Odlazak iz BiH?

Post Reply

Da li planirate trajno napustiti BiH?

DA
43
48%
NE
46
52%

Total votes: 89

Fair_Life

Post by Fair_Life »

novalic wrote:(...)
prije dva dana u Le Courrier (ch izdanje) pise, vratila se majka sa dvoje djece.. podrinka, otisla u sarajevo.. vratili je iz ch... hoces li da ti prevodim cijeli text.. njene muke...
Tokom rata Afan Ramic se znao nasaliti govoreci prijateljima:

"Najeb'o je k'o prezivi!!"

Danas se pitam... da li se je zajebavao ili je znao?
meskox

Post by meskox »

cinjenica je da nije svima lahko u BiH,
ali je pitanje koliko si spreman u zivotu i da li si snalazljiv,
uvijek je bilo tako i prije rata je bilo siromasnog naroda.

evo u mene jaran se vratio, radi za neku stranu firmu i ima milju marona
platu, a ovamo je zaradivo troduplo,
kaze kad sve saberem na isto dodem, a nebi dao ovog rahatluka ni zakakve pare.

meni su najzesci ovi sto laprdaju po forumima kako je nama na zapadu dobro i necemo do penzije.
do tada ce po Internetu slike Sarajeva gledati, i tjesiti jedni druge kako je njima dobro.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

kako kome.meni je bas dobro u dijaspori.
prija dva dana sam dobio sliku dvojice policajaca negdje u bosni kako spavaju na duznosti.e to je nasa drzava.spava i ko zna kad ce se probuditi. :zzzz:
buhtelj

Post by buhtelj »

taxi_driver wrote:kako kome.meni je bas dobro u dijaspori.
prija dva dana sam dobio sliku dvojice policajaca negdje u bosni kako spavaju na duznosti.e to je nasa drzava.spava i ko zna kad ce se probuditi. :zzzz:
Pazi da ne bus ti zaspao dok takiras vani,...jer ce da te vrate natrag tamo gdje je total beeedd... :lol: :lol: :lol: :-)
taxi_driver

Post by taxi_driver »

buhtelj wrote:
Pazi da ne bus ti zaspao dok takiras vani,...jer ce da te vrate natrag tamo gdje je total beeedd... :lol: :lol: :lol: :-)[/quote

ne vjerujem da cu zaspati na duznosti.
ali sve u svemu ona slika je haos. :lol:
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

buhtelj wrote:
SiSaJuMe wrote:Alo ba bez svadje.
Evo ja sam Dijasporac i handri me nostalgija 11 mjeseci u godini. Onaj 1 mjesec (godisnji odmor) provodim pola Bih i pola na moru i tu nestane nostalgije. U Bih dobijem mucninu u stomaku. ZASTO. Nije ba radi cevapa i dobre domace hrane nego zbog svega ostalog. Vidim sam sve te UNAZADNE promjene, vidim da vise tu nepripadam a zelio bi, vidim da je kriminal normalna stvar, vidim da se vjerski mrzi, vidim da nam 90% stanovnistva ima pokvarene zube, vidim da bi narod htjeo al nemoze (sto edo kaze). Moji prijatelji 'Golubare' jer kinte nemaju za fuka, sanjaju o Holandskoj travi, i papirima da zbrisu. Ja koj sam vani sanjam da se vratim a oni da zbrisu. I tako iz godine u godinu. Ko zna mozda kad se penzija zaradi i pozelim da otegnem papke tamo di sam rodjen, ostvarim svoj san o povratku. Kako sad stvari stoje 2 sedmice mi bude vise nego dovoljno.

Kaj ces vani.."ruzne nizozmske zenke" i sve je flat..vrati se natrag u zdravu okolicu gdje nema dopa i prostitucije....neka ti bude vodic zdrava balkanska pamet....

