Odlazak iz BiH?

Post Reply

Da li planirate trajno napustiti BiH?

DA
43
48%
NE
46
52%

Total votes: 89

Lisac

Post by Lisac »

taxi_driver wrote:da se ne raspravljamo vise,ja cu ostati ovdje a vi ostanite dole.
(shto ne znachi da se ne mozhemo povremeno posjecivati :D :D)

dobra poanta nepotrebne raspre koja ce predvidjam progutati barem josh 25 stranica postova :D :D
mr2

Post by mr2 »

Tekst sam preuzeo iz Urban bug.
Pozdrav svima!!!
Dijaspora: lijepa i zvucna rijec koja opisuje osobu: upadljivo obucenu, opustenu, koja pije, a ne mari za cijenu pica, vozi automobil novijeg godista sa 'stranjskijem' tablicama i posjeduje putovnicu jedne od zapadnih 'dezela'. Ne mozemo ih kriviti sto ih vecina lokalnih djevojaka svjesno stavlja na prvo mjesto prioriteta, jer i veliki broj lokalaca juri za 'dijasporkama'.
Pored gore navedenih kvaliteta lako su prepoznatljivi u gradu po kamerama i foto-aparatima koje ne ispustaju iz ruku. snimaju sve: od izlaska iz aviona, gdje prvo snime godisnje promjene sarajevskog aerodroma sve sa pasoskom i carinskom kontrolom, do svakog i najzabitijeg kutka grada koji takodjer ostane zabiljezen na njihovim dokumentarcima.
Oni sto dolaze autoputovima ukljucuju kamere vec u dalekim metropolama i ispucaju po nekoliko kaseta do granice bih. Primjetno je da su ove godine velike kamere zamijenili minijaturnim, a foto-aparate digitalnim, sto se odmah odrazilo na bh ekonomiju u vidu pada prodaje filmova za foto-aparate u odnosu na protekle godine.
Svi mi u blizoj ili daljoj familiji imamo po barem jednog dijasporca koji nam prica kako je ovo zaostala zemlja, 'a kod nas tamo...' i tu redovno dodje do konflikta. Branimo zemlju i ne damo da je kritiziraju ma koliko da su u pravu, i cudom se cudimo kako su se strahovito promjenili u neke nama nepoznate osobe.
U promjenama licnosti i ponasanja posebno prednjaci americka dijaspora sa presirokom lepezom prica o kupovini novih automobila i 'pravljenju' novca, kako kroz 'full' tako i kroz 'part-time jobove'. Nakon sto se istrose pricama kako je tamo sve 'cool', ne mogu da vjeruju da kod nas i mladji od 21 godinu mogu kupiti alkohol i jedino je to 'cool' dok sve ostalo 'sucks'.
Zainteresirani su samo za 'fun' i najdraza uzrecica im je 'party time'. Skolska godina im pocinje malo ranije pa na rastanku govore 'bilo je okeey', Te nam predaju jeftine majice (vecinom previse siroke) sa slikama i imenima njihovih koledza ili nba timova i obecavaju da ce 'next time' donijeti i nike - za ovaj put nisu znali brojeve. Ode i amerika.
Druga posebna grupacija dijaspore dolazi nam iz hladnih evropskih krajeva - Svedska, Danska, Finska, Norveska - i ponasaju se kao i vrijeme u njihovim drugim (ili prvim?) domovinama: hladno. Nista ih ne moze iznervirati, i sasvim smireno nam pricaju o svojim kraljevima i kraljicama, te visokim taksama, ali ipak solidnom zivotu. fascinirani su prirodnim ljepotama nase domovine i svakog ljeta posjete barem jednu.
Mit o smirenoj gospodi rusi se kada dodju u kafanu i osjete blagodeti bagatelnih cijena, te narucuju turu za turom slusajuci i najgoru 'pevaljku'. Ove godine dosli su automobilima i ustedjeli na avionskoj karti, i tu nas vec pocinju nervirati pricama o smicalicama koje mogu napraviti osiguravajucoj kuci - sto dokazuje da su u sustini oni jos uvijek nepatvoreni balkanci.
U trecu grupu ulaze Holandija, Njemacka, Svicarska i Austrija, odakle dolazi dijasporci starog kova. Njih je prilicno tesko analizirati, jer sama cinjenica da jos uvijek zive u tim zemljama pokazuje da su tajnoviti i veoma sposobni. Posjecuju samo lokale visokog kvaliteta i vecini je jedino muzika uzivo interesantna. Izgledaju opasno i ne treba se sa njima zezati.
Ove tri grupe u ljetnim mjesecima donesu desetine miliona eura i potrose ih u veoma kratkom vremenskom periodu. Oni su nam najjaci turisticki adut i jedini razlog zasto ministar turizma ima primanja, mada se on vjerovatno nikada nije pretjerano zamarao razradjivanjem ideje o iskoristavanju ovog najveceg turistickog blaga.
Koliko god nas nervirale price nasih dijasporaca, znamo da jednom kada izumre ova generacija mozda vise ne budemo imali turista jer ce njihova djeca postati pravi zapadnjaci i vjerovatno nece nikada kao njihovi roditelji patiti za zemljom u kojoj nista ne stima.."

