradi uze i sire familije...
Otisao sam preko okeana neposredno nakon zavrsetka rata zbog skolovanja (postdiplomskog). Bezbeli je bilo i ekonomskih razloga (prije odlaska sam uspio skupiti dovoljno za samo 3 mjeseca stanarine u bijelom svijetu i s tim krenuo na put) ali su oni nekako uvijek bili u drugom planu... ono cime se profesionalno bavim se (jos uvijek) ne moze raditi na puno razlicitih mjesta. Kad se to promijeni nabolje, mozda se cirkuski sator rasklopi i prenese negdje drugdje.
A BiH se posjeti 1-2 puta godisnje, zbogradi uze i sire familije...
- GandalfSivi
Bolje je imati 5 gradova (ili drzava) gdje se osjecas kao kod kuce nego samo jedan. Otisao sam zato sto zelim zivjeti malo u Americi, Spaniji, Novom Zelandu itd. U Bosnu dolazim trenutno jednom godisnje, ali cu sigurno se vratiti malo i tamo da zivim opet...
-
forza milan
ja sam vec dvije godine u Istanbulu na nekoj specijalizaciji i tek sam sad shvatio koliko ne mogu bez bosne
jos ovdje si ko doma, nema dana da ne sretnes nekog iz BiH
bude tu i poznanika
vise mi je dosadilo kad ljudi zovu: eto me haj da se vidimo
i kao sto rekoh kao da sam kuci u odnosu na ove preko bare ali brojim svaki dan
svakih par mjeseci sam u BiH
Ne bih je dao za cijeli svijet
hebes pare i zlato
jos ovdje si ko doma, nema dana da ne sretnes nekog iz BiH
bude tu i poznanika
vise mi je dosadilo kad ljudi zovu: eto me haj da se vidimo
i kao sto rekoh kao da sam kuci u odnosu na ove preko bare ali brojim svaki dan
svakih par mjeseci sam u BiH
Ne bih je dao za cijeli svijet
hebes pare i zlato
-
zlata
Jole....isti smo! Kad bi mi gu*'ca mogla...na svih pet stolica....il'kad bi zivotni "scenarij" bio isto promjenljiv..k'o televizijski kanal!GandalfSivi wrote:Bolje je imati 5 gradova (ili drzava) gdje se osjecas kao kod kuce nego samo jedan. Otisao sam zato sto zelim zivjeti malo u Americi, Spaniji, Novom Zelandu itd. U Bosnu dolazim trenutno jednom godisnje, ali cu sigurno se vratiti malo i tamo da zivim opet...
-
seha
Otisao krajem rata (novembar '95)
Legalnim putem, preko IMC-ja iz Zagreba (program preko kojeg se tih godina za 2 mjeseca ulazilo u Ameriku)
Otisao zbog vise razloga, istakao bih ekonomski i izdaju i odstupanje od platforme pretsjednistva (cjelovita, nedjeljiva blah, blah, blah)
Nisam se pokajao, naprotiv. U Bosnu volim doci, bude mi fino i divno i krasno... Ali...
Legalnim putem, preko IMC-ja iz Zagreba (program preko kojeg se tih godina za 2 mjeseca ulazilo u Ameriku)
Otisao zbog vise razloga, istakao bih ekonomski i izdaju i odstupanje od platforme pretsjednistva (cjelovita, nedjeljiva blah, blah, blah)
Nisam se pokajao, naprotiv. U Bosnu volim doci, bude mi fino i divno i krasno... Ali...
-
zzzzz
#19 Re: Odlazak iz BiH
Upravo htjedoh prokomentarisati da tema zadire u intimu, kad procitah ovotempora wrote:Molim Vas za razloge odlaska iz BiH. ( bez da pisete o intimnim stvarima-ukoliko ne zelite)-te na koji nacin ste otisli? Da li je to bilo putem studija, posla, veze-braka? Koliko cesto posjecujete BiH i kako odrzavate veze sa BiH?
-
Svemirski_Jebach
otisao prije 10 mjeseci...razliciti razlozi, najmanje zbog toga sto mi nije valjalo u bosni...
jos se nisam pokajao...cak sta vise...a nadam se da i necu.
fali mi bosna puno...i za 10 mjeseci bio sam jednom. vjerovatno u buducnosti ce to biti 1-2 godisnje...plus oni dodju ovdje jednom...dakle, 3 puta godisnje.
da mi fali...fali mi...ne toliko bosna koliko roditelji, sestra i prijatelji. to mi je najtezi dio zivota u dijaspori. sve ostalo mi je super jedino mi oni fale...pa bi ih volio dovesti ovamo, makar na par mjeseci svake godine...
ne fale mi gradovi toliko...samo osobe.
a volim grad u kojem sam...i sumnjam da bi igdje bio sretniji.
vidjecemo.
jos se nisam pokajao...cak sta vise...a nadam se da i necu.
fali mi bosna puno...i za 10 mjeseci bio sam jednom. vjerovatno u buducnosti ce to biti 1-2 godisnje...plus oni dodju ovdje jednom...dakle, 3 puta godisnje.
da mi fali...fali mi...ne toliko bosna koliko roditelji, sestra i prijatelji. to mi je najtezi dio zivota u dijaspori. sve ostalo mi je super jedino mi oni fale...pa bi ih volio dovesti ovamo, makar na par mjeseci svake godine...
ne fale mi gradovi toliko...samo osobe.
a volim grad u kojem sam...i sumnjam da bi igdje bio sretniji.
vidjecemo.
- danas
otisla kao izbjeglica '92-e sa okupiranog dijela. iz te zemlje kao student u USA. tu i dalje.tempora wrote:Da ponovim pitanje! Na koji nacin ste otisli? Uz pomoc rodbine, ilegalno, poslom, studijem, preplivali, proputovali kamionom sa jos 20 kineza...........![]()
Kakva je ovo elita.![]()