Vidi svaka zena ozadi je ista, a sprijeda sminkom uklanjaju razlicitost. No nije valjda da si ti naletio na ruzne nizozemke. Istina je da su blond i imaju duge i krive noge od bicikla. Prosjek im popravljaju strankinje, a tek crkinje... A Dop i prostitucija su super regulirani. Odes u coffieshop (kafic) produvas, a mozes i kuci ponijet, pa usput ulicom ceifis, a ako ti je i to malo mozes u svojoj sobii uzgajat za osobne potrebe. Prostitucija ti je ko da odes u ducan. Roba stoji na izlozima, posmatras, pikiras, pitas sta kosta i onda udjes u ducan po robu. Roba iz citavog svijeta na raspolaganju. Sve korektno i posteno. Plati pa se klati. A ako ti je mrsko hodat do tih ducana mozes telefonski narucit. Stize na kucnu adresu.
A to sto je ravna nizozemica i nesmeta, imam siri pogled, jedino zimi nema skijanja. al nemozes sve imat.

A u vezi Zdrave Balkanske pameti nema se sta rec. Mislim da toliko zdrava i nije. Respakt svima al mi smo ba glup narod. I ovi dole i ovi dijasporci. Imas neki 60-80 prosjecnih godina svog zivota (neko i manje)na raspolaganju, i dozvoljavamo da samo imamo par godina sretnog djetinstva, a sve ostalo nam se stuzi. Al da nepalam..im nije tako ni lose ovdi u nizozemskoj.
Pozdrav.
buhtelj

Post by buhtelj »

taxi_driver wrote:
buhtelj wrote:
Pazi da ne bus ti zaspao dok takiras vani,...jer ce da te vrate natrag tamo gdje je total beeedd... :lol: :lol: :lol: :-)[/quote

ne vjerujem da cu zaspati na duznosti.
ali sve u svemu ona slika je haos. :lol:
Vjerojatno je to je slika...koja kruzi vec pola stoljaca po netu....ak je to
to ...onda kaj je moj komentar...
moj komentar na sliku: Drot je drot, bilo kamo ides..i vicevi o njima se mogu aplicirati neovisno o prostoru i vremena... :-) :lol:
buhtelj

Post by buhtelj »

SiSaJuMe wrote:
buhtelj wrote:
SiSaJuMe wrote:Alo ba bez svadje.
Evo ja sam Dijasporac i handri me nostalgija 11 mjeseci u godini. Onaj 1 mjesec (godisnji odmor) provodim pola Bih i pola na moru i tu nestane nostalgije. U Bih dobijem mucninu u stomaku. ZASTO. Nije ba radi cevapa i dobre domace hrane nego zbog svega ostalog. Vidim sam sve te UNAZADNE promjene, vidim da vise tu nepripadam a zelio bi, vidim da je kriminal normalna stvar, vidim da se vjerski mrzi, vidim da nam 90% stanovnistva ima pokvarene zube, vidim da bi narod htjeo al nemoze (sto edo kaze). Moji prijatelji 'Golubare' jer kinte nemaju za fuka, sanjaju o Holandskoj travi, i papirima da zbrisu. Ja koj sam vani sanjam da se vratim a oni da zbrisu. I tako iz godine u godinu. Ko zna mozda kad se penzija zaradi i pozelim da otegnem papke tamo di sam rodjen, ostvarim svoj san o povratku. Kako sad stvari stoje 2 sedmice mi bude vise nego dovoljno.

Kaj ces vani.."ruzne nizozmske zenke" i sve je flat..vrati se natrag u zdravu okolicu gdje nema dopa i prostitucije....neka ti bude vodic zdrava balkanska pamet....

Vidi svaka zena ozadi je ista, a sprijeda sminkom uklanjaju razlicitost. No nije valjda da si ti naletio na ruzne nizozemke. Istina je da su blond i imaju duge i krive noge od bicikla. Prosjek im popravljaju strankinje, a tek crkinje... A Dop i prostitucija su super regulirani. Odes u coffieshop (kafic) produvas, a mozes i kuci ponijet, pa usput ulicom ceifis, a ako ti je i to malo mozes u svojoj sobii uzgajat za osobne potrebe. Prostitucija ti je ko da odes u ducan. Roba stoji na izlozima, posmatras, pikiras, pitas sta kosta i onda udjes u ducan po robu. Roba iz citavog svijeta na raspolaganju. Sve korektno i posteno. Plati pa se klati. A ako ti je mrsko hodat do tih ducana mozes telefonski narucit. Stize na kucnu adresu.
A to sto je ravna nizozemica i nesmeta, imam siri pogled, jedino zimi nema skijanja. al nemozes sve imat.