Izvor: http://www.urban-bug.ba/
wanderer

Post by wanderer »

taxi_driver wrote:da se ne raspravljamo vise,ja cu ostati ovdje a vi ostanite dole.
Mozda grijesim, ali ja se ne sjecam da je iko iz dijaspore govorio ovim sto su iz bilo kog razloga ostali da trebaju ici vani. Uglavnom se razjasnjavalo iz licnih perspektiva zasto je neko otisao, ili zasto mu se ne vraca. Pa ko koga.
PR80.

Post by PR80. »

Druga posebna grupacija dijaspore dolazi nam iz hladnih evropskih krajeva - Svedska, Danska, Finska, Norveska - i ponasaju se kao i vrijeme u njihovim drugim (ili prvim?) domovinama: hladno. Nista ih ne moze iznervirati, i sasvim smireno nam pricaju o svojim kraljevima i kraljicama, te visokim taksama, ali ipak solidnom zivotu. fascinirani su prirodnim ljepotama nase domovine i svakog ljeta posjete barem jednu.
Mit o smirenoj gospodi rusi se kada dodju u kafanu i osjete blagodeti bagatelnih cijena, te narucuju turu za turom slusajuci i najgoru 'pevaljku'. Ove godine dosli su automobilima i ustedjeli na avionskoj karti, i tu nas vec pocinju nervirati pricama o smicalicama koje mogu napraviti osiguravajucoj kuci - sto dokazuje da su u sustini oni jos uvijek nepatvoreni balkanci.
Sta da pricam kad sve znate. :D :D :D :D
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

mr2 wrote:U trecu grupu ulaze Holandija, Njemacka, Svicarska i Austrija, odakle dolazi dijasporci starog kova. Njih je prilicno tesko analizirati, jer sama cinjenica da jos uvijek zive u tim zemljama pokazuje da su tajnoviti i veoma sposobni. Posjecuju samo lokale visokog kvaliteta i vecini je jedino muzika uzivo interesantna. Izgledaju opasno i ne treba se sa njima zezati.
Uj jesam opasan i zajeban :lol:
edu

Post by edu »

Minnela wrote:
edu wrote:
mr2 wrote:Nekima izgleda smeta sto vama tako mrski dijasporasi dodju sa dobrim autima i dobro obuceni. Pa ovdje svi tako zive, auto kupis na kredit na puno godina i imas 200 eura ratu. Sta sad treba da urade kad podju kuci. Da obuku kineske cipele i kupe kaku krntiju pa da lice na vas.
Ili najbollje da nikako i ne dolaze, sta ce vam? Samo vas podsjecaju da zivite tako kako zivite. Nikome ne pada na pamet da bi se mozda moglo iskoristiti to sto ima puno dobrostojece dijaspore. Mozda bi neko mogo sta da ulozi i pokrene stvari sa mrtve tacke.
Kako vam smeta to sto neko dodje iz vana sa dobrim autom? Pa on je to sigurno tamo zaradio, lopata, pa sta? tamo se znaci i lopatanje placa dok u BiH lopataju ko robovi kod raznih gradjevinskih preduzetnika za 200 km. I to su sretni i kad to imaju. Ne smetaju vam super skupa auta onih novopecenih tajkuna. Njihovo i bogatstvo njima slicnim , kucerine, mlade koke koje vozaju i odvode ne smetaju.
Ma ne sikirajte se, necemo mi ni na odmor uskoro dolaziti.
Ustvari treba da nam zabranite i da citamo i pisemo na ovom forumu. Kazu iskupljujemo dusu, ja nemam radi cega da je iskupim, a oni lopovi dole zbog kojih sam i otiso i zbog kojih vise od pola stanovnika BiH hoce da ode, imaju zasto da se iskupljuju.
Vjerovatno su i ovi sto toliko mrze pa toliko pljuju po nama, pripadnici te klike koja nas je svojim lopovlukom i istjerala. A vjerovatno ima i onih par ocajnih koji ne vide zbog svog naivnog patriotizma. U ratu su kopali rovove a sad kopaju kanale za iste ljude, koji vozaju Okonje. i govore im da su patriote.
ispovijedi se..bit ce ti lakse..prebaci krivicu na drugog..bit ce ti lakse..palamudi..bit ce ti lakse..slazi..bit ce ti lakse..ali neka te gdje jesi..sa takvim razmisljenjem nikome ne trebas..pogotovo nama...
Ko se ovdje ispovjeda Edu,ko prebacuje krviciu?? Ti bas ne vidis dalje od svog nosa izgleda... Covjek ti kaze istinu i ti odmah znas samo napasti, zasto malo ne razmislis i otvoris oci oko sebe...Pa ne trebas ni ti nikome, a tebe ne misli niko nista pitati.. Cuj "nama"??? Ko ste vi?? Ko smo mi?? Sta se ti pitas?? Je li to Bosna tvoja privatna??
Mozda se i ti jednog dana potrefis u dijaspori,ko zna, zivotni putevi su nepredvidljivi.. sta bi onda pricao,hm, ne vjerujem da bi istu pricu...
da on ne prica istinu pogledaj boldirani dio..toliko o tacnosti onoga o cemu on pise..ako pricamo o ciframa onda trazim neke relelvantne podatke..o proizvoljnom naglabanju pricajte s nekim drugim...

govorim u svoje ime..i govorim ono sto mislim..uopce mi ne smeta kada vidim dobro auto u gradu..ma kakve tablice imao..smeta mi kada se iz tog auta ori seka aleksic..era ojdanice i razne "mace koje idu oko mene"..to da li dijaspora dolazi dobro obucena ili ne je pitanje licnog ukusa..za moj ukus stil oblacenja dijaspore koju sam ja vidjao u sarajevu je daleko od dobrog..citat: "Sta sad treba da urade kad podju kuci. Da obuku kineske cipele i kupe kaku krntiju pa da lice na vas."..karakteristican primjer kako jedan mediokritet percipira ljude koji zive u bosni..sine..ti na mene ne mozes liciti da ne znam kakvo auto vozis i da ti ne znam sta oblacis..znas ono..neke se stvari ne mogu kupiti novcem ali ni karticom..citat: "Nikome ne pada na pamet da bi se mozda moglo iskoristiti to sto ima puno dobrostojece dijaspore. Mozda bi neko mogo sta da ulozi i pokrene stvari sa mrtve tacke."..pa sta treba? da vam neko popusi? znam ja da neki to zele..ali nesto vas sve koci..boba vam fali..ah da! birokratski aparat je problem..isti onaj birokratski aparat sa kojim se mi "ne susrecemo"..(sic!)..drago mi je sto mislite da ste otisli zbog lopova..lijepo je vidjeti kako lako dizete ruke..vi dizite ruke..ja cu zavrtati rukave i raditi u svojoj drzavi..od moje plate se placa pio..od moje plate ce i moja nana i tvoja primati penziju..kakva je da je barem je njihova..jer znaju da su je posteno zaradile..ne vole one tudje spiskove na kojima pise koliko je ko novca poslao..one su dostojanstvene i kad nemaju..kao i ja uostalom..i kad je bio rat i kad nismo imali vode po nekoliko mjeseci niko na posao (da..islo se na posao!) nije isao prljav i neuredan..to se zove dostojanstvo..nisu nam ga uzeli u ratu kada nismo imali NISTA..nece ni nakon rata kada imamo NESTO...
danas