A u vezi Zdrave Balkanske pameti nema se sta rec. Mislim da toliko zdrava i nije. Respakt svima al mi smo ba glup narod. I ovi dole i ovi dijasporci. Imas neki 60-80 prosjecnih godina svog zivota (neko i manje)na raspolaganju, i dozvoljavamo da samo imamo par godina sretnog djetinstva, a sve ostalo nam se stuzi. Al da nepalam..im nije tako ni lose ovdi u nizozemskoj.
Pozdrav.
:-) :-) ..Kaj da ti kazem...ak bi bilo kamo otisao vani iz SLO je to Nizozemska...I like this game :lol: :lol:
bleka

Post by bleka »

Nece biti gore od iducih izbora. BOsna ce kao Feniks prestiic sve zemlje zapadnog Balkana i samo nakon dvije godine iza Hrvatske uci u EU (2011). Onda ce nasa diplomacija srati kako ce ponuditi pomoc u prilizavanju Srbije, Albanije, itd EU.
Opet cemo zajebavat slovence jer sada isti standard imamo samo se mi zajebajemo na njihov racun.

Bosna postaje centar Evrope, ma sta evrope ama
svijeta , haaaaaaaaaaa
buhtelj

Post by buhtelj »

bleka wrote:Nece biti gore od iducih izbora. BOsna ce kao Feniks prestiic sve zemlje zapadnog Balkana i samo nakon dvije godine iza Hrvatske uci u EU (2011). Onda ce nasa diplomacija srati kako ce ponuditi pomoc u prilizavanju Srbije, Albanije, itd EU.
Opet cemo zajebavat slovence jer sada isti standard imamo samo se mi zajebajemo na njihov racun.

Bosna postaje centar Evrope, ma sta evrope ama
svijeta , haaaaaaaaaaa
Bleka tko vi....vjerojatno si negdje u Skandinaviji ili Svici....pa imate isti stanadard kao mi u SLO :lol: :lol: :lol: :lol:
gavrilo

Post by gavrilo »

buhtelj wrote:ili Svici....pa imate isti stanadard kao mi u SLO :lol: :lol: :lol: :lol:

... opet ti brkas neke stvari :wink:

nije slo ni blizu svajcarske ... 8-)
bleka

Post by bleka »

Ja sam u SVici ali dokurcilo i ovdje :-)
Stari

Post by Stari »

A jooj ...mene samo jedan dan nema ...i vidi sta napraviste sa temom...nove koalicije ...potpuno neocekivane ...Edu + Buhtla ...protiv Gavre...znao sam ja da ovo nece na dobro izaci kad se pojavi Buhtla a manijaka1 nigdje u blizini da ga malcice obuzda.

Slovenci su mi se uvijek svidjali ...jos od vojske ...bilo ih je nekoliko u spavaonici ....Oni tipovi iz Begesha, Prokuplja, Kursumlije ...su ih vazda zajebavali da su jajare ...a ni purgeri & dalmoshi bogme nisu zaostajali u tom ponizavanju....Samo su sa nama (pripadnicima bosanskohercegovacke nacije) mogli biti potpuno...nekako opusteni. Otad su mi se slovenci svidjali ...medjutim ovaj Buhtla osim sto mu kapu skidam glede rjesavanja jednacina sa vise nepoznativ....ponekad stvarno pretjeruje.
buhtelj

Post by buhtelj »

Stari wrote:A jooj ...mene samo jedan dan nema ...i vidi sta napraviste sa temom...nove koalicije ...potpuno neocekivane ...Edu + Buhtla ...protiv Gavre...znao sam ja da ovo nece na dobro izaci kad se pojavi Buhtla a manijaka1 nigdje u blizini da ga malcice obuzda.

Slovenci su mi se uvijek svidjali ...jos od vojske ...bilo ih je nekoliko u spavaonici ....Oni tipovi iz Begesha, Prokuplja, Kursumlije ...su ih vazda zajebavali da su jajare ...a ni purgeri & dalmoshi bogme nisu zaostajali u tom ponizavanju....Samo su sa nama (pripadnicima bosanskohercegovacke nacije) mogli biti potpuno...nekako opusteni. Otad su mi se slovenci svidjali ...medjutim ovaj Buhtla osim sto mu kapu skidam glede rjesavanja jednacina sa vise nepoznativ....ponekad stvarno pretjeruje.
Stari, ak me netko pita kaj si i tko si ...sam purger...don't forget....

Svako jutro me budi glazba....

Kada Zagreb izranja iz sna
cekaju ga konduktera dva
da ih povede na Remizu
da razbiju lozom krizu
kada Zagreb izranja iz sna
nigdje nema vise frikova
nema vise frikova
kada Zagreb izranja iz sna

:-) :-)
mr2

Post by mr2 »

Nekima izgleda smeta sto vama tako mrski dijasporasi dodju sa dobrim autima i dobro obuceni. Pa ovdje svi tako zive, auto kupis na kredit na puno godina i imas 200 eura ratu. Sta sad treba da urade kad podju kuci. Da obuku kineske cipele i kupe kaku krntiju pa da lice na vas.
Ili najbollje da nikako i ne dolaze, sta ce vam? Samo vas podsjecaju da zivite tako kako zivite. Nikome ne pada na pamet da bi se mozda moglo iskoristiti to sto ima puno dobrostojece dijaspore. Mozda bi neko mogo sta da ulozi i pokrene stvari sa mrtve tacke.
Kako vam smeta to sto neko dodje iz vana sa dobrim autom? Pa on je to sigurno tamo zaradio, lopata, pa sta? tamo se znaci i lopatanje placa dok u BiH lopataju ko robovi kod raznih gradjevinskih preduzetnika za 200 km. I to su sretni i kad to imaju. Ne smetaju vam super skupa auta onih novopecenih tajkuna. Njihovo i bogatstvo njima slicnim , kucerine, mlade koke koje vozaju i odvode ne smetaju.
Ma ne sikirajte se, necemo mi ni na odmor uskoro dolaziti.
Ustvari treba da nam zabranite i da citamo i pisemo na ovom forumu. Kazu iskupljujemo dusu, ja nemam radi cega da je iskupim, a oni lopovi dole zbog kojih sam i otiso i zbog kojih vise od pola stanovnika BiH hoce da ode, imaju zasto da se iskupljuju.
Vjerovatno su i ovi sto toliko mrze pa toliko pljuju po nama, pripadnici te klike koja nas je svojim lopovlukom i istjerala. A vjerovatno ima i onih par ocajnih koji ne vide zbog svog naivnog patriotizma. U ratu su kopali rovove a sad kopaju kanale za iste ljude, koji vozaju Okonje. i govore im da su patriote.
Stari

Post by Stari »

Unutar granica: Frankopanska - Vlaska- Ilica ...plus Kaptol + Trg republike (Jelathscitshcplatz) se moras roditi ...i to ne samo ti nego svi tvoji preci unazad 7-generacija...da bi bio u mogucnosti nositi to casno zvanje purgera...a ne samo tvrditi da ga nosis nego ga uistinu nositi.

A Branimir Stulic...svaka cast njemu...znao je jednom davno svirati i pisati pjesme (pjevati iste ...nikad...ali to ne umanjuje njegov kvalitet )....nego... zar njega spominjes u kontextu purgera...majko draga :-) ..pa on je sa Novog Zagreba (to ti je ono Zaprudje+ dugave + sigeti+ slobostina + utrine + ...vozdovac +karaburma + banjica + konjarnik + kosutnjak)....buhtelj...pa to je na drugom kontinetu ...
bleka

Post by bleka »

Jebote kad mi svi iz dijaspore gruhnuli u Bosnu cijene stanova bi skocile 1000%. Onda svi izasli na izbore, pa na ulice (ako nas klempo zavrn na izborima). Bili bi najebenija zemlja. A da ne kazem Cetnitet bi se usro
edu