Post by danas »

joj, edu... :-) :-) :-) :-)
kako ti bolan nije mrsko :D palamudit toliko :D
Stari

Post by Stari »

PR80. wrote:
Sta da pricam kad sve znate. :D :D :D :D
:D Kakav prekrasan opis etnickih svedjana ... koji na zalost ipak ne dolaze u BiH i tu ostavljaju pare oni to rade najcesce u Grckoj-Turskoj -Spaniji...vole ljudi popiti ...i vole da ricu ko krdo prehladjenih volova ...kad se napiju...Kad bi ovaj opis vrijedio i za dijasporce koji od tamo dolaze...niko ne bi sretniji bio od sefova vlada u tim zemljama ...jer upravo ta sitnica da to nije tako kao sto opis navodi...je u stvari jedini istinski i veliki problem u ovim drzavama ....Ostalo oni vise manje znaju ...znaju viditi ekonomiju ...znaju sport...znaju muziku....znaju industriju....ili mozda neke stvari i neznaju ...ali znaju kako se nauciti te stvari.....Ono o cemu u biti veze nemaju je bas to ...kako ophoditi sa nama? jer smo im toliko razliciti od njih...
jusuff

Post by jusuff »

danas wrote:joj, edu... :-) :-) :-) :-)
kako ti bolan nije mrsko :D palamudit toliko :D
ima covjek pravo. edu, ne daj zivce, ali si 100% u pravu. posebno ono "ne mozes ti liciti na mene" :D
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

eh, kako li je ovo razocarenje onima koji su se borili za Bosnu i Hercegovinu...to ne mogu ni da zamislim....mislm na ovu situaciju.
Hrabrost je ostati i boriti se za bolje sutra, nista manje od hrabrosti ostati i uzeti pusku u ruke....

OVO JE KLJUCNA RECENICA... lako je nama svima iz topline kafica i stanova pricati suplju pricu... i stalno ici linijom manjeg otpora... treba nesto strasno da se desi pa da mi otvorimo oci i kazemo ovako vise ne moze... nema nas ni za dobrih demonstracija a kamoli sta vise.... moji vrsnjaka ovdje skoro i nema ... skoro sve sve sami puteri.... koji kao studiraju i nece da glasaju, vise vode racuna o svojim siskama nego o ljudima....

Ja sam novi na ovom forumu al nisam novi u ovoj zemlji.....i vidim sta se radi oko mene... mozda sam sad u kriza godinama imam 28. i sad bi svasta nesto a vidim da mi ovakav koncept moje zemlje ne pruza nista pametno i normalno.... ili da ih rusimo ili da se kupimo odavde.... ja bi ih prije rusio...
Annela

Post by Annela »

Edu malo previse generalizujes stvari. Evo jedan od primjera : "za moj ukus stil oblacenja dijaspore koju sam ja vidjao u sarajevu je daleko od dobrog"...
Drugo ti sto slusaju Seku Aleksic iz dijaspore to je ista klasa ljudi kao sto su oni u Sarajevu sto slusaju istu tu seku.
Hocu da kazem da i ovdje i dole imas svakakvih ljudi.
Vjeruj mi onaj ko je imao normalan zivot prije rata u BiH kad je dosao u dijasporu ostao je normalan. A oni ljudi sto nisu prije nesto imali a dosli u dijaspori od njih ces svasta cuti. Samo jedna od izjava sto sam se naslusala je: " sto nas Karadzic prije nije istjerao" ...
mr2

Post by mr2 »

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Više od polovine građana BiH napustilo bi zemlju i nastavilo živjeti u nekoj drugoj zemlji ako im se za to ukaže prilika, pokazuje anketa Razvojnog programa UN-a (UNDP) rađena tokom juna za kvartalni izvještaj Sistema ranog upozoravanja.

Najveću želju za odlaskom (70,2 posto) imaju ispitanici u dobi od 18 do 35 godina, ali i 25,3 posto starijih od 50 godina otišlo bi živjeti negdje drugdje.

Među konstitutivnim narodima, najveću želju za odlaskom iz BiH imaju Srbi (60,5 posto), zatim Bošnjaci (48,7 posto), dok je među Hrvatima taj broj 40,8 posto.