Post by edu »

mr2 wrote:Nekima izgleda smeta sto vama tako mrski dijasporasi dodju sa dobrim autima i dobro obuceni. Pa ovdje svi tako zive, auto kupis na kredit na puno godina i imas 200 eura ratu. Sta sad treba da urade kad podju kuci. Da obuku kineske cipele i kupe kaku krntiju pa da lice na vas.
Ili najbollje da nikako i ne dolaze, sta ce vam? Samo vas podsjecaju da zivite tako kako zivite. Nikome ne pada na pamet da bi se mozda moglo iskoristiti to sto ima puno dobrostojece dijaspore. Mozda bi neko mogo sta da ulozi i pokrene stvari sa mrtve tacke.
Kako vam smeta to sto neko dodje iz vana sa dobrim autom? Pa on je to sigurno tamo zaradio, lopata, pa sta? tamo se znaci i lopatanje placa dok u BiH lopataju ko robovi kod raznih gradjevinskih preduzetnika za 200 km. I to su sretni i kad to imaju. Ne smetaju vam super skupa auta onih novopecenih tajkuna. Njihovo i bogatstvo njima slicnim , kucerine, mlade koke koje vozaju i odvode ne smetaju.
Ustvari treba da nam zabranite i da citamo i pisemo na ovom forumu. Kazu iskupljujemo dusu, ja nemam radi cega da je iskupim, a oni lopovi dole zbog kojih sam i otiso i zbog kojih vise od pola stanovnika BiH hoce da ode, imaju zasto da se iskupljuju.
Vjerovatno su i ovi sto toliko mrze pa toliko pljuju po nama, pripadnici te klike koja nas je svojim lopovlukom i istjerala. A vjerovatno ima i onih par ocajnih koji ne vide zbog svog naivnog patriotizma. U ratu su kopali rovove a sad kopaju kanale za iste ljude, koji vozaju Okonje. i govore im da su patriote.
ispovijedi se..bit ce ti lakse..prebaci krivicu na drugog..bit ce ti lakse..palamudi..bit ce ti lakse..slazi..bit ce ti lakse..ali neka te gdje jesi..sa takvim razmisljenjem nikome ne trebas..pogotovo nama...
buhtelj

Post by buhtelj »

Stari wrote:Unutar granica: Frankopanska - Vlaska- Ilica ...plus Kaptol + Trg republike (Jelathscitshcplatz) se moras roditi ...i to ne samo ti nego svi tvoji preci unazad 7-generacija...da bi bio u mogucnosti nositi to casno zvanje purgera...a ne samo tvrditi da ga nosis nego ga uistinu nositi.

A Branimir Stulic...svaka cast njemu...znao je jednom davno svirati i pisati pjesme (pjevati iste ...nikad...ali to ne umanjuje njegov kvalitet )....nego... zar njega spominjes u kontextu purgera...majko draga :-) ..pa on je sa Novog Zagreba (to ti je ono Zaprudje+ dugave + sigeti+ slobostina + utrine + ...vozdovac +karaburma + banjica + konjarnik + kosutnjak)....buhtelj...pa to je na drugom kontinetu ...
Stari to je sterotip.....u skoli sam bio purger...bili smo frendovi i sada dok sam tu u dezeli Janeza...jos uvjek imam najbolje frendove purgere....

Za Edu Maajku, tak da ti bu jasno, svaki purger rekao da je EDO najveci purger :lol: :lol: :lol: tak je to Stari tak i Stulic...je purger
stella_sa

Post by stella_sa »

mr2 wrote: Nikome ne pada na pamet da bi se mozda moglo iskoristiti to sto ima puno dobrostojece dijaspore.
Kad je to meni palo na pamet... :D
mr2

Post by mr2 »

edu wrote:
mr2 wrote:Nekima izgleda smeta sto vama tako mrski dijasporasi dodju sa dobrim autima i dobro obuceni. Pa ovdje svi tako zive, auto kupis na kredit na puno godina i imas 200 eura ratu. Sta sad treba da urade kad podju kuci. Da obuku kineske cipele i kupe kaku krntiju pa da lice na vas.
ispovijedi se..bit ce ti lakse..prebaci krivicu na drugog..bit ce ti lakse..palamudi..bit ce ti lakse..slazi..bit ce ti lakse..ali neka te gdje jesi..sa takvim razmisljenjem nikome ne trebas..pogotovo nama...