Razlozi za ovo mogu se vidjeti iz odgovora na pitanje ispitanicima u koju bi kategoriju svrstali svoje domaćinstvo na osnovu ukupnih primanja i imovine domaćinstva. Odgovor "na rubu egzistencije" dalo je 22,9 posto Srba, 21,8 posto Bošnjaka i 12,4 posto Hrvata, a odgovor "znatno ispod prosjeka" 17 posto Srba, 17,3 posto Bošnjaka i 24,4 posto Hrvata.

Više od polovine građana (58,5 posto) smatra da je ekonomska situacija u njihovoj porodici ostala ista u zadnjih godinu dana, 21,6 da se uglavnom pogoršala, 5,6 posto da se značajno pogoršala, 11,4 posto da se uglavnom poboljšala, a samo 2,2 posto da se značajno poboljšala.

Građani BiH nisu optimisti kada je u pitanju njihova ekonomska situacija, i 55,3 posto vjeruje da će ostati ista i u narednih godinu dana. Da će se uglavnom poboljšati vjeruje njih 21,4 posto, a da će se uglavnom pogoršati 14,6 posto.

LINK
http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=UP

usput edu stari i iskusni bosanci su rekli....gladnoj guzici muda su mjera,,,,
Stari

Post by Stari »

Edu:
od moje plate ce i moja nana i tvoja primati penziju..kakva je da je barem je njihova
Sve zene i muskarci koji su u Svedskoj proveli vise od 10godina imaju nakon napunjenih 65 starosti pravo na tzv "narodnu penziju"(Folk pension) ...znam da ima slucajeva da neki koji dobiju tu penziju u svedskoj ...dodju i traze svoju penziju u BiH koju onda kriju od svedskih vlasti...i to nije po svedskim zakonima posve legalna stvar...takve izvoli prijaviti edu.

A mojoj nani, baki ili babi ne mozes ti uplacivati PIO ni u crtanim filmovima ...jer su mi i oceva i materina mater pod zemljom jos odavno....i pripazi se ovdje ...kazes li sta lose o njima razbicu te ko sijalicu.
Last edited by Stari on 14/12/2005 12:23, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Annela wrote: EA oni ljudi sto nisu prije nesto imali a dosli u dijaspori od njih ces svasta cuti. Samo jedna od izjava sto sam se naslusala je: " sto nas Karadzic prije nije istjerao" ...
Ima jos jedna "bolja" za koju sam cuo.

"Karadzicu, Karadzicu ljubim te u bradu, sto si mi dao da zivim u gradu..."

Svaki komentar izlisan. :(
wanderer

Post by wanderer »

Ljudi, meljemo uprazno i jedni i drugi. Time dokazujemo da smo ipak dosta slicni :D

1. Ovakvim obostranim, priprostim generalizacijama nigdje necemo stici. Samo mozemo zadovoljiti nagone frustriranih trollova.
2. Ko je odlucio da ide, neka mu je sa srecom. Ko je odlucio da se nikad ne vrati, isto tako. Ko je odlucio da zauvijek ostane u BiH, takodjer. Dobar dio sve tri grupacije ce se predomisliti, a ove prve dvije najvjerovatnije u vecem omjeru od trece.
3. "Maticari", slusajte nas "dijasporase" malo bolje. Ima se tu svasta nesto za nauciti, i kako treba i kako ne treba. Slusajte i sta se govori i, sto je jos vaznije, iz cije perspektive i kroz ciju licnu prizmu. A da smo nekakva ultrahomogena grupacija, nismo. Bas kao ni "maticari".
upala

Post by upala »

wanderer wrote:Ljudi, meljemo uprazno i jedni i drugi.
Ovo je i djelimicno tacno.....

Beze nam ovo naduravanje...kad se sve svodi na osudzivanje i pravdanje :-?
Cini mi se da vise ne igra veliku ulogu to sto je neko pobjegao ili ostao..Boze moj :-?
tigris

Post by tigris »

Vjeruj mi onaj ko je imao normalan zivot prije rata u BiH kad je dosao u dijasporu ostao je normalan. A oni ljudi sto nisu prije nesto imali a dosli u dijaspori od njih ces svasta cuti. Samo jedna od izjava sto sam se naslusala je: " sto nas Karadzic prije nije istjerao" ...[/quote]

i ti malo generalizujes ja ih znam masu koji su imali itekako normalan zivot prije rata otisli su ,vracaju se puni sebe ,druge osobe,udari im lova u glavu a opet su nezadovoljni sto ih tamo melje sistem ne mogu dahnuti zeljni svoje familije raje itd ne mogu da se naviknu.. itd.....pa onda ovdje joj ovo je ovdje q.... ko da mi to ne znamo bolan :roll:

zahebano je i vama i nama svakom na svoj nacin, uglavnom nema vise odlazaka vani tek tako....a i ne cekaju nas rasirenh ruku kao sto neko rece....al price ovdje q..... tamo super nemaju smisla jer masa nas ostaje ovdje ne planira ici ili zeli a ne moze itd i sta trebamo :? slusati kako je zivot vani super kako se ima sve itd......ahaaaaaaaa :D
Stari

Post by Stari »

Ma kakvi kompromisi kakvi bakraci...edu je u krivu...i to ima na ovoj temi javno priznati...i ispricati se oliti uputiti izvinjenje dijasporcima...tema treba da se nastavi dok do toga ne dodje. Dosta je vise ovih i slicnih tema. Daj da jednom stvar izvedemo na cistac.

Cuj dijasporci slusaju S. Alexic....pa gdje to dijasporci nabavljaju te muzicko zabavne proizvode....tu kod vas dragi moji maticari...vi ih prozvodite...jesu li to mozda iskljucivo exportni produkti...koje maticari nikad i nikako ne slusaju....ma dajte molim vas.
danas

Post by danas »

Stari wrote:Ma kakvi kompromisi kakvi bakraci...edu je u krivu...i to ima na ovoj temi javno priznati...i ispricati se oliti uputiti izvinjenje dijasporcima...tema treba da se nastavi dok do toga ne dodje. Dosta je vise ovih i slicnih tema. Daj da jednom stvar izvedemo na cistac.
da se i ja slozim :D sa drugom Starim :D
edu, javno izvinjenje :D isCe dijaspora :D :lol: :lol:
wanderer

Post by wanderer »

E ako vam se on izvini ja cu triput. :D
danas

Post by danas »

wanderer wrote:E ako vam se on izvini ja cu triput. :D
on ce se jedanput izvinuti, a ti ces triput :D sta tacno? :lol: :lol: :lol:
wanderer

Post by wanderer »

Uhvacen sam na djelu :-)

Btw, srocite mu tekst tog izvinjenja, da se covjek ne muci...
upala

Post by upala »

kad edu procita sta isCete od njega tek ce da poludi

pa nije pOoko da se izvinjava...sto bi to radio...ja ne bi :D

@stari

to sad mi maticari krivi sto nam je dijaspora poseljacena...da nije dijasporasa kladim se da bi sve ove turbo folk zvijezde bile na prosijackom stapu.
buhtelj

Post by buhtelj »

Turbo folk, slusajte doma i ne kada prolazite cistim i urednim autocestama i gradovima na zapadu...
Zapadna kultura je cista kao suza..i nemoj te da je prljate sa vama svima dragom Cecom, Mecom, Sekom, Karlesuom....:lol: :lol:

Tu glazbu kada se ulazi u EU (na Bregani :-) ) treba prijaviti kao radioaktivan materijal :lol: :lol:

To je Bora najvio i u "Gastarbejaterskoj pesmi" 3......
mr2

Post by mr2 »

buhtelj wrote:Turbo folk, slusajte doma i ne kada prolazite cistim i urednim autocestama i gradovima na zapadu...
Zapadna kultura je cista kao suza..i nemoj te da je prljate sa vama svima dragom Cecom, Mecom, Sekom, Karlesuom....:lol: :lol:

Tu glazbu kada se ulazi u EU (na Bregani :-) ) treba prijaviti kao radioaktivan materijal :lol: :lol:

To je Bora najvio i u "Gastarbejaterskoj pesmi" 3......
:lol: :lol: mala ispravka u austrji pocinje eu.....mislim punopravni ne djelimicni clanovi eu.. :P :P
Post Reply