Nego sam zaboravio da kazem da bi vam mozda bilo pametnije da raspravljate o tome kako da lopatanjem u BiH dodjete do skupih auta. Mislim, ako lopatas u tudjini , gradis tudju zemlju. A ako lopatas kod kuce znaci da si patriota, ili ti kazu da izgradjujes zemlju. A ono izgradjujes privatno carstvo tajkuna. A onda ti ti isti tajkuni kazu da si izdajica ako odes na zapad da lopatas. I kad dodju oni sa zapada sa skupim autom kazu da su oni krivi zbog toga sto ti lopatas za 200 km 10 sati dnevno. a i kazu da je bolje da ne dolaze, ili im cak zabrane, jer ovi sto lopataju za 200 km mogu vidjeti da se moze i bolje zaraditi, pa zatraziti povisicu.
Ma lopatanje je zakon, samo nek se moze kupiti kako dobro auto, i popiti red bull...
p.s.izvinjavam se normalnim ljudima koji ce ovo citati, ali ljudska glupost je neogranicena, vidi se po ovoj raspravi
xygirl

Post by xygirl »

stella_sa wrote:
mr2 wrote: Nikome ne pada na pamet da bi se mozda moglo iskoristiti to sto ima puno dobrostojece dijaspore.
Kad je to meni palo na pamet... :D
ccc

nego i Stulic purger? :?

:D
taxi_driver

Post by taxi_driver »

da se ne raspravljamo vise,ja cu ostati ovdje a vi ostanite dole.
Stari

Post by Stari »

Nego dobro ...da batalim sad lokalne nesuglasice sa eduom, buhteljom & company.

Sinoc gledam NTV Hayat...i tamo sjedi nekakav Namik - fin covjek, jednostavan... tituliraju ga predsjednikom svjetske organizacije bih dijaspore... i po dje-dje vrlo mudro zbori taj Namik ...nisam ni znao (premda sam dijasporac) ...da je nas dijasporaca cirka 1 300 000 i da bi fakat nasim glasovima mogla biti srusena i/ili instalirana bilo koja i kakva vlast u BiH....da prihodi od turizma ...koje BiH donosi dijaspora (jer mi smo ti turisti...nemojte sad uobraziti da ste uspjesna turisticka zemlja...) svojim posjetama u periodu maj - septembar u stvari predstavljaju jedan od temeljnih izvora prihoda u drzavnim finansijama koji se trose na odrzavanje socijalnog (kakvog takvog) mira .... da dijaspore nema ni ono malo izvoza prehrambenog - textilnog sektora ne bi bilo ostvareno ...jer mi to ovdje kupujemo (sireve, kobasice, kekxe,) ne kupuju to etnicki svedjani, luxemburzani...ili tamo neki lichtenstajcani ...nego mi krajisnici, posavci, semberci, hercegovci ..... i tako to ...svasta je nesto covjek govorio ...i to da kad neko od dijasporaca ...zatrazi pismeni izvod uvjerenje o ispisu iz BiH drzavljanstva ...plati to cirka 1800KM ....dakle jedan papir, pisan cirilicnim textom i evropljanima nerazumljivim jezikom ...bez ikakve sanse da se iko potrudi da ga prevede barem na engleski ...heej 1800 bebica...jedan papir...pa to je skoro skuplje od recimo pravnicke diplome na vecini sveucilista u BiH.

Eh fakat te neke stvari nisu u redu... problem je cini mi se u tome sto vecina dijasporaca pocinje rezonovati na ovaj nacin...Mozete vi domaci misliti i meni sta hocete...ali me ne mozete za moje rodjene pare zajebavati...sve po onoj narodnoj :

"....sto me yebes u mom zitu ...nije tol'ko sto me yebes ...nego sto mi povalja zito..."
jusuff

Post by jusuff »

ne kontam otkuda ti toliki jed, niko nikoga ne tjera ni da ide ni da ostane, svako sebi bira.
niti si ti bolji sto si otisao, niti sam ja bolji sto sam ostao.
Post Reply